Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Abraham Lincoln, a vámpírvadász

2012.08.09. 00:12 Rusznyák Csaba

lincolnvampire0.jpgÚgy éreztem magam, mint tavaly a Cowboyok és űrlények vetítésén: ott ez a cím, ami akkora vicc, akkora blama, hogy egyszerűen nem gondolhatták komolyan, biztos, tuti, muszáj, hogy az egész film csurig legyen iróniával. Nincsen. Igenis hótkomolyan kell vennünk mindent, izgulnunk kell, meghatódnunk, álmélkodnunk, egy kicsit sírnunk, és lelkileg felemelkednünk – mert van itt dráma, háború, emberi jogok, szabadság, szerelem, mintha csak Lincoln elnök életrajzát látnánk.

Jó, legyen az, és legyen komoly – de akkor mi a francot keresnek benne a vámpírok? Á, igen. A film alapjául szolgáló könyvet Seth Grahame-Smith követte el, aki a Büszkeség és balítélet és zombik című finomságért is felelős. Ezért még nem kéne falhoz állítani, de azért a forgatókönyvért, amit saját regényéből maszatolt össze, igen.

Nem ő az első, aki nem képes kellőképp disztingválni a különböző médiumok hatásmechanizmusai közt. Naplójellegű regény, az egy dolog, de a film, különösen egy nyári blockbuster, egy kicsit masszívabb szerkezeti egységet igényel. Alig daráltuk le rohamléptekben Lincoln gyermekkorát és vámpírvadásszá való kiképzését, máris szétesett az egész. Minimális karakterépítő és emocionális befektetéssel bíró jelenetek sorakoznak gyors egymásutánban, mellékkarakterek tűnnek el olyan hosszú időre, hogy mire visszajönnek elmondani két mondatot, el is felejtjük, hogy valaha láttuk őket – az alkotók csak hanyagul kenegetik a többnyire túl ritkás és nem is elég hosszú akciójeleneteket összetartani hivatott malteranyagot.

Hősünk az egyik pillanatban még bolti kisegítő, majd egy fél perces átvezető jelenet után már a politika nagyszínpadán szónokol, egy másik pillanatban még ezüstélű baltával irtja a vérszívókat, majd egy kevesebb mint fél perces átvezető után úgy dönt, hogy elteszi a fegyvert, és inkább a szavak erejével viszi előre az országot. Csak mert a forgatókönyv azt mondja. Bár tökmindegy, mert ekkorra már a kutyát sem érdekli a sztori – csak a zúzást várjuk.

lincolnvampire1.jpgÉs Timur Bekmambetov ahhoz ért, azt meg kell hagyni (a többi meg jól láthatóan nem is érdekli). A film mindössze abban a két-három jelenetben működik, amiben a rendező szokása szerint jó messzire elhajítja az agyát, és a valóság talajától olyan bődületlen pimaszsággal és merészséggel elrugaszkodó, olyan pofátlanul túlpörgetett, véres akcióorgiát szabadít el (mint a vágtató lócsorda kellős közepén vívott, totális campbe szédülő élethalálharc), hogy arra a kis időre elfelejtjük, hogy az egész nem ér szart sem.

Utána persze egyrészt vár minket a realizmus ehhez képest menthetetlenül röhejes kontrasztja (amikor tartalom és forma nem hogy nem passzolnak, de még csak nem is tudnak egymásról), a film végén pedig a felismerés, hogy láttunk nagyjából 15 perc ingergazdag vagányságot, amit körítettek úgy másfél óra bullshittel. Timur, legközelebb azt a 15 percet kérem rövidfilm- vagy klipformátumban, a többit meg kend, ahová akarod. Köszi.

14 komment

Címkék: horror akció fantasy filmkritika

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr104702847

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kovácsné · http://kovacsne.blog.hu 2012.08.09. 10:36:50

A Büszkeség és balítélet meg a zombikkal pontosan ugyanez a baj. Van egy zseniális címe, egy zseniális alapgondolata, aztán 5 oldal után az ember leteszi, mert kiderül, hogy az egészben semmi más zsenialitás nincsen.

Gsnake 2012.08.09. 10:58:24

@magyar ember teli szájjal: ez tök jó komment volt.
Valami kommentgenerátorral készült?

Mert marhára nem kapcsolódik a témához :D

spinat 2012.08.09. 11:05:04

a lócsorda az meg mi?

jocibmx 2012.08.09. 11:12:43

Sajnos a hangzatos cím ellenére, várható volt hogy egy ilyen film csak csalódást okozhat.

Maya-- 2012.08.09. 16:03:45

pont igy sejtettem, de azert megnezem majd egyszer valamikor..

Maya-- 2012.08.09. 16:06:43

@spinat: lovak csordaban..te se magyar vagy? :), mert en sem.

spinat 2012.08.09. 16:12:55

@Maya--: ja, nálunk a tehenek mennek csordában. Nem tudhattam :)

chuck-d 2012.08.09. 16:41:57

@spinat: a lócsorda a ménes tájnyelvi változata, de ha katonák ültek rajtuk, akkor könnyűlovasság. a filmet nem láttam, ezért csak ebben az igen releváns témában tudok hozzászólni én is. és a bődületlen az mi? szintén fontos kérdés.

Maya-- 2012.08.09. 16:54:26

@chuck-d: :))

@spinat: nalunk meg a bolenyek es az elefantok :)..najo, csak hulyultem, de amugy asszem barmilyen nagy termetu allatnevhez kapcsolhatod a "csorda" szot, ha azok csoportban vannak.

Maya-- 2012.08.09. 16:57:01

bocsanat.."nagy termetu allat nevehez kapcsolhatod"..jaj, hogy utalom magam, mikor okoskodok :)

Darkcomet 2012.08.12. 11:27:34

Komolyan mondom, de jelen filmnél még az Asylum studió Abraham Lincoln vs. Zombies című mozija is jobb. Ott legalább nem voltak elvárásaim, és ahhoz képest remekül szórakoztam.

Pszt! 2012.08.12. 12:49:25

Minek csinálnak ilyen marhaságokat?

Maya-- 2012.08.18. 17:22:14

a Twilight jobb ennel, egy szot se halljak :)

amugy mindig szerettem volna rabszolgakat, de most lemondok..meg gyanuba keverednek. de, hogy ezek az amerikaiak a rabszolgasdi temaban sem voltak hibasak. nem semmi. ez lenyeges. mas nem, mert meg en is tobb vampirt oltem mint Lincoln.

es igen, csak 15 perc-ert erdemes megnezni a filmet. van egy rossz hirem: kurvajo minosegben talalhato a film a neten, nehogy valaki csak ugy kivancsisagbol is belenezzen. NE!. komolyan.
süti beállítások módosítása