Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Képregénykritika: HŐSÖK ***

2007.09.26. 08:07 Beyonder

Elstartolt a minap a Hősök második évada, de egy részből még nehéz lenne túlzott következtetéseket levonni, ezért tekintsük át inkább a sorozat köré felhúzott marketingépítmény egyik legérdekesebb tartóoszlopát, a sorozatból készült képregényt.

Azt ugye felesleges lenne bizonygatni, hogy az NBC-t nem a múzsák csodaszép szopránéneke csábította arra, hogy ebben a formában is kibontakoztassa a Heroes-mitológiát, viszont talán nem is egyedül a kasszák bíztató csilingelése járta át lelki füleiket, amikor kiadták az ukázt a rajzolóknak és íróknak. A nézettséget ugyanis sokkal ezzel nem fogják megdobni, ahogy a bevételeket sem, mivel a képregény epizódjai ingyenesen elérhetők a neten. A hardcore rajongók felé viszont kifejezetten kedves gesztus ez, főleg, ha azt nézzük, hogy nem csak látványos parasztvakításról van szó, hanem komolyan veszik a médiumot és igazi exkluzivitásokat is elhelyeznek a kockák (illetve a sorok) között.


Különleges a vállalkozás abból a szempontból is, hogy az adaptáció iránya jelen esetben fordított: általában előbb van a képregény, aztán lesz a film. (Kivételeket a kommenteknél lehet sorolni.) A Hősök esetében ez persze viszonylagos, mivel eleve a képregények világából gründolták össze a sztorit és a karaktereket, úgy hogy közben – mivel nem egyetlen konkrét képregényt dolgoztak fel – a jogdíjat ügyesen megspórolták. A Hősök imázsa tehát a képregényszerűség.

Az
NBC honlapján heti rendszerességgel publikált "webképregények" ennek megfelelően nem kívánnak egyediségükkel tüntetni, hanem az esszenciális képregényszerűséget akarják elérni, magyarul átlagosak és hagyományosak. Olyanok, amilyennek egy átlagjúzer a képregényt elképzeli, sőt még olyanabbak. A megszokottnál is több a teátrális kompozíció, a színekkel és árnyékokkal való enyhén hatásvadász játszadozás, illetve a belső narráció. Az írók nagyjából ugyanazok akik, a sorozatot is készítik, míg a rajzolók a Fathom című munkájukról ismert Aspen Comics megbízható iparosai. A fejezeteket felváltva rajzolják, így a stílus nem mindig egységes, de jelentősen csak Jason Badower lóg ki a sorból, az ő rajzai, mintha fotórealista festmények lennének. Nála a legfelismerhetőbbek a sorozat karakterei, a többiek esetében néha csak komoly absztrakciós munkával lehet a jellemző vonásokat beazonosítani.

Amíg a sorozattal párhuzamosan futott a képregény, addig a tartalom az aktuális epizódhoz igazodott. Nem pusztán PR-szöveg, hanem tény, hogy számos lényegi információt a karakterekről csak innen lehet megtudni, és jópár, a sorozat testén éktelenkedő logikai lyukat is itt tömnek be az írók. Hana Gitelman például, aki a sorozatban csak pár másodperces cameot kapott, itt vagy 10 részben játszik főszerepet és kiderül, hogy mi is volt az ő igazi dramaturgiai funkciója a szériában. Ahogy sorozatban, úgy itt is akadnak viszont teljesen érdektelen
filler epizódok, a láthatatlan ember korábbi partnerének történetére például egy átlagosnál igénytelenebb kutya se nagyon lehet kíváncsi. Az egyes fejezetek csak 7 oldalasak, így ebbe a terjedelembe nem férnek bele nagy ívű epikus sztorik, inkább a szereplők múltjából villantanak fel egy-egy mozzanatot, így próbálva meg a másfél-dimenziós karaktereket némileg elmélyíteni. 

