Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Tűzgyűrű

2013.07.11. 00:01 Rusznyák Csaba

pacificrim02.jpgA geekek gyakran kilóra vehetők a filmpiacon, egy nyálcsorgató koncepció már elég ahhoz, hogy hibákat, problémákat söpörjön el náluk, valahogy így: „kit érdekel a logika, bazmeg, hát itt óriásszörnyek harcolnak óriásrobotokkal!” Vagy, ahogy ánglisül mondanák, „your argument is invalid”. És a Tűzgyűrűvel tényleg vannak bajok, csúszkál logikai banánhéjakon, megerőszakol fizikai törvényeket, megdöccen dramaturgiai kátyúkon, szégyentelenül hasznosít ezerszer elnyűtt kliséket, de, és ez egy kurvanagy, vörösen villódzó neonbetűs DE, közben úgy transzformálja a nézőt szájtáti 12 évessé, hogy azért minden hülyére hype-olt hollywoodi rendezőkókler, J. J. Abramstől Zack Snyderig a fél karját és mindkét lábát odaadná. Guillermo Del Toro monszterzúzdája minden hibája ellenére a nyár messze legnagyobb moziélménye.

Nem, ez sem a forgatókönyvvel fogja lenyűgözni a nézőket, de bazmeg, hát itt óriásszörnyek harcolnak óriásrobotokkal! És annak ellenére, hogy a szkripten még lehetett volna gyúrni egy kicsit (ezért, és csak ezért nem hozza azt a tökéletes, veszettül szórakoztató popcornmozi szintet, amit tavaly a Bosszúállók), pont megvannak benne azok a nüanszok, amik az élvezetes nyári látványfilmet elválasztják a lelketlen, CGI-szörnyeteg pénznyelőktől. A karaktereknek nincs különösebb mélységük, de van szívük, vannak érzéseik, van hátterük, így amikor a sztori „nem a robot a lényeg, hanem a pilótái” mantrája elhangzik, nem tűnik parasztvakító hülyeségnek. Charlie Hunnam és Kikuchi Rinko szimpatikus főszereplők, Ron Perlman élvezettel bohóckodik, de a színészpálmát nem meglepő módon Idris Elba viszi. Ki másnál lenne hiteles, hogy miután lekispöcsöz valakit, az őszintén megköszöni neki? A csávó egy két lábon járó tekintély.

A sztori egyszerű, de hatásos, van dinamikája, struktúrája, és nem rohan fejvesztve egyik akciótól a másikig, a gyermekien megalomán óriásbunyókat emberekben, motivációkban, és apró, de beszédes inzertekben, flashbackekben, híradásokban ügyesen ábrázolt, reálisnak ható világban gyökerezteti. De most már fogjam be a pofámat ilyen triviális semmiségekről, és beszéljek a lényegről, ugye? Mert bazmeg, hát itt óriásszörnyek harcolnak óriásrobotokkal!

pacificrim01.jpgA Tűzgyűrű kaiju-jaeger pusztítástúrái észbontóan intenzívek, ötletesek, masszívak és látványosak, nem utolsósorban láthatóak, azaz nem szarrá vágottak (bár jobb lett volna, ha nem minden jelenet éjszakai esőben játszódik, de annyi baj legyen), trükktechnikai szempontból pedig felülmúlhatatlanok. A hatalmas hús- és fémdögöknek szinte érezhető a tömege, a tengeri és városamortizáló harcok döbbenetes valóságillúziót produkálnak, a méretek a felfoghatatlan grandiózusság és a még éppen felfogható emberi léptékűség tökéletes, vékony határmezsgyéjén táncolnak. Nem túlzok: többször azon kaptam magam, hogy tátva van a szám, mint a kiskölyöknek, akit először visznek cirkuszba. És ha a napokban valami furcsa hangot hallasz keletről, az Japán lesz, ahogy a premier környékén egy emberként ejakulál.

Ami a hollywoodi konkurenciát illeti, valahogy úgy képzelem a dolgot, hogy a Transformers 4 érthetetlenül megakadt forgatásán Michael Bay a lakókocsijában a félig lehúzott ablakredőnyök áteresztette, rácsozott, homályos fényben ül egy üveg whiskey mellett, és férfiatlan zokogással kóstolgatja a pisztolya csövét.  És még naplemente sincs a háttérben.

69 komment · 1 trackback

Címkék: scifi akció filmkritika

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr105398969

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.07.11. 11:26:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Flankerr 2013.07.11. 00:14:18

A japános és MB-es zárómondatokért vendégem vagy egy sörre, rég röhögtem ekkorát éjfél után..:)

CruelAngel 2013.07.11. 07:33:44

"És még naplemente sincs a háttérben." sem helikopterek.

