Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Fangoria 316

2012.09.22. 08:38 Wostry Ferenc

Hogy az újságkiadás bajban van, gondolom senkinek nem meglepetés. Ha manapság már egy korábban milliós olvasótáborral rendelkező napilapot nehéz elsózni, mit csináljanak a szűk vevőkörrel rendelkező niche lapok? Imádkozzanak, bár mivel a Fangoria a világ leghíresebb horrorfilmes magazinja, gondolom, ők a Sátánhoz könyörögnek.

A Fango 1979-ben indult, a fantasztikus és horrorfilmek iránti érdeklődés csúcspontján. Fennállásának első 10-12 évében kapkodták, hiszen a nyolcvanas évek volt a műfaji szórakoztató filmek virágkora, és minden második tini rendező vagy maszkmester szeretett volna lenni. Szinte fröcsög a lelkesedés, a filmek iránti imádat és a horror szeretete a nyolcvanas években megjelent Fangók lapjairól. Good times.

A kilencvenes évek azonban a műfaj hanyatlását, a filmek magukba hajlását (fantáziátlan poszt-modernista erőlködés) és a kiadói szcéna kezdődő válságát hozta magával. A Fango cikkeinek minősége egyre csak pusztult, és a rothadás az új évezred beköszöntével érte el a nadírt. Ami korábban elképzelhetetlen volt, most nagyon is valós veszéllyé burjánzott: a Fangoriát a megszűnés réme kezdte kerülgetni.

Kerülgeti még ma is, félreértés ne essék. Annyiban változott csak a helyzet a milleniumitól, hogy a hollywoodi premiereket ajnározó, kommercialista szerkesztőgárdát lecserélték, és olyan horrorrajongókat ültettek a helyükre, akik a kétezres években garázdálkodó vezetőségnél nagyobb hangsúlyt helyeztek arra, hogy valóban olyasmiről írjanak, ami érdekli a rajongókat. Ettől függetlenül a Fangoria eladási adatai messze nem szárnyalnak. Bár jobbak, mint a pár évvel ezelőttiek.

A műfaji válság igazán az, ami kicsinálhatja majd a lapot. A műfaji válság, meg az emberek a horrorfilmek iránti megváltozott hozzáállása, amely messze nem az a szívrepesztő lelkesedés, amely 1980-ban volt. A filmes rettegés és gore már nem ajtó sötét fantáziavilágokba. Mindent láttunk már. Ám ez nem jelenti, hogy a fantasztikus filmmel ne lehetne még ma is csodát csinálni, mindössze annyit tesz, hogy az amerikai/európai/ázsiai horror állandóan a saját megoldásait riszájklingolja, és ettől unalmas.

Jelen szám vezető cikke az új Resident Evil filmről szól. Na ez egyből gyönyörűen illusztrálja, amit eddig leírtam. Igazi horrorista a falra mászik ezektől a gány Resident Evil-filmektől, amelyeknek se íze, se bűze, sehol bennük egy hihető figura, izgalom, vagy bármi ilyesmi. Ráadásul a szerkesztők, mivel úgy gondolták, hogy a rajongók értékelni fogják, a bazi nagy Rezis cikket 3D-s képekkel látták el, az újsághoz még 3D-szemüveget is csomagoltak. Újabb megidézése ez egy olyan gimmicknek, amely már harminc éve is fárasztó volt, és egyébként is kurvára idegesítő.

A számos, modern-horroros, videóra forgatott, fantáziátlan egykaptafa-filmmel foglalkozó cikk mellett (jellemző, hogy a nyolcvanas-kilencvenes években épp az ilyen cikkeket élvezte legjobban a közönség, mert maguk a filmek voltak izgalmasak!) van az újságban a Cápa-filmek szkript-doktorával készített érdekes interjú (bár ez már az interjú második része, az első az előző számban található.), illetve a Péntek 13 harmadik részében Jasont alakító színésszel is leülnek eldumálni. Akármennyire jók is ezek a kérdez-felelekek, vegyük észre: harminc, meg negyven éves filmekben ügyködtek ezek az úriemberek. A Péntek 13-as interjú képei szintén 3D-k, mivel a film is az volt.

