Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Végjáték

2013.11.05. 23:54 Rusznyák Csaba

endersmovie0.jpgKorrekt kis film ez.

A legnagyobb baja az, hogy Orson Scott Card Végjáték (Ender’s Game, a fordítót csókoltatom) című könyve alapján készült, ami annyival, de annyival több „korrektnél”, amennyivel egy interplanetáris háború több két ötéves kölyök homokozóbeli civódásánál. A Végjáték (évtizedek óta húzódó, alakuló) filmadaptációja ne legyen „korrekt”. A „korrektség” a lehető legrosszabb, ami történhetett vele. Bizonyos szempontból jobb lett volna, ha egy lenyűgöző kreatív katasztrófába torkollik (mint Lynch Dűnéje: borzalmas, de közben lüktet benne a gigászi ambíció), az legalább emlékezetes lett volna. A Végjáték e helyett ilyen kis helyes, polírozott, komfortos, szakmai profizmussal gondosan teletömött, de abszolút bátortalan, audiovizuálissá konvertált regénykivonat, a „kötelezők röviden” mozgóképes megfelelője.

A regénnyel szembeni kisebb-nagyobb atrocitásokkal egy egész cikksorozatot meg lehetne tölteni, hiába követi Gavin Hood író-rendező forgatókönyve többé-kevésbé hűen az eredeti történetet, amiben briliáns gyerekeket kőkemény módszerekkel képeznek ki egy pusztító idegen faj elleni háború megnyerésére.  A problémák gerince az egyszerűsítés, és főleg, a finomítás: Card minden húzósabb sztorielemét, karakterrajzát, kérdésfelvetését, legyen szó akár Ender természetéről, a gyerekgyilkosságokról, az izgalmas és kényelmetlen morális komplexitásról, megdolgozták és felvizezték, hogy könnyebben csússzon a popcorn mellé. A végén ráadásul elkapkodják a katarzist, és jut egy-két kifejezetten kínos pillanat is – azt a bizonyos könnyletörlést egyszer még biztos lenyúlja magának Spielberg, olyan pofátlanul giccses. (De legalább a szerelmi szálat megspórolták, köszönet az élet aprócska örömeiért.)

Azért a Végjáték emocionális intenzitásából valamicske így is átjön, a színészek Butterfieldtől Fordon át Kingsley-ig kivétel nélkül remekelnek, néhány vizuális öltet (mint a hangyok rajzásszerűen támadó flottája, vagy az egyébként fájdalmasan kevés csatatermi jelenet) kétségkívül hatásos, sőt, emlékezetes, és a sztori fordulatait is többnyire működőképesen vitték vászonra. Kellemes néznivaló, leköti az embert, de lefogadom, hogy a hiányérzet nem csak azokban fog motoszkálni megtekintés után, akik ismerik az alapanyagot.

A stúdió egy új, nagy, pofátlanul sok pénzt fialó franchise vágyálmát dédelgette ezzel a filmmel, és azt most hagyjuk, hogy a „meh” kategóriába eső, 28 milliós nyitóhétvége után legfeljebb egynél kevesebb pezsgő pukkanhatott a fejesek irodájában. A lényeg ugyanis, hogy a Végjáték efféle pozicionálása sajnos pont arra volt jó, hogy mindenkinek nagyjából egyformán csalódást okozzon. Egyik oldalról a film messze nem olyan gondolatébresztő, provokatív és komplex, mint amilyen lehetne, mint amilyennek lennie kéne, másik oldalról az a néhány – egyébként viszonylag ügyesen – sztoriba ágyazott csatajelenet messze nem olyan látványos, hogy felvegye a versenyt az idei év bármelyik 200 milliós pusztításpornójával. Nyilván nem utóbbira, hanem előbbire kellett volna gyúrni, csak úgy meg nehézkes tömegfilmet csinálni.

A korrekt kis Végjáték két szék közt a pad alá esik, majd a padot magával rántva lebukdácsol a pincébe.

55 komment

Címkék: scifi filmkritika

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr375617043

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

virtualdog 2013.11.06. 10:09:57

Nagy hiányosságom a könyv, mindenképp pótlom hamarosan!

Ezzel viszont nagyon egyetértek:
"Bizonyos szempontból jobb lett volna, ha egy lenyűgöző kreatív katasztrófába torkollik..."

