Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Hegylakó (1986)

2013.10.09. 08:10 Elmeboy

highlander2.jpgMár megint azok a csodás 80-as évek!

A blogon már annyiszor méltattuk őket, hogy nehéz, és valószínűleg fölösleges is bármilyen nagy lélegzetvételű tirádát zengenem róluk, ugyanakkor képtelen vagyok nem rácsodálkozni újra és újra, micsoda őrült, sziporkázó korszak volt ez a popkultúrában. Kétségtelen, hogy a rajongás egyik fő összetevője a gyerekkor iránti nosztalgia, és a tény, hogy az első élmények a legmaradandóbbak. Mégis, idősebb fejjel visszatekintve, régi kedvenceimet elő-elővéve a legtöbbször azt találom, hogy ha meg is öregedtek, de többségükben bizony kiállták az idő próbáját, gyakran pedig olyan erényekkel bírnak, amiket manapság nagyítóval kell keresgélni. Műfajok alakultak és kristályosodtak ki akkoriban, a legtöbb vicc új volt, így hát nem is volt szükség semmiféle kikacsintgatásra, idézőjelbe tevésre, dekonstrukcióra, a legtöbb zsánerfilmet nyugodtan névértéken lehetett venni, és ami még jobb: bőven akadt szabad mozgástér és lehetőség kísérletezgetésre, járatlan utak felfedezésére. Mondjuk kitalálhattad, hogy egy évszázadokon átívelő történetet akarsz elmesélni néhány rejtélyes halhatatlanról, akik a modern New Yorkban összegyűlve csapnak össze, mert – ki tudja, miért – nem maradhat, csak egyetlenegy.

Így, pőrén leírva az ötlet, ha akarom, izgalmas, de mondhatnám éppen furcsának is, ahol a furcsa azt jelenti, hogy olyan, mintha egy harmadrangú ponyvaíró a valagából cibálta volna ki a határidő lejárta előtt két perccel, másnaposan. Egyszerűen nincs mihez kötni vagy hasonlítani, ennélfogva aztán kétélű kard (haha): egyszerre van meg benne a potenciál, hogy idióta B-film, vagy monumentális fantasy süljön ki belőle. Szerencsére utóbbi lett, de akkor gyorsan próbáljuk meg elképzelni azt a mai producert, aki erre a szinopszisra rábólint, és mondjuk nem az van a névjegykártyájára írva, hogy SyFy Channel. Ugye nem megy.

highlander1.jpgAz igencsak szellős, az alapfelvetés magyarázgatásával nagylelkűen mit sem törődő koncepcióból adódóan a Hegylakó aztán végig veszélyesen keskeny vonalon egyensúlyoz. Minden mozzanatában ott a lehetőség, hogy kibillenjen, és se füle, se farka katyvasszá váljon. Hogy nem teszi, az gyaníthatóan kevésbé a szertelen, túlzsúfolt és kicsit céltalan forgatókönyv, mint inkább a rendező, Russel Mulcahy érdeme. Ahogy nemrég már szó volt róla, Mulcahy a korai klipgyártás pápája, az ezen a téren szerzett tapasztalatai, kikísérletezett és tökélyre vitt megoldásai pedig jócskán tehetnek arról, hogy Connor MacLeod kálváriája ne csak nézhető, de piszkosul szórakoztató is legyen. Elég, ha a kezdő képsorokat vesszük: Sean Connery titokzatos narrációja után olyan elemi erővel robban be a Queen nyitódala, mint amikor egy stadionkoncerten hirtelen kigyúlnak a reflektorok, felharsan az első riff, és felujjong a közönség. És lám, tényleg stadionban vagyunk, a lelátót ellepő tömegen lélegzetelállító svenkben végigpásztázó kamera pedig magabiztosan szúrja ki az egyetlen komor tekintetű nézőt, akit nem érint a plebs őrjöngése – különb dolgokat látott ő ennél. Aztán snitt, az igénytelenül ripacskodó pankrátorokat és a vérért üvöltő csőcseléket hirtelen ködös hegyvidék, szélfútta törzsi lobogók, a csúcspont felé közelítő gitárszólót pedig időtlen, kiességet sugalló dallam váltja fel (a Queen és Michael Kamen zenéi nem csak önmagukban marha jók, de egymást is szépen kiegészítik - itt, és az egész filmben egyaránt). Múlt és jelen, magány a tömeg közepén, elidegenedettség, silány szórakozást szolgáló erőszak az igazival szembeállítva, o tempora, o mores: hibátlan kollázs és sűrítés, alig pár percben.