Az elmaradhatatlan maszkmester cikk képei UGYANCSAK 3D-k! Kiiiiibaszott idegesítő... Ráadásul el nem tudom képzelni, mennyi létjogosultsága van még manapság az efféle ismeretterjesztésnek („Make your own Leatherface!”) Félreértés ne essék, a komputeres effekteket gyűlölöm, mint Rocky Ivan Dragót, de egy efféle írás azt feltételezi, hogy még mindig gyerekek tömegei akarnak az új Stan Winston vagy Tom Savini lenni. Valójában azt sem tudják, hogy kik azok.

A Crispin Glover- és Doug Bradley- interjú megint csak egyfajta időbeli visszatámolygás és műfaji magába-hajlás, a múltban való tocsogás. Értem a szerkesztőség dilemmáját, és éppen ezért nem ők a hibásak: a modern horror kiábrándító és nincsenek sztárjai, de hogy kismilliomodszor is egy belterjes karriert felmutatni képes színész és egy huszonvalahány éves széria egyik főszereplőjével bratyizzunk réges-régi dolgokról, az több mint lehangoló.

Még a villámkritikákat felvonultató dvd szekció is nyolcvanas meg még régebbi filmekkel van tele. Amit korábban kihoztak dvd-n, most blu-rayen jön ki, és mikor pár év múlva már mindenki elfelejtkezett a fizikális adathordozókról, majd kijön on demand is. Ne ragaszkodjatok a kézzelfogható cuccokhoz, csak ezt tudom mondani. Én sem ragaszkodom ehhez a Fangoriához.

44 komment

Címkék: horror újságkritika

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr274795342

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

The Man Who Laughs · http://trashneveles.blog.hu/ 2012.09.22. 11:03:31

Emlékszem volt itthon is Fangoria. Épp mostanában gondoltam rá, hogy anno sok számot vettem és bevallom nekem hiányzik az a magazin. De, ha Amerikában sem áll valami fényesen akkor nem csoda, hogy itthon nem bírt megmaradni (meg az újság nagy részében régi dolgokról írtak - ami nekem tetszett). Mondjuk engem nem idegesítenek ezek a 3D-s dolgok, a Resident Evilért nem vagyok oda, de gondolom több újságot lehet el adni vele mint a Toxic Avengerrel.

Nekem ebből a cikkből az jött le, hogy alapvetően a horror film gyártás van válságban (és ez húzza magával a rá építkező újságot). És sajnos ezt már jó ideje én is így látom.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.09.22. 13:19:05

nem is hallottam még erről a lapról. (shame on me)

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2012.09.22. 13:41:37

Itthon egy időben jó kis horror dvd-k voltak hozzácsomagolva (vagy boltban vettem, de a Fangoria adta ki őket?). Egy ilyenen mintha maga Wostry mester is hirdette volna az igét Stephen Kingről és a horror műfajról az audiókommentárban! :) Aztán majd megcáfol, ha mégsem...

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2012.09.22. 14:04:55

@Hamlet: én egyetlen audiokommentáron vagyok rajta, a Cannibal Holocasutén. Azt hiszem annak nem volt köze a magyar Fangoriához, bár ki tudja.

_Hooligan_ 2012.09.22. 14:11:32

Az ultrafilmes volt, de hát ti vagytok a szakértők, még jó hogy titeket hívtak oda is. :)

Amúgy teljesen egyetértek a bejegyzéssel. Senkiháziak kezében van a horrorszakma is, jó ha évente van 1-2 olyan film, amire azt mondom, hogy oké. Mostanság én is inkább a régebbieket nézem újra, meg újra, mert már annyira unom a mostani felhozatalt. Bár a franciák jófajta elmebetegek, de sajnos nagyon kevés filmet csinálnak. :)

A Fangoria meg egy gyöngyszem volt itthon is, nagyon sajnáltam a megszűnését. :(

Chavez 2012.09.22. 14:57:41

@Wostry Ferenc: Akkor az én Hellraiser DVD-m igazi kuriózum. :)

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2012.09.22. 15:02:16

@Chavez: a Hellraiser audiokommentáron is fent vagyok? Frankón nem emlékszem erre... Ja téééényleg!!! :)))))

Chavez 2012.09.22. 15:09:57

@Wostry Ferenc: Örülök, hogy segíthettem felidézni ezt az életedből kihullott kis szegmenst. Egyébként 22 évesen egy márciusi vasárnapon iszonyú fejfájással ébredtél, napra pontosan két hét múlva pedig babfőzeléket ebédeltél fél három óra tájában. Ezek megvannak? :)

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2012.09.22. 15:11:38

@Chavez: az nem segít a szétszórtságomon, ha azzal a tudattal élek tovább, hogy minden lépésemet figyeled :)

Maya-- 2012.09.22. 19:59:46

valahol sajnalom a filmesmagazinok halalat, de..barmit is tennenk, nekuk mortusz. baj van, ahol az en abszolut mecenas lelkem nem rezdul meg, meg egy egeszen picit sem...

