Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Harry Potter és a Halál Ereklyéi – II. rész

2011.07.13. 15:24 Rusznyák Csaba

„It all ends”, hirdetik a plakátok, én meg azon gondolkodom, mit lehet elmondani egy egyetlen grandiózus történetet elmesélő filmsorozat utolsó felvonásáról – pontosabban, mit számít, hogy mit mondok el? Aki amolyan „varázslókölykös ostobaság” vállvonással viszonyul a Harry Potter világához, azt úgysem győzi meg semmi, hogy rohanjon megnézni a finálét, akit pedig már korábban, többé vagy kevésbé, de magával ragadott a mágia, azt semmi nem tántorítja el ugyanettől. És mióta az ötödik résszel a Warner végleg a brit tévéből érkezett David Yates kezébe adta a filmeket, rendezői szempontból sem érik meglepetések az embert. Úgyhogy örömmel jelenthetem, a Halál Ereklyéi 2. része nagyjából mindenki elvárásainak eleget fog tenni. Ugyanolyan varázslókölykös ostobaság, és ugyanolyan filmes mágia, mint a korábbiak.


A történetismertetést átlépem. Komolyan, ha ezen a ponton nem tudod, hogy miről szól a film, nem is értem, miért érdekel egyáltalán, és miért olvasod ezt a cikket. Minthogy Rowling sorozatának utolsó könyvét a stúdió két filmre vágta, a Halál Ereklyéi 2. nagyrészt egyetlen lendületes, monstre finálé, a végső, mindent (és ezúttal tényleg mindent) eldöntő csata részletekben gazdag, lehengerlő krónikája. Yatesnek egyrészt könnyű dolga volt, hiszen leszámítva az első fél órát, egyetlen grandiózus akciójelenetet kellett levezényelnie, és ez egy rutinos fantasy-akció rendezőnek, amilyenné ő vált az utóbbi években, kész ajándék. Másrészt viszont nehéz dolga volt, hiszen leszámítva az első fél órát, egyetlen grandiózus akciójelenetet kellett levezényelnie, és ez veszélyes a történet érzelmi világára és karaktereire nézve.

Yates szerencsére megtalálta az egyensúlyt, és megcsinálta a harmadik legjobb Pottert Az azkabani fogoly és A Tűz Serlege után. A fináléban trollok, kőszoborkatonák, mágusok, óriáspókok, sárkányok harcolnak, halnak, és menekülnek, robbanások, legendás varázstárgyak, lángtenger és összeomló épületek között. Roxfort ostromának képei puszta, nyers erővel gyűrik maguk alá a nézőt, és ennek a végső összecsapásnak már csak a felvezetése is jó húsz perc. A csata közben pedig sorsok teljesülnek be, csókok csattannak el (röviden és ízlésesen, senkinek nem kell túlzott romantikázástól tartania), fontos karakterek hullanak, titkokra derül fény, és a lenyűgöző látványelemeket rendre emocionális csúcspontok váltják. Ez adja az utolsó felvonás igazi erejét: Yates hét filmen át folyamatosan kibontott, gondozott, és mélyített barátságot, szeretet, gyűlöletet ránt össze egyetlen hatalmas érzelmi gócpontba, immár szépen megcsiszolódott rendezői eszköztárával (roppant ügyes és szimpatikus iparos vált belőle – talán idővel válhat még belőle több is).

A brit színészgárda színe-java örömmel tapicskol a monumentalitásban, blockbuster még nem dicsekedhetett ennyi nívós névvel. Közülük vannak, akik jobban járnak (Maggie Smith végre akciózhat, ha nem is sokat), és vannak, akik rosszabbul (Emma Thompsonnak egy mondat, és nettó három másodperc (!) jut), de a pálmát természetesen Alan Rickman viszi el, még Ralph Fiennes félelmetes és groteszk Voldemortja és Neville, azaz Matthew Lewis meglepő tündöklése ellenére is. Piton karaktere jelenti a Harry Potter legfőbb bizonyítékát arra, hogy Rowling fantasztikusan tud mesélni. Utolsó jelenete megrázó, szívhez szóló, ereje egészen az epilógusig kitart, és a film lelkévé válik. És még a főszereplő trió mindhárom tagjának is sikerült színészileg felnőnie – kinek jobban, kinek kevésbé, de most először a „nagyok” közt sem lehet különösebb panasz rájuk. Ami még fontosabb, hogy Harry karaktere is kikerekedett végre: sokkal aktívabb, cselekvőbb hős, mint az eddigi részekben, már nem csak sodródik az eseményekkel, és nem folyton a barátai meg a véletlen húzzák ki a bajból.

