Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Avenging Eagle

2010.08.22. 19:49 Wostry Ferenc

A filmhez tartozó lobbikártya-gyűjteményem scannjeit itt tölthetitek le.

Chi Ming Shing (Ti Lung) a múltja elől menekül: gyermekkorától rablásra és gyilkolásra képezték ki, a Tizenhárom Sas elnevezésű, nagy harcművészeti tudással rendelkező gazemberekből álló rablóbandának volt a tagja. A csapatot a velejéig gonosz öregember, Yoh Si Hung (Ku Feng) vezeti, akiben az emberi érzésnek még csak szikrája sincs meg, ám ennek ellenére fogadott gyermekei apaként néznek fel rá, és teljesítik legkegyetlenebb parancsait is.

Chi Ming Shing sem volt kivétel, az ő kezéhez is hektoliter szám tapad a vér, ám ő az első, aki meghasonul, és egy új, jobb élet reményében elhagyja a bandát. Természetesen a többiek ezt nem engedhetik – elvégre a színvonalat fenn kell tartani! -, és a nyomába erednek. Chi szerencséjére a túlerővel szemben szövetségese akad, egy névtelen vándor (Fu Sheng) aki rendkívül ügyesen bánik a karddal, és akinek saját elmondása szerint megvan a külön elszámolnivalója Yoh Si Hunggal. A fináléban ők ketten szállnak szembe az ördögi vénemberrel és csatlósaival.

A film rendezője, Sun Chung a Shaw Brothers egyik hűséges szakembere volt. Hírneve nem ér fel az olyan műfaji újítókéhoz, mint Chang Cheh vagy Lau Kar Leung, ám csak idő kérdése, hogy a helyzet megváltozzon. Mióta 2003-ban a Celestial elnevezésű hongkongi cég elkezdte dvd-n megjelentetni a Shaw Bros filmtárát, rengeteg, a közönség előtt ismeretlen tehetség munkái váltak széles körben ismerté/ismertebbé, és Sun Chung is közéjük tartozik, sőt, jelen pillanatban ő a Shaw Bros rendezői közül a kedvencem. Az Avenging Eagle pedig egy szenzációs film, és már nálunk is kapható dvd-n.

Hogy ez a kritika (és a kritikus) rendelkezzen az integritásnak legalább az illúziójával, kellene valami minimális negatívumot mondanom a filmről, de akárhogy próbálom, semmi nem jut eszembe. Az atmoszféra már az első perctől sűrű és kegyetlen, előrevetítve az elkerülhetetlen leszámolást. Ti Lung lenyűgöző a sztoikus, sorsa és a belévert vérszomj elől meghátrálni próbáló főhős szerepében, akitől talán nem is idegen annyira a gyilkolás, mint amennyire mutatja… Fu Sheng, akit általában elviselhetetlennek tartok, itt tökéletesen hozza a hátsó szándékai által vezérelt szövetségest, aki – mert ez meglehetősen nyilvánvaló – a barátság álcáját csak a saját céljai érvényesítése érdekében ölti fel. A Tizenhárom Sas tagjai sem tartoznak éppenséggel az utcáról szalajtott kifutófiúk sorába: a Shaw Bros kungfuistáinak legjavát osztották be soraikba, élükön a nagy Wang Lung Wei-jel, számtalan klasszikus film főgonoszával (jelenleg egy angliai kisváros taxivállalatát igazgatja – kérjetek árengedményt!)

Na és ott van Ku Feng a velejéig rohadt, démoni, emberfeletti, pusztító Yoh Shi Hung szerepében… Ő, a Shaw Brothers legtöbbet foglalkoztatott karakterszínésze valami leírhatatlant alakít ehelyütt, egyszerre meggyőző, mint „gyermekeiért” aggódó patriárka és azok belét árulásukért kiontani kívánó pszichopata (akinek saskarom-stílusa ráadásul kvázi-legyőzhetetlen).

Mert dióhéjban erről szól az Avenging Eagle: apák és fiúk története, a legmélyebb szeretet és gyűlölet sztorija. És amikor Chi és Yoh a film végén összecsap, nyilvánvalóvá válik Tom Wolfe híres mondásának értelme: „You can’t go home again”.

A filmet nálunk Bosszúálló sasok címen forgalmazzák dvd-n.

9 komment

Címkék: kungfu shaw brothers 5csillagos kungfu kedd

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr71563384

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

scorsesefan 2009.12.01. 09:24:24

Gratula, ez a kártyagyűjtemény impozáns, lenne is egy kérdésem hozzá: bal alsó sarokban a felirat: "Eine produktion der Shaw-Brothers unter der Regie von Chang Cheh".
A "Regie" az a rendező nem?

scorsesefan 2009.12.01. 09:27:04

Bocs, később írja, hogy Sun Chung. Chang Cheh-nek van akkor valami köze a filmhez?

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2009.12.01. 09:29:52

@scorsesefan: Semmi. A németek rábiggyesztették a nevét a lobbikártyára, mivel a hetvenes évek német kungfufilm-rajongóinak körében Chang Cheh közismert volt.

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2009.12.01. 09:35:34

Egyébként sajnos a dvd-kiadásból, egészen pontosan a fináléból hiányzik kb. 1 perc, amit még a Celestial vágott ki a hongkongi kiadásból, amelynek a portja a magyar.

vilaghalo 2009.12.01. 12:19:31

koszi, mar meg is van, mit nezunk a legkozelebbi kungfus mozidelutanon.
a kartyak is nagyon klasszak. a (feltehetoleg) nemet sajatgyartmanyu borito nagyon bajos. :)

2009.12.02. 09:17:53

Miért vágtak ki belőle?

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2009.12.02. 09:25:33

Valószinűleg kópiakárosodás miatt.

2009.12.02. 10:27:00

És nem is jött ki teljes változat, akár rossz képpel? VHS?

Dr. No 2009.12.16. 15:31:07

Most a napokban néztem meg, tényleg jó. Kösz az ötletet.
süti beállítások módosítása