Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Geekzaj: Hellbound/Second Sight Seance (Hellraiser II: Hellbound)

2011.08.21. 10:05 Rusznyák Csaba

Új sorozatunkban egy-egy kiemelkedő filmzeneszámról értekezünk röviden, és ízibe megosztjuk veletek a szóban forgó score-t is.

Nem vagy rá felkészülve. Elindítod a zenét, és nincs felvezetés, nincs sejtetés, nincs fokozás, a pokol azonnal rádzuhan, akár egy féltégla. Christopher Young már a ’80-as évek közepén szöszmötölni kezdett a horrorfilmek körül (Rémálom az Elm utcában 2), de csak akkor hagyta igazán kitörölhetetlenül ott a keze nyomát, amikor Clive Barker 1987-es Hellraiseréhez megkomponálta félelmetes, sötét hangulatú szimfonikus rémálmát.

Zenéje nem is állhatott volna messzebb a korszak zsánerműveinek főleg John Carpenter nevével fémjelzett minimalista szintetizátorfutamaitól. És a folytatásra Young emelte a tétet: az egy évvel későbbi Hellraiser II: Hellboundban a főszereplő már nem saját otthonában, hanem a pokolban száll szembe a démonokkal, úgyhogy a Hellbound: Second Sight Seance című nyitótételben (ami az egyik legerőteljesebb, amit filmhez valaha írtak) egyszerre dicsőséges és rettenetes kórus csatlakozik hatalmas erővel a mély kürtök dominálta monumentális hangzáshoz. Szinte érezzük, ahogy kegyetlen erővel rángatnak le a pokolba. Később kicsit csillapodnak ugyan a kedélyek, de a vigasztalan, borzalmas, sötét hangulat végig megmarad, még az egyébként lágy fafúvósok gyönyörű melódiái és a vonósok ringatózásai közben is. Young egy opera grandiózusságával indította a filmet, hozzáadott a keringő és a gótika zenei elemeiből, és a ’80-as évek legjobb horrorkomponistáinak sorába küzdötte magát, a szintetizátoruralom közepette is kitartva a grandiózus szimfonikus score mellett, akárcsak Jerry Goldsmith (Poltergeist), Henry Mancini (Életerő) és Howard Shore (A légy). A pokol kapui nyitva vannak, tessék csak, tessék!

10 komment

Címkék: geekzaj

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr533168225

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jon snow 2011.08.21. 10:53:34

a film mai napig kimaradt nekem, de a keprol nekem ez ugrott be: www.youtube.com/watch?v=CBOhQamGGuI
brutal nyomaszto zene ez is

Rusznyák Csaba 2011.08.21. 11:10:28

@jon snow: Amennyire tudom, a NIN számcíme direkt utalás erre a filmre.

Darkcomet 2011.08.21. 13:58:26

Na igen. A Hellraiser I-II azon kevés horrorok közé tartozik, ami azoknak is kötelező darab, akik nem szeretik ezt a műfajt. A filmzene meg egyszerűen tökéletes.

Rusznyák Csaba 2011.08.21. 14:25:20

@Darkcomet:
"A Hellraiser I-II"
Maradjunk annyiban, hogy a Hellraiser I :) A második már elég harmatos. A zenéje persze más kérdés...

Darkcomet 2011.08.21. 14:31:56

A második rész még szerves része a történetnek, nem egy nyögvenyelős folytatás, mint a többi, tulajdon képen egész korrektül le is zárja a sztorit. A látványvilága meg messze megelőzte a korát. Persze nincs ott a toppon az első részhez képest, meglátszik, hogy Barker itt már csak az író volt,de nálam (szubjektív) benne van még mindig az első tíz kötelező horrorba.

Rusznyák Csaba 2011.08.21. 14:52:39

@Darkcomet: Hiába szerves része a történetnek, és hiába veszi fel azonnal a történet fonalát a második rész, ha egyszer megerőszakolja annak hangulatát. Az már önmagában gáz, amit a kenobitákkal művelnek benne (eredetsztori, és kinyírásuk, mintha holmi jelentéktelen másodhegedűsök lennének), a látványvilágát meg, bár eleinte tényleg hatásos, a végére baromira untam.

mesko 2011.08.21. 17:03:36

tetszik ez az új sorozat, bár nem láttam a filmeket, sem az I, sem a II-est..de ez a kiemelt score tényleg nem semmi, azt mindig is szeretem, ha egy plusz infóhoz jutok.
látom betartottad a szavad, ez még jobb is mint amire számítottam...ez egy konstatálás volt:)

a filmeket majd egyszer megnézem, ha jól értem, az első a jobb..

clive. 2011.08.21. 18:27:34

Én imádom a Hellraiser 2-t. Látszik, hogy még Barker írta. Szerintem folytatásnak rendkívül jó.

playground · http://magazinok.hotdog.hu/comicworld 2011.08.24. 21:46:50

@clive.: Hármasról sajnos ezt nem nagyon lehet elmondani. A hármas szinte a nézhetetlen határát súrolja...

clive. 2011.08.25. 08:48:52

@playground: Egyet értek. Teljesen kiheréli a sztorit. Semmi sincs benne, amiért az első kettőt szeretem. Pinheadet és a cenobitákat olcsó szörnyekké degradálja. Itt kezdődik el a sorozat mélyrepülése. A DVD extráiban elmondják, hogy a jogok az angoloktól az amerikaiakhoz kerültek és ők nem voltak nagy hívei a művész szabadságnak így lényegében Doug Bradleyt leszámítva a tehetséges emberek elhúztak vagy kihagyták őket már a harmadik rész készítése előtt. Pedig a harmadikat eredetileg Barker írta volna és a második rész rendezője dirigálta volna le.
süti beállítások módosítása