Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

The Blue Eyes of the Broken Doll

2008.08.28. 16:04 Wostry Ferenc

Nagy franc ez a Paul Naschy, nincs mese. Az európai horrornak megvannak a maga sztárjai, az arisztokrata Chris Lee, az intellektuális Peter Cushing vagy a nagyarcú Barbara Steele. Naschy, született Jacinto Molina az egyik legkülönlegesebb. Az ember, ha nincs tisztában a műfaj történetével, nem is igazán érti mitől olyan nagy szám a csávó (relatíve persze.) Naschy tehetsége három és fél arckifejezésig terjed, ráadásul sem ahhoz nem elég magas, hogy fenyegető legyen, sem ahhoz nem elég alacsony, hogy féltsük tőle a lábunk közét. Mivel a fiatalkorát súlyemeléssel pazarolta el, harkályfeje egy impozánsan kidolgozott felsőtesten ül meg, úgyhogy az ember inkább hinné valamely peplum beugrójának, mint horrorsztárnak (karrierjének elején statisztaként több olasz szandálfilmben megfordult). És mégis! A hetvenes évek spanyol rémfilmjeinek a meghatározó figurája.

Ez köszönhető inkább a műfaj iránti határtalan szeretetének, lelkesedésének, mint a method acting-jének. Mikor elege lett abból, hogy állandóan valami tömegjelenetben kelljen leghátul csápolnia, megírta a Noche des Hombre Lobo (1968) forgatókönyvét - korábban hasonló vakmerőségre nem vállalkozott, bár az ötvenes években több ponyvawestern is megjelent az álneve alatt -, kimondottan azzal a céllal, hogy a filmváltozat főszerepében főszerepeljen. A film akkora siker lett, hogy az elátkozott Waldemar Daninsky (ha kitelik a hold, szőr nől rajta) tucatnyi folytatásban visszatérjen.

A The Blue Eyes of the Broken Doll-nak semmi köze a Daninsky-filmekhez, annál több a giallókhoz, az olasz szexes-véres thrillerekhez, csak ez spanyol. És a szkript azt akarja elhitetni (Naschy szerezte, a rendező Carlos Aureddel összejátszva), hogy Franciaországban játszódik. Mindenkinek olyan neve van, hogy bagett. Sajnos a mélyspanyol-mediterrán architektúra - amely megtévesztésig hasonlít a hetvenes évek magyar nyaraló-építészeti stílusára - lerántja az illúzióról a bikavadítószínű lepedőt.

Naschy a semmiből jön, vállán átvetve viszi a zsákját, jó a bőrdzsekije. Egyből látszik rajta, hogy troubled. Egy középkorú James Dean, csak egyáltalán nem hasonlít rá. Ferde szemmel néznek rá a kisvárosi kocsmában, pedig ő csak munkát keres, bár a sajtos szendvics mellé vörösbort kér. Végül a Nagy Házban kap melót, a Hegyen.

Én is ilyen állást szeretnék. Minden férfi ilyen állást szeretne, mindegy, hogy csak kertészkedni kell. A villában három totális MILF van összezárva, egyiknek nagyobb a frusztrációja, mint a másiknak (a film amerikai forgalmazási címe The House of the Psychotic Women volt. Én imádom az őrült nőket, csak nézzenek ki valahogy. És ezek kinéznek.) A vöröshajú Nicole (Eva León) nimfomániás. Ez már egy jó kezdés. A barna Claude (Diana Lorys) hideg fejjel igyekszik irányítani a háztartást, mivel nővére, a szőke, tolószékhez kötött Yvette (Maria Perschy) erre képtelen. Nicole és Claude idővel mindketten Naschy ágyában kötnek ki - mint említettem, Pauly a forgatókönyv társszerzője...

Az ember azt hinné, hogy miután a jövevény némileg "kigyomlálja a veteményt", a házbéli feszültségek csillapodnak. Ám ellenkezőleg történik: a nővérek egymás iránt érzett féltékenysége kivágja a biztosítékot, sőt, egy óvatlan pillanatban Naschy elődje, az előző kertész is visszasomfordál, és egy bazi nagy késsel hátbatámadja hősünket, aki testépítő múltjának köszönhetően helyére teszi a pampogó hippit. Szóval van elég baja ennek a mikroközösségnek, a körzeti orvos szinte naponta jár ki hozzájuk. A problémák betetőzéseként a faluban sorozatgyilkos kezd áldozatokat szedni: szőke, bögyös lánykákat koncol fel és vájja ki a szemét. A szentropézi egyenruhába öltöztetett helyi fakabát Naschyra gyanakszik, akinek állandóan olyan flesbekkjei vannak, hogy attól egy Ted Bundy visszarettenne...

Naschy filmjeiben tényleg az a bizonyos, korábban már felemlegetett lelkesedés a legjobb, mert általában elég amatőr atmoszférát árasztanak. A Carlos Aureddel közösen készített munkái közül a Horror Rises From the Tomb (szintén 1973-as, abban az évben Naschy 12 filmben szerepelt!). Aurednek nincs sok érzéke az atmoszférateremtéshez, a nappali jelenetei hidegen túl vannak világítva, néha mintha műtőben lenne az ember, bár az éjszakai részek sokszor gyönyörű-hangulatosak.

