Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Contracted

2014.01.06. 08:00 Nemes András

contracted-01.jpgElőrebocsátom, hogy erről a filmről SÚLYOS SPOILEREK nélkül konkrétan lehetetlen írni, ha valakinek esetleg szívügye lenne a Contracted megtekintése, és valamennyire szeretne meglepődni, fel kell szólítanom, hogy hagyja el a helyiséget, fogja be a fülét, vagy csak simán fejezze be az olvasást.

Él az alkotó emberben egy legyűrhetetlen vágy a Nagy Mű létrehozására. A festő miniatűr akvarellek után monumentális olajképeket vizionál, az író már első novellái papírra vetésekor vaskos regényfolyamról képzeleg, a rendező nem érheti be rövidfilmmel, ha lehetősége van egész estés mozit forgatni. Jobban mutat a biográfiában, megnöveli a tekintélyt, duzzasztja a tököket. Értem és tiszteletben tartom Eric England (Madison County, kommentben lehet jelezni, ha valaki látta) törekvéseit, mégis azt kell mondanom, jobban jártunk volna (sőt, ő maga is), ha beéri kevesebbel. Az sokkal több lett volna.

Emberünknek az a remek ötlete támadt ugyanis, hogy bemutatja egy zombijárvány kezdetét, egészen a kialakulástól, a zéró pácienstől, a fertőzés megtörténtétől a fokozatos leépülésig, majd az ámokfutás elszabadulásáig. Eddig valóban nem láthattuk, hogy valaki úgy váljon lépésről lépésre élőhalottá, hogy közben fogalma sincs róla, mi történhet vele. Ez az alapötlet hibátlanul kivitelezhető lenne egy cirka negyed órás rövidfilm keretein belül, lassú felvezetéssel, majd egy ütős, vérgőzös, apokalipszist sejtető lezárással. Kurvára megnézném, komolyan. A drága Eric azonban úgy döntött, nagy dobást hajt végre, és komoly horrorfesztiválokra nevezhető játékfilmmé duzzasztja csekélyke alapanyagát. Nem kellett volna. Nagyon nem.

Samantha (Najarra Townsend), a fiatal, leszbikussággal kísérletező lány egy házibuliban részegen lefekszik egy vadidegen férfival, gumi nélkül, ahogy azt kell. Reggel igen rosszul érzi magát, de kezdetben természetesen ő és környezetének tagjai is különösen durva másnaposságra gyanakszanak. A tünetek egyre aggasztóbbá válnak, a lány leépülése feltartóztathatatlan, míg végül a fizikai amortizálódás mellé agresszivitása is megnövekszik, és mészárlásba kezd.

A leépülés stációi három napig tartanak. Három. Hosszú. Napig. Mint említettem, a film elején semmi nem utal rá, milyen folyamat zajlik a szemünk előtt, nézőként tehát a következőt látjuk: egy helyes, kedves arcú, de nem túl érdekes, majd egyre irritálóbban, hisztérikusabban és vérlázítóan illogikusan viselkedő fiatal lányt, aki szarul érzi magát. Egyre szarabbul. Nagyon szarul. Mikor már minden lehetséges testnyílásából dől a vér, végre hajlandó elmenni orvoshoz. A derék doktor semmiféle épkézláb magyarázattal nem bír előállni állapotát illetően, csak annyit lát, hogy nagy a baj, és vélhetően szexuális jellegű. A lány erre felmegy a barátnőjéhez, élete szerelméhez, békülő szexre. Miközben az imént tudtuk meg, hogy csúnyán kiütéses, meg váladékos a kis nunija. De ő megy. Kezdenek kihullani a fogai. A haja. De ő megy. Mindenféle segítségnyújtást kategorikusan elutasít. Mindent jobban tud. A csávót, akivel lefeküdt a buliban, nagy erőkkel keresi a rendőrség. De ő csak megy. Nem érti, mit csinál rosszul. Lerohadnak a körmei. Hullafoltos a bőre. Az anyja meggyanúsítja, hogy állapota kiújult drogfüggőségének köszönhető. Ezen úgy felháborodik, hogy gyorsan betép-beiszik. Hályogos a szeme. Látomási vannak. Alig él. De még mindig megy.

contracted-still-1.jpgHiggyétek el, ezt nézni pont olyan idegőrlő, mint olvasni (vagy írni). Egyszerűen semmi nincs a történésekben, ami okkal számíthatna érdeklődésünkre. A párbeszédek kínos amatőrséggel megírtak és előadottak, a képek minden koncepció nélkül lettek felvéve, a zenére nem is emlékszem, de gyanítom, hogy valami jellegtelen minimál-indusztriál zúzda lehetett. Semmi bajom az amatőr filmekkel, sőt, a szűkös költségvetés megfelelő tehetséggel és elhivatottsággal párosulva kiváló eredményeket szülhet, itt azonban minden erőfeszítés kizárólag arra irányult, hogy csakazértis "valódi" nagy film készüljön, aminek nagysága abban áll, hogy relatíve sokáig tart (így is csak 78 percre futotta).

