Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Zöld Lámpás

2011.08.09. 23:07 Rusznyák Csaba

Zöld és gagyi, mi az? Ó, csak Martin Campbell újabb hamvába holt próbálkozása arra, hogy bebizonyítsa, nem csak James Bondot tud jól rendezni. Hollywood legfrissebb gigantikus pénznyelője a sebtében, több író több különböző szempontja alapján összegányolt, szív és lélek nélküli futószalagtermék tipikus példája, aminek esetében a rossz híre ismeretében feltett „annyira mégsem lehet rossz, ugye?” kérdés már fél óra után elpárolog a horkolások között. Hal Jordan, a tökös, de felelőtlen vadászpilóta egy nap egy haldokló lila földönkívülire bukkan, akitől megörököl egy nagyhatalmú zöld gyűrűt. Ezzel a gyűrűvel a viselője, ha elég nagy az akaratereje, bármire képes. Jordan így lesz tagja a Zöld Lámpások alakulatának, ami hosszú évezredek óta vigyázza a rendet a galaxisban – és hamarosan tesztelheti a gyűrűje képességeit és saját akaraterejét, ugyanis egy sárga, világokat pusztító, félelemmel táplálkozó rém, Parallax tart a Föld felé. A nagy kérdés, hogy ébren vagy-e még, amikor odaér.


A Zöld Lámpás a DC egyik legrégibb hőse, még 1940-ben látott napvilágot, alig egy, illetve két évvel Batman és Superman után – bár akkor még egy másik karakter, Alan Scott viselte a gyűrűt, első és legismertebb utóda, az aktuális mozifilm főszereplője, csak jóval később, 1959-ben lépett színre. És sajnos van vele egy komoly probléma: roppant unalmas és fantáziátlan figura. Az összes nagy szuperhősnek megvan a maga markáns sajátossága. Pókembernek ott a „nagy hatalom és nagy felelősség”, nameg a mindennapok problémáival civilként való szembenézés, Batmannek ott van a szülei halála és a megszállottsága, és még a sótlan Superman is felmutathatja abszolút jóságát, nemességét és emberfelettiségét. Hal Jordant a legkreatívabban is maximum annyival lehet jellemezni, hogy „egy fickó, aki jót akar tenni”. A képregényben ezt a hiányosságot mozgalmas, szövevényes, látványos és grandiózus  történetekkel kompenzálták (már amikor sikerült nekik), és ezt kellett volna tenniük a film íróinak is. Ehelyett a szokásos langyos eredetsztorit erőltetik, és felelőtlen vagányt csinálnak a főhősből, hogy a CGI-t és a 3D-t bámuló lurkók torkán a popcorn és a kóla mellett csússzon valami mondanivaló is.

A forgatókönyvet négy író tákolta össze, és a végeredmény olyan inkonzisztens, hogy csak a vetítőgép tartja egyben. A sci-fi alapot horrorisztikus, thriller és vígjátéki elemek tarkítják, nem beszélve a kínos romantikus drámázásról, de semmi nincs a helyén, sem hangulatilag, sem tematikailag. Jordan poénkodásai a Vasember egysorosainak ötlettelen másolatai (a kegyelemdöfést a bíróság elé citálandó magyar fordító adja meg), a legfőbb sci-fis látványosság, Oa úgy néz ki, mintha a Thorbeli Asgard és valamelyik Star Wars bolygó keresztezése lenne, a félelmetesnek szánt főgonosz a maga gomolygó sárga felhőben ripacskodó koponyájával azonnal nevetségessé válik, amint megszólal (az „addig tűrhető, amíg ki nem nyitja a száját” elv egyébként az összes karakterre áll), az idegen lények és a gyűrűvel végrehajtott trükkök pedig többször nem csupán táncolnak, hanem pofával előre átzuhannak a nevetségesség határán. Avagy kemény 200 millió dollárral ismét demonstrálta Hollywood, hogy attól, hogy valami működik egy adott médiumban (esetünkben képregényben), még korántsem biztos, hogy ugyanabban a formájában működni fog egy másikban is (esetünkben filmen).

