Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

MOST WAITED 2009 - A titkos favoritok

2009.01.16. 08:00 virtualdog

Majdnem minden filmes magazin és blog kihirdette már, hogy mely filmek bemutatóit várja a leginkább. A címek nagyjából ugyanazok: Watchmen, Avatar, Terminator: Megváltás, X Men: Farkas, Expendables, Inglorious Bastards, Bruno, Public Enemies és így tovább. Ezek a filmek természetesen a mi virtuális várólistánkon is előkelő helyet foglalnak el, de ahelyett, hogy leírnánk ugyanazt sokadszorra, megpróbálunk inkább a kevésbé szem előtt lévő projectek közül válogatni. Lássuk hát, miből lehetnek majd 2009 meglepetés-mozijai!

Armored
Úgy látszik, Antal Nimródnak bejött a Hitchcock-ízű, nem túl eredeti, ám profin levezényelt és erős látványvilággal rendelkező Elhagyott szoba (Vacancy), most ugyanis olyan nagyágyúkat rendezhet, mint Matt Dillon, Jean Reno és Laurence Fishburne. A film egy pénzszállító autó elrablása körül forog - mi hamisítatatlan tervezgetős, rosszul végződős heist-filmet orrontunk. Nagyon drukkolunk neki, ez nemzeti ügy! Több magyart Hollywoodba!!!

Dali and I
A Gattaca rendezője vezényli ezt a Salvador Dalí életét bemutató életrajzi művet, mely várhatóan egy cseppet komolyabban ábrázolja majd a művészt, mint a Picasso kalandjai vonatkozó jelenetei. Minket mégis inkább amiatt az esély miatt érdekel a film, hogy Pacino újra összeszedi magát és fénykorát idéző színészi játékot fog nyújtani.


District 9
2009 pezsgő időszaknak ígérkezik egy régóta csak vegetáló műfaj, a sci-fi szempontjából. Közülük is a legérdekesebbnek a District 9 tűnik, mely Dél-Afrikában játszódik és marslakókról szól, akiket telepekre gyűjtenek és elkülönítenek, amíg rájönnek, hogy mit is lehetne velük csinálni. A cím utalás a District 6-ra, ami az apartheid egyik legélesebb húzása volt a '70-es években, és a színesbőrű lakosság nagyarányú kitelepítését jelentette Fokvárosból. Reméljük, hogy a nem meglepő módon dél-afrikai rendező nem egy pol.korr.-ségből kötelezően megdicsérendő, unalmas apartheid-analógiát tervez leforgatni, hanem egy igazi, komolyan vehető tudományos-fantasztikus filmet! A
poszter mindenesetre pofás, ez pedig Blomkamp rendezőnek az a rövidfilmje, amely a District 9 alapjául szolgált.

King Shot
Alejandro Jodorowsky által írt és rendezett film, és ez éppen elég ahhoz, hogy a célközönség (a moziba járók igen kis százaléka) izgatottan remegni kezdjen - a többieket viszont valószínűleg akkor sem fogja érdekelni a már most "kísérleti film" és "avantgárd" címkékkel ellátott alkotás, ha eláruljuk, gengszterfilm lesz és szerepelni fog benne a szeméből lézersugarakat lövöldöző, emberi húst fogyasztó pápa... A szereplők listáján nem egy olyan személy van, akinek láttán az eurokult rajongói elégedetten vigyorogni fognak: Asia Argento, Santiago Segura (Torrente!) és Udo Kier önmagában garantálja érdeklődésünket a film iránt, de a tervek szerint játszani fog benne Nick Nolte és Marilyn Manson is. Esélytelen akár csak megtippelni is, hogy mi fog ebből kisülni, ha egyáltalán valami (lásd: Jodorowsky Dűne-filmje), de ha kijön, az tuti nagy durranás lesz... a művészmozikban.


