Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

VHS paradise: Véres játék

2013.02.26. 06:00 Geekblog

bsvhsnost.jpgÚj rovatunkban könnyes nosztalgiával gondolunk vissza törő csontokra, fröcsögő vérre, neonos képekre, szintis/beates zenékre és fantasztikusan tehetségtelen, de szeretnivalóan brutális színészekre, amik és akik annak idején olyan gyönyörűen rontották meg tiszta és ártatlan gyermekkorunkat.

Első állomásunk a pont 25 évvel ezelőtt bemutatott Véres játék (Blood Sport), és annak belga spárgázómuszklija. Szerkesztőségünk négy tagja beszél el-elcsukló hangon (ír meg-megremegő kézzel) arról, hogy formálta őket többek közt ez a film is azokká a vadmarhákká, akik ma. Tartsatok velünk a VHS-Mekka egyik főtemplomába!

Chavez szenszej: A haveri körben a Bloodsport az "áltimét" harcművészeti filmnek számított akkoriban, és nálam tulajdonképpen még most is. Különböző stílusok és különböző nemzetiségű résztvevők egymás ellen, minimális szabályokkal, mindez egy titkos társaság szervezésében a kowlooni Walled City baljós atmoszférájú sikátorainak mélyén, és erre az eseményre csak a legjobbakat hívják meg. Mint valami videójátékban. Már a maga idejében is lelkes hívője voltam a filmnek, a legtöbbször megnézett VHS-eim listájának élmezőnyében foglal helyett, és ha manapság előveszem, akkor is csak az eredeti (egyébként ócska) szinkronnal vagyok hajlandó megnézni. Kell az a fíling, na! Nem volt egy bonyolult sztori, de én még azt a hajszálvékony szerelmi szálat is rühelltem benne, mert lassította a filmet, és elvette a helyet a bunyótól. Viszont a zenéjét egyenesen imádtam, mert egészen különleges misztikus hangulatot adott az egyébként is egzotikus körítés mellé. És amikor felcsendült a Kumite! Kumite! kórus a montázsjelentben, akkor az ember akaratlanul is a levegőbe (öcsibe/hugiba/szekrényajtóba) boxolt párat. Pozőrködés, kliséhalom, tré koreográfia, túljátszott szerepek, de a naív bája mellett volt "lelke" is, ami a mai szuperrealista és szuperlátványos harcművészeti filmekből már hibádzik. A Véres Játék több filmmel egyetemben engem is a harcművészetek gyakorlása felé terelt, és bár a Kumitére nem nyertem meghívást, a Dim Makot azóta is meg tudom csinálni. Mondjuk csak a felső téglát tudom összetörni, és azt is csak kalapáccsal. Ha egyáltalán eltalálom.

Desrix: Habár magára a filmre már csak homályosan emlékszem, a Véres sport (és társai, amikkel ugyanabban a ringben kelt versenyre) számomra mára inkább jelenti a letűnt gyerekkorom gondnélküliségének egyik szeletét. A Véres sport Nosztalgia Expresszére felszállva nem kis utat kell megtennem, de annál élvezetesebbet: az ablakon kibámulva sorra bukkannak elő az autós rágók papírjait fanatikusan gyűjtő kiskölkök, a sarki trafikban vásárolt rambós és kommandós kártyanaptárakat valutaként használó fiúcskák, az órák közti szünetekben a folyosókon, vagy a szünidőben az építkezések gödreiben a filmekből ellesett harcművészeti kunsztokkal felvágó gyerkőcök. Akkor jelentek meg a lapozgatós könyvek, amikért egyöntetűen voltunk megőrülve, illetve akkor hódított az Amerikai Nindzsa is, amit kalap-kabát bekajáltunk. Imádtuk Jackie Chant fiatalon, Schwarzeneggert és persze Van Damme-ot, hangalámondással, vagy anélkül, mit számított. Képzeletben mindannyiunk végigbunyózta az összes akciófilmet – mára persze nosztalgiafaktor nélkül megmosolyogtatóak, de akkoriban, nekünk, kis szarosoknak, egy világot jelentettek.

