Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Trónok harca: 3. évad

2013.06.11. 06:00 Rusznyák Csaba

GOT3x04.jpg(spoilermentes) Katartikus csúcspontok laza láncolata egy egyébként lassan, monumentálisan, és kissé nehézkesen hömpölygő, saját súlyától imbolygó sorozatban. Nagyjából így jellemezhető leginkább az HBO A tűz és jég dala adaptációjának most véget ért harmadik évada. Valahol természetszerű, hogy mindazok a problémák, amik a könyvszériában csak a negyedik részben jöttek elő, a tévéshow-ban korábban felütik a helyüket – a próza jobban viseli a sztori szétdaraboltságából adódó relatív lassúságot, a történetszálak szabad kezelését, mint a mozgókép. De ez nem azt jelenti, hogy az HBO produkciója kudarc lenne: amennyiben rosszabb, mint az eredeti mű, közel annyiban, más téren, jobb is annál. Úgyhogy még mindig ez a jelenlegi amerikai sorozatok egyik legjobbika.

Az évad kellemesen ráérős indulása után a negyedik rész astapori fináléja volt Martin történetmesélő erejének első ökölcsapása, és ez egyike azoknak a jeleneteknek, amik a filmen még jobban működnek, mint a könyvben. A maukulátlanok néma, szoborszerű serege, a rabszolgamester arroganciája, a kocka fordulása és a csata (nagyon megengedő szó) kezdete mind üvölt a vizualitás után. Operatőri munka, vágás, zene tökéletes összhangban vannak, még ha költségvetési okokból kissé korán vége is szakad az öldöklésnek (ez már inkább a szituációhoz illő szó).

De a jelenetnek egyébként is Emilia Clarke az igazi sztárja. A Daeneryst alakító színésznő zsigerből hozza a megkeményedett, hideg tekintetű hódítót, aki egyszerre anya, hadvezér és bosszúálló. Azt az utat, amire Martin küldte a történet kezdetén a kihasznált, tárgyiasított, szerencsétlen karaktert, nem könnyű jól kijárni, de Clarke Astapor eltiprásánál teljesen magáévá teszi a transzformációt: gyönyörű, tiszteletet parancsoló és félelmetes, egyetlen pillantásából elhiszem, hogy ha egyszer rászabadul Westerosra, egy hét alatt letarolja a kakaskodó királyjelölteket. Köszönhetően annak is, hogy Peter Dinklage Tyrionja kissé parkolópályára került, ezt az évadot egyértelműen Clarke és a Tywin Lannistert alakító Charles Dance (ritkásabb, de annál kiemelkedőbb) jelenetei vitték. Utóbbinak még felpofoznia sem kellet az egyetemes utálatnak örvendő unokáját ahhoz, hogy az, minden királyi fenségében, majdnem összeszarja magát a vastrónon ülve. Persze hiba volna elfeledkezni egyrészt Michelle Fairley-ről, aki brutális erejű játékkal emelte a rajongói hisztirohamot kiváltó kilencedik rész fényét, másrészt Nikolaj Coster-Waldauról, akinek Jamie-je szinte észrevétlenül nyerte el a néző megértését és szimpátiáját, pedig anno a széria egyik legnagyobb ganéjaként vezették fel.

Az eredeti mű szerteágazó, komplex cselekményének lekövetése egy nagyjából tetszőleges hosszúságú tévésorozatban nem olyan nagy kunszt (annál nagyobb veszély a történet szétfolyásának megengedése), az HBO íróinak hozzáértése ellenben pont abban mutatkozik meg, hogy mit hagynak ki, mit tesznek hozzá, és főleg, hogyan kommunikálják a narrációmentes vizuális médiumban mindazt, amit a könyvekben nem a cselekmény folyásából, hanem a karakterek gondolataiból tudunk meg. (Részben a két médium közti különbségekből adódó, gyökeresen más nézőpontokból ered az évad nagy hisztériája is, ugyanis aki a regényben egyáltalán nem volt főszereplő, az itt nagyon is annak tűnhetett.)

Az ötödik rész végének tanácsjelenete gyönyörű, tanítanivaló példája annak, hogy lehet pár perc leforgása alatt nem csak megmutatni egy kis csapatnyi karakter leglényegét, de közben még feltérképezni a köztük feszülő, bonyolult kapcsolatrendszert is. A könyv megszámolhatatlan oldala, fejtegetése, gondolatmente van benne ebben az egyetlen, tökéletesen kivitelezett jelenetben, ami ráadásként a maga módján még fergetegesen vicces is. Ritkán látott forgatókönyvírói (és színészi) bravúr, nem is ismételhető meg egykönnyen: a hatodik rész zárójelenete pl. kicsit félrement, Kisujj hatalomról, és az oda vezető ranglétra megmászásáról előadott zseniális monológjához csupán erőltetett, „csinált” katarzissal próbálkozó párhuzam a Fal fizikai megmászása.

