Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Helovín Horror Cselendzs 2012

2012.09.30. 21:20 Geekblog

young-frankenstein-1974.jpgKint, az ablakon túl, a globális felmelegedésnek köszönhetően rohadtul nincs ősz, így mindenféle, az ítéletidőt megidéző szóképem felesleges lenne, szóval fuck it. Eljött ím újra az október, és vele a Geekz messzeföldön híres horror cselendzse.

A szabályok: október 31-e éjfélig annyi horrorfilmet kell megnézzetek, amennyit csak tudtok, és mindegyik filmről legalább pár mondatos összefoglalót kell ide, a kommentek közé firkantanotok. A nyertes elnyeri a geektársak és a szerkesztőség tagjainak tiszteletét, ám mivel ezzel kitörölhetitek, a legtöbb filmet végigbámuló nyertes ritka horrorfilmeket is kap majd tőlünk ajándékba (postán, mert szociálisan retardáltak vagyunk.)

Figyelem: mivel a játék abszolút becsületalapon megy, senki nem fogja ellenőrizni, hogy a filmeket valóban megnéztétek-e, illetve hogy tényleg aznap néztétek-e meg őket (mert ha korábban látott filmekről írtok, az NEM oké.) Kérünk titeket, hogy csak frissében megtekintett filmekről írjatok!

Kezdhetitek! (Ide kattintva szemrevételezhetitek az elmúlt évek cselendzseit, döbbenjetek.)

398 komment · 2 trackback

Címkék: horror cselendzs

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr934812245

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Horror Cselendzs - Locke & Key 2012.10.18. 14:05:24

Először nehéz helyzetben találtam magam, amikor is erről a remek sorozatról készültem bejegyzést írni. Nagyjából egy éven át halasztgattam, hogy egyáltalán belekezdjek a Locke & Key-be. A késedelem oka sokrétű, először is: a legtöbb ajánló rendre...

Trackback: Geekz Helovin Horror Cselendzs 2012.10.14. 22:40:13

A horrorfilm-nézést csoportos szórakozásnak tartom, s a cimboráim vagy nem érnek rá vagy már hetet hét határon járnak (köszönjük Vitya!), így filmek helyett képregényekkel ünneplem az idei Halloween szezont. Régi adósságomat törlesztendő most épp a H...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

JeszKar 2012.10.24. 21:18:11

@Werewolfrulez: Az igazat megvallva nem olvastam ezen művét, de őt ismerve, el tudom képzelni. De a film a befejezéstől függetlenül is nagyon gyenge.

Werewolfrulez · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2012.10.24. 21:32:49

36. Gonosz halott 2 (Evil Dead 2 - 1987)

amerikai kultuszfilm
Muszáj volt újranézni... megint.... :)
...már csak azért is, mert a kisszámú eredeti DvD-im egyike :)
Történet: Ash a barátnőjével elmegy egy isten háta mögötti erdei vityillóba romantikázni. A párnak sikerül felébresztenie egy démont. Éjjel a gonosz lélek megszállja a csajszit. Ash "önvédelemből" lecsapja a nő fejét egy ásóval. Aztán a gonosz megszállja Ash-t is. Szerencsére a napfény kijózanítja a hősünket. A baj ott kezdődik, hogy az erdei házikó környékét nem egyszerű elhagyni, mivel a híd, amely ide vezetett, leszakadt. A ház eredeti tulajdonosának lánya a vőlegényével karöltve éppen a kunyhó felé tart...
Kritika: bár néhány jelenet erősen megöregedett (a halott csajszi stop-motion balettánca, egy-két maszk, a nagymama/Ted Raimi/ átváltozása hosszúnyakú démoni izévé), ez még mindig egy instant klasszikus. A rendező Sam Raimi ugyanazt a történetet mondja el megint, de most továbbgondolja az eseményeket + viccesebbre veszi a figurát. Persze a "vicces" igencsak morbid humort és slapstick koreográfiákat jelent:). Felejthetetlen jelenetek garmadája sorakozik a filmben: Ash a saját kezével küzd, a kitömött szarvas felröhög a falon, Ash "pótkeze" láncfűrészből van, stb. Sam Raimi és Bruce Campbell Ash személyében egy olyan félkarú, láncfűrészkezű, vadászpuskás, nagypofájú horrorikont adott a világnak, aki méltán emelkedett kultikus státuszba. Míg az első rész főszereplője egy egyszerű srác volt, az "új" Ash a film végére maga lesz a megtestesül coolság ("Groovy"). A movie különleges vegyületét képezi a horrornak (a shockjelenetek miatt meg lehet ijedni rajta, és vér is van benne dögivel), és a komédiának (főleg Ash karaktere miatt, de pl. az ezer színben pompázó vér, és a röpködő szemgolyók is viccesek :)).
Érték: 10/10.

Tepes 2012.10.25. 11:36:29

32.

Nem menekülhetsz / Zipperface
1992
Mansour Pourmand

Ismét egy remek filmmagyarítás.
Egy szadomazo álarcos ember prostikat gyilkol. Egy frissen előléptetett nyomozónő kezd el nyomozni a társával. Majd miután felfüggesztik a friss pasijával folytatja. Több szót nem is nagyon érdemel, elég átlagos...

Error Flynn 2012.10.25. 13:34:51

26

Cameron's Closet (1988)

Meglepően szórakoztató kis B-horror filmecske 1988-ból: Cameron egy telepatikus képességekkel megáldott kisfiú. A következő jelenetben apukát látjuk, ahogyan a kis srác szekrényében idegesen kutat valami után, míg végül egy az Omen-re emlékeztető "balesetben" a fejét nem veszti...
Na igen, tudvalevőleg a háztartási balesetek 50%-a a ruhásszekrényekben történik :)
Gyerekként látva anno videotékából kihozva biztos nagy kedvenc lett volna...
Van benne egy kis enyhe E.T, ill Poltergeist hatás is.
A szekrény-témának egyébként nem sok integrációja van a történetben, egy szó sem esik arról, hogy miért pont a szekrény (leszámítva azt a bizonyos tárgyat)...a boogeyman filmekben még indokolt volt, na de itt?
Viszont szinte nincs is olyan szereplő a filmben, aki ne kotorászna kicsit a kissrác ruhásszekrényében, és persze ezt a fokozottan veszélyes tevékenységet kevesen élik túl :)
Grindhouse módra lehetett volna pl ez a mottója:
After watching this movie, opening a closet will never be the same again :))

5.5/10

Tepes 2012.10.25. 15:37:38

33.

Űrrovarok / Bugs
2003
Joseph Conti

Óriási és gyorsan fejlődő bogarak jelennek meg egy metróalagútban. Persze mindenkit kinyírnak, akit tudnak. A főszereplők meg mindent megoldanak, amit a kommandósok nem tudnak. Alacsony színvonal, fordulatmentes történet, gyenge színészek, béna CGI.

Maya-- 2012.10.25. 16:05:02

18. Let Me In (2010)

ez a erdeti sved film szeliditett amerikai verzioja. ket 12 eves gyerekrol szol. egy kissracrol, kit terrorizalnak a tarsai a suliban, meg egy csajrol aki vampir. szerintem inkabb a szenvedesrol szol, mint a romantikarol..de az is akad benne, nem boven..hanem pont amennyire en szeretem.
tetszett a film, de a regebb latott sved sokkal huvosebb, sokkal darkosabb mint ez. hororrnak horror, mert nekem mar a mezitlab a hoban egy horrornak szamit. na meg a csaj allandoan maszatos a vertol, ugy latszik, meg nem tanult meg rendesen enni. pedig egyszeru:)..tehat: megijesszuk az aldozatot, annak folgyorsul a szivverese, akkor egy harapassal lecsapunk az aortara a nyakon, es egy szivassal jollakunk. ennyit kell tudnunk, ha netalan vampirra valtoznank. :)..bizony nem art felkeszulni, mert majdnem minenhol hasznaljak oket kiegeszito elemkent. ez benne van az aktualis divatban.

Tepes 2012.10.25. 18:30:35

34.

BloodRayne - Az igazság árnyékában / Bloodrayne
2005
Uwe Boll

Egész jó szereposztás láttán gondoltam megnézem a filmet, de a kezdetén azután megláttam, hogy ki a rendező. Ahhoz képest annyira nem volt rossz, de eléggé ötlettelen így is.
Vámpírok és vámpírvadászok küzdenek egymással amikor megjelenik egy keverék csaj (valami dámpír... nem vagyok nagy szakértője a témának), aki a vámpírfőnököt akarja kicsinálni. A film nagy részét valami eléggé valószerűtlen koreográfiára történő kardozás teszi ki.

Werewolfrulez · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2012.10.25. 22:00:48

37. The Awakening (2011)

angol horror/misztikus film
Történet: a két világháború közötti Angliában járunk. A főhős írónő azt tekinti hivatásának, hogy szélhámosokat leplez le, akik természetfelettinek, misztikusnak tűnő trükkökkel próbálják átejteni a népeket. Egy nap megkeresi egy bentlakásos iskola tanára, hogy nyomozzon ki egy rejtélyt: az iskolában ugyanis meghalt egy fiú, állítólag az ott kísérő gyerekszellem miatt. A nő elutazik a nyárra épp bezárni készülő sulihoz, és nyomozásba kezd. Ahogy egyre inkább fény derül a rejtélyre, egyre többet tudunk meg a főszereplő lelkét nyomó, ezidáig elfojtott titkokról is. A múlt és a jelen eseményei aztán egészen különleges módon találkoznak.
Kritika: egészen jó film, bár nem teljesen eredeti, és nem pont úgy jó, ahogyan én vártam. Az összetevők: lassú történetvezetés, itt-ott ijesztgetésekkel és meglepő csavarokkal tarkítva; karakteresen szürkés képi világ, szemet gyönyörködtető beállításokkal; klasszikus hangszerelésű zene; élvezetes színészi játék, és rétegzett, problémákkal küzdő karakterek. Az impozáns alkotóelemekből egy egészen érdekes, okos és SZÉP horror/misztikus film kerekedett, amely jól behatárolhatóan az Ördöggerinc és a Más világ nyomdokain jár. Fáradtan nem éri meg nekifogni, mert nem egyszerű, de mindenképpen megéri a belefektetett energiát.
Érték: 9/10.