Rusznyák Csaba: Mindenkinek megvolt a maga gyerekkori perverziója. Valami hülye akciófilm, amit rongyosra nézett (igen, kedves túl fiatal olvasók, akkor még volt minek rongyolódnia), és ma már elnéző mosollyal viszonyul egykori önmagának rajongásához. De míg sokaknak, pl. osztálytársaimnak is, Arnold és Sly voltak a hősök, addig nekem Van Damme, az összes gay spárgájával együtt (és hozzá kell tennem: az Expednables 2-ben is egyedül őt tudtam élvezni – bizonyos gyerekkori beidegződések nehezen halnak; vagy csak tényleg minden és mindenki más fos volt abban a filmben). A Véres sportot pedig legalább ötvenszer láttam annak idején (másik nagy kedvenc: Dupla dinamit!), és nekem ez volt a harcművészeti film, nem holmi távol-keleti vacak, tele nímand színészekkel (egész tisztán látom, ahogy Wostry előadja a Picard-féle facepalmot – a dupla verziót). Természetesen hihetetlenül banális az egész, aki pedig azt hiszi, hogy a korszak akcióhősei közül Steven Seagal az abszolút színészi mélypont, annak időszerű újranéznie a finálé „megvakulási” jelenetét. Mert gyönyörű. Nem kételkedem a pillanat metaművészetében: Van Damme ott megértette, hogy ha már szar vagy, akkor legyél eposzian szar. Kudarcot vallani csak grandiózusan érdemes. Ettől függetlenül ez a film csupa szép emlék nekem. Része a Rusznyák-történelemnek.

TheBerzerker: "Nagyon jó. De a tégla nem üt vissza." Ha gyorsan le akarnám rendezni a rövidre fogott mélyelemzést, az idézet után abba is hagyhatnám. De nem fogom! A Véres sport, vagy játék (ki milyen verzióban látta) Bolo Young rengő csöcseivel együtt is masszívan része a 80-as évek amerikai akciófilmkorszakának. Mielőtt azonban bárki osztani kezdene, elárulom, hogy igen szerintem is egy bugyuta, 666 éves toposzokból építkező filmről van szó, és valóban rettenetes benne gyakorlatilag az összes színész, Van Damme-mal az élen. De most őszintén, ez kit érdekel? Egyetlen dolog számít, a móka. Azt pedig tud is nyújtani a film, méghozzá dögivel! A mai napig képes vagyok nézettségi statisztikai adattá degradálni magamat bármikor, amikor egy kereskedelmi csatorna műsorra tűzi (nagyjából 2 havonta). Ennek ellenére, akármennyire is imádom a filmet, ha megölnétek se tudnám imdb nélkül megmondani, hogy ki rendezte. De ez nem is számít. Komolyan sajnálom azokat a mai fiatalokat, akik nem tudtak "real time"-ban megélni egy olyan csodát mint a Véres sport. Vissza a VHS filmeket az átlag magyar polcaira!

30 komment

Címkék: akció harcművészet vhs paradise

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr795093531

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Flankerr 2013.02.26. 07:02:45

Csillagos ötöst beírtam mindenkinek az ötletért, csak így tovább!
Mire a ez a film eljutott hozzám, már kialakult a komoly nindzsa és Jackie Chan (Sárkány Lord!) fixációm, túl voltam a Deadly Duo-n, és más hasonló filmeken. Így, noha szeretem a jó Van Damme filmeket, pl. a Véres sport/Dupla dinamit párost, bennem ez a film nem hagyott annyira mély nyomot. Nem rossz film, 2-3x láttam, lehet újranézem, de nekem nem ikon.
Na de pl. Norris mester Missing In Action 2-ja, vagy fegyverfanatikusként a Delta Force! Mad Mission 1-2!! Azt látva az összes matchboxom virtuálisan felfegyverződött, ahogy a filmben az autók, a robotharcoktól elaléltam, a főtémát a mai napig fütyülöm..:)
A legelső videókazettámon a Piedone Egyiptomban volt, amit 15x láttam, és imádom..:)

prick 2013.02.26. 10:25:10

Amikor kölök koromban előszór láttam a film eleji montázst a harcosokról, akik a filmben lesznek, kész voltam. Frenk Dákksz. Hangalámondásosan. Szigorúan.

