Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Tv Trauma: The Twilight Zone - It's a good life

2012.09.21. 12:18 Wostry Ferenc

twz_0308_goodlife.jpgEzzel az írással új cikkszériába kezdek: klasszikus, szigorúan műfaji (horror és scifi) sorozatepizódok kritikáit olvashatjátok majd Tv Trauma címkével megbélyegezve. És lehet-e halhatatlanabbal indítani, mint Rod Serling Twilight Zone-jával, azzal a sorozattal, amely mintegy megágyazott az összes modern fantasztikus szériának?

Serling, aki már a Twilight Zone indulása előtt is sikeres sorozatíró volt, a kreatív szabadkéz segítségével megpróbált a társadalomkritika és a tömegszórakoztatás között ellavírozni. A Twilight Zone óriási sikere (bár nehézkesen szerettette meg magát a közönséggel) és összes problémája is ebből adódik: a leghangulatosabb, legfordulatosabb és legemlékezetesebb epizódok azok, amelyek a szociális kritikát képesek tökéletesen az allegória alá rejteni. Mikor ez nem sikerül, az epizód keserűen didaktikus. Amikor azonban összejön, olyasmi születik, amiről még több mint ötven év elteltével is beszélnek a nézők.

Az It’s a good life (Ez egy jó élet) a Twilight Zone egyik leghíresebb része – annyira az, hogy a Simpson család készítői is gúnyt űztek belőle az egyik korai Halloween-epizódban. Rod Serling eredetijének kimenetele azonban meglehetősen különbözik Simpsonék alapvetően optimista kalandjaitól.

Peaksville álmos falucska Ohio végtelen kukoricamezőinek közepén – pontosabban csak volt, mert „egy szörny eltüntette körüle a világot”. Peaksville és lakói most a semmi közepén laknak, mert a város határain kívül megszűnt minden. És egy hatéves fiúcska tette mindezt, informál minket Serling már örökre a képernyőre fagyott, szimpatikus szpíkere. Ez a hatéves fiúcska minden, de minden olyasmit képes véghezvinni, amit csak elképzel. Ő az a bizonyos szörny.

Peaksville lakosai természetesen rettegésben élnek, és mivel Anthony tud olvasni az agyukban, a falusiak kénytelenek az összes, ébren töltött percükben azon erőlködni, hogy „boldog gondolatokat” gondoljanak. Aki nem így cselekszik, azt Anthony „odakívánja a kukoricamezőre”, értsd kitörli a létezésből.

Jó féltucat olvasata is létezik az It’s a good life-nak, de kettő közülük a legéletképesebb. Egyrészt az elcseszett gyereknevelés fantáziatanulmánya, félórás tévés tárgyalása a háború utáni szülőgeneráció azon félelmeinek, amelyek arról szólnak, hogy mire képesek a rettenetes kölkeik, ha hagyják őket szabadon garázdálkodni. Az epizód fináléja, a születésnapi zsúr Anthonyék házában akár lezárója is lehetne a gyerekszörny uralmának, hiszen a szülők egyik ismerőse részegségében fellázad ellene. Ám hiába hívja segítségül a szülőket, illetve a jelenlévő falusiakat; hiába kérleli őket, hogy míg Anthony vele van elfoglalva, vágják fejbe a kölyköt, loccsantsák ki az agyvelejét, de senki még csak meg sem mozdul. Egyrészt félelemből, másrészt mivel annak ellenére, hogy a rém már így is több százak halálát okozta, a középosztálybeli neveltetés nem hagyja, hogy megszegjék a civilizációs tabut.

twz_0308_goodlife_a.jpgA másik olvasat hidegháborús, és Serlingnek a szokásosnál simábban sikerült beleegyengetnie a történet anyagába, ellentétben például a Shelter című epizóddal, vagy a harmadik szezon nyitó darabjával, a didaktikus Two-val. Anthonyt, mint a háború utáni – vagy akár mindenkori – diktatúrák egyeduralkodóit testestől-lelkestől ajánlott imádni, ő az egyszemélyes gondolatrendőrség, aki elől nincs menekvés, és akinek mindenki behódol. Pedig csak a kellő pillanatban kellene cselekedni ellene, de erre vagy túl fásultak, vagy túl gyávák vagyunk.

A cselekvés abortusza pedig természetesen csak még több szenvedést hoz magával. Anthony az epizód végén hóval borítja be a nyári kukoricamezőt. A termés ezzel tönkremegy, a foglyul ejtett város lakóinak nem lesz mit enni. A szülei pedig továbbra is csak döbbenten bámulják, ami történik. Szorítja őket mindenféle béklyó, míg Anthony szabadon cselekszik. Egyszerűen ehhez volt kedve.

17 komment

Címkék: scifi horror fantasy tv trauma

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr914792554

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

brainoiz 2012.09.21. 12:43:48

Kölyökkorom egyik meghatározó olvasmánya az epizód alapjául szolgáló novella - Jerome Bixby: Élni jó, a Gyilkos idő c. antológiában. Az is rendkívül nyomasztó darab, talán még jobban is működik, mint a különböző TZ feldolgozások, bér ez a 61-es elég hű hozzá.

