Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

GeekxKomix 47.

2012.01.25. 13:10 Wostry Ferenc

Aquaman 4

író: Geoff Jones
rajzoló: Ivan Reis
DC

Életemben nem olvastam még Aquaman képregényt. Kevés röhejesebb szuperhős létezik, még magában a képregényben is megjegyzést tesznek Aquaman komolyan-vehetetlenségére, ám a kopoltyús krapek kalandjaival való megismerkedés első lépcsőjeként a nemrégiben újraindított széria e negyedik füzete tökéletesen bevált. Eleve irtózom az óceán szupermélységeiben klattyogó szörnyhalaktól, és ebben a füzetben van az ilyenekből bőséggel, sőt. Aquaman életére ezeknek a rémeknek a humanoid testű, uszonyos keveréknépe tör, élükön a felhőkarcoló nagyságú királynőjükkel. A magamfajta szörnyrajongónak az ilyesmi épp elég ahhoz, hogy majd a következő füzetet is elolvassa. A rajzok a vízalatti jelenetekben szálkásabbak, zavarosabbak, „európaiasabbak” a mostanában szokásos „legömbölyített” amerikai stílusnál, ez szintén ínyemre volt.

 
Avengers Annual 2012

író: Bendis
rajzolta: Gabriele Dell’otto
Marvel

Szóval akkor most Wolverine iskolaigazgató (Wolverine and the X-Men), és egyben az X-Force tagja is? Vagy elsiklottam valamilyen részlet felett? Alig várom, hogy kihozzanak egy szériát Wolverine: Time Management címmel. Én már rég nem tudom követni a Marvel-continuity-t, bár mondjuk a DC-t is csak a reboot óta tudom (amely miatt húztam ugyan a számat, mégis, ritka okos döntésnek bizonyult a cég fejeseinek részéről.) Az Annual első fele tipikus, idegesítő Bendis-dumával van tele (rövid géppuskamondatok, és mindenki egymás szavába vág – Bendis így próbál reális dialógot vinni a képregényeibe, pedig ez minden, csak nem reális), aztán az Avengers megküzd egy csapat másodrendű szuperbajkeverővel, akiknek a vezetőjét a valóságátalakító, isteni erővel rendelkező, rettenetes Scarlet Witch hívta állítólag életre (a picsát pár évvel ezelőtt az Avengers eltette láb alól). A sztori valószínűleg valamilyen nagyobb, kezdődő történet előjátéka, de istókuccse leszarom, mert nem bírom az Avengerst, illetve ahogy a Marvel a saját, incesztus-szerűen magába hajló univerzumával bánik, és minden könnyedséget kiöl belőle.

Batman 5

író: Scott Snyder
rajzoló: Greg Capullo
DC

Tökéletes, mint a reboot óta megjelent füzetek mindegyike. És Greg Capullo Batmant rajzolni született, nem Spawnt. Hosszabb kritika majd akkor, ha a Baglyok Bíróságának sztorija lezárul. Scott Snyder meg... hát igen. Hát igen. Érdekes módon ez a legjobb sorozata, és nem a teljesen saját kútfőből kipattant American Vampire vagy a Severed, amelyet Futaki Attila egyébként hangulatos rajzai illusztrálnak.

 

 

 

 

 

Wolverine and the X-Men 4

író: Jason Aaron
rajzoló: Nick Bradshaw
Marvel

Ha már az Avengers kritikánál Wolverine-nel kapcsolatban megjegyeztem valami hasonlót, itt sem fogom visszafogni magam: a Bestia Avengers-tag ÉS egyetemi tanár? Hiába, elfoglaltak ezek a Marvel-hősök. Jason Aaron Scalped-je valószinűleg a legjobb, jelenleg futó amerikai képregénysorozat, ám a szuperhősös cuccaival egyelőre nem tudott meggyőzni. Az X-Men Schism gyér volt, ráadásul a Pokoltűz-klub tinikorú főgonoszai személyében egy rendkívül irritáló szuperbűnöző-bandát szabadított rá a Marvel-univerzumra. A Wolverine and the X-Men sem lopta be eddig magát a szívembe, túl sűrű, és túlságosan hihetetlen ahhoz képest, hogy maga az alaptétel, miszerint Wolverine-nek egy egész egyetemet kell eligazgatnia, egyfajta reális alapot kellene adjon az őrületnek – az első egy vagy két füzetben, ha jól emlékszem, az iskolát szó szerint lerombolták, most meg már kisebb fennakadásokkal, de folyik a tanítás... Nem, valahogy nem áll össze a cucc. Ráadásul a humor terén is elég harmatos az egész. Grant Morrison, hol vagy, amikor kellenél?! Ja, igen, a DC-nél.

