Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Elysium

2013.08.14. 22:43 Rusznyák Csaba

elysium01.jpgNeill Blomkamp ott rontotta el, hogy a District 9-t merészre, formabontóra, elgondolkodtatóra csinálta meg, és ezután nem csoda, ha egy közönséges akciófilm csalódásként verdesi a biztosítékot az író-rendező rajongóinál. Márpedig kár szépíteni, az Elysium egy közönséges akciófilm, aminél a sci-fi (mint manapság oly sokszor) csak látványos köntösként szolgál, a társadalmi mondanivaló pedig legfeljebb a felszínes fecsegésig jut. Innen csak az a kérdés, ki mennyire tudja lenyelni, hogy Blomkamp új filmje elejétől a végéig nagyjából olyan, mint a Disctrict 9 utolsó harmada, mindenféle komplex előzmény, kifinomultság és műfaji zsonglőrködés nélkül. Lehet sírni a rétegek és a mélységek elhagyása miatt, jogos is a siránkozás, viszont tény, hogy mint dögös, intenzív akciófilm, az Elysium többnyire megállja a helyét.

A címszereplő egy hatalmas, a kiváltságosok luxuslakásait magában foglaló űrállomás egy olyan jövőben, ahol a földi élet a túlnépesedés, a járványok és a szennyeződések miatt ellehetetlenült. Az Elysium a szegények és gazdagok közti, immár feneketlen mélységű szakadék hatalmas, szemet kiszúró szimbóluma, a bolygó-gettóról jól látható, de el soha nem érhető mennyország, az élet maga – ahol nincs betegség, nincs bűnözés, nincs halál. A nyomortelepen (értsd: Földön) élő Max Da Costa egy munkahelyi baleset miatt öt nap múlva meghal. Egyféleképpen menekülhet meg, ha valahogy feljut az Elysiumra, és az ottani csúcstechnológiával meggyógyítják. A helyzet pofonegyszerű, nincs vesztenivalója: egy exoskeletonanl felturbózva indul a megváltás felé, és útközben az Elysiumon folyó hatalmi harcokba is belecsöppen.

A forgatókönyv erősen csiszolatlan és darabos; Blomkamp, aki a District 9-ban két durva műfaji váltást is szemrebbenés nélkül oldott meg, most mintha erőlködne, hogy egyben tartsa az egyébként arcátlanul egyszerű, elnagyolt és átgondolatlan megoldásokkal (és egy büntetést érdemlően elpazarolt Jodie Fosterrel) teli sztorit. Annak az érzékenységnek, amivel debütjében a bevándorlás témájához nyúlt, nyoma sincs az Elysiumban, sőt, a „szegények és gazdagok” problémakörét a finisben egészen bagatell módon oldja fel. Szerencsére azonban nem erőlteti a mondanivalót, és azzal, hogy bátran vállalja, „csak” egy brutális, véres akciófilmet csinált, nagyjából kiköszörüli a fenti csorbákat.

elysiuim02.jpgMert egy akciófilmhez a sztori pont elég „komplikált” (meg kell szerezni valamit, amit aztán el kell juttatni A pontból B-be), a tempó pont elég vad, Blomkamp pedig pont elég feszesen, határozottan és stílusosan rendez – így nincs idő fennakadni az egyéb szempontokon. Ami még fontosabb, hogy az Elysium személyes aspektusa, vagyis Max motivációja, küldetése, háttere működik a film lelki motorjaként, és külön plusz, hogy a sztori róla szól, és nem a világ megmentéséről (ettől függetlenül a színészi pálmát nyilván nem Matt Damon viszi, hanem Sharlto Copley, aki lubickol a pszichopata vadállat, Kruger szerepében).

Az Elysium szórakoztató, pofás kis akciómozi, de a hatása csak a stáblistáig tart. És valószínűleg igen kevesen vannak, akik ennél ne vártak volna sokkal többet. És én sem tartozom azon kevesek közé.

48 komment

Címkék: scifi akció filmkritika

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr625461265

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2013.08.14. 23:05:40

Holnap nézem, és jelen pillanatban nincs nagyobb elvárásom, minthogy láthassak egy szórakozást garantáló sci-fit.