Ez a folytonosan előre-hátra utalgató, az idősíkokat és témákat okosan egymásba fűző megközelítés menti meg a filmet attól, hogy szanaszéjjel essen, bár a léc olykor vészesen meginog. A történet nagyobb egységeit (Connor szülőfaluja, Ramirez melletti tanulóideje, valamint az újkori jelenetek) újra és újra a fősodorhoz csak nagyon lazán kapcsolódó szegmensek akasztják meg: a két (!) szerelmi szál, a semmibe tartó rendőrségi nyomozás, a vietnami veterán fegyverbuzi magánakciója, a Connor titkárnőjéhez és a Kastagirhoz kapcsolódó flashbackek, no meg a klipszerű, zenés betétek mind nagyon közel járnak ahhoz, hogy fölöslegesnek hassanak, végül azonban csak sikerül valahogy belesimulniuk az egészbe, egy kicsit jobban árnyalniuk, kerekebbé tenniük azt. A végén még azt is elhiszem, hogy egy halhatatlan élettörténetét máshogy nem is nagyon lehetett volna elmesélni, és ez, kérem bravúr.

highlander4.jpgDe hagyjam már abba a szerkezet szétcincálását, akad itt egyéb is, bőven. Kezdjük talán azzal, hogy a Hegylakó egy istenverte urban fantasy remekmű, mégpedig abból az időszakból, amikor mondjuk Neil Gaiman, de úgy általában maga a fogalom jóformán még a kanyarban sem voltak. Még egyszer: évszázadok óta közöttünk bujkáló halhatatlanok gyűlnek össze a 20. századi New Yorkban, hogy egymás buksiját lenyiszálgatva megküzdjenek egy számukra is rejtélyes jutalomért. Mi ez, ha nem a műfajban azóta klisévé avanzsált, modern színfalak mögött titokban dúló, természetfeletti háború egyik legelső prototípusa? Innentől aztán nem is nagy baj, hogy se a halhatatlanok eredetére, se a jutalom pontos mibenlétére nem kapunk magyarázatot, sőt, végső soron pont ezek a képlékeny motívumok hordozzák a legtöbb jó fantasyre jellemző költőiséget. A saját lét értelme és célja feletti töprengésre egy adekvát válasz van, mégpedig az, amit magunk adunk. Ezért lehet, hogy a Kurgánnak a győzelem (vélhetően) az abszolút hatalmat, az emberiség leigázását jelentette volna, míg MacLeod számára a megnyugvást és a megvilágosodást hozza el.

Példás mértékletességről tanúskodik, hogy mindezt nem dörgölik az arcunkba, sehol egy nagymonológ, még az ehhez legközelebb kerülő jelenet (Ramirez elmélázása a csillagokról és a mindenségről) is egyszerű és visszafogott. Csupán itt-ott elejtett mondatokból rakosgathatja össze magának, akinek kedve van, a többieknek meg még mindig ott van egy kurva jó, látványos kalandfilm. Igaz, az akció gerincét kitevő, és a szerzőt akkoriban méretes falécekkel való, önmaga és főleg mások testi épségét komolyan veszélyeztető játszótéri hadonászásra ihlető kardpárbajok mára kissé ügyetlennek hatnak (kivéve a végső leszámolást a Silvercup neonreklám tövében – na, az ma is nagyon fasza), de hát hol máshol kapunk egyetlen filmben középkori romantikát, nagyvárosi akciófilmet, misztikumot, rendőrségi nyomozást?