Ugyanakkor mindez nem teszi semmissé, amit a Halál Ereklyéi 1. részéről írtam bő fél évvel ezelőtt: hiba volt kettévágni az utolsó részt (mármint kreatív szempontból – hogy financiálisan olyan kurvanagy üzlet volt, amilyet a Warner évek óta nem csinált, az más kérdés). Így kaptunk egy csaknem két és fél órás prológust, meg egy alig több mint két órás finálét (a nyolcadik film a legrövidebb az összes Harry Potter közül). Előbbi döcög, botladozik, szájal, és szájal, és untat, utóbbi meg rohan, dübörög, és székbe szögez. Senki ne mondja nekem, hogy nem lehetett volna kihozni a kettőből egy végig egyenletes színvonalú, háromórás mozit. De ez már késő bánat: a lényeg most az, hogy lezárult egy 14 éves korszak, méghozzá szépen, kielégítően, a könyv-és filmsorozat hatalmas hírnevéhez méltón.

34 komment · 2 trackback

Címkék: fantasy filmkritika kaland

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr123063528

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Harry Potter a Filmvilágban 2011.07.14. 17:47:28

A héten mutatják be a magyar mozik a Harry Potter-filmszéria utolsó részét. A Potter-jelenségről természetesen a Filmvilágban is esett jó pár ezer karakter, még az első, Chris Columbus-féle adaptáció bemutatójakor. Boldizsár Ildikó mesekutató, Arató Lá...

Trackback: Harry Potter varázslata - pszichoterápia és üdvösségtörténet a mesevilágban (1) 2011.07.13. 21:14:46

Ez itt egy régóta ígérgetett poszt arról, hogy miért szeretem Harry Pottert. Bölcsész vagyok, tehát a szöveget időnként bebéklyózza majd a nyelvészet és főleg az irodalomtudomány, de majd igyekszem fékezni magam (mert pszichológiáról akarok írni és teo...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tiger Woods 2011.07.13. 16:54:52

na jöhet az ötezer komment.

CruelAngel 2011.07.13. 17:29:52

Kérdés: Rebesgették, hogy a könyvbeli epilógus ("sok év múlva") kivették a filmből és majd csak dvd-extraként lehet vele találkozni. Valóban?

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2011.07.13. 20:22:46

Nem volt rossz, de számomra Yeats még mindig a legtehetségtelenebb Potter-rendező, akire hiba volt négy filmet bízni, mert megrendezte a regény gyatra kivonatát egy látványos, de rideg moziverzióban... és ennyi.
Az animációs betét az előző részből, Cuarón jelenete a lepkelapító fával és a legelső rész egyből magával rántó hangulata nekem mind olyan pozitívumok, ami miatt a 7/2 sosem lesz a kedvenc 3 részem között.

mesko 2011.07.13. 20:49:34

én is hozzájárulok az 5000 kommenthez, legyen ez a hetedik:))..ja, izé..a filmet még nem láttam, de a pofám jártatni azt nagyon értem:D, na jó.. a könyvet azt ismerem, le is spoilerezném(NOT), márcsak hátha valaki nem ismeri a történetet:)

Rusznyák Csaba 2011.07.13. 21:23:40

Kieg.: a 3D felesleges és gagyi.

Konya Sándor 2011.07.13. 21:25:10

@Rusznyák Csaba: az jó, mert eszembe sincs úgy megnézni. a Transformers után megfogadtam hogy bojkottálom a harmadik dimenziót mert nekem nem ad hozzá semmi pluszt

Mocsár 2011.07.13. 21:44:32

Korrekt cikk. Nagyon várom a filmet.

CruelAngel 2011.07.13. 22:00:24

@Konya Sándor: nekem ehhez az Avatár is elég volt

Konya Sándor 2011.07.13. 22:12:55

@CruelAngel: hát én azt is 2D-ben néztem meg

CruelAngel 2011.07.13. 22:26:48

@Konya Sándor: én vettem a fáradtságot és megnéztem 2dben és 3dben is. Ilyen sorrendben, hogy a 3D alkalommal tényleg csak a 3D nyújtotta élményt észleljem, és két hamuesőn kívül számomra semmi nem volt térhatású, miután az első 5 percben megszokta a szemem.