Nagyon nehéz felülmúlni egy olyan alkotást, melyet a nézők, a kritikusok és szinte mindenki dicsért. Szinte lehetetlen. Blomkamp ráadásul nagyon fiatal, így sok ideje van még maradandót alkotnia.

chuck-d 2013.08.14. 23:09:59

mivel én azok - azon kevesek? - közé tartozom, akik nem hasaltak el a rendező előző filmjétől, így meglehet azon kevesek közé fogok tartozni, akik nem vártak sokkal többet az eredménynél.
te viszont annyi szart fogsz kapni azért, mert fikáztad - pedig nem - a zseniális rendező remek filmjét, hogy a monitor alján fog kifolyni.

szkristof92 2013.08.14. 23:23:10

@REMY: +1

Én már a külföldi kritikák alapján leszűrtem, hogy nem lesz ez egy District 9 féle telitalálat, hanem csak egy szórakoztató akció-sci-fi igényes megvalósítással. Pénteken nézem, és ha tényleg azt kapom már örülni fogok.

David Sumner 2013.08.14. 23:27:27

Ez és más kritikák is lebeszéltek arról, hogy érdekeljen az Elysium. A sci-fi ún. évében már csak a Snowpiercer rúghat labdába - illetve rúgHATNA, ha hozzánk is vélhetően nem a 20 perccel rövidebb, szimpla akciómozivá silányított Weinstein-hulladék jut majd el. Ha eljut.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2013.08.14. 23:44:28

@David Sumner: lesz egy Gravity is :)

De amúgy szerintem az emberek 99%, miután meglátta, hogy a 2013-as esztendő a sci-fi filmeké lesz, akkor felállítottak egy iszonyú magas elvárást, amit kb lehetetlen lett volna teljesíteni. Filmtörténeti remekműveket vártak el a legtöbben, és mivel nem azt kapták, így csalódottak voltak.

Szerintem, ha egy kisebb szintet állított volna mindenki saját magának, akkor sokkal jobban értékelhette volna az idei filmeket.

David Sumner 2013.08.14. 23:49:52

@REMY: Ja, tényleg. :-) Akkor még kettő van. Weinsteinéknek ettől függetlenül a kurva anyját.

Én nem állítottam fel semekkora szinten. A Pacific Rimen kívül szar mind.

Rusznyák Csaba 2013.08.14. 23:55:05

Gravity: már ha az sci-fi lesz egyáltalán:) Az eddigiek alapján nem úgy tűnik.

Ezt a "sci-fi éve" maszlagot én sosem vettem be. Hú, több sci-fi lesz a mozikban, mint általában (bár még ebben sem vagyok biztos)... és?

disfear 2013.08.15. 00:23:26

Amúgy ez tényleg nagyon idegesítő, tavaly mennyire vártam 2013-at, filmtermés szempontjából, ezaz mennyi sci-fi, és a többségük kvázi eredeti.
Ehhez képest?
Nem értem, hogy lehetettek - bocsánat a kifejezésért - hülyék a producerek. Nyílván azért kaphattak a sci-fik ekkora teret 2013-ra, mert bejött a Disctrict 9, és az Inception, (meg nem jut eszembe mi még) és azok tényleg oylan filmek voltak, ahol nem csak annyi volt a sci-fi, hogy játszódjon sci-fi környezetben...(najo Star Trek 11 is hozzájátszott, de ott legalább jók voltak a karakterek)
És akkor ebből le lehetett volna szűrni, hogy igenis vevők az emberek a jó (jobb mint az átlag) történetekre, és a valamiféle "elvontabbságra"...ed nem..ebből az esett le, hogy csináljuk meg ugynaazt, mint eddig eddig, csak most...dobpergés...az űrben :/

The Man Who Laughs · http://trashneveles.blog.hu/ 2013.08.15. 01:28:10

A District 9-t imádom, az egyik kedvenc film az utóbbi évekből. Azt a szintet nagyon nehéz lenne megugrani (de nem lehetetlen), azonban ettől a filmtől sem vártam világmegváltást. Ha "csak" egy jól (minden tekintetben) összerakott akciófilm, látványos sci-fi világgal ami szórakoztat, akkor elégedett leszek.