Lakat Barnabás · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2012.10.25. 22:06:09

18. Contamination (1980)

Olasz horror-sci-fi-bűnügyi film, az egyik főszerepben a Zombi-ból és a Zombi Holocaustból ismerős Ian McCulloch-al. Fulci zombifilmje nem csak a színész személyében, hanem a nyitójelenetben is visszaköszön, amidőn egy rejtelmes teherhajó úszik be a New York-i öbölbe. A rakomány ezúttal egy valag kávé és néhány földönkívüli eredetű tojás. Hasonlóak, mint az alien tojások, csak ezek pulzálnak, idegesítő hangot adnak ki, majd felrobbannak, valami maró anyagot szétfreccsentve, aminek hatására az, akire ráfröccsent szintén felrobban. Elég komplex folyamat. :) Egy rendőrtiszt, aki túléli az első találkozást a tojglikkal, egy ezredes (aki nő), valamint egy űrhajós (őt alakítja McCulloch), aki a Marson találkozott már a cuccal elkezdik felpenderíteni a szálakat. Az alakítások és a rendezés néhol egészen összeszedettek, néhol meg tök töketlen az egész. Nagy vonalakban egész ígéretesen kezdődik a film, aztán onnantól, hogy beindul a nyomozás egyre bénább lesz, a végére meg átmegy tök gagyiba. Jobb, mint mondjuk a Zombi Holocaust, mondjuk a gyengébb pillanataiban nem is annyira vicces emiatt. hozzáteszem, hogy ha gyerek fejjel láttam volna, tuti okozott volna pár álmatlan éjszakát.

Werewolfrulez · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2012.10.26. 01:37:43

38. Démonok éjszakája (Night of the Demons - 1988)

amerikai horror(vígjáték)
Történet: Halloweenkor egy dark/gót csajszi bulit rendez egy, a városon kívül álló házban, mely egykor krematóriumként funkcionált. A buliba egy csapat féleszű fiatal érkezik. A hangulat jó, és minden rendben megy, míg egy "tükörbenézős" szeánszot nem tartanak a fiatalok. Ekkor furcsa dolgok jelennek meg a tükörben. Rövid idő elteltével az egyik lányt megszállja egy démon, mely rendkívül gonosz, és ölni akar. Aztán egy másik lány testét is hatalmába keríti egy démon... a buli innentől véres fordulatot vesz.
Kritika: lényegében az olasz Démonok koppintása, csak mozi helyett egy halloween-házibuliba van áthelyezve a szituáció. Az a baj a filmmel, hogy a Démonok ugyanebben a kategóriában sokkal jobb volt. Komolyabban vehető volt, véresebb, jobbak voltak benne a maszkok, ijesztőbb, lendületesebb, és nem utolsó sorban eredetibb volt. A Démonok éjszakája sok helyen gagyi (mind a látványt, mind a történetét tekintve), a színészek szarok (mondjuk azok a Démonokban sem voltak túl jók), a gyilkosságok pedig nem túl innovatívak. A film humoros is próbál lenni, de nem igazán sikerül neki: lehet, hogy csak a magyar szinkron tette, de a poénok nagy része nálam nem ült. Persze voltak jó dolgok is a filmben: a dark csajszi tánca például nagyon hatásos, mint ahogy démonként is ő a legfélelmetesebb. Ja, a táncáról jut eszembe: kapunk némi cicit meg popót is, ha megnézzük ezt a műremeket, ez is pozitív :)
Érték: 6/10

Werewolfrulez · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2012.10.26. 02:00:48

39. A lepkegyűjtő (The Collector - 1965)

ERROR FLYNN említette, hát megnéztem.

angol amerikai dráma/horror/thriller (az imdb szerint)
Történet: egy fickó, aki lepkéket gyűjt, vesz egy házat valahol a világ végén. Rövid nézelődés után elrabol az utcáról egy nőt, akit fogolyként tart a pincéjében. A célja az, hogy a nő beleszeressen. Nem egyszerű célkitűzés :).
Kritika: bár nem sok horrorisztikus jelenet volt benne (talán csak a legvége, de az is inkább lélektani szempontból borzasztó), nekem alapvetően tetszett, megfogott a hangulata, és némileg elgondolkoztatott. Nagyon nem mennék bele a részletes elemzésbe (bár órákig lehetne értekezni a film által boncolgatott birtoklás, gyűjtés, szerelem fogalmak egymáshoz való viszonya kapcsán), csak két dolgot emelnék ki, ami nagyon tetszett: 1. a zene (azonnal megjegyezhető, alapvetően játékos, de tud baljós is lenni, miközben megőrzi a jellegzetes karakterét) 2. az erőszakmentesség (a férfi úgy tartja fogva a nőt, hogy soha nem üti meg, max. lefogja vagy kloroformmal elkábítja: nem semmi mutatvány).
Ami nem tetszett a filmben, az az volt, hogy olyan túl sok meglepő esemény, fordulat, csavar nem következett be benne. Ez egy lassú, megfontolt film, nekem egy kicsit túl lassúnak és megfontoltnak bizonyult.
Érték: 7,5/10.

Werewolfrulez · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2012.10.26. 18:40:22

40. Az ördög benned lakozik (The Devil Inside - 2012)

kézikamerás USA horror
Történet: a főszereplő csaj az anyja után nyomoz, aki még régebben megölt három embert egy elbaltázott ördögűzési kísérlet folyományaként. A kedves anyuka jelenleg egy olasz diliházban van, és még mindig kétséges, hogy ördög szállta-e meg, vagy csak szimplán elmebeteg (az egyház ez utóbbit preferálja). A lány egy olyan iskolát látogat, ahol ördögűzést(!) is tanítanak kreditpontos tárgyként. Itt összeismerkedik két "másként gondolkodó" papnövedékkel, akik segítségére lesznek az anyja esetét illetően. Persze minden a kézikamerás operatőr állandó filmezése mellett történik.
Kritika: egészen jól indult, eleinte egy hangulatos (bár sok helyen sablonos) kis áldoku-horrornak tűnt. A feszültség adagolása egész hatásos volt, az "ördögös" jelenetek működtek, itt-ott ijesztgetés itt akadt, már érlelődött a magasabb pontszám bennem... mikor egyszer csak vége lett a filmnek. Vagyis ez így túlzás: nem vége lett, a készítők egyszerűen abbahagyták a filmet valahol félúton. Befejezés, magyarázat nincs. Mintha hirtelen elfogyott volna a pénz, a khm... kreativitás, vagy akármi. Ez így eléggé csalódást keltő volt.
Érték: 4/10 (az imdb pontszám reális: sok hű-hó semmiért)

Error Flynn 2012.10.27. 04:47:42

27

Egy földalatti kutatóbázis mélyén egy tudósokból álló csoport mélyálomban lévő emberekkel kísérletezik, mígnem az egyik páciens rejtélyes körülmények között elhalálozik. Egy katonaügyészt küldenek az ügy kivizsgálására. Ottléte során sajnos kiderül az igazság, hogy a pácienseket a mélyálom egy olyan fokára vitték le, amikor az agy (egy beavatkozás folytán) nem lévén ami felébressze, egyfajta adó-vevőként működik ami egy másik dimenzióból érkező jeleket képes felfogni. Szerencsétlenségükre egyszer csak átjön valami az "álom falán túlról", amit a számítógép csak "John Doe" ként jelez ki...
A film legjobb részei, amikor az Aliens ben használt hőtérképes, mozgásérzékelőt idéző monitoron megjelenik ez a fehér pontként jelzett "John Doe", (elsütik a "már rég látnia kellene, olyan közel van, hogy ha kinyújtja a karját, akár meg is érinthetné" poént is az Aliens-ből) A lény szerencsére csak pár percre látható az egész film alatt, akkor is többféle alakban, megjelenési formái ismét az álmokhoz vezetnek vissza...
Ez az egyik kedvenc B-horrorom (vagy inkább C, D, de azért nem Z :) a Proteus mellett, és az első újranézésem is egyben a Helóvin horror csellendzs alkalmából :)

6.5/10 (igényes filmeket kedvelőknek persze csak 4/10 :)

Error Flynn 2012.10.27. 04:57:22

Ja, a film címe meg lemaradt... Kissé késő, ill. korán van már :D

szóval:

27

Shadowzone (1990)

Tepes 2012.10.27. 09:05:11

35.

Re-cycle / Gwai wik
2006
Oxide Pang Chun, Danny Pang

Egy romantikus könyveket író csak az új könyvén kezd el dolgozni. Egy idő után elkezdenek furcsa dolgok történni vele és eljut egy különös helyre, ahol mindenféle elveszett dolgai vannak. Na innentől már nagyrészt csak arról szól a film, hogy hogy találja meg az átjárót, amivel visszajuthat az ő világába. Nekem ez az utolsó 2/3-a a filmnek elég unalmas volt, mondjuk és nem is vagyok annyira oda a távol-keleti szellemtörténetekért. A végén levő "csattanó" meg nagyon várható volt...

K.Leslee 2012.10.27. 12:54:48

3. (ne rohogj)

Grabbers(2012)

Egy kis Ir szigetet verszivo polipszeru lenyek tamadnak meg. A helyi rendor es tarsai rajonnek, hogy a kisebb verszivok nem tamadnak, ha a verben alkohol van. (Sajnos) nincs hat mas valasztas, irany a helyi pub...

Szorakoztato kis ir horror sci-fi comedy. Aazoknak ajanlom, akiknek tetszett pl. az Attack the block. A Grabbers olyan klasszikusokat idez, mint az Alien es a The Thing. Jo poenok vannak a filmben es helyenkent meg ilyeszto is tud lenni. Kapunk szerelmi szalat is, izgalom is van, mindenbol eppen eleg, a CGI a nagy produkciok szintjen van es javareszt sotetben hasznaljak, amirol mindig is mondtam, hogy hatasosabb. Olyan dolgok mukodnek ebben a filmben, ami hollywoodi produkciokban szar lenne. Mar eleve a helyszin az ir halaszfalu magaert beszel. Persze az alapsztori bugyuta es elcsepelt. A szereplok viszont mintha tenyleg helyi alkoholistak lennenek, total hiteles, plusz az ir akcentus, szoval az egesz olyan eletszeru.
Erdemes megemliteni, hogy az egyik foszereplo csajszi Ruth Bradley az In Her skin pszichopataja. Elkepeszto, hogy hogy nez ki ott es ebben a filmben.

7/10

Tepes 2012.10.27. 17:19:14

36.

Molyember / Mothman
2010
Sheldon Wilson

Néhány fiatal véletlenül kinyírja az egyikük öccsét, azután közösen úgy döntenek, hogy inkább eltussolják az esetet balesetnek beállítva. Csakhogy nem számolnak a helyi indián legendával a molyemberrel (azért valami értelmesebbet is kitalálhattak volna, miért pont egy nyomi moly...) ami kivárja azt a röpke 10 évet, hogy mindegyik tettes együtt legyen és akkor elkezdi őket kinyírni. Nem túl egyedi történet TV-filmnek megcsinálva, ehhez méltó színészekkel. Talán csak az öreg vak volt jó, annyira viccesen túljátszotta a szerepet.

Tepes 2012.10.27. 17:20:40

37.

