Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Tükrök

2008.10.15. 08:00 Parraghramma.

Mit csinál az igazi hős a 6. nap után? A terrorista-elhárító ügynök, aki keményebben lép fel, mint Doszpot Péter, hazafibb, mint John Wayne, Mel Gibson és Steven Seagal együttvéve, fáradtabb pillanataiban is alig hezitál többet, mint egy T-800-as, de már arra sem maradt ereje, hogy táskás szemeit a www.bauercount.com szájton nyargaltatva összeszámolja, mennyit is ölt aznap? Hát persze! Letol egy éjjeli műszakot… egy leégett ruházati szalon romjainak biztonsági őreként. Kiefer Sutherland sejthette, hogy a Tükrök rendezője, Alexander Aja mellett kevesebbet fog pihenni, mint mondjuk A fülke forgatásán, a végeredményt nézve viszont hessegethetetlen a gyanú, mindenki Jack Bauerje a butuska, de jelzésértékűen azért ijesztő fogócska – amibe egy foncsorozott felületek túloldaláról csintalankodó (id)entitás kergeti – vége felé már nagyon várhatta a 7. nap hajnalát. (Figyelem! Alant pornográf vizuál-spolierek!)



Hogy a horror szerzők kilóra vehető, tematikai „kreativitásának” vagy a hírnevét szilaj kijelentéseknek köszönhető Marshall McLuhan médiateoretikus felé tanúsított tiszteletnek a jele, nem tudom, (illetve tudom ám, csak fitogtatok) de a műfaj jóvoltából lassan teljes tárgyi környezetünk észlelésünket, valóságunkhoz való viszonyunkat torzító médiummá nemesül – illetve silányul. Odaátról akármin keresztül lehet üzenni, manipulálni, hatást gyakorolni, videokazettától a honlapig, rózsaszín cipellőtől a parókáig bezáróan. A tükör ráadásul minden erőlködő szándék nélkül illik ebbe az gondolati ívbe: izgalmas töprengésre invitál, mennyivel volt nagyon másabb az emberi kultúra az első (akkor még különféle fémlap) tükrök előtt, amikor mindenki csak közvetett módon alkothatott képet saját magáról? És van valami bizsergetően félelmetes az önálló életre kelt képmás eshetőségében, hogy a „túloldalt” szemlélve mást látunk, mint ami van.

A világrekord silányságú Az átok (mi másról beszélnék, mint a remake-ről?) egyetlen hatásos jelenetében Lili Taylorra rámosolyog a tükörképe.

Az idei Tükrök (is…) remake. A véletlenül erre ődöngő szövettarisznyások nyugodtan szörföljenek tovább, nem Tarkovszkij 1975-ös opusa kapott új köntöst, hanem egy 2003-as k-horror, amiben is tükrök gyanúsmisztikus közreműködésével bekövetkező haláleseteket próbál a szilánknyi nyomok segítségével felgöngyölíteni egy pláza security részlegéhez felvett ex-zsaru. Most, hogy mindenki egy emberként csapott a homlokához („De hisz ez a Geoul sokeuro!”), nézzük, mit sikerült Alexander Ajának kihozni ebből a narratív invenciók legopálosabb rémképével sem kísértő felütésből.

Röviden és tömören: egy, az utángyártott műfaji korlátokat már-már meghunyászkodó illedelemmel végigsimogató egyenrettenetet, a befogadót számításaim szerint átlagosan három alkalommal (Nándor barátom mérhető reakciói plusz az enyémek per kettő) megugrasztó szűk két órát, tartós pulzusszám kilengések (a Feszültség!) nélkül, kevésszámú, ám legalább szemérmetlenül plánozott, visszafordíthatatlan szövetszakadásokkal.



Van valami csüggesztő lejtmenet Aja (és fix alkotótársa, Grégory Levasseur) munkásságában. Pedig olyan ígéretesen indult minden! A Magasfeszültség ugyan a leglerágottabb kaptafára húzta fel tátongó sebek tarkította cselekményét, címszereplőjének hathatós megjelenítése bőven kárpótolta az instant mind-fuck unalomig ismert aromája felett fanyalgókat. A Wes Craven egyik korai dolgozatának jól megújrázása esetében (Sziklák szeme) már mintha érződött volna az alkotói krízis dögszagú előlehelete. Aja, talán megérezve az eredetiség égető, kikerülhetetlen hiányát, príma élveboncolásokba bugyolálva mondta fel a nagy klasszikusokat.

