Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Gravitáció

2013.09.27. 13:25 Rusznyák Csaba

gravity00.jpgErre találták ki az IMAXot. És a 3D-t. Erre találták ki a speciális effektusokat.

Alfonso Cuarón katasztrófa-thrillere az év legizgalmasabb filmje, pillanatnyi üresjárat nélküli, az érzékszerveket totális ejakulációba hajszoló adrenalinexpressz, olyan tökéletes műgonddal elkészítve, amit látva az utóbbi évek összes hollywoodi produktuma elszégyellheti magát. James Cameron minden idők legjobb űrfilmjének nevezte a Gravitációt, és nem a levegőbe beszélt – a puszta nyilatkozata és a döbbenetes IMAX-képek miatt valószínűleg többen össze fogják mérni az Avatarral (noha az nem „űrfilm”, ez pedig nem sci-fi), én elébe megyek a dolognak: a Gravitáció látványvilága jobb, grandiózusabb, elevenebb, kreatívabb. Igazibb.

Az Avatar esetében Cameron egy egész bolygót teremtett a semmiből, kedvére halmozhatta a fiktív Pandora tarka, vadregényes tájának és élővilágának stimulánsait, Cuarón viszont a valóságból építkezett, és nagyjából két látványelemmel tudott zsonglőrködni: a Földdel és az űrrel. Amit ezekből kihozott, arra nincsenek szavak.

A semmi, a negatív, a „hiány” a Gravitáció cselekményének és atmoszférájának legfontosabb eleme. Az űrben nincs hang, nincs kapaszkodó, nincs hová esni, és nincs tájékozódási pont, vagy ha van, nem sokat ér – az év legijesztőbb jelenete, amikor Sandra Bullock karaktere a törmelékfelhő okozta katasztrófa után kontrollálhatatlanul pörög az ürességbe. Az asztronauták tehetetlenek és riadtak, ahogy kiszakadva a Föld megnyugtató biztonságából, brutális erővel kapaszkodik beléjük a gondolat, hogy mennyire senkik és semmik a világmindenség peremén, hogy egyetlen rossz mozdulatuk nem bokaficamba vagy horzsolásba kerül, hanem az életükbe.

Emmanual Lubezki lélegzetelállító képei egyszerre ragadják meg az űr szépségét és kíméletlenségét, a hangok hiánya hol megnyugtatóan békés, hol zsigerien félelmetes, Steven Price zenéje visszafogott, mégis gyomorszorítóan hatásos leképezése az eposzi látószögből jelentéktelennek tűnő élethalálharcnak, a 3D végre nem csak parasztvakítás, hanem igazi, szédítő mélységekkel fokozza az élményt. Sandra Bullock pedig kétségkívül élete alakítását hozza a gyászoló anya szerepében, aki a halál torkában döbben rá, hogy még nem adta fel, még élni akar. (George Clooney-nak inkább csak a hangjával van alkalma játszani – a hangok ezért is rendkívül fontosak, főleg a film első harmadában, nagy szerencse, hogy nem kell szinkronnal nézni a filmet.)

Az, hogy „olyan, mintha ott lennénk a filmben”, nagyon elkoptatott sablon, nem is szeretem használni. De ha idén csak egy filmre használom, akkor az mindenképpen a Gravitáció. Cuarón TÉNYLEG odaviszi a nézőt a pusztító törmelékfelhő elől menekülő, hiperrealisztikus effektek közt hánykódó asztronautákhoz (néhány hajmeresztő snitt az ő szemszögükből van véve).

Sok rivális fog hülyén nézni jövőre, amikor egy „űrfilm” viszi majd előlük az Oscar szobrokat. Szenzációs  teljesítmény minden résztvevőtől.

Erre találták ki a mozit.

49 komment

Címkék: akció thriller filmkritika katasztrófafilm

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr455536226

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2013.09.27. 13:33:00

Ilyenkor azért irigykedek, hogy ennyivel előbb láthatjátok a filmeket :D A kritika meg nagy jó, és örülök, hogy nem csak a füstje nagy, hanem a lángja is. Kíváncsian várom.

