Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Frankenstein's Army

2013.10.25. 06:00 Rusznyák Csaba

frarmy1.jpgA második világháborúban egy kis szovjet csapat egy titkos náci laboratóriumra bukkan, ahol Frankenstein őrülttudós unokája mechanikus rémkütyükkel felszerelt élőhalottakat gyárt. Ez egyrészt nagyjából egy tökéletesen geekmámorító háborús horror szinopszisa (szinte látom, ahogy csöpögnek a Wolfenstein-rajongók), másrészt egy figyelmeztetés a nyilvánvalóan gagyi, ostoba, mindenféle trendi posztmodern szarsággal, idézettel és popkult agyrémmel ész nélkül mixelt végeredményre. Mert az szinte kizárt, hogy egy ilyen film ténylegesen jó legyen. Ordít róla a túlságosan mély geekség, a minden áron coolságra törekvés, a kétségbeesett fanservice. Éppcsak nácizombik nincsenek benne, bár… attól függ, honnan nézzük. És valóban: a Frankenstein’s Army tényleg nem ténylegesen jó film. De mocskosul szórakoztató jófilm. Csordultig van gore-ral, impresszív maszkokkal, bábokkal, szovjet katonák harcolnak benne német cyborgokkal, és még üzenete is van. Bizisten.

A film egyértelműen kér tőlünk annyi jóindulatot, hogy felejtsük el az olyan, csak útban lévő bohóságokat, mint a történet és a karakterek. A Frankenstein’s Army jámbor narratív megoldásai egyetlen tankönyvbe sem fognak bekerülni, szereplői arcához nem jellemvonásokat vagy neveket kapcsolsz, hanem azt, hogy mijét tépik le, ki és ketté – ami azt illeti, a film leggyengébb részeit az expozíció és az élő karakterek közti szövegelések teszik ki. Senkit nem érdekelnek. Bár a batárnagy lólábbal kilógó found footage gimmick tipikus problematikájának (faszér’ filmezel még mindig, te idióta?!) egészen röhejes végletekig fokozását legalább meglepően ügyesen kimagyarázzák egy kis top secret komcsi fanatizmussal. Hogy az in-story kamerázás időnként a bizonytalan rendezői kéz leplezésének szándékától szaglik, hát istenem – itt még mindig Kinemszarjale földjén vagyunk.

Amint feltűnnek az első mechanikus, kés- és sarlókezű, harapósmaszk- és propellerfejű rémek, a halott film életre kel (pun intended). A Frankenstein’s Army erényeinek nagyja a designban, a kosztümökben, a bábokban és a helyszínekben rejlik, és persze erre lehet fintorogni, csak azért csendben megjegyezném, hogy évente milliók nyáladzanak a moziszékekben hasonlóan tartalmatlan külsőségekre. Nade. Itt most nem CGI van, hanem praktikus effektek, amik pofátlanul szórakoztató lények egész sorát keltik életre, nem is beszélve a steampunkos atmoszféráról, és engem ez jobban lázba hoz, mint a hatodik ledőlő toronyház, tessék nyugodtan perelni miatta.

frarmy3.jpgA Frankenstein’s Army egyébként relatíve komoly film (mármint komolyan veszi a saját agylövését) – szerencsére nem akar okoskodó műfaji öntudatossággal kacsintgatni a nézőre, sikerül posztmodern metabullshitet mellőzve elmesélnie vékonyka történetét, és az említett erények mellett (meg az említett hátrányok ellenére) pont önmagának ettől az őszinte felvállalásától válik élvezetessé. Azért persze humor van, de az általában Frankenkstein néhány teremtményének designjában nyilvánul meg (ami nem kis tervezői leleményességről árulkodik), nameg az őrülten, félvállról odavetett politikai szatírában (avagy kapja be minden ideológia, a kommunizmustól a fasizmuson át a kapitalizmusig – ha meg mind bekapta, akkor jöhet utána maga az ember, az ő szájába is befér).

