Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Isla Dorada

2011.11.28. 14:32 Magócs Dávid

Az Isla Dorada műfaját tekintve családi társasjáték, de már az első, betanulós játékot követően kiderül róla, hogy lehet sokkal több annál. Az embernek a családi játékokról rögtön a Monopoly vagy a Ki nevet a végén? jut eszébe, de legalábbis egy olyasfajta új generációs társas, ami témájában és játékmenetében is inkább célozza a fiatalabb korosztályt. Senki se értsen félre, az Isla Doradat ugyanúgy jellemzi a játék könnyű elsajátítása és a kissé gyermeteg grafika, de ahogy mindig, az ördög most is a részletekben rejlik. Az alapvetően kártyákra épülő játékot egy tábla egészíti ki, ami Dorada szigetét hivatott jelképezni. A játékosok egy léghajószerencsétlenség következtében a sziget középpontjában helyezkednek el, egy csapatot alkotva, mégis a saját érdekeiket tartva szem előtt. A csapat egyetlen szemet gyönyörködtető bábut mozgathat a játék során, miközben beutazza Dorada sokszínű szigetét. Mindenki egy előre meghatározott számú kártyalapból álló paklit kap, amiben vannak kalandkártyák, kincskártyák és két darab sorskártya. Két utóbbi közül egyet-egyet el is kell dobnunk, meghatározva ezzel célunkat a játék során, ugyanis a sorskártyák leírása tartalmazza, hogy mit kell teljesítenünk, míg a kincskártyák azon helyeket jelölik, ahol kincs vár ránk.
 
Az előkészületek ezzel véget is értek, az egész felállítás nem tart tovább 5 percnél, kezdődhet is a játék. Az Isla Dorada, mechanizmusát tekintve, egy aukciós játék, mely során licitálással döntjük el, mely irányba menjen csapatunk. Kezdő pozíciónkból több irányba is mehetünk: dönthetünk, úgy hogy vízen keresztül közelítjük meg a szomszédos helyet, ebben az esetben kajak kártyára van szükségünk, ami a licitálás során rögtön kettőt ér. Mehetünk zöld ösvényen, ami a dzsungelt jelöli, ilyenkor gonogó majommal fizethetünk utazásunkért, a hegyi ösvényhez jakra van szükségünk, míg a sivatagi út tevébe kerül. A kaland kártyák között találunk még két joker lapot is: az egyik a drako, ami a kajakhoz hasonlóan kettőt ér és oda repülhetünk vele, ahová csak szeretnék, míg ennek nagyobbik tesója a zeppelin, ami ötöt nyom a latba. Ezen lapok hátulütője a borsos ár, ugyanis a játék kezdetén kapott tíz aranyunkból (amiből nem szerezhetünk többet) a drako használatához egyet, a zeppelin igénybevételéhez pedig hármat kell kipengetnünk. A csavar különleges kártyák képében érkezik. Számos lehetőségünk van más játékosok szívatására, újabb kincskártyák húzására vagy a kezünkben lévő lapok machinálására. Például a sámán lap segítségével a különböző állatokat tetszés szerint változtathatjuk át, így lényegében a vízi utat leszámítva bárhova képesek leszünk licitálni. 
 
A játékot az olyan apró finomságok teszik gondolkodtatóvá, mint a körönkénti húzás vagy a limitált játékidő. Kezdésnek ugyanis tizenhat zsetont sorakoztatunk fel a tábla szélén, amelyekből minden egyes helyszínre, amit meglátogatunk, el kell helyeznünk egyet, a kör végén pedig a jelenlegi aukció nyertese dönthet, hogy húz egy random lapot a kaland kártyák közül vagy a négy felcsapott lap közül választ inkább számára tetszőt. Így korlátozott idő áll rendelkezésünkre célunk teljesítéséhez, mely cél a legkülönbözőbb formákat öltheti. A legegyszerűbbtől kezdődően, mint hogy legyen minél több jak a kezedben a játék végén, egészen a legfifikásabbik, mint hogy például ne látogassunk megegy helyszínt sem kétszer. Az egész szeretnivaló kinézet mögött egy számító sakkjátszmát találunk, melyben vajmi kevés szerepe van a szerencsének.
 