Ház a szigeten / Secrets of the Summer House
2008
Jean-Claude Lord

Festő csaj férje örököl egy házat az apjától. A fater követve a családi "hagyományt" a házban halt meg erőszakosan. Amikor odamennek a csajnak megtetszik, és ott akar festegetni, de festés helyett családi titkokra bukkan. Kicsit hallmarkos megvalósítású film, nagyon kevés horror elemmel. Inkább egy gyenge thrillernek mondanám.

Error Flynn 2012.10.28. 02:22:35

28

Paperhouse (1988)

Az iskolás Anna rájön, hogy az a ház, amit otthon lerajzolt, azt álmában képes meglátogatni, és amiket rajzol hozzá, azok szintén megjelennek majd az álmaiban.
A "Papírház" elsősorban szürreális-gyerekfilm-dráma, de valóban vannak benne nyomasztó horrorisztikus részek is.
Az utolsó negyedóra már erősen a szentimentalizmus határán egyensúlyozik (át is esik rajta párszor...), de összességében érdekes és jó film, tettszett a látvány, a kietlen pusztaság közepén álló üres ház, amely pontosan olyan aszimmetrikus, mint amilyen Anna gyerekrajzán is (+1 pont a díszletért, ill. a klasszikus horrorfilmekre hajazó fényképezésért/világításért). Sajnos ugyan se nem elég eredeti, se nem elég karakteres, és nem is elég átütő erejű, de azért érdemes megnézni.
Szerintem ezek a rokonai/örökösei:
(spoiler-free, név helyett linkekkel, aki esetleg meg akarja nézni a filmet, a linkekre ne kattintson előtte :)
www.imdb.com/title/tt0460791/
www.imdb.com/title/tt1085779/
ezt meg imdb-n írta valaki, és valóban :)
www.imdb.com/title/tt0457430/

6.5/10 nem klasszikus, de azért igényesen elkészített film

Maya-- 2012.10.28. 17:03:58

19. Grindhouse (2007)

mint ahogy a cim mutatja, 2 film van egyben, de nehogymar en mar ne jarjak jol, ezert csak egyet neztem meg, es egynek is szamitom. ez a: Death Proof. Kurt Russell-el van. o egy kaszkador ki csajokat gyilkol, megy is neki a buli egy darabig. de aztan cserelodnek a csajok es akkor fordul a kocka, mert azt mondja az egyik, hogy menjenek s oljek meg a kaszkadort. tok fasza uldozeses jelenetek vannak, kulonbozo kocsikkal..tok jo lenne, de nekem annyira nem tetszett. azert nem volt rossz. anugy Tarantino filmje, azert mert ilyen nevvel, mint Tarantino, nem arulsz a benzinkutnal..tenyleg na, fasza a neve, nekem tetszik.

Werewolfrulez · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2012.10.29. 00:50:24

41. Az utolsó ördögűzés (The Last Exorcism - 2010)

amerikai-francia kézikamerás horror
Történet: a főszereplő fickó gyakorlatilag ördögűzésből él, kívülről "jófiú" pap, belülről pénzéhes üzletember, aki, ha nincs ördögi megszállottság, hát "megrendezi" a dolgot. Úgy dönt, kiszáll a bizniszből, de még csinál egy utolsó ördögűzést, amit filmre is rögzít, persze a szokásos reszkető kezű operatőr segítségével. Az utolsó esemény egy farmon történik, ahol egy problematikus lánykából kellene kiűzni a gonoszt. A családdal nincs rendben valami, és ez hamarosan ki is derül...
Kritika: na, ez már sokkal jobb volt, mint a hasonló kategórájú Devil Inside. Feszültségkeltés rendben, történet rendben, csavarok (főleg a végén) rendben. Bár nincsenek benne igazán nagy ijesztgetések, azért a "megszállt" lány jelenetei elég jól működnek. Igazából nincs nagy baja a movie-nak, csak annyi, hogy valóban eredeti, emlékezetes pillanatokat nem tartalmaz. Csak sablonokból építkezik, de ezt viszonylag jól csinálja, ügyesen variálja a különféle elemeket.
Érték: 8/10 (nem korszakalkotó, de jó)

42. Halálos hallgatás (Dead Silence -2007)

USA horror
Történet: a főszereplő fickó postán kap egy fura bábut. Amíg leszalad a boltba, a bábu kinyírja az pasas nejét. A srác visszamegy a szülővárosába, ahol kiderül, hogy nem véletlenül kapta ezt a küldeményt: a helyi legendárium szerint régebben a városka lakói megöltek egy hasbeszélő asszonyt, akiről úgy gondolták, hogy elrabolt egy kisfiút. A néni persze nem nyugszik a túlvilágon, sorra végzi ki a megölésében részt vett családok leszármazóit. A bábu, ami a főszereplőnél felbukkant, eredetileg el volt temetve a hasbeszélővel együtt.
Kritika: na, ez se volt rossz, sőt! A zenéje nagyon tetszik, a főcímzene rohadt jó hangulatot generál a filmhez, és önállóan is megállja a helyét, kiválóan hallgatható (még az asszonynak is tetszik! :) ). Az ijesztgetések nagyon ütősek (az a rohadt nagyszemű, vigyorgó bábu tényleg parás, de a gazdája, a hasbeszélő néni felbukkanása is hatásos), szerepelt egy-két emlékezetes karakter is a filmben (a főhőst követő zsaru állat figura), a végső csavar meg kifejezetten hideglelős. Nekem nagyon tetszett a film, minden logikai hibája (ezekből azért jó sok van) ellenére.
Érték: 9/10

Error Flynn 2012.10.29. 01:25:20

29

Invasion of the body snatchers (1956)

Ez egy valódi horror-klasszikus, ami igazi suspense thriller is egyben: A Lovecraft-ot is idéző, sejtetésre épülő narratíva nyomasztó légköre uralja a film első felét, míg a második rész már inkább Hitchock-i, sok suspense-vel és meneküléssel, bújkálással. A legtöbbször az USA beli McCarthy korszak agresszív anti-kommunista légkörének reflexiójaként értelmezett film egy olyan disztópia lehetőségét veti fel, amelyben az emberek úgy élnek békében és egyetértésben, hogy feláldozzák cserébe az érzelmeiket (Equilibrium, valaki?). Ebben a világban nincs helye az individuumnak és az érzéseknek, csupán a létfentartás számít.
A vége miatt nekem nem volt egyértelmű, hogy karikataúrája e, avagy inkább propagandája a McCarthy korszaknak (pl: amikor a főhős az autópályán a kamerába mondja, amit mond...), a legutolsó snitt pedig állítólag a stúdió nyomására került oda.
A film azóta már 3 remake-t (!) is megért.

8.5/10

Error Flynn 2012.10.29. 01:26:50

@Werewolfrulez:

A The Last Exorcism-et én is bírom, főleg az egyház-kritikai vonal miatt, egyik kedvencem a "receptes" rész :)

Tepes 2012.10.29. 09:26:47

38.

A fekete ruhás nő / The Woman in Black
2012
James Watkins

Fiatal ügyvéd érkezik vidékre egy hagyaték rendezésére. Nem nagyon örülnek neki, de azért marad. Mondjuk ha hazament volna akkor eléggé rövidfilm lett volna...
Így viszont egy szellemtörténet lett belőle. Nekem kicsit vontatott volt, de annyira azért nem rossz. A főszereplővel nagyon nem vagyok kibékülve a h potterben sem volt sok arckifejezése, de itt sem mutatott újat. Számomra a film nagy pozitívuma az, hogy a hammer megint csinál (horror) filmeket egy hosszabb pihenő után.

szoni_ 2012.10.29. 10:41:32

3.

La setta (1991)

Mindenféle rejtélyes gyilkosságok közepette, egy tanárnő majdnem elgázol egy öregembert. Az öreg a kórházi ellátást radikálisan elutasítja, ezért a nő vendégül látja őt otthonában, nem is sejtve, hogy már egy ördögi terv részese...

Agent Ricsko 2012.10.29. 13:04:11

21. Remote Control (1988)

Jeff Lieberman legkevesebbet emlegetett filmje, jogosan. Ez sem teljesen rossz, de már a koncepció hibás, sosem tudja eldönteni, mi is akar lenni igazából. Van benne egy kis sci-fi, egy kis horror, egy kis vígjáték, de egyik sem elég markáns ahhoz, hogy maradandó legyen a végeredmény. A legnagyobb fegyverténye a 80-as évek és a jövő összemosása lehetne, de ezt sem használja ki eléggé. Az űrből érkező VHS kazettákon keresztüli invázió, így sajnos felejthető, egyszeri móka marad.
5/10

Tepes 2012.10.29. 13:38:25

39.

Kabinláz 2. / Cabin Fever 2: Spring Fever
2009
Ti West

Megint beindul a húsevő vírus, most egy ásványvíz gyártó cég segítségével. Hogy megmaradjon a tinihorror stílus, ezúttal egy középiskolai szalagavatón tetőzik a fertőzés. Az előző résznél nagyobb hangsúlyt helyeztek a humorra, de ez nem ment a gore elemek kárára. Sokáig azért nem akartam megnézni ezt a 2. részt, mert az elsőt kevertem a Gödör című kicsit hasonló művel ami viszont egyáltalán nem tetszett. Még jó, hogy WEREWOLFRULEZ tisztába tette, hogy ez nem az a film :-)

Agent Ricsko 2012.10.29. 17:01:42

22. Satan's Little Helper (2004)

Ez Jeff Lieberman utolsó filmje eddig, és sajnos a 2000-es évek nyavalyái nagyrészt felzabálják a pozitívumokat (katasztrofális karakterek és bárgyú történet, a digitális kamerák használatát pedig horror (és egyéb, hangulatot bármilyen szinten igénylő) filmek esetében brutális módon szankcionálnám), azért a maga módján szerethető mozi, amivel Lieberman kegyelemdöfést ad a slasher műfajnak, melyet 23 évvel korábban, a Just Before Dawn képében járatott csúcsra.
6/10

Werewolfrulez · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2012.10.29. 18:28:26

@Error Flynn: Nekem a "blowing job" rész tetszett legjobban (aki nem ért a pornóhoz, az ne magyarázzon :) ). Ott a feszült légkör ellenére is majdnem felröhögtem.