_Nagy Krisztián_ 2013.07.11. 08:48:08

Az Avatar óta most éreztem először azt, hogy ennek az IMAX-os szemfényvesztésnek mégis csak van értelme: mert mi másra találták volna ki, mint hogy a látóteredet teljesen kitöltő óriásrobotok vágjanak arcon óriásszörnyeket hadihajóval Sanghaj közepén? Az ilyen meghitt pillanatokban teljesen elérzékenyül az ember.

Egy szó, mint száz: moziban régen szórakoztam ilyen mocskosul jól, mint a Pacific Rim nézése alatt.

Dr. Sick Fuck 2013.07.11. 08:51:04

Ha ez valóban így van, akkor coooooooool baby.

David Sumner 2013.07.11. 09:56:02

A karakterek normális kidolgozottsága vett rá arra, hogy kibasszak érte 1050-1200 forintot. Titkon azonban még remélem, hogy az öreg Gijermó fog még spanyol/ mexikói fantasy horrorral örömünnepet varázsolni (Cronos-Ördöggerinc-Faun triász), vagy akkor legalább filmre viszi a Monte Cristo grófja westernváltozatát, amit már régen megírt.

És ugye még ott van nekem az idei két legnagyobb "blockbustere", az Only God Forgives és a Before Midnight. :-)

Melkor78 2013.07.11. 09:59:50

Ez eddig a hét legjobb híre. :)

Úgy tudom, hogy manapság már úgyis a szájról szájra terjedő vélemény az egyik legfontosabb nézőcsalogató, úgyhogy remélem, hogy nem lesz igaza a vészmadaraknak, akik hatalmas buktát jósolnak, sőt... Hiszen, ha valakinél, akkor del Toro-nál jó helyen van az Álomgyár pénze (legalábbis ami a mezei geek-ek vágyainak megvalósulását illeti).

szkristof92 2013.07.11. 10:10:47

Na pontosan az ilyen kritikák azok, amik igazán fel tudnak tüzelni egy film megtekintése előtt, az utolsó bekezdésen én is nagyot röhögtem pedig nem is utálom Bay-t. :)
Amúgy ezen a filmről eleve üvöltött, hogy nem egy mélyreszántó darab, hanem csak egy egyszerű de mocsok szórakoztató zúzda, aminek szerintem már a készítése is hatalmas FUN volt Del Toro-nak.

Merras · http://miyazakijun.hu 2013.07.11. 10:31:27

Hát, szerintem meg gyengébb, mint bármelyik Transformers mozi; Abrams-et meg kár savazni, ha csak a látványt tekintjük, az okosan átgondolt 3D-s felvételeket, akkor a Star Trek 2 bizony ilyen téren is kenterbe veri a Tűzgyűrűt.

És lehet, hogy azért, mert az volt az első ilyen, de a Transformers 3 IMAX verziója sokkal ütősebb volt a "3D-ben püfölnek óriásrobotok"-kategóriában.

Ha pedig a látványtól elvonatkoztatunk, akkor Bumblebee karaktere speciel összetettebb, logikusabb, szerethetőbb, mint bármelyik Pacific Rimes arc; hja, és jobbak a dialógjai is. :)

Ettől függetlenül egyszer nézhető nyári popcornmozinak okés.

chuck-d 2013.07.11. 11:31:17

na és a Gipsy Danger hogy lett magyarítva?

Rusznyák Csaba 2013.07.11. 11:35:47

@chuck-d: Úgy, hogy Dzsipszi Déndzser! (Egyik robotnevet sem fordították le amúgy)

chuck-d 2013.07.11. 12:43:57

@Rusznyák Csaba: well done. sajnos valószínűleg nem egy józan pillanat, vagy egy okos tendencia, pusztán az itthon szerencsétlenül hangzó magyarítás akadályozhatta meg a forgalmazót, hogy washingtongyörgyözze, amit csak lehet.

Bérgyilkos Bohóc 2013.07.11. 13:32:21

@chuck-d: Hihetetlen, hogy az emberek többsége ezen vihog még mindig. Mintha nem előre borítékolható lett volna, hogy marad az angol név. Azért van pár ezer példa a filmes történelemben, amikor nem lett lefordítva egy név. Nem is értem miért volt ez kérdés.

