Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

A nagyfőnök - Kungfu kedd #8

2009.12.08. 08:30 Wostry Ferenc

Még csak nem is egy túl jó film, de a cél szentesíti az eszközt: miután Bruce Lee Siu Lung hosszú éveken keresztül sikertelenül próbált Hollywoodban utat törni magának, első hongkongi mozija ez a kivitelezésében nem különösebben kirívó, alacsony költségvetésű kungfu-krimi volt, amely Ázsia szerte gigantikus sikert aratott. A film jelentősége a harcművészeti filmek szempontjából felbecsülhetetlen, hatása pedig a mai napig érezhető.

Cheng Chao-An (Lee) a rizsföldek rojtozta mélyvidékről érkezik Thaiföldre, a rokonaihoz. Rövid időn belül munkát kap egy jéggyártó üzemben, ahol nem tudja nem észrevenni, hogy a vezetőség először heroint, majd az okoskodó kollégákat „teszi hidegre”. SZOLIDARITÁS!, tűzik zászlajukra az elnyomott thai jegesek, és kezdődhet a kungfu…

Ez Lee legkevésbé átgondolt filmje. A történet első harmadában hagyja, hogy mindenki őbelé törölje a lábát, ugyanis megesküdött, hogy kivételes harcművészeti képességeit nem használja mások fejének széjjelrúgására. A sztori eképpen szeretne lendületet venni, izgalmat gerjeszteni, feleslegesen: mikor Lee végre megbucskáztatja az ellent, teljes ugyan az orgazmus, ám a dolog ugyanolyan hatásos lett volna negyed órával korábban. A harci koreográfia kissé darabos, és még messze nem olyan kiforrott, mint Lee következő filmjeiben, hogy a Shaw Brothers stúdióiban ekkoriban kidolgozott szenzációs bunyójelenetekről már ne is beszéljek: Lee filmjei sosem a koreográfiájukkal, hanem a főhős karizmájával és intenzitásával tűntek ki, de pl. egy Lau Kar Leung mérnöki precizitással megtervezett csatáinak a nyomába sem érnek. Persze Lee eleve nem volt az ornamentikus koreográfia híve, ő látványt és realizmust akart ötvözni, és a cél a Big Boss csatái láttán egyértelmű. Ami a filmes tombolás kedvelőinek méginkább kedvére tehet, hogy az összecsapások néha öncélú módon kegyetlenek.

Ha már a Shaw Brothers szóba került: a Big Boss elkészültét megelőző évben sokáig tárgyaltak Lee-vel, le akartak vele szerződni, de az Amerikából hazatérő színész a szánalmas ajánlatokat sorra visszautasította, és inkább az akkor induló Golden Harvestnél írt alá. Raymond Chow élete nagy szerencséjét köszönheti a Shaw Brothers kapzsiságának, a Lee filmek világhódító sikere a Golden Harvestet a hetvenes évek legerősebb stúdiójává tette, amely később olyan sztárok, mint Jackie Chan és Sammo Hung törzshelye lett.

Annak ellenére, hogy a Big Boss Lee egyértelműen leggyengébb munkája, a harcművészeti műfaj klasszikusa és épp a megfelelő bevezető Sziu Lung (a Kis Sárkány) filmjeibe. Lehet hogy a költségvetés pofátlanul alacsony; előfordul, hogy a sztori leül, sőt, sokszor unalmas – ettől függetlenül ez az a film, amelyik útjára indította Bruce Lee karrierjét, és az évtized világzabáló kungfuhullámát is berobbantotta (a Shaw Bros Five Fingers of Death (alternatív címe Chinese Boxer) című produkciójával kéz a kézben.)

6 komment

Címkék: klasszikus kungfu filmkritika 4csillagos kungfu kedd

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr691577266

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Is 2009.12.08. 10:41:53

Alap. Legyen neki könnnyű a föld.

rettentó 2009.12.08. 10:55:19

Mekkora köcsögség volt már Hollywoodtól, hogy nem játszhatta el a Kung fu sorozat főszerepét! A harcművészetek James Deanje volt.

norbert hellacopter 2009.12.08. 13:10:19

Kis pontosítás:A 72-es Five Fingers of Death nem azonos a Chinese Boxer-rel.
A Five Fingers másik címe King Boxer,két évvel készült a Wang Yu féle Chinese Boxer után.Mondjuk a két film sztorija eléggé hasonló,csak míg a Chinese Boxerben Lo Lieh a rohadék japán állatot játsza,a Five Fingersben már ő a jócsávó.Amugy mindkét film öt csillagos.

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2009.12.08. 13:12:06

Ó, fákin hell, igazad van, összekevertem őket.

TheBerzerker 2009.12.09. 14:28:33

Én is pont nemrég néztem újra. Elég sok bugyuta dolog van ebben a filmben. Lee stílusa próbálja a realisztikus küzdelmet reprezentálni, de amikor átüti a fickót a falon és benne marad a falban az ürge körvonala az azért mókás. Tény és való, hogy nem lehet utálni a filmet, annak ellenére, hogy a leggyengébb Lee cucc.

garael 2009.12.14. 18:09:22

"ő látványt és realizmust akart ötvözni, és a cél a Big Boss csatái láttán egyértelmű."

Én azért a realizmust idézőjelbe tenném, mert a filmen mutatott harci technikák nagy része valós körülmények között szinte kivitelezhetetlen, főleg ilyen küzdő múlttal rendelkező emberek között. Persze nem a Feri mondandóját akarom kritizálni, mert filmes szempontból - látványilag - valóban jobban közelítenek a valósághoz Lee koreográfiái, mint a számomra a meseszerűség miatt élvezhetetlen hagyományos kung-fu "betétek".
Nem is tudom, milyen filmben láttam a valósághoz közelítő verekedéseket, -mondjuk elég a youtube-ot megnézni, van rajta elég real fight-, de a fighter kollegák szerint is elég élesszagú volt a leszámolás Kis Tokyoban film azon jelenete, mikor Lundgren a japán teázóban a kirakatba küldi egy rugással a nekifutó yakuzát.
Aki egyébként szeretné megismerni a küzdelmek valós összetevőit, lebontva azt a "varázslásoktól", olvassa a www.profibox.hu/A BUDO ÉS A TÖBBI HARCMŰVÉSZET SZEMFÉNYVESZTŐI, Bohócok, szemfényvesztők, önjelölt mesterek, megélhetési harcművészek topicját.Nagyon érdekes videókat ismerhet meg, és tapasztalt harcművészek észrevételeit olvashatja az érdeklődő.
Elnézést az esetleges OFF-ért.
(Soha nem felejtem el, mikor 1984-ben a Sárkány közbelép után a moziból kijövet három fiatal srác már bruszlit játszott egymással, melynek folyamodványaként a fejre történő rúgása kivitelezésekor a bátor önjelölt olyat taknyolt a kövezeten, hogy a lelkes közönség valódi vért láthatott a vászon után. No, meg persze könnyeket, melyeket páran hullattunk a röhögéstől.)
süti beállítások módosítása