Error Flynn 2012.10.29. 19:33:45

@Werewolfrulez:

Hehe, erre már nem emlékszem, elég régen láttam már :)

Error Flynn 2012.10.29. 19:36:00

@Error Flynn:

folyt: de amikor láttam, biztos nekem is leesett, mert minden filmet eredeti nyelven nézek, (többek közt) éppen a lefordíthatatlan nyelvi poénok miatt :)

Error Flynn 2012.10.29. 19:40:05

30

The Woman in Black (1989)

Tepes megspórolta nekem a plot ismertetését a 2012-es remake kapcsán, így ettől én most gálánsan eltekintek :)
A privát véleményem a két filmel kapcsolatban: nekem ez az 1989-es változat semmivel sem tűnt jobbnak, vagy ilyesztőbbnek, mint a 2012-es remake, sőt...
Ehhez nagyban hozzájárult többek közt a TV filmes minőségű megvalósítás is.
Pedig elég nagy a hype körülötte, főleg amióta kijött a remake. Nekem ez egy nagy csalódás volt, az új változat legalább nem unalmas...

5.5/10

JeszKar 2012.10.29. 21:34:36

25. A láthatatlan ember [1933]
Mivel nem tudtam ki találni egy jó kezdőmondatot, kezdem a film legnagyobb negatív elemével. A "vígjátékos" betétek, engem nagyon zavartak, egyrészt marhára nem illik a filmbe, másrészről a humor kimerül a slapstick poénokban. A Láthatatlan ember mindenfélével dobálódzik, leönt emberek. Ez nem igazán humoros. Tudom, hogy 30-as évek, de már akkor is ki tudtak jobbakat csinálni, vagy pedig voltak olyanok, aki jobban művelték ez a műfajt. De ha ezen túllépünk, akkor meg találjuk benne a szokásos Universal Horror jelleget, bár nem annyira megy rá a félelemkeltésre, mint más Universal horrorok. Az egyetlen igazi félelem forrás Claude Rains, aki zseniálisan játssza a saját munkájának köszönhetően őrületbe jutó tudóst, már csak ő miatta érdemes megnézni a filmet. Természetesen az operatőri munka nagyszerű, ahogy a hangulat is néha, de ennek ellenére én nem mondanám, hogy ez a legjobb Universal horror.

26. A ház hideg szíve [1963]
Láttam egy-két kísértet sztorit a maratón folyamán, de mind közül ez volt a legjobb. Igazából nincs olyan eleme a filmnek, amelyet nem tudnák dicsérni. Bár a sztori egy kicsit lassan indul be, de már az első éjszaka is olyat nyújt, amelyhez hasonlót kevés filmben tapasztaltam. Az a rész félelmetes. És a film nem áll meg azután a jelenet után, tovább borzongat minket, úgyhogy szinte minden létező horror klisét kerül. Ha valami negatívumot mondanom kéne, talán a végét megemlíteném, ami bár önmagában nem rossz, a film egészéhez képest némileg kevés. Ezenkívül még a zene is némileg jellegtelen volt. Ellenben az operatőri munkával, ami egyedi és elképesztő. Még tudnám dicsérni a színészeket, akik mind egytől-egyig zseniális munkát végeznek (bár a főszereplő csaj az elején egy kicsit zavart). Többet nem is tudok már hozzátenni, mert lassan kezdek ki fogyni a dicsérő jelzőkből, tehát csak annyit, hogy minden horror kedvelőnek kötelező darab.

27. Egy amerikai farkasember Londonban [1981]
Két jelzővel tudnám legjobban jellemezni a filmet. Fergetegesen megírt és jellegtelen. Fergetegesen megírt mivel eszméletlenül frappáns és humoros jelenetek vannak a filmben (az állatkertes vagy a mozis) és jellegtelen, mert közben van benne unalmas romantikus betétek. Szerencsére ez utóbbi kevésbé van jelen, és simán megbocsátható lenne. Viszont sajnos nem ez az egyetlen negatívuma a filmnek. Ott vannak még a romantikus vonalat megsegítő pop zenei darabok, valamint a film befejezése, egészen pontosan annak hiánya. Ezenkívül bizonyos szempontokban még a középszerűség is befigyel, úgy mint a képi világ, a vérfarkas kinézete, de a színészi játékot is említhetném ami bár tisztességes/jó, de korántsem kiemelkedő. És ennyi már elég ahhoz, hogy nálam ne váljon nagy kedvencé. Mindazonáltal egyszer érdemes megnézni, mert tényleg vannak benne zseniális jelenetek, de sokkal jobb film is lehetett volna.

Agent Ricsko 2012.10.29. 22:00:48

23. The Stepford Wives (1975)

A 2004-es, kínos remaket inkább ne firtassuk (azt is most láttam először), a '75-ös eredeti viszont mindenképp érdemel néhány szót. Ez egy egészen komor, jól felépített, mindvégig érdekfeszítő film, igazán eredeti történettel (némi testrablós hatás azért érződik), kiváló rendezéssel, operatőri munkával és remek színészekkel. Kíváncsi volnék, mikor írtam vagy mondtam ezeket el utoljára egy "aktuális" filmről, de még mielőtt belekezdenék nagyanyám kedvenc mondókájába, egyszerűen csak ajánlom azoknak, akik bírják az éra első osztályú filmjeit. A közhiedelemmel ellentétben feministának sem kell lenni hozzá, ugyanis ha valami egész biztos NEM mondható el rólam, akkor ez az, mégis élveztem.
8/10

Tiger Woods 2012.10.29. 22:40:35

@K.Leslee: nem a mennyiség számít, hanem a minőség.

9, massacre in dinosaur valley (1985)

egy csapat szerencsevadász eltéved a dzsungelben, miután a gépük lezuhant, szerencséjükre a helyi kannibálok útba igazítják őket.
az egész filmben nincs egy kurva dinoszaurusz, 5/10 és ez is csak az erős csöcsfaktor miatt.

Werewolfrulez · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2012.10.29. 22:54:02

43. A kör (Ringu -1998)

kultikus dzsapán horror
Kb. 50 tekeréssel feljebb JESZKAR értekezett az amerikai verzióról, amit nekem nem volt kedvem újranézni... viszont beugrott, hogy én még nem láttam az eredetit, szóval most pótoltam ezt a hiányosságot.
Történet: újságíró csajszi az átok-videó után nyomoz, ami egyfajta "urban legend"-nek tűnik (aki megnézi, az egy héten belül meghal). Mikor már viszonylag nagyobb adag fiatal hal meg a VHS megtekintése után, egyre inkább valódivá kezd válni a probléma. A csajszi nyomozása során eljut oda, ahol a legutóbbi áldozatok nyaraltak, és megtalálja a kazit az ottani portás gyűjteményében. Megnézi a nyomasztó kis "skeccsfilmet", aztán bepánikol, belerángatja az ügybe a volt férjét, aki szkeptikusan szintén megnézi a felvételt. Ezután már nincs visszaút, ki kell deríteni, mi is van a filmen, különben mindenki meghal...
Kritika: bár már elég régen láttam a remake-et, az ijesztgetések nagy részére emlékeztem, szóval annyira nem paráztam be, mint ahogy illett volna. Érdekes, hogy az amerikai verzió közepe eléggé másként alakult, szóval sztori szempontjából voltak azért itt új momentumok is. Nagyon jól sikerült a zene meg a hangeffektek használata, nagyon sokat hozzátettek a képi világhoz, nem csak atmoszférateremtés, de ijesztgetés szempontjából is. A kamerakezelés is tök profi volt, és a spec látványeffektek is nagyon rendben voltak. A film összességében még mindig jól működik, lehet rajta félni, csak valahogy nekem most kevés volt ahhoz, hogy igazán letaglózzon. Vagy túl sokat vártam tőle (az imdb pontszám /7.3/ alapján), vagy a remake ismerete vett el az élvezeti értékéből, de nem tudok rá kulthorrorhoz illő 10/10-et adni. A Grudge eredetei japán verzióján, a Ju-On-on jobban tudtam félni, mint itt (mondjuk ott a sztori volt soványabb).
Érték: 8,5/10.

44. A bárányok harapnak (Black Sheep - 2006)

új-zélandi horrorparódia
www.youtube.com/watch?v=-Bih8kTcBUI
Történet: adva van két tesó, mindketten az új-zélandi farmgazdaság szülöttei. Míg az egyik felnőttként nagy birkatartó és "birkagén-manipulátor" lesz, addig a másik egy gyermekkori trauma miatt fél a juhoktól. A gyámoltalan tesó éppen visszatér a szülői farmra. Egy igen fura hajzatú környezetvédő a csini barátnőjével bekavar a gazdaság nemesítési programjába (ellopnak egy tartósított barimagzatot, ami aztán elszabadul, és lefertőzi a Greenpeace-aktivistát meg egy birkát is, egyfajta "őrült birka" kórral). A fertőzés gyorsan terjed, fertőzöttek igen agresszívvé és harapóssá válnak, legyenek akár emberek, akár birkák...
Kritika: kiváló szórakozás a Return of the Living Dead és a Hullajó nyomdokain, némi farkasemberes mellékízzel. Persze egyetlen pillanatát sem lehet komolyan venni, de az abszurd alapötletet sikerült tök jól kibontani. Én szénné röhögtem magam a megtekintése közben. Meglepő módon a gore részek és a maszkok is jól sikerültek. Ez egy baromi jó horrorvígjáték, nem is értem, miért nem kapott jobb osztályzatot az imdb-n (5.9), és miért nem tett szert nagyobb ismertségre.
Kedvenc jelenet: mikor a "vérnyáj" elözönli a fehérbirka-bemutatót.
Érték: 9/10

Werewolfrulez · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2012.10.29. 22:57:38

@Error Flynn: SPOILER (Last Exorcism): "blowing job": mikor a csaj így beszél a szopásról, az ördögűző pacák rájön, hogy a csaj nem is megszállott, csak egy nagyon komoly mentális problémákkal küzdő lány. Ha megszállta volna a Sátán, pontosa tudná, hogy mi ez, és hogy kell helyesen mondani (zseniális okfejtés, gratula a forgatókönyvíróknak). :)

Werewolfrulez · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2012.10.29. 23:00:42

@JeszKar: Az amerikai farkas Londonban nekem sem tetszett annyira (anno mikor néztem), én a folytatást, a Párizst komálom igazán :)

The Man Who Laughs · http://trashneveles.blog.hu/ 2012.10.29. 23:46:58

Csak röviden az elmúlt időszakban nézett filmekről:

4, Inferno (1980 r.: Dario Argento)

Tetszett: Nagyszerű hangulatú, izgalmas giallo/misztikus horror. Egyedüli bajom a végével volt, kicsit összecsapottnak éreztem. Nem nagyon volt igazi lezárás. Viszont most már biztos megnézem a Suspiriát is.

4/5

5, Sector 7 (2011 R.: Ji-hoon Kim)

B-kategoriás koreai (az ország első IMAX 3D filmje) szörnyfilm. Részben főhajtás az Alien előtt, de amúgy elég kiszámítható, sablonos. Amúgy hozza azt amit az ember elvárna egy ilyentől. Nem egy Cloverfield (nam, hogy Alien), de az Assylium hasonszörű filmjeinél jobb.

