Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Sons of Anarchy - 6. évad

2013.12.13. 17:47 Dr. Sick Fuck

Anyám ólomnehéz álmot ígér

„I will never get out of this world alive”
(Hank Williams)

SOAJAX.jpg
Hat év kellett hozzá, hogy a dolgok a maguk könyörtelen, csupasz természetükben mutatkozzanak meg, és ezen áldatlan folyamat részeként a SAMCRO motorosai a törvényeket meglehetős szabadossággal értelmező, szőröstökű faszacsávókból visszataszító, legalja bűnözőkké zülljenek. Kurt Sutter urbánus western-eposzának utolsó előtti évadja dramaturgiailag korántsem volt kifogástalan, zenei szerkesztés terén pedig érthetetlen módon gyengélkedett (az 5. évad letaglózó erejű zenés montázsait mindhiába keressük), de lélektanilag marhára működött, köszönhetően a kiválóan felépített karaktereknek, a karakterek közti intenzív dinamikának és a biztos kezű cselekményvezetésnek.

SOACHIBS.jpg
Az erősödő kritikák szerint mennél inkább fejlődik a történet, annál inkább elidegeníti magától a nézőket, mert a forgatókönyv a legkevésbé sem törekszik rá, hogy az azonosulás lehetőségét felkínáló karaktereket adjon a nézők számára. Ezek a bolondos igények azonban a dramaturgiai kontextus teljes meg nem értéséből fakadnak: hellóhelló, a Sons of Anarchy a kezdetektől fogva egy motorizált white trash söpredék ámokfutását vitte képernyőre, a polgári életvitelre való áttérés, a nagy társadalmi rendbe való hézagmentes betagozódás lehetősége sosem volt létező opció. Ebben a világban ismeretlen az isteni gondviselés intézménye, Fortuna jóindulatára mindhiába számítanak a szereplők: ha egy karakter egyenes vonalú egyenletes mozgással halad a Nagy Szar felé, akkor félúton garantáltan beüt a Rettenetesen Nagy Szar. A bűn zsoldja pedig minden esetben halál.

SOATARA.jpg
„You think shit like that just gets buried? Goes away? It don’t, mano. It comes back.” – figyelmezteti Nero Padilla a SAMCRO elnökét a záró epizód egyik jelenetében. What goes around, comes around; veszteségből és halálból bőven jutott a hatodik évadra, a body count ismét számottevő.
Clay Morrow, ez a becstelen, elvtelenül helyezkedő mocsok learathatta undorító praktikáinak fertelmes gyümölcsét, de hasznos halált halt, tökéletes időzítéssel írták ki a történetből. Mégis szívszorító volt látni, miként is helyezték végső nyugalomra: sem nevelt fia, sem ex-klubtársai, sem volt nője nem méltatta még annyira sem, hogy beleköpjön a sírba, amelyben az eredeti kilencek utolsó képviselője, a klub egykori elnöke süllyedt alá.
Otto, ez az értelmezhetetlen mértékű brutalitással megvert, elfajzott bunkó nemkülönben érdemei szerint végezte. Ideje volt, hiszen aligha akadhat az ezeregy rejtekű pokolnak olyan bugyra, amelyet ne járt volna be totálisan elbaszott élete során. De a végső felvonásban megkapta a gyomorforgatóan véres ámokfutás lehetőségét, ő pedig reputációjának megfelelve élt az alkalommal: jellemét meg nem hazudtolva, csendes beletörődés helyett üvöltve, térdig vérben gázolva lépett át a túlvilágra.
És Tara Knowles, ez a szerencsétlen, naiv hülye, akinek súlyos évekbe tellett levonni az általa választott életmód keserű tanulságait, a maguk kiábrándító valóságában feltérképezni jövőbeni kilátásait. Elkövette a klasszikus női hibát: azt hitte, hogy meg tud változtatni egy felnőtt férfit. A polgári családból származó, egyetemet végzett lyányka beleszeretett a motoros törvényen kívülibe, cinkosként asszisztált a klub üzelmeihez, próbálta felvenni a gengsztertempót, parolázott az ördöggel, mígnem rettentő haraggal sújtott le rá a végzet.

SOAGEMMA.jpg
Jax Teller kálváriája a 6x13 epizóddal véget ért: a szépreményű szőke herceg rútul elbukott, a karakter lélektani dezintegrációja teljessé vált - a regnáló elnök fenékig ürítette a bürökkel teli poharat. Hanyatlásával párhuzamosan emelkedett ki a sorozat főintrikusa: a szupermacsó külsőségeket meghazudtolóan, zárt matriarchátusként működő MC nagyasszonya, Gemma előrelépett. Femme fatale nem volt még ekkora ordas nagy kurva a sorozatok történelmében, mint ez a végletekig opportunista, monomániás, visszataszítóan önző ribanc, aki a világot is könnyű szívvel felégetné, csak hogy megtarthassa azt a keveset, amit még meghagyott neki az élet.
A SAMCRO számára kijelölt végjáték azonban korántsem mondható lejátszott meccsnek. A klub a megsemmisülés peremére sodródott, alig félmaréknyi, hajdani szövetségeseik által elhagyatott, halálos ellenségekkel körülvett motoros maradt csupán az évad végére. Morális hajótöröttek ők mindahányan, akik iránytű és evező nélkül hánykolódnak egy mentőcsónakban, és egy olyan embertől várják az útmutatást, aki immáron maga sem tudja, merre is van az arccal előre. Helyzetük kilátástalan, de van még mit pusztítani, rendezetlen számla pedig bőven akad. Menni fognak, mert menniük kell, de egy biztos: ha a helyzet úgy hozza, akkor bárminek és bárkinek nekirontanak, és páratlanul ronda balhét fognak csapni.
Gonosz dolgok közelednek, a grand finale a sosem látott borzalmak lehetőségét hordozza magában: a sorozatot lezáró 7. évad már a végső kifutás, a gázkar tökig húzása, az utolsó, dacosan, felszegett fejjel levezényelt, komor sprint a szakadék felé.

