Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Feledés

2013.04.10. 13:48 Rusznyák Csaba

oblivion01.jpg(spoilermentes) A Feledés (Oblivion) az a manapság ritka, sőt, elkeserítően ritka amerikai sci-fi, ami veszi magának a fáradságot egy épkézláb történet összetákolására, és nem csak effektekkel, és vágtázó tempóval hány elénk egy kis néznivalót a popcornfogyasztás mellé. És mikor a műfaj rajongóit olyan hulladékokkal traktálják, mint a Transformers (és még az egyik legsci-fibb sci-fi franchise-ból, a Star Trekből is sima akcióparádét csinálnak), minden apró erőfeszítésért hálásnak kell lennünk. Joseph Kosinski, a Tron: Örökség rendezője ugyan ennyivel még nem lesz a zsáner új pápája, mert a Feledés messze van attól, hogy bármilyen szempontból új klasszikusnak kiáltsuk ki, sőt, még egy kultstátusz megszerzésén is igencsak csodálkoznék (a Hold pozíciója, mint az utóbbi ével legjobb sci-fije, egy percig sincs veszélyben – nade, majd talán az Elysium). Viszont a film szórakoztató, látványos, fordulatos, egész jól átgondolt, és legjobb pillanataiban még érzelmileg is le tudja kötni a nézőt.

2077-ben vagyunk, évtizedekkel egy idegen faj elleni háború után, amit ugyan megnyert az emberiség, de cserébe a Föld szinte teljesen lakhatatlanná vált. A túlélők a Titánra, a Szaturnusz holdjára készülnek, de az ottani élethez szükséges energiákat előbb ki kell nyerni a Föld tengereiből – ezt a folyamatot felügyeli Jack Harper (Tom Cruise) és Victoria Olsen (Andrea Riseborough): fegyveres drónok segítségével tartják kordában az egykori inváziós sereg maradékát. De miután találkozik egy rakás rongyos, föld alatt kuporgó emberrel (akiket Morgan Freeman vezet), Jack rájön, hogy hazugságban él, és elindul, hogy kiderítse az igazságot a posztapokaliptikus Földről.

oblivion02.jpgHa a Feledést egy szóval kell jellemezni, akkor: oldschool. Márpedig, tekintve, hogy az utóbbi évek mainstream sci-fi trendjeiért egy lyukas garast sem adnék, az effajta megközelítés részemről már félsiker. Nem mintha Kosinski és társai (Karl Gajdusek és Michael Arndt, a majdani Star Wars EPVII írója) forgatókönyve olyan hajde eredeti volna (a tévhittel ellentétben a film egyébként NEM egy képregény alapján készült), sőt, legalább féltucatnyi címet lehetne sorolni, amiből a történet látványosan merít, akár tematikáját, akár egyes fordulatait illetően (mivel ezek többnyire spoilerek lennének, nem szemétkedem). De erre szokták mondani, hogy legalább jól loptak: a posztapokaliptikus akciót, az inváziós sci-fit és az amnéziás rejtélyt összefésülő sztori méltóságteljes lassúsággal bontakozik ki, és különösen az első fél órája erős, ami Jack és Victoria mindennapjait mutatja be.

A főszereplők futurisztikus, steril élőhelye és az egykori civilizációnak a pusztaságból csak szórványosan kiemelkedő mementói fantasztikus kontrasztot alkotnak, az impresszív látványtervezői munka gyönyörű képekben bontakozik ki a vásznon (Kosinskinak van érzéke a vizualitáshoz, ezt már a Tronnal is demonstrálta), az M83 zenéje (érezhetően a Daft Punk nyomdokain, de akkor is) már-már hipnotikus erővel festi alá az eseményeket, és a színészek is jók (bár Freeman szerepét igencsak elpocsékolták). Csak itt-ott kellett volna egy kicsit jobban fókuszálni a sztorit, egy kicsit többet belevinni a karakterekbe, és persze már megint nem ártott volna pár perccel korábban befejezni a filmet – akkor akár nagyszerűnek is lehetne mondani a Feledést. De így is örülök, mert végre leírhatok valamit, amit már rég nem: jó nagyköltségvetésű sci-fi.

29 komment

Címkék: scifi akció filmkritika

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr885215111

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

The Man Who Laughs · http://trashneveles.blog.hu/ 2013.04.10. 14:10:00

Ezt öröm volt olvasni, lévén, hogy az év egyik legjobban várt filmje ez számomra.