2,5/5

6, The Burning (1981 r.:Tony Maylam )

Sablon 80-as évekbeli slasher, Péntek 13 koppintás. Stílusában nem rossz (mára azért megkopott, mint a legtöbb hasonló film). Azért izgalmas, véres (bár véresebbre számítottam). Kicsit csalódtam, mert mindenhol mint elfeledett gyöngy, az egyik legjobb slasherként volt hivatkozva.

2,5/10

7, Az őrület torkában (1994 r.: John Carpenter)

Carpenter egyik megosztóbb filmje. Nekem bejött. Sam Neil erős játéka, a remek hangulat és a végig izgalmas/félemeletes cselekmény elterelte a figyelmemet a kisebb/nagyobb dramaturgiai hibákról. Sokkal alul értékeltebb film a kelleténél (még, ha nem is egy The Thing).

4/5

8, Cockneys vs Zombies (2012 - r.:Matthias Hoene)

Nem olyan jó mint a közel múlt horror parodiái (Tucker&Dale, The Cabin in the Woods) de nagyszerű szórakozás, sőt van nem egy kifejezetten zseniális jelenet. Néha olyan, mint, ha Guy Ritchie (a Blöff idején) rendezte volna. Hamisítatlan angol zombi film a Shaun of the Dead nyomdokain. Én nagyon jól szórakoztam rajta.

4,5/5

Ja és mindenki figyelmében 31.-én (Szerdán) minden horror film az Odeon tékában egy napig ingyen kölcsönözhető lesz. Ezt kihasználva még Szerda este én is nyomok egy nagy hajrát.

Tepes 2012.10.30. 09:42:28

40.

Uninvited
1988
Greydon Clark

Egy laborból kiszabadul egy mutáns macska, majd feljut egy hajóra. Na persze menet közben is halálra harapdál 1-2 embert. A hajón egy gazdag faszi indul a kajmán szigetekre kimenekíteni a pénzét, mielőtt lecsapnak rá, és mivel a legénysége otthagyja néhány helyi fiatal tart vele. Az egyik csaj magával viszi a macskát, a hajóúton az meg fogyasztja az utasokat. Komoly horrornak készült, de azért a macska amikor "átalakul" elég viccesre sikerült. Na meg a végét is elég összecsapták.

Agent Ricsko 2012.10.30. 09:57:54

Raw Meat aka. Death Line (1973)

Ha jól emlékszem, többen is magasztalták itt a verseny során Christopher Smith (legjobb pillanataiban is maximum közepes) Creep című művét. Ajánlom figyelmükbe az "ultimate angol metró horrort" (meg persze mindenkinek, aki szereti)!

A londoni metró építése közben néhányan a föld alá szorulnak egy baleset következtében, az épp becsődölő vállalatnak pedig kisebb gondja is nagyobb náluk, így angolosan távoznak. Nem úgy szegény munkások, akik viszont nem adják fel egykönnyen, így 100-120 évvel később még mindig élnek leszármazottaik, mélyen a föld alatt. Igaz, "ma" már csak egy boldog szerelmespár képviseli a famíliát. Ha nagyon megéheznek az elkorcsosult, vérfertőző, beltenyészett, kannibál gerlicék, felugranak a Russel Square-i aluljáróba, és visznek magukkal egy zöldségest. Ilyen boldogan telnek napjaik, míg a pár vonzóbb (??) tagja el nem halálozik. Ezek után az elkámpicsorodott, megtört szívű vadember magányában egyre sűrűbben kacsintgat felfelé új társaság reményében.

Talán nem tévedek nagyot, ha azt mondom, a közönséggel ellentétben a fiatalabb brit horror szimpatizáns filmesek körében valószínű jól ismert és nagy becsben tartott darab lehet ez, elég Smith filmjén kívül a The Descent-et említeni. A Creep-el kapcsolatban elhangzott valami olyasmi, hogy "méltatlanul elfeledett mestermű". Arra kicsit sem, erre viszont már találó a jelző, bár a "mestermű" ebben az esetben is kisebb túlzás. A fényképezés például igen eltalált, a zene már nem annyira. Nagy kár az is, hogy az alapvetően nyomasztó hangulatot folyton oldani próbálják a nyomozók (elsősorban Donald Pleasence) viccelődéseivel. Ezért jár egy pont levonás, Christopher Lee feltűnéséért viszont egy plusz, így marad:

9/10

szoni_ 2012.10.30. 12:02:39

4.

The Blood on Satan's Claw

17. századi Angliában játszódó mondhatni "szektás" film. Egy fiatal srác szántás közben egy hulla maradványaira talál és onnantól kezdve a faluban egy furcsa járvány tör ki. Érdekessége, h régies angolt beszélnek benne és hogy olyan folkról jellegű vidéki oldala van.

Tepes 2012.10.30. 12:37:20

41.

La comtesse perverse
1974
Jesus Franco

SPOILERES...

Egy gazdag pár egy szigeten él és leginkább kannibál passziójának él, főleg fiatal csajokat fogyasztva, akiket egy másik pár szolgáltat nekik.
Szereintem tipikus Jess Franco horror, amiben a történet és az eléggé közepes játék erotikus elemekkel van feldobva.

Agent Ricsko 2012.10.30. 14:13:24

25. Horror Express (1972)

Piszkosul elegáns, remekül kivitelezett horror/krimi egy luxusvonaton elszabaduló ősi, ördögi lényről. Christopher Lee és Peter Cushing főszerepben brillíroznak, de Telly Savalas néhány perc alatt majdnem ellopja a show-t.
Szórakoztató és gyors, mint a legjobb vonatozások.

8/10

Agent Ricsko 2012.10.30. 17:20:53

26. God Told Me To (1976)

New York jóra való polgárai közül egyre többen ugranak egymás torkának, vagy terítik le békésen sétáló felebarátaikat távcsöves puskájukkal, ám tettükre legalább mindannyiuknak elfogadható magyarázata van: "God told me to".

Larry Cohen egy felettébb szimpatikus filmes, aki csavaros, eredeti, társadalomkritikus történeteket talál ki, amiket legtöbb esetben igen szórakoztató módon prezentál (már amikor nem csak íróként vesz részt egy-egy projektben), majd' minden esetben aprópénzből. Sajnos ez a filmje megkopott kissé az idő során, de az is lehet, hogy nem voltam a megfelelő hangulatban, mindenesetre itt-ott untam kicsit. Azért a szürreálba hajló befejezés ma is telitalálat.

6/10

Werewolfrulez · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2012.10.30. 20:08:34

45. A testrablók támadása (Invasion of the Body Snatchers - 1956)

amerikai sci-fi horror
ERROR FLYNN fentebb már értekezett a műről, ennek kapcsán jöttem rá, hogy én ezt még nem is láttam. A Daniel Craig-Nicole Kidman-féle remake-et egy-két éve megnéztem, de az nem volt rám nagy hatással.
Történet: a kisvárosban praktizáló orvos - visszatérve vidéki útjáról - furcsa dolgokat tapasztal: az emberek nyugtalankodnak, idegennek érzik bizonyos családtagjaikat, aztán egyszerre csak hirtelen beletörődnek a dologba, mintha mi sem történt volna. Hamarosan kiderül, hogy a nyugtalanság nem volt alaptalan: titokzatos "valamik" veszik át az emberek helyét a városban. A doki a barátnőjével együtt menekülni kényszerül...
Kritika: a mélyelemzést most (...is :) ) elhagynám, fentebb ERROR FLYNN helytállóakat írt minden szempontból. A film légköre feszült, nyomasztó, és az események gyorsvonati sebességgel robognak, ami egy ilyen korú mozinál azért nem kis szó. Ami a bajom volt: pontosan hogy is megy ez a testcsere?
SPOILER kezdődik
Azt értem, hogy a termésekből kifejlődik egy új test, ami aztán átveszi az igazi ember helyét. A valódi ember gondolom meghal (megölik?) valami módon, marad egy "ál" ember, ez így tiszta sor. DE: a film fináléjában a nő egy pillanatra bealszik, és mikor felébred, már idegen is. Most akkor mi van?! Már korábban kicserélték a testét, csak kellett neki még egy alvás, hogy teljesen idegen legyen? Vagy alváskor, ha már kifejlődött az új test, egyszerűen "beleteleportálódik" a régi helyébe? Esetleg csak a lélek cserélődik ki a régi testben? De akkor miért kell az új, "mű" test? Komolyan nem értem.
SPOILER vége
Volt még egy-két zavaróan pátoszos szöveg a filmben, de összességében ez tetszett legjobban a Csellendzs során megtekintett "őskövület" filmek közül.
Érték: 8,5/10 (egyetértek a fentebb szereplő pontszámmal)

46. Zombie (bizonyos források szerint Zombi 2) (1979)

olasz horror
www.youtube.com/watch?v=RNEr22LoHkc
Még olasz horrort nem is néztem a Csellendzsen, szóval éppen ideje volt a pótlásnak. Fulcira esett a választásom, mivel a The Beyondot imádom.
Történet: egy elhagyott hajó sodródik New York kikötőjébe. A hatóságok (két zsaru) bevizsgálják a dolgot, aminek az eredménye egy átharapott torkú rendőr és egy vízbe lőtt pufók zombi lesz. A hajó tulajdonosa egy orvos, akit a lánya keres. A nő összefog egy újságíróval, és kiderítik, hogy a kedves papa egy karibi szigeten volt legutoljára. A két főszereplő felkerekedik, hogy megkeressék a dokit. Hajóval mennek, egy kedves párocska utasaiként. Mindeközben az említett szigeten egy másik orvos (nem a papa) küzd az egyre jobban elhatalmasodó zombikórral.
Kritika: kissé egyenetlen film, de bőven megérte megnézni. Vannak benne dögunalom részek (a színészek elég gyengécskék, a játékuk abszolút nem kötött le), és valamennyit öregedett is a film (pl. a hajón talált kéz elég gyurmásnak néz ki), de összességében simán a pozitívumok vannak túlsúlyban. Hatalmas, már-már epic jelenetek vannak benne (Zombi vs. Cápa; A zombi megérkezik New Yorkba; Csókolózás a földön, amit félbeszakítanak a zombik, stb.), a gore bőséges és hatásos (nem is Fulci lenne, ha nem lenne szemkiszúrás benne), a "spagettiwesternes" beállítások és a sajátosan nyomasztó zenék pedig nagyszerűek. És még cicik is vannak :)
Érték: 8/10.

Agent Ricsko 2012.10.30. 21:57:41

27. Don't Answer The Phone (1980)

A szokásosnál nyomasztóbb hangulatú slasher, ahol nem valami maszkos, túlvilági erőkkel felvértezett fantázialény szedi áldozatait (természetesen szép, fiatal lányokat), hanem a Maniac-hez vagy a Don't Go In The House-hoz hasonlóan egy átlagosnak tűnő civil, hétköznapi munkával, lakással, háborús veterán múlttal és lelki sérülésekkel a gyermekkorából.