K.Leslee 2013.07.11. 13:32:56

Az utolso bekezdes rohadt jo.

umidmerchant 2013.07.11. 13:33:34

Láttam a filmet a premier előttin, 3D-ben, nem fogott meg. Egy transformers-borzalomnál sokkal jobb, egyszer nézhető is, de tátott szájról nem beszélhetünk. Nagyon nem. Ez egy korrekt sci-fi-fantasy-akció, leginkább "transformers vs. godzilla a függetlenség napján".
A robotok sokkal jobban eltaláltak, mint bármelyik a transformers-szériában, de a csatajelenetek a szokásos videoklip-stílusban, totál szétvágva jelennek meg. Mivel a szörnyeknek és a gépeknek is ténylegesen megvan a maga tömege a képernyőn, erre semmi szükség, lehetett volna hosszabb snittekkel operálni.
A szereplők közül a bázisparancsnok Morpheus klónja a mátrixból, míg a japán csaj annyit rinyál a filmben, hogy egy normális hadseregből az első nap kibasszák, vagy a mosókonyhára teszik, szigorúan eltiltva bármitől (ez egyszerre a karakter és a színésznő hibája).
Logikai bukfenc is jócskán van a filmben, bár legalább nem olyan idegesítőek, mint a prometheus-ban. A zárójelenet túl hosszúra van nyújtva, talán egy kicsit több történetmesélés (ami felold egypár logikai bukkanót) többet használt volna.
Mindent egybevetve, az elvárásomnak megfelelően egy klasszikus látványmozi, egy Super8-nál gyengébb, de a transformers-szériát kenterbe veri.
5.5-6/10

umidmerchant 2013.07.11. 13:35:50

Ja igen: nem rasszista a film, mert van benne fekete, sárga és fehárbőrű (pozitív) főszereplő is... de azért "cigányveszély" névre keresztelni egy többtonnás FÉMmonstrumot :-D

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2013.07.11. 13:59:18

@umidmerchant: kivéve a super8-hasonlatot, az a film ótvar volt :)

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2013.07.11. 14:32:07

Azt hittem, hogy Csaba idén nyáron lehúz mindent.:)

Tiger Woods 2013.07.11. 15:31:26

@chuck-d: gipsy danger :DDDDD ez a film tényleg fasza lesz.

HavasiG 2013.07.11. 17:00:51

A cikk röviden:
A film közepes, de a cikkíró szereti a robotokat és az óriásszörnyeket.

HavasiG 2013.07.11. 17:15:32

@Rusznyák Csaba: Ugyanazokat a hibákat róttad fel neki, amiket az összes többi eddigi látványfilmnek.

Ha ugyanezt hozzák óriás Hello Kitty -k vonatkozásában, akkor gondolom nem vagy ilyen elnéző. :)

"(bár jobb lett volna, ha nem minden jelenet éjszakai esőben játszódik, de annyi baj legyen)"

Nekem már a trailerben feltűnt, hogy a harcokat így "maszatolják" el. A transformers -ben rángatták a kamerát és miliszekundomunként vágtak, itt "csak" éjszaka és esőben van minden. Lehet, hogy csak én vagyok ilyen, de az ilyenek nagyon tudnak zavarni és a trailerekből lehet tudni, ha egy film ilyen lesz. Jó ellenpélda az Avengers.

Szóval a látványfilmből pont a látványt nem hozza az én elvárásaim szerint. A kritika alapján nem áldozok rá pénzt, mert a szokásos, engem idegesítő, átláthatatlan akciót kapom, gépen nézve meg úgysem adja azt az élményt.

Rusznyák Csaba 2013.07.11. 17:37:48

@HavasiG: Utána pedig elmondtam, hogy miért jobb náluk mégis, és nem csak a látványról volt szó - sőt, konkrétan direkt azt hagytam utoljára.

A maszatolásban sajnos valamennyire igazad van, de részemről inkább a sötét és az eső, ha közben érzem a tömeget, az ütések erejét, és látom a mozdulatok folyamatát, mint a transformerses alternatíva.

Happy Zoidberg 2013.07.11. 17:47:03

Vagyis hatalmas szíve van, jól néz ki, de butuska? Ezt a legtöbb Del toro projektről elmondhatjuk. És nekem bejött a legtöbb Del toro projekt, szóval...

David Sumner 2013.07.11. 20:08:08

Az utolsó bekezdés (bár szerintem nem ez volt az elsődleges célja) remekül bemutatja az öngyilkosság lélektanát: férfiatlanság, kiüresedettséget tükröző homályos fény. Már amennyire ezt rendben lévő, öngyilkosságot nem fontolgató emberként meg lehet ítélni.

