Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Véletlenül szándékos

2009.03.11. 10:05 Forgács W. András

Már a cím hallatán kételyek merültek fel bennem: ilyen címet általában fiktív, más filmekben szereplő filmeknek szoktak adni, mint mondjuk a "Bűnös város", ha hazai példát kellene mondanom. Ahogy a forgalmazó a vetítés elején elmondta, a Véletlenül szándékos annak bizonyítéka lenne, hogy az ún. profi (persze ennek a fogalomnak nincs létjogosultsága ezen a 93 ezer négyzetkilométeren belül) filmezésnek is van alternatívája; magyarán lehet állami pénz nélkül, illetve az átlag magyar film költségvetésének töredékéből szórakoztató, úgyszólván közönségfilmet készíteni. Zárójel: persze azonnal felmerül bennem a kérdés, hogy milyen a nem közönség film: lehet, hogy naiv elképzeléseim vannak a világról, de a filmeket elsősorban nem azért csinálják mindenhol, hogy azt megnézze az ún. közönség? Na mindegy, zárójel bezárva.


Röviden csak annyit mondanék a film cselekményéről - mert nem fog senkit nagyon meglepni - hogy négy lány jó időben jó helyen nyaral ahhoz, hogy mindenféle izgalmas és hajmeresztő dolog történjen velük. Vannak még benne rendőrök, meg bűnözők meg éjszakai felvételek,  írói lustaságot leplezni igyekvő narráció, szóval minden olyasmi, amit szinte minden hazai amatőrfilmben megtalálhatunk. Viszont alig dohányoznak és káromkodnak - ez ORTT és egyéb szempontból mindenképpen pozitív.


Valamiért még mindig sokan azt hiszik, hogy Guy Ritchie-t kell másolni a sikerhez. Mindenki, rosszabb esetben a világ, jobb esetben csak Magyarország Tarantinója akar lenni, és ezt lépten nyomon észre is vehetjük Kollár István és Maros Attila filmjén: a 104 perces (!) film tele van mindennel, amit a fent említett két idol valaha is vászonra álmodott, és még annál is több: egész jelenetek a Thelma és Louiseból, a Sekély sírhantból, és az Ördöngősökből, visszatérnek a nyolcvanas évek zsarus akciófilmjei a magyar rendőrség Ford Crown Vic-jével és Chevy Caprice-ával (hozzáértőknek: szigorúfehér Ford Orion és dízel Astra ), kellemetlen hawaii-ingjeivel és napszemüvegeivel, valamint időnként olyan giccses képekkel, hogy bármelyik Váci utcai árus elpirulna matyóhímzésestül-parlamentestül. Időnként rettenetesen borzalmas; ahogy megállapítottuk: Győr-Moson-Sopron Vice.


Ezek mellett nem elhanyagolható látvány (sajnos másra nem volt lehetősége) Natasha Henstridge honi megfelelője, Hohner Krisztina a szexéhes jónő szerepében és Kincses Kornél az elpusztíthatatlan Mr. Ween-ként. (Ha a Kedves Olvasók nem jöttek volna rá, ő gonoszembert játszik). A rendőrökként feltűnő Varju Nándorról, Várhegyi Péterről és Kaszás Kornélról pedig a legújabb magyar akciósorozat címe jutott eszünkbe: Vízvonalban.


És mégis: VilosCohaagen kolléga és jómagam nagyon jól szórakoztunk rajta. Mint a filmszemle felhozatalának jelentős részében, pl. Pálfi  György Nem vagyok a barátodjában, ebben is amatőr szereplőgárda dolgozott, néhány apróságot leszámítva - gondolom - mindenki szívességből, barátságból jött el, mégis ezerszer szimpatikusabbak mint a fentebb említett alkotás: nem játszanak jól, a történet nincs jól kitalálva, megírva aztán pláne nem, de mégis, látszik az egészen a szeretet, a gondoskodás: nekik fontos volt, hogy elkészüljön a film. És tagadhatatlanul a legnagyobb különbség az ún. profi és az amatőr filmesek között (és most a "profit" nagyon nagyon tegyük zárójelbe) hogy a Véletlenül szándékost szerették, és ez látszik a művön. Ez adja meg az egésznek a báját, és azért ne feledkezzünk meg Szilágyi István cameójáról, akit... jó újra látni bármilyen szerepben. A végére tartogattam két személyes kedvencemet: egy rosszul vágott de nagyon dögösen kinéző szexjelenetet - csak ezért érdemes volt végignézni, valamint a tizenötödik percben kezdődő, egészen hosszú autós üldözést, ezért mindenképpen tisztelet a kivitelezőknek, ez eddig a legjobb ilyen a magyar mezőnyben. A film nem kerül moziforgalmazásba - csak a filmklikk.hu-n keresztül lehet majd elérni (március 19-étől) - mindenképpen ajánlom egyszeri megtekintésre. Ennél sokkal rosszabb filmek is kerültek már gyöngyvászonra, de kevés ennyire szórakoztató darab - mint mondjuk a Menahem Golan- Yoram Globus producerpáros filmjei.