highlander3.jpgNem lehet szó nélkül elmenni a film két legjobb alakítása mellett sem: Sean Connery, mint bohém, gunyorossága ellenére nagyon is humanista és önzetlen apa- és tanítófigura remekel (nagyjából innentől kezdve aztán szépen benne is ragadt az excentrikus mentor szerepkörben), a sajnálatosan alulértékelt Clancy Brown Kurgánként pedig maga a megtestesült káosz és rombolás: nyers, sötét, ugyanakkor valami ijesztő, nyugtalanító módon a kajánságnak és a humornak sincs híján (ide kívánkozik, hogy a templomi jelenet szövegét Brown nulláról improvizálta, ami olyan remekül sikerült, hogy a forgatáson jelenlévő valódi papok állítólag sűrűn vetették magukra a kereszteket közben). Az akkor már/még sztárgyanús Christopher Lambert ugyan különösebb mélységek és magaslatok nélkül lötyög a főszerepben, ám az mindenképpen a karakter javára válik, hogy mivel ez volt a színész második angol nyelvű filmje (az elsőben – Tarzan, a majmok ura – jóformán megszólalnia sem kellett), a nyelvet akkor még alig beszélő Lambert szinte végig fonetikusan bemagolt szöveget adott elő, ezzel is hihetőbbé téve a 20. századba tévedt, környezetétől idegen halhatatlan alakját.

Sajnos az alkotók nem szívlelték meg saját alaptételüket („There can be only one”), így öt évvel később megbüntettek minket egy, az eredetit már puszta létrejöttével meggyalázó, és azon túl is minden ízében borzasztó második résszel. Mulcahy becsületére válik, hogy tök más filmet képzelt el, utólag el is határolta magát, csak hát már megint a gonosz stúdió. A végeredményről annyit azért el lehet mondani, hogy megfelelő tudatállapotban megtekintve elképesztően vicces, a további folytatásokat, a tévé- és rajzfilmsorozatokat azonban tényleg inkább hagyjuk.

Sajnos állítólag úgyis jön a remake.

45 komment

Címkék: fantasy filmkritika kaland

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr905556873

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

acélpatkány · http://acelpatkany.blogspot.com/ 2013.10.09. 08:44:25

Eredetiben nézni rohadt szórkoztató, Lambert francia akcentusos skót kihagyhatatlan, ráadásul kifejezetten nyegle is a hangja.

Is 2013.10.09. 08:56:49

A valódi második rész a 3. Am isemmi extra, az 1. rész újrajátszva, gyengébb kiadásban. Fölösleges.
De a 2. részre nincsen megfelelő negatív jelzőm...
A többit meg hagyjuk.

prick 2013.10.09. 10:05:15

Úristen, de paráztam A Koponyás faszitól. Pont most adta le a TV. :D Amúgy az utána következőket már nem láttam, csak a 3.- ból rémlik valami ,de azt mondjátok már meg, hogy mi az a rejtélyes jutalom?

lojzi1 2013.10.09. 10:37:23

Hangalámondásos videokazettán rongyosra néztem anno, hihetetlenül bejött. Tökéletesen pontos ez az írás, egy az egyben így jött le nekem is csak pontos mondatokba öntve ami akkor 12-13 évesen csak úgy homályosan átjött.
Teljesen legyűgöztek azok videoklipes megoldások, amik akkor még nem azt jelentették, hogy három vágás van egy másodperc alatt, hanem elképesztő ötletes módon voltak az egyes idősíkokban játszódó jelenetek összecsúsztatva, pl. mikor MacLeod elkínzott feje egy new yorki Mona Lisa utcai falfestménybe úszik át.
Jellemző, hogy a vonatkozó Queen videoklip is bőven merített a filmből, az összekötő részek meg akár a filmbe is belefértek volna, teljesen egységes volt.
Soha nem felejtem el, amikor cimbivel beültünk a környék legjobb és legnagyobb vásznú mozijába a folytatásra, fölkészülve, hogy most aztán újabb csodát fogunk látni, az első jelenet még rendben is volt, az operajelenet hozta az egyedi, körbe haladó, minden lyukba belebújó kameramozgását, kaján vigyor, hogy igheen.... ezért jöttünk, aztán gyorsan ránk fagyott a mosoly, hogy te jó ég! mi ez a sz*r????!