Leaves of Grass
Edward Norton, a piti cannabis-termesztő "kertész", segítséget kér Edward Nortontól, az egyetemi profeszor testvérétől, hogy megszabaduljanak a helyi erőszakos droghatalomtól. Ez most Edward Norton "egyszerre több szerepben" filmje, de azért reméljük, nem csap fel fehér Eddie Murphy-nek. Susan Sarandon és Richard Dreyfuss is játszik a filmben, ez reményt ad, hogy nem limonádéról lesz szó (bár semmit sem garantál, ezek a mai színészek mindenre képesek, hogy legyen pénz tejkenyérre).

The Box

A közönséget megosztó, de kétségkívül masszív kult státusznak örvendő Donnie Darko és Southland Tales után Richard Kelly egy olyan dobozról fog horror/thrillert rendezni (bár sejthető, hogy a műfaji igába nem lesz hajlandó behajtani a nyakát...), amely egy gomb megnyomására tulajdonosát egymillió dollárral ajándékozza meg - egyúttal pedig elveszi egy ember életét a Földön. Reméljük, a film nem fullad majd szájbarágós, didaktikus mocsárba a morális dilemma súlya alatt, az mindenesetre biztató, hogy a forgatókönyv Richard Matheson novelláján alapszik, akinek a remek I Am Legend című könyvet is köszönhetjük (hé-hé, a gagyi filmről nem tehet!).




The Brothers Bloom

A dráma, a komédia és a kalandfilm zsáneréből összegyúrt történet  egy testvérpárosról (Adrien Brody és Mark Ruffalo), akik világ körüli útra indulnak egy gazdag, naiv arisztokrata nővel (Rachel Weisz), hogy kiforgassák a pénzéből. Tippünk: a szerelem megint keresztbe tesz majd! A rendező, Rian Johnson, mindenesetre ígéretes, hiszen előző filmje, a tini neo-noir (!) műfajában induló Brick igen jóra sikeredett. Előzetes.


A Serious Man
A Coen fivérek szokásává vált, hogy minden második filmjüket komolyabb hangvételűre veszik, a Nem vénnek való vidék pedig határozottan sötétre és erőteljesre sikerült. A soron következő, a fekete humort szintén nem nélkülöző komédiájuk, az Égető bizonyíték után így az A Serious Man (Egy komoly ember) jó eséllyel megint egy fajsúlyosabb darab lesz. A '60-as években játszódó történet főszereplője egy fizikaprofesszor, akire rájár a rúd: felesége elhagyja, testvére a nyakán élősködik, ráadásul egy titkos ellenfele is akad az egyetemen, aki levelekkel kezdi bombázni. Hősünk, Larry három különböző rabbitól kér segítséget. Ebből sok minden kisülhet, de Coenékben vakon bízunk!


The Limits of Control

Hurrá, új Jarmusch-film! A független filmesek legnagyobb példaképe, úgy tűnik, megint elmerészkedik a zsánerfilmes keretekig (persze kívülről, a szerzői film felől, óvatosan), és a remekbe szabott Szellemkutya után újra krimi alapokra dolgozik. Mivel ő azon rendezők egyike, aki úgy építi koherens, mégis változatos életművét, hogy nincsenek igazán gyenge vagy bicegős filmjei, nálam ez a film 2009 második legérdekesebb címe.


Metal Gear Solid
A játékadaptációk az amúgy is elfáradt és büszkesége maradékát is elvesztett hollywoodi filmipar legszégyenletesebb celluloid-mocskolásait jelentették (a bámulatosan tehetségtelen Uwe Boll buzgó asszisztálásával). Mi az, ami miatt mégis heves izgalommal várom ezt a filmet? Nos, azok, akiknek van szerencséje ismerni a Metal Gear Solid-szériát, tudják a választ a kérdésre, akik nem, azoknak pedig az említett alapvetés Playstation-konzolokra (ill. PC-re) kijött részeinek mielőbbi beszerzését javaslom meleg szívvel (írjatok kommenteket, ha szeretnétek visszatekintő cikket a témában!). Biztató hír - ami nélkül aligha várnék rá annyira -, hogy maga Hideo Kojima nagymester bábáskodik a film elkészülte mellett, aki videojátékban is olyan tömény hangulatot, magával ragadó történeteket és élő, igen eredeti karaktereket tudott létrehozni, amiért sok amerikai producer odaadná még az arany tökeit is...


