Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Geekzaj: Too Many Notes, Not Enough Rests (Drop Zone)

2012.03.11. 13:44 Rusznyák Csaba

A Drop Zone az a fajta filmzene, ami ritkán működik – pontosabban, kevés komponista van, aki működőképessé tudja tenni. Szinte véletlenszerűen strukturált, szinte átgondolatlan szimfonikus-elektronikus őrjöngés, ami úgy zuhan rád, mint egy háztetőről ledobott zongora. Hans Zimmer enyhén szólva túlkomponálta John Badham ejtőernyős akcióthrillerét (Halálugrás, 1994): végig az az érzésünk van, hogy a zeneszerző ezt a művet egy nagyobb, jobb, grandiózusabb filmhez írta, nem holmi ötlettelen producer seggéből előhúzott Holtpont-utánérzéshez. És még jó, hogy túlkomponálta: a Wesley Snipes főszereplésével készült középszerre ma már a kutya sem emlékszik, a score-ját viszont még mindig a ’90-es évek egyik legjobb akciózenéjeként szokás emlegetni. Ráadásul megszámolni is nehéz, hány trailerben használták már fel (legutóbb a Csizmás, a kandúr második előzetesét turbózták fel vele.)

A finálét aláfestő Too Many Notes, Not Enough Rests (igen kifejező cím, már ami a track muzikális elmeháborodottságát illeti) az egyik legvadabb, legzabolátlanabb, legkevésbé visszafogott zene, amit Zimmer valaha írt. Az a megkapó harmónia, ami a Fekete esőt naggyá tette, éppúgy hiányzik belőle, mint az a felemelő, himnikus erő, amivel a Crimson Tide terelte új irányba a filmzeneszerzést. Ez a score egyszerű, brutális erejével taglóz le, iszonyatos irama, hangzavara és agresszivitása megadó, megengedő ámulatba ütlegeli a hallgatót, a (nemegyszer elnyomott) zenekart és a szintetizátorokat bátran kiegészítő elektromos gitár pedig megunhatatlan, badass coolságot kölcsönöz neki (nem árt hozzátenni: akkoriban az elektromos gitár nem volt még olyan fenenagy divat, mint manapság). Tessék szépen leszarni a szomszédokat, és maximumra tekerni a hangerőt. Ezt csak úgy érdemes. .

<

6 komment

Címkék: soundtrack akció geekzaj

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr544309482

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szkristof92 2012.03.11. 15:40:41

Zimmer mindig is hatalmas kedvencem volt, és ez a score példa rá, hogy még középszerű mozihoz is milyen jól mesterien tud komponálni! Amúgy ha 90-es évekbeli akciómozikhoz coolságot kölcsönző elektromos gitár használatról van szó nekem automatikusan Mark Mancina zenéi jutnak az eszembe!:)

Maya-- 2012.03.11. 19:02:51

imádom a zimmermusic-et és a zenés cikkeket :)..amúgy jó cikk.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.03.11. 19:48:59

@Maya--: csodálkozom is, hogy nem te vagy az első komment?!

Maya-- 2012.03.11. 20:16:54

@doggfather: ja..megelőztek :)amúgy mióta szoktak a geekzesek vasárnap posztolni?..pláne zenést :)

scorsesefan 2012.03.12. 08:52:25

Csaba, írhatnál egy cikket a 90-es évek filmzenéiről, vagy esetleg filmzeneszerzők munkásságáról. Látom, úgyis alig találsz témát. XD
Ezt pedig kösz. :)
süti beállítások módosítása