Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Geekzaj: Last Man Standing Theme

2012.11.27. 06:00 Rusznyák Csaba

bruce-with-a-gun.jpgA sárgás-koszos képi világú westernnoirt, ami a Yojimbo és az Egy maroknyi dollárért után a harmadik volt Dashiell Hammett Véres aratás című regényének "adaptációi" sorában, a kritikusok többsége ízekre szedte (hogy miért, arra majd egy külön cikkben kitérünk), és a zenéje sem szerzett magának túl sok rajongót. Pedig a jellegzetes westernmuzsikát szállító Elmer Bernstein kirúgása után Walter Hill rendező régi fegyvertársa, Ry Cooder kétségkívül valami olyasmit tett le az asztalra, ami sok hasonszőrű művel ellentétben becsülettel megdolgozott az „eredeti filmzene” kifejezés első szaváért is.

Ilyet, legyen szó akár atmoszférájáról, akár hangszereléséről, nem hallasz sokat. A főtémában felhangzó érdes szaxofon és a durva elektromos gitár elegye egészen egyedülálló, és meglepően jól passzol a film helyszínéhez és korszakához (szikár és barátságtalan, mint Jericho Bruce Willis által lyukassá lőtt városa), hangulatának és képi világának pedig egyenesen tökéletes muzikális leképezése. Leginkább westernzenébe oltott zabolátlan rockként lehetne jellemezni: a vonósokat ügyetlenül imitáló szintetizátort egy perc után szerencsére elnyomja a szaxofon és a gitár említett, a score gerincét adó, gátlástalan duettje, és a dobok határozott, vérpezsdítő ritmusa. Kurvára nem egy nászutas nyaralótelepen járunk, az nyilvánvaló. Nincs itt más, csak por, mocsok, hullák és hullajelöltek. Cooder veszettül cool főtémát írt, az más kérdés, hogy nagyjából ez az egyetlen igazán hallgatásra érdemes a bő 50 perces albumon. A többi az enyészeté, akárcsak a film, Jericho városa és Bruce ellenségei.

 



7 komment

Címkék: soundtrack zenekritika geekzaj

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr884927408

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.11.27. 11:24:18

nekem tetszett a film, nem egy örök klasszikus, de kellemes alkotás.

endberg 2012.11.27. 11:48:01

Ezzel a zenével én is pont így vagyok. Mint full soundtrack nem igazán élvezhető, de egy filmzenei válogatáson bérelt helye van ennek a témának.

Rusznyák Csaba 2012.11.27. 13:13:19

@doggfather: majd ha kikerül a filmkritika, kibeszélhetjük:) (szerintem se olyan rossz amúgy)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.11.27. 14:52:03

@Rusznyák Csaba: akkor várom, hogy kinn legyen és majd jól kommentelek. :D

elefes 2012.11.28. 07:27:52

No azt a kritikát én is várom. Szerintem sem rossz film.

Maya-- 2012.12.02. 21:46:31

nem rossz, nem is hallottam eddig. na jó, filmet sem láttam..

David Sumner 2012.12.03. 10:10:30

A Last Man Standinget bírtam, az operatőri munka is kiváló benne. Zseniálisak az áttűnések. Épp a zenére nem emlékszem belőle. Csak a főtémára. :) Viszont, és ezt nem győzöm hangoztatni ott, ahol lehet, mert Woo The Killerje a kedvenc filmem: Walter Hill '92-ben írta a remake forgatókönyvét, amit az év elején megszereztem az internet jóvoltából. A hongkongi ékkőnek a sáros lábnyomát nem csókolhatja. SPOILER! (batár nagy happy end, csak hogy egy dolgot említsek) SPOILER VÉGE! Ám volt az írásban egy sor, ami megragadt, és a tervezett zenei világot idézte: Jeff kisétál a templomból, lassú áttűnés, majd a vágás ritmusának megfelelő blues ritmusok keverednek a keleti hangzással --> Na, ekkor odaképzeltem Ry Coodert. Ellensúlyozta volna a gyilkos és az énekesnő szeretkezését (!)
süti beállítások módosítása