39 komment

Címkék: képregénykritika geexcomix

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr93759440

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TheBerzerker 2012.01.25. 13:28:12

Következő számoktól jön a mocsadék ocsmány új DC logo ugye?

Rusznyák Csaba 2012.01.25. 13:39:50

A Wolverine and the X-Men szuper (a Schism tényleg harmatgyenge volt). Feri, naiv vagy, hogy ilyesmiken még fennakadsz, hogy egy karakter hogy tud ennyi mindent csinálni párhuzamosan - főleg Rozsomák:)

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2012.01.25. 13:42:50

@Rusznyák Csaba: sőt, karom erős, szívem vidám. Wolverine and the X-men meg recseg.

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2012.01.25. 14:19:12

@TheBerzerker: asszem hogy igen. tényleg elég semmilyenre sikerült.

Balakin · http://balakin.blog.hu/ 2012.01.25. 14:44:41

Hehe...kb mindenben az ellenkezőjét gondolom de sebaj, végre van megint geeekxcomix még ha kicsit szűkszavúbb is(és más a szerző).

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2012.01.25. 14:57:04

@Balakin: nem bírom a bõlét :) hosszú ö, csak olyan nincs a tabletemen :)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.01.25. 15:17:30

@Balakin: dettó, jó látni, hogy van ismét!

Kéne sűrűbben. :D

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.01.25. 15:29:39

milyen egyetem??

Az x suli egyetem?
én mindig amolyan általános vagy középsulinak illetve ezek keverékének hittem.

Zspider · http://zspider.blog.hu/ 2012.01.25. 16:12:25

Ez poén, mert semmiben sem tudok egyetérteni. :D

Aquaman négy részen át nevet azon, hogy ő komoly, de a világ gúnyolja. van egy szörnyűnk,a mi Hatalmas titokkal rendelkezik,d e semmit sem tudunk és zárásnak egy harc, ahol lehet izgulni, hogy... ja nem, mert tudjuk, hogy túléli... juhú... ezzel összefoglaltam négy részt.

Annualt imádtam ez Bendis egyik igazán jó alkotása volt és amúgy Wonder Man megjegyzése arra, hogy őt is Skarlát alkotta arra utal, hogy még réééééégen egyszer meghalt és az Avengers v3 során Skarlát feltámasztotta. A képregény sötét, gonosz és remekül illik Bendis összeesküvés elméletes Angyal sztorijába. Legyen az a skarlát boszi vagy az angyalok értéke, amit egy ideje emleget.

Wolverine Multitasking dolgát Jason Aaron már ezer éve hihetetlenül jól ábrázolta és megmagyarázta a Wolverine 73-74ben. Talán a legszebb történetében.

Batman király, még úgy is, hogy ennél ötlettelenebb lehető leglopottabb koncepciót még soha nem olvastam batmanben. Minden része akkora klisé, hogy ha a szinopszist elmondanád minden más információ nélkül nem lenne ember, akit érdekelne. Íme a jó író és rajzoló hatalma, mert ez tökéletesen működik.

Wolverine and X-men isteni. Az elmúlt években az első igazán jó sorozat, aminek a nevében az X-men van. Legalább is én így éreztem. Minden nagy alkotónak látom és érzem a hatásait és mindez egy pergő, kiakasztó és egy percre se pihenő képregényé válik. Ezt imádtam Claremontban is. Ugyanabban a számban tudott két karakter lelkét kiöntve beszélgetni valamiről,a miben a csapat fele egy űrből jött homlokokat szívó szörnnyel verekedett. Logan, mint egy gimi igazgatója... miféle reális alapot vártál? :D Mintha Magneto lenne egy szélső jobb oldali német párt élén.

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2012.01.25. 16:29:17

@doggfather: a higher learning mindig a felsőoktatásra vonatkozik (a high school nem ebből származik)

www.merriam-webster.com/dictionary/higher%20learning

és ugye ennek az iskolának Jean Grey School of Higher Learning a neve, a korábbinak meg Xavier's School of Higher Learning. Ugyanakkor igaz, hogy a tanulók meg tiniknek vannak ábrázolva. Ez az egész szintén olyan képregényrealitás, hogy Wolverine nappal tanár, este meg xfaktor vagy mi a tököm.

Chavez 2012.01.25. 16:49:08

Én ezekből csak a Batmant olvastam, úgyhogy én csak azzal kapcsolatban nem tudok egyetérteni Ferivel. :) Szerintem pocsék, és főleg ez a legutóbbi szám miatt járnak ki egy alapos péniszostor a szerzőnek, akit más címeknél viszont kifejezetten szeretek. Inkább a Detective Comics.