Gevin · http://mediaviagra.blog.hu/ 2012.09.21. 12:49:56

Jó cikk! Az új rovatnak pedig örülünk.

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2012.09.21. 13:09:27

Lesz majd Outer Limits is, Thriller, One Step Beyond, meg olyanok is amik nálunk mentek

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.09.21. 13:15:01

@Gevin: dettó! nem is tudom a cikk a jobb-é vagy a hír.

Yakuza · http://yakuza-filmes-pagodaja.blog.hu 2012.09.21. 18:41:25

@Wostry Ferenc: A The Ray Bradbury Theaterből is szemezgettek majd? Nekem abból vannak a legkorábbi tévés horroros/sci-fis emlékeim... Ebből az eredeti TZ-szériából az It's a good life tényleg emlékezetes, hidegrázós epizód, nálam csak a The Eye of the Beholder és a The Monsters are Due on Maple Street előzi be. Még nem láttam az összes részt, de folyamatosan nézegetem őket a 80-as TZ-sorozattal együtt, abban is vannak azért egész korrekt részek.

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2012.09.21. 19:06:34

@Yakuza: nem volt tervbe véve, de most már tervbe van :)

Aston Kanál 2012.09.21. 22:38:35

@brainoiz: nekem is nagy kedvencem. Bar abbol a kotetbol szinte mind kiemelkedo. Ha jol enlekszem, ez volt az utolso novella a konyvben, nagyot is utott. A forditas kivalo.

dfactor 2012.09.22. 01:30:04

@brainoiz: köszi, hogy megírtad helyettem ezt a kommentet :D

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2012.09.22. 14:05:36

"Twilight Zone-jával, azzal a sorozattal, amely mintegy megágyazott az összes modern fantasztikus szériának"

szeret(t)em a TZ-t, félreértések elkerülése végett.

az első mainstream (főműsoridő, nagy nézettség) sorozat, mely minden sorozatok alfája és omegája:
Twin Peaks.
- tudom, a TZ korábban készült, de
hozzátenném, hogy nem (volt) mainstream sorozat.

és aztán azt is egyértelműen ki merem jelenteni, hogy (ha nem is minden fantasy) minden sci-fi/világ-paranoia/-összeesküvés sorozat
közvetlenül nem az TZ-ra, hanem az
X-aktákra "mutat"/"épül".

Maya-- 2012.09.22. 19:45:07

jok ezek a kicsi storyk, szeretem oket, plane a veguket! :) amugy egy fasza tiszta angolt lehet hallani, amit mindenki ert. nem vagyok a szinkron ellen, de legalabb a regi filmeket erdemes a nyelv tisztasaga miatt eredetiben nezni ;)..ez tobbek kozott a regi filmeknek a varazsa. na meg mindig jobban ott marad a "mostani" szemunk egy fekete-feher foton. legalabbis az enyem :)

krasfanec 2012.09.23. 17:36:30

@Aston Kanál: @brainoiz: +1
és a következő kötet, az 54-es évjáratból szemezgető Szívélyes Fahrenheit talán még jobb volt.

Lakat Barnabás · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2012.09.24. 11:11:26

Épp a napokban kezdtem el nézni a sorozatot, és hatalmas. Ezt az epizódot még nem láttam, csak a mozifilm-béli feldolgozását, illetve az említett Simpsonos paródiát. A Gyilkos időt meg nyár elején vettem meg antikváriumban. Az összes novellát még nem olvastam el, így az ez alapjául szolgálót sem, igazából nem is tudtam, hogy benne van, de örülök neki.

rettentó 2012.09.27. 07:30:41

Én is most kezdtem el nézni, a 27. rész jön és még mindig csak az első évad. A sorozat csodálatosságához hozzátartozik, hogy 2/3-át Serling írta, mint a gép, és hetente volt egy rész, így a vége fele sokszor 3 nap volt felvenni, bár szerintem még közben is írta a dialógusokat. A '80-as évekbeli remake-ben már nem mindegyik epizód tökéletes, az kevésbé volt egységes hangulatilag, jobban különálltak a történetek, nehéz elhinni, hogy ez mind az "Alkonyzónában" történik.

rettentó 2012.09.27. 07:46:33

@rettentó: "A '80-as évekbeli remake-ben már nem mindegyik epizód tökéletes..." Persze, a régiben sem :-), inkább a mondat második fele érvényes.

bbbarniii 2012.09.28. 20:58:18

Ínyenc egy rovat, még több ilyet. :)

Btw., a '83-as Twilight Zone filmre emlékszik még valaki?

Lakat Barnabás · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2012.09.30. 15:26:50

@Barnileonidasz: Én igen, említettem is.

Off: Halloween horror cselendzs ugye lesz?
süti beállítások módosítása