Maya-- 2013.07.11. 21:52:05

sejtettem ilyen lesz. amúgy az előttem levő kommentben elhangzott kiüresedettségről ugrott be, hogy előre élvezem, mikor kijövünk erről a filmről és levesszük a szemüveget, mindenkinek olyan üres lesz a tekintete, hogy csak na. majd fogok legyezni mindenkinek a szeme előtt a tenyeremmel..hehe..alig várom :)

Jancsa Jani · http://burger.blog.hu 2013.07.11. 23:39:28

@chuck-d: @Rusznyák Csaba: de azt tudjuk, hogy miért gipsy danger a robot neve? kerestem ujtana, de ezt sehol sem magyarazza semmi

A film amugy nekem bejött, nem az a minden elsöprő, hú de jó volt, de azért tudat alatt rendesen belemaszott a gondolataimba, volt egy hangulata rendesen

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2013.07.11. 23:43:46

inkább az a kérdés, hogy mi a faszért "Tűzgyűrű"???

vargatom 2013.07.12. 00:24:45

Jaeger pilóta akarok lenni.

chuck-d 2013.07.12. 02:01:08

@Bérgyilkos Bohóc: elég tudathasadásos állapot az, amikor egy bohócot zavar, hogy emberek vihognak. ha pedig ezt egy szimpla kérdéshez csak úgy odaképzeled, akkor nagyobb gondok is lehetnek.
kezdjük ott, hogy a címet majdnem tükörfordították - egy földrajzi terület angol neve kontra egy azt lényegében lefedő szintén földrajzi elnevezés -, ezért ezt akár a robotok nevével is simán folytathatták volna. mellesleg a nyári, tiniket is erősen célzó közönségfilmeknél igencsak jellemző az erőltetett magyarítás, amivel eggyel lejjebb is huppan a film a korosztálylépcsőn. persze elsősorban azt fordítják, ami jelent is valamit, de ez önmagában nem lehet ok arra, hogy meg is tegyék. és nem baj, ha nem érted.

@koimbra: nem húz le mindent, de amit fönt hagy az is sokat sejtet.
www.youtube.com/watch?v=4b04jq7NB1s

@speed: szerintem régebbi hadihajók névsorát nézték át ötleteléshez és a Gypsy előfordul ott több helyen is, gondolom megtetszett nekik és ennyi.

@Wostry Ferenc: már linkelték, de miért ne:
en.wikipedia.org/wiki/Pacific_Rim
The Pacific Rim roughly overlaps with the geologic Pacific Ring of Fire.
gondolom a másik magyar cím a versenyben a Cirkumpacifikus öv volt.

SoulMiner 2013.07.12. 02:22:14

Hát engem elvarázsolt a film, újra 5 éves voltam, mint annó, mikor a Robot Joxon összehugyoztam magamat a gyönyörűségtől. Egyszerűen tökéletesen kisúlyozott film, pont annyi ideig tartanak a harcok, hogy ne aludjunk be rajtuk, és a kitöltő részek is szórakoztatóak, a díszletek látványosak, még humor is akad benne. A pátosz kicsit zavart, szerintem tök felesleges volt, senkit nem izgatott melyik szereplővel mi lesz. DE még ezt leszámítva is az idei év leglátványosabb mozija eddig!

Sajnos a 3D konvertált, és nem a Star Trek 2-féle minőségi cucc, szóval itt csak azért van, hogy nyomja az orrnyergedet az IMAX-szemüveg, de a széles vászon minden pénzt megér!

Az esőn és éjszakán ne csodálkozzatok, Lucas effekt cége, az ILM készítette az animációkat, ők pedig a Jurassic Park óta nem sok hihetőt tettek le az asztalra, Del Toro tudta, hogy az eső, és a sok törmelék megoldja majd a hihetőséget...

vargatom 2013.07.12. 11:26:12

@SoulMiner: Ebben tévedsz, tegnap pont rákérdeztem egy CG levlistán az animációs rendezőnél mert nekem nagyon bejött a 3D, sokkal jobb volt az elmúlt évek szinte minden filmjénél. Elmondása szerint az ILM-nél minden CG-t sztereóban rendereltek. Csak a forgatott anyagot kellett konvertálni, mivel hagyományos kamerákat használtak.

Szóval nézze mindenki 3D-ben, mert baromi jó lett.