Hiller Józsué 2011.07.13. 23:34:37

kár, hogy nem lesz jó a 3d mivel emiatt rövidebb a 2.rész és emiatt szaroztak vele annyit, hogy megtudják csinálni. Yates valóban katarzistalan iparos, nem jó rendező, Desplat meg impotens zenét komponált.

billy reed 2011.07.13. 23:40:25

"Yates szerencsére megtalálta az egyensúlyt, és megcsinálta a harmadik legjobb Pottert Az azkabani fogoly és A Tűz Serlege után."

A Tűz Serlegénél csak A Félvér Herceg volt rosszabb...legalábbis azok számára, akik ismerik és szeretik a könyveket.
Minden lényeges kimaradt belőle, és így egy csomó dolog egyszerűen nem érthető azoknak a nézőknek, akik nem olvasták.
Az azkabani fogoly valóban jó, bár én inkább a Főnix Rendjé-t tenném az első helyre.

kontratenor 2011.07.14. 00:22:36

@billy reed:
A Főnix rendje annyira kiborított, hogy arra nincsenek szavak.
A Gróp-Hermione KingKong-jelenet, a kentaur-dolog felvezetésének kimaradása meg a zagyva jóslatbeszerzési minisztériumlátogatás között a legalja mégis az volt, mikor Chóból veritaszérumos árulása miatt szeret ki Harry.

kontratenor 2011.07.14. 00:42:31

@kontratenor: Ja, meg hogy Harry azért látja Piton megaláztatását, mert olyan remek pajzsbűbájt csinál, ahelyett, hogy tényleg [Piton szemében apjához méltó] gyarlóságot követne el. Az az átírás iszonyatosan nagy hiba volt.

Seregbontó 2011.07.14. 01:32:57

Az első három rész jó volt. A negyedik elég pocsék. A Főnix rendje megint jó (az első kettő után ezt néztem meg a legtöbbször). Végül a Félvér Hercegről és a HE I.-ről inkább ne is beszéljünk. Az előbbi volt a mélypont.

Tehetséges rendező ezt az utolsó részt egyszerűen nem ronthatja el. A történet adja magát, nincs üresjárat, lehet pörgetni az effekteket stb. Csakhát ez a Yates nem igazán tehetséges.

Spuri 2011.07.14. 06:50:57

Tegyük hozzá, hogy a könyvek közül a Főnix rendje vérlázítóan rossz volt és feleslegesen hosszú. Ehhez képest a film zseniális lett. És a többi részhez képest is. Én valahogy az Azkabani fogolytól sem voltam elájulva, de lehet, hogy csak a kiszámíthatósága miatt. Remek iparosmunka volt, de semmi több.

Rusznyák Csaba 2011.07.14. 08:23:25

@Spuri: Pont a harmadikra igaz a legkevésbé, hogy "iparosmunka". A Főnix rendje közepes volt, bár igaz, hogy a katasztrofális könyvhöz képest az is komoly előrelépés.

Spuri 2011.07.14. 08:55:38

@Rusznyák Csaba: Értem miért mondod, de akkor másképp fogalmazok. Ilyennek kellene lennie minden normál filmnek, mint amilyen a 3. volt. De sajna nem váltotta meg a világot, így nem lett igazán kiváló. Ezért mondtam, hogy remek iparosmunka. Ami ennél alacsonyabb színvonalú, az kontármunka. :)

pontien 2011.07.14. 09:19:05

Kit érdekel ez a szar? Ennyi pénzből valódi sci-fi-ket, egy komplett Asimov-sorozatot meg lehetne csinálni. Nem ezt a nevetséges varázslókalandot.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2011.07.14. 12:55:38

hétvégén én is sort kerítek rá, ha már befejezik a sorozatot akkor csak moziban kéne megnézni. :D

mesko 2011.07.14. 19:46:06

megyünk megnézni..bár olyan lusták kezdtünk lenni, alig akarunk megmozdulni, de valamilyen varázslatot fogok alkalmazni:

Avada Kedavra!, francba..nem ezt:)..Accio!..ez melyik? hú..Stupefy!..Obliviate!, na ezt is elfelejtettem:), maradt Petrificus Totalis!..most már tényleg nem tudunk mozdulni..

mesko 2011.07.14. 19:48:20

ja, s ti se!..ugye milyen ügyes vagyok:))

elefes 2011.07.14. 20:48:17

Azért van ilyen kevés komment, mert a jó kritika miatt nem csődültek ide a tömegek, hogy vérüket hullajtva megvédjék a még nem látott film becsületét?