RaveAir · http://www.magyaritasok.hu 2013.02.26. 10:29:13

A Véres sportból már nem sok mindenre emlékszem vissza, kivéve a persze a végső harcot, a "megvakulós" jelenettel, valamint a filmet követő spárgázó őrületet az általános iskolai osztálytársak körében.
Nem lehet megfeledkezni emellett a VHS kazettáról való lejátszás nagy élményéről, amikor már sokadszorra volt másolva a kazetta és össze-vissza hullámzott a kép és a hang. Félek, hogy egy újranézés összerombolna mindent. Nem lenne ugyanaz a hatás megnézni valamilyen digitalizált formában. Nem is beszélve a monoton hangalámondás nyújtotta élményről.

David Sumner 2013.02.26. 10:39:36

Remek rovat, remélem, lesznek további élménybeszámolók. Nálam egyébként a Vörös zsaru volt a kezdet, sőt, kb. a non plus ultra még '94 nyaráról. 6 éves voltam, ősszel lettem 7, de hát amikor láttam, sőt, először láttam Schwarzi személyében valakit, aki legyőzi (sőt, már ezt akkor elvártam: megöli) a rossz fiút, aki bőven rászolgált, akkor kialakult bennem az igazságérzet és máig tartó moziőrületem. Jó kis békebeli, kb. 24 éves KGST-piacos másolt VHS, igazi ereklye. A Vörös Szonja van rajta, amit utálnak, de mivel akkoriban nem volt más lehetőség, meg a szépérzékem sem fejlődött ki, szelektálni meg nem nagyon tudtam, az idő azt is jelentősen megszépítette. Nincs is szebb a recsegő hangú VHS-eknél, még jobban felerősíti pl. a Vörös zsaruban a lövések hangját vagy a nyitójelenetben, a szaunában a zúgást, Horner zenéjét. A kép sincs topon, de hát az kell az '80s kirándulásokhoz. Amikor meg látok manapság ilyen old school, netán hangalámondásos akciócuccokat, az első ami eszembe jut, az az, hogy ropog a hang, a hőseink így még keményebbek, a dumák dettó (persze ez a legendás szinkronokra is áll), és rögtön tudom, miért volt jó élmény rántott hússal zabálva nézni mondjuk egy Rambót. És tudom, mennyire jó móka lenne ugyanezt utánozni ma is.

szkristof92 2013.02.26. 11:58:38

Kiváló rovat. a film pedig nálam is egy hátulgombolós VHS klasszik. Van Damme-tól még a Kickboxer is totál ugyanilyen szerethető marhaság, én nekem a Rambo első három része, Terminátor 1-2, Police Story 1-2 (női hangalámondással), Delta Force 1-2 ezek voltak a gyerekkori alapozók.

FunkTazmagora 2013.02.26. 11:59:04

"autós rágók papírjait fanatikusan gyűjtő kiskölkök" Bizony,bizony a Turbo rágó :) Egyszerre 10-et is megvettem csak a képek miatt - az íze viszont nem volt jó - , egész kis köteget gyűjtöttem belőle, ami máig megvan :) Na és a videókölcsönzők, amik akkor élték fénykorukat , és alig vártuk, h. mikor jelenik meg az új Van Damme, Schwarzi vagy Jackie Chan film ( és persze bosszankodtunk, ha épp nem volt benn ). Bár 24 évesen még nem tartom magam öregnek, mégis jó nosztalgiázni a '90-es éveken , mert az a feeling már nem jön vissza.

Nekem Van Damme-nek a sima verekedős filmjei nem igazán tudtak megfogni, számomra a kedvenc a Börtöncsapda-Tökéletes katona-Dupla Dinamit-Tökéletes célpont "szentnégyesség" volt.

( Egyébként Van Damme azért több arckifejezést tudott magára erőltetni, mint Seagal :)

Gavroche11 2013.02.26. 12:23:12

Emlekszem a gyerekkori jobaratommal szamtalanszor megneztuk a Veres Jatekot. Ot abszolut beszippantotta, delutanonkent hosszu orakat toltott azzal, hogy megtanulja otthon, a kisszobaban, a fejukre allitott butorok kozott egyensulyozva Van Damme bizonyos mozdulatait.