ILM fikkerolást mondjuk amúgy se tudom hova tenni, baszki Davy Jones meg ilyenek az semmi? GDT azért akarta az esőt és vizet, hogy az is érzékeltesse a méretarányt és feldobja az egészet - az egyetlen nappali harc messze a legunalmasabb és leglaposabb látványban.

szkristof92 2013.07.12. 22:42:20

Minden várakozásomat maximálisan teljesítette, egy egyszerű koncepcióra épülő de azt a lehető legigényesebben és leszórakoztatóbban tálaló, butuska és klisés, de mocskosul látványos és élvezetes filmbanzáj. A történet nincs agyonkomplikálva, de jól van felvezetve, kiépítve, nincs semmi elsietve de nincs semmi elhúzva, a karakterek sem többdimenziósak, de szerethetőek és ebben a színészek tisztességes játéka is segít, mondjuk a prímet abszolút Ron Perlman és Idris Elba viszik. A látvány 1000%, minden képkocka fájdalmasan gyönyörű, a titáni méretek mesterien vannak prezentálva, így az akciók (főleg Hongkong) abszolút a "se köpni, se nyelni" kategória. Lazán becsatlakozott a Halálos iram 6 és a Star Trek mellé az év legjobb popcornmozijai kategóriában.

Malachi 2013.07.13. 14:48:20

köszi, akkor ez IMAX lesz.

Blake / Mitch and Murray 2013.07.14. 06:19:43

Most az van,hogy Del Toro folyamatosan olyan filmeket készít,amiért szeretünk moziba járni.Amihez hozzáér,az nekem automatikusan jöhet,nem tud hibázni.Szubjektív vagyok a végtelenségig,és ezt is imádni fogom.

Malachi 2013.07.14. 19:25:08

hála égnek IMAX-be már nem volt jegy, megúsztam a 2D olcsóbb jegyével.

szóval, ha az idei Superman egy rakás szar, akkor ez a kukoricamaradék benne. a kritika is lehetett volna simán egy ctrl+v, ctrl+c onnan, szerintem senkinek fel se tűnt volna. (hozzáteszem, hogy én szeretem ezt a Supermant, csak arra hívnám fel a figyelmet, hogy amit ott negatívumként kiemelt, azon itt nagylelkűen átlép Csaba - pedig nem kellene. szerintem.)

annyira üres, lelketlen, műanyag, kiszámítható, sablonos és felesleges minden, ami a fél órányi zúzdán kívül történik, hogy arra nem is tudom, mikor láttam utoljára példát. ja de, az új Die Hardban. azt ki is nyomtam húsz perc után.

látványfilm - nyilván - de az önmagát marhára komolyan vevő, hülyén pátoszos, erőlködős fajtából. egy blöff és kész.

winterrain 2013.07.14. 21:44:53

Ez a film óriásrobotokról szól.
Nem csak a díszletet adják egy drámához, hanem ők az igazi főszereplők. És az emberek alkotják a díszletet ezúttal. Ez eléggé szokatlan, és ha valakinek ez nem tetszik azt megértem. Nekem nagyon bejött.
GIPSY DANGER!!! YEAH!!!

Malachi 2013.07.14. 22:02:56

@winterbrain: de robotból meg kevés van benne. :( még akkor is jobban tetszett volna, ha csak egy óra az egész, de az végig csak jeager vs kaiju bunyó. az mind hibátlan, az első pillanatától az utolsóig. de az egészet majdnem teljesen lenullázza az a sötét semmi, amit köréhánytak.

legyen azért egy határ, szerintem. a tökéletes látvány nem lehet mentség, ha a film maradék 2/3-a csak egy vacak vázlat.

SoulMiner 2013.07.14. 22:17:23

@vargatom: Tudom, hogy a stereo 3D rendesen renderelt volt a CG jeleneteknél, ez még nem jelenti azt, hogy jó is lett. Nekem nem jött be, néhol zavaróan egyszerűen oldották meg a konvertálást. Térhatásban eddig a Star Trek 2, a Hugo és a Piranha 3D volt szerintem eddig a csúcs. Érdekes, hogy ebből 2 filmre forgott és konvertálták.

Az ILM-fika nyílván sarkítás volt, Davy Jones mellett még az AI is nagyon jól sikerült, vagy akár a Transformers első része is. Általánosan igaz, hogy élettelen dolgokat szinte már tökéletesen hihetően meg tudnak csinálni, de idegen lényekkel, vagy élő állatokkal szoktak elvérezni, de azokkal nagyon.

winterrain 2013.07.14. 22:34:09

@Malachi: Oké, értem én. Amit keresel abból tényleg nem sok volt ebben a filmben. Valamiért azonban több ez mint látványfilm. És ez a valami a hangulat.

Malachi 2013.07.14. 23:32:56

@winterbrain: elfogadom, de ez már abszolút egyéni preferencia kérdése. mármint, hogy képes-e beszippantani valakit egy film hangulata, vagy nem. mondjuk én azt se tudom, milyen hangulata volt ennek.

az embereken nem látszott a harminc éve tartó harc okozta elkeseredettség, vagy rémület, a városokban mindenki élte az életét, a katonák katonáskodtak, a szerelők szereltek, a tudósok okoskodtak.