A Heroes képregény összességében nem kevésbé középszerű, mint maga a sorozat, de rajongói fogyasztásra fokozottan alkalmas. Más kérdés, hogy "webképregény"-nek csak annyiban nevezhető, amennyiben a neten lehet hozzáférni, mert különben semmilyen formában nem veszik figyelembe a készítők a médium sajátosságait. Mint a normál papírképregények estében, itt is rengeteg az egész oldalas kép, vagy a vertikálisan megnyújtott képkocka, amit maximum egy 30 colos monitoron lehetne úgy megcsodálni, hogy a szövegek még olvashatóak legyenek. Különben marad az esztétika élményt amortizáló görgetés. Az igazi fanokat persze ez sem zavarja, mert gyűjteménykötet formájában is megjelenik majd a képregény, amihez Alex Ross és Jim Lee készíti a borítókat. És nyilván az is ingyen lesz kábé 30 dollár lesz az ára.

 



(A képregény magyarul is olvasható a
kepregeny.net jóvoltából.)

35 komment · 2 trackback

Címkék: 3csillagos képregénykritika

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr28177133

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: John McClane észrevételei az életről 2007.09.26. 20:21:03

Sorozatok webes jelenléte I.Az default, hogy minden sorozatnak van egy honlapja, ahol lehet nézegetni, hogy kik szerepelnek benne, mik a részek stb.. azonban ennél a netfüggő sorozatnézőnek nagyobb elvárásai vannak. Nézzünk most két sorozatot is (amiket…

Trackback: Biri, Hörcsög, és még vagy 40 alias 2007.09.26. 08:32:51

Hősök (Heroes) 2. évadMegnéztem a szezonnyitó részt a Heroes-ból, és azt kell mondjam, jól sikerült. A régi szereplők mellett felbukkan három új is, és a történet is megteszi, csak így tovább. A Geekblogon egy cikk született közben a Heroes képregényr...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2007.09.26. 08:36:57

Az első szezonról nemsokára dvdkritika ugyanezeken a hasábokon - elég legyen csak annyi előre, hogy tiszta szerencse, hogy egy haverom vette meg, és nem én...

A 2. szezon első része pedig olyan, mint az első szezon bármelyik epizódja...

mano · http://www.kepregeny.net 2007.09.26. 09:02:59

"A 2007. október 24.-én megjelenő kötet borítóját pedig a Jim Lee & Alex Ross páros alkotta meg. Ára 30$ körül lesz." :D

éééés, előbb film aztán képregény: Aliens, Predator, Terminator, RoboCop, Star Wars ...

+ kösz a kritikát!

J. McClane 2007.09.26. 10:14:49

Most menő lehúzni a Heroest 8meg úgy általában minden populáris dolgot a rétegérzés miatt)... egyébbként szerintem az első évad első 10-12 része teljesen jó, és egyáltalán nem átlagos.

Biri · http://talpak.org/ 2007.09.26. 10:25:27

driller: szerintem szezonnyitokent erdekes resz volt. Az elso evadban azert nem mindegyik resz volt ilyen, mert bar ugyesen csepegtettek az infokat, de nem mindegyikben volt akkora mozgas.

Egyebkent meg megis mit varsz? Olyan ez, mint a Matrix vagy a Fight Club. Ha valami kiemelkedik a posvanybol, akkor az mar erdekes, hiaba nincs benne egy eredeti vagy uj otlet sem.

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2007.09.26. 10:30:34

McClane, amit mondtál, legalább is az első fele, úgy hülyeség, ahogy van - szerinted főszerkesztenék egy olyan publikációt, aminek GEEKblog a neve, ha "lehúznánk mindent, ami populáris"? Ne fárasszá' má'... Nem, a Heroes egy marhára fantáziátlan, a lehetőségeit egyáltalán nem kiaknázó széria (úgy látszik amihez Jeph Loeb-nek köze van, az középszerű marad), az első szezon fináléja ráadásul talán a legszarabb finálé, amit valaha láttam.

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2007.09.26. 10:37:09

Biri: egy ismerősömet idézem: "a HEROES alkotói Alan Moore-nak szeretnének látszani, de csak Rob Liefeld-színvonal telik tőlük."

Teljesen igaz. Egyébként én egyáltalán nem utálom a sorozatot, eléggé megkedveltem a figurákat az első szezon végére, de ennyi. Tényleg totál középszer a cucc.

Chavez 2007.09.26. 10:52:16

A végét valóban nagyon elpuskázták, de összeségében egyátalán nem volt rossz. A második szezonba viszont már tényleg több eredetiség kellene, mert eddig nagyon összetákoltnak tűnt!

