Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Black Mirror 2x03: The Waldo Moment

2013.02.28. 06:00 Rusznyák Csaba

bmwaldo7.jpgEgy rajzfilmfigura bármit megtehet, hiszen nem valódi: gúnyolhat, átkozódhat, és közölheti a választási kampányuk közepén járó politikusokkal, hogy baszódjanak meg. A címbeli Waldo, egy bájos külsejű kék medve, aki mögött egy lecsúszott komikus, Jamie Slater áll, pontosan ezt teszi. A szabadszájú, politikus-, és úgy általában, politikaverő Waldo a hazug és álszent képviselőkbe, pártokba, vezetőkbe belefásult nép hőse, az emberek haragjának harsány hangadója lesz. De mi van a felelősséggel, az útmutatással? Fröcsögni valami ellen könnyű, életképes alternatívát kínálni a helyére már nehezebb. A Black Mirror második évadjának utolsó része ezt a problémát járja körül, és bár minden adott benne egy frappáns, vicces és/vagy drámai politikai szatírához, mégis ez lesz a sorozat első darabja, ami után csalódottan állunk fel.

Charlie Brooker sci-fi/dráma show-jának eddigi részei általában vagy társadalmi szinten vizsgáltak egy jelenséget (15 Million Merits, White Bear) vagy annak közvetlenül az egyénre gyakorolt hatásával riogattak (The Entire History of You, Be Right Back). A The Waldo Moment nem csak a politikai témája miatt rímel a legelső részre, a The National Anthemre, hanem azért is, mert ahhoz hasonlóan, egyszerre akarja megfogni a téma személyes és társadalmi aspektusát. De míg a brit miniszterelnök bizarr, állatszexes vesszőfutáskúrásával (én kérek elnézést), sikerült úgy kiegyensúlyozni a férfi megaláztatásokkal teli drámáját a nép és a média abban játszott (akart vagy akaratlan) szerepével és reakciójával, addig a dühöngő, kék animált maci története mindkét oldalról felületes és szájbarágós lett.

A The Waldo Moment legjobb pillanatai azok, amikben rámutat arra, hogy a média mennyire eluralja, és elnyomja az élet minden területét. A White Bearben a büntetésvégrehajtás, itt a politika esik áldozatul: a trágárkodó Waldo, egy nagy képernyőre kivetítve, a színfalak mögül irányítva, ténylegesen részt vesz választási vitaműsorokban, csak azért, hogy leseggfejezhesse a politikusokat a közönség lelkes ovációja közepette. És ahogy a White Bearben, ez elsőre itt is jogosnak tűnik: elvégre kinek nincs már elege a szavazatokra áhítozó hazugsággyárosokból, akik nagyjából négyévente egyszer mutatnak érdeklődést irántunk, egyszerű emberek iránt? Cirkusszá derogálás? Eleve egy cirkusz az egész, szóval?

bmwaldo0.jpgA baj egyrészt az (ahogy egyik vitaellenfele meg is jegyzi), hogy az obszcén vagdalkozások öncélúak, támadják, lenézik, gúnyolják a status quo-t, de nem kínálnak rá alternatívát. Másrészt pedig az, hogy a nép bekajálja az egészet, és ironikus módon csak Waldo hangja és szellemi atyja, Jamie van tisztában vele, hogy a karaktere értéktelen (kár, hogy maga Jamie is az: felszínes, unalmas és még csak nem is kedvelhető főhős).

A film annak az egyre inkább elharapódzó választópolgári álláspontnak az egyéni drámába és médiaszatírába csomagolt kritikája, amely szerint le kell szarni az egész politikát, úgy, ahogy van. Mert ez a morális felsőbbrendűség, ami lesajnálja az öltönyös gazemberek hataloméhes miliőjét, káros, és ráadásul hazug. Onnantól azonban, hogy ez nyilvánvalóvá válik (a játékidő nagyjából felénél), a The Waldo Moment már nem tud újdonsággal szolgálni, hiába várunk valami csavarra, ami elviszi a sztorit egy új irányba, vagy egy motívumra, metaforára, bármire, ami az egésznek plusz mélységet, dimenziót ad. Mintha Brooker csak a legvégén, az összecsapott befejezés után jönne rá, hogy ez így még kevés, és már a stáblista alatt húzza elő a „Waldo globálissá és univerzálissá válik” kártyát, ami akkor lett volna érdekes, ha 20 perccel korábban teszi.

Hat rész után a Black Mirror „végre” meginog. Nem baj. Ha minden hat részből egy közepes lesz, az még bőven jó arány, jobb, mint a klasszikus Homályzónáé. Márpedig a Black Mirror az: a XXI. század modern, információs társadalmának Homályzónája. 

