Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Batman: A sötét lovag visszatér

2013.01.19. 06:00 Rusznyák Csaba

dkrmov1.jpgAkinek magyarázni kell, hogy a Frank Miller tollából született The Dark Knight Returns nem csak Batman történetében vízválasztó, hanem úgy általában, az egész képregényművészetben, az nem biztos, hogy jó helyen jár. Úgy tűnt, a DC animációs részlegének fejesei is rossz helyen jártak, amikor fejükbe vették, hogy következő home video piacra szánt rajzfilmjüket erre alapozzák – mert Miller comicja túl sötét, túl durva, túl beteg, túl komplex, túl minden ahhoz, ahogy akár a „testvéréből”, Az első évből készült film mellé fel lehessen tenni a polcra. Úgyhogy az utóbbi idők egyik legnagyobb meglepetése, hogy a klasszikus műből minden odds ellenére sikerült egy baromi jó adaptációt kerekíteni.

A DC animációs filmjeire rendre rányomta a bélyegét az, hogy az alapanyagtól függetlenül, be kellett őket tuszkolni egy nagyjából 70 perces játékidőbe, ami ezen a téren valamiért standarddá vált (ugyanez áll a Marvel hasonló próbálkozásaira). A The Dark Knight Returns (itthon is megjelent/megjelenik Batman: A sötét lovag visszatér címen) viszont túl nagy monstrum ahhoz, hogy amatőr hentesmunka nélkül az említett keretek közé szorítsák, így a DC két részre bontotta, amik összesen kitesznek egy kényelmes hosszúságú mozifilmet – és ha már itt tartunk, ha választanom kell, hogy melyik a jobb az elmúlt év Batman-adaptációi közül, akkor nem a Sötét lovag: Felelmelkedésre megy a voksom.

Persze a The Dark Knight Returns alkotóinak csak annyi dolguk volt, hogy ne csesszék el a briliáns alapanyagot – de ez talán nem is lehetetett annyira egyszerű, mint amilyennek hangzik. Az egy dolog, hogy Bob Goodman forgatókönyve lépésről-lépésre követi a cselekményt, olyannyira hű adaptációt kanyarintva, mint az Első év vagy a Sin City, de az, hogy nem tompítja a képregény durva, beteges és brutális sztorielemeit, meglepő. A tömeggyilkosság, az önnyaktörés, a fejleszakadás, a vérfröcsögés, a lelki horror mind kipipálható, és őszintén fogalmam sincs, hogy úszta meg a film egy PG-13-as besorolással. De megúszta, és ott dobog benne az eredeti mű sötét szíve, nyomasztóan, kompromisszummentesen, fájdalmasan.

dkrmov2.jpgPersze így is vannak aspektusai a képregénynek, amik elsikkadnak. A disztópikus társadalom ábrázolásának szatirikus pengeéle elkopott az adaptálás folyamatában, a harmadik világháború fenyegető réme nem tud kellőképp illeszkedni, ki-kilóg a cselekményből, ahogy néhány egyéb momentum, motívum is aránytalanná válik (pl. Reagen alakja már túl komikus, túl parodisztikus). De a The Dark Knight Returns legnagyobb problémája a rajzstílusa – ami, bár kicsit sötétebb színvilággal és robosztusabb figurákkal dolgozik, lényegében majdnem ugyanaz, amit számtalan DC-animációban megszokhattunk már. Jót tett volna neki egy egyedibb látványvilág, egy markánsabb elszakadás a tipikustól, ha már a sztori és az atmoszféra terén meg merték lépni, amit kellett.  

Jay Olive rendezőnek (Zöld Lámpás: Smaragd lovagok, ami megette a mozifilmet reggelire – bár tény, hogy nem volt nehéz dolga) ezeket a sutaságokat többé-kevésbé sikerül ellenpontoznia. A cselekmény érzelmi súlypontjait nagyszerűen dirigálja (még egy-két emlékezetbe égő képpel is szolgál, mint a nyakláncelszakadás, amit pedig már vagy ezren vizualizáltak előtte), a Batman és Superman közti összecsapást durvává, brutálissá, intenzívvé teszi, ahogy kell, Joker beexponálását az első rész végén pedig hátborzongatóan gyönyörűen oldja meg, sőt, ezzel az egyetlen jelenettel még a képregényen is túltesz. Az az ámokfutás egyébként, amit a gyilkos bohóc itt végez, minden korábbi filmes inkarnációján túltesz – Michael Emerson pedig szenzációs szinkronhangja (Peter Weller is remek Batman, ha már itt tartunk, és a zene is nagyszerű, még ha hallhatóan sokat merít is Hans Zimmer munkájából).