Hong Kong hangulatos volt és szép is. a jaegerek és a kaijuk is hibátlanok voltak az én szememmel. de minél többek gondolkodom, annál több baromság jut eszembe, szóval inkább hagyom. :)

remélem, Guillermo eleget keres vele, hogy aztán megrendezhesse azokat a filmeket, amiket tényleg szeretne.

Rusznyák Csaba 2013.07.15. 09:35:26

@Malachi: Nem léptem át semmit. Ebben is vannak sutaságok meg az Acélemberben is, csak nem mindegy, mekkorák, milyen arányban, és mi mellett.

Bicikliző medve 2013.07.15. 09:59:27

@Malachi: "azt ki is nyomtam húsz perc után"
Tehát ezt is? Letöltve nézted, mozis változatban? A film legerősebb fegyverét vetted el azzal ,hogy tv-n nézted mozis hanggal. Nem is csoda, hogy nem tetszett :)

Malachi 2013.07.15. 10:16:02

@Rusznyák Csaba: többször mondtam, hogy nagyon bírom a kritikáidat, és ez most sem fog megváltozni.

de, és ez egy kurvanagy, vörösen villódzó neonbetűs DE - hehe - én ezt itt most nem értem. nem értem.

mert ha sutaságokról beszélünk, ebben a filmben blőd marhaságok vannak vagonszám. azt is el kell mondanom, hogy nem szeretem igazán a cselekményt boncolgatni, mindig azt mondtam, ha a filmen belül működik valami, akkor ne akarjuk megmondani, hogy "azt nem úgy kellett volna csinálniuk, mert én tuti máshogy oldom meg a helyzetet." és a moziban nem is zavart nagyon a sok nyilvánvaló hülyeség, kezdve azzal, miért hagyták ott évtizedekig azt a rést, ahelyett, hogy körbebástyázták volna vagy mittudomén, víz alatti védelmi rendszert fejlesztenek a robotok helyett. persze, akkor film se lenne, értem. de nekem hiányzott, hogy legalább minimálisan kitérjenek erre. és ez csak egy dolog, de nem megyek bele, mindegy. tudom, a StarWarsban meg lézerrel lőnek, és szőrös kutyamber a másodpilóta.

az arány az nekem megint csak nagyon rosszul jön ki, akárhogy számolom, mert bár az órámat nem néztem, fájdalmasan kevés volt az igazi akció, és rettentesen sok az üresjárat, ami itt sajnos tényleg üres volt, mert nem voltak igazi karakterek, akik érdekeltek volna. egyetlen szál, a két tudós közül a szemüveges szála, megfelelt egy ilyen nyári film szintjének. a többiről kár is beszélni. nem éreztem a tétet, nem volt nyomasztó a légkör, nem volt semmi feszültség.

na jó, mindegy. elmondtam, nem viszem túlzásba inkább. azért írok csak ennyit, mert év eleje óta úgy készültem, hogy ez lesz a nyár filmje, és nagyon csalódott vagyok. jó rendező, jó alapok, minden megvolt, aztán lett belőle egy színes lufi. :(((

Malachi 2013.07.15. 10:17:21

@ċsirke72: ezt gondold át azért még egyszer. de az is elég, ha elolvasod még egyszer a komment legelső mondatát.

Rusznyák Csaba 2013.07.15. 12:04:25

@Malachi: Az acélemberes hasonlat szíven ütött kicsit:) Pedig engem aztán senki nem vádolhat azzal, hogy nem komálom a szuperhősfilmeket. (Meg azzal se, hogy olyan veszettül nagy kaiju/robotrajongó lennék.)
De: az Acélembert nekem agyonnyomta a magát véresen komolyan vevő, súlyosnak, mélynek szánt, valójában röhejesen felszínes (bónuszként ráadásul karakteridegen) dráma, ami az akciókra is teljesen rátelepedett: semmi "fun" nem volt az egész filmben. Én szeretem Nolan munkáit, de az a "dark & gritty" trend, amit elindított, már rohadtul untat. HÁLISTEN, hogy a Tűzgyűrű nem akart nyomasztó lenni. A drámázás persze abban is megvolt, és abban sem a legjobban, de nem is telepedett rá mindenre, a karakterhátterek felrajzolására szolgált, és ahhoz rendben volt. Emellett az akciók iszonyúan FUNok voltak. Mindegyik bunyó többet ért, mint az Acélember teljes fináléja, az említettek mellett azért is, mert voltak bennük ötletek, és a csata 20. perce nem abból állt, hogy ledőlt a tizedik felhőkarcoló, és a szereplők átkúrták egymást a 64. falon. Avagy ha nem tudsz kreatív lenni, ne csinálj félórás akciójelenetet, mert ebben SEM a mennyiség számít.

