Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Geekzaj: Ave Satani (The Omen)

2011.09.15. 07:00 Rusznyák Csaba

Hátborzongató kórus suttog latinul vérivásról és emberhús evésről, majd felemeli a hangját, és explicite üdvözli a Sátánt. Mire félelmedben összekuporodsz a takaród alatt, a Gonosz már ott van mindenhol. Szarj csak a párnádra nyugodtan, nem szégyen: Jerry Goldsmith Oscar-díjjal jutalmazott Ómenje minden idők egyik, nem, a fenébe is, a legvérfagyasztóbb horrorzenéje – kevés van, ami annyit tett volna hozzá a filmhez, mint ez. A Mester, aki a score egész alapját meghatározó Ave Satanival a gregorián énekek antitézisét komponálta meg, több szempontból is szakított a műfaji toposzokkal. Nincsenek hangoskodó effektek, sem rémüldöző hegedűk – nem ijesztgetés folyik, hanem félelemkeltés. Az éteri orgona a maga gonoszul kicsavart, torz módján a Sátán felé hirdeti vallásos áhítatát, nyilvánvalóvá téve, hogy isteni jelenlétnek itt nyoma sincs, a kórus pedig, aminek használata egyáltalán nem volt jellemző azelőtt a horrorban, központi szerepet kap.

Richard Donner klasszikus filmjében a Sátán egyszer sem jelenik meg, csupán a háttérből munkálkodva biztosítja az Antikrisztus, Damien életben maradását, a körülötte élők lemészárlásával. Goldsmith volt az, aki a zenéjével karaktert adott a láthatatlan, megfoghatatlan Gonosznak. De továbbment a „szükségesnél”. A tipikus horrorzenékkel ellentétben nem a főhős szempontjából komponált, hanem a Sátánéból. A zene a szereplők rémületének, harcának érzékeltetése helyett a Gonoszt bíztatja, hívja, üdvözli. Sürgeti, hogy végezze be a dolgát. Ettől olyan kurva félelmetes. Nincs benne megnyugvás, nincs benne remény. És ha a kórus megszólal – jellemzően, amikor a Sátán erői munkálkodnak – tudod, hogy rábasztál.

25 komment

Címkék: geekzaj

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr513228263

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

entro 2011.09.15. 07:41:11

Ha ezt a zenét nem a Sátán segítette világra, akkor nem tudom, kicsoda... Iszonyatos félelem, zsigeri rettegés. Tegyük hozzá, a filmhez először úgy volt szerencsém, hogy kb. hatéves koromban apám valamiért azt gondolta, nekem ezt látnom kell, így aztán szó szerint hetekig nem bírtam aludni. Tényleg, nem is értem, hogy tehette ezt velem:). Én valószínűleg nem fogok a saját porontyomnak ilyesmit mutogatni, de az Omen nekem örökre a nagybetűs HORROR. Ja, és amúgy a telefonszámom 666-al kezdődik (tényleg) úgyhogy rohadtul vigyázzatok ám:))!

entro 2011.09.15. 07:47:58

Ja, és amúgy ez az (egyik) nagyon nagy baj az álomgyárral: hogy soha többé nem fognak bevállalni ilyen, teljes mértékben gonosz és kegyetlen filmet.

kIára 2011.09.15. 11:31:26

Számomra Jerry Goldsmith a világ legjobb filmzeneszerzője – az örök kedvenc. Danny Elfman, John Williams, Howard Shore, Hans Zimmer, John Barry orrhosszal le vannak maradva. Hozzá képest ezek csak bombasztikus, ám üres zenei zenei frázisokat pufogtatnak, mint Morricone
Horror, thrillerben szerintem csak Bernard Hermann zenéje tudta megközelíteni és pusztán hangokkal kiváltani ezt a zsigeri, atavisztikus szorongást.

Az Alien, Poltergeist, eredeti Majmok bolygója, gondolom mindenkinek megvan.