dzsoni szánsájn · http://www.halfps.blog.hu 2011.07.15. 15:27:00

@billy reed: de minek mérni a könyvekhez... a másik, én nem olvastam mégis értem o.o (fáken dzsíniüsz)

mesko 2011.07.16. 16:54:07

nekem most jelen pillanatban úgy tünik, hogy ez eddig a legjobb film amit az idén láttam..sőt mindenképp mégegyszer megakarom nézni.
az első részénél még nem olvastam a könyvet(mmint az utolsót), aztán kicsit később nagy felületesen átfuttam rajta, azt mondva, hogy én nem fogok azon szórakozni, hogy hogyan nyírják ki a szereplőket, de most én is szépen elfogom olvasni becsületesen a könyvet, mert akik jól átrágták magukat rajta, állítják, hogy még így is kevés volt a film:)..szerintem meg ezzel, hogy két részre osztótták, a rajongóknak kedveztek, nem is annyira a pénz volt a lényeg(bár mindig az!, de mivel ez nekem annyira tetszett, ezért így tartom, hogy ez a rajongókért van:))
első film életemben ahol nem vettem észre a 3D-ét, hogyan?..úgy, hogy annyira leköt az esemény, annyira jók, még a legeslegutolsó mellékszereplők is, hogy ha a filmet figyeled, nincs időd nyavalyogni azon, hogy ezt is 2D-ből konvertálták nagy idiótán 3D-re, én sem értem miért nem hagyják 2-esben, de háát úgy látszik ez a divat:)
az angol színészek krémje játszik, nagyon jó rendezés, ahoz képest, hogy annak idején milyen gátlásosan kezdett ez a rendező, összelopkodta a szakramentumot millióegy filmből, de kit érdekel?..szuper!..izé, pont öccsillag, de fix annyi:)
tapsoltunk a végén..bár kisé, szerintem rosszul öregítettek, azért ezt elnézem nekük, de azt, hogy Alan Rickman-nek szebben van szedve a szemöldöke mint az Emmacskának, azt nem soha:))
ja, szerencse, hogy nincs gyerekem, mert azért én erre, most öszintén nem vittem volna el a kicsit, HP ide, HP oda..ezt most nem látta volna, rém sötétre sikeredett ez a finálé:)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2011.07.18. 09:19:11

megnéztem én is tegnap moziban a HP-t.

Nem volt rossz az utolsó rész, sose voltam nagy rajongója, de jó befejezést láttunk.

A 3d tényleg rossz volt, és felesleges nem is kicsit.

A végén az öregítés, meg egyszerűen nevetséges.

Piton halála kicsit elkapkodott sztem, tekintve, hogy a végre kiderült, hogy tulajdonképpen ő a főszereplője a könyvnek. :D Én legalábbis mostantól őt tartom a főszereplőnek, a könyv hőse, meg Neville-t, a "három testőr" mehet a levesbe. :D

De maga a film ezektől függetlenül jó volt, amolyan igazi dark fantasy-s eposzi csata volt a jó része, azt kell mondjam hogy a végére felnőtt a történet rendesen.

Tiger Woods 2011.07.18. 09:27:57

@smokey2k: alakul, már csak 4969 hiányzik.

nálam a titkok kamrája a második legjobb hp, már csak kenneth branagh miatt is. a tűz serlege után viszont nekem az egész egy elnyújtott masszának tűnik, örülök is, hogy végre vége van és nem KELL többet moziba menni.

7thArT 2011.07.18. 14:01:20

Jó volt, de nekem a Roxfortos részek jobban bejönnek.
Bár mindegyik részben találok valami kedveset, a Titkok kamrája, a tűz serlege és az azkabani fogoly a kedvenceim.

mesko 2011.07.18. 18:27:21

nálam is kedvenc a tűz serleges, eddig csak azt néztem vissza mégegyszer..ez azt jelenti, hogy tetszett:)
tényleg valamelyik percen újra kéne nézzem őket, de most per pillanat ez a rész a kedvencem..szörnyű, de nálam mindig változnak a kedvencek.

kifelejtettem egy fontos észrevételt az előző kommentemből, most pótolom:
Radcliffék vetkőztek derékig..hm..biztosan pályáznak a jövő MTV Movie Awards díjra:D, hátha most nem a mazochista Pattinson nyeri, nincs vele semmi bajom, csak már úgy unom, nyerjen végre MÁS IS!

hogy hangzik az magyarul, hogy "HP the boy who lived..come to die." ?
süti beállítások módosítása