A The Dark Knight Returns egy nagyon kellemes csalódás, még ha – nyilván – esélye sincs rá, hogy akár csak hasonló szerepet, jelentőséget vívjon ki magának, mint a képregény. És nehéz nem belegondolni, hogy ez a sztori így, de még nagyobban, vagyis (élőszereplős) mozifilmként milyen eget-földet rengető lehetne, lehetett volna. 


17 komment

Címkék: animáció akció filmkritika szuperhős

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr265025382

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

The Man Who Laughs · http://trashneveles.blog.hu/ 2013.01.19. 09:24:36

Ugyanígy vagyok vele a éves top 5 listámról ki is túrta a Felemelkedést. Bár még csak az első felét láttam örülök, hogy a második is hasonlóan jó.

Amúgy meg szerintem a legjobb Batman film a Mask of Phantasm ami sokkal jobban adja vissza a karaktert mint bármelyik élőszereplős film (pedig szerettem azokat is, sőt). Ez pedig minőségileg szorosan a nyomában jár.

Szerintem az Under the Red Hood is remek lett amúgy, nem ennyire remek, de az is versenyre kellhet simán a mozifilmekkel.

Ha a moziban alul is marad az animációs DVD-k piacán a DC messze a Marvel felett teljesít az utobbi években.

TheBerzerker 2013.01.19. 09:27:18

A Year One-t nagyon szerettem. Kövezzetek meg de a Dark Knight Returns-t baromira untam. Túl tömény és sok volt nekem a narráció benne emlékeim szerint. Rajzfilmekre mindenképpen rámegek, mert még egyiket se láttam.

scorsesefan 2013.01.19. 10:51:13

@TheBerzerker:
Jár a kövezés, az a képregény fantasztikus.

TheBerzerker 2013.01.19. 11:40:51

@scorsesefan: Mindenkinek megvan a maga keresztje:D

_Nagy Krisztián_ 2013.01.19. 13:21:23

@TheBerzerker:
Ne aggódj, a legnagyobb kőre rávéssük a nevedet és együtt dobjuk rád :)

[cue scene from the Life of Brian]

David Sumner 2013.01.19. 15:06:50

Nos akkor... A Sötét Lovag visszatér lepipálja még a Killing Joke-ot és az Arkham Asylumot is. Igaz, nem olvastam sok denevéremberes képregényt, de ebből a szentháromságból még így is kiemelkedik Bruce Wayne rekvieme. És mivel már maga az alapanyag is olyan piszok erős a dionüszoszi őrületével és keserveivel, hogy irtó bambának kell lenni ahhoz, hogy valaki elbaltázza (lennének ilyenek, de Oliva és Goodman a jó ligában játszanak, úgyhogy én örvendek), ezért én is be merem vallani, hogy bizony a Returns jobb adaptáció még a Risesnál is. Pedig az se kutya, sőt. Mégis... "a visszatérésben" egyszerűen Miller megadta Batmannek azt mindig is tudott róla mindenki: hogy egy dühös, megszállott bűnüldöző, akinek ha leveszed a szájáról a kosarat, látod, milyen is valójában. Ez pedig nagyon meg tudja érinteni a képregényt művészetként bálványozó, drámafüggő geek szívét-lelkét. Én pedig éppen ilyen vagyok. Féltem, hogy majd átírják a befejezést, de nem tették. Törtem zúztam-volna, mivel számomra a "This will be a good life. Good enough." simán van olyan ütős végszó, mint a "Nem a repülők voltak. A szépség végzett a szörnyeteggel." vagy a "Felejtsd el, Jake! Ez a kínai negyed." Utóbbi még jobb is analóg mondatként a nihlista miliő miatt.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.01.19. 15:34:48

ezt a max 70 perc lehet egy animáció dolgot én se értettem, de látom, hogy nem vagyok egyedül az értetlenségemben.