Apró negatívum, hogy a játékhoz minimum három ember szükséges, de ettől akár el is tekinthetünk, hiszen a hasonló játékok varázsa pont a minél nagyobb csapatban van. Az utolsó zseton lehelyezésével a játék véget ér, és már csak annyi a dolgunk, hogy összesítsük a pontokat. Minden megmaradt arany egy pontnak felel meg és minden kijátszott kincskártya a rajta feltüntetett értéket éri, végül ehhez jönnek még hozzá a sorskártya teljesítéséért kapott pontok. Az egész meccs lezavarására, a gyakorló játszmát nem számítva egy óra elegendő, amit végig feszített játékmenet jellemez. 
 
A  taktikai nyalánkságok, egymás folytonos túllicitálása és a kínkeserves küzdelem egy-egy helyszínre való elérésért több komikus, de leginkább drámai helyzetet eredményez. A bábuk - ahogy már fentebb is említettem - szépen kidolgozottak, a játéktér színekben és vicces helyszínekben is gazdag, a kártyák pedig egy referencia lapnak köszönhetően nem tartalmaznak szöveghegyeket, helyette frappáns képek tarkítják mindet. Végeredményben elmondhatom, hogy a kedves és aranyos kialakítás és a pillanatok alatt elsajátítható játékmenet a kisebbek számára is vonzóvá teszi az Isla Doradát, de a felszín alatt egy szörny lakozik, ami barátságokat tesz tönkre, stratégiára és túlélésre nevel.

57 komment

Címkék: játékkritika társasjáték

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr373416609

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GTerek 2011.11.28. 16:00:38

köszi, ez jól fog jönni karácsonyra. :)

Dr. Kix 2011.11.29. 10:36:51

2 hülye kérdésem lenne:
1: ez magyarul beszél?
2: ez tényleg több, 10 ezresbe kerül?

ggg333 2011.11.29. 10:48:10

Azert (is) kattintottam ide, mert kivancsi voltam milyen jatek lehet tarsasjateka. Tisztaban vagyok azzal hogy az izlesek kulonbozoek valamint azzal, hogy aegy blogon mindenki sajat velemenyet nyilvanitja, de azert egy kicsit ovatosabban a jelzokkel es minositesekkel mert LEHET hogy ez azert messze nem az ev legjobb jateka, de talan egy jo jatek.
Amint fentebb kerdeztek, ez valoban egy nem olcso jatek, kar lenne ha valaki belefektetne rajonne, hogy ez megsem annyira nagyon jo mint azt leirtak es aztan mondjuk sosem olvasna itt tarsasjatekkritikakat vagy meg rosszabb elkerulne a minosegi tarsasokat.
Ettol fuggetlenul ez egy szep, korrekt tarsasjatek (sztem nem az ev legjobb jateka, sot valoszinuleg nem a legigeretesebb, plane, hogy egy mar meglevo remake-je vagy ujragondolasa, de mondjuk ettol meg nyugodtan lehet jo jatek), amit alkalmi vagy kezdo jatekosoknak lehet ajanlani es jo jatekot hozza!

Dr. Kix 2011.11.29. 10:49:54

@Wostry Ferenc: Köszi! Szimpatizálok a játékkal, de úgy néz ki rég vettem hasonlót, vagy nemtom, mert fele ilyen árcímkék rémlenek.

ggg333 2011.11.29. 10:52:52

Javitas az elso sorban: ..kivancsi voltam milyen lehet az ev tarsasjateka...

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2011.11.29. 10:54:30

@ggg333: na de senki nem írta, hogy *A* legjobb :) az egyik legjobb, és abba a kategóriába szerintem totál belefér (1x játszottam vele eddig, ennek alapján mondom)

idei legjobb szerintem a MANSIONS OF MADNESS és a MERCAHNTS AND MARAUDERS

@Kix: én is most kezdek beleszállni ebbe a társasjátékvilágba, és marhára izgalmas, amit látok, borzasztó kreatív, és szórakoztató. egy egész új geekségi dimenzió nyílik meg az ember előtt :) az ár meg... hát, ezek ennyibe kerülnek.

