Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Zombieland

2009.10.14. 13:00 Chavez

Mindenkit megnyugtathatok, nem történt trónfosztás, minden idők legjobb zombis vígjátéka továbbra is a Shaun Of The Dead maradt. Várjunk csak! Ez igazából pont, hogy nem egy megnyugtató hír. Na, akkor még egyszer. Mindenkit el kell, hogy keserítsek, nem történt trónfosztás, minden idők legjobb zombis vígjátéka továbbra is a Shaun Of The Dead. A Zombieland pedig megmaradt egy nagyon ügyes próbálkozásnak.

Az összehasonlítás elkerülhetetlen, hiszen már az első kritikák is a méltán sikeres brit etalonhoz mérték a filmet, de saját bevallása szerint magát a direktor urat is inspirálta a regnáló klasszikus. De szerencsére ennyiben ki is merült a dolog, mert itt szó sincs replikáról, még hasonlóságot, kölcsönzött elemeket sem nagyon lehet felfedezni benne, a Zombieland pedig kábé úgy különbözik a Shaun of the dead-től, mint az angol humor az amerikaitól. 

Shaunék jó angol szokás szerint a kocsmában kerestek menedéket, a Zombieland szereplői viszont nem nagyon maradnak egy helyben, vagyis egy road-movieval van dolgunk. Főhőse a Jesse Eisenberg alakította Columbus (a filmben mindenki az úti céljának megfelelő városról van elnevezve), a zombik által alaposan leélt világban magára maradt kollégista diák, aki éppen a szüleihez tart hazafelé. A film gerince tulajdonképpen az ő alkalmi narrációja, és a zombi támadások túlélését megkönnyítő, a képernyőn 3D-ben is megjelenő szabályai, melyek visszatérő elemei a sztorinak és valóban ötletesre sikerültek. (Csak példaképpen, hogy értsük: Ilyen például az első szabály, a megfelelő erőnlét („Elsőként a kövérek haltak meg”), vagy a 2. számú szabály, miszerint mindig kétszer lőjjünk/üssünk a zombikra, biztos, ami biztos.) Ezeket és még néhányat a filmben nem szereplők közül már egyébként a film promóciójaként is megnézhettünk a neten. Columbust útközben egy Tallahassee (Harrelson) nevű különös déli fickóval hozza össze a sors. A kígyóbőr kabátot viselő cowboy kalapos suttyó tulajdonképpen az utolsó amerikai akcióhős, egy tehetséges zombikiller, aki imádja a fegyvereket, és akinek egyetlen igazi célja, hogy találjon egy Twinky nevű hülye amerikai édességet még valahol. Woody Harrelson parádés a szerepben, ami nem is csoda, hiszen a karakter kialakításában jelentős részt vállalt. 