 

de szeretnék hármat. Nagyon.


Véletlenül szándékos - magyar, 2008. Rendező és operatőr: Kollár István. Társrendező: Maros Attila. Zeneszerző: Mészáros Tamás, Halmai Gábor, Váradi Gábor. Producer: Maros Attila. Szereplők: Cserpes Laura (Kriszta), Hohner Krisztina (Júlia), Fördős Nóra (Réka), Ádám Judit (Kati), Kincses Kornél (Mr. Ween). 104 perc.

12 komment

Címkék: krimi akció filmkritika 2csillagos

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr77993807

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Santito · http://geekz.blog.hu 2009.03.11. 21:28:31

Egy klikket azért meg fog érni március 19-én...

Beyonder 2009.03.11. 21:38:19

@Santito: így vagyok vele én is, főleg, hogy az első 2 hétben ingyenes

Chavez 2009.03.11. 21:39:04

Nekem is, mivel itt, szeretett városomban forgott. :)

Forgács W. András · http://geekz.444.hu 2009.03.11. 22:12:15

A betétdalt az nagyon nagyon nagyon sürgősen kivágni, elpusztítani, nyoma ne maradjon...

T.J Hooker 2009.03.12. 09:57:47


Szerintem Nagyon jó a betétdal, amennyiben a főcímdalról beszélünk.Jó kis Jazz alap, pop-ositva. Még igényesnek is nevezném, végre nem egy egyszerű gagyi valami...Bár az igaz, hogy az izléseken nem lehet vitatkozni.Én zeész vagyok, és tudom milyen nehéz lehetett ezt a fél hangokból összerakni, majd kiénekelni.
A filmnek a bemutatóját láttam, nekem tetszik, egyszer mindenkép megnézem!

VilosCohaagen · http://geekz.blog.hu 2009.03.12. 14:10:26

Bizonyára nem lehetett könnyű meló, de ez még nem változtat a tényen, hogy annyira illett a filmbe, mint Debussy egy Metallica- koncertre.

Maga a dal egy ritmikátlan cseppfolyós semmi, plusz aki ezt a zongoraalap- szintivariáció kombót meglépi, az kb. 15 éve nem hallott popzenét.

A film a zenéje ellenére szórakoztató, bár az arányokat jobban eltolhatták volna jobbana csajokra koncentrálva.

csucsoriedka 2009.03.12. 20:36:28

A rádió már játsza a filmzenét.Ha olyan rossz lenne,nem adnák le.Szerintem a zene kifejezetten jo és a film is ígéretes a you tube-n látott részletek alapján.

VilosCohaagen · http://geekz.blog.hu 2009.03.13. 18:09:12

Így van, a rádiók csak kiváló számokat játszanak, a Viva és az MTV csak a legjobb klipeket adja le és a világ legjobb albuma Michael Jackson Thriller-je.

A hölgy és a Megasztár- döntős srác kapcsolatában a tv2 sem lát semmiféle kiaknázatlan lehetőséget.

És végül amit Magyarországon mainstream popzeneként eladnak, a hozzánemértés és sznobizmus legfurább elegye.

Chavez 2009.03.13. 19:08:14

De nem mindegy, hogy milyen a zene? A magyar közönségfilmek mindig ilyen ócska limonádékkal vannak megverve. Ha a meghallom a Valami Amerikát, vagy a Micsoda nő ez a férfit, a legszívesebben atomot dobnék magamra meg az egész országra! :S Ez a dal semmivel sem szarabb, mint azok.

VilosCohaagen · http://geekz.blog.hu 2009.03.16. 03:01:44

Nem kifejezés, mennyire egyetértünk!

juliusbond 2009.03.20. 21:58:23

Amatőr film...én pedig amatőr néző vagyok. 3 órán keresztül néztem, mert nem szögezett le a képernyő elé, és most nem tudom, hogy akkor ki kivel van, és mit akar, és mi lett a vége.

A zene nekem tetszett. És a négy csaj is. És Győr is.

Hajrá stáb, ha lesz új film, és hallok róla, akkor igyekszem újrapróbálkozni.

A nap szépe: Hohner Krisztina
süti beállítások módosítása