21 komment

Címkék: sorozat dráma tévékritika

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr355108202

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

albatrosz ezredes 2013.02.28. 11:25:51

szerintem ez inkább arról szólt, hogyan válik a forradalom árucikké, és végig átjött. már onnan, hogy megkérik waldot, zaklassa a tory politikust. a politika szerintem ebben csak másodlagos.

Rusznyák Csaba 2013.02.28. 11:39:08

@albatrosz ezredes: De hát épp az a lényege, hogy szó sincs semmiféle forradalomról. Kezdettől fogva üres, trágár, bulváros vagdalkozás az egész.

albatrosz ezredes 2013.02.28. 11:41:21

a nihil, a minden autoritást elutasítás a mai világban forradalom, és ez ellen úgy védekezik a fenálló rendszer, hogy egész egyszerűen megveszi azt. nekem ez jött le.

Rusznyák Csaba 2013.02.28. 14:47:58

@albatrosz ezredes: nem, az csak pózőrködés:) ha valaki TESZ valamit, és annak EREDMÉNYE is van, az a forradalom.

albatrosz ezredes 2013.02.28. 14:49:17

és ha csak az az eredmény, hogy megváltozik a rend? :) manapság ehhez már akkor erőfeszítés kell, hogy bátran lehet forradalomnak hívni. az anarchia már a múltté.

Rusznyák Csaba 2013.02.28. 14:54:11

@albatrosz ezredes: én azt sem értem, hogy jön ide az anarchia... amúgy meg nyilván másképp értelmezzük a filmet, de ez, azt hiszem, nem baj:)

albatrosz ezredes 2013.02.28. 14:58:17

waldo folyamatos politika és politikus-tagadása, a fenálló rend alternatíva nélküli kritikája előbb-utóbb oda jutna el. ezt értem anarchia alatt.

Rusznyák Csaba 2013.02.28. 15:04:32

@albatrosz ezredes: Szerintem inkább káoszba jutna, az meg igen messze esik bármiféle forradalomtól.

Maya-- 2013.02.28. 18:56:02

szerintem kurvára üt a vége. mmint ami a stáblista alatt történik. **EZ MOST TÉNYLEG NAGY SPOILER**
ki gondolta volna, hogy ezt elfogadja Amerika és Ázsia is? lehetetlen. egy kékfasz mondja meg, hogy meddig és merre? mert amig az egyáltalán nem szimpatikus maci, a képmutatáson lovagol, amit a politikusok bevetnek, addig még azzal sincs gond, hogy milyen vulgáris, de mikor már az egyszerű emberre rászabadítja a másik embert, hogy üsse, mert lóvét kap érte, az már szar. amúgy akarattal ennyire antipatikus a maci is és aki mozgatja is. sőt még fölerősítik a végére az suttyóságát. ANNYIRA, hogy már aszittem, hogy most végre mindenki megfordul és ellene lesz. de nem, hanem elfogadja még Amerika is..és akkor magyarul: baszhatod.

walter white 2013.02.28. 19:47:14

@Rusznyák Csaba: az elozo resz gyengebb volt, a fenti erveid sokkal inkabb igazak arra: a fohosrol nagyon keveset tudtunk meg, mert o sem tudott magarol tul sokat, szinte vegig csak menekult es zokogott. az epizod utolso 10 perceben derult ki, hogy tulajdonkeppen mi is tortenik es nagy csavar sem volt a vegen.

Rusznyák Csaba 2013.02.28. 20:18:25

@walter white: de abban pont nem is volt érdekes a sztori szempontjából maga a főhős, épp erről beszéltem a cikk elején.

walter white 2013.02.28. 22:09:48

@Rusznyák Csaba: igen, de egy jol megirt foszereplovel minden sztorit hatasosabban lehet elmeselni, ebbol kovetkezik, hogy hatasosabban lehet atadni uzenetet (ha van). sot, sztori es a karakter nem is igazan letezik egymas nelkul, persze rengeteg olyan film van ahol igen, altalaban ezeket szoktak a gyenge filmeknek nevezni.

K.Leslee 2013.02.28. 22:29:40

Szerintem ez a resz semmivel nem volt rosszabb mint a tobbi, sot. Az Entire History Of You nekem sokkal semmitmondobb volt.

Ertem Csaba szempontjat is. Szerintem az volt a baj, hogy a masodik szocsataban a politikus azt mondja Waldonak, h semmit nem tud felmutatni az embereknek, csak azert van, hogy gunyt uzzon olyanokbol, akik legalabb felvallaltak valamit. O meg maga sem tudja, h kicsoda es semmi ertekelhetot nem tett az eletben. Egy politikus -meg ha seggfej is- felvallalja a szerepet es rengeteg elvarasnak kell megfelelnie. Waldo ehhez kepest egy arctalan senki. Sajnos a politikusnak igaza volt, hiszen ezek utan a komikus elarulja nekunk, hogy nem erdekli a politika, tehat nem is ert hozza. Szerintem ehhez nem kell hozzafuznom semmit.