Azért ez mégiscsak egy részleteiben igénytelenül összegányolt, fillérekből forgatott video nasty, mély pszichológiára tehát senki ne számítson, cserébe csöcsök vannak tonnaszámra.

6/10

JeszKar 2012.10.30. 22:24:21

28. Sziklák szeme [2006]
Hogy lehet egy remake-t elszúrni? Most nem fogom azt mondani, hogy avval, hogy elkezdik készíteni, mert bőven vannak azért jó remakek is (bár a horror műfajban kevésbé). Talán a legjobb módszer az, hogyha ugyanazt megcsinálják szinte képkockáról-képkockára, csak gyengébb kiadásban. És evvel el is mondtam, hogy mi a legnagyobb gond evvel a filmmel. Nem hogy a film 3/4-ben (de talán 4/5-ben) mást sem csinál, csak újra hasznosítja az eredetin jeleneteit, de az, hogy szinte dialógok is teljesen egyeznek az eredeti szövegeivel, az olyan mértékű un-kreativitásról és lustaságról tesz tanúbizonyságot, ami hasonlót még nem láttam (még nem volt szerencsém a Psycho remakhez). És ami a leggázabb, hogy annak a filmnek a hibáit is újrahasznosítja. Az egyetlen újítás, hogy a gonoszok itt nem így születtek, hanem atomkísérletek miatt váltak ilyené, de ez igazabból marhára nem hat meg. Pedig a film nem lenne olyan rossz, és bizonyos elemeiben,még jobb is, mint az eredeti (véresebb, a színészek kevésbé idegesítőbbek), de ez annyira rányomja a bélyeget, hogy nem tudom, még csak egy közepes filmnek se titulálni.

29. The Monster Squad [1987]
Jópofa film. És ennyi... Többet kén e mondanom róla, de nem igazán tudok. A film olyan, mintha egy ifjúsági film találkozott volna a klasszikus szörny filmekkel. Ami önmagában nem egy rossz ötlet, de sajnos a filmnek vannak hibái. Az első rögtön, hogy nem túl fantáziadús. Bár vannak benne jó utalások korábbi szörny filmekre, de önmagában nem tud túl sok újat mutatni, azonkívül, hogy a főszereplők gyerekek. A másik, hogy bár vannak benne jó poénok, abból a szempontból se túl fantáziadús a film. Se a gyerek karakterek, se a szörnyek nem túl kidolgozottak. És van benne egy két butaság is. Szóval tényleg ennyi, ahogy kezdtem: Jópofa film, de semmi több.

30. A múmia [1959]
Érdekes, hogy mind három nagyobb múmia film (ez, a 32-es és a 99-es teljesen más -> példa, hogyan kell remaket csinálni), ez a film leginkább a klasszikus szörnyfilmekhez hasonlít, és talán egy kicsit csalódást okozhat, hogy a múmia itt szinte a teljes film folyamán csak egy henchman. Teljesen más, mint az Universal áskálódó karaktere vagy az 99-es "szuper mágusa." És őszintén szólva a három klasszikus Hammer horror közül ez tetszett a legkevésbé. Sok minden, ami eddig jellemezte a stúdiót, az itt nincs. Nincs vér, se gótikus környezet (sőt az egyiptomi környezet kifejezetten rosszul néz ki.) Ami miatt viszont, mégis megadnék neki egy gyenge négyest, az Peter Cushing. Őt mindig öröm látni, pláne Christopher Lee-vel párban, kár hogy ő szinte az egész film folyamán be van bugyolálva. Szóval aki csak az igazán jó Hammer horrorokat, akarja megnézni, az maradjon a Drakulánál és a Frankensteinnél, de aki kíváncsi mindhárom Múmia filmre, az mindenképp nézze meg, mert egyáltalán nem rossz, csak kicsit kevés.

JeszKar 2012.10.30. 22:25:14

Remélem nem lesz dupla, de első nem jelent meg.

28. Sziklák szeme [2006]
Hogy lehet egy remake-t elszúrni? Most nem fogom azt mondani, hogy avval, hogy elkezdik készíteni, mert bőven vannak azért jó remakek is (bár a horror műfajban kevésbé). Talán a legjobb módszer az, hogyha ugyanazt megcsinálják szinte képkockáról-képkockára, csak gyengébb kiadásban. És evvel el is mondtam, hogy mi a legnagyobb gond evvel a filmmel. Nem hogy a film 3/4-ben (de talán 4/5-ben) mást sem csinál, csak újra hasznosítja az eredetin jeleneteit, de az, hogy szinte dialógók is teljesen egyeznek az eredeti szövegeivel, az olyan mértékű un-kreativitásról és lustaságról tesz tanúbizonyságot, ami hasonlót még nem láttam (még nem volt szerencsém a Psycho remakhez). És ami a leggázabb, hogy annak a filmnek a hibáit is újrahasznosítja. Az egyetlen újítás, hogy a gonoszok itt nem így születtek, hanem atomkísérletek miatt váltak ilyené, de ez igazabból marhára nem hat meg. Pedig a film nem lenne olyan rossz, és bizonyos elemeiben,még jobb is, mint az eredeti (véresebb, a színészek kevésbé idegesítőbbek), de ez annyira rányomja a bélyeget, hogy nem tudom, még csak egy közepes filmnek se titulálni.
29. The Monster Squad [1987]
Jópofa film. És ennyi... Többet kén e mondanom róla, de nem igazán tudok. A film olyan, mintha egy ifjúsági film találkozott volna a klasszikus szörny filmekkel. Ami önmagában nem egy rossz ötlet, de sajnos a filmnek vannak hibái. Az első rögtön, hogy nem túl fantáziadús. Bár vannak benne jó utalások korábbi szörny filmekre, de önmagában nem tud túl sok újat mutatni, azonkívül, hogy a főszereplők gyerekek. A másik, hogy bár vannak benne jó poénok, abból a szempontból se túl fantáziadús a film. Se a gyerek karakterek, se a szörnyek nem túl kidolgozottak. És van benne egy két butaság is. Szóval tényleg ennyi, ahogy kezdtem: Jópofa film, de semmi több.
30. A múmia [1959]
Érdekes, hogy mind három nagyobb múmia film (ez, a 32-es és a 99-es teljesen más -> példa, hogyan kell remaket csinálni), ez a film leginkább a klasszikus szörnyfilmekhez hasonlít, és talán egy kicsit csalódást okozhat, hogy a múmia itt szinte a teljes film folyamán csak egy henchman. Teljesen más, mint az Universal áskálódó karaktere vagy az 99-es "szuper mágusa." És őszintén szólva a három klasszikus Hammer horror közül ez tetszett a legkevésbé. Sok minden, ami eddig jellemezte a stúdiót, az itt nincs. Nincs vér, se gótikus környezet (sőt az egyiptomi környezet kifejezetten rosszul néz ki.) Ami miatt viszont, mégis megadnék neki egy gyenge négyest, az Peter Cushing. Őt mindig öröm látni, pláne Christopher Lee-vel párban, kár hogy ő szinte az egész film folyamán be van bugyolálva. Szóval aki csak az igazán jó Hammer horrorokat, akarja megnézni, az maradjon a Drakulánál és a Frankensteinnél, de aki kíváncsi mindhárom Múmia filmre, az mindenképp nézze meg, mert egyáltalán nem rossz, csak kicsit kevés.

JeszKar 2012.10.30. 22:25:46

Na most meg mégis elment, remek.

Werewolfrulez · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2012.10.30. 22:34:21

@JeszKar: sebaj, legalább jobban érződik a fináléhangulat :)

Werewolfrulez · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2012.10.30. 23:35:02

47. 1408 (2007)

horror/thriller az USA-ból, Stephen King-adaptáció
www.youtube.com/watch?v=TQFrtb8E_pw
Történet: a főszereplő fickó olyan házakban száll meg, ahol elméletileg kísértet található. Elég cinikusan áll hozzá a témához, nem igazán hisz az egészben. Tapasztalatait nem túl népszerű könyvekben írja meg. A házassága nemrég tönkrement, a kislánya súlyos betegségben meghalt, maradt számára az írás meg a pia. Hétköznapjaiba a Delfin hotel 1408. számú szobája visz némi változatosságot: ez a szoba ugyanis GONOSZ. Még senki sem bírt ki benne egy órát. Hősünk mégis próbát tesz a lakosztállyal.
Kritika: bajban vagyok a film értékelésével, mert eléggé kétarcú a movie. A történet rendben van, a horror mellett kapunk egy vaskos drámai vonulatot is, az ijesztgetés korrekten működik, a látvány elsőrangú, a zene hangulatos, több helyen szatirikus humor is csillog a műben, a karakterek nagyon jók, John Cusack és Samuel L. Jackson pedig rohadt élvezetesen játszanak... mégis, valami nem klappol. Időről időre megbicsaklott nálam a film. Hol súlya nem volt az eseményeknek (ha minden csak hallucináció, akkor végül is igazi veszély nem fenyeget), hol feleslegesnek és elnyújtottnak éreztem egyes momentumokat (a "scriptelt kék hologram" szellemeket nem kellett volna ennyire erőltetni), hol pedig úgy éreztem, le akarnak kenyerezni a parasztvakító látvánnyal (viharjelenet). Persze aztán újra és újra felkeltette a film az érdeklődésemet, és a rendezőnek ismét sikerült elkapnia a tökömet (például a "vissza a szobába" a jelenet nagyon hatásos). Szóval kicsit vegyes élmény, de alapvetően a pozitív felé billen a mérleg.
Érték: 7,75/10.

Werewolfrulez · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2012.10.31. 02:03:45

48. A szomszéd lány (The Girl Next Door - 2007)

amerikai torture porn (+ dráma)
Történet: egy fickó visszaemlékszik arra, hogy amikor még kissrác volt, a szomszédjában borzasztó dolgok történtek. Két elárvult lánytestvér lakott a szomszédban a nagynénjüknél. A nagynéni elég furcsa nevelési elveket vallott, és viták esetén a saját kölkeit nagyon pártolta az árva lányokkal szemben. Egy idő után odáig fajult a dolog, hogy a nagyobbik lányt módszeresen kínoztatta a fiaival. A főszereplő fickó gyermekként szerelmes volt az "áldozat" csajba...
Kritika: első pillantásra csak egy torture porn... de a film csavar egyet a kavics egyszerűségű alapszituáción, és gyermekeket tesz meg főszereplővé. Gyermekek kínoznak egy kislányt... ehhez ad hozzá egy kis szerelmi szálat (kamaszromantika), megfejeli nosztalgikus, hallmarkos látványvilággal, és egy gonosz, kifejezetten utálható nagynénivel. Nem vállal túl sokat, nem mutat túl sokat, nem esik túlzásokba (már a torture porn kereteken belül), és valahogy sikerül működnie. Beszippantja a nézőt, és megérint valamit a befogadóban. Nem pusztán undort és hitetlenkedést érzek a megtekintése közben, hanem sajnálatot, részvétet, dühöt is. A film kicsivel többé válik, mint egy öncélú kínzás: egy drámai történetté az emberi természet sötét oldaláról. Nálam a Grotesque-t és a Human Centipede-et simán ütötte, mert a karakterek motivációi itt hihetőbbek, emberibbek voltak, és - legalábbis látszólag - mondani is akart valamit ez a történet. Lehet, hogy csak túl szentimentális vagyok ilyenkor az éjszaka közepén, de most így érzem.
Érték: nálam megért egy 7,5/10-et. Még az is lehet, hogy egyszer újranézem.