kovacsbalint · http://kovacsbalint.blog.hu/ 2011.11.29. 11:06:38

@ggg333: pajtás, fentebb baromi részletesen le van írva a szabály és a játékmenet. aki ezek után megveszi a játékot és csalódik a leírtakhoz képest, az nem olvasta el a szöveget.

kovacsbalint · http://kovacsbalint.blog.hu/ 2011.11.29. 11:08:23

@Kix: sajnos minden új játék ennyi, még a kiegészítők is 3-4-5 ezernél kezdődnek (amik nem használhatók játék nélkül). Bár az igaz, hogy az Isla Dorada még így is a legdrágábbak között van. Az Airlines Europe szerintem még jobb, és az legalább egy-két ezerrel olcsóbb.

tuanoi 2011.11.29. 11:44:46

@Wostry Ferenc: let me comment on that... ha már azt mondod, hogy 'most kezdesz beszállni'

ez a cucc a leirás alapján aranyos és okos játéknak tűnik. az 'év egyik legjobb játéka' azért elég nagy túlzás. ehhez egy kicsit túl erős a mezőny (hogy csak egyet mondjak: a könnyen tanulható, pörgős 'családi játék' kategóriában a 'Discworld - Ankh-Morpork' simán lett ugyanilyen jó)

az 'év játéka'-jelöltjeidhez:

a 'Merchants & Marauders' jó játék. nem lett túl kiegyensúlyozott, helyenként döcög, de maga a téma (lásd még: 'Pirates!') abszolút hiánypótló, és összességében egy nagyon hangulatos kalandjáték lett belőle. thumbs up

a 'Mansions of Madness'-t nagyon vártam, hihetetlen (talán: példátlan) hype volt körülötte, viszont játék közben nem nagyon váltotta be az elvárásokat. a nyomozók oldaláról sokszor borzasztó frusztráló, információszegény, 'megcsinálhatatlan'; a keeper szempontjából a setup fárasztóan bonyolult és körülményes. újrajátszhatósági faktora is elég alacsony. kevés másik játék volt, amit ennyire vártunk; még kevesebb, ahol x óra játék után egyszerűen megszavaztuk, hogy na ebből elég. vajúdtak a hegyek, egeret szültek. a Fantasy Flight Gamestől 'Mansions of Madness' inkább az év failje. az idei (nem is várt) sikerük a 'Rune Age'

az én 'év játéka'-jelöltem még nincs meg, de gyanús, hogy a cseh mester, Vlaada Chvatil valamelyik idei cucca lesz ('Mage Knight', 'Dungeon Petz')

PS - én kurvára örülök, hogy végre foglalkoztok boardgame-ekkel. gyúrjatok még rá egy kicsit (főleg, hogy ezen a téren gyúrni fun)

Magócs Dávid · http://geekz.blog.hu 2011.11.29. 11:51:30

@ggg333: társast olcsón én is vennék

@kovacsbalint: pacsi!

@tuanoi: indexes félrevezető leaddel ne tessék foglalkozni

wice 2011.11.29. 11:52:26

@kovacsbalint: Ha valaki már kurva sokat játszott mindenféle társassal, akkor _esetleg_ képes lehet pusztán a játékszabályok és játékmenet-leírás alapján eldönteni, hogy érdemes-e _kipróbálnia_ a játékot. Engem speciel még így 5-6 év tapasztalattal a hátam mögött is érnek kellemetlen meglepetések: sok játék rohadt izgalmasnak tűnik papíron, aztán élesben kiderül, hogy messze nem olyan szórakoztató, mint vártam.

A magam részéről indenkinek azt ajánlom, ha megtetszik egy játék (a grafika, a játékszabályok, a téma, vagy bármi más miatt), akkor kérdezze meg a boltban, mikor tartanak játékesteket, ahol ki lehet próbálni. A három legjobb társasjáték-bolt (a Compaya, a Gémklub és a Szellemlovas) mind kínál kipróbálási lehetőséget, tessék élni vele.

