Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Goodbye, Peter Parker!

2012.12.27. 14:05 Rusznyák Csaba

050.jpgHa még nem olvastad volna az Amazing Spider-Man egyelőre utolsó, 700. számát, és szeretnél meglepődni rajta, ÉS még nem futottál bele a tegnap óta a neten keringő milliónyi spoileres hírbe, twitter/FB/fórum/Blogbejegyzésbe, akkor most peched van, mert itt bizony lelőjük a poént: Peter Parker halott. Doctor Octopus agyonverte, és mostantól ő lesz Pókember (ezt nem fejtem ki – hosszú, komplikált, ráadásul leírva síkhülyeségnek hangzik, úgyhogy tessék elolvasni).

Persze, nem ez az első eset, ráadásul Supermantól Batmanen át Amerika Kapitányig már minden létező szuperhős „meghalt” legalább egyszer, mégis itt vannak köztünk a mai napig is. Szóval, hiába bizonygatja az író, Dan Slott és a Marvel szerkesztősége, hogy ez a halál most „igazi” és „tartós”, már a kutya nem hisz nekik.

Annál szebb lenne, ha mégis igazat mondanának. Félreértés ne essék: a lelkem mélyén egyáltalán nem szeretném, hogy Peter halott maradjon, ugyanakkor az amerikai képregényiparnak talán pont valami ilyesmire lenne szüksége, hogy végre kimásszon a sokak által elunt biztonsági játéknak és kiszámíthatóságnak abból a mocsarából, amiben évek (évtizedek) óta dagonyázik. Pókember utolsó hőstette: a mainstream amerikai comic megmentése. De szép lenne. Talán van rá 1%-nyi esély?

Mit gondoltok? Halott marad? Ha nem, mikor tér vissza? (Amazing Spider-Man 800?) Mi lesz Octopusszal? És lesznek-e mindennek bármiféle hosszú távú hatásai a tengerentúli képregényekre? DISCUSS!

35 komment

Címkék: képregény hír szuperhős

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr434983447

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hitványzine 2012.12.27. 14:11:19

az a bajom az egésszel, hogy tök jó hogy végre volt tökük megtenni ezt a lépést, de bárcsak ne ilyen bárgyún tették volna - ha Pókember meghal az legyen már epikus és súlyos, ne ez hogy az a csattanó a sztori legvégén hogy "okidoki átveszi a helyét".

Zsoca87 · http://kilencesterv.blog.hu/ 2012.12.27. 14:13:20

ASM #800 nem hiszem, hogy lesz, már a visszahozása komolyabb apropót igényelne. Esetleg Superior SpiderMan #100? :D

Egyébként persze, nem hiszünk nekik, de én Slottban iszonyatosan bízok, amíg ő írja a Pókembert, addig nem félek ilyen fordulattól. Olyat viszont simán el tudok képzelni, hogy ha esetleg ő távozik és/vagy csökkenek az eladások, lesz egy ilyen csavar.
A Superior első számára már nagy meglepit ígérnek (pörög a marketing gépezet, ezt nem lehet elvenni tőlük). Az tuti, hogy én nem kívánom a halálukat, várom a folytatást, minden adott ahhoz, hogy valami igazán eredetit hozzanak össze.

Rusznyák Csaba 2012.12.27. 14:15:03

@Zsoca87: Azt pedig jobb ha elhiszed nekem, hogy lesz ASM 800, Parkerrel vagy nélküle, de a cím tuti nem marad halott.

sajó d. 2012.12.27. 14:17:13

semmi gondom nincs azzal, hogy kinyírták parkert, annál már sokkal jobban, hogy milyen módon. a szép kerek 700. részre összecsaptak egy történetet, ami szerintem egyáltalán nem volt jó felvezetve még akkor sem, ha oki doki világelpusztítós terve viszonylag friss volt még, de egyáltalán nem nevezném tudatos építkezésnek. ráadásul ez az mindswap bullshit irtózatosan felbasz, én már annak is örültem volna, ha otto végre tényleg meghal...

egyébként meg kizártnak tartom, hogy egy sokáig így maradna, a törzsközönség biztosan lázongani fog és a film franchise-ba sem illik bele sehogyan sem ez a sztori.

szerintem annyi lesz belőle, hogy a Superior Spider-Man megy majd pár számot, majd szép lassan Peter tudatára ébred a testében és újra önmaga lesz, aztán mehet minden úgy ahogy eddig.

egyébként maga az ötlet nem rossz, de totál rosszul időzítettnek és elhamarkodottnak érzem, amivel csak ráakarták sózni mindenkire majdnem 10 dolcsiért a 700. ASM-számot.