Ha már találkoztak, akkor úgy döntenek, hogy ketten együtt haladnak tovább, át Zombiföldén a céljaik felé, de a sors az útjukba sodor még két leányzót, egészen pontosan egy ravasz testvérpárt. A szexi kamasz Wichita (Emma Stone) és a 12 éves, de belevaló Little Rock (Abigail Breslin) eleinte jól átverik őket, kétszer is lenyúlják az autójukat és fegyvereiket, de aztán természetesen úgy alakul, hogy végül ők is úti- és sorstársai lesznek a két férfinak. A társaság útközben hol zombi-attakokat ver vissza, hol élvezi a kiürült világban maradt apró örömöket, majd a kezdeti bizalmatlanságok ellenére a kényszer szépen lassan csapattá kovácsolja őket, és hát ahol egy leányzó meg egy srác is van a leosztásban, ott ugye még bármi is megtörténhet.
Eltalált és szerethető karaktereket sikerült írni a filmhez, a történetet pedig gyakran a dráma irányába sodorták, így aztán a poénok sem egyenletesen hullanak, és általában nem is szólnak mindig akkorát, a viccek célkeresztjében pedig ezúttal nem is annyira a zombik, hanem maguk az élők állnak. Woody Harrelson és Jesse Eisenberg párosa nagyon működik, ennek megfelelően főleg Columbus cinikus, és Tallahassee macsó beszólásai, plusz néhány kikacsintós poén gondoskodik a komikumról, bár olyan igazi térdcsapkodós, a jövőben sokat idézendő gegek nem nagyon akadnak, a drámai vonal ugyanis kicsit elüti az élét mindegyiknek, mintha a készítők tudatosan próbáltak volna politikailag korrektek maradni, és inkább egy családi mozit csinálni belőle. Bill Murray cameója viszont mindenképpen a film egyik csúcspontja.
A zombik, akik mellesleg itt is a sprintelős fajtába tartoznak, néhol túlságosan is a háttérbe szorulnak, és ráadásul az egyébként remek smink ellenére sem lettek túl ijesztőek, a gore-t pedig alaposan ki is spórolták a filmből, bár egy vígjáték esetében ez talán még el is fogadható. Az akciójeleneteknek is megpróbáltak némi stílust adni, és ez a zúzós metál zenére komponált belassított zombiaratás elég tetszetős is lett, a slow-motion technika azonban a főcímnél sikerült a legötletesebbre, amikor is a Metallica „For Whom the Bell Tolls”-ára a zombivírus kitörése utáni napokból kapunk vicces, montázsszerű összeállítást. A nagy mellű zombi sztriptíztáncosnő elől sörrel a kezében menekülő öltönyös emberek, vagy a lángoló zombi által kergetett tűzoltó lassított látványa valami elképesztően és morbid módon vicces lett.
A film a mozikban nagyon erősen nyitott, a kritikák szinte kivétel nélkül méltatják, és már egy esetleges folytatásról is rebesgetnek valamit. Mindezek teljesen indokoltak, mert a Zombieland egy nagyon szórakoztató slágerfilm, olyan, ami a zombi-fanatikusokat ugyanúgy kielégíti, mint az átlagos nevetésre vágyó moziba járó közönséget. A Shaun-t azonban nem sikerült megingatnia pozíciójában, hiába is áll az Imdb-n jelenleg előkelőbb helyen. Edgar Wright-ék komédiája egyenletesebb, harsányabb, nagyobb szíve van, persze lehet, hogy csak azért tűnik így, mert európaiként valahogy mintha közelebb állna hozzánk. Ruben Fleischer filmje viszont macsósabb, tökösebb, amerikaiasabb, és ezért kicsit felszínesebb is. De igazából a DVD-ket illik majd egymás mellett tartani a polcon. 

30 komment

Címkék: vígjáték filmkritika 4csillagos zombie

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr241448847

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doktor.dikhed 2009.10.14. 15:19:43

"a gore-t pedig alaposan ki is spórolták a filmből, bár egy vígjáték esetében ez talán még el is fogadható."

Pontosan ezért volt olyan jó a Shaun. Vígjáték maradt úgyis, hogy elég véres volt, és a sok komolytalanság mellett elfértek a drámai részek, azok a drámai részek, amik valóban drámaiak voltak, de emellett humorosak is, mert mindig volt bennük egy-egy filmes utalás, rejtett poén :)

aachi2 2009.10.14. 15:21:00

nekem nem jött be. kb 100ról 0ra esett egy egyenes vonalban a film végére az izgalmi görbém. jó kezdés, ok. folytatás, bill murray üt, utána leül az egész és a végén az irtás is uncsi.

aachi2 2009.10.14. 15:23:10

shaun of the dead se egy nagy durranás, pár jó poén, helyzetkomikum, a végére leül és nincs semmi. a valóban drámai részek meg tönkreteszik az egészet. vagy röhögök vagy drámázok a kettő együtt sok.

clive. 2009.10.14. 16:30:05

"minden idők legjobb zombis vígjátéka továbbra is a Shaun Of The Dead maradt"

Az a Hullajó.

Ecsedy Áron 2009.10.14. 16:30:19

Ha zombivígjáték akkor a Braindead mindent visz... Főleg moziban, széles vásznon. Az első két perc még csak hagyján, aztán a főcím előtti 20 másodperctől jön az első megdöbbenés...utána már csak sírni tudsz a röhögéstől a sok gore-on. A 104 percből úgy 100-ban patakokban ömlik a vér, így nem lehet komolyan venni. A fűnyírós jelenet pedig kultikus.

Chavez 2009.10.14. 16:37:07

Utólag bánom, hogy nem írtam mégsem oda, hogy "de csakis a Hullajó után", de végülis a Shaun-os összehasonlítás miatt maradtam ennél. A Hullajó is másképpen jó, mint a Shaun. A Brain Dead végülis egy hullajó trash, külön halmazként érdemes kezelni. :)

Minimal · http://www.autostat.hu/markatoertenetek/7-markatoertenetek/346-opel 2009.10.14. 17:10:02

a Braindead tényleg ütős, de azthiszem ezt is megnézem. a hullajó meg tényleg hullajó...

elp 2009.10.14. 17:45:10

elaludtam a tömény unalom kellős közepén.
aranyos amcsi tinivígjáték egy kis indie érzettel fűszerezve.
a zombik és a keménycsávó harrelson
csak díszlet, alibi

elp 2009.10.14. 17:46:35

sokkal több vér van a SOTD tökében

cs242 2009.10.14. 18:53:06

Remélem is, hogy nem hasonlít a teljes mértékben unalmas és humortalan, ám ennek ellenére agyonfuttatott "shaun of the..." című hülyeségre.

Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer 2009.10.14. 18:55:38

imdb szavazatok, mint a filmek minőségi mutatója? Ugye ez csak vicc volt?
Amúgy nekem a Shaun jobban bejön, mint a Hullajó. Az előbbiben azért van némi társadalomkritikai áthallás is, a Hullajó meg csak fröcsi.

Chavez 2009.10.14. 18:56:40

Én most is azt mondom, hogy másképpen humoros a két film. A Shaun eleve egy kis agyalágyultság, a komolyság legapróbb jele nélkül. Ez meg a humoros réteg nélkül egy átlagos zombifilm is lehetne.

0motig0 2009.10.14. 19:03:20

aranyos film! felírat nélkül is röhögtem a poénokon(pedig hallás alapján nem vagyok az elégséges közelébe sem ha forditani kell...) és nagyon el van találva szerintem is... csak szerintem ezt is elfoja rontani a magyar szinkron...:(

Chavez 2009.10.14. 19:47:56

"...ezt is elfoja rontani a magyar szinkron..."

Woody Harrelson érdekes déli tájszólását mindenképpen

Raticus 2009.10.15. 00:59:05

@clive.: Ott a pont, a számból vetted ki a szót. Gondolom az avatáromból kiderül,hogy a kedvenc filmem.
"-Lionel,your mother ate my dog!!!"
"-Not all of it." :D

"-Singaia,singaia."

Baz' holnap meg is nézem megint,úgyis rég láttam.A Zombieland meg ráér,de majd az is terítékre kerül.

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2009.10.15. 09:10:46

na most a Shaun szerintem attól különleges, hogy úgy tud vicces lenni, hogy mindazok mellett az egyik legtökéletesebb zombifilm a világon. nem paródia, hanem zombi-vígjáték! egyedülálló elegy, makulátlan stílus és ütemérzékkel elkészítve!

s_timcsi · http://autostat.hu/cikk-kereso 2009.10.15. 13:02:47

A zombis filmek alapból bénák, egyik rosszabb, mint a másik! De ízlések és pofonok, ettől szép az élet, hogy mások vagyunk!

Flankerr 2009.10.15. 13:03:32

A Shaun alapmű ,egyértelmű..:)
Mindenkinek ajánlom az Evil Aliens című brit remekművet.. abban kombájn van ha jól emlékszem..:)

Chavez 2009.10.15. 13:31:37

Evil Aliens tényleg nagyon tuti. Meg a Dead And Breakfast is. :)

Linkovic Csumoszky · http://geekz.blog.hu 2009.10.15. 18:12:13

Return of the Living Dead? Az a legjobb olyan zombifilm, amit nem lehet komolyan venni, de mégis. A film lezárása például teljesen apokaliptikus.

"Küldjetek még mentőst."

Chavez 2009.10.15. 18:20:23

@Linkovic Csumoszky: Az is tök jogos! A legjobb zombikomédiák posztot vizionálok! :)

RoFä 2009.10.16. 02:28:30

Legyen legjobb horrorkomédiák!

(Army of darkness?)

elefes 2009.12.30. 17:05:25

Renyhe volt ez a film és alaposan fel is dühített.

SPOILER

Mekkora szemétség már, hogy ez a teljesen érdektelen suttyó lúzer kinyírja Bill Murrey-t és utána megkapja azt a remek csajt?? A végén is szerencsétlen Woody Harrelson szanaszét lő több tucatnyi zombit ez a gyerök meg megnyom 1 darab gombot, aztán csókdosás??? El sem szabadott volna jutni odáig: kinyírta Bill Murray-t! A tökeinél fogva akasztottam volna el az első villanyoszlopra, hogy megzabálják a zombik.

SPOILER VÉGE

Meg a parasztvakítás a hülye lógó feliratokkal. Ugyanazt éreztem, mint a Másnaposoknál: jóval nagyobb a füstje, mint a lángja. És közben dicsérik azt is orrba-szájba. Egyszer nézős mind a kettő és másnapra el is felejted.