BTW, nem minden új játék kerül 10000+ forintba, ez függ a kiadótól, a komponensek számától és mindőségétől, meg egy rakás egyéb dologtól. A Rune Age pl szerintem az év egyik legjobbja, és itthon 7500 körül van. (Persze ez tisztán kártyajáték, mindenféle öntött műanyag bigyók nélkül.)

tuanoi 2011.11.29. 11:52:27

@Magócs Dávid: jogos. consider also: Wostrynak válaszoltam

kovacsbalint · http://kovacsbalint.blog.hu/ 2011.11.29. 11:55:40

@wice: szerintem a 7500 ugyanez a kategória. nyilván örülsz, hogy megmarad 3000 forintod, de ugyanolyan nehezen szánsz egy játékra 7500-öt, mint 11000-et (szerintem)

kipróbálás jogos, de aki azért venné meg a játékot, mert itt az van írva, hogy az év egyik legjobbja (ahogy a fenti kommentben ggg333 leírja), na az nem fog elmenni játékestre sem.

tuanoi 2011.11.29. 11:56:03

@wice: csatlakozom. továbbá lehet nézni ezt az elég megbizható és felettébb informativ oldalt: boardgamegeek.com

az árakat kb ilyen sávokra osztanám:
1. olcsó: 5-8kHUF (átlag kb 7000)
2. közepes: 8-15kHUF (átlag kb 10-12kHUF)
3. drága: 15-24kHUF (átlag kb 18kHUF)
ezek ennyibe kerülnek. amig nem romlik tovább a forint...

Magócs Dávid · http://geekz.blog.hu 2011.11.29. 12:00:36

@tuanoi: persze nem is csak neked mondom, hanem mindenkinek, aki idetéved és ezért kezd el minket minősíteni. lefelé.
aggódni a továbbiak miatt nem kell, jön még itt hamarosan finomság újfent a Deltavisionnek köszönhetően.

tuanoi 2011.11.29. 12:05:05

@Magócs Dávid: jó hir. hadd kérdezzem meg: a magyar megjelenés szigorú előfeltétel-e a geekzen?

Tomi from Space · http://bodybuilding.blog.hu 2011.11.29. 12:23:17

12500 forint LoL. Na menjenek a f...omba. :|

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2011.11.29. 12:35:11

@tuanoi: nem, sőt. kimondottan várjuk a társasjátékkritikákat, mindegy hogy hazai, vagy külföldi megjelenésekről szólnak.

AutosVilli 2011.11.29. 12:53:21

A legjobb társasjáték a Rizikó, és a Ki az úr a tengeren,
A Rizikóval,egy egész éjszakát át lehet nyomni.

wice 2011.11.29. 13:08:09

@AutosVilli: Most már csak azt kell kivárni, hogy valaki megmondja, hogy a Carcassonne-t vagy a Catant nem lehet überelni, és le is futottuk az indexes társasjátékcikkeknél szokásos köröket :)

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2011.11.29. 13:14:05

@wice: akinek nem lenne nyilvánvaló, ez irónia :)

Carcassonne-t, Catant imádom, de azok, ezt már most látom, csak "belépő szintes" játékok, un. beetetés. Utánuk alig várod, hogy az igaziakba beleharaphass. :)

xstranger 2011.11.29. 13:15:33

@Tomi from Space: Azert helyezzuk ezt kontextusba. Egy 4 fos asztaltarsasag egy sima kocsmaban hany ora alatt tud elinni 12500ftot?

A kiado meg szervezhet klubbokat vagy nyilt napokat amikor ki lehet probalni a termekeit, utana meg "word-of-mouth" utjan terjedhet a hire.

Ha meg minden kotel szakad akkor boardgamegeek.

nyestkutya_ 2011.11.29. 13:24:44

Kedves mindenki!

Bocs, hogy itt zavargok a kérdésemmel, de múltkor már keresgéltem a neten, és nem találtam választ a kérdésemre.

Nevezetesen a Tobago társasjátékról lenne szó, illetve hogy ott a gyakorlatban hogyan zajlik a játék, egyáltalán hogy kell elkezdeni, mert az 5 oldalas játékszabály alapján számunkra nem igazán derült ki. Felsorolja, hogy kijátszhatsz kártyát, vagy mehetsz a kisautóval, de mi alapján, és ki rejti el a kincset?

Előre is köszi, ha valaki tud segíteni, vagy elirányítani egy olyan helyre, ahol választ kaphatnék.

Moso 2011.11.29. 13:25:56

Még több társas kritikát!

Nekünk a sláger a Battlestar Galactica, ami hiába 12e ft, de már ár-érték arányban agyon játszottuk.