Nuklearis Baromfi 2013.09.27. 13:33:01

Na. Jóvanakkor. Menek moziba.

Rusznyák Csaba 2013.09.27. 13:34:56

@doggfather: Nem. (Ha az, hogy "nincsenek hangok", nem lett volna elég:))

David Sumner 2013.09.27. 13:45:23

Cuarón emberként egy irdatlan pöcs, aki bekokózva hitelkártyát dobál a Universal emberéhez, és üvöltve kér luxuskocsit, mert nem hajlandó egy buszra szállni a 2006-os San Sebastiáni rendezőkkel, és végül Sean Ellis (Cashback, Metro Manila) pakolja helyre verbálisan ezt a hólyagot.

Mégis: ha ez a faszkalap képes audiovizuálisan megjeleníteni a "lost in space" érzést, és az All Is Losthoz (Számomra remekmű, és nem vitázunk.) hasonlóan karon ragadva belerántani minket a totális nullpont állapotába, plusz még a 3D is a helyzet magaslatán fog állni, akkor én is remekműnek fogom tartani a filmet. (Cuarón és a szintén emberileg fasz Refn meg privát elmehetnek a francba.)

Beyonder 2013.09.27. 14:10:47

Láttamozom a kritikát, egyetértünk.

Ez meg Filmklub Ferenc véleménye:

twitter.com/filmklub/status/383536014180241408

LOL

Keresztény szellemiségű luxuskurva 2013.09.27. 14:27:06

Azta, tényleg jobb még az Avatarnál is?

kukilopezromero 2013.09.27. 17:14:59

ű baszki ez tényleg ennyire jó ? mikor adják nálunk imaxben?

Rusznyák Csaba 2013.09.27. 18:04:29

A teljes tisztánlátás kedvéért: a két film látványvilágát hasonlítottam össze, nem a két filmet. De egyébként PERSZE, hogy sokkal jobb a Gravitáció.

Malachi 2013.09.28. 00:15:29

nagyon-nagyon erősen igazolva érzem magam, mert utóbb éppan az Avatarnál hajtogattam embereknek, hogy "igen, kék macskalények, ja, lebegő sziklák, aha POCAHONTAS, de akkor is bazmeg, nézd meg, mert erre találták ki a mozit!!!"

természetesen első napos megtekintés lesz, köszi a kritikát.

CruelAngel 2013.09.28. 09:44:04

@Malachi: Én Avatárt kétszer néztem meg moziban, kb. pont azért az indok miatt, amit mondasz. Elmondták nekem, hogy a látvány miatt érdemes. Meg a 3d így és úgy. Úgyhogy fogtam magam, megnéztem 2dben, majd megnéztem 3dben. Ergo a második vetítésnél tényleg csak a vizuális élményre kellett koncentrálnom. Guess what... úgy nézett ki mint egy fasza számítógépes játék. Önmagában a látvány engem nem tudott meghatni. A történet meg mint te is említetted Pocahontas és vagy Farkasokkal táncoló.

Gravitytől azt várom, hogy a történet és a szereplők is adjanak valamit a látvány mellé. Also naív módon azt feltételezem, hogy 0 G-ben forgolódás hangok nélkül hitelesen teljesen másféle élmény mint az Avatár csilivilidzsungel bolygója.

K.Leslee 2013.09.28. 11:20:14

Itt csak Novemberben kerul mozikba :-(

Malachi 2013.09.28. 11:41:53

@CruelAngel: http://en.wikipedia.org/wiki/L'Arriv%C3%A9e_d'un_train_en_gare_de_La_Ciotat

ez se volt egy Aranypolgár, mégis hatásosnak bizonyult. :) nekem szerencsém volt az Avatarral, pontosan azért imádtam, mint amiért hat évesen a nyári szünetben a Star Warst, amit, nem túlzok, kb. hússzor láttam a szomszéd videóján. :)

nagy baja a modern mozinak, hogy kiveszett belőle valamilyen varázs, ami húsz-harminc éve még megvolt. ma már magától értetődő, hogy CGI-vel egész városokat göngyölnek fel könnyedén. szemünk se rebben. na, én IMAX-ben az Avatoron ugyanaz a kiskölyök voltam megint, mint 30 éve a videó előtt. láttam egy jó mesét, csodálatos vidéken, és olyat kaptam, amit otthon, a monitor előtt nem.

igazából így értettem a párhuzamot, meg azt, hogy erre találták ki a mozit.