Cucuminator 2012.09.22. 20:38:50

@Maya--: Én a VOX-ot például nagyon sajnálnám, a többi mehet a levesbe.

waldorfbalcon 2012.09.22. 20:58:07

Feri, azt mindannyian tudjuk, hogy régen a múlt is jobb volt. Igen, minden műfajnak megvan az aranykora, jelenleg pl. mindenki számára gyerekfilmeket csinálnak (izé, miket is mondok, szóval szuperhős-filmeket). 
Anno gyerekek néztek felnőttfilmeket. hogy felnőjjenek, ma felnőttek néznek gyerekfilmeket, hogy ne nőjjenek fel. Evvan. 

Van ennek is tanulsága, hidd el. A kifordított belsőrészek, legyenek húsból, lélekből vagy pszichéből, annyira ma nem érdekesek. Egy virtualitásban felnövő kissrácnak, aki suli után nem megy le a térre bunyózni meg csajokat stírölni felmászva a fürdőszoba ablakba, hanem fészbukol és csetel, és mindent monitoron tapasztal először, annak más lesz ezekhez a viszonya. Neki nyilván effekt kell, nem analóg, taktilis trutymó meg nedvesség. A horror meg nem megy digitálisan sem a gore sem a pszicho, nem olyan neki a természetje. Hát így.

Rég vót, szép vót, tán igaz se vót :)

Chavez 2012.09.22. 21:09:58

Ráadásul az ájped meg tabletek óta már a budin olvasáshoz sem feltétlenül szükségeltetik a nyomtatott sajtótermék, ami azért nem egy utolsó funkciója volt az online-al szemben. Lehet, hogy hamarosan a budipapír is megszűnik, és delete gombbal törölünk seggtájékon is? :/

Dr. Sick Fuck 2012.09.23. 03:05:47

Ferenc maestro:
dehogy láttunk még mindent, pláne: nem minden módon, nem minden formában. Most az van, ami van (elég gyatra időket élünk, de bármikor beüthet valami Nagy Dolog), de azért kicsit több hitet kérnék.

Maya: marhára felkeltetted a figyelmem. Ez a jelzős szerkezet ("mecénás lélek") egyértelműen mutatja, hogy neked fogalmad sincs a mecenatúráról, mert az nem "lelki" kérdés, hanem munka, pénz, idő, ilyesmi, a többi meg értéktelen hippi rinya.

Mindenki sír, hogy haldoklik a print, meg nincs minőség, de furcsa módon a sírók közül korábban se vette senki a printet, ahogy ma sem veszi; mindemellett sem pénzért, sem elvi okokból nem gyártott minőségi tartalmat soha.

Csinálni kell színvonalas és fasza mobilalkalmazásokat, akár dacból vissza lehet menni a fanzine korszakig is (annyira filléres dolog nyomtatni és fénymásolni, legfeljebb a tűzőgéppel összeépíted a hüvelykujjad meg a papírt, na és akkor?). Ma már piti pénzből megoldható az egész, és megfelelő hozzáállás, munka meg szakértelem esetén lehet nagyon komoly magazinokat is gyártani (ld. Dose).

Maya-- 2012.09.23. 05:47:57

@Dr. Sick Fuck: nekem akkor is jegyem van a szinhazban, ha pont nem ulok be az 150ezredik eloadasra, ES a helyemet pont az egyik haver, vagy baratnom foglalja el, mert epp aznap este tapsolni van kedvuk :)
mar sokan beszoltak itt nekem, hogy mennyire ertektelen amit mondok, hadd ne legy olyan mint ok, inkabb cikkezz tovabbra is, mert szeretem ahogyan irsz.

najo..csakhogy tudd, DE csak mert komolyan belemkottel!(ha humoros lettel volna, azt kivetelesen szeretem) Tavalyelott probaltunk megmenteni egy magazint, igaz, nem filmes volt..(de minket, csajokat nagyon erdekelt), vegeredmeny: nem huzta par honapnal tovabb, nem irom le, hogy mibe kerult(penz, munka, tortura, marketing, hirdetett versenyek, ingyen cuccok a vasarloknak, ollozas, szabas, osszetuztuk az ujjunk a szoknyakkal, rajta van egy rakas baratnom bore a nacikon..etc.),DE hagyjuk a hippi rinyat, te biztos jobban tudod mint en.