Ami némiképp menthetné, kevesek által ismert, de megbecsült gyöngyszemmé avathatná a Contractedet, ha legalább a brutalitást tökösen, kompromisszummentesen bevállalná, ám egy pillanatra sem teszi: a szimptómák kimerülnek némi művérben és zombisminkben, az utolsó percek gyilkosságai pedig meglepően unalmasak, feszültségmentesek és szemérmesek. Ma, amikor nagy stúdiók által finanszírozott közönségfilmek is mernek mutatni premier plánban pöcsöket, érthetetlen, mire föl ez az óvatoskodás (a nőgyógyászati vizsgálat közben például a lány nem veszi le a nadrágját). Félreértés ne essék, nem fétisem a beteg nemi szervek látványa, semmi nem vonz kevésbé, mint a torture-porn, de könyörgöm, ha már ezt választották témaként, illett volna kissé bátrabbnak lenni. Ha legalább látványosan törekednének megbotránkoztatásomra, érezném, hogy valamire látványosan törekednek. Így viszont nincs horror, csak egy... ööö... egészségügyi dráma, ami pont annyira hervasztó, amilyennek a meghatározása hangzik.

Bimbózó szexualitásukat fékevesztett orgiákban kiélő kamaszoknak mindenesetre ajánlható: lányok, húzzatok gumit az idegenekre, mert különben másnapra illogikusan viselkedő, irritáló hisztérika válik belőletek.

22 komment

Címkék: horror filmkritika

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr385731193

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

CruelAngel 2014.01.06. 09:23:36

ha már spoileresen beszélgetünk róla... 78 perc alatt lett valami épkézláb magyarázat a végére, hogy részeges védekezés nélküli szex miért váltja ki zombivírust, vagy sem? Ha igen, mi? XD

Keresztény szellemiségű luxuskurva 2014.01.06. 09:29:31

"...különben másnapra illogikusan viselkedő, irritáló hisztérika válik belőletek."

Ezen sajnos nem segít a gumi sem.

Nemes András 2014.01.06. 10:23:20

@CruelAngel: Konkrét magyarázat nincs, de a csávó nagy valószínűséggel nekrofil, és szándékosan fertőz.

bcrics 2014.01.06. 11:59:42

Állítólag ez vmi bioHorror lenne, stílusát tekintve.

thegoddamnbatman 2014.01.06. 12:59:03

Hát ezt olvasva rohadtul nem jött meg a kedvem a megnézéséhez. És ez nem a cikk hibája. :)

lutánnia 2014.01.06. 13:34:50

Na várjunk csak egy pillanatot, a zombivírus egy nemi betegség?

Prof. William · http://profwilliam.wordpress.com/ 2014.01.07. 08:54:49

"lányok, húzzatok gumit az idegenekre, mert különben másnapra illogikusan viselkedő, irritáló hisztérika válik belőletek."

Ez alapján úgy tűnik a zombivírus nagyon gyorsan terjed, mert elég sűrűn találkozok illogikusan viselkedő hisztérikákkal.

Viccet félretéve amit leírtál a csaj viselkedéséből az kb a kaszabolós slasher horror áldozatainak a szintje csak vírusos filmben az a "Ugyan már csak egy kis megfázás." duma csak jobban kifejtve.

Vagy esetleg nemi felvilágosító filmnek szánták? Lányok ne bulizzatok, ne drogozzatok különben csúnya nemi betegséget kaptok?

Mert ha tényleg csak arról szól amit leírtál akkor arra tényleg kár volt erre egy nagyjátékfilmet áldozni. Ha a rendező egy 15-20 perces ötletes kisfilmet csinált volna belőle akkor lehet hogy most itt áradoznánk mint anno a Lara Croft kisfilmről.

Vajda Gábor (Gabor_V) · http://www.linkedin.com/in/gaborvajda1984 2014.01.08. 13:34:41

Következő történt: idejöttem a Geekzre letorrenteznivaló B-film ötletért. Meglátom ennél a posztnál, hogy nem lehet spoilerek nélkül beszélni róla, ne is olvassak tovább. Hú, mondom magamban, valami csavaros film lehet, torrent beizzít, pattog a kukó, aztán amikor volt a Titanicba illő "kéz a párás kocsiablakon" jelenet, már akkor nagyon gyanús volt, hogy szar lesz, na de ennyire?