Error Flynn 2012.10.31. 03:43:49

@JeszKar:
A ház hideg szíve [1963] szerintem a valaha készült egyik legjobb kísértetfilm, ami drámaként is tökéletesen működik, messze túlmutat a horror műfaji keretein.

Error Flynn 2012.10.31. 04:02:07

@Werewolfrulez:

A Testrablók témában tudom még ajánlani az "Invasion" című TV sorozatot is, amely "unofficial" remake-ként egész más irányba viszi el az alapötletet, mint a "kánon" filmjei.
Az egyik legemberibb szörnyfilm, amit valaha láttam.
Az 1956-os változatnál egyébként csak nekem ugrott be egy bizonyos "The whisperer in darkness"? :)

Error Flynn 2012.10.31. 04:15:41

@Werewolfrulez:
"Ha megszállta volna a Sátán, pontosa tudná, hogy mi ez, és hogy kell helyesen mondani"

Na igen, Regan az Ördögűzőből biztos pontosan tudta volna mi az :)

Error Flynn 2012.10.31. 04:31:17

31

Na én lassan bedobom a törölközőt, de azért még írok éjfélig a megtekintett filmekről ;)

Monster man (2003)

Horror-komédia a Texasi láncfűrészes féle stílus kiparodizálása. Két utazó barátot az országúton elkezd terrorizálni egy "monster truck" (amit meglepő módon egy igazi szörnyszülött vezet :)
A film gyakorlatilag idétlen viccek tömkelege, az, hogy valakinek bejön e, vagy sem, szerintem pusztán ízlés, és a pillanatnyi hangulat kérdése. Mondenestre a buddy movie féle egymást cikző baráti ökörködés mellett kissé hasonlít a régi naív műfajparódiákra (pl: Mel Brooks filmjei), és persze a mostani poszt-modern filmekre is, mint pl: a Tucker and Dale vs. Evil. A horror-vonulat ugyan csak a film utolsó harmadában kerül a középpontba (addig inkább sima vígjáték), ám tartogat némi meglepetést is.
Az itteni "bőrpofa" kissé rokkantnak tűnik, nemcsak "enyhe" arcplasztikai gondokkal küzd (a főhősök ezért stílszerűen "fuckface"-ként utalnak rá :), hanem, -a járását elnézve- még súlyos csípőficammal is meg kell birkóznia :)

6/10 nekem bejött :)

Tepes 2012.10.31. 07:39:58

tegnap este már nem voltam a film után netközelben, szóval most pótolom:

42.

Vérfarkas: A szörny köztünk van / Werewolf: The Beast Among Us
2012
Louis Morneau

Vérfarkas pusztít egy 19. századi faluban. Ide érkezik egy vérfarkasvadász csapat is, akikhez csatlakozik a helyi orvos segédje (basszus de gnóm feje van ennek a gyereknek...) Hiába irtják a vérfarkasokat minden éjjel, csak jönnek, csak jönnek, meg kell találni a főnököt. A CGI farkas nagyon béna lett.

Tepes 2012.10.31. 09:43:12

43.

Jéghideg éjszaka, forró lány / In the Cold of the Night
1990
Nico Mastorakis

Na ezt végképp nem tudom, hogy mitől horror az imdb-n. Inkább egy elnyújtott (majdnem két órás) unalmas thriller. Egy fotós csávó rémálmaiban mindig kinyír egy csajt, akinek később a nyomára is bukkan, és találkozik vele. Na de semmi sem véletlen. Az első 80 percet össze lehetett volna foglalni kb fél órában és akkor még érdekesebb is lett volna...

Agent Ricsko 2012.10.31. 11:57:58

28. Hasta el viento tiene miedo (1968)

A kísértet járta leánykollégiumban még a szél is fél.

Egyszerű, (mára már) sokszor látott történet, de olyan gyönyörűen kivitelezve, olyan erőteljes atmoszférával, hogy pislogni is elfelejtettem. Egyértelműen helyet követel magának minden idők legjobb szellem mozijai között.

9/10

Tepes 2012.10.31. 15:32:38

44.

Torzszülöttek / The Mutations
1974
Jack Cardiff

Egy professzor (Donald Pleasence régi jó ismerős a Halloween filmekből) mutációkkal kisérlezetik. Egyesíteni akarja az állatok, növények és emberek legjobb tulajdonságait. Na nem mindig sikerül a dolog, de a torzszülötteket bemutató cirkusz azért vevő a dologra. A cirkusz vezetője meg azt reméli, hogy a prof. eltünteti a torzságát.
Egész jó kis film volt így a cselendzs végére, nem nagyon izgalmas, de megvolt benne a 70-es évek bája.

Agent Ricsko 2012.10.31. 16:01:16

!!!OFF!!! - de nem tudom, hol kérdezzem meg, ha nem itt...

Tudnátok ajánlani valami igazán jó angol nyelvű horrorfilmes blogot? Mióta nincs Sokkmagazin, se Harvester, ide meg jó esetben két évente egy cikk kerül fel a témában (mint a múltkori Aerobi-cide), csak a Deliriát olvasom, az viszont nagy kedvencem. Nem tudtok véletlenül valami hasonlót (ahol nem csak a Fűrész 78-al, hanem régi, klasszikus B mozikkal is foglalkoznak) angolul?

Előre is köszi!

Agent Ricsko 2012.10.31. 17:57:03

29. Hospital Massacre (1982)

Egy kellemes megjelenésű ifjú hölgy beugrik a kórházba a leleteiért, ahol úgy tűnik mindenki flúgos, és senki nem szeretné, hogy hősnőnk gyorsan (avagy élve) távozzon. A mellbőségét figyelembe véve, a marasztalási szándék teljes mértékig érthető.

A narrátoros tűzkeresztségben a kiváló "Halált Hozó Röntgensugár" címre keresztelt slasher nem örvend túl nagy megbecsülésnek - még a műfajon belül sem -, amit nem igazán értek. Az átlagnál jóval szerethetőbb darab, megfelelő ritmussal, elegendő gyilkossággal, sok "creepy" mellék- és egy szemrevaló főszereplővel, aki szerencsére doktori felszólításra vetkőzni is hajlandó.
Akinek ennyi nem elég, forduljon orvoshoz!

6.5/10

Werewolfrulez · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2012.10.31. 18:39:25

49. Carrie (1976)

USA horror/dráma
Történet: Carrie-t szinte mindenki megveti a suliban, tipikus kiközösített „loser” karakter. Mikor az iskolai zuhanyzóban először megjön a havija, a szülői felvilágosítás hiánya miatt azt hiszi, hogy el fog vérezni. Az osztálytársai erre jól kiröhögik, és megdobálják tamponnal. A csaj élete otthon sem fenékig tejfel: az anyja egy vallási fanatikus, aki elég rigorózus szellemben neveli a lányát. A tesitanárnő (ő nyíltan) és Carrie egyik osztálytársnője (ő titokban) igyekszenek – érzelmileg - támogatni a lányt, ám a dolgok mégis rossz fordulatot vesznek. Amikor a szalagavató bálon néhányan poénból leöntik disznóvérrel Carrie-t, a csajból előtör pusztító telekinetikus ereje, és jajj mindenkinek!
Kritika: régebben már láttam a tévéfilmes Carrie-feldolgozást, az sem volt rossz, de ez sokkal jobban bejött. Szerintem kb. ez a legjobb Stephen King-adaptáció. A Kubrick-féle Ragyogást is elismerem, de míg az a film hideg és mesterkélt, addig ennek van valamiféle bája, ami ellenállhatatlanná teszi a szememben. A látvány (a képi világ sajátos, néhol már-már álomszerű, ennek iskolapéldája a zuhanyzós jelenet az elején + rohadt jók azok a képek, amelyeken a közeli előtér és a távoli háttér is egyformán éles), a zene és a színészek kiválóak (bár kicsivel idősebb fiatalok játsszák a gimiseket, a dolog hihető marad), minden az adott kor csúcsteljesítményét mutatja. A zuhanyzós nyitójelenet, és a bál osztott képernyős jelenetei felejthetetlenek. Az anya-lánya kapcsolat bemutatása lebilincselő feszültséggel bír. A vérengzés, a kollektív bosszú elsöprő erejű, tiszta katarzis. A végét is nagyon jól eltalálták. Csak olyan apró momentumok zavarnak be az összképbe, mint amilyen a Psychóból nyúlt hangeffekt (az ijesztgetős részek alatt) + a kocsis jelenet (elég műanyagízű a felgyorsítás).
Érték: kisebb hiányosságai ellenére is belopta magát a szívembe, 10/10. (gondolom, azért eddigre már mindenkinek feltűnt, hogy elég szubjektívban pontozok :) )

Lakat Barnabás · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2012.10.31. 18:51:35

Előző hétvégén ezt a két horrort láttam, Halloween buli meg nálunk holnap lesz, akkor megnézünk egy halom rémséges filmet, csak hát az már nem számít.

19 Piranha (2010)
Sörrel nem is volt ez rossz. Illetve mégis, viszont rohadt szórakoztató.
20 Evil Dead 2. (1987)
Az über trilógia középső darabja. Ash ebben válik ikonikussá.

Lakat Barnabás · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2012.10.31. 19:43:15

21. Psycho (1960)

Erről meg majd' elfeledkeztem, pedig megnéztem a napokban, ráadásul, be kell vallanom, hogy most láttam először teljes egészében. Írjam, hogy nagyon jó film? Nagyon jó film.