The Imaginarium of Dr Parnassus
Terry Gilliam, a Monty Python animátoraként szerzett múlhatatlan érdemein felül, rendelkezik egy figyelemreméltó szokással: időről-időre megír és megrendez egy-egy kegyetlen jó, azonnal alapművé avanzsáló, lenyűzözően fantáziadús szerzői alkotást. Olyan alkotások után, mint a Brazil és a híres-hírhedt Hunter S. Thompson-adaptáció, a Félelem és reszketés Las Vegasban (melyet azonban megírni is kihívás volt, nemcsak leforgatni, és ha nem látom, nem hiszem el, hogy EZT az anyagot filmre lehet vinni...), azt hiszem, nem igényel bővebb magyarázatot, hogy miért foglalja el nálam az előkelő első helyet a The Imaginarium of Dr Parnassus a 2009-ben várva-várt filmek toplistáján. Heath Ledger, Johnny Depp és Tom Waits (No. 1. kedvenc zenészem, egyben bizonyítottan remek színész) már csak a hab a tortán, bár eme brutálisan jó szereplőgárdának megfelelő habmennyiség még egy bálnaméretű tortát is agyonnyomna... (Ezúton is hatalmas riszpekt Gilliam-nek, aki a temérdek nehézség ellenére is végigküzdötte a forgatást és elkészítette a filmet,valamint előre is sok szerencsét a Don Quijote-filmhez!)


The Road
John Hillcoat, Az ajánlat (The Proposition) rendezője adaptálja Cormac McCarthy regényét. Kellemes kilátások: szikár, kemény filmet várhatunk, a színészgárdával pedig egészen biztosan nem lesz gond (Viggo Mortensen, Charlize Theron, Guy Pearce, Robert Duvall). Csak a No Country... árnyékából ki tudjon lépni! Vagy inkább bele se lépjen...


Thirst
Chan-Wook Park a hírneves Bosszú-trilógiája óta temérdek figyelmet kap, és olyan nézők érdeklődését is Dél-Korea felé fordította, akiket addig a keleti filmvilág hidegen hagyott. A rendező a Three Extremes: Cut című egyharmad horrorfilm felvezetése után ezúttal érdemben nyúl a vámpírtémához: főhősünk egy falusi pap, aki lassan vámpírrá változik és közben az emberségéért küzd. Dráma tuti lesz, de valószínűleg az erőszaktól és a fekete humortól sem riad majd vissza Park, amire az alaphelyzet elegendő lehetőséget kínál.

Vengeance
Ha a két hongkongi nagyágyú, Johnny To és Ka-Fai Wai közösen filmet csinálnak, abból általában valami nagyon frankó dolog születik (Too Many Ways To Be No. 1., Running On Karma, Mad Detective), és ez vélhetően ezúttal sem lesz másképp - főleg mert kiváló színészek dolgoznak majd a kezük alá (Simon Yam, Anthony Wong és a HK filmekből elmaradhatatlan Suet Lam). A történetről sokat nem tudni, de lesznek benne ordas közhelyek (bérgyilkos és a gengszterek közé beépült zsaru), amiből jelenleg a világnak csakis és kizárólag azon a pontján tudnak épkézláb és izgalmas filmet csinálni. Ja, és azt mondtam, hogy a Hongkongba érkező francia szakács-bérgyilkos szerepét Johnny Hallyday sanzonsztár alakítja?