Atkakukac1989 2013.09.28. 19:11:52

@Malachi: Ugyanezt éreztem az Avatarral kapcsolatban, amit leírtál. Könyökömön jön már ki, hogy ha egy beszélgetésben szóba kerül, mindig el kell mondania valakinek, hogy mekkora Pocahontas kopi, meg mennyi más műből/képregényből/játékból merített még.

Megmondom őszintén, a legkevésbé sem érdekel, mi volt a forrás. Sokkal fontosabb, hogy nagyon sok embernek visszaadta a hitét a mozifilmek iránt/ a moziba járáshoz. Illetve megmutatta, hogy értelmesen is lehet használni a 3D-t. A Gravitáció (még nem láttam, csak ahogy olvasom) is azért ennyire ütős 3D-ben, mert volt miből kinőnie térhatásötletek tekintetében.

Az Avatar egy nagyon fontos film, pont jókor érkezett és nagyon sok embert visszacsábított a széksorok közé, ezt csinálja utána valaki.

Case · http://streetartbp.hu/ 2013.09.28. 22:09:07

A kritikát olvasva megint pont ugyanaz jutott eszembe, ami az előzetest látva és a többi "omfg, 3D és imax és látvááááány!!" áradozást olvasva: egyetlen egy dologról nem szól senki sehol egy büdös szót sem... arról hogy miről szól a film? Oks, ott vannak fent, bajba kerülnek és...? Ez az a pont aminél egy kritika sem jut tovább. Oks, elhiszem, hogy szenzációs a látványvilág, de most tényleg ennyire nem történik a filmben semmi azon felül, hogy jól néz ki, vagy csak ennyire nem beszél róla senki?
Mert persze, lehet egy karakterdráma is izgalmas másfél óráig, de itt még arról sem ír senki, hogy valami ilyesmiről lenne szó, csak, hogy mekkora alakítások, meg hogy a látvány, a látvány, a látvány!

Fratello (törölt) 2013.09.29. 08:56:43

@Forgács W. András: Már meg ne haragudj (illetve nem érdekel), de ez után a "laza" kijelentésed után azt kell mondjam tudod hova dugd a kritikáidat...

exilis 2013.09.29. 09:08:30

Én örülök, hogy nem spoilerezik el a tartalmat. Pont azt kéritek számon ezen a kritikán, ami egy ROSZZ kritika ismérve.

Malachi 2013.09.29. 09:13:53

@Case: nem kell nagyon megerőltetned a fantáziádat ahhoz, hogy nagyjából tudd, miről szólhat egy film, amiben egy űrhajós sodródik a szabad űrben másfél órán át. mivel elég kevés variáció létezik, ezért inkább legyél hálás, hogy semmit nem lőnek le a "történetből".

annyit segítek, hogy kb. 95% eséllyel nem fogja túlélni, szóval ne számíts happy endre, bármi is történik. ha jól olvasom, valósághűségre törekedtek, és csak a bizonytalansági faktor mondatja velem ezt a 95%-ot, a valóságben egy ilyen incidens garantáltan halállal végződne.

a trailerben annyit láttunk, hogy valami törmelék (meterozápor?) tönkreveri az ISS-t, aztán, hogy volt-e ott visszatérő kapszula, ami épen maradt, vagy ott van-e egy űrsikló, amihez vissza lehet kecmeregni valahogy - na ez lesz a cselekmény.

remélem, segítettem! :)