Ezúttal már semmi sem menti meg attól, hogy a középszerűség alsóbb régióiba („obligát iparos”) ereszkedjen. Próbál trükközni a főcím alatt prezentált metódus mentén: az önállósodó, csúnyarossz tükörkép real-time-ba, ellenvetést nem tűrően mutatja meg, hogy a vele szemben állóra milyen gyötrelem vár rögvest. (Az éretlen pattanások nyomogatásával okozható fájdalom, az kérem neki smafu!) A kínosan kiszámítható ívű nyomozati szál, a meglepetésektől hasonló hatékonysággal elzárkózó dramaturgia (a végén naná, hogy mindennek fel kell ROB-BAN-NI-A!!!) és a motorikusan adagolt rutinpara azonban nem kompatibilis azzal a hangulattal, amitől jobb (mármint: rossz) kedvre derülhetne a fogyasztó.

Aja nem hempereg véreskéjes ábrázattal a pastiche-ban, a tükröknek nem kell ötször elmondani a hunyó nevét, koncepcionális idiotizmusának és sminkes megoldásainak köszönhetően azért mintha az Ördögűző felé vetne egy-két tébolyult pillantást a forgatókönyvírásba egyébiránt az eredeti koreai rendezőjét is bevonó gall. Rubber Johnny székhez szegező frivolitásához (az a himnusz a Sziklák szemében szerintem sok amerikainál lebaszta a biztosítékot) hasonlót se várjunk. A horrornak mindig kedves kultúrantropológiai oda-odamondogatás hozzávetőlegesen kimerül a hiúság tárgyának puszta halmozásában (az otthon melegét szinte kitapétázzuk a saját magunkat reflektáló, hideg felületekkel – ha szorgos a takarítónő, még a tévé is napi 24 órában közvetít minket), valamint a század közepén kultivált pszichoterápiás brutalitás asszociatíve – majdnem – rettentő ábrázolásában. (A „gyógymód” ugyan konkrét fasság, de ettől a fajtól bármi kitelik.)

Amúgy Kiefer Sutherland jó közepesen tűrhető a szakmai és magánéleti válsággal, alkohollal és altatókkal több-kevesebb sikerrel küzdő őr szerepében (hogy senkinek ne legyen hiányérzete, a filmben Ben Carson-nak hívják), de miért van az, hogy akkor hiszed el a karakterét legkönnyebben, amikor a kolostorban egy apácára marokfegyverrel kényszeríti az akaratát? (Igen, költői kérdés volt.) Az exét formáló anyatigris, Paula Patton lenge ruházatának teljes átnedvesedésére sajnos roppant sokat kell várni, az anatómiai szépségekbe perverzen révedőknek addig be kell érniük Amy Smart feltárulkozó testével. A tükörképe ugyanis olyat csinál, hogy attól leesik a Baue.. Ben húgát alakító csajszi álla, de nem kicsit.



Hanem inkább nagyon. Ha-ha! Ha-ha-hahr-haaöööerghh...

 

21 komment

Címkék: horror filmkritika 2csillagos

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr45704429

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bobbyperu 2008.10.15. 09:43:58

ritkán teszek ilyet, de félúton abbahagytam a filmet. teljesen felesleges mozi egy eredetileg tehetségesebbnek tűnő rendezőtől.

Csicsimó 2008.10.15. 11:13:17

Izlések és pofonok...én személy szerint jól elvoltam a filmmel. Tetszett.

Ramiz 2008.10.15. 14:05:45

Az első kép nem tetszik, rossz, de a második kép nagyon tetszett, jó, és a harmadik kép is nagyon jó, nagyon tetszett.

elefes 2008.10.15. 14:16:28

Üssetek meg, de én élveztem a filmet. Persze Jack Bauerként néztem Sutherlandet, hogymáshogy.
Persze nem erről van szó, mert az eredeti nem a Tarkovszkij, ugye, de azért megnézném, hogy Jack Bauer szétkergeti az embereket a Zónában, meg jól megkínozza őket, hogy mi a fakk van a Szobában. Meg szétlövi a szúnyogpilist.

kisg 2008.10.15. 16:13:25

nekem túl szemcsés a második kép,na de majd blú-rayen...viszont valakinek át kellett volna szerkesztenie a cuccot mielőtt felkerül,mert a fogalmazás java teljesen magyartalan - pl.:
"a végeredményt nézve viszont hessegethetetlen a gyanú, mindenki Jack Bauerje a butuska, de jelzésértékűen azért ijesztő fogócska – amibe egy foncsorozott felületek túloldaláról csintalankodó (id)entitás kergeti – vége felé már nagyon várhatta a 7. nap hajnalát."

George 2008.10.15. 16:21:12

Borzalmas egy film lett. Ha így halad Aja, belőle is kurvát csinálnak Amerikában. Inkább jönne vissza Franciaországba és forgatna értelmes filmeket, mint ilyen förtelmet. Ezek után nagyon tartok a Piranha-remaketől is (már ha lesz ezek után). Grat az íráshoz!

Marci · http://geekz.blog.hu/2008/10/15/tukrok_2#comments 2008.10.15. 18:15:41

pedig Aja milyen jól indult, emlékezzünk csak az überbrutál Haute Tension-re. (a borzalmas és értelmetlen csattanót leszámítva)

...