David Sumner 2013.01.19. 19:59:09

@doggfather: Szóljon a készítők becsületére, hogy még a szűkös játékidőből is ki tudták sajtolni a legtöbbet. Tényleg monstrébb hosszúság kellett volna (elnéztem volna egy négyórás eposzt például, de erről csak álmodhatok), de ha ennyi időbe is bele tudták passzírozni, amit (szerintem) bele kellett, akkor jó.

Azt egyébként nem értem, hogy Reagan miért komikus? Óriásit dobott a Fehér Házas jeleneten, amikor a lovas párhuzammal és a ranches fotójával utaltak arra, hogy ő egy westernszínész. Más olyan viselkedést se tudok hozzá kötni, ami mondjuk ripaccsá vagy önmaga paródiájává derogálta volna az öreg Ront.

JClayton · http://bumm.sk/blog/szemtanu/ 2013.01.20. 00:08:31

Szégyellem, de képregényben én se tudtam végigolvasni a The Dark Knight Returns-t (a mutánsok vezetőjével való első párbajig jutottam, de Miller szokatlan rajzstílusa és a kicsit inkonzisztensnek tűnő történet miatt egyszerűen nem nyúltam hozzá megint).

Ez a két film remek volt, az ajánló miatt vettem a fáradságot arra, hogy tegyek egy másik próbát, akkor legközelebb megint jönni fog a képregény, hátha.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.01.20. 13:34:46

@David Sumner: persze, nagyo kihasználtak a játékidőt az biztos, de ha a disney csinálhat "egész estés" meséket (értsd: másfél óra) akkor a dc vajh miért nem csinál soha?!

Balakin · http://balakin.blog.hu/ 2013.01.20. 15:33:05

@doggfather: gondolom azért mert az a plussz 20 perc animáció az plussz 3 hónap munka, amit lehet nem akar a WB megfinanszírozni egy direct to dvd film esetén. Szerintem most be van nekik lőve a költségvetés, hogy félévenként új home video, mindegyik 70 perc és így tuti behozzák az árukat és csinálhatják a következőt.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.01.20. 15:43:34

@Balakin: áucs, szóval "egyszerű" ktgvetési oka van, ez szomorú...

David Sumner 2013.01.20. 20:14:59

Egyébként a The Dark Knight Returns itthon mikor jelent meg? Úgy értem, magyar nyelven. Mert a Trillian Képregényboltban volt, de csak angolul. Vagy ha meg fog majd jelenni, mikorra várható és melyik kiadótól?

Rusznyák Csaba 2013.01.20. 20:46:59

@David Sumner: Az természetesen a rajzfilmre vonatkozott, nem a képregényre (az nem jelent meg itthon), de utólag visszaolvasva valóban félreérthető, sorry.

Elmeboy 2013.01.21. 21:45:48

Ühh, ez marha erős volt, még azt is ki merem jelenteni, hogy közel egy szinten van a forrásművel, még ha a fasza húzások legtöbbjéért természetesen a képregényt illeti is az érdem és az eredeti innovációjának nyomába se ér, nem is érhet . Ami talán az adaptáció javára írható, hogy letisztultabbnak, plasztikusabbnak hat, Millernél a nagy sűrűség közepette azért (nekem) helyenként könnyű volt átsiklani fontos részletek felett, amik itt jobban ki voltak domborítva.

És hát ja, hiába békéltem meg kezdeti heves gyűlölködés után végül a TDKR-rel, ezután azt kívánom, bárcsak fele ennyire jó lett volna.

prick 2013.01.23. 10:12:43

Tényleg nagyon fasza volt. Az első résztől még nem dobtam hátast, de a 2. az arany.Valaki írta korábban, hogy a képregényben nem tudta sokszor "lekövetni", hogy mi történik és most helyre került neki, így voltam én is vele.

Gevin · http://mediaviagra.blog.hu/ 2013.03.04. 23:30:34

Az első rész remek felvezető, aztán a második valami őrületes bomba, amely totálisan a levegőbe repíti az élvezeti faktort. Köszi az ajánlót!

Egyébként a 2. részben ugyanaz az animáció volt? Számomra helyenként sokkal jobbnak, részletesebbnek és kidolgozottabbnak hatott, mint az elsőben.
süti beállítások módosítása