Tiger Woods 2013.07.15. 13:06:33

@Rusznyák Csaba: a srác az új die hardhoz hasonlította a pacific rimet...szerintem innentől nem szabad foglalkozni vele.

Malachi 2013.07.15. 13:21:02

@Tiger Woods: a "srác" egy szar filmhet hasonlított egy vacak filmet. szerintem innen senki nem kért tanácsot tőled.

ha a filmről beszélnél, nyugodtan, rólam viszont le lehet szakadni. ovis tempó.

Maya-- 2013.07.19. 22:57:29

show volt na.
elismerem, hogy inkább Hunnam-ért néztem, meg a trailer-ből úgy láttam, hogy kettő jó pasit is adnak egy csomagban..de aztán csaj lett a másikból..akit én nem bírtam. mint már fennebb is említették az ilyet kirúgják a konyhára hagymát apríttani, hogy legyen miért sírdogáljon. nem is csoda, hogy nuku kémia Hunnam-el. nem is ez volt a lényeg, bár azét valami jobbacska sztorinak örültem volna. de kurvára élvezem a régebbi filmekkel ellentétben, hogy mostanság hamar benne vagyunk nyakig az eseményekben..nem húzzák az időt meséléssel, meg tájleírással..meg meglebbenti hajam a szél dolgokkal. ez az egyik jó pontja. és szerintem egyáltalán nem baszik ki a célközönséggel..vagy igen? nem hiszem. mert azét szerintem sincs faszább mint mikor egy taknyos tízéves kölyök úgy érzi, hogy simán felírhat két büdös nagy pofont egy vizílónak..vagy valami ilyesmi nagy állatnak. amúgy ezek a szörnyek akkorák, hogy Optimus Prime-ot fogpiszkálónak használják. ja persze..csak a második szinten, mert már az ötösnél szóba sem jöhet. na és a film fináléjához, nagyon hozzászoktam, sőt asszem csalódott leszek, ha ezútán legalább évente háromszor nem így végződik egy-egy film.
írtam, hogy üres lesz a tekintetünk utána..hát sajnos volt akinek tényleg összejött, pl. nekem is, de volt akinek határozottan elektrikkékben csillogott. tehát ez a film neki szólt, s nem nekem :)

Zsoca87 · http://kilencesterv.blog.hu/ 2013.07.21. 10:24:22

Óriási csalódás számomra. Elolvastam a kommenteket, csak ismételni tudnám Malachi mondatait. Tökéletes értem, hogy Csabának miért jött be jobban - ami felett ő elsiklott, afelett én nem tudtam egyszerűen. A harcok nem tudták elvinni a hátukon a filmet, egyszerűen azért, mert ahhoz túl bugyuta a film, hogy ennyi harc elég legyen. Lehetett volna sokkal több, kevesebb pofázás (nyilván akkor kétszer ennyibe kerül a film). De a vetítés végén az volt bennem, hogy ilyen szar filmért talán még sosem adtam pénzt.

Zsoca87 · http://kilencesterv.blog.hu/ 2013.07.21. 10:32:27

Egyébként az egyik legröhejesebb az a jelenet volt, amikor jött a nagy beszéd a harc előtt - totál közhely, kínosan szarul megírt szöveg, de tényleg. Erre következő jelenet: "Ilyen jó beszédet még sosem hallottam" :D Felröhögtem :D

kukilopezromero 2013.07.21. 10:46:37

@Zsoca87: az nem tetszett mikor azt mondta, hogy öeeeeöeeeeeeeeöee a robotok ?

Tiger Woods 2013.07.21. 12:38:20

@Zsoca87: amúgy arról meg le lehetne szokni, hogy minden kibaszott látványfilmbe beleerőltetnek egy motivációs beszédet.

Zsoca87 · http://kilencesterv.blog.hu/ 2013.07.21. 22:19:22

@Tiger Woods: Abszolúte fölösleges volt, bizony - főleg ilyen minőségben :D

kukilopezromero 2013.07.22. 08:32:29

@Zsoca87: nem is kell, csak vicceltem

bár a motivációs beszéd szar volt, azért valld be, te is szívesen vezetnéd gipsy dangert

Zsoca87 · http://kilencesterv.blog.hu/ 2013.07.22. 08:53:57

@kukilopezromero: Tudtam, hogy viccelsz, csak azt nem, hogy velem, vagy rajtam. :D
Egyébként alap, hogy vezetném - a filmmel nem lenne gond, ha 30 perc harc vs. 90 perc rizsa arány fordítva lenne.