Több lenyűgöző, kreatív-katasztrófát a vásznakra és kevesebb langyos iparosmunkát!!!

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2013.11.06. 10:19:54

A Twitteren a könyvkritika linkje figyel, "Végjáték filmkritika" címen...

Malachi 2013.11.06. 10:38:13

bennem elég friss a könyv élmény, úgy fél éve olvashattam kb. éppen az érkező film miatt, aztán mire letettem a könyvet (izé könyvolvasót), el is döntöttem, hogy én ezt a filmet nem fogom moziban megnézni.

nem azért, mert rossz a könyv, épp ellenkezőleg: mert olyan jó. és azon a szinten jó, amit film úgysem érhet el, mert akkor az nem film lenne, hanem monodráma. kis túlzással.

azért itthon megtekintem majd.

zdyzs 2013.11.06. 11:09:34

Most hétfőn láttuk családostul. Vegyes volt a fogadtatás, egyik tizenéves lányom szerint tökély, a másik szerint a könyv sokkal jobb volt (ők olvasták a könyvet és elvileg ők a legfontosabb célcsoport). Kiskamasz fiam szerint "elmegy" (ő nem olvasta).

Szerintem a legnagyobb hibája a filmnek, hogy a könyv több éves történését alig több mint egy hónapba zsúfolja össze. Ettől az egész alapkonfliktus marginalizálódik. OK, próbálták mindenféle eszközzel belénk sulykolni, hogy a Földön mindent az inváziótól való rettegés vezérel, de ezt egy hónap történései alapján szerintem nem lehet eléggé átadni.

Egyetértek a poszttal abban, hogy korrekt a film, de annál nem több. Viszont magát a könyvet messze nem tartom olyan nagy durranásnak, az is egy jól megírt disztópia főleg kiskamaszoknak, nem több. A Dűné-höz hasonlítani pláne nem lehet.

Rusznyák Csaba 2013.11.06. 11:50:58

@zdyzs: "kiskamaszoknak"
Fenéket, ebbe a kategóriába mostanság próbálják csak beszuszakolni teljesen feleslegesen, a YA-láz még sehol nem volt, mikor először kijött, és senkinek eszébe se jutott gyerekkönyvnek titulálni, csak mert gyerekekről szól. (És szerintem jobb mint a Dűne.)

@-Szűcs Gyula-: Hopsz, köszi.

zdyzs 2013.11.06. 12:08:12

@Rusznyák Csaba: Nem értek veled egyet, a könyv nyelvezete, történetvezetése, témaválasztása mind-mind olyan, amilyenek a YA könyvek (mivel három tizenéves gyermekem van, elég sok ilyet olvasok) A Dűnét semmikképpen nem adnám a 12 éves fiam kezébe, mert nem értene belőle semmit.

Abban igazad van hogy olvasmányosabb mint a Dűne, sokkal "jobb" is olvasni (ez is arra mutat, hogy nyugodtan lehet fiatalabbaknak is adni). Egyszer sem fordult elő hogy újra kellett olvasnom valamit mint a Dűnében.

De nem lehet egy lapon említeni a Dűnével. Az egy részletesen kidolgozott, filozófiailag egészen idegen világ amelyet ráadásul komoly erőfeszítés kifejteni. Ha sikerül, az nagy katarzis, mert látható hogy Herbert milyen elképesztő mélységekbe hatol bele az emberi pszichébe (szerintem nem is ment segítség nélkül, biztosan ő is élt valamilyen "fűszerrel"). Ehhez képest azért az Ender's Game egy egyszerű történet. Jó történet, csak más kategória. Inkább a Hunger Games-hez hasonlítanám.

Rusznyák Csaba 2013.11.06. 12:20:35

@zdyzs: Kezdjük azzal, hogy a YA-könyvek tinédzserekről szólnak. A Végjáték nem. Az, hogy tinédzserek is olvashatják és megérthetik, még nem tesz egyenlőségjelet közé és a mai YA-irodalom közé. Én tinédzserként olvastam, szerettem (és értettem) meg az Alapítványt is (de egyébként a Dűnét is). Akkor az is YA? Ugyan már.