Blazious 2012.12.27. 14:28:51

Nekem tetszett a sztori, sztem évek óta az egyik legjobb történet. Király lenne, ha végleg halott maradna, valami olyan kerülne vissza a képregénybe, ami Superman halálával eltűnt (ha valakinek, akkor az akkori DC vezetésnek járna a vodoo-bábu).
Sajnálom Petert, de sztem így fasza volt. Jól fel volt vezetve, mivel nem nyújtották 6 suámíg, végig pörgött, kétségbeesett volt, és bár vártuk, hogy Peter megmenekül, sztem valahol sejteni lehetett, hogy nem fog, a sztori nem oda tartott. Ha megmenekült volna, akkor az utóbbi évek legnagyobb blöffje lett volna, így viszont valami új lett belőle.
A Marvelnél már évek óta próbálkoznak hasonlókkal, minden Main Eventnél meghal valaki, hátha attól személyesebb lesz a sztori, de sose sül ki belőle semmi jó: Civil War: Goliath, aki kb c-zs kategóriás avenger, + Cap. America, de róla tudni lehetett, hogy nem marad halott, meg valahogy hülyén is hozták össze. Secret Invasion: Wasp, akinek a halála komikus, és amúgy is azóta köszöni jól van. Siege: Ares, aki sztem fasza karakter, de max b kategóriás hős, vagy még az se. Fear Itself: Bucky, de az ő halála elnagyolt, nem éreztem benne, hogy na, most valami fontos történt. (A többi halálról meg ne is beszéljünk: Cable, Sabertooth, Psylocke, az összes X-men stb.)
Ja, meg Ultimatum. Ultimate Spider-man halála, ami ennél sokkalta gagyibb volt.

Ez a történet viszont végre valami kerek volt. És az új hősben rengeteg lehetőség rejlik, remélem Slottnak sikerül szerethetővé tennie, rengeteg belső vívódást ki lehet hozni belőle.
Hogy jó lesz-e, majd meglátjuk.
Aztán, ha nem fogy a képregény, majd jön egy retcon. Remélem Slott hozhatja vissza, ha már muszáj. De annyival érdekesebb lenne, ha halott maradna.

Blazious 2012.12.27. 14:30:44

@sajó d.:
"szerintem annyi lesz belőle, hogy a Superior Spider-Man megy majd pár számot, majd szép lassan Peter tudatára ébred a testében és újra önmaga lesz, aztán mehet minden úgy ahogy eddig."

Kb mindenki erre számít, szóval biztosan nem ez lesz. Ha Dan Slotton múlik, akkor semmiképp.
Ha másnak adják, akkor igen, tuti ezzel fog előjönni. De az még ennél is rosszabb lenne.

Zsoca87 · http://kilencesterv.blog.hu/ 2012.12.27. 14:50:04

@Rusznyák Csaba: Igaz, pontosabban fogalmazva úgy mondanám, hogy az ASM újraindítása is már szinte igényelné Parker visszahozását.

clive. 2012.12.27. 16:54:25

Szerintem ez a lezárás valami rettenetesen gáz. Valami értelmesebbet is kitalálhattak volna.

jocibmx 2012.12.27. 17:54:12

@Rusznyák Csaba: "Félreértés ne essék: a lelkem mélyén egyáltalán nem szeretném, hogy Peter halott maradjon, ugyanakkor az amerikai képregényiparnak talán pont valami ilyesmire lenne szüksége, hogy végre kimásszon a sokak által elunt biztonsági játéknak és kiszámíthatóságnak abból a mocsarából, amiben évek (évtizedek) óta dagonyázik."