A cselekmény olyan ad hoc módon botladozik előre, hogy arra az egyetlen értelmes magyarázat az lehet, hogy túl sokszor írták át a forgatókönyvet, mindenki mást adott hozzá, és húzott ki belőle, és senki nem törődött vele, hogy a végső változatnak van-e még bármi értelme. Komplett jelenetek feleslegesek (Jordan a családjával, útja Oa-ra a finálé előtt), mások hiányoznak (a kettes számú gonosztevő, Hector Hammond elszabadulásakor a semmiből bukkan fel a főhős, hogy honnan jött, miért és hogyan, és honnan tudta, hogy jönnie kell, az rejtély), megint mások egyszerűen félkészek és összecsapottak (Sinestro és a „legerősebb” Lámpások támadása Parallax ellen), Jordan barátja pedig úgy tűnik el a filmből félúton, mintha soha ott sem lett volna (bár bizonyos szempontból nem is volt, hisz nem csinált semmi érdemlegeset).

Látványos, emlékezetes akciók sincsenek, a csaták vagy teljesen ötlettelenek (ami a főhős gyűrűjének tulajdonságait tekintve a szokottnál is nagyobb bűn), vagy izzadságszagúak és röhejesek (zuhanó helikopter megmentése a semmiből kreált autóversenypályával – nem, nem fejtem ki), a világokat pusztító gonosz és a naprendszereken átívelő cselekmény ellenére pedig soha nem jön át az események grandiózus mivolta. A színészek többségükben laposak, akárcsak a karaktereik. Ryan Reynolds semmilyen, Blake Livelynak nagyobb a dekoltázsa, mint a tehetsége, Peter Sarsgaard úgy ripacskodik, mint még soha, Tim Robbinsnak valószínűleg új bútorok kellettek a nappalijába, azért írt alá, egyedül Mark Strong (Sinestro) képes némi tényleges színészi játékot és karizmát felmutatni. Aki jó mozgóképes Zöld Lámpást akar, az inkább nézze meg a szintén idei animációs filmet, a Smaragd Lovagokat. Minden téren köröket ver erre a gagyi zöldségre.

19 komment

Címkék: scifi akció filmkritika képregény adaptáció

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr363138431

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2011.08.09. 23:39:27

Minden soroddal kénytelen vagyok egyetérteni, valóban pocsék film volt. Nem túl hosszú a játékidő, de azt hittem már soha az életbe nem lesz vége.
A nézősorból meg akkora sóhajtásokat lehetett hallani, mintha egy svéd művészfilmet vetítettek volna... :S

Beyonder 2011.08.09. 23:41:55

Untam én is a nagyobbik részét, de a finálé tetszett, Parallax megjelenítését egész jól megoldották.

Zspider · http://zspider.blog.hu/ 2011.08.09. 23:46:55

Egy vetítésen néztük a filmet Csabával így íme az én véleményem, szinte ugyanaz, csak nekem tetszett:
zspider.blog.hu/2011/08/09/zold_lampas_filmes_elmeny
Szerintem ez egy olyan rémes film, amit ritka mód lehet élvezni, mint az X-men First Class-t. Peter Sarsgaard játéka végleg egy külön kis csodává teszi ezt a filmet. Anélkül "csak" egy rossz és hanyag film lenne. Vele egy gyönyörű tragédia.

TheBerzerker 2011.08.10. 08:06:12

Engem ez a Ryan Reynolds a végletekig iritál! Eltudom viselni valami bugyuta vígjátékban, de egy komoly szerephez a szemöldökbiccentős egyetlen arca édes kevés. Ennek ellenére kíváncsi vagyok rá, mert olvstam nagyon jó Green Lantern képregényeket és érdekel a film, de sokat nem várok tőle. Már a First Class is annyira, de annyira bugyuta és gyerekes volt, ettől se várok mást. Ha nem úgy állok majd fel, hogy a "kurva anyád" akkor már hozta a film azt amit vártam tőle.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2011.08.10. 08:11:18

nem nagyon vagyok oda a karakterért, igazából évek óta várom, hogy hal coming out-ol...
nem tudom miért.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2011.08.10. 11:11:14

@TheBerzerker: Ha a First Class neked gyerekes volt, erre majd valami új szót kell kitalálnod :D

TheBerzerker 2011.08.10. 11:23:37

@Santino89: Semmi baj. Kreatív vagyok:D

The Man Who Laughs · http://trashneveles.blog.hu/ 2011.08.10. 11:35:40

Pedig azért vártam ezt a filmet, de sajnos egyre nagyobb a negatív visszhang. Martin Campbelt meg nem értem meg csinálta a két legélvezetesebb Bond filmet illetve egy egész szórakoztató Zorró álarcát és ezen kívül csak gyenge (jobb esetben félsiker) filmek jönnek neki össze.