Tetsuo 2007.09.26. 10:56:04

A képregény talán középszerű. Ezzel a mércével azonban a blogod egy rakás szar, ezt a "kritikát" pedig bárki írhatta volna.

PinkHell · http://geekz.blog.hu 2007.09.26. 11:01:42

Akkor sztem nehezen fogsz tudni ezzel a szarban tapicskolással elszámolni a Nobel-bizottság előtt. :)

razor 2007.09.26. 11:04:39

Kivétel : A Firefly után és a sztorit folytató Serenity előtt volt egy asszem 9 részes képregény, amolyan átvezetőnek.

Heroesból egyébként valóban többet is ki lehetett volna hozni, bár én a középszerűnél azért kicsit feljebb sorolnám a skálán.

Tetsuo : ez a sértett picsogás mi? Te írtad a képregényt?

turbóZ 2007.09.26. 11:19:41

A képregényt nem olvastam, de a sorozat tényleg elég gyenge. Tetsuót meg valaki vigasztalja meg, mielőtt sírni kezd... :))

J. McClane 2007.09.26. 11:23:34

Úgy érzem hogy mint sorozat eléggé egyedi, és emiatt hiánypótló.

"szerinted főszerkesztenék egy olyan publikációt, aminek GEEKblog a neve, ha "lehúznánk mindent, ami populáris"?"

Igen

kikuchiyo 2007.09.26. 11:23:50

>Kivételeket a kommenteknél lehet sorolni.

Nem tudom, mennyire szerencsés itt japán cuccokat emlegetni, de ott előfordul (ha összességében nem is jellemző), hogy az eredeti a film/sorozat, és a derivátum a manga. Ilyen pl. az Evangelion vagy a most futó Denno Coil is. (Utóbbit nézzétek btw, best series evar)

Az eredeti témára visszatérve: A Heroes baja szerintem alapvetően az, hogy nem tudott felülemelkedni a saját realitásain, azaz utolérte a saját (amerikai, főműsoridős, nbc-s) sorozat mivolta. Minden részt más ír, más rendez, és ha az elején volt is egységes koncepció, a csatorna igényei (addig kell nyújtani, amíg csak lehet) felülírják azt.

Amikor indult a Heroes, én reméltem, hogy ez végre valami új, forradalmi dolog lesz, és voltak is erre utaló jelek; de ahogy sorban jöttek a hírek arról, hogy a sorozat kitalálójának, Tim Kringnek eredeti szándéka ellenére mégis meghosszabbítják az első évadot, majd arról, hogy a második évad mégis az első széria szereplőivel megy tovább és még lesz egy Heroes:Origins is - be kellett látnom, hogy hiába reménykedtem.

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2007.09.26. 11:27:09

kikuchyio: A DENNOU COIL egyszerűen zseniális, nem is lehet más szóval illetni. EVANGELION-ról meg annyit, hogy kiváncsi vagyok, mit hoznak ki a re-make filmekből, amelyek idén ősszel jönnek ki. Bár az idei ősz általam legjobban várt szériája az új GUNDAM. :)

Beyonder 2007.09.26. 11:27:52

Kár, hogy ezt külön hangsúlyozni kell, de a fenti kritika 90%-ban pozitív hangvételű. Akinek meg a középszerű szó túl erős, vegye úgy, hogy 'korrekt'-et írtam helyette. :)

A magam részéről én továbbra is nézem a sorozatot és olvasom a képregényt.

taguchi 2007.09.26. 11:28:28

Japán képregényre alkalmazva: az animeváltozat után készült manga elnevezése anime-ban (lásd pl. az FLCL-t aka. Furi Kurit). Utánszínezett változatok is léteznek (lásd pl. az Akira anime színvilágát felhasználó utánszínezett Akira mangát).

Biri · http://talpak.org/ 2007.09.26. 11:36:55

Lesz NGE remake? Hijnye. Egyik kedvenc sorozatom. Az Akira egyebkent szombaton lesz az MTV2-o Animania sorozataban.

kikuchiyo 2007.09.26. 11:45:36

Bizony, lesz NGE remake, az első rész már megy is odaát a mozikban. Négy filmet terveznek egyébként.
Nekem az egész bizniszről mondjuk a "rókabőr" szó jut eszembe először...

>kikuchiyo: A DENNOU COIL egyszerűen zseniális, nem is lehet más szóval illetni.