Hááááááááát nem tudom, egy ilyen helyzettel csak még jobban megnehezítik a helyzetüket nem? Mármint, a szuperhős képregényeket szidók, egy ilyen lépés után sem fognak Pókembert olvasni, mondván ez is ugyanolyan szuperhősös cucc mint a többi és a rajongókat is megoszthatja. Én pl. eddig lényegében csak az Ultimate Pókit olvastam, aztán egy ideje tervezem, hogy nekiállok Dan Slot írásainak, de ha neki akarok állni Pókember történeteknek, akkor mégiscsak Peter kalandjairól akarok olvasni. Tehát egy ilyen lépés nem tudom mennyire jó egy képregények világában kevésbé járatos leendő olvasónak, hiszen ha minimális ismeretük van Pókemberről akkor Petert várjaák, róla akarnak olvasni, és most sem az Ultimate világban sem a fősodorban nem Peter a Póki.

HavasiG 2012.12.27. 18:33:53

Pókember = Peter Parker

Ahogy Batman = Bruce Wayne

Minden más csak erőltetett próbálkozás, hogy "na, ez majd jól feldobja az állóvizet". Nem dobja fel. Csak előhozza a "WTF is this shit!?" - érzést.

Lehet, hogy inkább új hősöket kellene próbálni kreálni, a régieket meg "nyugdíjazni" és csak időnként behozni epizódszerepekre?

mizrolist 2012.12.27. 18:53:42

@sajó d.: ezt a sztorit rég eljátszották Vadóccal (oké, legyen Rogue) és Carol Danversszel... szóval nem tudom, ki lehetne-e belőle valamit hozni. Viszont Otto Octavius mint Pókember, ráadásul Parker testében - ez nagyon veszélyes dolog lehet. Amíg tényleg Peter érzelmei és morálja befolyásolják Okit, addig sokkal hatékonyabb lehet a harcban, mint korábban, mert rengeteg Pók-ellenséget ismer közelről az egykori szövetségek miatt. De ha ez nem áll fenn, és megint Octaviusként kezd viselkedni... gyakorlatilag szabad bejárással az Angyalokhoz és az F4-hez... hujjuj.

Amúgy itt látok egy gyenge pontot az Angyalok tagösszetételében: sosem voltak erősek a telepatákat nézve, azok valahogy mind mutánsok lettek és az X-Men köré keveredtek. De ezt a változást egy telepata valsz. rég kiszúrta volna.

prick 2012.12.28. 13:21:44

Azt mondja már meg nekem valaki, hogy MJ miért csodálkozik rá, hogy Peter a pókember?
Én a Big Time óta olvasom újra a Pókot (hála a geekblog- nak) és úgy emlékszem, hogy tudja a titkát.

HavasiG 2012.12.28. 13:51:58

@prick: Azt én sem értettem, de ezt betudtam annak, hogy a korábbi számokat én sem olvastam. Legutóbb - kb egy éve - a Spider Island történetet olvastam végig, de úgy rémlik, hogy ott is tudta MJ, hogy Peter a Pókember. Vagy történt valami azóta?

prick 2012.12.28. 14:04:39

@HavasiG: Vagy csak szerepjátékoznak. :D

Rusznyák Csaba 2012.12.28. 14:21:48

@prick: Mi? Persze, hogy tudja. Hol lepődött meg?

prick 2012.12.28. 15:29:01

@Rusznyák Csaba: Kb a 2. oldalon. Amikor szétnyitja Peter ingét.

Rusznyák Csaba 2012.12.28. 17:20:09

@prick: Jaaa, ott nem "meglepődik", csak hirtelen eszébe jut minden, ami miatt nincsenek együtt.

prick 2012.12.28. 17:46:28

@Rusznyák Csaba: Az gáz, hogy nekem ez nem jött át? :)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.12.28. 18:50:48

nem marad halott, ahogy a könyvesblogon is írtam marvel=peter parker.

~zoli79 2012.12.28. 22:24:25

Érdekes a felvetés és abszolút időszerű lenne, ha az amerikai mainstream képregényipar tovább tudna lépni a szuperhős öröksorozatokon. Vagy legalábbis erősebb alternatívákat tudna felmutatni. De szerintem ez az "eset" közel sem ad okot ilyen spekulációkra. Elég végignézni a Marvel honlapján a februári megjelenési terveket: ugyanúgy építenek a Spider-man brandre, ahogy eddig. Sőt, éppen ellenkezőleg gondolom: ugyanaz a szenzációlicitálás folyik, ahogy eddig.