Maya-- 2012.09.23. 05:51:11

@Dr. Sick Fuck: ja..kifelejtettem az elobb, az, hogy tobb hitet kersz, az nagyon tetszett :)

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2012.09.23. 09:06:13

@Dr. Sick Fuck: "Mindenki sír, hogy haldoklik a print, meg nincs minőség, de furcsa módon a sírók közül korábban se vette senki a printet, ahogy ma sem veszi"

He???

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2012.09.23. 11:35:16

@Dr. Sick Fuck: "dehogy láttunk még mindent, pláne: nem minden módon, nem minden formában. Most az van, ami van (elég gyatra időket élünk, de bármikor beüthet valami Nagy Dolog), de azért kicsit több hitet kérnék."

te mindig csak bekezdés közepéig olvasol?

"Mindent láttunk már. Ám ez nem jelenti, hogy a fantasztikus filmmel ne lehetne még ma is csodát csinálni, mindössze annyit tesz, hogy az amerikai/európai/ázsiai horror állandóan a saját megoldásait riszájklingolja, és ettől unalmas."

tutiadöfi 2012.09.23. 12:46:40

én is nagyon imádom a horrort, és szerencsére azért hétről-hétre lehet találni pár flmet ami elé le lehet ülni, de átütő, nagy alkotások ritkán születnek

persze mit is nézhet meg valaki, aki már több ezer horrort látott?

egy havonta megjelenő újságot viszont simán tele lehetne tömni újdonságokkal

és én is szeretnék rendező lenni :)))

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2012.09.23. 13:43:13

egyébként mostantól igyekszem mindig az új Fangóról, a Rue Morgue-ról és hasonlókról kritikát írni - mivel a fenti jóindulatú feltételezés ellenére én veszem is őket.

Akinek még van valami kívánsága, hogy milyen lapról olvasna kritikát, ossza meg, csak annyit kérek, hogy filmes újság legyen, és ha lehet, scifi vagy horror.

tutiadöfi 2012.09.23. 17:16:52

@Wostry Ferenc: nálunk már behalt ez az újság, ugye? mennyi ideig futott ?

ezt az angol verziót amúgy meg lehet kapni valami menőbb újságosnál, vagy rendelitek?

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2012.09.23. 18:14:21

@tutiadöfi: kétezres évek közepén ment pár évig, lelkes szekesztőgárdája volt, de kb ugyanazokkal a problémákkal küzdöttek, és azért is múlt ki a cucc, amiket fentebb leírtam (egy rövid ideig én is vittem asszem egy eurokult rovatot)

NÉHA berendelem külföldről az angol verziót, ez is ilyen, de szinte minden szám csalódás, úgyhogy csak magammal szúrok ki. RUE MORGUE sokkal jobb, de ott is vannak problémák.

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2012.09.23. 18:15:53

@Dr. Sick Fuck: az utolsó hozzád intézett válaszomhoz gondold hozzá a szmájlit - csak azért mondom, mert ismerlek :)

Maya-- 2012.09.23. 20:49:44

@Dr. Sick Fuck: en meg ugysem jovok tobbet. :)

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2012.09.23. 22:04:53

@Maya--: ezt asszem most hallottuk tízezredszerre... :)

budaid 2012.09.23. 23:37:18

@Hamlet: Lehet erről neked kell majd írnod.
@Wostry Ferenc: A Magyar Fango szerintem teljesen jó volt, miután Böjtösék átvették a hatalmat (többek között a te rovatod is hozzájárult ehhez) Nyilván azért szűnt meg mert mint a képregények meg egyéb réteg cuccok itthon-nem tudnak belőle eleget eladni, kevés a lakosság száma és azok is csórók.
Viszont a horror helyzete jelenleg sokkal jobb mint a 90-es években.