Tényleg, nem akartok írni róla? :)
Persze, lehet, nem túl jó ötlet, hiszen most futó sorozat és még rendes felirat sincs hozzá, de szerintem nem árt neki a reklám.

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2007.09.26. 11:54:25

Ha kész a sorozat, és felirat is lesz hozzá, biztosan (vagy itt, vagy a Mondo Magazinban, épp most kértek fel, hogy írjak oda is.)

mr lebowski (törölt) · http://nearlydark.blog.hu/ 2007.09.26. 11:55:37

". Akinek meg a középszerű szó túl erős, vegye úgy, hogy 'korrekt'-et írtam helyette. :)"

magyarázod a bizonyítványt, hm?
középszerűt írtál és nem korrektet. fene a finnyás izlését a sznob geek-társadalomnak.
biztos csak az én figyelmem kerülte el egy kolosszális szuperherót-sorozat, ami valahol, titokban megy valamelyik titkos csatornán, amit csak kb 20an néznek szerte e széles világon. tehát szuperjó.
a seggem, az.

PinkHell · http://geekz.blog.hu 2007.09.26. 11:58:43

Van már segg, meg szar - sztem megoldódott a rakás szar enigmája. Úgyhogy mi mossuk kezeinket.

Biri · http://talpak.org/ 2007.09.26. 12:00:03

NGE negy filmben? Ez a sorozat remakeje lesz, vagy a sorozat utani filmek remakeje? Ha jol emlekszem, az is negy reszes volt (vagy harom???).

Egyebkent terveznek Hellraiser remake-et is. Szentsegtores. :-D

Linkovic Csumoszky · http://geekz.blog.hu 2007.09.26. 12:09:52

Nem érzem magam geek sznobnak, de dr. Gonzo védelmére sietnék (még ha nem is szorul rá): az én olvasatomban a "korrekt" az az elvárásoknak megfelelő, igényekhez mérten kivitelezett, élvezhető mű, ami már önmagát magyarázza: nem kiemelkedő, tehát középszerű.

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2007.09.26. 12:10:50

Na de azt maga a Barker csinálja, úgyhogy van még remény...

mr lebowski (törölt) · http://nearlydark.blog.hu/ 2007.09.26. 12:19:22

ez igaz. kár, hogy a két szónak totál ellentétes mellékíze van. a korrekt inkább húz a pozitív felé, a középszerű meg... hát, az olyan, amilyen.
lebowski nyelvészprofesszor előadását hallhatták, köszönöm.

Chavez 2007.09.26. 12:22:05

De a mai világban a középszerű már bőven dícséretnek számít!

PinkHell · http://geekz.blog.hu 2007.09.26. 12:24:01

Ez egy elég korrekt hozzászólás volt.

Biri · http://talpak.org/ 2007.09.26. 12:32:41

Driller: az elsot is o irta/rendezte, nem?

Chavez 2007.09.26. 12:57:05

Én nem érzek gáz szagot!

Balfake 2007.09.26. 13:41:01

Kedves rajongók, kapaszkodjatok meg, maga a rettenetes igazság következik: van, aki nem pont ugyanattól ájuldozik, mint ti. Megdöbbentő, ugye?

Gázszag meg egy szó, kivéve ha, némileg átvittebb értelemben olyan szagról beszélsz, ami gáz.

Icarus 2007.09.26. 14:09:56

Szerintem korrekt a kritika.
A helyzet az, hogy nem vagyok nagy sorozat-fan, de amikor belenéztem az 1/1.-2. részbe, akkor azt éreztem, hogy ez egy elég odavágós cucc lesz, komolyan vett tartalom, hangulatvilág, zene, stb.. és ezt éreztem a fentebb említett 11-12. részig, aztán ez az érzés lassan kezdett megszűnni és átvette a helyét a középszerűség-érzés, amit fényesen igazolt (nagyon sajnos) a dallas-jellegű befejező epizód, amitől majdnem a padlóra köptem...

reméljük a második epizód hoz majd némi fellendülést, de igazából bármennyire is imádtam, mostanra elég szkeptikussá váltam.

kár, hogy mindent szép lassan megöl a kapzsiság :[

Chavez 2007.09.26. 15:09:40

Tudom, hogy egy szó, csak némileg átvittebb értelemben használtam!:)
süti beállítások módosítása