Rusznyák Csaba 2012.12.29. 10:43:41

@~zoli79: De akkor nem ugyanarról beszélünk. Pókember mindig lesz, az nem is kérdés, akkor is, ha nem Peter Parker lesz az.

Dr. Sick Fuck 2012.12.29. 12:55:20

Szemét egy post lesz, elnézést mindenkitől, de a lényeg, a dolog veleje: kit a francot érdekel a Marvel meg a DC meg az egész amerikai mainstream comics? Annyival színvonalasabb dolgok vannak.
Spiderman pont annyira és pont úgy izgalmas, mind a Burger King.

Rusznyák Csaba 2012.12.29. 13:16:19

@Dr. Sick Fuck: Ez nem szemét, hanem troll post:)

Dr. Sick Fuck 2012.12.29. 13:22:28

Sorry, csak tényleg nem értem, minek ennyi figyelmet szentelni egy nem különösebben releváns témának.

Rusznyák Csaba 2012.12.29. 13:25:59

@Dr. Sick Fuck: Szerintem ez kurvára releváns téma, főleg egy geekblogon.

ghavin 2012.12.29. 14:13:40

@Dr. Sick Fuck: Te hogy a francba kerültél így a geekzre? :O

thegoddamnbatman 2012.12.29. 14:25:36

Az egészben nem az a megdöbbentő, hogy meghalt Peter Parker, hanem ahogy meghalt. Esendően, vesztesként, méltóság nélkül. Brutális volt és igazságtalan. Nekem gyerekkori kedvencem Pókember, kb a #400-tól megvan az összes füzet (hullámzó minőség ide vagy oda), ezért elsőre kicsit megbotránkoztatott az ötlet, hogy az egyik nemezise lép a helyébe, de aztán rájöttem, hogy pont attól működik a dolog, hogy felháborító. Ahogy a cikk szerzője is írta, ezzel rendesen kiléptek a biztonsági zónából és pont attól nagy szám, hogy sokkoló.
Azt viszont ne felejtsük el, hogy ez az Oki Doki lényegében már maga Peter Parker, az összes emlékével és elveivel, a #700-ban ezt elég jól vizualizálták. A Superior viszont akkor lesz érdekes, ha a karakter eltérő lesz az eddigitől. Szóval szerintem sok lehetőség van benne. Abban viszont biztos vagyok, hogy Parker előbb-utóbb visszatér, én kb egy évre tippelek.

@Dr. Sick Fuck: ha elolvastad a cikket, te is figyelmet szenteltél neki. A kérdésedre válaszolva pedig: szerintem elég sokakat érdekel, például a képregényrajongókat. Főleg egy geek blogon. Nem is értem...

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.12.29. 18:43:45

@Dr. Sick Fuck: azért ez elég komoly hír, valószínű mindenhol ahol képregényekkel (is) foglalkoznak most erről szólnak a cikkek.

Maya-- 2012.12.29. 21:22:13

há persze, hogy bye neki, mert most a Spider-man nekem: Áron :) a Superman, Spiderman or Batman by Tudor Giurgiu, az idei EFA díjas román rövidfilmből. ő nagyon cukker, egyetlen Spider-man, aki képes volt levenni a lábamról..

mizrolist 2012.12.29. 22:48:21

@Dr. Sick Fuck: mi relevánsabb ennél egy geekekkel teli blogon?