A szinészvezetés sem erőssége, valószinűleg mindenki annyit ad a filmben, amennyit magával hozott. Naschy mimikai képességei a szokásos behatároltak (meg tud lepődni és kétségbe tud esni, egyébként néz), de van neki egyfajta szimpatikus sármja, amitől ugyan még abszolút alkalmatlan marad a horrorfőszerepekre, ám az ember szivesen hátbaveregetné, elismerve, hogy az a lényeg, hogy próbálkozik. A három frusztrált nőszemély viszont elsöprő erejű szexuális energiát áraszt, Naschy mindig jó érzékkel válogatta ki a partnernőit, akikkel aztán mindig volt pár ágyjelenete.

Feszültség csak nagyon halványan üti fel fejét a filmben - köszönhetően Aurednek, már megint -, a gyilkosságok pedig, egy gereblyével elkövetett marcangolás kivételével, nem különösebben véresek. A legdzsuvásabb jelenet egy falusi disznóvágás dokumentarista nyomonkövetése - Ruggero Deodato csókoltatja. Érdemes lezárásként megemlíteni Juan Carlos Calderón ötpercenként felcsendülő, fuvolaalapú főtémáját, amelynél horrorhoz kevésbé illő zenét soha életemben nem hallottam. Édeskés prüntyögése olyan mértékben ütközik a történésekkel, hogy az már vicces. És ez csak hozzájárul a film nyögvenyelős sármjához - mert hibái ellenére, vagy éppen azok miatt, a Blue Eyes of a Broken Doll szórakoztató.

A film amerikai, R1-es dvd-je itt vásárolható meg.

 

11 komment

Címkék: horror krimi filmkritika 3csillagos eurocult giallo

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr14637899

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

taguchi 2008.08.29. 05:05:52

Csak a nemet nyelvben van des, a spanyolban csak de meg del (de+el). Itt del. A cim helyesen amugy: Las noches del hombre lobo (A farkasember ejszakai)

alvwen wintwex · http://www.myspace.com/alvwenwintwex 2008.08.29. 09:11:24

falusi disznóvágás.
az mindig hatásos.
lásd Benny's Video.

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2008.08.29. 09:18:19

ismét egy érdemi hozzászólás taguchitól...:-)

túróZ 2008.08.29. 09:40:00

Miért nem tud a többi magyar filmkritikus is vicces és olvasmányos lenni egyszerre? Köszi, Wostry. Nekem a kedvenc Naschy filmem az amelyikben valami pupos őrültet játszik a bajor helyek között, full őrült film.

2008.08.29. 09:43:31

Imádom Naschy-t. Minden szóról-szóra úgy igaz, ahogy leírtad. Megint a humorodnál voltál.
Az említett Aured-eket még én is őrzöm az őskorból az alábbi melegen ajánlott Naschi-kal egyetemben:
Hunchback of the Morgue - szerintem az egyik legjobb horror, igényes, gyönyörű, és még Naschy is remek benne.
The Werewolf and the Yeti - egy jóhumorú, kellemesen elmebeteg darab.
The Werewolf Versus Vampire Women - gyengus, mégi személyes kedvenc, Vámpírok éjjele címen jelent meg anno a Hungarovideo gondozásában.
És akkor itt mindenképp megemlíteném még León Klimovsky nevét, akivel nem 1 filmet készitett Naschy. Aki Ossorioval egyetemben sokat tett azért, hogy Feri meg a hozzám hasonló "mániákusok" mindig emlékezzenek rá, hogy milyen is az, ha egy filmnek atmoszférája van. Klimovsky-tól a The Vampires' Night Orgy-t látni kell!

Balfake 2008.08.29. 11:21:58

Mi az a MILF? A képek alapján amúgy ezektől a nőktől nekem nem nagyon bizsergett semmim, de ez biztos engem minősít.

Hasonló a felállás a '74-es Blood for Draculában (Dracula cerca sangue di vergine), ahol nem farkasember, hanem a címszereplő talál be az unatkozó nőkkel teli udvarházba szűzlányok véréért. Aztán kiderül, hogy nem mindenki szűz, aki annak látszik, szegény reménytelen szerelmes grófnak pedig az új, csökevényes világot képviselő komcsi kertész (annyira komcsi, hogy sarló-kalapácsot fest a szobája falára) tesz pontot a végére.

Balfake 2008.08.29. 11:39:11

Ja közben kigugliztam, bocsánat. Az említett film meg Amerikában Andy Warhol's Dracula v. Young Dracula címen ismert.

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2008.08.29. 17:27:25

Szerintem nem érti az iróniát... ;)

a Müller 2008.08.30. 12:43:45

... olyan neve van, hogy bagett... :D

Csirke Úr 2008.08.31. 07:48:36

Balfake 2008.08.29. 11:21:58
MILF= Mother I'd Like to Fuck:)
süti beállítások módosítása