Butul az emberiség és egyre igénytelenebbek leszünk. Amerikaiak.

doktor.dikhed 2010.01.07. 22:25:00

Életem egyik nagy csalódása ez a film. Imádom a jó zombis filmeket, és úgy tűnt, hogy a kritikák is jók, a trailerek is bejöttek, aztán...

A film egyetlen jó szereplője a nekem teljesen ismeretlen Jesse Eisenberg nevű színész által alakított Colombus. Eisenberg jól hozza a geeket, akadnak vicces szövegei és egy ideig szórakoztató karakter a szabályaival együtt, aminek a túlélését köszönheti.

Persze, az egésznek semmi értelme, mert hiba verik belénk a vírusvideók, meg a film eleje, hogy kell a sok szigorú szabály, hogy egy egy ilyen életképtelennek tűnő srác életben maradjon, Colombus fél perc alatt felrúgja az összes szabályát, hogy egy unalmas "romantikus" szál keretei között megmentse a szerelmét.

Szóval, a film első felében azt mondják nekünk, hogy szigorú szabályok kellenek ahhoz, hogy egy lúzer túlélje a krízist, aztán a film meggondolja magát, és azt mondja, hogy hát bocs, mégsem kellenek szabályok, a lúzerből akcióhős lesz, legyőzi a félelmeit, és felszedi a jó csajt, mert a jó csajnak bejönnek a gyámoltalan srácok - persze itt van egy ki ellentmondás, mert a gyámoltalan srácból akcióhős lesz, szóval már nem kéne, hogy bejöjjön a csajnak, de nem baj. :) Ja, és még üzenet is van: Néha fel kell rúgni egyes szabályokat. - Ez igen! Ez lenne Amerika válasza a Shaun of the Deadre? Magyarul az a válasz, hogy úgysem tudunk olyan színvonalút, mint mi ti, így nem is próbálkozunk.

Amúgy, nincsenek szigorú szabályaim. Egy lúzer-hős váltás is lehetett volna vicces, ha megfelelően csinálják, de én egyszerű srác vagyok. Azt látom, hogy amíg Columbus bemutatta, hogyan éli túl az egészet a szabályaival, az vicces és szórakoztató volt, amikor szerelmes lett és hőssé vált, az pedig unalmas.

Amúgy tényleg senki nem akadt fent a csajokon? Komolyan elhiszi valaki, hogy egy kihalt áruházban, a világvége után - valószínűleg hónapokat - várnak, hogy végre jöjjön valaki, akinek elvehetik a kocsiját, miközben lépten-nyomon elhagyott autók vannak mindenhol? Így akarták bevonni őket a történetbe?

Bill Murray-t komolyan gondolták? A Cameoja inkább kínos, mint vicces.

Woody Harrelson karaktere már a trailerben ellőtte az összes poénját, amúgy dögunalmas, a szokásos aranyszívű macsó/tahó.

Ha már a Shaunhoz hasonlítjuk... Ott is geekek a főszereplők, akik viccessé teszik a zombiinváziót, és a vírus kitörése egy olyan esemény, ami hatással van a szereplők életére. Bármennyire is humorosra veszik a figurát, érezzük, hogy itt a vég, minden megváltozik, emberek halnak meg, és a főhősök olyan döntéseket hoznak, amit amúgy nem tennének meg, de mindezt úgy teszik, hogy nem lépnek ki a szerepükből. Shaun, vagy Ed csak a saját kereteiken belül lesznek hősök.

A Zombielandben az invázió semmin sem változtat. Csak díszlet. Nem érezzük, hogy itt a vég. A lányok ugyanúgy átverik a férfiakat, csak most ezt egy zombikkal teli áruházban teszik, ahol kicsi az esélye, hogy élő emberrel találkoznak.

Tallahassen nem érezzük, hogy valaha is másmilyen volt, hiába próbálják bemesélni nekünk.

Colombus is csak 1-2 új szabályt hozott be az eddig is szabályoktól hemzsegő életébe, aztán kifordul magából és unalmasan teszi. Egyébként ő így is érdekes, addig, amíg a túléléséről szól a film, de amint először találkozik az egyik főbb szereplővel, szertefoszlik az egész.

Ja, az elején a cím mögött futó lassított jelenetek kiválóak :)

doktor.dikhed 2010.01.07. 22:51:05

Ja még annyi, hogy komolyan nincs még Pontypool kritika a geekzen? Vagy csak én nem találom? Pedig jobb, mint a Zombieland :)

Dr. No 2010.01.11. 18:31:42

Gyalázat: még arra sem figyeltek, hogy a zombik CSAK FEJLÖVÉSTŐL halnak meg.
süti beállítások módosítása