Ajánlom még: Ticket to ride, mall of horror(házilag gyártva), sucking vacuum(űrhajós, társfeláldozós, megölős).

Tomi from Space · http://bodybuilding.blog.hu 2011.11.29. 13:28:51

@xstranger: Ha ezen leállsz vitatkozni akkor tényleg egy buta geek vagy.

A gyermekes családok a közelemben hitelt fizetnek mint a güzü, vagy albérletben sevnyednek és örülnek, ha van mit enniük.

Nem egyedülálló, forever alone geek-ek mint Te akik elisznak néhány óra leforgása alatt 3.125 forintot.

Problem?

Jah és a világon nem csak Te vagy, ezt meg nem Neked csinálták, hanem alapvetően családoknak. Az meg más dolog, hogy Neked árazták. De tudod mit? Menj, vegyél egyet, vidd haza, azt játsz vele a chates haverjaiddal neten keresztül. Merazjó.

AutosVilli 2011.11.29. 13:30:53

@wice: Akkor most probléma hogy ide írtam a véleményemet?

wice 2011.11.29. 13:47:18

@nyestkutya_:
boardgamegeek.com/filepage/57140/hungarian-rules

Ezt a szabályt olvastad? Csak azért kérdezem, mert ez nyolc oldal, nem öt, és a hetedik oldalon vannak az előkészületek.

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2011.11.29. 13:47:41

@Tomi from Space: nem vitatkozott, csak normális stílusban előadott egy ellenvéleményt, erre te úgy reagáltál, mint egy idegbeteg (első hozzászólásod dettó.) Ezt így tovább ne, ha lehet.

Tomi from Space · http://bodybuilding.blog.hu 2011.11.29. 13:50:22

@Wostry Ferenc: Jó.

Azért lássuk be, hogy kb. olyan volt a kommentje, mintha bemennél az intenzívre és megkérdeznéd, hogy miért fekszik mindenki és vannak becsövezve...

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2011.11.29. 13:53:12

@Tomi from Space: az kétségtelen, hogy a magyar életszínvonalhoz képest a társasjátékok túl vannak árazva. Ezek az árak az amerikai ár + hogy legyen minimális (érthető) haszon.

wice 2011.11.29. 13:53:19

@nyestkutya_: ha az angol nyelv nem probléma, akkor egyébként ajánlom ezt itt: boardgamegeek.com/videos/thing/42215/tobago?username=&sort=hot&date=alltime&gallery=&B1=Go

Az első néhány (6-7) videó a legnépszerűbb kritikák a játékhoz, valszleg ha végignézel párat, lesz egy jó elképzelésed a játékmenetről.

wice 2011.11.29. 14:00:40

@nyestkutya_:
Másrészt: lfg.hu/forum/index.php?showforum=195

Itt pl a Szabályfordítások vagy az Offtopic topikban biztos lesz valaki, aki tud segíteni, ha nagyon elakadtál. Amennyire tudom, a Tobago egy nagyon jó kis következtetős játék, nem érdemes feladni a próbálkozást.

nyestkutya_ 2011.11.29. 14:01:41

@wice: Köszönöm szépen, az első hsz-edben lévő játékszablyt olvastam, hiszen az van a dobozban. (az 5 oldalt csak tippeltem, én is erre gondoltam) Első ránézésre azt hittem, egy ilyen hosszú leírásból minden kérdésemre választ kapok, de valójában túl bonyolult, és nem teljesen érthető szerintem. Rengeteg a kártya, amulett, kincs, ilyen kupac, olyan kupac.

Az előkészületek után pl. nem derül ki, hogy hogyan és milyen típusú lépéssel érdemes kezdeni, és akkor mi fog történni.

De mindjárt belenézek a videókba, és meglátom, az alapján leesik-e a tantusz. Egyébként nem szoktam ilyen értelmetlen lenni :) de ez most feladta a leckét.

xstranger 2011.11.29. 14:11:01

@Tomi from Space: 32 eves vagyok, ket gyerekem van es alberletben elek.

Te meg tanulhatnal nemi kulturat.