Zspider · http://zspider.blog.hu/ 2011.08.10. 11:50:09

Engem az írók nyűgöztek le. A GL 3-4 fontosabb írója helyett választottak két embert, akiből egy tévéshowkat írt, egy csak érdektelen és nem kedvelt filmeket és egy képregényírót akinek soha semmi köze nem volt a Zöld Lámpáshoz. Mikor ezt bejelentették én azon gondolkodtam, hogy vajon direkt gyújtják magukra a házat?

Zspider · http://zspider.blog.hu/ 2011.08.10. 11:51:44

A legszebb, hogy az egyik író azóta a Flash forgatóját írja. Tudom, hogy én vagyok a hülye, de ki kér fel írónak olyas valakit, akinek az előző filmes munkája mínusz 10 milliós bukás volt?

TheBerzerker 2011.08.10. 11:58:44

@Zspider: Erre az a válasz, hogy mutyi.

Weöres Dániel · http://www.vatican.va/ 2011.08.10. 13:48:11

Én ezt akkor nem nézem meg (most amúgy sem tudnám valszeg, de úgy értem, hogy később sem), de pillanatnyilag azt nem értem - ha már képregényadaptációk - hogy ha van egy rahedli AVP képregény, amiket csak Zack Snyder-esen vászonra kellett volna konvertálni, hogy legyen egy minimum nézhető film, akkor mi a faszért hányták össze azt a két izét? Mert én most azt kérném a Mikulástól, hogy az eredeti Dark Horse-os AVP-t adaptálják nekem. Különben megint küldöm a földrengést (mert az amerikai filmpiac elég nagy része mögött van ugye japán pénz már).

mesko 2011.08.10. 21:10:37

jó a cikkecske, elolvastam, hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem számítottam erre..
én sem nagyon fogok rohanni megnézni..de azért annyit hozzáfüznék, hogy ez nem gyerekeknek van inkább?..nagyon komolyan kérdezem, mert most néztem meg az amerikai kapitányt, és az volt az első gondolatom amikor véget ért a film, hogy ha én most egy 11-12 éves srác lennék, akkor a film biztos, hogy jobban bejött volna..

Nerve 2011.08.11. 00:00:35

@mesko: Talán ha Peter Sarsgaard karaktere nem volna benne... de így senkinek igazából. Sajna.

hmikey 2011.08.16. 16:35:55

Hátizé, tény, hogy a cpt. America egy fokozattal jobb ennél a filmnél, de a két kritika ennél sokkal nagyobb különbséget sejtet, ami pedig nem így van (szerintem). Mindkettő nézhető egyszer, és talán azért mondom ezt, mert egyik karakter sem kedvencem képregény szinten (így megfelelően pártatlan tudok maradni az elvárásaimmal) :)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2011.08.16. 16:52:47

@hmikey: dettó.
nekem se kedvencem egyik karakter sem, és én se látok akkora különbséget a filmek között.

thegoddamnbatman 2011.08.21. 17:08:33

Hatalmas csalódás volt. Ennek egy változatos és eredeti űroperának kellett volna lennie. Ilyen alapanyagból ez tényleg bűn.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2011.08.24. 08:59:02

megnéztem és nincs különbség az Amerika és e között sztem.

Mindkettő korrektül visszaadja a képregény alapjait és semmi több.

bbbarniii 2011.11.20. 19:35:02

Fingom sincs, miért szidják folyamatosan. Abszolút nézhető blockbuster. Az egyik legalulértékeltebb film, amit valaha láttam.
süti beállítások módosítása