David Sumner 2013.10.09. 10:59:20

Kurganben az a legjobb, mikor százhússzal hajt a forgalommal szemben, és magasról leszarja, ki hal meg az ámokfutása közben, ő úgyis túléli.

Máté B Pongrácz · http://kulton.hu 2013.10.09. 11:20:52

Jó kis cikk.

Remek kis film ez. Ennyivel abba is kellett, volna hagyni. Egy egyedi alapötlettel induló, izgalmas sztori, viszonylag jó alakításokkal és a Queen örök érvényű zenéjével (ami nagyon sokat dobott rajta).

De sajnos ez lett szerintem minden idők legmostohábúl kezelt Franchise-a. Kezdve a borzalmas (komolyan ki volt az aki elolvasta a forgatókönyvet és azt mondta, hogy ez jó folytatás lesz?) második, a jellegtelen harmadik (aminek egyetlen erénye, hogy nem veszi figyelembe a másodikat, de még így is tök fölösleges).

Aztán jött a sorozat, ami kövezettek meg, de nekem tetszett. 90-es évekbeli kaland sorozat vasárnap délutánra és annak teljesen jó is volt. Nem volt azzal semmi baj amíg elvonatkoztatunk a filmtől és külön univerzumot alkottak. A nagy baj az volt amikor összeakarták hozni a filmmel. A 4., 5., résznél szarabb filmeket nem sokat láttam életemben.

Sajnos ezek után úgy érzem baromira nem kéne ezt már eröltetni, mert nagyon kétlem, hogy a remake (ha lesz) visszaállítaná a hallhatatlanok régi dicsőségét.

Keresztény szellemiségű luxuskurva 2013.10.09. 12:14:37

A haLLhatatlanok azok a puha rókatappancsok? :D

Messze Kurgan a legjobb az egészben, szemben a nyálfejű jófiúk bandájával, a színész viszont nagyon eltűnt azóta. Ki tudja, talán jobb is, az egyre fakuló Christopher Lambertnek pl. az a dicsőség jutott öregségére, hogy egy filmben játszhatott magával Gengszter Zoltánnal és Kern Andrással.

szkristof92 2013.10.09. 12:18:54

Gyerekkorom egyik meghatározó mozija, emlékszem mindig visszatekertem a végső üvegablak robbanásos jelenetet mert az annyira "cool" volt. A folytatásokhoz meg úgy állok hozzá, ahogy kell: Ez a film egymagában van és soha nem készült hozzá folytatás.

Elmeboy 2013.10.09. 12:21:14

@Keresztény szellemiségű luxuskurva: Azért Clancy Brown annyira nem tűnt el - volt pl. a Remény rabjaiban, utóbb a Cowboys vs. aliensben, és persze ott volt az egyik legjobb sorozat evör, a Carnivale, amiben kvázi főszereplő - na, ott nagyon szépen látszik, mennyire kurva jó színész amúgy.

Elmeboy 2013.10.09. 12:22:32

(Ja, és újabban a Sleepy hollow sorozatban is, bár abba még nem néztem bele)

Chavez 2013.10.09. 12:45:48

Clancy Brown a legnagyobb király! A kétéves Geekz szülinapi posztban engem ért a megtiszteltetés, hogy írjak róla, meg egy másik kedvencemről egy rövidet.
geekz.blog.hu/2009/07/17/geekz_szuletesnap

Nem tűnt el, de újabban főleg szinkronizál.

CruelAngel 2013.10.09. 13:15:34

@Máté B Pongrácz: Nem kövezünk meg, nekem is a maga nemében tetszett az a sorozat. (Bár tegyük hozzá az kezdetektől kezdve egy azon univerzum volt, nem? Legalábbis Chris Lambert karaktere szerepelt az első részben. Bár... kétségtelen alternatív univerzumban is élhet Conor.)

Lehet valahol tudni, hogy akkor mi is volt az eredeti terv a második filmmel kapcsolatban, csak úgy nagy vonalakban?