Ami megint csak tanulsagos es erdekes volt ebben az epizodban, hogy Waldo tipikusan egy olyan karakter, aki a valo eletben is lehetne hires. Meghozza azert, mert az emberek pontosan olyanok, mint O. Mert minden ami politikaellenes, az 'jol meg van mondva' meg ami haboruellenes, azt likeoljuk meg megosztjuk a facebookon, mikozben csilliardokat tolunk a fegyverfejlesztesbe eszrevetlenul meg a megujulo energiaforrasokra bologatunk,, mikozben lofaszt sem tudunk a felteteleirol, csupan jol. hangzik. Szoval Waldo sem kulonb ennel a politikusnal. Csupan jol hangzik amit mond, de ahogy mondjak, semmit sem tud felmutatni. Mas lenne a helyzet, ha ebben a szferaban mozogna es ismerne a politikai kiskapukat, stb. de errol szo sincs ugyebar.

Engem elgondolkodtatott es nem okozott csalodast, de azt nem ertettem, h Waldo miert volt ott meg a szavazatok kihirdetesenel is. Abszolut indokolatlan volt.
A vege kicsit emlekeztetett a Fifteen Million Merits-re, ahogy a szokimondo lazado beepul a rendszerbe.

Amugy ez a sorozat hamarosan onismetlove fog valni, a harmadik evadra mar kellene valami temavaltas, de a cimbol adodoan erre nincsenek kilatasok.

Are you addicted. I mean, are you a dickhead? :-)

Rusznyák Csaba 2013.02.28. 23:56:34

@walter white: "altalaban ezeket szoktak a gyenge filmeknek nevezni."
Pl. 2001 Űrodüsszeia?

@K.Leslee: Vannak motívumok, amik ismétlődnek, ez a koncepcióból adódik, de nem hiszem, hogy ebből feltétlenül bajnak kell lennie, elvégre minden más téren (karakterek, világ stb) teljesen szabadon mozoghatnak.

_renton 2013.03.01. 19:55:12

kicsit spoileres komment

A fentebb írt és amúgy tök jó gondolatokat még azzal egészíteném ki, hogy a legerősebb momentum számomra az a jelenet volt, amikor Jamie Slater a lelkiismerete miatt kirohan a tömegbe de a genya csávó beáll a helyére és kiderül, hogy Waldo túlnőtt rajta, kicsúszott a kezéből az egész, az emberek pedig undorító módon szívják magukba tovább a gennyet. Ez önmagában, meg az ipad app-al szórakozó szánalmas járókelők bemutatása voltak olyan erős pillanatok, hogy az én szememben szinten tartsák a sorozatot.

Amúgy számomra a leggyengébb Black Mirror rész éppen az előző, White Bear. Annyira nem sikerült azonosulni a rikácsoló főhős csajjal (figyelemre méltóan idegtépő alakítás, valószínűleg szándékosan), hogy a végén sem éreztem iránta semmit. És akkor már nem kárpótoltak a show részletei...

_renton 2013.03.01. 20:03:40

A lényeget elfelejtettem!

Azzal, hogy a végén az egész világot ellepi Waldo, nyilvánvalóvá vált az is, hogy ugyanúgy kicsinyes emberi érdekek állnak mögötte, mint a diktatúrák keletkezése mögött. És mekkora remekül utópisztikus ötlet odaképzelni ezt a medvét egy Lenin fej helyére! :D

walter white 2013.03.02. 06:58:15

@Rusznyák Csaba: igaz. en elsosorban a klasszikus, amerikai sztorivezerelt filmekre gondoltam, a 2001 az pont nem ilyen. viszont abban is van egy nagyon gonosz ellenfel, aki a (nem tul sok) cselekmeny bizonyos reszet aktivan mozgatja. valljuk be, hogy HAL egy igen erosen megirt karakter es megcsak hozza hasonlo sem letezett korabban.

Edgar 2013.03.30. 11:28:20

Ha minden epizódot láttatok, nézzétek meg újra a második évad trailerét. Nem támad hiányérzetetek?

Maya-- 2013.03.31. 20:53:36

@Edgar: miért? van valami benne mi nincs a filmben. mert ez elég gyakran előfordul. tudok több esetről.
ha meg csak fogást keresel a sorin, nem vagyok rá vevő :)

Edgar 2013.03.31. 22:45:44

@Maya--: Igen, nagyjából semmi nincs benne a filmben. Hiányolom az éjszaka félmeztelenül közeledő pasast, a kádban a fura szemét kinyitó pasast és pár dolgot, ami nagyon úgy tűnt, hogy részlet a filmből, de mégsem.
süti beállítások módosítása