Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Az óriásölő

2013.03.14. 23:09 Rusznyák Csaba

jackgiantslayer01.jpgOlyan filmről a legrosszabb írni, ami se nem nagyszerű, se nem pocsék, csak úgy elvan a maga kis langyosvizében, a „majdnem jó” kategóriában, ellenben végig érződik benne a soha nem realizálódó potenciál. Az óriásölőhöz megvolt minden tartozék, hogy remek szórakozás legyen belőle. Klasszikus mesealap, bájos „parasztfiú megmenti a hercegnőt” sztori, jó rendező, egzotikus világ, könnyed hangvételbe csomagolt monumentális csaták, szimpatikus szereplőgárda. Mégis, végig hiányzik belőle az a kis plusz, ami az átlag fölé emelné, ez pedig azzal jár, hogy bár szívesen elnézzük a jópofa kalandozást, egy év múlva már a kutya sem fog emlékezni az egészre. De lehet, hogy már holnap sem.

A sztorit eredetileg Darren Lemke (Shrek 5, khm) írta, és olyan nagyon nem csodálkozom rajta, hogy mikor Bryan Singer beszállt rendezni, teljesen átszabatta a munkáját. Nem mintha olvastam volna Lemke szkriptjét, de leírni egy ilyen filmet úgy, ahogy ő tette, hogy ti., olyasmi, mint a Star Wars, ami ugye pont az efféle klasszikus mesékből merített, afféle fából vaskarika, szóval elég nagy öngól. Mindenesetre a többek által átdolgozott iromány inkább a King Kong dramaturgiáját követi: miután Albion kalandvágyó hercegnője egy frissen kinövő óriáspaszulynak hála eltűnik egy óriások lakta, a föld és az ég közt terpeszkedő birodalomban, egy maréknyi férfi a megmentésére indul – és van köztük valaki, akit csak a saját céljai érdekelnek, és akinek hála a barbár óriások végül pusztató ámokfutást rendeznek az emberek lenti királyságában.

jackgiantslayer02.jpgAz a baj Az óriásölővel, hogy egy félkész film. Pedig többször elhalasztották a premierjét azzal az indokkal, hogy dolgoznak, farigcsálnak, javítanak rajta – most vagy csak sumákoltak, és más oka volt a tologatásnak, vagy pedig komolyan félek belegondolni, hogy milyen lett volna, ha az eredetileg tervezett időben mutatják be. A karakterekből hiányzik az utolsó ecsetvonás, amivel életre kelnének, és túllépnének unalmas generikusságukon (a fenébe is, látom a címszereplőben azt a kissé buster keatonos, csetlő-botló hőst, aki lassan felnő a feladatához – de csak a lelki szemeimmel). A dialógusok végéről lemaradtak a frappáns poénok, az óriások Koponya szigetet idéző birodalma végig ácsingózik egy utolsó simítás után, ami biztosítana neki némi egyediséget, a románchoz elfelejtették hozzáadnia szikrákat, a szenvedélyt, a legfeljebb, mondom, legfeljebb 15 évvel ezelőtti színvonalat hozó CGI-ról pedig minél kevesebb szó esik, annál jobb. Ugyanezt tudom mondani a zárójelenetről, ami rendkívül kínosan dobja fel a labdát a folytatásnak – bár amekkora pofára esés ebből a pénztáraknál lett, nem kell félni, hogy bármi megvalósul belőle. Ami meg a 3D-t illeti, azt minden túlzás nélkül észre se venni. (Volt egyáltalán? Szerintem csak viccből osztogatták a szemüvegeket a vetítés előtt. Haha, jó poén, srácok.)

A második felében azért hoz a film néhány székbeszögező momentumot (a paszuly lezuhanása, a vár ostroma), a színészeket, noha nagyon nem erőltetik meg magukat (mert nincs miért), jó nézni, emellett eseménytelenséggel, unalommal nehéz lenne vádolni a sztorit. Bár nincs két órás sem, nagyjából kétszer annyi történik benne, mint az első háromnegyed órát a nagy zabálással eltöltő A hobbitban – igaz, cserébe siralmasan messze van annak kimunkáltságától. Félkész. Majdnem jó. Kár érte.

5 komment

Címkék: fantasy filmkritika kaland

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr545135460

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SoulMiner 2013.03.14. 23:44:12

Én ma láttam. Ijesztően középszerű és semmilyen lett. Még szerencse, hogy ingyen nézhettem meg. Bár nem mintha nem számítottam volna rá, hiszen a mindenki által agyonsztárolt Bryan Singertől még egy kimagasló filmet sem láttam. Mindegyik többnyire langyos középszar volt, de itt most alulmúlta magát is. Aki már látta a trailert, látta a filmet is.

The Man Who Laughs · http://trashneveles.blog.hu/ 2013.03.15. 00:10:02

Engem azért érdekel, nem gondoltam volna, hogy kimagaslóan jó lesz. Ilyesmire számítottam, jó, de egyszer nézhető kikapcsolódás. Mondjuk a CG tényleg elég elavultan fest.

Amilyen rosszakat mond mindenki az Oz-ról valószínűleg inkább ezt nézzem meg, de nem biztos, hogy moziban.

szkristof92 2013.03.15. 09:05:19

Már a trailer láttán is ásítanom kellett.

TomPowell25 2013.03.15. 18:28:43

Tökéletesen egyet értek a leírtakkal. Az egészből hiányzik a szükséges plusz, viszont a rövidsége és a tempó miatt végig leköti az embert, hogy aztán hamar el is felejtse. A magukat egyébként meg nem erőltető színészek közül Ewan McGregor egy leheletnyit még így is kiemelkedik, enyhén piperkőc figurájával, de belőle is egy sokkal coolabb figurát ki lehetett volna hozni. Azért nagyon remélem, hogy az X-Men-ben Singer ennél valamelyest ügyesebben használja már a CGI-t.

David Sumner 2013.03.20. 16:43:16

Kifejezetten szerettem Bryan Singer korai (1995-2003) filmjeit. A Közönséges bűnözők természetesen a magnum opusz, a Public Accesst nem láttam, pedig nagyon csecsének néz ki a sztorija, Az eminens jó film (bár a kisregény brutális befejezését átírták), az ő két X-Men filmje pedig a legintelligensebb képregényadaptációk között van. Viszont a Superman visszatér óta nem találja magát, és Az óriásölő nekem kezdettől egy színtelen-szagtalan plázafilmnek tűnik, aminek nagy ugyan a költségvetése, de igazából már akkor elfelejted, hogy létezik, amikor először hallasz a projektről. Emiatt tartok tőle, hogy az X-Men: A jövendő múlt napjait már a gyengébb Singer fogja rendezni. Persze, ne legyen igazam: elvégre mégis ő csinált remekműveket az első két X-Menből.
süti beállítások módosítása