De ezt a Sci-fi éve (már 2009-et is annak nevezték egyesek: D9, Moon, ST) dolgot túlzásnak tartom, mert igaz, hogy sok sci-finek látszó film kerül idén mozikba, de az olyanokat mint a Star Trek, Marvel filmek vagy épp a Pacific Rim inkább nevezném akció/kaland/fantasy filmeknek amik magukon hordozzák egy sci-fi külsőségeit (űrben/jövőben) játszódnak. Igazi sci-fi szerintem csak az Oblivion meg talán a Colony (ezt nem láttam) volt. De eleve nagyon nehéz meghatározni, hogy mi az igazi sci-fi mert pl.: egy Tartovszkij (Stalker, Solaris) filmben vagy a 2001-ben sincs kifejtve a tudományos háttér még is a sci-fi műfaj örök érvényű klasszikusai, de ilyen filmeket meg már (valószínűleg) nem fognak csinálni. Akkor meg nem lesz több sci-fi?

És, ha így nézzük egyáltalán nincs több sci-fi a mozikban mint az elmúlt években. Mivel manapság a blockbusterek jelentős része ilyen külsőségekkel bír, így ennyi erővel az elkövetkező pár év is a sci-fi éve lesz?

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2013.08.15. 08:17:43

@The Man Who Laughs: A Colony egy sima poszt-apokaliptikus akciófilm. Abban semmi sci-fi nincs.

prick 2013.08.15. 08:51:11

Hát én azért csekkolom moziban. Meg azt hiszem újranézem a D9-et.

Maya-- 2013.08.15. 11:12:59

de konkrétan mire gondoljak, hogy nagyjából az elejétől a végéig olyan mint a D9?
mert kis orrom kis ambivalenciát szimatol a cikk első sorainál. tehát jó a D9, de ez már nem annyira, bár nagyon hasonlítanak. na..azt nem értem, hogy milyen szempontból hasonlóak?

Rusznyák Csaba 2013.08.15. 11:28:34

@Maya--: Az ambivalencia a figyelmetlen olvasásodból fakad:)

Maya-- 2013.08.15. 12:14:17

aha..most látom, hogy az utolsó harmadról van szó :)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.08.15. 12:44:44

az utóbbi években a sci-fik többségében a sci fi csak díszlet.

A riddick-ben is az lesz...

getro2 2013.08.15. 13:12:45

hát, akkor ez kimarad. kár...

The Man Who Laughs · http://trashneveles.blog.hu/ 2013.08.15. 13:40:34

Még a végén kiderül, hogy a D9 mögötti igazi kreatív géniusz Terri Tatcheel volt a film társírója és hiába jó rendező Blomkamp egyedül nem tud igazán komoly filmet írni :D

Gyingizik 2013.08.15. 13:47:40

Bármennyire is nézhető sci fi akciófilm az Elysium, azért szomorú tendencia ez. Hiszen a 80-as években az "A" kategóriás sci fik komoly "társadalmi mondanivalóval", kifinomult jelleábrázolással bírtak, és emellett jó akciófilmek is voltak. (pl. Blade Runner, Terminator, Robocop, Total Recall). De még a "B" kategóriában is vhogy szuggesztívebb figurák szerepeltek, és volt hangulatuk, társadalomkritikájuk (pl. Cyborg). A mostani rossz tendenciáért (nem tud túllépni a sci fi díszletes akciófilmes klisén) a rendező forgatókönyvírók szűkebbre szabott tehetségén kívül a producerek hibáztathatóak. Nem hajlandók megfinanszírozni olyan filmet, ami nem lesz tuti siker (vagyis a néző nem tudja vmi korábbi kliséhez kapcsolni, nincsenek a figurák és a sztori a megnyugtató középszerűségre lehúzva, amit még a legsuttyóbb néző is ért.) Kész csoda, hogy a Moon vagy a District 9 egyáltalán elkészülhetett. Na nem mintha ezek ugyanúgy megújítanák a sci fi mozit, mint pl. annak idején a Star Wars, vagy a Harmadik típusú találkozások.

