Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

V/H/S

2013.01.21. 06:00 Rusznyák Csaba

vhs01.jpgHárom fiatal srác egy szemüvegkamera segítségével házipornót készül forgatni, de az egyik, egy buliból e célra magukkal vitt lány mészárszékké változtatja a légyottra kijelölt motelszobájukat. Ez az Amateur Night, szimplán az egyik legjobb, legzsigeribb, legkegyetlenebb horror, ami Amerikából az utóbbi években kikerült. Az egész pofátlanul egyszerű, ráadásul pont az történik benne, amit vársz, a profi kivitelezésnek, a tökéletes hangulatteremtésnek, a szex és a gore nyomasztó kombinációjának köszönhetően mégis felejthetetlen, ahogy az önző csínnyel fűszerezett partiest riasztóan gyors lefolyású rémálomba torkollik. Totális terror.


Ez a történet csak egyike annak az ötnek, amit egy hatodik foglal keretbe a V/H/S-ben, egy tucatnyi író és rendező által jegyzett horrorangológiában. A szkeccseket a found-footage koncepció fogja össze, és bár az alkotók nem mindig tudják elkerülni ennek a formátumnak a rákfenéit (az „akkor is forgatok, amikor az életemért küzdök” esete), javukra írható, hogy igyekeznek azt a lehető legkreatívabban használni, sőt, integrálni a cselekménybe. A Tuesday the 17th című Péntek 13 átiratban pl. a kinyírhatatlan erdőbéli gyilkost csak alaktalan statikus zörejként látja a kamera, ez (és a társait eláruló szereplő több szkeccsben is kényelmetlen módon visszatérő motívuma) turbózza valamelyest fel a kiszámítható sztori egyébként alacsony parafaktorát.

A The Sick Thing That Happened to Emily When She Was Younger teljes egészében egy videóchat ablakában játszódik le, szépen kihasználva a koncepció nyújtotta perspektív és technikai lehetőségeket. Ha utólag visszagondolva is lenne bármiféle értelme, akkor a lenyűgözően beteg, alattomos, több alműfajt összefésülő rövidfilm akár az egész antológia legjobbja is lehetne. De így is zsebrevág minden Paranormal Activity-féle vadbaromságot. A Second Honeymoon azt nyújtja, amit a V/H/S legnagyobb nevétől, Ti Westtől elvárunk: már-már kínosan lassú, de egyre nyugtalanítóbb építkezés egy brutális végkifejletig – váratlanságával és kíméletlen hirtelenségével ez csapja képen a nézőt leginkább. A boldog hétköznapok figyelmeztetés nélkül, másodpercek alatt fulladnak vérbe, és még alig fogtad fel, már vége is az egésznek.

vhs03.jpgAz antológiát a 10/31/98 zárja, fejvesztett meneküléssel egy véletlenül megzavart ördögűzés következményeiből, házas horror elemekkel. A sematikus rövidet a tempó és az apró ötletek adják el, és utóbbiakból szerencsére jut egy kevés az egyébként lapos és nem túl izgalmas keretsztoriba is: a Tape 56-ban fiatalok törnek be egy házba, hogy ellopjanak egy bizonyos kazettát – több is hever egy hulla társaságában, úgyhogy elkezdik nézni őket (ezekből lesz a fenti öt sztori), hogy megtalálják, amit keresnek.

A színvonal, ahogy az várható, egyenetlen, de mindegyik rövidfilm jó a maga módján, egyik sem alacsonyodik le az olcsó ijesztgetések és az atmoszférát helyettesítő gore szintjére, és vannak témák, amik a found-footage koncepción túl is összekötik őket. Úgymint az emberi hülyeség, kisstílűség, gonoszság és gyarlóság, a már említett csoporton/párkapcsolaton belüli árulás, és főleg, mindannak a szexualitásnak a rendszeres és elkerülhetetlen borzalomba fordulása, ami egy férfi és egy nő közt létezhet. És pont az ilyesmiktől képes élni és fosatni a horror.