Itt van ez a szerencsétlen csaj, rohangál körbe némi empátiáért egy olyan mélységig ható szerelmi sztoriban mint az RTL Klub '98-'99 táján vetített Első Csók c. tini-szappanoperája. Szánalmasan vergődik, ő csak úgy idejött, meg amúgy minden oké vele, közben meg hullik szét darabjaira mint Jeff Goldblum, az összes haverjának meg annyi a reakciója kb., hogy "you're fucked up".

A film összes szereplője már agyatlan zombi, mielőtt még elterjedt volna a kór.

Nemes András 2014.01.08. 14:02:28

@Vajda Gábor (Gabor_V): Elnézést kérek, véletlenül sem akartam senki figyelmébe ajánlani a filmet, sajnálom, hogy az írással felkeltettem az érdeklődésedet.:)

Vajda Gábor (Gabor_V) · http://www.linkedin.com/in/gaborvajda1984 2014.01.08. 14:51:38

@Nemes András: :D

Volt lakótársam szokott ilyeneket mondani, hogy "Áááá, van egy tök durva videó a Goldengate-en, NE NÉZD MEG!"

virtualdog 2014.01.09. 08:38:53

@Prof. William: Nekem is ez ugrott be, a slasherek "erkölcscsősz" tartalmát viszi el a film ezek szerint fertőzés-bünti irányba. Amúgy meg fúj, semmi kedvem a filmhez. :D

Werewolfrulez · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2014.01.13. 03:15:42

@Nemes András:
Szerintem igenis jó ez a film. A fedősztori az, amit leírtál, tehát, hogy a zombijárvány nulladik pánciensének hogyan telik el a röpke 3 napja... de ez csak alibi. A film igazándiból nem erről szól, nem csak ennyi a megfejtése.

Arról is szól, hogyan kezeli egy fiatal az AIDS-et, mint halálos betegséget. Nagyon durván a pofánkba vannak tolva az ADIS-szel kapcsolatos hirdetések a filmben, ami nem lehet véletlen. Így már rögtön értelmet nyernek bizonyos dolgok, nem? Gondoljunk csak bele: a fertőzés módja ugyanaz, mint a HIV vírusnál. A lány először nem foglalkozik a furcsa tünetekkel ("nincs is semmi bajom"), utána, mikor bebizonyosodik, hogy komoly baj van, jön a tagadás, majd az orvos, utána az egyéni gyógymódok (itt: a drog), aztán a düh, a vádaskodás, végül a kétségbesett kapaszkodás, mindenkibe-akárkibe. A film egy második síkon éppolyan hangsúlyosan mesél az ADIS-ről ahogy anno az Alien harmadik része is tette.

Aztán ott van a leányzó logikátlan viselkedése. Irracionális? Valóban az, de nem véletlenül, nem céltalanul. A film kissé karikírozva beszél arról, hogyan kapaszkodunk bármilyen apró emberi melegségbe a gond óráiban. Hogyan alakulunk át egy érzelmi krízis során önző szörnyeteggé , amely csak a feltétlen szeretetet hajlandó elfogadni, az ellentmondást nem.

Amatőr módon megírt párbeszédek? Dehogy. A lány minden mozdulatából, minden rezdüléséből látszik, hogy nem találja a helyét. Nincs kialakult személyisége, állásfoglalása, ő maga a bizonytalanság. Minden önálló kezdeményezése bátortalan, félszeg. Mondhatnám azt is, hogy éretlenebbül gondolkodik a koránál... pont ilyen embereket veszélyeztet legjobban az AIDS.

Vagy a nem kívánt terhesség. Próbáltál már ebbe az aspektusba belegondolni? A film akár egy egy nem kívánt terhesség gyorsított parabolája is lehet. Terhesség, ami felborítja a test egyensúlyát, átformálja az alakot, ami szégyen, amit el kell titkolni... ami egy gyereket jelent, aki mellé apa kell... végül aztán nem persze itt nem egy gyerek "születik", hanem egy zombi.

Szerintem tök jó a film, mert a benne található látszólagos logikátlanságok jó táptalajt adnak annak, hogy az ember elgondolkodjon, és a nyilvánvaló szint mögé nézve további megfejtéseket keresgéljen.

