Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

OSCAR 2008: A forgatókönyvek

2008.02.20. 13:58 ringsider

Tegnap indult Oscar-visszaszámlásunk, amelynek első részében a (talán csak számunkra) fontos, egyéb díjakat vettünk számba.

Ma folytatódjék a sor a forgatókönyvekkel...









A legjobb eredeti forgatókönyv:
 
 

Áltlában az írók kategóriái nem szoktak túl sok meglepetéssel szolgálni.
Mire az Oscar-átadásra kerül a sor a díjszezon záróakkordjaként, mindenki betéve tudja, hogy kik nyerték a Golden Globe-ot vagy a WGA-díjakat, és ezek tökéletesen előrejelzik a az akadémia választását.

Szerintünk így lesz ez idén is, az eredeti forgatókönyvek között egyértelmű favorit az élete első scrpitjével a WGA-díjat már besöprő Diablo Cody.

A Juno-t talán csak a Michael Clayton író-rendezője Tony Gilroy szoríthatja meg, akinek győzelme, a viszonylagos meglepetésen túl, az egyetlen, klasszikus értelemben vett stúdiófilm vigaszdíja lehet.


a tippünk:
Diablo Cody
Juno


A legjobb adaptált forgatókönyv:

2007 a Coen-fivérek éve. Pont. Megnyertek minden megnyerhető díjat, besöpörtek minden besöpörhető kritikai elismerést.
Most már csak az a kérdés, hogy meghódítják e a kissé túlkoros és konzervatív ízlésű akadémiát is?

Emberi számítások szerint a legjobb adaptált forgatókönyv díját nem kaphatja más, mint ők.

Ha esetleg a szintén nagyszerűen átdolgozott  Vágy és vezeklés, vagy a jelölések számában és kritikusi felhajtásban legnagyobb konkurens P. T. Anderson kasszírozná be ezt a díjat, az előrevetíthetné a Nem vénnek való vidék elbukását a legjobb film díjáért.


a tippünk:
Ethan és Joel Coen
Nem vénnek való vidék

 

Holnap jönnek a karakterszínészek!

10 komment

Címkék: oscar 2008

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr50347148

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Matyi 2008.02.20. 19:36:37

drukkolok Coen-éknek
viszont akit sajnálok, az Tim Burton...valahogy mindig mellőzik, viszont J.Depp-nek is drukkolok, de azt mondják nincs esélye...reménykedek
nem láttam még se a Coen filmet, se a Vérző olajat, de ami késik...viszont a Vágy és v.-t valahogy inkább ne, dráma megint, a búskomor arcokkal..ehh...hagyjuk már ezt, tökköszi !!
Sweeney Todd FTW !!

virtualdog 2008.02.20. 19:46:38

Nem tudom, mekkora munka volt adaptálni a McCarthy-könyvet, mert nem olvastam, de a NCfOM forgatókönyve simán megérdemelné az Oscart (és tippem szerint nem fogja... ahhoz túl jó :D bár Coenék híresek, talán megdobják őket a díjjal).

Beyonder 2008.02.20. 23:16:43

Érdekes szituáció: Coenék szinte alig változtattak a könyvön, PTA viszont teljesen átírta a Vérző olaj alapanyagát. Innen nézve utóbbi jobban megérdemelné a díjat.

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2008.02.21. 08:35:28

Beyonder, most már tisztán látszik, hogy nem vagy valami rutinos oscartipper! :-D

Beyonder 2008.02.21. 09:02:58

Én nem tippeltem, hanem a "filmpolitikai" érvek helyett egy "szakmait" próbáltam bedobni. Utóbbinak ugye semmi köze a Oscarhoz. :)

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2008.02.21. 09:20:34

egy adaptáció értékét az adja ezek szerint "szakmailag", hogy mennyit változatottak ez eredetin????

Beyonder 2008.02.21. 10:18:52

Az értékét nem, csak nyilván az adaptációs munka a Coenék esetében sokkal kevesebb volt, mert olyan regényt választottak, ami elve coenes volt, szinte a dialógokat is egy az egyben átvették. PTA jobban megdolgozta az eredetit. Ennyi. :)

Beyonder 2008.02.21. 10:23:18

a "jobban" itt nem minőséget akar jelezni...

Jeges-Varga 2008.02.22. 08:30:49

én olvastam a könyvet. Szerintem rendkívül pontosan adaptáltáka forgatókönyvet. Kevés dolgot hagytak kia könyvből, és annak is értelme volt. Szóval teli találat. Meglepődnék nagyon ha ezta díjat nem vinnék el.
süti beállítások módosítása