Kovácsné · http://kovacsne.blog.hu 2013.11.06. 12:25:22

@zdyzs: A Végjáték története kiskamaszokról szól, de a felvetett kérdései és a válaszlehetőségek szerintem meghaladják a korosztály felfogóképességét (nem az intelligenciáját, csak a felgyülemlett tapasztalatait). A Dűne csodálatosan részletgazdag, nagyon szeretem, de szerintem lineárisabb, könnyebben megérthető (még ha nagyszerűen idegen is), mint a Végjáték. Persze ez is csak egy vélemény (: Majd meglátjuk, mi lesz, ha végre a gyerekeim kezébe adhatom őket (egyelőre azért még kicsik hozzá).

Kovácsné · http://kovacsne.blog.hu 2013.11.06. 12:27:21

Az Ender's Game-nek magyar címet adni kissé húzós feladat (mert hogy ugye utalni kéne arra, hogy Ender neve mit is jelent, meg arra, hogy itt elvileg valami játékról lenne szó, ha nem lenne az a fránya csattanó, meg hasonlók). Nem mondom, hogy a Végjáték a létező legjobb megoldás, de nem nagyon tudnék így hirtelen jobbat (:

zdyzs 2013.11.06. 13:06:20

@Rusznyák Csaba: Ha tinédzserként megértetted a Dűnét,akkor minden elismerésem, de javaslom olvasd el most felnőtt fejjel is, egész más könyv lesz.
Az Alapítvány megint más kategória, én elolvastattam a saját lányaimmal - utálták. Emiatt én is újra olvastam, és meg kell mondjam most már nekem sem tetszik annyira mint amikor anno olvastam. Sokat változott a világ és sokat változott az irodalom is.
Ebből a szempontból az Ender's Game sokkal jobb, mert azt most is élvezet olvasni.

@Kovácsné: Szerintem nagyon lebecsülöd a mai kamaszokat. 15 éves lányaim teljesen megértették a könyv kérdéseit és az arra adott válaszokat is. Néha még jobban is mint én.
Az meglep, hogy a Dűnét lineárisnak tartod, de ettől szép a világ, hogy nem egyféleképpen látjuk.

zdyzs 2013.11.06. 13:09:25

@Kovácsné:Egyetértek, ez azok közé s címek közé tartozik, amelyeket nem lehet lefordítani. Csak erőlködni lehet(ne) vele, és akkor sem lesz jobb.

Ergil 2013.11.06. 13:13:44

A Végjáték regényt önmagában nem szerencsés a Dünével párhuzamba állítani, főleg, mivel ez egy sorozat első része.
Az egész sorozat összességében nálam is előbbre került a Düne könyveknél bár bevallom azok későbbi részei nem maradtak meg olyan élesen, mint a Orson Scott Card könyvei (Holtak Szószólója, Fajirtás, Elme Gyermekei) melyek a történetfolyamba illeszkedve más más koncepcióra fókuszálnak és nehezen megfilmesíthetőek.
(Szerintem brilliánsak)

A filmet nagyon vártam, még nem láttam és sci-fi rajongóként szívesen látnék belőle egy részlethű változatot (Mint a Düne sorozat, vagy akár a Lynch féle Düne film)

The Man Who Laughs · http://trashneveles.blog.hu/ 2013.11.06. 13:32:49

Mind a könyv mind a film érdekel. De ezek alapján akkor előbb nézem a filmet, aztán a könyvet.

Azonban nekem félig meddig tetszik a Dűne film, mert igaz, hogy nagyon vázlatos, de nagyon hangulatos/egyedi darab. Ellenben a sorozattal ami történetileg nagyon hű és részletesebb, de sokkal kevésbé hangulatos, színészileg sem olyan erős.

Happy Zoidberg 2013.11.06. 13:34:45

Oké.

1. Mivel, egy meghatározó könyvről van szó, ami legalább 20-30 éves, valószínűleg már mindenki rip-offolta, a'la North by Nortwest, és emiatt az egész egy hatalmas kliséhalmaznak tűnne...

2. Orson Scott Card, egy lukas garast sem fog látni tőlem. Sőt. Csodálkozom, hogy van olyan jóérzésű ember, aki önként és dalolva fizetne ezért.

The Man Who Laughs · http://trashneveles.blog.hu/ 2013.11.06. 13:36:54

A könyvhöz sem volt még sajnos szerencsém, pedig érdekel. De akkor ezek alapján előbb nézem a filmet (hogy ne legyenek prekoncepcióim és h a könyvben is maradjon újdonság).

