Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Marvel’s Agents of S.H.I.E.L.D. – Pilot

2013.09.25. 14:13 Rusznyák Csaba

agentsofshield01.jpgAz év egyik legjobban várt új sorozata, a Bosszúállók gigászi sikerének hullámán lovagló, az ABC-n tegnap debütált Marvel’s Agents of S.H.I.E.L.D. legfontosabb kvalitásai leírhatók egyetlen névvel: Joss Whedon. A kultalkotóból szupergeekistenséggé mutált író-rendező (a pilot teljes egészében az ő gyermeke) rutinból hozza mindazt, amit korábbi munkái, a Firefly, az Astonishing X-Men és a Bosszúállók alapján várunk tőle – lendületes csapatdinamikát fura és egymást nem feltétlenül mélységesen szerető és tisztelő karakterekkel, akikben legalább egy közös vonás azért mindenképpen van: képtelenek nem frappáns beszólásokkal, popkult utalásokkal és okoskodó poénokkal kommunikálni. És noha ez most itt-ott kicsit csikorgósabb, mint Whedonnál általában, a SHIELD elég vicces, lendületes és vagány ahhoz, hogy pont olyan szórakoztató legyen, amilyennek reméltük.

A sorozat a New York-i csata után játszódik, és az elvileg azelőtt meghalt, gyakorlatilag mégis élő (?) Coulson ügynök egy új csapatot toboroz benne, hogy felelni tudjon a megváltozott világ új kihívásaira. A szuperhősök, különleges képességek, idegen technológiák beszivárogtak az emberek hétköznapjaiba, ebből a rejtélyes és veszélyes tortából pedig mindenki akar magának egy szeletet. Coulson emberei (csúcsügynökök, technikai és számítógépes zsenik, a szokásos felállás - egyelőre nem sokat tudunk róluk, és az egy emberként "működő" geekpároson kívül nem tűnnek túl eredetinek sem) a pilotban egy új hős, és a körülötte legyeskedő rosszemberek nyomában járnak, természetesen high-tech kütyük segítségével.

Van akció, izgalom, humor és rejtély (mindenkinek a múltjában lappang valami titok, leginkább Coulsonéban – nem, még nem derül ki, amire vele kapcsolatban mindenki kíváncsi), Whedon szokás szerint biztos kézzel ír és rendez, Clark Gregg pedig cool, de a SHIELD jövőjét eldöntő kérdés, amire egy rész után még nehéz válaszolni, az, hogy mennyire tudják majd az alkotók differenciálni egy átlag „nyomozós akciófilm gimmickkel” sorozattól. A dolog persze evidensnek tűnik, hiszen Whedonéknak rendelkezésükre áll egy hatalmas univerzum, aminek sztárjait ugyan aligha használhatják (túl drága lenne, és egyébként sem volna célravezető, ha a főhősök problémáit a vendégszereplő Thor kalapálná péppé), egyéb karakterei, motívumai, szabályszerűségei rendelkezésükre állnak, és szinte végtelen lehetőség rejlik bennük.

agentsofshield02.jpgA képregényekben már volt példa hasonló, nagyszerűen elsült koncepciókra, mint pl. a Gotham Central, ami a Batman városában dolgozó rendőrökről szólt (és a DC épp tegnap jelentette be, hogy a Foxszal tévésorozatot csinálnak a fiatal James Gordonról), vagy Brian Michael Bendis Powerse – de akár még a Marvels is ide citálható. Ezek mind többé-kevésbé átlagemberekről szóltak, akik szuperhősök árnyékában élnek. Szerencsére a SHIELD első részének leghangsúlyosabb aspektusát sem a bunyók és a robbanások képezik, hanem egy olyan fejre állt világnak az ábrázolása, amiben istenek, szuperkatonák, páncélos igazságosztók és földönkívüliek csatáznak egymással, és amiben felmerül a kérdés: mit jelent így embernek lenni? Whedon ráadásul behozza a képbe a gazdasági válságot, mint plusz terhet a civilek életén, és a kapcsolat a marveles és a való világ problémái közt meglepően simán jön létre – egyszerűen van értelme.

Ha sikerül ezen tartani a hangsúlyt a high-tech akciók és pingponglabdaként pattogó egysorosok között, és szépen kiegyensúlyozni az alapvetően könnyed hangvételt és komédiát a drámával, akkor a SHIELD kinőheti magát valami egészen naggyá is. A potenciál kétségkívül megvan benne.