Maya-- 2013.09.29. 12:28:36

még én sem láttam :( de hamarosan fogom. örvendek, hogy jól sikerült. de aztám tényleg jól lássam én azt a látványt, mert elhittem minden szót :)

spoilerezni a szerzőnek inutil. azt mi szoktuk néha, de csak miután láttuk a filmet. nem? DE! :)

Maya-- 2013.09.29. 12:33:50

@Forgács W. András: de nem te mész ugye? remélem :)

Case · http://streetartbp.hu/ 2013.09.29. 14:51:28

@totorohun: Fene tudja, nálam egy jó kritika ismérve az, hogy meghozza a kedvem egy filmhez és pont ez ami sem ennek, sem a többinek, sem a trailernek nem sikerült, mert a "fúú, rohadt jól néz ki!" nekem nem elég, ez számomra így önmagában totál semmitmondó.

@Forgács W. András: Azt ugye azért legalább érted, hogy pont arról van szó, hogy valami okot keresek arra, hogy meg akarjam nézni a filmet? Ennyi azért csak leesett, ugye? :D

Maya-- 2013.09.29. 16:19:12

@Case: de hát írja, hogy izgalmas..sőt még az Oscar-t is megemlíti. s azt is, hogy ez MOZI. érted? MOZI!! most tényleg na, mit akarsz ennél többet? :)

ne kérd, hogy elmesélje a filmet. azt nem teheti meg.

Beyonder 2013.09.29. 19:54:45

@Case: Biztos nehéz elhinni, de a mozi nem mindig a történetmesélésről szól. Ez egy vizuális médium, a képek a legfontosabbak. Na meg a hangulat, de azt is elég nehéz egy kritikában elmesélni.

És nehogy már az legyen a probléma, hogy egy trailer kivételesen nem spoilerezi el a filmet. Neked gondolom ez a trailer se jön be:
www.youtube.com/watch?v=e0DFvWLXv9U

Parallax 2013.09.30. 12:33:36

@Forgács W. András: te aztán jó nagy tirpák vagy.

Case · http://streetartbp.hu/ 2013.09.30. 14:24:54

@Beyonder: Az a trailer robban a feszültségtöl, plusz ha megnézed figyelmesen minden benne van amiröl a film szól. A Gravity trailer meg simán csak semmitmondó.
Egyébként nálam az all-time fave film az ez:
www.youtube.com/watch?v=PirH8PADDgQ
Szóval igen, tudom, hogy nem minden a sztoriról szól, de nekem akkor is kevésnek tünik, hogy másfél órát sodródnak a semmiben látványosan. Whatever.

kukilopezromero 2013.09.30. 15:03:02

@Case: ennek a béna művészfilmnek amit linkeltél, mindhárom része pont arról szól, hogy a semmiben sodródik a kamera látványosan, a tanulsága meg annyi, hogy az erdő szép a város meg csúnya, sztorija az nuku

Keresztény szellemiségű luxuskurva 2013.09.30. 15:32:22

A mindenféle szkvaccikkal talán arra akart utalni Case, hogy egy látványfilmnek se kell feltétlenül agyatlan parasztvakító hülyeségnek lenni, mint a mai mainstream termés kb. 97,9 százaléka (valszeg fenti is included).

kukilopezromero 2013.09.30. 15:39:48

@Keresztény szellemiségű luxuskurva: én meg arra utaltam, hogy pont a quatsik agyatlan parasztvakító hülyeségek....

a Gravitáció meg egy értelmes ÉS látványos film

amúgy nem tudom, hogy a mai mainstream filmek közül melyik volt agyatlanság, mert ha egyre nem panaszkodhatunk, az a forgatókönyvek mélysége, a Batmantől a Kick assig, a mai filmek, ha nincsenek is jól rendezve, de azért nagy részük durván meg van írva

Rusznyák Csaba 2013.09.30. 15:51:42

@Case:
1. Persze, hogy benne van, mert már LÁTTAD a filmet. Ha nem látnád, nem sok fogalmad lenne róla, hogy mi a sztorija.
2. "akkor is kevésnek tünik, hogy másfél órát sodródnak a semmiben látványosan"
Most komolyan... Abból, amit a második bekezdés elején írtam, tényleg az jön le, hogy másfél órán át sodródnak az űrben?