Chavez 2012.09.24. 00:56:06

Szerintem meg nem volt jó a magyar Fangória, talán még az elején igen. Aztán meg a hibák, elgépelések, pontatlanságok, és oda nem illő és amatőr cikkek között elveszett az a pár kompetens és és valóban érdekes írás és fordított cikk is. A lelkesedést és a kitartást persze díjazom, pl. a sajátomat is, amiért egészen az utolsó számig vettem. Jó hogy volt, de nem kár érte.

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2012.09.24. 06:59:31

@budaid: sajnos hajlok arra amit a Chavez mond... :) A legelső szám rettenetes volt, aztán már csak rossz, a Chavez által felsorolt okokból.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.09.24. 09:01:01

@Wostry Ferenc: addig amíg csak fenyegetőzik vele addig nem baj, nem??

(mármint Maya, hogy nem jön többet)

Maya-- 2012.09.24. 16:25:10

@Wostry Ferenc: nem is nektek mondtam, hanem neki :)

Maya-- 2012.09.24. 16:43:45

@doggfather: tudod e, hogy amikor kiirom nekuk, en azt komolyan is gondolom. s akkor mindig ugy tortenik, hogy megiscsak van idom es kedvem visszanezni. egyszer majd biztosan betartom a szavam :)

getro2 2012.09.24. 20:09:33

A magazint nem ismerem túlságosan (azt hiszem egy időben volt itthon is), de nekem kb. az jött le, hogy korántsem a magazin, hanem a zsáner van válságban (szerintem is amúgy). :( Remélem a Hitchcock életrajzi filmből azért összedobnak egy faja suspense-t (tudom álmodik a nyomor). :D

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.09.25. 08:27:54

@Maya--: én pedig azt hittem, csak a játék kedvéért fenyegetődzöl, nem gondoltam, hogy komolyan gondolod.

Maya-- 2012.09.25. 18:56:04

@doggfather: nem ilyen egyszeru :)

...ez a "tobbet nem jovok" reakciom azoknak a szerzoknek szol, akik artatlanul lehuznak rajtam. mert azt ugye nem kell mondanom, hogy en mindig artatlan vagyok az adott helyzetben..ez halalkomoyan igy van, hat hogyan maskepp ? :) es en akkor komolyan megfogadom magamnak, hogy tobbet, ha torik-ha szakad nem olvasom oket. na..akkor komolyan gondolom! (nem viccelek). egy kicsi ido mulva, visszasuttyogok, s nezem, hogy van e valamilyen reagalas a bejelentesemre, s mindig van :)..s ezzel gyakorlatilag "visszahoznak" engem. de konnyu dolguk van, meddig en is akarok visszajonni. altalaban akarok.
na.. de a MOSTANI "nem jovok tobbet" abszolut nem volt komoly :)..a regebbiek igen, csak eltelt az ido, s mivel mar sokszor beirtam ezt, elveszett az eredeti erteke.

asszem valami egyebet kell kitalaljak :)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.09.25. 20:26:30

@Maya--: nő vagy, csak ártatlan lehetsz bármilyen szituációban. :D

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.09.26. 13:05:06

@Wostry Ferenc: tán a te feleséged/élettársad/barátnőd nem ártatlan állandóan?

mert az én feleségem mindig az. :D

Tiger Woods 2012.09.26. 16:55:47

@doggfather: ez olyan, mint amikor a kutyád a kanapéra pisál. legyintesz rá, hiszen csak kutya. :P

Maya-- 2012.09.26. 17:42:51

@doggfather: pedig nem mindig vagyok az, s ne tudd meg, hogy mire vagyok kepes. jujj.:))
amugy egyenesen elvezem, amikor alabecsulnek ...aztan majd en lepek, csak keruljon ram a sor, vagyis inkabb jojjon el a megfelelo pillanat, s akkor eljen a bosszu! :)

Maya-- 2012.09.26. 17:48:00

@Tiger Woods: nekunk is van kutyank, es sohasem pisil a kanapera, mert ott hevereszik. DE ha bent pisilne, akar a parkettara, vagy a szonyegre, nem legyintgetni fogunk, hanem ugy kirugjuk, hogy amugy nyekken. :P

rettentó 2012.09.27. 07:24:50

@waldorfbalcon: "Anno gyerekek néztek felnőttfilmeket. hogy felnőjjenek, ma felnőttek néznek gyerekfilmeket, hogy ne nőjjenek fel. " De jó szöveg! Evvan, bion.
süti beállítások módosítása