Melkor78 2013.07.22. 13:48:18

Enyhe SPOILERveszély.
Nekem pont a hong kong-i csatáig jött be a film. Addig a „világépítés” fázisa tartott, és öröm volt látni, ahogy del Toro végzi a munkáját. A „drift” koncepciójában akkora lehetőségek vannak, hogy csak na (és javarészt kiaknázatlanok is maradtak). Viszont Hong Konggal kezdve robotpilótára kapcsolt a sztori, és az inváziós sci-fik olyan szokványos fordulatait vonultatta fel, amik lerágottabbak, mint a Hannibal Chau napszámosai által megdolgozott kaiju csontvázak. Várom, hogy mikor lesz végre más egy ilyen filmben a megfejtés, és nem az, hogy küldjünk át egy atombombát a dimenzióközti portálon (vagy az idegen anyahajóba).
A csaták tényleg jól néztek ki, de kicsit obszcénnak éreztem, hogy a hirig folyamán nem tudtam, kinek drukkoljak igazából, a kaijuknak vagy a robotoknak (itt valszeg átsugárzott rám del Toro és a készítők kaiju-imádata). Sajnos a főhőseinken és az ausztrál apa-fiú pároson kívül egyik pilóta sem volt kidolgozva. Ráfért volna még egy győztes csata a bandára, mielőtt a fentieken kívül mindenkit likvidálnak a finálé érdekében, de már így is 131 perc volt a film, nyilván nem bírt volna el még 20 percet (az agyam a 3D szemüveggel meg biztos nem, habár az Avatar is megvolt egykor IMAX 3D-ben).
Amit nem értettem, ha a robotok az idegrendszerre vannak hangolva, miért kell annyi mindent kézzel nyomkodni. Plusz a Gypsy Danger „ingujjában” tartott plusz kardra (amiről a veterán nem tudott, de a kezdő igen) kitalálhattak volna egy épeszű magyarázatot (mondjuk, hogy Mako építette be a Dangerbe a felújítás során, amit amúgy is ő vezetett). Meg persze még néhány dolgot, ami közül jópárat az előttem szólók is felemlegettek már.
A motivációs beszéd pedig elég bénán lett lefordítva, a „Today we are cancelling the apocalypse” kulcsmondatot valami olyan általánossággá alakították, hogy fel sem tudom idézni, pedig tegnap láttam a filmet. Ez után tényleg vicces volt következő mondatnak az, hogy „Ejj, ezredes, rég nem hallottam ilyen tökös beszédet.”
Összességében a kompromisszumok ártottak a legtöbbet ennek a filmnek (is), mint oly sok nyári blockbuster-nek. Tényleg egy bájos gyerekfilm ez, de sajnos nem hajlandó elszakadni a bejáratott formuláktól, különösen a film második felében. Értem én, hogy biztos elrugaszkodási pontot akartak csinálni az új óriásrobotos franchise-uknak del Toro-ék (meg a stúdió), de sajnos lehet, hogy a kockázatkerülő stratégia nem lesz kifizetődő. Pedig a világépítő-bemutató rész nagyon reményteli, még további történeteket el tudnék képzelni ebben a setting-ben, persze szigorúan óriásrobotokkal.

memora 2013.10.12. 19:15:29

Rég nem néztem végig ilyen apátiával blockbustert :(
Ja de, az Ironman 3-at 1 hónapja!

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.12.22. 14:38:52

Most megnéztem, mert ha már vége a SAMCRO-nak, akkor kicsit pótoljam az űrt.

És ami durván kiderült, hogy jax teller csak jex tellert tudja hozni itt is azt teszi, ugyan úgy jár, ugyan úgy beszél. kiderült, hogy totál tehetségtelen a csávó, de hálistennek nem neki kell elvinnie a filmet a hátán hanem a robotoknak és a szörnyeknek. Ebben az esetben pedig nem lehet okunk a panaszra, jobb robotos film lett, mint az összes transformers együttvéve.

Jah, és idris Elba 4 preizdent (és 4 Bond).

Maya-- 2013.12.22. 21:54:58

@doggfather: Elba csak maradjon meg Luther-nek! :)

és Hunnam egyáltalán nem tehetségtelen. csak hát ha mindig ilyen szerény gyereket kell játszania. nem engedem bántani.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.12.22. 22:21:40

@Maya--: láttad ezt a filmet?! Azért írtam jax tellert, mert egy az egyben olyan. Úgy jár, úgy beszél, úgy verekszik.

De az, tehetségtelen. Lehet jóképű, meg jó testű, de színésznek?!

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.12.24. 09:15:21

@Maya--: nah azt még nem láttam. De majd sort kerítek rá.
süti beállítások módosítása