K.Leslee 2013.09.30. 15:56:13

Nezzetek mar meg a filmet aztan utana kommenteljetek.

Maya-- 2013.09.30. 17:36:05

én sem láttam, de egy sorban leírom, hogyan képzelem el: emberek kint az űrben, s mindent elkövetnek, hogy visszajöjjenek a Földre. ennyi. na..de azé' hadd gondoljunk bele, hogy ez nem egy kis semmiség. biztosan iszonyat klassz lehet ott :)..látni a Földet, s vergődni az űrben. hát ember légy a talpadon, ha visszajutsz. mmint szerintem.

getro2 2013.10.03. 19:08:46

Az év legszebb filmje. Kevesebb "hollywoodizmus" jót tett volna neki, de így is döbbenetes élmény. És igen, az ilyen filmekért érdemes moziba járni.

szkristof92 2013.10.04. 21:05:48

Hát ez kérem egy kurva jó film olyan látvánnyal, hogy lementem hídba. Izgalom benne annyi mint öt másik thrillerben együttvéve, Sandra Bullock nemhogy nem idegesített de még jól is játszott, a zene pedig császár. Az ilyenért érdemes moziba járni.

walter white 2013.10.06. 01:42:25

Az vicces, hogy meg az imdb-n is sci-fikent szerepel, a legnagyobb tudomanyos fantasztikum a filmben az, hogy Sandra Bullock legalabb 15 evvel fiatalabbnak nez ki es jol jatszik :)

Ha valaha lesz Neuromancer film, azt Cuarón-nak kell rendeznie.

Case · http://streetartbp.hu/ 2013.10.07. 13:24:18

@walter white: az indexen volt egy érdekes cikk a filmröl, ahol egy szakértö elemezte végig és ott kiderült, hogy tudományos, meg technikai szempontból voltak azért csúsztatások. ami persze nem baj, mert hát kb. nincs olyan film amiben nincs, csak annyi, hogy azért ott fiction csak nem volt feltünö. :)

gibson 2013.10.14. 10:40:24

@walter white:

"Ha valaha lesz Neuromancer film, azt Cuarón-nak kell rendeznie." - uhh, erre a gondolatra picit nekem fel is állt.

walter white 2013.10.14. 12:57:36

@gibson: barcsak egy nagy studio producere lennel es a te kezedben lennenek a megfilmesitesi jogok :)

kukilopezromero 2013.10.14. 14:54:39

@walter white: a nagy stúdiók manapság azt se tudják mi az a Neuromancer

bakker mennyi jó cyperbunk, shadowrun filmet lehetne rendezni

endberg 2013.10.25. 10:37:12

Hát ez a film eszment jó volt. Rövid? Igen. Kevés a szereplő? Igen. Nincs bonyolult cselekmény? Nincs bizony. Úgy néztem végig, hogy beleszögezett a székbe. Ámultam a látványon, izgultam, átéreztem a főszereplő nyomorúságát, szorítottam a túlélésért, és egy pillanatig sem éreztem, hogy bármelyik jelenet felesleges lett volna. Dr. Ryan sokkal nagyobbat produkál, mint az átlag blockbuster szuperhős, pedig nem is menti meg a világot, csupán saját magát. Ahogy végül a tóparton feláll, abban benne van az egész emberiség diadala (roppant felemelő jelenet, és sokkal többet ad, mint a tipikus filmvégi klisék, vicceskedés, egymás karjába borulás, gyerek, kutya egyebek bevetése) Nem gondoltam volna, hogy egy 3d imax film ilyen rendhagyó módon ver majd köröket az év eddigi látványfilmjeire!

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.01.02. 21:52:34

Pótoltam, és azt kell mondjam tényleg nagyon szép film volt. Olyan képei, hogy más jelzőt nem szabad rá használni egyszerűen.
süti beállítások módosítása