~zoli79 2012.12.30. 21:32:16

@Rusznyák Csaba: Egész biztos nem ugyanarról beszélünk, mert én nem látok ebben a lépésben semmi bátrat, semmi olyasmit, ami előrevihet bármit is. Számomra ez tökéletesen beleillik abba a képbe, ami az utóbbi években bennem kialakult a szuperhős képregényekről és a kényszeres szenzációlicit-spiráljukról.
Én csupán leírtam, mi lenne egy valóban bátor lépés. Ha már explicit módon kikérted a véleményünket. ;)

Rusznyák Csaba 2012.12.30. 23:36:10

@~zoli79: Nem, azért nem ugyanarról beszélünk, mert én Parkerről beszéltem, te meg Pókemberről:) Annak, hogy utóbbi ne legyen többé, nulla lesz az esélye, amíg világ a világ. Annak, hogy Parker ne legyen többé... van úgy 1% esélye. Hogy huzamosabb ideig ne térjen vissza (mondjuk 5 év?), annak valamivel több. Ha a maradék 99 (illetve akárhány) % jön be, akkor igen, ez beleillik a képbe, amiről beszélsz.

PapaLee 2013.01.01. 14:29:37

Nem vagyok tipikus aktív képregényolvasó, Marvelhez meg mostanában végképp nagyon ritkán nyúlok (az a hatásvadász, következetlen, figyelem- és olvasóhajhász történetvezetés, amit lassan két éve produkálnak az összes main szériánál, nálam már átment a szánalmas kategóriába). De a Pókembert még bírtam, és figyelemmel is követtem a főszériát (Amazing), tetszett, ahogy Slott felépítette a történeteket, ahogy bánt a karakterekkel, szvsz az egyik utolsó olyan sorozat volt a Marvel berkein belül, amit érdemesnek találtam az olvasásra. De ez a finálé... Oké, Slott attól kezdve, hogy a Brand New Day baromság után ismét érdekes és olvasható Pók-sztorikat kezdett írni, folyamatosan építette Oki karakterét, és az egész Marvel-verzum egyik legerősebb karakterévé tette, akin érezhető volt, hogy gyenge testi állapota ellenére réges rég túlnőtte az összes sablongonoszt, és a klisésre sikerült End of the Days finálé ellenére olyan tényező volt, akivel számolni kellett. De konkrétan ez a finálé egyszerűen borzasztó volt. Erőltetettnek éreztem, szinte olyan derült égből villámcsapás faktornak. Méltatlan volt a karakterhez, még inkább, mint az Ultimate-verzió fináléja, mert abban legalább méltó (bár ugyanolyan erőltetett) véget adtak Peternek, ami során megvédte a szeretteit, megakadályozta, hogy miatta újra megtörténjen a tragédia, amiért felöltötte a Pókember-jelmezt, és élő legendaként távozott, aki még mindig érezteti a hatását az Ultimate-világban. De itt konkrétan a legborzasztóbb módon végeztek vele, egy nyomorék, gyenge testben, eleven viccként kivégezte az egyik legősibb ellenfele, miközben a családja, a szerettei, akikért egész életében küzdött, mind figyelték, és mivel nem tudták, mi történik pontosan, azt akarták, hogy Oki megölje őt. Köszönöm, ott halt meg a gyerekkorom egy darabja. Oké, hogy akkor most Octavius Peter testében végül is folytatja a munkáját, és egy teljesen új, más világnézetű Pókembert kapunk majd, de ez is rengeteg buktatót tartalmaz:
a) Ha elveszik Slottól a sorozatot, előbb-vagy utóbb minden lesz a régi (khm, Fantasztikus Négyes)
b) A stílusváltás miatt olyan átalakuláson megy át a karakter, ami nem méltó hozzá (Pókember poénok és néhány balfácán momentum nélkül? Olyan nincs.)
c) A Pókember fő sorozata nem lesz egy kánonban a többi sorozattal, és időről-időre jönnek majd olyan sztorik, kiadványok, amik magasan tesznek a 700. szám körüli változásra, és ugyanúgy az eredeti Peter Parker lesz a Pókember (erre a filmek miatt sajnos nagy az esély)

Úgyhogy a magam részéről: még ha ezt mindenképp is meg is lépték volna (ami nem volt rossz ötlet, Pókfejre tényleg ráfért egy kiadós vérfrissítés), a kivitelezésnél nagyon elvérzett a dolog. Elkapkodottnak, átgondolatlannak, méltatlannak tartom, és valami azt súgja, legfeljebb kicsit lesz tartósabb, mint Johnny Storm halála.

LoverCase 2013.01.03. 14:36:33

ütős volt ez a rész
süti beállítások módosítása