Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Péntek 13 - 2009

2009.06.06. 08:00 Wostry Ferenc

Nincs ember, aki akármelyik Péntek 13-filmet a kedvencei közé sorolná. Ha mára kialakult egy olyan alműfaj, amelyet torture porn-nak nevezünk, akkor a slasher filmek, élükön a Péntek 13-sorozattal a kill-porn (a fikciós kill-porn, persze. A snuff-filmek, az teljesen más. Azok nem is filmek.) Nem nagyon érdekel senkit, hogy a gyilkosságok között mi történik a szereplőkkel, csak az un. kreatív halálnemek, a figurák kicsinálásának különböző módozatai izgatják a néző fantáziáját. Szóval a pornó-párhuzam megállja a helyét, ott is áttekerjük az unalmas részeket.

Persze mindez nem jelenti azt, hogy ne készültek volna izgalmas, sőt, kimondottan jó slasher-filmek, csináltak emlékezetes őrültgyilkosos, sorbaölős mozikat dögivel (Just Before Dawn, Halloween, Terror Train, Maniac, Black Christmas, stb). Csak éppen Sean Cunningham producer/rendező kikotlotta a sikerreceptet, a slasher-alapvetés lehető legegyszerűbb, legeladhatóbb változatát, többek között Mario Bava Reazione a catena című 1971-es klasszikusának lekoppintásával, amikor megrendezte az 1980-as Péntek 13-at.

És mivel különösebb művészi igényt nem támasztott saját alkotásával szemben, az 1980-as Péntek 13 csak egy gép lett, egy olajozottan futó gyilok-masinéria, pont ahogy a folytatásai is, szám szerint 10 db.

A 2009-es változat micsoda? Folytatás, re-make? Most hogy megnéztem, nem is érdekel. Egy biztos: felesleges film. Egy az egyben ugyanazt a dramaturgiát alkalmazza, mint elődei. Egy csapat fiatal Crystal Lake mellett letáborozik, pontosabban kúrni és tépni megy egy ottani gazdaggyerek nyaralójába. Jön Jason, kicsinálja őket. Pont.

A költségvetés valamivel magasabb a szokásosnál, de csak éppen hogy, és az operatőri munka színvonalasabb, bár utóbbi meg reklámfilmesen csilivilivé teszi az egészet. Anyádat, Michael Bay. A rendezés sem egy nagy vasziszdasz, sőt, voltak ennél jóval izgalmasabb Péntek 13-ak. Színészi játékról éppen hogy csak beszélhetünk, a vérontás hatásfoka pedig meg sem közelíti a nyersebb epizódok gore-kvóciensét (egy kedvesen kellemetlen csavarhúzós gyilkosság kivételével). Tíz perce néztem meg, de *már* kezdem elfelejteni.

5 komment

Címkék: horror filmkritika 2csillagos

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr11165450

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

clay 2009.06.05. 15:47:34

Szerintem a Jason Lives mellett a legjobb Péntek 13 rész. Ami nem jelent semmit, mert egyik rész sem volt túl nívós, de mivel slasherben elég ínséges időket élünk, be kell érnünk ezzel.
Nulla feszültség (bár az a korábbi részekben sem volt), de a cselekmény végig pörög, a halálnemek változatosak, szóval aki bírja a franchise-t, az tuti szeretni fogja ezt a részt, aki meg nem, az ettől sem fog elélvezni.
Én a kettő között vagyok, a két csillag jogos, mert én tegnap éjjel láttam és bennem sem hagyott mély nyomot.

Ez a típusú operatőri munka pedig tök jól működött a texasi láncfűrészes remake-ben, itt nem sikerült úgy kihasználni hangulatkeltésre.

desmond wallace · http://desmondwallace.freeblog.hu/ 2009.06.06. 11:35:25

Van ember, aki akármelyik Péntek 13.-filmet a kedvenc horrorjai közé sorolná.:)
Tegnap láttam. Többet vártam, de még így is korrekt Jason aprítást láthattunk. A kedvencem még mindig a 3. rész.

Father Merrin 2009.06.06. 14:46:47

Teljesen felesleges film nulla hangulattal, kellő mennyiségű vérrel meg dudákkal. Ráadásul az alkotói banda se állt a helyzet magaslatán, amire a "Killer Cut"-verzió a legjobb példa. Ugyanolyan R besorolást kapott, mint az eredeti, de akkor meg miért nem azt mutatták be (ha még szerintük jobb is).
Kane Hodder for Jason!

TomBennet 2009.06.07. 08:01:10

A széria utóbbi részeihez (8-9-10) képest korrekt lett ez a feldolgozás. A Jason goes to hell már a nézhetőség határát súrolta alulról.
Ez az 1-2-3 részekhez hasonlóan megint jó lett. Nem ad hozzá sokat a témához, de legalább szórakoztató.

_Venom_ · http://venomblog.blog.hu 2009.06.09. 02:57:44

Kefélő-drogozó fiatalok - check
Erdő és Crystal Lake - check
Jason - check
Szükséges gore - check

Minden adott volt egy szabványos Péntek-filmhez, ami hiányzik, az a kor adta báj, így a film mai szemmel szerintem sem több egy átlagos slashernél.
süti beállítások módosítása