Maya-- 2013.10.09. 13:22:33

nagyon kicsi voltam, s akkor adták a Tv-ben a Raven-t. bár balettozni meg zongorizni hordoztak engem, de nekem mindig kardozhatnékom volt. majd később láttam az Adrian Paul-ost..és utoljára EZT! és igen, kiállta az idő próbáját. abszolút!
kurva jó a cikk is.
ejj..haragszom. minden évben sikerül elvonnotok jó cikkeitekkel figyelmem a cselendzstől :)

amúgy ha halhatatlan lennék, én is levágnám a többi halhatatlant. komolyan. ezt a képességet csak egyedül magamnak szeretném :)

Elmeboy 2013.10.09. 13:34:26

@CruelAngel: Én csak annyit tudok, hogy a forgatókönyv többszöri átírása után Mulcahy és Lambert is annyira kiakadtak, hogy azonnal ki akartak szállni, de a szerződésük nem engedte.

Hogy eredetileg milyen lehetett a sztori, az rejtély, bár még ha jobb is lett volna ennél (nem nagy vállalás), tartom, hogy az eredetit már egy második rész puszta létrejötte is megtapossa, megalázza, leköpi.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.10.09. 13:57:00

először a 3ik részt láttam, és azóta is az a kedvenc. :)

A sorozat se volt rossz.

hogy hogy mi a jutalom? a jutalom a halandóság elnyerése, nem?

Tiger Woods 2013.10.09. 14:08:48

oltájmfévörit! emlékszem, hogy anno kölcsönadtam egyik haveromnak dvd-n, majd visszaadta azzal, hogy nem bírta végignézni, mert a queen szar (hiszen mercury buzi volt) és a csatajeleneteken is nagyon nevetett, mert milyen elavultak már és a film meg sem közelíti a gyűrűk urát.
azóta nem a haverom.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.10.09. 14:28:10

@Tiger Woods: mert csatajelenetekben a GyU az "alap"???

Tiger Woods 2013.10.09. 15:21:34

@doggfather: hát...én eleve nem hasonlítanék össze egy '86-os eredeti fantasyt, egy 15 évvel későbbi könyvadaptációval semmilyen téren.

amúgy a tévésorozat nekem is tetszett (jobban, mint a folytatások), de persze nem mérhető a filmhez.

Globetrotter2014 2013.10.09. 18:17:27

Jesszzzz, igazi remekmű a 80as évekből, még most is nézhető ami csak pár tucat akkori filmre igaz.

Külön erény a Queen valódi filmzenéje szimfonikus zenekar mellett May gitár kísérete, és egy teljes album ami nem csak a film marketingjét nyújtotta (de egyben azt is).

Ez a film a nagy sci-fi időszakban vége felé készült, amikor egy bádog robotbagoly egy mitikus figurákat zsúfoló filmben még teljesen kúúl volt.

Tényleg nagyon vékony volt az a mezsgye ahol a film működik és nagy dolog volt Mulcahytől hogy ezt az elejétől a végéig megtalálta.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2013.10.09. 19:29:08

Egy klasszikus, ami sajnos még kimaradt. (tudom, tudom... ezért kapok :D )

Is 2013.10.09. 21:18:09

@VicGilson: "...pedig 1518-ban születtem, a Kisalföldön..."
Nagy vagy! :D

FunkTazmagora 2013.10.09. 21:19:42

Valaki meg tudná mondani, h. a jelenleg kapható DVD kiadáson melyik szinkron van ? Az újabb, tv-ben is leadott Kautzky Armand-os, vagy még a régebbi ?

Tiger Woods 2013.10.09. 22:45:36

@FunkTazmagora: az enyimén a kautzky-féle van.

Werewolfrulez · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2013.10.09. 23:23:30

Jó cikk! Tényleg! A film is nagy kedvenc!