A Dűne film meg lehet, hogy annyira vázlatos, hogy a könyvet nem ismerőknek elég nehéz megérteni viszont sokkal emlékezetesebb/hangulatosabb mint a részletes, könyvet jobban követő TV adaptáció.

kaamir 2013.11.06. 13:38:06

@Bad-Joe-Ben-Joe Sixshoota': A művész nem egyenlő a művével. Card lehet akármekkora emberi hulladék amúgy, a Végjáték egy mestermű. A két dolgot fontos külön kezelni (különben a világirodalom 90%-át kidobhatjuk a kukába :D)

Rusznyák Csaba 2013.11.06. 13:53:46

@kaamir: Konkrétan a vicc az, hogy a könyveiből (a Végjátékból és folytatásaiból is) pont az ELLENKEZŐJE jön le annak, amit magánemberként vall.

@The Man Who Laughs: Ez így van, éppen ezért mondtam, hogy az ambiciózus bukás sokkal érdekesebb, mint a lelketlen, szolgai adaptáció.

Happy Zoidberg 2013.11.06. 14:14:52

@kaamir:

Igazad van, de nekem valamiért nagyon nehéz külön kezelni az ilyesmit.

Egy írónak több esze lehetne.
(Szilszakállas mérges üvöltés)

winterrain 2013.11.06. 17:05:18

Nem értem miért tartják rossz embernek OSC-t. Pláne hogy már az "emberi hulladék" jelző is előkerült. Ezek az ellenérzések az író homoszexualitásról alkotott véleménye miatt vannak, vagy van még valami más is? Kimaradtam valamiből?

Amennyire én tudom az író következetesen kitart azon nézete mellett hogy a homoszexualitás természetellenes. Ennyi. Nem több. Nem buzdít semmiféle homoszexuálisok elleni fellépésre.

Ha a szó eredeti értelmében nézzük akkor nem természetellenes , hiszen az állatvilágban is megfigyelhető homoszexualitás.

Orson Scott Card azonban mormon vallású hívő. Mélyen hisz abban hogy Isten teremtette az embert, ráadásul férfinak és nőnek teremtette. Következésképp az a természetes ha a férfi férfiként a nő pedig nőként viselkedik. Ha valami ettől eltér azt nevezi ő természetellenesnek.

DBL47 2013.11.06. 18:07:24

Látom, itt is sikeredett olyan irányba csavarni a vitát, ami a legnagyobb problémát jelenti egy művészeti értékelésnél. Természetesen egy pillanatra sem vitatom senki jogosultságát ezzel kapcsolatban, de én is annak a híve vagyok, hogy az író nem azonos a művével. Az, hogy egyéni karaktere mennyire befolyásolja műve tulajdonságait, nem hiszem, hogy az átlagember által értékelhető tartományban lenne.
Néhány zseniális alkotó történelmünkből:
- Francois Villon egy csavargó, tolvaj és gyilkos volt
- Isaac Newton önző, embergyűlölő és tolvaj volt
(Leibniz miatt...)
- Benvenuto Cellini szélhámos és gyilkos volt
Ami pedig a homoszexualitást illeti... az emberi történelem alkotó művészeinek nagyon komoly százaléka az volt. Ettől még imádom Csajkovszkij B-moll zongoraversenyét,, Michelangelo Piétáját, Leonardo Da Vinci csodás alkotásait, és Freddy Mercury varázslatos éneklését...
Carddal valójában csak az a baj, hogy félreértve csodás történetei által kialakult véleményét önmagáról, prófétaként akar működni. Ne működjön így. Írjon, a mi legnagyobb örömünkre.

kamerasmobil 2013.11.06. 18:09:08

@winterrain: Card egeszen pontosan fegyveres felkelest javasolt arra az esetre ha elfogadjak a torvenyeket...

Zakk (törölt) 2013.11.06. 18:35:03

@Rusznyák Csaba: elárulom hogy a felnőtt olvasó közönség nagy része sem érti a Dune-t.. Nagyon kevés emberrel találkoztam aki valóban megértette a mi földünkre és jelenünkre vonatkozó vallási, társadalmi és politikai összefüggéseket a történetben.. A Dune egy különleges írás, kortalan, állandóan aktuális..sőt aktuálisabb ma mint valaha volt, és sokkal inkább az lesz ahogy fejlődik a technika és erodálódik a társadalmunk és kultúránk a tech fejlődésének köszönhetően. Nem lehet a Dune-t más íráshoz hasonlítani..Sokkal de sokkal több mint egy " átlagos " sci-fi