11 komment

Címkék: sorozat thriller dráma tévékritika

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr805689931

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.12.13. 18:23:07

Clay volt az utcsó 9 tag?! Elvis nem volt eredeti 9es?!

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.12.13. 18:26:24

a másik, tuti, hogy a 7es lesz az utcsó, mintha Sutter azt nyilatkozta volna, hogy ha az fx kéri még simán van a soriban 2 évad!

f.fredericks 2013.12.13. 18:54:29

És elvileg Lenny the Pimp is él még. Ő tuti First9 tag volt.

TommyFCIM 2013.12.13. 20:32:52

Elvis nem First 9-es, ő később csatlakozott a klubhoz, először nomád volt utána lett a Redwood tagja.

Lenny The Pimp él már csak a First 9 alapitotagok közül.

billy reed 2013.12.14. 01:11:26

"Az erősödő kritikák szerint mennél inkább fejlődik a történet, annál inkább elidegeníti magától a nézőket, mert a forgatókönyv a legkevésbé sem törekszik rá, hogy az azonosulás lehetőségét felkínáló karaktereket adjon a nézők számára. Ezek a bolondos igények azonban a dramaturgiai kontextus teljes meg nem értéséből fakadnak"

Örülök, hogy legalább te megértetted a dramaturgiai kontextust, ha már mi, kritikusok, teljesen félreértelmeztük azt.
Bár az is lehet, hogy megértettük, csak úgy találtuk, hogy a SoA egyre inkább az öncélú brutalitás, és a minél inkább sokkolni akarás hálójába került, és nekünk, kritikusoknak, ez nem tetszett.

Szegény Sutter, pont olyan lett /vagy volt is már régóta/, mint George R. R. Martin, aki a Trónok harca /Tűz és jég dala ciklus/ sorozatában kizárólag azzal tud fordulatot hozni, és érzelmet kicsiholni, ha megöl, vagy megkínoz valakit.

agika88 2013.12.14. 03:00:06

A zenei megjegyzéssel nem értek egyet. Nekem idén jöttek be a legjobban a választott dalok.
Az írás egyébként remek.

Dr. Sick Fuck 2013.12.14. 09:25:23

@TommyFCIM:
Hát ezt elbasztam, de big time. Önnek, tisztelt uram, teljesen igaza van. Sonny karaktere tényleg él.
Kurvára meglepődnék, ha a végszót nem ő kapná - nála autentikusabb narrátort sehol nem találnának.

Maya-- 2013.12.15. 17:28:54

fasza cikk. a zenés résszel egy kissé egyetértek. ami viszont Gemma-t illeti, semmi nem lepett meg. ő a fiaiért harcol. és bármire képes. Tara-t sem tartom naiv hülyének..csak stupid ami vele történt. mert ha Tara-nak csak egy becsületes szövetségese lett volna, nem itt állna a sorozat. Nero-ra nagyon kíváncsi leszek, mert neki azé' sokkal jobb volt az élete az anarchy-s fiúk nélkül. az meg, hogy Jax inkább az Opie sírjánál ücsörgött és ott jegyzetelt, jobban tetszett mintha Clay sírjánál állt volna egyik lábáról a másikra. szerintem.

endberg 2013.12.15. 22:17:09

értem én a dramaturgiát, hogy minél inkább pokoljárás van, és hogy megy a lift ezerrel lefelé, csak ott követi el (szerintem) Sutter a hibát, hogy az elidegenítés miatt már nem annyira szívbemarkoló a dolog, hiszen minél távolabbra kerülnek a szereplők a nézőtől, annál kevésbé fáj, ha nekik fáj. A Shieldben pl. sikerült megtartani azt az egyensúlyt, hogy még az alapvetően ellenszenves figurák sanyarú sorsát is fájdalmas volt nézni. (vagy pl. a Breaking Bad ügyes karakterépítgetése). A SoA karakterfejlődése sokkal otrombább. A másik ami nem tetszik, az a sok szappanoperás jelenet (a mocis fiúk amint I love you boys-oznak, meg a rengeteg deus ex machina megoldás), valamint az, hogy már olyan szinten irtanak, hogy a következő évadban már át kell költözniük egy másik városba, mivel itt már mindenki hulla lesz. (de most komolyan, az első évadban még komoly ügy volt, hogy Bobby lelőtt 1 db. tanút, most meg részenként ledarálnak egy halom statisztát, és a headshotok már olyan természetesek mint a kézfogások) Ezzel együtt remek sorozat, és remélem sikerül úgy befejezni, hogy szép, kerek egész legyen.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.12.18. 09:10:33

@neurogrim: korán? Kábé az első évad felétől tudjuk, hogy meg fog halni. :D
süti beállítások módosítása