19 komment

Címkék: sorozat scifi akció tévékritika

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr125533109

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

False_GOD 2013.09.25. 14:41:52

Na zsír, így megvan az esti nézni valóm.

CruelAngel 2013.09.25. 14:54:46

Hasonló véleményen vagyok. Egy igen erős közepes volt, coolos dolgokkal, vicces beszólásokkal (amiknek egy részét sajnos a trélerek ellőtték) és itt-ott helyes utalgatásokkal. (Spoilers: a majdnem pókember mottó, a kocsi Howard Stark kiállításáról stb.) A nagy kérdés most az, hogy mit fognak ezzel kezdeni? Milyen lesz a valódi plot most, hogy megismertünk egy pár helyes kis karaktert?

geomayler 2013.09.25. 17:09:01

Fogadjunk, hogy Coulson Skrull!

Cassius Drake 2013.09.25. 18:56:02

Nekem eléggé bejött. Voltak gyengébb pillanatok, meg talán kicsit döcögősen indult, de összességében pozitív, várom a folytatást. Reménykedtem abban, hogy a főszál valami olyasmire fog épülni, hogy az AIM túlélte Killiant és más (talán ismertebb karakter) vezetésével tovább tevékenykedik, és a pilot alapján egyre erősebb a gyanúm, hogy tényleg így lesz.
[Spoiler: az Extremis felbukkanása miatt gondolom]. Szóval nagy reményekkel várom a továbbiakat. Mondjuk egy MODOK-os sztorit el tudnék képzelni az évad végére, bár nem tudom mennyi rá az esély.
Az utalások nagyrészt működtek (bár a Journey Into Mystery beszólás már nekem kicsit sok volt), az utolsó jelenet hatalmas poén volt, Skye-ba meg szerelmes lettem, szóval én meg vagyok véve :D

False_GOD 2013.09.25. 22:07:00

Szerintem is rendben volt, egyedül az akciók fireflyos bénasága nem tetszett. De ettől még nem rovom fel hibának.

Flankerr 2013.09.25. 22:52:55

És szerencsére a pilot nézettsége is igen jó lett. Reméljük a kinti nézők maradnak a másodikra is.

ghavin 2013.09.26. 00:05:03

Én azért egy icipicit szomorú vagyok, hogy nem a Hickman-féle SHIELD vonalon mozog a sorozat vezérkoncepciója (a pilot alapján legalábbis). Whedon ide, Avengers oda, a SHIELD nekem már mindig is egy camp-faktor nélkül is überkirály G.I. Joe/MI6 hibrid marad.

ghavin 2013.09.26. 00:10:26

Egyébként meg gyakorlatilag épp most jelentették be a Gotham Central-t:

www.ign.com/articles/2013/09/25/gotham-batmans-commissioner-gordon-getting-fox-tv-series

FOX-on lesz, úgyhogy már szervezhetjük is a fogadásokat annak kapcsán, hogy ugyan hány epizód után fújják le.

Rusznyák Csaba 2013.09.26. 00:16:32

@Ghavin: tényleg, ezt el is felejtettem megemlíteni a cikkben (nem)

A Hickman-féle SHIELDnek nyilván sosem volt realitása.

ghavin 2013.09.26. 08:02:00

@Rusznyák Csaba: Elnézést, Secret Warriors-ra gondoltam, bár így utólag nem tűnik akkora baklövésnek keverni a címeket, végeredményében a SW volt A SHIELD Nick Fury titokzatos eltűnése és a Fear Itself között.

De amúgy ja, ha még vissza is vesznek a több száz résztvevős csatajelenetekből, s inkább a kémtörténet jellegét hangsúlyozzák ki, akkor is meg lennének lőve: procedurális sorozatnak kábé alkalmatlan, annyira meg nem bombabiztos, hogy kizárólag a leghűségesebb nézőkre építsenek. Azért még reménykedek, hogy a Caterpillar program még valamilyen formában visszaköszön a későbbi epizódokban/évadokban. Amihez persze be kell mutatniuk pár B- és C-listás villaint a Marvel univerzumból, de tekintettel arra, hogy a pilot is tele volt képregényes kikacsintásokkal, szerintem az érintettek bőven beleférnének az eddigi koncepcióba.

_Nagy Krisztián_ 2013.09.26. 08:48:31

Ma hajnalban letudtam, mint kötelező darabot és egyelőre még csak óvatosan annyit mondanék, hogy rettentő potenciál van benne, de kérdés, hogy sikerül-e élni vele az első évad során.