Werewolfrulez · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2012.10.31. 22:55:45

50. Apollo 18 (2011)

USA/kanadai horror/sci-fi found footage film
- most csak röviden írok, mert iszunk közben :))) -
Történet: két amerikai űrhajóst egy titkos küldetésben felküldenek a Holdra, hogy gyűjtsenek kőzetmintákat. Kiderül, hogy az oroszok már megelőzték őket. SPOILER kezdődik: Kiderül, hogy van idegen élet is a Holdon, csak kicsi, úgy néz ki, mint egy szikladarab, sok van belőle, és persze GONOSZ. SPOILER vége
Kritika: néhol meg lehet rajta ijedni, a szemcsés felvételek elég hangulatosak, az alapötlet jó, de a végeredmény olyan semmilyen, nem igazán áll össze egy komolyan vehető filmmé. A fordulatok, a figurák nem igazán tudtak "berántani" a moziba. Inkább amolyan "egynek jó volt" áldoku horror. Semmi különös, sima középszer.
Érték: 5,5/10. (Jó rövid. :) )

The Man Who Laughs · http://trashneveles.blog.hu/ 2012.10.31. 23:58:52

Rosemary gyermeke (1968 r.: Roman Polanski)

Annak ellenére, hogy az egyik legklasszikusabb horror film, szerintem a thriller jelző sokkal jobb lenne rá. Amúgy nem rossz, de engem annyira nem fogott meg, hogy a kedvenceim közé rakjam viszont igazán komoly hibát sem tudok felhozni. A film második fele kifejezetten izgalmas és a vége is elég meglepő/bátor.

4/5

Psycho (1960 r.: Alfred Hitchcock)

Az egyik legnagyobb műfaji filmes lemaradásom, de végre bepótoltam. És nem is csalódtam, pedig féltem, hogy a csavar ismeretében, nem lesz anyira hatásos film, de az. Hála a kiváló rendezésnek és nem utolsó sorban Anthony Perkins remek játékának.

5/5

Error Flynn 2012.11.01. 00:03:56

@Agent Ricsko:

"Amikor a szél is retteg", én ezen a "rövidített" címen futottam össze ezzel a filmmel, de egyébként csak egyetérteni tudok azzal amit írtál. Kitűnő film!

The Man Who Laughs · http://trashneveles.blog.hu/ 2012.11.01. 03:35:00

Ja igen az előző két filmem a 9., 10. sorszámot viselik.

Végezettül.

11. Creature from the Black Lagoon (1954 r.: Jack Arnold)

Imádom a Klaszikus Unirversal Horrorokat. Ez viszonylag egy kései darab már (a studio utolsó komolyabb próbálkozása a klasszikus horror feltámasztására, amúgy az egyik első 3D-s film). De talán a legjobb is, mivel ez nem könyv adaptácíó mint a Drakula v. Frankenstein így sokkal összeszedettebb a dramaturgia. Amúgy pergős, izgalmas film, bár már kevéssé mondható gótikusnak.

4/5

Maya-- 2012.11.01. 16:02:46

@Werewolfrulez: te nezted a legtobbet! gratulalok :)
mar hamarabb tettem volna, de olyan partyt szerveztem az ejjel, hogy csak most jottem helyre :)..gyerekek, hogy en milyen partyt szerveztem...pfff..egy csoda volt! nagyon buszke vagyok magamra, ez volt az elso szervezesem, ezert en is gratulalok itt magamnak. :)

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2012.11.01. 16:07:52

Köszi szépen a sok ajánlást., tudok szemezgetni, hogy mit nézzek:)

Werewolfrulez · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2012.11.01. 16:15:02

@Maya--: köszi szépen, bár ez még nem "hivatalos", amíg Worstyék rá nem bólintanak. :) Azért Te is igen keményen odatetted magad filmnézés terén, nem szégyenkezhetsz.
A bulihoz gratula, igazi Halloween-pary volt, töklámpással meg spooky dolgokal?
A partiszervezésben nincs nagy tapasztalatom, bár mi is ittunk egy kicsit tegnap, de az spontán buli volt, nem volt igazából megszervezve.

Tepes 2012.11.01. 16:25:24

@Werewolfrulez: Én is gratulálok!!!
Egy idő után már nem bírtam a tempót :-)

Werewolfrulez · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2012.11.01. 16:30:58

@Tepes: Köszi szépen. Az volt a szerencsém, hogy most nem tudtad annyira nekidurálni magad, mint tavaly. Nagyon be voltam szarva tőled :D (a tavalyi eredményedet persze meg se sikerült közelítenem)

Maya-- 2012.11.01. 16:32:04

@Werewolfrulez: en dolgoztam rajta, vagyis..nem csak en, mert sokan segitettek. de az otlet az enyem volt. es ugy kb. 80 embert leptem meg, almukban sem gondoltak volna, hogy ilyen hosszu es jo ejszakai buli lesz :) ..voltak nagy ijesztgetesek, de kivoltak tervezve, meg a vc-re sem tudtal biztonsagban elmenni..stb. kurvara jo lett :)) na..de a lenyeg a rengetek dilis kaja volt es kulonbozo gyanus gyilkos koktelok, mire vegig kostoltal mindent, hajnal lett...ja, es kurva jo zene volt! voltak akik elore viszakoztak, de aztan a jo pia megtette a hatasat :)

Maya-- 2012.11.01. 16:32:33

Tepes a tavalyi nyertes :)

Werewolfrulez · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2012.11.01. 16:44:24

@Maya--: legközelebb le kell kamarázni az eseményt, és lesz belőle egy jó kis found footage film :)

Maya-- 2012.11.01. 17:16:44

@Werewolfrulez: vannak pillanatok az mar biztos :)

Maya-- 2012.11.01. 18:36:37

@Werewolfrulez: te meg elvezd a gyoztes pillanatokat, mert megerdemled. :)..feltetelezem Wostry nincs gepkozelben, mert hanem mar regen reagalt volna.

K.Leslee 2012.11.01. 19:50:08

Nem szamoltam ossze, de asszem En nyertem.

Werewolfrulez · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2012.11.01. 21:17:39

@K.Leslee: :D hú, bsszameg, tényleg, ezt jól benéztem !:D

Tepes 2012.11.01. 21:30:05

@Werewolfrulez: Idén túl sok hátráltató családi programom volt :-D
De mindenképp megérdemled, mert jó volt olvasni a filmekről, amiket megnéztél, és még jónéhányótokét akik nem csak olyan nyúlfarknyi fantáziátlan szövegeket írtak, mint én...Valahogy ehhez egyáltalán nincs tehetségem... :-)

Tepes 2012.11.01. 21:31:55

@K.Leslee: Akkor miattad nincs még 'hivatalos' eredmény. :-)
Feri újraszámlálja a filmjeidet :-)

Werewolfrulez · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2012.11.01. 21:44:13

@Tepes: Te profin nyomtad, és csak a lényeget írtad. Én az elején még lelkesedésből írtam hosszú bejegyzéseket, a vége felé viszont már inkább csak kötelességtudatból részleteztem a dolgokat (ahogy visszaolvasom, a vége felé egy csomó szófordulat és megjegyzés visszaköszön a korábbi bejegyzéseimből, tehát kicsit belefásultam a sok posztba).
Ja, egyszer majdnem agyvérzést kaptam, mikor az Invasion of the Body Snatchers+Zombie posztom elszállt a francba és újra be kellett gépelnem...
Nekem egyébként legjobban AGENT RICSKO bejegyzései tetszettek (velősek, ízesek voltak), de mindenkit élvezettel olvastam, tök jó volt a lelkesedés.

Maya-- 2012.11.01. 21:52:50

apropo Agent Ricsko!

@Agent Ricsko: nezz be a : bleedingskull.com -ra, ott kattins amire akarsz. pl: dvd vagy vhs, jo olvasgatast :)

Maya-- 2012.11.01. 21:55:15

@K.Leslee: persze, hogy te! grat :))

Agent Ricsko 2012.11.01. 22:30:59

@Maya--: Hú, ezt nagyon köszi, még nem találkoztam vele eddig, de igazán kedvemre való oldal!

@Werewolfrulez: Köszi, örülök, hogy tetszettek! Idén eleve "vesztesként" indultam, ezer dolgom van mostanában, néhány éve volt az igazi, mikor munkanélküliként nyomtam, akkor gyakran napi 5-6 filmet is ledaráltam. Egyérészt mert ráértem, másrészt mert nem volt pénzem másra, mint itthon filmezni. :D
De úgyis a részvétel a fontos, meg az, hogy idén egy csomó jó filmet láttam, amik eddig valahogy kimaradtak! Grat mindenkinek!

Tiger Woods 2012.11.02. 00:46:53

bár egy haveri horror maraton alkalmával sikerült még hármat bezsákolnom, asszem a 12 még így sem elég a nyeréshez...bár közel jártam. :P

K.Leslee 2012.11.02. 09:56:31

Wer

Gratula Werewolfruleznek es mindenkinek. Meg most sem ertem, hogy tudtok ennyi szart megnezni:)
Koszi a tippeket, jo ideig lesz honnan csemegeznem.

Werewolfrulez · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2012.11.02. 10:49:22

@K.Leslee: köszi, köszönjük. Szerintem szeretjük ezeket a szarokat, ennyi a titok :)

Maya-- 2012.11.02. 17:20:14

azta, meg nem zartak le a cselendzset !
most mar biztos vagyok benne, hogy Wostry elfelejtette. meg tiszta szerencse, hogy nem en nyertem..mert most olyan jot cirkuszolnek :))

@Werewolfrulez: en csak most ismerkedek ezekkel a szarokkal, meg nem tudom eldonteni, hogy szeretem-e. de az biztos, hogy nem igazan tudnak megijeszteni. pedig szeretnek mar latni valami iszonyat felelmeteset :)

Werewolfrulez · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2012.11.03. 00:47:46

@Maya--: Lassú víz partot mos. :)
Iszonyat félelmetes? Hát az nehéz téma, mert mindenkinek más a para. Egyedül, fülessel, éjszaka nálam be tud ütni a Paranormal Activity első része, a The Grudge, vagy annak japán eredetije, a Ju-on. Az általam mostanában megnézett filmek közül a House of the Devil volt a legfélelmetesebb.
A legtöbb horror inkább csak kellemes borzongást kelt egy felnőtt emberben. A filmektől való igazi félelem szerintem a gyerekek osztályrésze... ;)

Maya-- 2012.11.03. 07:56:02

@Werewolfrulez: koszi :)..amugy ma meg kaptam valaszt a kerdesemre a Cinematrix-on. komolyan na..nezd meg.

DGM 2012.11.05. 15:39:10

gratula mindenkinek, aki vegig huzta! ..es meg tovabb is >)

scorsesefan 2012.11.06. 10:33:35

Akinek tetszett az Invasion of the Body Snatchers (nyilván csak ilyen ember van): érdemes a '78-as és a '93-as remakeket is megnézni, mindkettő jól sikerült és az eredeti ismeretében is teljesen élvezhető (az emblematikus sikítás is a '78-as változathoz köthető asszem).
süti beállítások módosítása