Tomi from Space · http://bodybuilding.blog.hu 2011.11.29. 14:28:41

@xstranger: Grat. És ahelyett, hogy lakást vennél, inkább eliszod a pénzt, meg elszórod ultradrága társasjátékokra. Mintaapa.

kovacsbalint · http://kovacsbalint.blog.hu/ 2011.11.29. 14:38:15

Szerintem nem a sörhöz, hanem a PC/PS/stb játékokhoz érdemes hasonlítani az árát, és akkor nem olyan vészes. (Más kérdés, hogy azok is rohadt drágák.)

paráznabillegető 2011.11.29. 14:47:50

@Tomi from Space: hülye vagy, tomi.
bárcsak ilyen apám lett volna, mint xstranger.
rispekt.

Ghostwood 2011.11.29. 14:55:14

@Tomi from Space: te tényleg egy magyartarka nagybarom vagy. Mit gondolsz, a "családi" társasjátékkal ki játszik? És xstarngernek totálisan igaza van, ez az ár bőven megér egy ilyen játékot, piázás "helyett" (mert erről beszélt). Így van, riszpekt @xstranger: nek.

wice 2011.11.29. 15:19:09

Ó, tudtam, hogy valamit elfelejtettem: az agyalágyult flame-elés is az indexes társasjátékcikk-kommentek kötelező kelléke.

ggg333 2011.11.29. 15:44:07

A Magyar tarsasjatekegyesulet egyebkent fenntart egy jatekszabalyszolgalatot ahova lehet kerdeseket kuldeni meg nem ertett szabalyokkal kapcsolatban. A fentebbi lfg-s link is jo hely, rendes emberek, normalisan szoktak valaszolni jatekszabalyokkal, jatekokkal kapcsolatos kerdesekre. Gyakran nem afelhasznalok hibaja hogy nem ertik a szabalyokat, ezek forditasa es szerkesztese is kulon szakma szerintem.
Visszaterve a Tobagohoz, nagyon jo kis jatek az, ne add fel-egyebkent a kincset senki sem rejti el, hanem a kor lejen annyit tudunk, hogy valahola szigeten van, majd a jatekosok megadnak bizonyos informaciokat a kincs holleterol (anelkul hogy tudnak pontosan hogy hol van-tudom kicsit furan hangzik, de pl: ha valaki kijatsza azt az infot hogz a kincs folyo mellett van , akkor a szigeten levo lehetseges helyszinek nagyresze kiesik, es ez a szukites addig zajlik, mig egyetlen lehetseges helyszin marad, NA OTT VAN A KINCS!). Mokas mechanizmus, korrekt a jatek-ha tovabbi kerdeseid vannaka jatekkal kapcsolatban, szedd pontokba oket, es az lfg-n hamarosan valaszolni is fog valaki, ha nem mas, akkor en magam.
Es valoban rohadt dragak tudnak lenni a tarsasok, foleg az ujdonsagok, gyakran ezta penzt nem is erik meg mert van olcsobb alternativa, csak ugye azt meg kell kerdezni, utanna kell jarni. Erre ugyancsak ajanlom az lfg-s forumot.
Es ha mar idei jo jatekoknal tartunk, mindenfele anyagi erdek nelkul hadd ajanljam a Dicsoseg Romanak! c jatekot ami 4500 HUFert azt hiszem nagyon korrekt (vigyazat, nem kezdo jatekosoknak valo!)

Bocs, valoban van egy "egyik" jelzo a szalagcimben es azert igy korrektebb a megkozelites (bar sztem nem allja meg a helyet, de ez izles kerdese)
Messze nem gaz kiadni 12000 HUFot egy jo jatekert, de ez valoban sok penz, ezert mindenki jol fontolja meg miert ad ki ennyit!
Jo jatekot!

wice 2011.11.29. 16:12:47

@ggg333: Jaja, akit zavarnak a magas árak, de érdeklik a társasok, megpróbálhat használtan hozzájuk jutni.