GOT3x09.jpgMinden nagyszerűsége ellenére a sorozat lendületét érezhetően visszatartja a szélrózsa összes irányába szétfutó cselekmény. Könyvben Martin megteheti, hogy pl. két részen át még csak szóba is alig hozza a foglyul ejtett Theont, a képernyőről azonban nem tűnhet el teljes évadokra, még akkor sem, ha jelenléte sokáig statikus, és a története látszólag nem vezet sehová – a két médiumnak mások a szabályai, és mások a befogadók elvárásai is. Ezeket ugyan egy pontig ki lehet, sőt, ki is kell kukázniuk az alkotóknak, és ez aztán egyeseknek jól, másoknak kevésbé jól jön le, de bizonyos szabályokhoz még a lázadóknak is muszáj tartaniuk magukat. Ezért van az, hogy mindig vannak karakterek, akiknek az adott részben csak két-három perc jut, és még csak nem is feltétlenül történik velük semmi – emiatt pedig a cselekmény döcögősnek hat. De ezek a karakterek annyira élnek, annyira keményen, totálisan, fájdalmasan emberek, hogy a Trónok harca ezekben a csendesebb pillanatokban is kiváló – a mostani évadzáró is tele van ilyenekkel, ld. Cersei és Tyrion szívfacsaróan szomorú, ritka őszinteséggel és testvériséggel teli jelenetét.  

Kérdés, hogy meg tudja-e az HBO tartani az egyensúlyt, mert innen csak nehezebb lesz. Még viszonylag messze van a csatorna attól, hogy filmre vigye a negyedik könyvet, de az az első hárommal ellentétben már tényleg csúnyán túlírt, tele van töltelékekkel és egy rakás teljesen új szállal, amik a totális cselekményvezetési katasztrófa veszélyével fenyegetnek. Figyelembe véve, hogy a csatorna a hírek szerint 7 évadot tervez a 7 (tervezett) könyvhöz, úgy, hogy pedig a harmadik részt is két évadban oldják meg, valószínűleg jócskán fognak gyalulni a sztorifolyam második feléből. Valljuk be: ráfér. Mivel az eddigiek alapján az HBO-nál nem hülyék ülnek, joggal reménykedem, hogy tudnak tanulni a regények hibáiból, és nem fogják ismételni őket. Akkor a modern televíziózás legnagyobb diadalmenete lehet ez a széria.

11 komment

Címkék: sorozat hbo fantasy dráma tévékritika tv trauma

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr425354553

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.06.11. 08:27:00

hát ez a cikk most a két egész friss a témában íródott poszt mellé minek is???

Félre ne érts kedves Csaba öröm olvasni soraid mindig, de most nem nagyon írtál olyat amit az általad is megemlített cikkedben, vagy annak és a másik cikknek kommentjeiben ki ne fejtettél volna.

Vagy elsiklott valami felett a figyelmem?

Rusznyák Csaba 2013.06.11. 08:33:59

@doggfather: Szerintem egy rakás dolog van ebben, ami korábban szóba se került, ami meg a korábbiaknak a témája volt, arra direkt nem tértem ki. De ahogy érzed:)

Rusznyák Csaba 2013.06.11. 08:43:06

Egyébként ígérem, nem lesz több GoT cikk idén - hacsak Martin meg nem lepi a világot, benne saját magával is, és ki nem adja a hatodik könyvet, de ettől nem tudok félni:)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.06.11. 10:06:48

@Rusznyák Csaba: nincs vele gond, sőt ahogy írtam is szívesen olvaslak (és idénre ez volt az utcsó nyalós kommentem ez viszont tuti), csak nem volt benne újdonság.
De mindjárt elolvasom még egyszer ha van benne.

Happy Zoidberg 2013.06.11. 10:58:19

Ez az évad azért, még így is jobban sikeredett, mint a második.

Amúgy Vikings és Da Vinci's Demon's-zos írások lesznek valamikor, vagy azokra elfogadtok külsős segítséget is?

szkristof92 2013.06.11. 12:06:26

Toronymagasan az eddigi legjobb évad.

Malachi 2013.06.11. 12:17:11

@Rusznyák Csaba: nem is kell, ez így, ezzel a lezárással úgy tökéletes, ahogy van.

VÉGRE valaki, aki felismeri és elismeri a sorozat minden apró pozitívumát, az irók profizmusától kezdve a filmesek és színészek szinte hibátlan munkájáig (persze, az alapanyag is remek), de nem hallgat a negatívumokról sem.

köszi, ennél többet, vagy mást talán nem is érdemes elmondani erről a sorozatról.

chrisred 2013.06.11. 12:36:14

Theonról még azt sem lehetett tudni, hogy egyáltalán életben maradt-e Deres felégetését követően.

Tiger Woods 2013.06.12. 10:58:49

mindenki fikázza, nekem mégis a második jött be eddig a legjobban. tyrion.

Felagund 2013.06.13. 09:21:02

Ami azt illeti, egyre biztosabbank tűnik az, hogy maximum 7-8 évad lesz, ami viszont azt jelenti, hogy alaposan bele kell húzniuk a készítőknek, szerintem az sem elképzelhetetlen, hogy a 4-5. könyvet egy évadba fogják sűríteni (ez a könyvekből is szükséges húzások miatt még csak olyan nagyon neuralgikus se lesz, az egyetlen probléma, hogy ha nem jön ki jövőre a Tél szelei, egy évre meg a Tavasz álma, akkor könnyen lehet, hogy a sorozat fogja spoilerezni a könyvet, nem pedig fordítva...)

Maya-- 2013.06.18. 19:51:40

nekem teszik, sőt némelyik szereplő sokkal jobbra sikeredett a filmben, mint a könyvekben. vagy legalábbis nekem mikor olvastam másnak jöttek le. sőt remélem, hogy majd az öreg ebből tanulva írja a maradékot. remélem. ja..bocsánat, kivéve Daario Pretty Boy Naharis-t... így is tele a film csini srácokkal. unom. klisé. ez a Daario szerintem kéne legyen egy Drogo 2 csak annyi különbséggel, hogy értenénk is amit mond. na..csak ilyesmikért kaptam fel néha a vizet.
süti beállítások módosítása