Rusznyák Csaba 2013.11.06. 20:01:12

@Zakk: Szép és igaz, de ez nagyjából minden sci-firől elmondható, ami "sokkal több mint egy átlagos sci-fi". A Végjátékról is.

winterrain 2013.11.06. 22:07:36

A cikk írója szerényen hallgat, de egy bloggal odébb írt egy cikket Orson Scott Card homofób botrányáról.
Most akadtam rá.

konyves.blog.hu/2013/11/04/a_vegjatek-botrany_avagy_orson_scott_card_ket_arca_a_homofob_bigott_es_a_toleranciara_tanito_iro

Circus 2013.11.06. 22:24:11

@Kovácsné: @zdyzs: a könyv magyar címéről valahol már olvastam egy vitát talán évekkel ezelőtt, ott valami olyasmi lett a rezümé, hogy tulajdonképpen jó szójáték, bár elsőre esetlennek tűnik.

Magam részéről (bár még nem láttam), valószínűleg a 'maradok a könyvnél' kategóriás lesz.

chr(27) 2013.11.06. 22:57:57

Én is láttam tegnap a filmet, és az a véleményem hogy sokkal jobban is el lehetett volna kefélni. Én élveztem a 1.5 órát, izgultam is, pedig olvastam a regényt. Persze én egy egyszerűbb lélek vagyok, nem újságíró.

memora 2013.11.06. 23:50:34

Szerintem sem kell egyenlőségjel az író és a műve közé. Nagy hiba a szerző problémája miatt egy kitűnő művet is a tiltólistára tenni, ez a konzervatívok determinista logikája. Feltétel persze, hogy tényleg egy humanista műről legyen szó, amiben nem jelenik meg a szerző privát homofóbiája, rasszizmusa, stb. Más dolog, hogy egy magánemberként gyűlölködő és kirekesztő egyén hogyan képes valódi emberi értékeket közvetítő művet írni? Ez máig talány számomra...Mondjuk egy hívő sebészorvos pl: ráébredhet egy életmentő műtét közben, hogy ő most éppen istent játszik?
Roman "a 13 éves lány belegyezett a szexuális aktusba" Polanski filmjeinek értékét sem befolyásolja számomra a szerző korai "libertinizmusa". Persze ha Lolita adaptációt rendezett volna, az már kissé gyanús lenne :-)
De pl: Lovecraft és Disney is rasszista volt valamilyen szinten, Lovecraft-nál ez pozitív hozadékként (tehát nem közvetlen módon) volt jelen a novelláiban, Disney-nél már kevésbé :-)
A filmről: kíváncsian várom, lesz e kísérlet a folytatások hallivúdiasítására is, ha igen, akkor szerintem annak csak óriási elhasalás lehet a vége :)

kukilopezromero 2013.11.07. 07:22:52

@memora: de miért kell feltétlen az ő véleményét gyűlölnünk? azért mert nem tartja a homoszexualitást helyesnek? hát én se tartom helyesnek, és akkor mi van?

azért mert nem akarok állandóan bőrgatyás férfiakat látni a belváros utcáin üvöltözve én rossz ember vagyok?

a toleranciának bizony két oldala van, ők is toleráljanak minket, ez így normális

kaamir 2013.11.07. 12:25:47

@kukilopezromero: A homoszexualitás veleszületett, védett tulajdonság, amit illene tiszteletben tartani mindenkinek. Ezzel szemben a te intoleranciád a te döntésed, amiért szépen vállalnod is kell a következményeket. Nevezetesen azt, hogy hébe-hóba lebunkóznak.

A tolerált intolerancia a fából vaskarika esete.

kukilopezromero 2013.11.07. 12:32:21

@kaamir: tévedsz sajnos, mert nem veleszületett, hanem nevelt

ez az idegrendszered állapota

te is képes vagy magadat nevelni, és új dolgokat tanulni, feltéve ha dinamikusan gondolkozol

a bunkóságot meg szívesen vállalom, mert férfi vagyok ,és egy egészséges férfi legyen bunkó

és mit jelent az, hogy védett? mi a védett? ki véd mit??? :))))))

de hagyjuk ezt a témát , mert ez a Végjáték c. filmről szólna elvileg, felesleges elrontani ilyesmivel

kaamir 2013.11.07. 12:41:28

@kukilopezromero: Nevelt?! Érdekes, hiszen minden meleget hetero szülők neveltek. Mondjuk arra sem emlékszem, hogy engem a szüleim heteroszexualitásra neveltek volna. Ez mikor és hogy történik?