Maya-- 2013.08.15. 13:51:41

@doggfather: á ott muszáj, hogy becsületesen legyen benne sci fi. nem tudom másképpen elképzelni.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.08.15. 14:07:41

@Maya--: mert? az első részben se sok volt, nem???

Blazious 2013.08.15. 14:50:51

A Riddick a trailerek alapján egy Pitch Black 2 lesz, csak ártatlanok helyett zsoldosokkal. hurrá. Nagyon elvették a kedvem az előzetesek.

Pángalaktikus-gégepukkasztó 2013.08.15. 15:34:38

@Gyingizik:
Sajnos tényleg így van. És ez a tendencia valszeg további színvonalcsökkenést fog eredményezni, mivel az olcsón előállítható, hányos-fingós-szarós "vigjátékok" is simán lepipálhatják a költségesebb műfajokat, ahogy a sci-fit is, hát még ha mélyenszántó gondolatok is nehezítik megemésztésüket. A producerek meg...de kritizálni őket bárhogyan is, az bizony kőkemény rasszizmus, kérem.

Maya-- 2013.08.15. 18:54:45

@doggfather: pedig azok a metalizált szemek..:) jól van na, de azért én még reménykedek.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2013.08.15. 23:58:23

Spider karaktere tetszett, Krueger szintén jó volt. Damon karaktere olyan lelketlen volt, olyan semmilyen, hogy az már fáj.

Blomkamp kap egy 4-es osztályzatot tőlem, mert jó a film, de lehetett volna jobb is.

A kamera rángatása meg szánalmas... nem is értem miért jó ez.

8/10

memora 2013.08.16. 02:47:42

Akkor ezek szerint ez sem lett jobb, mint az Oblivion...
persze már az is elég jó volt :)

HavasiG 2013.08.16. 11:11:57

Akár hányszor láttam ezt a trailert, a főszereplő egy jóllakott óvodásnak tűnik, akire játékboltos robotjelmezt aggattak.

Kb ilyen komolyságot vártam a filmtől is.

K.Leslee 2013.08.16. 22:52:03

@memora: ennek mar a trailere jobb volt mindaz Oblivion egesze

szkristof92 2013.08.16. 22:55:39

Iparosrendezőtől csúcsteljesítménynek számítana, Blomkamp-tól viszont csalódás. Az első fele nagyon jól van felvezetve, elképesztően autentikusan van megcsinálva a lepusztult jövő és a történet is úgy kezd kiépülni hogy egy komplex, társadalomkritikus sci-fi legyen. Aztán félúton behúzza a kéziféket, és átmegy egy szimpla akciómoziiba, ahol a látvány dominál, a dramaturgia redundáns lesz, a karakterek és motivációik elkenődnek, ahogy a felvetett témákat (szegénység vs. gazdagság) is a legklisésebben és szájbarágósabban tálalja fel, a befejezés pedig kifejezetten giccses és hatásvadász volt számomra. Persze ettől még egy szórakoztató és nagyon ütős vizualitással felvértezett film, a színészek jól teljesítenek, a zene fantasztikus, az akciók pedig szintén kemények, ütősek és véresek, noha a sok shaky cam miatt kiosztottam volna pár körmöst az operatőrnek. Remélhetőleg Blomkamp a következő mozijánál a forgatókönyvre is ráfekszik.

K.Leslee 2013.08.16. 23:01:11

meg az hiteltelen mikor modelfiuk jatszanak minden filmben kenyszerszerepeket.

W.A. 2013.08.17. 00:23:41

Ez elég szar volt.
A District 9 után... hát, nem érthetetlen, csak egyszerű lélek-eladás.

De valaki elmondhatná nekem, hogy miért jó annyira látványos akciójeleneteket forgatni (sok-sok pénzből), hogy már azt se tudjam, hogy ki üt kit...