Az USA-ban pedig prostit csináltak belőle, kár érte, ideje elfelejteni.

Parraghramma. · http://torrance.freeblog.hu/ 2008.10.15. 20:06:52

Kisg: sajnos nincs pénzünk szerkesztőre, de én megtisztelve érezném magam, ha te magyarítanál!

Beyonder 2008.10.15. 22:27:17

A Piranha-remake-et én várom, fincsi vérbentocsogás lesz az.

RoFä 2008.10.16. 12:58:31

Jézusom, az Átok tényleg mekkora egy fos, szemétség eszembe juttatni :)

RoFä 2008.10.16. 13:06:15

A geekblog jövője - marketingterv

Parra, törekedni kell rá, hogy minden magyarul
olvasni tudó homo sapiens legalább két írásodat elolvassa, mert amíg ez nem történik meg, addig minden írásnál stilisztikai és morfológiai (sic?) agyverés következik, ami tisztesség ne essék szólván a rendszeres olvasóknak kibaszott unalmas :))

Parraghramma. · http://torrance.freeblog.hu/ 2008.10.16. 13:52:40

Nem vágom, mit monc. Bizisten. Asse vágtam igazán, kisg mit nem vág, ezt meg talán még jobban nem vágom.

Ez egy szokványszar filmről egy hasonlóan "ambiciózus" és hasonlóan "minőségi" írás. Ennyi.

Ja, és Nándor szólt, hogy nem is a barátom. (Nem hívtam focizni, szerintem amiatt rágott be.)

McCl@ne 2008.10.16. 14:27:29

Nem értem, min pörögtök... Totál érthető, átlátható írás, öröm volt olvasni. Akiben visszafordíthatatlan folyamatokat indított el a felismerés, hogy ez nem egy kategória a bobóésgóliáttal, az miért nem lapoz tovább? ;)

RoFä 2008.10.16. 18:03:24

Brrr, én vágom, hogy mmit nem vágsz, lehet bonyolult voltam, a lényeg hogy nekem semmi bajom a mondataiddal. Viszont vicces mindig vissza-visszanézni egy-egy cikkedhez, és elolvasni a Grétsyket.

Nem mondom persze, hogy nem tornázik az agyam néha ha olvaslak, de az a dolga.

moR10 2008.10.16. 21:05:36

Basszus, szerintem nagyon josag volt a film. Hat ez van, en szeretem az ilyen cuccokat :). Szerintem Aja nem cseszett el itt sem semmit. Illetve de, a vegen a "rekrealodott" skizo csaj kicsit sok volt, de amugy en remekul szorakoztam a filmen, es akik lattak a kornyezetemben szinten hasonlo velemenyen voltak. 2x2 csillag inkabb.. Szerintem.

aFx 2008.10.20. 09:19:00

ha azért ugrottatok fel, mert valami +30dbs hangot kevertek rá -ld még jhorrorok-, akkor a kettő is sok:) nem véletlenül szoktam az olyan műveket mindig utólagosan megigazgatni hangerőkiegyenlítővel. olcsó fogás, működik, de alapvetően én a súlyos és nyomasztó atmoszférával opreáló darabokat szeretem.

tyümm, akkora Aja is odalett... ajvé. pedig a Magasfeszültség különösen sikerült darab volt.

ezeket a remakeket meg hagyni kéne már a fenébe... nem létezik, hogy semmi originállal nem tudnak előrukkolni á nágy ámérikában...

hert 2008.10.23. 12:38:36

"Hat ez van, en szeretem az ilyen cuccokat :)"

a full közhely, kliséhegy filmeket?

hert 2008.10.23. 12:39:58

"ezeket a remakeket meg hagyni kéne már a fenébe... nem létezik, hogy semmi originállal nem tudnak előrukkolni á nágy ámérikában..."

egy. ez max egy alapötletet vett el, szóval egyáltalán nem remake. annyira nem. kettő. ismered egy kicsit az amerikai filmeket, az amerikai horrorokat? akkor tudhatnád, hogy a kevés remake mellett, inkább eredetiek készülnek (hogy milyenek, az más kérdés), de ha ennyire zavarnak a remake-ek, akkor, ööö, ne nézd meg őket.

aFx 2008.10.25. 18:19:07

hert: ismerem az amerikai horrorokat is. sőt, carpenter munkásságát imádom.

jó remaket sokat még nem láttam. original ötletre meg gondolok úgy, hogy nem az n+1edik feldolgozása az adott témának/közhelynek (gondolok itt a halloweenre és psychora, esetleg kísértetházra mint visszatérő elemre).

vagy legalább variálnának annyit a dologgal, hogy az 5ödik percben már ne tudjam pontosan, hogy mégis mi fog történni a filmben, mert akkor mi a fenének nézzem tovább.

az érdekes halálesetek meg nem érdekelnek, ha olyat akarok, akkor körbenézek neten...
süti beállítások módosítása