14 komment

Címkék: horror filmkritika

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr865028756

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Maya-- 2013.01.21. 13:58:11

hú, ez mind igaz..jaj, az a csaj. brrr..

walter white 2013.01.21. 16:31:25

azon az alapon ultem le ele, hogy neha jo ugy megnezni egy filmet, hogy semmit nem tudunk rola.
kb. a felenel jartam es csak nem akart osszeallni, szoval nem birtam ki, hogy ne nezzek jobban utana. akkor derult ki, hogy ez egy antologia :)

(kicsit jobban felkeszulve varom a The ABCs of Death-et, nem kevesebb mint 26 rendezo :)
www.imdb.com/title/tt1935896/)

volt benne par jo momentum, de jobb lenne ugy a vilag, ha minden rendezo aki found footage filmben gondolkozik, horror helyett inkabb pornot csinalna. vagy ha nem, akkor talalja meg 50 videokazin az osszes kazincbarcikai szakmunkaskepzo 15 evnyi osszes szalagavato musorat es nezze elobb vegig es gondolkodjon.

drani 2013.01.21. 20:24:09

Heló! tudtok egy forrást a filmhez? nem találok hozzá semmit a keresőkben.

Werewolfrulez · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2013.01.21. 20:45:58

Azért ANNYIRA nem volt jó a film... a kezdő sztori kiemelkedő, a többi már csak "nem rossz". A kerettörténet viszont borzasztóan gyengusnak tűnt.

Error Flynn 2013.01.21. 21:11:28

Ez sajnos nekem nem volt több mint félkész, kidolgozatlan ötletek tárháza.
A japánoknak volt pár hasonló antológia-filmjük, mint pl: 13 Real Asian Horror Stories, Stories from japan (vagy valami hasonló volt a címe). A 13...-at sem nevezném valódi filmnek, ezt sem...

Tiger Woods 2013.01.21. 22:22:05

az amateur night volt a legkiemelkedőbb, a többire nem is nagyon emlékszem. amiatt megérte megnézni.

scorsesefan 2013.01.22. 07:58:07

@drani: amazon-ról rendelhető.

Case · http://streetartbp.hu/ 2013.01.22. 10:06:52

@drani: piratebay-röl rendelhető. :D

én meg nem tudom, hogy bepróbálkozzak-e vele, rég volt film amiröl ennyire szélsöségesen különbözö véleményeket olvastam volna.

Rusznyák Csaba 2013.01.22. 10:14:49

@Case: nézd meg az első szkeccset, ha már az sem tetszik, a többivel felesleges időt vesztegetned.

Pacey · https://filmleltar.blog.hu/ 2013.01.22. 14:47:28

Sokkal rosszabbra számítottam, az ilyesmi filmfüzérek általában borzalmasak, a found footage horrorok meg aztán pláne. A The Sick Thing That Happened to Emily When She Was Younger volt szerintem a legerősebb darab.

default-design 2013.01.22. 15:38:33

Kevés szódával elmegy :)
The ABCs of Death-t "jobban várom"
- mindkettő a munka közben nézegetős kategória 8)

cseszlovák · http://cseszlovak.tumblr.com/ 2013.01.22. 15:57:34

az első szkeccs annyira kemény, zsigerekig ható, hogy utána már a többin inkább csak unatkoztam/bosszankodtam!
de az első miatt végül is nem bánom, hogy megnéztem!

SoulMiner 2013.01.28. 03:48:51

Az első és utolsó szkeccs szerintem jól sikerült. A chat-es is maradandó, de a többi elég átlagon aluli. Sajnos annyira nem lett jó az antológia, hogy izgatottan várjam a folytatást, tényleg csak az első rövidfilm miatt érdemes megnézni. A Second Honeymoon kifejezetten bosszantóan üres és unalmas, az a mélypont.

The Real Storm Trooper · http://costumeofsuperheroes.com 2015.01.27. 21:05:27

Szerintem nem lett rossz, sőtt :) végre valami egyedi
süti beállítások módosítása