El lehet gondolkodni pl. a virág motívumon is, ami pont akkor hervad el, amikor a legjobban szükség lenne rá, amikor a csajszi díjat nyerhetne vele. Pedig nincs logikus összefüggés a lány állapota és a virágai állapota között... akkor mit szimbolizál mindez? Nekem van egy tippem: a karriert. Egy nő karrierje "elhervad", amíg gyermeket szül.

Azt az egy dolgot nem értem benned, hogy ha az A Field of Englandet képes voltál nagyon nyitott elmével remekműnek kikiáltani, akkor ehhez a filmhez hogy nem tudtál ugyanolyan nyitottan közelíteni?

Kérlek ne vedd személyeskedésnek, csak írásban gondolkodom egy szerintem érdekes filmről. Egy pillanatig sem állítom, hogy ez a film új szintre emelné a horrort, de egy jó alkotásnak tartom, ami odatehető pl. a May mellé.

Ja, a gore-ral kapcsolatban: én nem éreztem hiányát egy vérző pöcsnek vagy vaginának. Azok a cuki kis férgek pont elégségesek voltak a lelkivilágomnak...

Nemes András 2014.01.13. 08:03:40

@Werewolfrulez: Természetesen nem kerülték el a figyelmemet az AIDS-utalások, nehéz is lett volna nem észrevenni, mivel, ahogy írod is, nagyon durván tolják a pofánkba, rágják a szánkba őket. Az egész egy meggondolatlan dugással kezdődik, innentől egyértelmű, hogy nem is csak az AIDS, de úgy általában a nemi betegségek bármelyike fölhozható alternatív értelmezésként. Ez számomra nem egy "második sík", tök nyilvánvaló a párhuzam, erre utaltam az "egészségügyi dráma" résszel, bővebben nem akartam kifejteni, mivel attól, hogy egy film fel kívánja hívni a figyelmet az össze-vissza kúrás veszélyeire, még nem lesz jó. Értem a magyarázatodat az irracionális viselkedésre, de azért a film kissé eltúlozza a dolgot: miért érezzek együtt valakivel, aki az aggódó anyját csak sértegetni képes, aki nyilvánvaló fertőzéssel a puncijában felmegy a csajához romantikázni, akinek látványosan rohad mindene, de azt találja helyesnek, hogy minél több és több emberrel vegye fel ilyen-olyan módon a kapcsolatot. Persze, lehet, hogy vannak a világon emberek, akik így viselkednek hasonló helyzetben, de főhősnek egy ekkora idiótát választani minimum kockázatos, kizárólag abban az esetben működhetne, ha a szatirikus vonal jobban ki lenne dolgozva (ez az éttermi jelenetben majdnem összejön, aztán ott sem sikerül eltalálni az arányokat). Végtelenül antipatikus karakterekkel is láttunk már persze jó filmet, Travis Bickle is egy faszkalap, mégis működik, mert a néző érti, mit miért csinál, akkor is, ha lehetetlen vele egyet érteni. Ezenfelül gondolj már bele: ha valaki ennyire szarul van, saját jól felfogott érdekében megy be a kórházba, és nem tágít, amíg rendesen ki nem vizsgálják, a lány ehhez képest még akkor is lelkesen rohangál, mikor kis híján már kifolyt a szeme, és megelégszik azzal, hogy felírnak neki egy hidratáló krémet. Nyilvánvaló a korábbi kommentekben előkerülő "dugtál? bűnhődj!"-féle slasher-filozófia is, csak 2013-ban ez szerintem kurva kevés. Az alapötlet nekem is tetszett, sőt, azzal is csak egyetérteni tudok, hogy pusztulásunkat az emberi hülyeség fogja okozni előbb-utóbb, a megvalósítás akkor is élvezhetetlen volt számomra, úgy éreztem, mintha a rendező sem döntötte volna el, hogy szimpatizál a szereplőjével, vagy csak be kívánja mutatni, mennyire ostoba. Talán Raimi mondta, hogy vegyél egy karaktert, büntesd meg, és kész a filmed: ez nála még a Drag me to Hell esetében is működik, mivel nyilvánvaló a humora, a viszonya a szereplőihez, tudja, mit akar, és végig is viszi. Tényleg lehetne ez egy jó film is, a koncepció átgondolatlansága viszont tönkre vágja. A virág szimbolikáját is értettem, csak számomra az sem működött, mivel feleslegesen magyarázta túl a helyzetet. Mondjuk én csak a betegség-vonalat láttam benne, azt azért erősen remélem, hogy a film nem azt sugallja, hogy a nem kívánt terhesség olyan, mintha elkezdenél rohadni belülről, mert ha így van, nagyobb a baj, mint elsőre gondoltam.A Field in England meg nem is értem, hogy jön ide. Mindenesetre jó az, hogy neked tetszett a film, sőt, biztos vagyok benne, hogy mások is így vannak ezzel, engem csak dühített, hiába értettem, amit mondani akart.