Nekem is tetszett, de az az igazi, kemenyvonalas fanboy-attitud mar kisgyerekkent is tavol allt tolem... utaltam is magam rendesen, hogy en miert nem tudok lelkesedni, bennem miert nincs olyan tuz.
Hogy a Kickboxer egyik emlekezetes pillanatat idezzem: talan tobbet kellett volna krokodilkonnyeket hullatva, fortyogo duhvel, fajdalommal es bosszuvaggyal vegyes (tulhuzott) indulattol reszketve a tukorbe pillantanom a "Meg akarok kuzdeni Tong Po-val!" mondatot ismetelgetve.
Lehet, hogy akkor megjott volna a tuz es a lelkesedes?!

David Sumner 2013.02.26. 12:25:19

Gyerekként az unokatesóm volt nagy Van Damme-fan. Mindig mondta, hogy milyen fasza film a Dupla dinamit (nekem is máig az a kedvencem JCVD-től), meg hogy Van Damme hogy dug benne, hogy rúgja el a hordókat, hogy ikertestvére van stb. "Nyalja ki a seggem!" "Hogy? Nem értem." "Nyalja ki a seggem!" "Nagy hiba."

Gevin · http://mediaviagra.blog.hu/ 2013.02.26. 12:37:04

Zseniális rovatötlet! Már most imádom.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.02.26. 14:18:02

az ötlet nekem is nagyon bejött!

meg ezt a filmet is szerettem.

borisz 2013.02.26. 16:13:03

yeah!
nekem a kék villám - commando - predator - rambo 2 voltak az első igazi vhs élményeim a nyolcvanas években, (meg a robotzsaruk, de bocs, azt már akkor sem szerettem) azokat szerintem hetente többször is lenyomtuk osztálytársamnál, mert akkor még csak nekik volt videójuk. a véres sportot, meg a nicot már a rendszerváltás után, konkrétan 91'-ben láttam kecskeméten, birkózó edzőtáborban, a nico mai napig óriási kedvenc is maradt :)

superben 2013.02.26. 23:06:26

A legkorábbi VHS élményeim az Amerikai nindzsa és a BMX banditák volták. A gazdag osztálytársunknál néztük őket rendszeresen, mert nekik már '91-ben volt videójuk. :) Aztán jött a Vörös zsaru, Dupla dinamit, Utolsó cserkész(!) és a Beverly hills-i zsaru. Kb. '96-ban kaptam egy videomagnót és az első film amit egy akkori osztálytársammal felvetettem az HBO-ról A holló volt (ami azóta is nagy kedvenc).

jocibmx 2013.02.27. 09:27:15

Nekem a Robotzsaru filmek voltak a gyengéim, emlékszem még a videó kölcsönzős korszakból, hogy folyton kisírtam, a kikölcsönzését, hogy aztán, háromszor négyszer is végignézzem, mire aztán anyumék is látták egyszer, az egyik véresebb jelenetet, aztán le lett szabályozva mit is nézhetek :D

jocibmx 2013.02.27. 09:40:14

Ja és csodálom, hogy senki se hozta még fel, azt hogy a videó korszakban ki mennyi filmet vett fel kazira , az épp sugárzott filmekből :D. Nálunk legalábbis ez nagyon ment, ha volt valami jó film, faterral tuti felvettük.
Külön játék volt, hogy ha bevágtak egy reklámot, akkor visszatekertük a videót, beállítottuk oda ahol még a film ment, és úgy vártuk a reklám végét, mintha csak egy pisztolypárbajban lennénk, hogy amint elkezdődik a film máris elindítsuk a felvételt. És utáltuk, ha a tévé logók mellett más músorok reklámjait is kitették. Persze ha meguntuk a filmet, rávettünk a kazira valami mást, így előfordult, hogy a Tango és Cashbe, bekerült egy két másodpercnyi Robotzsaru, Terminátor, Kincs ami nincs, esetleg szülinapi tortaevés. :)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.02.27. 10:01:28

@jocibmx: reklámbevágás már sokkal későbbi vhs korszak.

Az "eredeti" az a kalózfilmek hangalámondással, aztán a téka filmek másolása és csak aztán jöttek a kertévék a reklámjaikkal.