Amúgy nekem részben bejött a Tron is (audio vizuálisan egy remekmű, kár, hogy a forgatókönyv marha gyenge (kvázi az első rész lemásolása) és a párbeszédek is hagytak -sok-kívánnivalót maguk után). De már akkor mondtam, hogy nem teljesen kutyaütő gyerek ez a Kosinski és ha kap egy jobb forgatókönyvet, még egész jó filmeket is csinálhat. Remélem innen már csak felfelé megy a szekere.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.04.10. 14:24:49

szóval ólszkúl a film??? Akkor még az is lehet, hogy mozis lesz.

bélszájú 2013.04.10. 16:27:16

a Hold mint utóbbi évek legjobb sci-fije? a District 9 már az expozíciójával kenterbe veri szvsz

Kagain 2013.04.10. 18:13:55

Lehetne kérni, hogy a cikkekben valahol megjelenítsétek a szóban forgó film eredeti címét is?

Rusznyák Csaba 2013.04.10. 18:16:25

@Kagain: Lehet (jogos).

@bélszájú: nem, de másodiknak befér a Hold mögé:)

Kagain 2013.04.10. 18:25:10

Szerintem a Holdat abszolút nem veri kenterbe a District 9. Mindkettőt imádom, de véleményem szerint a Hold sokkal inkább sikeresebben teljesíti, amit "ígér". A Disrtict 9 legvége, valljuk be - ha nem is nagyon, de azért egy kicsit - átcsúszott a giccshatár "túlsó" oldalára. Miközben a Hold végig meg tudja tartani a hangulatát. Sőt, az a pillanat, amikor Sam mindentől elzárva, egyedül a kocsiban, a Hold felszínén felnéz, és magára maradva meghal... Hát igen, az A pillanat. Egyedül vagyunk, és mindenki egyedül hal meg.

Happy Zoidberg 2013.04.10. 19:36:53

Jó, jó. A HOLD tényleg nem rossz, de azért...

SPOILER

Klónok, a Holdon. Vagyis:
Klónok, a Holdon. Hűűűű.

Mind.Blown.

Amúgy meg a rendező alapján számítani lehetett arra, hogy a story nem lesz egy agysebész...

The Man Who Laughs · http://trashneveles.blog.hu/ 2013.04.10. 19:50:55

A rendezőnek mi köze a sztorihoz? Én azt hittem azt a forgatókönyvből lesi ki, amit a forgatókönyv írók írnak (persze itt a rendező is írta a filmet, de mivel korábban nem írt filmet, így nem lehetett tudni, hogy milyen lesz).

Error Flynn 2013.04.11. 03:18:11

Na ezt a filmet én is nagyon várom, a kritika elolvasása után méginkább ;) Én amúgy azon kevesek közé tartozom, aki bírta az új Tront, és Tom Cruise-t is kedveli (azért már letett az asztalra pár "korrekt" filmet, pl: Magnolia, Eyes wide shut, stb).

A Moon-al kapcsolatban: amióta Duncan Jones megcsinálta a Source code-ot is, a két filmet összehasonlítva már nyugodtan lehet szerzőnek tekinteni, ami a Moon értékét tovább növeli.

Happy Zoidberg 2013.04.11. 10:37:18

THE MAN WHO LAUGHS

Igaz.

De ebben az esetben úgy tűnik, hogy ő is inkább a stílust bírja jobban a tartalom felett...

K.Leslee 2013.04.11. 21:24:08

Orulok a cikknek, nagyon remeltem, hogy pozitiv lesz.
A Moon meg mindenkepp az utobbi evek legjobb sci-fi-je. A zene, alakitas, tortenet, rendezes, trukkok(makettek), mind csillagos otos. Nalam ott van a helye a klasszikusok kozt. Erdemes megnezni megegyszer, mert nekem masodszorra sokkal jobban tetszett.
Az utolso sci-fi, aminek volt 'szive'
Ugyanazt a lelkesedest ereztem a film alatt, mint amivel a klasszikus sci-fiket keszitettek es ez nagy szo. A Source Code is tetszett, de a Moon kozelebe nem erhet.
A District 9-t meg a Moon-hoz hasonlitani.....
Annak masban rejlik a zsenialitasa.

Gulandro 2013.04.11. 22:00:16

Nem volt rossz a Hold, a District 9 egyszer rendben volt. Nekem a kedvenc sci-fi az utóbbi években a Pandorum volt és amögött a Cargo nem sokkal. Ezt vasárnap tervezem nézni, addig igyekszem nem belefutni több spoilerbe mint amit a trailer elárult (félek az is sok).

Case · http://streetartbp.hu/ 2013.04.12. 10:48:42

Az elözetesek alapján ez nálam nem nagyon volt tervben, de minnél több kritikát olvasok róla, annál jobban kezd megjönni hozzá a kedvem, szóval még az is lehet, hogy mozi lesz belöle. :)

A Holdat viszont annak idején kihagytam, mert már az elõzetest is untam... lehet pótolni kellene?

Error Flynn 2013.04.12. 23:43:43

@Gulandro: Tényleg, a Cargo óriási film volt! Amikor néztem, azt gondoltam, hogy az -akkor még talán- Alien 5-ként emlegetett Prometheus-t a német (svéd?) srácoknak kellene megrendezniük. Vagy a Pandorum-os Christian Alvart-nak. Vagy...