A védett tulajdonságok pedig ezek: fn.hir24.hu/karrier/2010/03/19/vedett_tulajdonsagok

kukilopezromero 2013.11.07. 12:44:12

@kaamir: hát az elmédre gondolok

amit használsz, van aki tudatosan használja, valaki nem

vagyis az agyad, ami a fejedben van :))) van ki ezt gondozza és tudatosan tanítja, nem csak ösztönösen kimondja az első gondolatot ami eszébe jut

így értettem, azaz mennyire figyelsz oda a körülötted levő világra, és mennyire befolyásolja ezt az idegrendszered

Rusznyák Csaba 2013.11.07. 12:48:59

Ricky Gervais gondolatai a meleggé nevelésről:
www.youtube.com/watch?v=t1JhjugqB0U

Nargoth 2013.11.07. 13:22:37

'Ender’s Game, a fordítót csókoltatom'

Lássuk a te verziódat, mert azt valahogy elfelejtetted leírni. :)

kukilopezromero 2013.11.07. 13:25:26

@Nargoth: a Végjáték jó lenne, ha a főszereplőt
Vég Bélának fordítják :)

kaamir 2013.11.07. 14:16:21

@kukilopezromero: Endert nem véletlenül hívják így(vagyis szólítják így, hiszen amúgy Andrew), és az ok nagyjából az, amire a magyar cím is utal.

kukilopezromero 2013.11.07. 14:23:10

@kaamir: jójó nem olvastam még, csak hülyéskedtem:)

winterrain 2013.11.07. 18:27:42

Ma megnéztem.
Egyet kell értsek a kritikával.
Mondhatom jól összesűrítették.
Majdnem mindent sikerült belepakolni (de csak majdnem), de mindenből csak egy kicsit. A könyv hangulata teljesen elveszett.

Már más művekkel kapcsolatban is eszembe jutott hogy egy mozifilm időtartama egyszerűen kevés egy szerteágazó történet bemutatására. A végjátékot jobban el tudnám képzelni TV sorozatként. Ma már a CGI van olyan fejlett/olcsó hogy a TV-ben is tudnának elfogadható látványt csinálni. Vagy ha japánban csinálnának egy anime változatot az még jobb lenne. Odáig lennék. A hadiskolai részekben, minden részben lehetne egy csata. Meg minden.

Na mindegy, azért nézzétek meg. Van benne pár ötletes megoldás is, ami nekem nem jutott volna eszembe.

És semmi buzulás! Buzulás az nuku!

Locassen 2013.11.07. 23:48:28

megnéztem, remélem, hogy lesz extended rendezői változat, ami legalább két órával hosszabb, mer' ez így tényleg olyan lett, mint az instant kávé.

Dr. No 2013.11.12. 21:52:23

"jobb lett volna, ha egy lenyűgöző kreatív katasztrófába torkollik"
Ha-ha, tessék mondani egyetlen kortárs, Lynch-kaliberű rendezőt, aki hajlandó lenne sci-fit rendezni!

Werewolfrulez · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2013.11.12. 23:40:39

@Dr. No: érdekes felvetés. Már olyan kortárs, khm... "mai fiatal" rendezőt sem tudok mondani, aki Lynch-kaliberű lenne... talán Nolan? Ő esetleg sci-fit is csinálna. Igen, talán Christopher Nolan. Talán.

Rusznyák Csaba 2013.11.12. 23:44:34

@Dr. No: Egyrészt mit is akarsz ezzel mondani, másrészt, sosem tudhatod előre... avagy tessék mondani egyetlen embert, aki 30 éve gondolta volna, hogy Lynch sci-fit fog rendezni.

Dr. No 2013.11.13. 00:12:08

@Rusznyák Csaba: Azt akarom mondani - ami gáz, ha mondok valamit és utána meg kell mondani, hogy mit akartam mondani, tekintve, hogy nem pl. szuahélit használtam -, hogy a sci-fi per pillanat nem az a műfaj, amiben valaki a lenyűgöző kreatív katasztrófába torkolló gigászi ambícióját akarja levezetni. (Még talán a Blomkamp. De kéne neki valami rendes sztori. Remélem, nem fogja negyedszer is leforgatni a District 9-et.) Ki gondolta volna egyébként, hogy egy Kubrick vagy egy Tarkovszkij akar sci-fit rendezni? (Nem voltak fiatalok.)