Végül röviden a listáról kimaradó, de érdekesnek ígérkező mozikról.
Drive: a The Descent rendezőjének új filmje Hugh Jackman főszereplésével. Game: a Crank (Felpörgetve) alkotói egy, a Menekülő ember sztorijára hajazó sci-fi-vel jelentkeznek. I Love You Philip Morris: non-píszínek ígérkező vígjáték egy hirtelen megmelegedő Jim Carrey-ről, a Tapló Télapó íróitól. Kick-Ass: Mark Millar képregényének adaptációja Matthew Vaughn (Csillagpor) rendezésében. The Fantastic Mr. Fox: Wes Anderson stop motion animációja Roald Dahl meséjéből.

22 komment

Címkék: toplista top 2009

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr95880859

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Yodz 2009.01.16. 09:29:20

Köszönjük, nagyon remek előretekintés és hálistennek nem a mindenhol olvasható filmekről. Részemről a The Limits of Control, a The Road,az Imaginarium..., a Dali and I, a District 9 és a King Shot a legvárósabb. Ettől a Boxtól félek, bár a leírás alapján nem tűnik rossznak, de na...

virtualdog 2009.01.16. 10:38:44

Jó filmes év lesz ez a nem-mainstream vonalon, csak aztán készüljenek is el azok a filmek... a magyar art mozik meg csipkedjék magukat, és mutassák be őket időben, nehogy elfogyjon a türelmünk és a netről kelljen megnéznünk őket! :D

Köszi Beyondernek a segítségért! :)

travis 2009.01.16. 10:52:28

Én most Scorsese-től a Vihar-sziget (Shutter Island - by Dennis Lehane) miatt vágom a centit.
És végre megfilmesítették Elmore Leonard Killshot-ját is, a frissen kihantolt Mickey Rourke-kal: www.youtube.com/watch?v=lwY8n6XkSlk

Chavez 2009.01.16. 11:39:55

Engem egyik sem izgatott fel túlzottan, kivéve a District 9-t, azt én is várom. Bár ez a The Road is izgalmasan hangzik.

Pacino, mint Dali? Hááát...

2009.01.16. 12:07:45

Pacino, mint Dali szerintem tökéletes lesz.

Jó a lista! Remélem pár cím beváltja az elképzeléseket.

Év végén is szeretnék pár hasonszőrű, nem sablonos 2009. legjobb filmlistát olvasni.

Beyonder 2009.01.16. 12:12:28

A King Shotnál igazából az lenne a meglepetés, ha elkészülne még idén. Az egyik producer egyébként David Lynch.

Edgar 2009.01.16. 12:14:46

Naggggyon jó lista!!!

scorsesefan 2009.01.16. 12:21:45

Shutter Island-t várom, meg The Road és The Limits of Control.

Kösz hogy szóltatok a King Shot-ról, eddig nem hallottam róla.

Al Pacinot tekintve némileg szkeptikus vagyok az utóbbi évek filmjei alapján...

Oidipus Prime · http://oidipusprime.blog.hu/ 2009.01.16. 13:02:23

ARGH Metal Gear!!! Heveny nyáladzásban törtem ki, AKAROM KEEEEELLL!!! Cikket!!! ÁÁÁÁ...
Elnézést leütöm magam.

Varga Denes 2009.01.16. 13:06:27

Brothers Bloom a most waited nekem. Az előzetes egy valóra vált álom. Rachel gyönyörű, dühös leszek ha a végére sikerül átvágni :)
Csatlakozom, jó ötlet volt ez a lista!