Amúgy nagyon drukkolok a Gotham sorozatnak is.

@Ghavin:

Már a Centipede programra gondolsz? :)

ghavin 2013.09.26. 09:08:03

@_Nagy Krisztián_: SPOILER

Nem, hanem Nick Fury és legközelebbi bizalmasai által nyilvántartott, s a megfelelő időben besorozott szuperképességekkel rendelkező ügynökökre, akik többé-kevésbé supervillainek porontyai, ám különböző okból kifolyólag egyikük sem lépett a szülei nyomdokaiba és szuperhősöknek sem álltak. A Secret Warriors koncepcionálisan egész a 2004-es (Nick Fury's) Secret War-ra visszavezethető (itt debütált Daisy Johnson), maga a csapat a Secret Invasion alatt mutatkozott be, az ongoing pedig a Dark Reign alatt indult.

Rusznyák Csaba 2013.09.26. 09:51:09

@Ghavin: Jól kivágtad magad:)
Szerintem feltétlenül lenne jó, ha behoznának ide mindenféle szuperhősöket - max nagynéha vendégszerepre. Szóljon csak ez egyszerű emberekről, akik ebben a világban igyekeznek boldogulni valahogy. (Még ha az SW koncepciója egyáltalán nem is idegen a sorozatétól, mármint pont a szuperhősszereplőket leszámítva)

ghavin 2013.09.26. 12:01:13

@Rusznyák Csaba:
Hát nem tudom, a Secret Warriors-ra szerintem még mindig jobban illene az Agents of SHIELD titulus (még ha újoncok is voltak, kiképzésen átesett ügynökökként kezdték az ongoingot), ezek a sorozatbéli karakterek egyelőre még csupán gyakornokgárda benyomását keltik... Interns of SHIELD.

Thom Yerk 2013.09.26. 15:09:16

kicsit egyelore tul vicceskedo probal szerintem lenni a sorozat, amitol felek hogy egy gyengebb akcio-krimisorozat valik belole, de nem volt rossz SPOILER az extremis tovabbvitele engem meg is lepett, pont tegnap neztem a im3at, szoval ez azert pozitiv, hogy nem csinalnak uj konfliktusokat hanem szepen felhasznaljak ami van. mondjuk annak jobban orulnek ha kicsit a kepregenyekbe is belenyulnanak, nem csak a filmek torteneteivel dolgoznanak, de erre nem hiszem h nagy az esely...

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2013.09.27. 11:29:03

Próbáltam kedvelni, próbáltam mondogatni magamnak, hogy ez jó, ez szórakoztató. De be kellett látnom, hogy az első rész szerintem nem volt jó. Még adok egy esélyt a másodiknak, aztán nem erőltetem.
Coulsonról meg amúgy is a Bosszúállók 2-ben fog kiderülni valami érdekesség:)

thegoddamnbatman 2013.09.30. 12:41:40

@geomayler: A skrullok jogai a Foxnál vannak (FF ellenségek főleg), ezért lett belőlük Chitarui (vagymiafene) az Avengersben is.
Nekem az az elméletem, hogy ez a Coulson egy robot, egy mesterséges intelligencia, amolyan proto-Ultron. :P

endberg 2013.10.02. 01:29:21

Szerintem nagyon tökéletes Whedon epizód volt. Benne van a baromi nagy potenciál, közben meg teljesen illeszkedik az akciósorozat zsánerbe. A whedonos sorozatok nem egy rész alatt váltották meg a világot (na jó, a firefly első rész hatalmas durranás, de azt meg nem elsőként adták le, és az elsőként leadott vonatos az ugyanilyen stílus volt)
Buffy, Angel pont hasonló volt, sokszor epizodikus monster of the week, de közben szépen gyúrták az átívelőket, és bonyolították a sztorit. Az agents karaktereiben is benne van a rengeteg lehetőség, és már most meglebbentenek ezt-azt, szóval nem fogunk unatkozni. A heti esetek meg majd szépen megoldódnak, itt a régi mindent tudó lexikonok helyett majd techoblabla lesz, mindig lesz egy-két csavar a napi sztoriban, és közben szépen alakul a karakterdinamika, jönnek elő az átívelők, és nyílik ki az univerzum. Geekcsemege lesz, figyeljétek meg!
süti beállítások módosítása