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2012.01.25. 17:11:30

@Chavez: Snydert meg kell védjem - a külföldi kritikai konszenzus ezúttal teljes joggal állítja, hogy Miller óta nem írták ennyire jól Batmant, a figurát. Ez a Court of Owls a legjobb sztori azóta, hogy a kilencvenes évek közepén elkezdtem venni a Batman-füzeteket (már a Black Mirror is egy maradandó sztori volt a DC-ben, azt is a Snyder írta), közelebbről pedig ez a Batman 5 gyönyörű vizuális leképezése a figura mentális szétesésének. A Detective jelen pillanatban nem rossz, fasza középszer, a Batmanhez képest sehol nincs.

Chavez 2012.01.25. 17:20:09

@Wostry Ferenc: Egyelőre megvárom a végét én is ennek a baglyosnak, aztán majd újraértékelem, de a legutóbbi szám nekem puszta időhúzásnak tűnt.
Egyébként érdekelne a véleményed a Swamp Thingről. Nekem az az abszolút kedvenc az újraindított címek közül (bár régen is szerettem a karaktert), és ott pl. nagyon csípem Snydert, remekül adagol, és ami azt illeti, nem is szívbajos. Úgy tűnik, a horror az ő asztala.

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2012.01.25. 17:26:37

@Chavez: Swamp Thinget nem olvastam, de fogom. Szerintem az Animal Man meg a Batman a legjobb a DC reboot sorozatai közt, az Animal Man full horror és a Jeff Lemire egy kurva jó író. @Zspider: Aquamant nem tudom sorozatkontextusba helyezni, mert ahogy fent is írtam, ez volt az első Aquaman füzet, amit életemben olvastam, és a kritika is erről szól. Annak, ami, szerintem ez a huszonvalahány oldal elég jó. A Marveles dolgokkal kapcsolatos véleményemet pedig nagy kedvvel fenntartom: fúj :)

ghavin 2012.01.25. 18:10:55

Könyörgöm, felejtsük már el, hogy Aquaman-t bármivel is röhejesebben ábrázolták volna a képregényekben bármelyik más szuperhősnél... Igen, a Super Friends rajzfilmben tényleg totálisan hasznavehetetlen volt, de a CoIE óta inkább sorolható a modernizált badass-ek, semmint pl. a JSA múltidéző, s esetenként komolyan vehetetlen legacy karakterei közé.

Az új Aquaman sorozatnak ugyanaz a rákfenéje, mint az új Green Arrow-nak. Eredetileg mindkét címnek a Brightest Day-hez kapcsolódóan, az akkor még talán terv szintjén sem létező New 52-től teljesen függetlenül volt betervezve az újraindításuk. Míg a Green Arrow v5 párhuzamosan haladt az event-tel, addig Aquaman története bele volt integrálva abba, s a végére meg is alapozódott egy remek, összeesküvésekkel teli story arc a xebel-i száműzöttek körül. Semmi nem lett az egészből, viszont én majdnem biztos vagyok abban, hogy az egyik oda szánt filler történetből hozta össze Johns az Aquaman v7 első számait, s meglehet, hogy J.T. Krul is ugyanígy járt el Green Arrow-val. Krul sajnos belebukott (a 7. számmal Ann Nocenti váltja), Johns viszont sikeresen építette be az ilyenkor kötelező expozíciót a képregények világában amúgy valóban banálisnak számító cselekménybe. Én elégedett vagyok, ám tény, hogy a közelébe sem ér a Dark line címeinek (Swamp Thing, Animal Man, stb.)

Snyder Batman-je kapcsán tényleg csak annyit tudok mondani, hogy semmi problémám nem lenne azzal, ha az üres, exploitatív elemekre építő Detective Comics és a teljességgel fölösleges Dark Knight jelen formájukban maholnap megszűnnének, s a Batman-t főszerepbe állító címek közül egyedül ez, illetve a Batman & Robin maradnának.

Új Marvel-t egyelőre nem olvasok. Leginkább az emlegetett magába hajló, gyűrjük fel-bogozzuk ki jellegű kontinuitás-kezelés riaszt vissza, de igazság azzal sem tudok mit kezdeni, hogy sokak elmondása szerint a Wolverine and the X-Men lényegében egy szuperhős-köntösbe bújtatott vígjáték, míg ugyanaz a kiadó vagy féltucat másik címnél a legnagyobb badassként próbálja beállítani az első számú fejőstehenet. Bár jobban belegondolva, a Batman - Odyssey nevű őrületet is képes vagyok helyén kezelni, szóval ha befejeztem a Cosmic Marvel maratonom és beleásom magam az új megjelenésekbe, talán megváltozik az álláspontom.

ghavin 2012.01.25. 18:14:59

Apropó, régebben ígértetek nekünk egy New 52 összefoglalót. Csúszik a dolog vagy teljesen letettetek róla?