És a kertévék előtt jött a gazdagoknak a hbo.

jocibmx 2013.02.27. 10:06:53

Hát én 90ben születtem, 95től volt videónk, úgyhogy nekem ez volt csak, nekem erről szólt a VHS korszak, de faterom egyébként sokat mesélt arról, hogy a katonaságban, milyen kalózcuccokat néztek, de nekem az kimaradt. De egyébként, örülök hogy még részem volt ebben :)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.02.27. 10:14:02

@jocibmx: akkor fiatal vagy, és az igazi vhs korszakot nem ismerted. ;)

borisz 2013.02.27. 11:27:58

a legnagyobb alámondás (nem tudom melyik filmben sajnos) a fuck you helyett: "ördög vagy" :D
mai napig használjuk...

jocibmx 2013.02.27. 11:36:27

@doggfather:
de a végéből még elcsíptem egy pár évet, és sok emlékem van még belőle. :)

Rusznyák Csaba 2013.02.27. 11:46:33

@borisz: áááá, neeee :D ezt ki kell derítened, melyik filmben, és melyik jelenetben volt:)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.02.27. 12:12:39

@jocibmx: :D meg a fater kazettái, nem??

Nekem is megvannak azok is!

jon snow 2013.02.27. 14:17:01

@Rusznyák Csaba: Az utolsó akcióhősben volt.

Amiket en neztem anno rongyosra, az a Sógun arnyeka ( valamelyik nap lattam az uj szinkronnal. siralmas volt :( ), es az operation: dragonfire ötrészes GI-joe rajzfilm. Az volt az elso 5 resz, amiket a DIC keszitett es azoknal a magyar szinkron is kiraly volt.
Elotte a Sunbow fele sorozatnal kb 3 ember szinkronizalta az osszes karaktert :)

jon snow 2013.02.27. 14:19:20

ja bocs, nem. a Menekülő emberben volt.

Maya-- 2013.02.27. 18:13:37

ejj, ha nekem megvolna a fater összes kazija...atyaúristen!

a filmet meg nem láttam.

borisz 2013.02.28. 14:51:08

@jon snow: kizárt. ilyen sárkánykarmok (? az volt a címe egyáltalán? amiben a csávó lassítva ugorja át a kartondobozokat, epic), vagy nemtom, valamelyik dudikoff film lehetett, vagy esetleg egy lethal weapon klón zs kategóriás izé.

Raticus 2013.03.02. 02:15:32

@ Rusznyák: "... (és hozzá kell tennem: az Expednables 2-ben is egyedül őt tudtam élvezni – bizonyos gyerekkori beidegződések nehezen halnak; vagy csak tényleg minden és mindenki más fos volt abban a filmben). " És tényleg. :) Megnéztem, elolvastam itt róla a kritikát és gyakorlatilag a gondolataimat öntöttétek digitális tintába. Ezért is olvasom ezt a blogot rendszeresen (bár ritkán kommentelek): az esetek 90%-ában egyezik a véleményem a tiétekkel.
@borisz: A YouTube-on hangalámondásos videókat kutatava: a 48 óra azon jelenetében, melyben Medve Billy-t keresik egy country-lebujban, Eddie Murpy redneck-nek nevezi a törzsvendégeket. Na, azt a hangalámondó fickó egy az egyben lefordítja vörösnyakúaknak. Ha érdekel valakit: www.youtube.com/watch?v=brGI-nCpxFk

valakién 2013.03.02. 15:52:16

VHS korszak, imádtam és valamilyen szinten imádom ma is. A Véres játék még mindig megvan kazin (szinkronosan) csak sajnos a képmagnó (videó :-) )
nincs már meg hozzá.

Én bírtam Bolo Yeungot is, neki is van egy-két
"gyöngyszeme" , ajánlóm például a TC 2000 című filmjét, igazi klasszikus.

Jó a rovat, csak így tovább!!!!!!

borisz 2013.03.04. 14:17:09

@Raticus: :D oh, ez a videó visszavitt gyerekkoromba :)
ez itt így vicces, de sajnos a mai napig vannak ilyenek. valamelyik nap a tévében hallottam, hogy "ha fogsz nekem macskahalat". üvölteni támadt kedvem. mert arra még az én szerény angoltudásommal is rájöttem, hogy harcsáról van szó.
süti beállítások módosítása