Két fórumot tudok erre így hirtelen (van némi átfedés köztük, de azért érdemes mindkettőt nézni):

boardgamegeek.com/geeklist/63427/lfg-tarsasjatek-keres-kinal-rovat

lfg.hu/forum/index.php?showtopic=3695

Meg persze az említett boltok weboldalán is lehet találni akciós (valszleg használt) játékokat.

kovacsbalint · http://kovacsbalint.blog.hu/ 2011.11.29. 16:33:41

@wice: plusz vatera. nekem onnan van egy vadonatúj rizikóm, mert nem tetszett a vevőnek egyetlen játék után (nem tudom, mit várt, de örülök :) )

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2011.11.29. 17:35:24

múlt héten 6 rongyért vettem Vaterán magyar ARKHAMOT :D

AttiM 2011.11.29. 19:39:02

@Tomi from Space: egy (vagy akár több) társasjáték árából nem lehet lakást venni, ezt te is tudod.
Első olvasatra én is baromi drágának találtam az árát, de éppen xstranger kommentje gondolkoztatott el, hogy valójában nem olyan drága, annak fényében, hogy egy családnak, vagy baráti társaság(ok)nak sokszor szerezhet kellemes órákat! Mindezt tévé, multiplex, internet nélkül, erősítve a VALÓDI "közösségi kapcsolatokat".
Lehet, hogy ennek ára miatt 2 héttel később lesz saját lakásuk, viszont megmarad a jó kapcsolatuk egymással. Szerintem megéri.

AttiM 2011.11.29. 19:43:48

@ggg333: viccesen írsz... én pl. elsőre nem nagyon tudtam eldönteni a 2. bekezdés első mondatából, hogy ember, vagy fordítógép írta-e... :-) nem bántásból mondom, de néha jó elolvasni az írást a Komment küldése gombra tenyerelés előtt... (főleg, hogy a böngésző aláhúzza pirossal az érthetetlen szavakat - vagy ezt csak a Chrome teszi?) :-)

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2011.11.30. 07:12:04

@AttiM: ez nem valamiféle fogalmazási deficit miatt van, hanem mert egyes társasjátékoknak a szabályait ennél érthetőbben nem lehet elmagyarázni :)

Oidipus Prime · http://oidipusprime.blog.hu/ 2011.12.01. 12:11:13

Magic the Gathering 4 life! annálmenőbb társas nincs, najó talán a Munchkin. :D

betula pendula 2011.12.01. 18:39:56

Tetszetős kritika. Csak így tovább. Remélem hamarosan napvilágot lát még pár hasonló, mert így karácsonytájt még az anyagi problémákkal küzdő családok is többet tudnak ráfordítani a hasonló, nem létfontosságú dolgokra. :)
Mellesleg szerintem is hangulatos és minőségi ez a játék, bár ár-érték arányban valószínűleg nem a legjobb.

Geekblog 2011.12.08. 17:39:38

@Moso: Mall of Horror itthon beszerezhető valahogy?

Moso 2011.12.09. 10:59:33

Ha adtok egy mailt átdobom pdf-ben.print and play-ben(annyi hogy én magyarítottam SPAR-ra.).
van más is P&P-ben ha kell.
MOH egyébként nem kapható,max használtan aranyáron.

Moso 2011.12.09. 11:00:38

Egyébként a geekznek kipróbálásra(mint igazi kocka játék) a Battlestar Galacticát, és a Sucking Vacuum-ot ajánlom.

Magócs Dávid · http://geekz.blog.hu 2011.12.09. 11:57:53

@Moso: BSG társas már többször kipróbálva. Amint kimászom a vizsgaidőszakból jön is róla cikk. A másikat felírtam a többi mellé ;)

kovacsbalint · http://kovacsbalint.blog.hu/ 2011.12.20. 09:49:34

Kipróbáltam a 7Csodát, döbbenetesen jó, ajánlom mindenkinek, még van idő karácsonyig :)

ez meg talán érdekes lehet a narancsot nem olvasó gémerek számára (gondolom, ez a gémerek 98%-a): egy interjú a témáról egy szakértővel magyarnarancs.hu/trafik/a-magyar-jatekos-nep-77988

morellos 2012.01.20. 17:50:24

Moso, nagyon megköszönném, ha átdobnád nekem a MOH pdf-et. mail: morellosr5i@gmail.com
Előre is köszi!

Spyke007 2012.06.10. 10:58:26

Moso! Kérlek nekem is küld el a MoH pdf-et!
e-mail: rferenc@citromail.hu
Nagyon szépen köszönöm!

üdv Feri
süti beállítások módosítása