Tiger Woods 2013.08.17. 00:58:49

a nagy marha elvárások simán kinyírnak bármilyen filmet, mindegy is milyen hangulatos vagy profi munka születik (lásd: prometheus) a sok majom úgyis felháborodottan követeli a nagy klasszikusok szintjét. én nem is úgy ültem be erre, hogy egy d9 szintű remekművet látok majd, csak egy korrekt sci-fire vágytam túlzott moralizálás (felhőatlasz) vagy giccsparádé (oblivium) nélkül. megkaptam. ennyi. nálam 7/10. másodjára már nem nézném meg, de jó volt.

Malachi 2013.08.17. 18:37:48

@Tiger Woods: "én nem is úgy ültem be erre, hogy egy d9 szintű remekművet látok majd". miért nem? nem logikus elképzelés, hogy ugyanaz a rendező, hasonló témából, jó színészgárdával, legalább ugyanazt tudja hozni, mint az első nagy filmjében? ez nem "nagy marha elvárás", még csak nem is elvárás.

Maya-- 2013.08.18. 11:11:30

tehát: D9 >Elysium>Oblivion ezt én állítottam föl, roppant értékes :)

Damon szerintem tök átlagos volt, s passzolt ide. nem egy Diesel ha már szóba hoztuk a Riddick-et, de nem is kell ide Riddick. ő már másképpen feszít. jó volt Damon. szimpatizáltam még Copley-t..viszont Foster gyenge volt. meg amúgy sem volt szinkronban az egész imidzse a gyermekvédelmi mozgalmával, totál nem hiteles. de a francia duma: 10*. a sztori gyengus, a mizériát amit Blomkamp agya szül, már láttuk. viszont érdekes, hogy már a Földön nincs semmi, csak a latinok hemzsegnek, de azé' a gazdagok csak sajtolják őket...miért? semmi értelme. s én ha majd az Elysiumon fogok élni, leszarom az összes ...ilyen filmet :)

Tiger Woods 2013.08.18. 13:37:39

@Malachi: az is szép teljesítmény, hogy ilyen kerek mondatokba összeállt a kommentem. film után beültünk sörözni és csak utána olvastam el a cikket. a komment meg már félálomban született, nem tudom mit akartam vele.

Maya-- 2013.08.18. 14:08:31

én tudtam. pláne mikor láttam, hogy kombináltad az Oblivion-t az unikummal :)..amúgy jól kommentezel. nekem meg mindig az az érzésem, hogy itt csak én írok kommit józanul. álmom, hogy egyszer én is piásan írjak. na akkor...

K.Leslee 2013.08.18. 15:39:38

@Maya--: ugy irsz, ne aggodj :-)

Maya-- 2013.08.18. 16:37:52

@K.Leslee: á..nem vagyok elég jó. itt mindenki jobb, de majd..:)

Sz.Lacc · http://fusslaci.blog.hu/ 2013.08.20. 12:05:19

Csak nekem tünt fel, hogy minden, kicsit is "magara ado" akciofilmben a kegyetlen gonosz katonat Kruger-nek hivjak? Vagy ha nem is Kruger, de mindenkeppen nemetes neve kell hogy legyen (Hans, Klaus stb.)...
Ohhh, az a sablonos gondolkodas. Vagy en ertelmezem felre, es a Die Hard 1 elötti tiszteletet kell(ene) latnom ilyenkor?

Fratello (törölt) 2013.09.02. 10:34:59

Azért ez egy kínosan szar film volt, District 9 ide vagy oda... Külön örülök hogy a rendező végre belátta, nem akciójelent az, amiből akár egy képkockát is lehet látni, úgyhogy megtanulta rázni azt a rohadt kamerát (volt olyan kézitusa a film végén, amiből konkrétan csak elmosódott foltokat lehetett látni, így azért baromi izgalmas volt...)

Szerencsétlen "főgonosz", Kruger figuráján sem igazán értem mi dícsérnivaló van, a film elején is egy futóbolond kiborgbohóc, meg a film végén is, és ennyit tud produkálni összesen.