dzsoni szánsájn · http://www.halfps.blog.hu 2009.01.16. 13:47:06

az MGs már magában egy interaktív film volt... óriási elvárásokkal waiting-elem a filmet... elképzelhetetlennek tartom, hogy valami jó süljön ki belőle

aFx 2009.01.16. 23:36:20

Gilliam... letudta a művészmozikat (Tideland, avagy a második percben a drogtúladagolásban elhalálozott anya viking temetésének ötlete kb olyan szinten rúgott gyomorba, mint a Las Vegasi elpusztított hotelszoba az amerikai álom etil általi megtalálása után) és a mainstreamet (nem volt rossz a Grimm, de mind az anyagban mind a rendezőben több van... bár ahogy hallom, ez olyan pénzcsinálási kísérlet volt a La Manchára Johnny Depp Willy Wonka reinterpretációja mellett), szóval remélhetőleg ezzel ismét visszatalál a középútra. mellesleg az egyik kedvenc rendezőm, szóval:) és a barokkosan túldíszített díszlet jót sejtet.

King Shotot remélem vetítik itthon is, mindenképpen mozibannézős szintén. és remélem lesz is belőle valami:)

a Dalí érdekes lehet, remélhetőleg lesz ez is annyira jó, mint a Picasso életéről elkövetett őrület (plim plim vs kálákukoá).

hm, Jarmusch megint érdekes. najó, jöhet őis;>

Drive is. van tehetség abban a fiúban, remélhetőleg ismételten fogja is tudni kamatoztatni.

meg természetesen a többi is. köszönöm a figyelemfelhívást, jó évünk lesz;>

mizrolist 2009.01.16. 23:42:47

MGS filmen? :O Erről nem is hallottam...

Chavez 2009.01.17. 01:54:50

"King Shotot remélem vetítik itthon is..."

Hát csak vetítik, ha már magyar kezek is szorgoskodnak rajta/benne/vele.

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2009.01.17. 07:38:22

King Shot soha nem fog elkészülni.

virtualdog 2009.01.17. 10:23:28

Miért nem, Feri? Jodorowsky korábbi húzásai miatt jóslod ezt? :(

Akkor egy Metal Gear cikket várhattok a közeljövőben. :D

aFx 2009.01.18. 11:45:36

hát... azért reménykedem, h mégis elkészül.beteg filmjei vannak, valami egész különleges képi világgal. nekem pedig a képi világ az egyik gyengém:)

aFx 2009.01.18. 12:10:33

apropó, előbbi hozzászólásból kimaradt: örülök, hogy nem a szokásos filmeket nyomatjátok. Avatar érdekes, de nagyon régóta várjuk a Battle Angel Alitával együtt (utóbbiból pedig volt egy nagyon jó anime is), ami miatt lehetséges egy bukta, ha nem lesz párban az Aliens-T1-T2 hármassal. képregényfeldolgozásokkal engem hagyjanak békén, n. "újraértelmezéssel" és folytatással főleg.

lehet profitmaximalizálásra törekedni mindenki számára nézhető filmmel, csak az olyan, mint győzködni a bélszín után, hogy a mekis kaja jó. a célnak persze megfelel, de ha helyette tolhatod kétpofára a bélszínt...;>

wice 2009.01.18. 14:12:58

kivancsi leszek, hogy lehet a boxot egeszestes filmre nyujtani, ez eredetileg egy (asszem talan egy rovid novella alapjan keszult?) twilight zone filmecske volt, kb tiz-tizenot percben. jo otlet, hatalmas csattanoval, de nem latom, hogy toltene ez ki ennel tobb idot.

Raticus 2009.01.20. 20:58:25

Ha már a sor egy magyar rendező által dirigált filmmel indul,hadd kérdezzek egy másikról.Lóránt Demeter Block 66-járól lehet tudni valamit?Én idén azt is nagyon várom.Hogy a fenti listáról melyiket?Túl sok a jó ahhoz,hogy csak egyet válasszak:)

VilosCohaagen · http://geekz.blog.hu 2009.01.20. 21:08:30

Höhö- arról tudok, hogy valószínűleg az idén sem fog elkészülni. Az ok a szokásos- nem hajtották fel a szükséges mennyiségű pénzt.

husosburek 2009.05.08. 09:13:20

én a Bronsont várom, az lesz ám kemény..
süti beállítások módosítása