Gevin · http://mediaviagra.blog.hu/ 2013.10.10. 02:31:12

Jó cikk! Újra kell néznem, mert veszett régen volt már...de amúgy én a sorozatot meglehetősen kedveltem. Dánken Meklód jó arc volt :) (és az intrót imádtam, szerintem mindig énekeltem gyerekként)

thegoddamnbatman 2013.10.10. 14:06:31

Ez egy nagyon patent cikk, remekül leírja a lényeget, köszönöm.
Én régebben szerettem a hegylakó sorozatot is, kövezzetek meg. A Hegylakó 2-nél bármi jobb szerintem, az olyan szintű agyrém volt, hogy a mai napig nem értem.

thegoddamnbatman 2013.10.10. 14:09:12

@thegoddamnbatman: Hopp, most látom, más is lapidálást kért már. :D

mr.roper 2013.10.10. 17:18:15

emlékszem,hogy a Réz Andrásos Mozgókép (asszem ez volt a címe)című műsorban láttam egy trailert az azóta örök kedvencemmé vált filmről. Emlékszem,hogy Réz azt mondta erről a filmes csodáról, hogy ez a film ötvözete a fantasztikumnak, az akciónak...meg minden. És mintha tetszett is volna az általam kedvelt filmesztétának a Hegylakó..:D gyerekfejjel már tudtam, hogyha beérkezik a Rétsági műv. házba ez a film, akkor nekem a szüleim kíséretével, de meg kell néznem a FELFÖLDIT. Mivel az osztálytársaim erre a címre hivatkozva beszéltek a Highlanderről bent az osztályteremben és az udvaron. ... nem az udvaron már Hegylakó volt, ha jól emlékszem. Persze csak tréfálok. Milyen remekül teljesít a film verbális vonalon is. pld. amikor arról beszélnek (persze ez gyerekkori emlék)hogy Kurgan legyőzött egyszer egy sárkányt is...azon bekakiltam anno. (na,jó:még most is)

Kagain 2013.10.10. 20:49:57

Az egyik kedvenc filmem, egy időben (vagy' 10 éven át) minden évben megnéztem. Még most is előveszem időnként.
Köszi a cikket, jó volt olvasni.

lemez 2013.10.11. 11:19:22

A második részből készült egy másik, hosszabb változat, Highlander 2: Renegade. Ott az "eredeti" koncepciót, miszerint a halhatatlanok a Zeist bolygóról származnak kivették. Persze ezzel logikai baromságokkal lett tele az egész. Pl. mi a francért üstökösként jelenik meg egy egy új halhatatlan ha nincs másik bolygó és minden a földön játszódott végig. Egy fokkal nézhetőbb változat. Szar, de nézhetőbb.
A sorozat szerintem jó lett. Továbbgondolt koncepció, néhány dolgot változtattak, sokat hozzátettek. Kedvenc változtatásom hogy a halhatatlan lényegében meghal, csak visszatér belé az élet, míg az '86-os változatban Connor ott danolászott a víz alatt mert nem tudott megfulladni. Eljátszottak néhány élethelyzettel. Mi lenne ha valaki egy lakatlan szigetre vetődik és halhatatlan? 2 naponta éhenhal sok éven keresztül. Mi van ha gyermekként válsz halhatatlanná? Mi van, ha szellemi fogyatékos halhatatlannal találkozol? Mi van ha nincs melletted senki amikor először meghalsz, nincs aki elmagyarázza mi ez az egész és azt hiszed azért nem tudsz meghalni, mert Isten fia vagy és te vagy az új messiás? Jó volt na.
Egyvalamit nem magyaráztak meg: Mi a szarért nem raktak acél nyakmerevítőt magukra hogy ne vágják le a fejüket.
A negyedik mozifilmben megpróbálták a sorozatot bevinni a moziba. Bénán. Voltak jó jelenetek de amikor elkezdték magyarázni hogy a főgonosz azért erősebb mert SZÁMSZERINT több fejet vágott le na akkor jöttem ki a moziból.

lemez 2013.10.11. 11:28:30

Ja és Clancy Brown hogy a túróba tűnt volna el, Ő Rákuram hangja a Spongyabob-ban.

brainoiz 2013.10.11. 13:43:36

@Elmeboy: Clancy Brown sajnos nem sokat szerepel a Sleepy Hollow-ban (sem). Abszolút nem értem, miért csak futó mellékszerepeket kap, pedig a Carnivále alapján simán elbírna egy főszerepet.