Mindegy, az Ave Satani azért is érdekes, mert tudtommal egy katolikus szerzetespap írta a szöveget és valóban egy „fekete mise”, ugyanis az Eucharisztikus liturgia fordítottja.

Sanguis bibimus = „Isszuk a vért” (lásd: „Ez az én vérem, mely tiértetek kiontatik”)
Corpus edimus = „Esszük a testet” (lásd: „Ez az én testem, mely ti érettetek megtöretik”)
Tolle corpus Satani! = „Dicsértessék a Sátán teste”)
Ave! = „Dicsértessék” (vagy Üdvözlégy)
Ave, Ave! Versus Christus! = „Üdvözlégy Antikrisztus” (A Versus Cristus szó szerint: Fordított, vagy Ellen- Krisztus)
Ave Satani! = „Dicsértessék v. Üdvözlégy Sátán!”

Amúgy János evangéliuma adja a kulcsot „Aki eszi az én testemet és issza az én véremet, bennem marad, és én őbenne” (Jn., 6/56.).

Amúgy tele van nyelvtani hibával. Helyesen így lenne:
Sanguinem bibimus. / Corpus edimus. / Elevate corpus Satanae. / Ave! / Ave, ave Antichriste! / Ave Satanas.

superben 2011.09.15. 12:41:34

@Tiger Woods: Pont ezt akartam én is posztolni! Amúgy egy Geekzaj különkiadásként az egész Director's Cut album megérne egy misét :)

kIára 2011.09.15. 13:23:53

Hát nem tudom… szerintem ez a Fantômas-feldolgozás meglehetősen banális, még azt is megkockáztatom, hogy nem érti, sőt félreértelmezi az egész kompozíciót.

Goldsmith zenéjében a Sátán immanens, a Pokol kapuja csupán egy foszladozó fátyol.
Ez a feldolgozás meg Antikrisztus-mentes és vásári, a gonoszt éppenhogy kizáró bohóckodás.

Persze az egész zenei affinitás kérdése is, de én így érzem. A zenéhez választott jelenetsorzanza sem érti a filmet. A látványos akció [pl. az ikonikus üveglap általi lefejezés] teljesen mellékes, ugyanis – pont ahogy Rusznyák Csaba írta – az egész Ómenben az az érdekes ami _nem látszik_.

John Moore 2006-os remake-je a fenti okok miatt (is) érdektelen, hiszen a sokszor nagyonis hű jelenetmásolás ellenére a fimben nem sejlik fel még egy apró Belzebubocska sem. Marco Beltrami zenéjében sincs semmi félelmetes – merő ackióstressz-zene. (Lásd: www.youtube.com/watch?v=I-EY4kJkAgo&t=2m33s )

superben 2011.09.15. 13:50:14

@kIára: Nem kell ezt ilyen komolyan venni. A Fantomas (és úgy általában Mike Patton zenéje) egy rengeteg humorral teli őrült bohóckodás. Ennek a konkrét számnak sem célja visszaadni az eredeti misztikus hátborzongatását, vagy bármilyen módon "értelmezni" azt. Ez szimpla ökörködés (bár abból szvsz az egyik legzseniálisabb). A videót pedig egy rajongó készítette, tehát hivatalosan semmi köze a zenéhez.

kIára 2011.09.15. 13:59:38

@superben:
Persze, persze ez világos; a rajongói vágás meg egyértelmű.
Csakhát az ember úgy van összerakva, hogy a számára fontos dolgokat képes a kelleténél komolyabban venni :D

dar Khordak 2011.09.15. 14:48:12

becsukott szemmel hallgattam...aztán nem nagyon mertem kinyitni...fosatós még mindig...

Chavez 2011.09.15. 15:30:41

Hallgatni is rossz ezt a vernyákolást.

elefes 2011.09.15. 15:45:19

Most esett le, hogy a második Doktor alakítja a papot.