Ami külön nem világos (SPOILER):

1. Ez az egész agyi-adatvédelem dolog teljes zűrzavar: Végülis mire volt jó? Ha a másolást volt hívatott megakadályozni, akkor miért nem abba halt bele a vállalatigazgató? (Illetve mitől olyan rohadt jó egy olyan védelem, ami megöli a gazdáját, MIUTÁN ellopták az adatot...) Vagy csak már nem emlékszem (csak tegnap láttam a filmet), és nem a program másolását, hanem a futtatását volt hívatott védeni? Ez megmagyarázná azt az apró problémát, hogy a film legvégén mi akadályozza meg az elnököt hogy újra lefuttassa a programot, az eredeti beállításokkal, és visszaállítsa a "régi" Elysiumi rendet?

2. Hova a rákba tűntek a biztonságiőr robotok, miután leszálltak a "lázadók"? Illetve érdekes hogy a film elején az űrsiklók még el sem hagyták a Föld légkörét, máris észlelték őket az Elysiumon, bezzeg a film végi hajót csak akkor vették észre mikor már gyakorlatilag leszállt? Ráadásul emlékeim szerint konkrétan mutatták a rájuk küldött robotcsapatokat, akik utána rejtélyes módon sose érkeztem meg... (Persze lehet hogy miután Kruger emberei kiiktatták a központi vezérlőt megbénultak a robotok, ezért nem láttuk őket, nade akkor a film legvégén az elnököt kísérők mitől működtek?

K.Leslee 2013.09.02. 13:28:20

@Fratello: a masodik pontodat a vedelemrol mar kiveseztem egy masik blogon.
Ez egy remek latvanyvilaggal biro, sablonos, eroltetett giccses film. Igazabol csalodas volt a D9 utan

scorsesefan 2013.09.02. 14:15:55

@Fratello: "Illetve érdekes hogy a film elején az űrsiklók még el sem hagyták a Föld légkörét, máris észlelték őket az Elysiumon, bezzeg a film végi hajót csak akkor vették észre mikor már gyakorlatilag leszállt?"

Ha nem tévedek ez az a hajó, amivel Krugerék vitték fel Matt Damont és Damonnét az Elysiumra, valszeg Jodie Foster tudtával, ezért nem lőtték ki őket.

" a film legvégén az elnököt kísérők mitől működtek?"
Akkor újra lett indítva a rendszer már, de bevallom ezekre a részekre már nem annyira emlékszem.
Ahogy magára a filmre se nagyon.

Fratello (törölt) 2013.09.02. 14:23:52

@scorsesefan: Bocs, nem voltam pontos, én a Krugerék UTÁN érkező hajóra gondoltam, ami a nagyon kemény (kb. hatfős) utcai bandát vitte fel "erősítésnek", a kb. mozgásképtelen szuperkommandós Spyderrel az élükön...

Rusznyák Csaba 2013.09.02. 15:25:12

Eleve röhejes, hogy az Elysium behatoló hajókkal szembeni külső védelmi rendszere egy pszichopata, akinek a célpontokat a Földről kell leszednie.
És mi van ha épp szarik, amikor jön a hívás?

Fratello (törölt) 2013.09.02. 18:48:15

@Rusznyák Csaba: Gondolom ez ilyen (a film eleji nem kicsit betonkemény robotrendőrállamhoz rohadtul nem passzoló) analógia akar lenni a jelenkor "az-USÁK-partiőrsége-nem-lövi-szarrá-szerencsétlen-kubai-bevánorló-csónakját-csak-visszafordítja" dologhoz...

De most komolyan, Blomkamp tényleg ennyire elfelejtett filmet csinálni, vagy csak felülről beleugattak mindenbe (hamár pénzt is ők adtak neki)? Komolyan végig kínosan feszengtem ez alatt a film alatt, és ennek semmi de semmi köze nem volt a rendező előző jóféle filmjéhez...

(Utolsónak: AKCIÓFILM??? Érdemben kétszer lőnek az egész film alatt, azt is minek... Meg az egész filmet minek...)
süti beállítások módosítása