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2012.01.25. 18:17:40

@Ghavin: ja igen, tényleg, Batman és Robin is jó. Nem olyan jó, mint mikor a Morrison írta, de jó :)

Rusznyák Csaba 2012.01.25. 18:23:45

@Ghavin: Lesz, amint mindegyik sorozatban lemegy az első sztori.

ghavin 2012.01.25. 18:34:48

@Wostry Ferenc: Sokan leírták az első szám után (én is), főleg a szentimentálisnak szánt, a végeredményt tekintve inkább bugyutára sikeredett expozíció miatt (papírhajós jelenet, brrr...), a második számmal viszont megvett kilóra :)

Amúgy nem tudom mi történik az új 52 háza táján, egy rakás, kezdetben gyengén indító címnél a második-harmadik számmal figyelemre méltó minőségi ugrás figyelhető meg (Fury of the Firestorm, Deathstroke, Red Lanterns, Legion Lost), míg a relatíve jó kezdést produkáló ám később lefújt címek ugyanekkor vesztették el az irányukat (Mister Terrific, Static Shock, Hawk & Dove). A demonstratív lefújásokkal fenyítették volna be az írókat, vagy mi a fene?

@Rusznyák Csaba: Halleluja, alig várom :)

Chavez 2012.01.25. 18:53:40

@Wostry Ferenc: Ajánlott is a ST-et olvasnod, mert az Animal Mannal össze fog érni a sztorija. Amúgy nekem is a másik kedvenc az AM, illetve az I, Vampire még viszonylag okés.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.01.25. 20:18:11

@Wostry Ferenc: aham, értelek, nem is a high school miatt gondoltam, hanem, ahogy te is írtad, hogy mindig tiniknek voltak ábrázolva, tiniként beszéltek róluk.

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2012.01.25. 21:08:07

Batman: mivel ahogy fentebb írtam, részletes kritika csak a baglyos cucc befejeztével lesz, addig itt egy összefoglaló arról, hogy miért ennyire jó a Batman www.aintitcool.com/node/52967#2

Mephet'ran 2012.01.25. 21:09:27

Minden Marvel és DC anyag olvasását visszautasítom, addig amíg nem lesz valahol, egy hivatalos időrendi, és logikai sorrend a képregényeikhez.

Egyébként itthon hol lehet ezeket időben, eredeti nyelven beszerezni?

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2012.01.25. 21:15:47

@Ghavin: Hawk & Dove = Liefeld. Ennyi, ez kész :)

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2012.01.25. 21:18:55

@Mephet'ran: nem hiszem hogy lesz időrendi sorrend, mert a szerkesztők eleve nem kronológiában gondolkoznak (nem is lehet kronológia, mert nem múlik az univerzumokban az idő)

egy katasztrofális katyvasz az egész, és tízévente annyira belebonyolódnak, hogy un "retcon"-okra van szükség, a nulláról való kezdésre. Az utolsó ilyen a Marvelnél semmi értelmeset nem eredményezett, ugyanolyan átláthatatlan dzsumbuj az egész. A tavalyi DC retcon ESETLEG jól fog hosszú távon elsülni.

Bolt: Grifter boltja a Blahánál vagy comicsinvest.hu

TheBerzerker 2012.01.26. 08:46:39

Nekem, ami eddig bejött az az új Batman, Detective Comics és a Justice League. Utóbbi kis magyarázatra szorul, hiszen a vak is látja, hogy a legfogyatékosabb képregény, amit jelenleg írnak, viszont olyan piszok szórakoztató szerintem, mint egy igazi mocsadék szar b film.

Aquaman egyszerűen nem érdekel, Animal Man, és a Swamp Thing ezeddig kimaradt, de az erősen pótolandó a listámon.

TheBerzerker 2012.01.26. 08:49:27

@Wostry Ferenc: Árpiék már nem a Blahánál vannak, hanem az Oktogonnál. Konkrétan a rigi Trollal szemben:)

Mephet'ran 2012.01.26. 17:22:39

@Wostry Ferenc: Kösz, akkor a Marvel cuccokat hanyagolom.
Valami olyasmiben reménykedtem, hogy logikusan követik egymást a különböző szériák, még ha nem is folyamatos sorrendben.