Melkor78 2013.10.11. 14:17:50

A Galaktika mozirovatában fordították emlékeim szerint Felfőldinek a címét, nyilván még nem volt szó a forgalmazásról, amikor ott már írtak róla.

Csatajelenetben egyértelműen a Braveheart az etalon, és a GyU - Két torony azért volt hatalmas csalódás nekem, mert úgy gondoltam, hogy ha valakik a Braveheart-hoz fogható vérontást tudnak csinálni egy mozivásznon, azok az uruk-hai orkok... (pláne ugye megágyaztak a dolognak az Aragorn Vs. Uruk-hai 1on1 mérkőzéssel az első részben.) És erre mi lett? Pajzson sílesikló tünde íjász... :P

És a szamurájkardokba is itt lehetett először beleszeretni. Vakizasi! 2500 éves! :)))

vargatom 2013.10.11. 23:14:16

Clancy Brown volt még a Lostban és a Starship Troopersben is, többek között...

Braveheartnál meg sajnos nem is egy jelenetben lehet látni, hogy a kamerától 10-20 méterre álló statiszták már nem nagyon veszik komolyan a dolgot :(

memora 2013.10.12. 00:12:53

Valószínűleg én vagyok az egyetlen itt, aki szereti a második részt is :) szerintem van benne egy csomó elementáris erejű jelenet (vonat, metró, +itt már nem csak az antagonista őrült, hanem a csatlósai is, stb), és tetszik a Blade Runnert idéző sötét jövőkép. Abban mindig esik az eső, és éjszaka van. Itt azt is tudjuk, miért. Michael Ironside meg majdnem ugyanolyan jó benne, mint Clancy Brown volt az elsőben. Mondjuk a két rész összekapcsolása és az eredettörténet enyhén szólva sem az igazi, viszont csupán mint filmes utazás, nálam működik. De majd újranézem valamikor, hátha már nekem se fog tetszeni :))

Rusznyák Csaba 2013.10.12. 11:45:05

@memora: Ne szerénykedj, na, valószínűleg az egész világon te vagy az egyetlen:)

borisz 2013.10.12. 11:46:25

én imádom az alapötletet, vannak jó pillanatai, de nekem ebben a filmben minden bennevan amit utáltam, utálok a nyolcvanas években. nemrég újranéztem, és megerősödött a meggyőződésem, hogy ha van film, aminek egy tisztességes forgatókönyvvel és ütős látvánnyal megtámogatott reboot jót tenne, akkor ez az.
rebootot akarok.

Keresztény szellemiségű luxuskurva 2013.10.12. 13:35:16

Divatlázadó lehetek, de sztem se olyan vészes a 2. rész. Rossznak rossz, de az elbarmolt világképével még így sokkal emlékezetesebb, mint a se íze, se bűze 3. Meg aztán az eredeti se a hihetetlenül összetett és mélyenszántó sztorijával hódított, lássuk be.

Van ám belőle egész estés japán rajzfilm is, tudtátok?

www.youtube.com/watch?v=fUiEkwrjHC4

memora 2013.10.12. 19:06:31

@Rusznyák Csaba: Két kommentel lejjebb már meg is cáfoltak, ill. vele együtt: www.imdb.com/title/tt0102034/board/nest/142574441?ref_=tt_bd_3
hárman már meg is alapíthatjuk a "Hegylakó 2 azért nem olyan rossz, mint ahogy mondják" szövetséget :)

FunkTazmagora 2013.10.15. 10:42:45

@Tiger Woods: Már bocsi, de neked eredeti vagy netes verzió van meg ? Csak azért, mert amit az üzletben vettem, azon nem a kautzky-féle szinkron van :/ :( ( Egyébként én a neten is csak a régi szinkronnal találtam eddig )

Az meg számomra érthetetlen, h. az eredeti, szerzői kiadásra miért a szar minőségű, régi szinkront tosszák fel, mikor már legalább 10 éve az újabb szinkronnal adják a tv-ben, már gyerekkorom óta azzal szoktam meg :/

Tiger Woods 2013.10.15. 13:05:30

@FunkTazmagora: eredeti. vaterán vettem úgy 4-5 éve.
süti beállítások módosítása