Werewolfrulez · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2014.01.13. 09:57:23

@Nemes András: A Field in England úgy jött ide, hogy ahhoz is kell egy nagy adag befogadókészség, megérteni akarás, mert különben az egyszerű ember hajlamos a felénél félbehagyni egy elhaló "ez egy érthetetlen fos" sóhajtással. Szóval mindkét film megkívánja a befogadó aktív munkáját. Mindenesetre az üzenetváltásunknak annyi értelme már volt, hogy megtudtam, hogy Te is megláttad benne azokat a motívumokat, amit én, csak nem voltál elégedett a kibontásukkal. Ez már egy értelmes álláspont, ezt el tudom fogadni. Köszönöm a korrekt választ.

Nemes András 2014.01.13. 10:23:20

@Werewolfrulez: A Field in England kapcsán volt haverom, aki csúnyán lecseszett, amiért rávettem a megnézésére, tény, hogy nem igazán könnyíti meg a befogadást. A "hogy jön ide" arra vonatkozott, hogy azért a két film nagyon nem egy ligában játszik. A korrekt válasz meg korrekt felvetésekre a minimum, nem is nagyon lenne értelme a blognak, ha mindig mindenki mindenben egyetértene:)

Werewolfrulez · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2014.01.13. 21:46:55

@Nemes András: végül, hogy előhozzam a szokásos vesszőparipámat: a Pontypool hogy tetszett? Kritika nem lesz róla? :D

Nemes András 2014.01.13. 23:18:12

@Werewolfrulez: Pontypool?! Ezt még sosem említetted!:) Ha Csaba rábólint, én írok róla.

Rusznyák Csaba 2014.01.14. 00:30:58

@Nemes András: Írj róla, mert Werewolfrulez megőrül, és ezt a felelősséget mégsem vállalhatjuk:)
(Én a magam részéről kurvára untam a filmet.)

Nemes András 2014.01.14. 07:40:46

@Rusznyák Csaba: Okké, Pontypool bevésve a naptárba.

Werewolfrulez · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2014.01.14. 09:13:26

@Nemes András: Köszi, előre is. :D Nagyon kíváncsi vagyok ám a véleményedre!

@Rusznyák Csaba: Csaba, nemár, untad?! :) Nálunk a párom azt mondta, hogy egy rakás szar az egész, nekem és néhány cimborámnak meg iszonyatosan tetszett. Mondjuk az tuti, hogy nem egyezik az ízlésünk, mert az Only God Forgives-t az én ismeretségi köröm úgy kollektíve nem szertette, én sem... és tudom, hogy neked meg az a szíved csücske. De hát így kerek a világ.

TheFrankoJanko 2014.01.29. 03:59:33

Namostakkor, nyilván menjek anyámba, de nekem TETSZETT!!! a film..

a csaj
1. idegesítő p*csa
2. szúrnám
3. menj az 1-hez

viszont a film életképtelenségét mi sem jelzi jobban, minthogy a netre fel kellett lépnem útbaigazításért, hogy mi a lófaszról is szólt?

odáig megvolt, hogy ne dugj részegen bácsikkal, meg az is, hogy ő egy zombi, de, hogy a kettő hogy a seggembe jön össze, az nem...

és, elolvasva, hogy az égvilágon SEHOGY, kifejezetten megnyugtatott!

azért egy erőteljes 4-est megkap a 10-ből tőlem

Bogoj · http://bogoj.blog.hu/ 2014.03.21. 10:56:28

nekem tetszett ez a film. nem érdekeltek az utalások, egyszerűen úgy néztem, hogy hogyan alakul ki "valami" a lányból. nem nagyon láttam még zombifilmet, ahol foglalkoztak volna a vírus indulásával, itt pont ezt kaptam meg.
azzal nem értek egyet, hogy miért nem kórházba ment. ha valakinek eltörik valamije, nyilván odamegy, de egy betegséggel általában én az orvoshoz megyek, és ha ő beutal valahová, akkor megyek tovább. itt a lány próbálta elbagatelizálni a baját, nem fogadta el. vannak ilyen emberek, akik inkább takargatják magukat, nehogy kiderüljön valami, de nem mennek valódi szakemberhez. ő megnyugodott azzal, hogy az orvosa tudni fogja kezelni a bajt.
nem lett a szívem csücske a film, de nem fog problémát okozni, hogy a későbbiek során valamikor még egyszer megnézzem.
süti beállítások módosítása