A film költségvetéséről egész pontosan annyit lehet tudni, hogy nagyon alacsony volt, meg még annyit, hogy kb. az egész az effektekbe és díszletekbe ment, állítólag még matracokra sem volt pénz, amire a színészek az akciójelenetekben vetődhettek/eshettek. Vérükért és zúzódásaikért cserébe a film kurvajól néz ki – akárhány centbe került, mindegyik meglátszik rajta. Felejtsétek el a Sharknado-féle dügunalmas, duplanullás, túlhype-olt asylumos és egyéb szarokat – ilyen egy igazi low budget guilty pleasure.

18 komment

Címkék: horror akció háborús filmkritika

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr635598263

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

virtualdog 2013.10.25. 08:32:16

Megnézem! A manapság egyre jobban elterjedő túlgeekesítés" meg tényleg kezd kurva fárasztó lenni. (Mondjuk pont ilyen lehetett az 50-es/60-as évek környékén is, akkor is készült száz gagyi "geekfilm" a klasszikusok mellett.)

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2013.10.25. 10:55:08

Nekem tetszett, bár nagy elvárásaim nem voltak. A designe tényleg elképesztő, és sokszor még félelmetes is volt.

A kérdés már csak az, hogy itthon miért nem lehet efféle olcsó filmeket készíteni? Miért mindig drámázni meg poénkodni kell? Miért nincs ötlet? Vagy, ha van, akkor miért nem adnak rá pénzt? Annyi ország készít minőségi low-budget filmet, hogy elképesztő, de mi soha nem tudunk előrukkolni egy ütőssel.

Case · http://streetartbp.hu/ 2013.10.25. 10:55:26

Engem már csak azzal a második, játékmacis képpel megvett a film magának. :D

hmikey 2013.10.25. 11:05:20

Én elég sokat foglalkoztam CGI-vel, sok ismerősöm abban is dolgozik, és nem bántani akarom őket, de a legtöbb modern blockbusternél inkább úgy érzem, hogy a producer/vizuáldizájner/vagyvalaki ott éli ki a technológiai szintű villantási kényszerét. Vagyis a trükkök nem a film koherenciáját, megjelenését határozzák meg (mint pl. a Black Hawk Down-ban, annak ajánlom a hogyankészültjét), hanem mint egy öncélú magamutogatás, hogy "mink ilyent is tudunk ám gecó".

Btw., az én fészbúkos bejegyzésem inspirálta a megnézését, vagy már amúgy is rátaláltatok? :)

kukilopezromero 2013.10.25. 11:10:40

@REMY: nálunk se focizni , se horrorfilmet rendezni, se gondolkodni nem szabad ! :)

kukilopezromero 2013.10.25. 11:14:55

@hmikey: de néha nézőként is azért ülünk be egy blockbusterre, hogy lássuk ezeket a mega giga trükköket nem? minden filmben egyre durvábbak,és ha a sztori maga normális és szórakoztató, akkor ennek csak örülhetünk..

hogy van-e mélység és értelme az egésznek az meg már független attól, hogy mennyi pénzből készült a film, vagy miről szólt

egy indie dráma is lehet olyan közhelyes és felületes, mint egy hollywoodi látványfilm

DeadlyGr 2013.10.25. 11:20:06

amúgy ez a film is baromi régóta készül. még nagyon régen terjedt egy rövidfilm ettől a holland csávótól, míg végül megcsinálta ezt.

még anno a sokk magazin lapjain volt róla szó és itt megnézhető:
www.youtube.com/watch?v=kYTYqaewAQ8
és itt a másik:
www.youtube.com/watch?v=VOM0ioR6Rns

jó a cikk, olvasmányos.

Rusznyák Csaba 2013.10.25. 11:30:40

@DeadlyGr: ez már nem készül, rég lelőtték a projektet

@hmikey: azóta a radaromon van, hogy kijött az első trailer.

DeadlyGr 2013.10.25. 11:33:29

@Rusznyák Csaba:
az oké, hogy nem ugyanaz, de a kreatúrák, főleg a négyszemű onnan van. :)

RoFä 2013.10.25. 12:48:20

@hmikey: @kukilopezromero:

Pld. a Children of men a nagyon sok, de jobbára észrevehetetlen CGI-tól működik annyira, amennyire. Minden beletett penny az alkotói víziót szolgálta. Hasonló pld. egy München (nem néztem utána de tuti rengeteg van benne, kizárólag azért hogy bele tudj harapni a hetvenes évekbe).