Rusznyák Csaba 2013.11.13. 00:20:43

@Dr. No: Tekintve, hogy egy hipotézisen (illetve még annál is kevesebben) lovagolsz, amiben ráadásul szó sincs Lynch-kaliberű rendezőről (merthogy a Dűne ugyebár csak egy PÉLDA), akár szuahélit is használhattál volna, ugyanannyi értelme lett volna.

Dr. No 2013.11.13. 00:47:50

@Rusznyák Csaba: Én nem vettem észre, de majd Te felvilágosítasz, hogy mit csinálok éppen a micsodával. (Jaj, csak obszcén szavak ne legyenek benne!) Az viszont az idei kínálatot - a sci-fi évének kínálatát - elnézve ténykérdés, hogy a műfaj legalábbis tetszhalott, és bár erős igény érzékelhető a feltámasztására, egyelőre csak a dögevésig sikerült eljutni.

Rusznyák Csaba 2013.11.13. 01:14:01

@Dr. No: Jó, hát ez a "sci-fi éve" dolog eleve hülyeség volt, nem tudom, honnan jött és miért.

memora 2013.11.13. 02:31:05

@kukilopezromero: itt nem arról van szó, hogy helyes e, vagy helytelen, hanem hogy elfogadjuk e hogy mellettünk létezik, vagy sem.

memora 2013.11.13. 02:40:55

@Rusznyák Csaba: Ha már Lynch, meg Dűne, akkor Jodorowsky is, + kíváncsi lennék pl: Lars Von Trier hogy állt volna hozzá, elvégre valahol passzolt volna a világképébe ez a regény-adaptáció szerintem.

memora 2013.11.13. 02:42:50

@Dr. No: A dögevéshez való hasonlításban van valami, de ha már csak ilyen jó kis ambient sci-fik érkeznek, mint az Oblivion, már az is előrelépés.

kukilopezromero 2013.11.13. 07:52:10

@memora: mi létezik? bocs, lemaradtam, a scifi éve ?

a Dune szerintem tényleg egy szar film, csak a látvány különleges

á de nincsenek is már ilyen kaliberű rendezők, szépen sorvad elfele mindenkinek a lelke

Maya-- 2013.11.14. 01:06:44

meh..:P nem tetszett. ezek a kölykök nem győztek meg. még mintha Ford és Kingsley is gyengébbek lettek volna mint általában. nem hasonlítgatom a könyvvel, bár asszem mindenki tudta a végét, csak Ender volt lemaradva..á..hagyjuk. vagyis mégis van benne jó, látjuk milyen lesz jövőben a zAudi :)..és eszünkbe jut a könyv és felidegesedünk. :P

kukilopezromero 2013.11.14. 09:45:50

megnéztem ezt az obladékot, és nincs kedvem szépen fogalmazni a véleményemről

egyetlen olyan képkocka nincs a filmben ami miatt ezt érdemes lett volna így rendezni, nulla látvány, semmi emlékezetes, jobb lett volna ha a könyvet lapozgatják oldalról oldalra a vásznon, a kritika ezt jól eltalálta

minek így megrendezni egy filmet??? egy olyan pillanat nincs benne amit beleraknék egy új scifikről szóló válogatásba vagy modern mozik látványát bemutató akármibe

sőt a CGI elég béna is sok helyen, bármelyik random scifiből bevághatták volna, semmilyen és közhelyes

a moziban végigültem és azt mondtam magamnak, hmm ez okés volt, jó kis sztori minden, de egy óra múlva esett le, hogy a nagy fenét, egy iszonyat középszerű nullát kaptam, egy fantáziátlan szart

olyan mintha nem is rendező készítette volna, hanem egy számítógép, amely véletlenszerűen dobálta egymás után a szokásos jeleneteket

teszem hozzá, nem olvastam a könyvet, így elvárásaim se voltak, de ez valami kegyetlenül nulla volt, és az a legszörnyűbb, hogy az ember el is lötyög rajta ha akar, és elszórakozik, de egy scifit így leegyszerűsíteni, és ennyire semmitmondóan megrendezni pfff
süti beállítások módosítása