Rusznyák Csaba 2013.04.13. 00:38:06

A Cargót nem láttam, de a Pandorum borzalmasan rossz.

ghavin 2013.04.13. 23:48:17

Ha egy szóval kellene jellemeznem a film történetét: lusta. Nem végzetesen lusta, de ahhoz éppen elég volt, hogy keserű szájízzel hagyjam el a termet. Nem elég, hogy ötperces életkép alá mondott expozícióval indít, még rátesz egy lapáttal azzal, hogy az első felvonásban még háromszor ennyi időt elpazarol a status quo szájbarágásával, hogy aztán egyetlen fordulatra kihegyezve, s azt igazság szerint félúton ellőve, véglegesen fölöslegessé redukáljon a filmből minimum fél, de inkább háromnegyed órát. Az eredendően bocsánatos plot hole-ok így sokkal súlyosabbnak tűnnek, ráadásul ilyen esetekben a néző a színészi játéktól várna némi feloldozást, e film esetében azonban mindhiába. Túlzás lenne azt állítanom, hogy megbántam a jegyárat, inkább ilyen filmeket támogatok a pénztárcámmal sci-fi címén, mint például egy Battleship-et, csak azt mondom, hogy lehetett ezt volna gördülékenyebben, tömörebben, szebben is csinálni.

Tiger Woods 2013.04.14. 14:03:46

a film első kétharmada olyan, mint valami poszt-apokaliptikus top gun, kb. addig élveztem, amíg nem történt benne semmi. a látvány tényleg van olyan fasza, mint a troné.

Error Flynn 2013.04.15. 03:55:47

@Rusznyák Csaba: Szerintem a Pandorum egy kellemes, hangulatos klusztrofób film, de ez alapján lehet hogy a Cargo sem tetszene, mert amúgy minden, csak nem eredeti, viszont stílusilag valahol az Űrodüsszeia és a Moon pszichotrip-je között mozog.

szoni_ 2013.04.15. 10:04:30

Ghavin:
szinte ugyan ezt gondoltam én is, annyi h ráadásul eléggé érzelgős is...

2013.07.21. 23:45:26

Sikerült végre megnézni a Feledést: tényleg régisulisabb a többinél de sajna így is felejthető.

Érdekes amúgy. Épp eljutottunk oda, hogy egy scifi látványban megjeleníthető filmen, a műfaj már nem átütő.

Tetszett a Hold és a District 9 is de valami mégis hiányzott.

K.Leslee 2013.07.23. 13:53:03

Megneztem, mert ugy hianyzik mar a sci- fi. Meg azert mert a geekz iroi(Csaba:-) ritkan lonek melle, szinte mindig egyezik az izlesunk( kiveve a szarra animalt kepregenyfilmekben meg oriasgorillas-robotos-harcos dolgokban). Ebben az esetben nem, ez a film rendkivul gyenge, a rendkivul elethu, szurkes latvanyvilagan kivul semmi mas pozitivum nem jut eszembe. Ha mar felmerult a Moon, nekem feltunt, h a film vaza megegyezik a Moon-eval. Ami abban a filmben mukodott az itt totalis katyvasz, kotelezo es eroltetett. Nagyon. Annyira nem erdekel senki ebben a filmben Morgan Freeman 6 perces szerepetol kezdve Kurilenko benazasan at( aki ugyanugy nez ki mint a Q ofSolaceban, ugyanaz az atleta es ugyanugy sivatagban van es ugyanolyan kepe vag. Ekes peldaja annak, h miert nem szeretem a holywoodi mainstreamet. Meg persze sznob is vagyok:-). Mindenesetre mainstream sci-fi rajongoknak ajanlom, de amugy feledos(hahaha...erted?)

K.Leslee 2013.07.23. 13:54:19

Bocs a szoismetlesert.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.01.18. 12:30:25

Most jutottam el odáig, hogy pótoljak, és azt kell mondjam megérte. Cruise is egész jó ami mostanában azért nem természetes nála, a látvány pazar, a történet is okés.

Maya-- 2014.01.20. 18:05:58

a látvány tényleg lenyűgöző..de Tom és Olgi abszolút nem győztek meg. viszont legjobban a film címe tetszik. ami nem feledést jelent, hanem azt a kibaszott állapotot amikor nem vagy a tudatában ami körülötted történik..
amúgy a film tetszett is meg nem is.

K.Leslee 2014.01.21. 17:54:23

@Maya--: tobb jelentese is van a szonak, a Feledes nem egy rossz forditas ebben az esetden, bar inkabb allapotot jelol. Mikor valami kieg a koztudatbol. Talan ez a legjobb kifejezes ra magyarul.

Moon-t amugy lattad?
süti beállítások módosítása