Rusznyák Csaba 2011.09.15. 15:56:41

@Chavez: A kórus hívá az Antikrisztust s az megjelené!::)

entro 2011.09.15. 16:07:50

@kIára: Jaj... kicsikét szerelmes lettem beléd...

Chavez 2011.09.15. 16:08:11

@Rusznyák Csaba: És közli, hogy ez a szar nem tetszik neki. Mással hívogassátok legközelebb. :)

scorsesefan 2011.09.15. 16:19:11

@kIára:
Igen, tényleg, a hibákat én is kihallottam belőle.

@Chavez:
Veled vagyok. :)

Maya-- 2011.09.15. 16:58:14

zene van:)..ez szuper, a Mayhem, Vader, Black Sabbath, Cradle of Filth rendszeresen használják intrónak a koncertjeiken..és Goldsmith egy legenda, legalábbis majdnem az összes filmes annak tartja, én is kezdtem meggyőződni erről.
való igaz, hogy van benne szöveghiba, de ez a Sátánt nem érdekli, sőt neki tetszik így mindenestől ez a zene, abszolút találó, nem kell neki más melódia, ezt szereti..mert feláll tőle a hátadon a szőr, nem potyára kapta meg Jerry tatesz az Oscart..megérdemelte:)

@Chavez: @scorsesefan: én is szoktam a képregényeknél hülyéskedni:)

Rusznyák Csaba 2011.09.15. 17:07:35

@Chavez: @scorsesefan: Nem baj, srácok, majd ha nagyok lesztek, megértitek;)

RoFä 2011.09.17. 21:45:33

Zenialis.
Eleg fulbemaszo egyebkent. De azert nagyon nem kell felni tolem.

Maya-- 2011.09.18. 10:03:40

@RoFä: bizony jó ez a zene, mennyi antikriszt jelene meg:), nem félek, mert jól elvagyok bújva..Isten is azért olyan erős, mert jó a búvóhelye:))

kisbogyó 2011.09.30. 17:47:25

Nagyon király, de nekem az Alien főcímzenéje a horrorzene csúcsa.Az az egészen halk fuvola rész, amitől még mindig kiráz a hideg tetőtől-talpig (megcsináltam csengőhangnak, mert imádom hallani :))Szóval, ha meghallom, egyből ott ülök a falusi moziban tizenvalahány évesen az Alien premierjén.Ez a film volt az első igazi horror-élményem és azonnal megfertőződtem, nem volt megállás, végérvényesen horror rajongó lettem.Az Omen amúgy nagyon király film, a zene hátborzongató, úgy érzi az ember, mintha maga is szentségtörést követne el, ha csak hallgatja.
Ha már filmzene, akkor megemlíteném Harry Gregson-Williams-et.A Mennyei királyság zenéje igazi remekmű.

Maya-- 2011.09.30. 19:06:14

@kisbogyó: igen, és nagyon remélem, hogy lesz írás róluk:)

@Rusznyák Csaba: ugye?, már eltelt egy félhónap, az hosszú idő:)

Rusznyák Csaba 2011.09.30. 19:18:36

@Maya--: Még csak fél hónap? Valamiért azt hittem, régebben volt, és már épp készültem írni a következőt... de akkor ráérek még...

Maya-- 2011.09.30. 19:29:15

@Rusznyák Csaba: ne csináld na, nem is írtam helyesen a szót..ugyhogy ne figyelj arra a kommentre, s írjad a következő Geekzajt:)

kisbogyó 2011.09.30. 19:51:33

@Maya--: (én is Maja vagyok amúgy :))
Mindenképpen megérdemelnek egy posztot.Amúgy az Oment nézem :)Úgy vagyok a filmekkel, mint más a sütikkel.Megemlítenek valahol egyet, és "megkívánom" :)

Maya-- 2011.09.30. 20:17:07

@kisbogyó: pontosan így vagyok vele:)
süti beállítások módosítása