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2012.02.01. 18:50:05

Nekem a baglyos sztori tetszik (bár az 5-t még nem olvastam), csak 2 dolog zavar, a rengeteg narráció (bár jó az is), meg az, h ez a baglyos téma úgy van elővezetve, mint egy ősrégi, közismert legenda, még Batman eredettörténetébe is bevonják, mégse hallottunk (olvastunk) róla eddig 70 éven át. De ugyanez volt (csak kevésbé zavaró mértékben) Catwoman ősrégi barátnőjével, meg Fekete Kanári ősrégi barátnőjével, akit bevett maga mellé a Birds of Praybe. Mindkettő elég régi karakter ahhoz, h ilyeneket már ciki legyen előhúzni.

ghavin 2012.02.01. 19:14:33

@prick: @Wostry Ferenc:
Érvek pro és kontra:

+az alkotógárda király
+ha nem szúrják el, akkor Alan Moore minden érve ellenére ez csak hozzátesz majd a sorozathoz.

-benne van a pakliban, hogy Moore agyvérzést kap/öngyilkos lesz/megidézi a pokol démonait és rászabadítja őket a DC teljes stábjára
-rendkívül kínos Star Wars érzete van a dolognak (fejőstehén, prequel, valószínűleg merchandising is lesz dögivel, ami például Rorschack esetében kimondottan abszurd és morbid)
-azért mégiscsak nevetséges, hogy Alan Moore 25 évvel ezelőtti ötletéhez sikerül összerántani egy ilyen alkotógárdát. Ennyi erővel teremthetnének valami újat is.
-Ha elszúrják, azzal alááshatják az eredeti alapjait.

prick 2012.02.01. 21:46:47

@Wostry Ferenc: Ez igaz, meglátjuk.

@Ghavin: Totál egyetértek mindennel amit írsz, én remélem, hogy legalább korrekt lesz.
Nekem csak annyi a bajom az egésszel (ami amúgy hollywood-i trend már legalább egy évtizede bár ezzel újat nem mondok), hogy fognak egy brand-et, ami ismert és sajtolják még egy kicsit, igaz, hogy 25?26? év eltelt, de fura nekem ez picit.

ghavin 2012.02.01. 22:11:32

Oké, ez egy nagyon kerge napra sikeredett. DC bejelenti a Watchmen előzmény-minisorozatokat - egész konkrétan egy új brandet hoz létre előreláthatólag 35 számnak. Az első gondolatom az volt, hogy ez legalább olyan merész lépés, mint amikor a Marvel úgy döntött, hogy a korábbi ígéretekkel ellentétben mégiscsak készítenek egy hatalmas eventet az Ultimate line-nak... Meg is lett a böjtje, a mai napig az Ultimatumot nyögjük. Erre órákkal később mit ad ki a Marvel? Egy teaser-t a "Spider-menhez", ami a poszter láttán mindenkinél ugyanazt a gyanút ébreszti fel: ezek vissza akarják hozni Ultimate Parkert a holtak sorából. A Marvelnél komolyan elmentek otthonról.

-dj- 2012.02.02. 12:51:18

Ez az új DC logó nagyon rossz.

Case · http://streetartbp.hu/ 2012.02.02. 20:29:11

A Wolverine and the X-Men-el én egyelőre nem tudok mit kezdeni, mert oké, hogy a Cyclops/Utopia vonallal túlzottan elcsúsztak a rettenetesen drámázós, mindenreménytelen irányba (csak éppen a tétet érezzük egyre kevésbé), de ez meg túlzottan a másik véglet. A humor se mindig működik, sok helyen inkább eröltetett, ráadásul az amúgy is végleteik szétzilált Marvel continuityba meg karakterrajzokba is sok ponton jókorákat rug a sztori. Mondjuk az újraindult Uncannynál még így is jobb. Ehh, nem jó fele mennek a dolgok X-Men vonalon, az Avengers vs X-Men sztoritól is előre félek, hogy amolyan Schism féle elkapkodott borzalom lesz. Ráadásul a sztori szempontjából már jó ideje legjobb Legacyval is fene tudja mi lesz így, hogy új csapat veszi át.

(a DC logó viszont lehet egyedl vagyok vele, de nekem tetszik.)

kollagén jános 2012.02.10. 15:45:28

@MolnarErik: De ne felejtsük el, hogy most ez a baglyos sztori egy reboot első története, tehát elvileg most épül fel az új Batman mitológia. Így pedig akár meg is állja a helyét annak ellenére, hogy az elmúlt 70 évben soha nem volt erről szó.
süti beállítások módosítása