Persze semmi baj a százmilliós CGI blockbusterekkel, de pld. nekem egy Pacific Rim élvezéséhez nem volt elég a tagadhatatlanul székbe pörölyöző látvány. Elfáradtam fél óra után. És a látványon kívül semmit nem tudott nyújtani számomta.

Mindegy holnap megyek Gravityt nézni imaxban, hátha tényleg új etalont állít...nagyon remélem.

RoFä 2013.10.25. 12:50:35

@kukilopezromero: Ja az indie dráma vagy blockbuster, hát igen. Nálam bármelyik azon vérzik el, ha A) hülyének néz B) látszik rajta hogy tulajdonképpen utálták csinálni, csak a pénzért jött létre.
Pld egy Vasember 1 láthatóan olyan, hogy a stáb nagy része gyerekkori álmát valósította meg és még egy kalap pénzt is keresett vele. Az ilyet csípem.

The Man Who Laughs · http://trashneveles.blog.hu/ 2013.10.25. 13:02:53

Jópofa film, de szerintem ebben több potenciál lett volna.

Legnagyobb hibája számomra a found footgae megközelítés volt, ami szerintem nem sikerült olyan jól. A vágás néhol elég dinamikátlan és legtöbbször a jump-scare ijeszgetések sem müködtek.

Azonban a gore, a hangulat és a téma bőven elviszi a hátán a filmet ahhoz, hogy egyszeri alkalommal jó szórakozás legyen.

Amúgy meg idén készült egy másik Frankenstein found-footage film is (a Frankenstein Theory amit ma vetítenek a Lurdys horror - főleg trash - Haloween Night Fest-en), de az sokkal gagyibbnak néz ki (semmi eredetiség vagy kreativitást nem láttam az előzetesben).

hmikey 2013.10.25. 14:18:53

@kukilopezromero: Ha azt akarom megnézni, ki milyen rohadtjól tud speciális effekteket csinálni, akkor nem filmet nézek, hanem CGI tutorialokat meg werkfilmeket. Ha filmet nézek, szórakozni szeretnék, és nem akarom, hogy a látvány próbálja (hangsúlyozom, próbálja) helyettesíteni az amúgy sekélyes történetet vagy rendezést vagy színészi játékot. Ha megnézel egy Boardwalk Empire werkfilmet, kb. a hajad leteszed, mert a tér, amiben vannak, általában 70-80% nem valódi, de nem veszed észre, csak kirívó esetekben (itt most nem sztárolom a sorozatot, csak ez egy megfelelő példa rá).

@Rusznyák Csaba: Gondoltam :)

Darkcomet 2013.10.25. 20:34:49

Bevallom, én csalódtam ebben a filmben. A treaserek alapján valami egészen másra számítottam.

www.youtube.com/watch?v=zUG8XckNqCo

www.youtube.com/watch?v=Axkz5PJUfi0

Azt hittem, ez egy olyan found fotage horror lesz, amiben valami megtalált titkos német filmtekercsek lesznek a középpontba,
amiken borzasztó kísérletek és egyéb nyalánkságok kerülnek bemutatásra. Amolyan fekete-fehér, karcos, remegős áldoksi
szerűségre számítottam.

Maya-- 2013.10.25. 21:10:14

ja..lehet ha fekete-fehér talán tetszett volna nekem is. így olyan anakronikus. :/ amúgy lerajzolva azok a szörnyek sokkal jobbak mint a filmben..

memora 2013.10.26. 00:36:44

A cikkben lévő "komcsi"-zás miatt meg majd jól odasorol benneteket a google keresőmotor közvetlenül a rosszabbik párt honlapja mellé :)

kukilopezromero 2013.10.26. 13:29:26

@memora: szerencsére több mint 20 évvel a rendszerváltás után már nem kell félnünk a komcsizástól:)))

ilyen filmek is csak a kapitalizmusban születhetnek, szóval elég egyértelmű melyik ideológiát választom

CHRISporn 2013.10.30. 15:41:40

Pedig én ezt már egyszer töröltem a megnézendők közül..:/ Akkor mégis nézzem? :D
süti beállítások módosítása