Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Winter's Bone - A hallgatás törvénye

2011.05.19. 08:00 virtualdog

Egy évvel a Nem vénnek való vidék után kijött egy Red című film (amit azóta is nehézkes másoknak ajánlani, mert mindenki a tavalyi hollywoodi komédiára asszociál).  Cselekményében és megjelenésében is végtelenül egyszerű volt. Egy öreg fickóról szólt, akinek pár fiatal srác kinyírja a kutyáját, és ez nem hagyja nyugodni őt. Százszor stilizáltabb és kiélezettebb bosszútörténeteket is láttunk már, mégis őrülten hatásos volt, mert rendelkezett azzal a komor, sorsszerű, civilizált világunk máza által rejtett, de belőlünk kiirthatatlan őserővel, ami miatt két férfi néha egymásnak megy, hogy vért fakasszon. Ez az embernél-istennél erősebb természeti törvény tette annyira hatásossá az említett Coen-filmet is (ahogy McCarthy minden regényét), és emiatt akkora gyomros a szintén igen puritán, de a Redtől még jobb Winter's Bone. Csak itt a gyengébbik(?) nemé a főszerep...

Nincs mese, oda kell figyelni a puncis filmesekre! A Hurt Locker után itt a következő női rendezőjű, kemény, szikár remekmű (mondanám, hogy férfi-film, de épp az a jó, hogy nem csak az). A Winter's Bone
(bocsássatok meg, utálom az eredeti cím költőiségét a VHS-es korszak B-film szagú sablonosságra cserélő magyar címet) sem akciójelenetekkel, ökölpárbajokkal és erőszakos jelenetekkel dolgozik, végig digitális kézikamerát használ, zenét alig, effekteket egyáltalán nem, ráadásul az egészet helyszínen és temérdek amatőrszínésszel vették fel, de az első (véleményem szerint szándékosan házimozi-hangulatú, a nézőt lelassító-bevonó) tíz perc után ez már senkinek nem fog feltűnni.

Hősünk egy hallgatag, 17 éves lány, akinek jelleméről kezdetben annyira keveset tudunk, hogy nehéz azonosulni vele, és még később is, amikor (kizárólag megfigyelőként, egy-egy jelenet tükrében) lassan megismerjük, inkább megfigyelőként mellette állva érezzük magunkat, mintsem a bőrében. A történet is lassan adja meg magát: az apa lelépett, az anya megőrült (nem kommunikál senkivel, csak létezik), a kistestvérek fiatalok az érdemi munkához, a családfenntartás súlya csakis a lány vállát nyomja. Mivel azonban a feltételes szabadlábon levő apa nem jelenik meg egy tárgyaláson, az óvadékként zálogba helyezett ház és erdő - a család teljes vagyona - veszélybe kerül. Elő kell keríteni a férfit, akit látszólag semelyik családtagja nem szeret, senki sem árul el róla semmit és senki sem próbál meg segíteni a kilátástalan kutatást folytató lányon.

A balladaszerű történetvezetés és az információvisszatartás módszere a karakterek bemutatásától a konkrét, kézzelfogható kérdésekig (mi történt az apával? miért viselkedik mindenki olyan furcsán? mit mer kockára tenni hősnőnk, hogy megtudja az igazságot?) megtölti az egyszerű képeket, a zárkózott arcokat, és hihetetlenül intenzív feszültséggel ruházza fel a filmet. Minden, amit egy hasonló történetben megszoktunk, és itt nincs - a könnyes jelenetekben csúcsosodó melodráma, az amerikai szellem számára szent morális Igazság keresése -, éppen hiányával teszi még erősebbé a suta beszélgetéseket, a csupasz gesztusokat, a sétálós átvezető jeleneteket, a kiismerhetetlen pillantásokat. Ez a lány csak enni akar, és enni adni a családjának. És ehhez szenvednie kell, és másoknak szenvedést okoznia.

Persze az apja különbözik bármely más embertől a lány szemében is, aki éppen nem az apja, de ez csak egy sokadlagos információ, valahol hátul, és csak pár másodpercnyi játékidő teszi egyértelművé. A család az család, ugyanakkor vadállat is, mint minden más ember. (Kedvenc jelenetem, mikor valaki a saját nagyapjához küldi a lányt, majd hozzáteszi: "Vigyázz vele! Nekem ő a nagyapám, és még én is nagyon figyelek, hogy mit mondok neki...") Veszélyes film, mert egész másféle valóságot mutat, mint amit mi nézők bizonyára sokan, kényelmesen berendezett életünkben körülnézve látunk. És mégis érezzük, hogy mennyire igaz az is - sőt mennyire igazabb és alapvetőbb.

Nem mondok többet a cselekményről, szándékosan nem mondtam eddig sem sokat. Nézzétek meg, ne várjatok semmi nagyot, finom film ez, csendben kell befogadni. És utána csendben bámulni magunk elé. Hiába ülünk civilizációnk akármilyen tornyán, jó néha emlékeztetni magunkat, hogy még mindig a dzsungelben vagyunk, és hogy minél közelebb jutunk a létfenntarthatóság határához, annál hamarább készen állunk fogfehéret villantani.

 

 

Winter's Bone - A hallgatás törvénye (2010)
Rendezte: Debra Granik
Írta: Debra Granik és Anne Rosellini, Daniel Woodrell regénye alapján

24 komment

Címkék: filmkritika 5csillagos

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr82915600

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ostobatuk 2011.05.19. 09:52:00

A Red tényleg méltatlanul mellőzött film volt, de valami olyat ütött, hogy csak bámultam a stáblistát utána. Ha ez is hasonló kaliber, épp ideje felkutatnom.
Amúgy rettentő jókat írsz, végre egy reális szemléletű, stílusos filmblog. Hajrá továbbra is!

K.Leslee 2011.05.19. 10:14:44

A lényeg az utolsó bekezdésben van; ne várjunk túl sokat a filmtől. Nem értem ugyanis, hogy miért jelölték Oscar-ra. Könnyed kis délutáni film volt. ANnak viszont tökéletes.

Gringo 2011.05.19. 11:47:10

@K.Leslee: Könnyed kis délutáni film? Nem valami mást néztél? Vagy csak nem értetted meg miről szól?

K.Leslee 2011.05.19. 12:18:47

@K.Leslee: Ebben a filmben minden rendben volt, főleg a hangulata fogott meg és az, hogy nem akart többnek látszani, mint ami. Éppen a hangulata miatt mondom, hogy könnyed film, mert eléggé lassú, de az nem azt jelenti, hogy nem tetszett, vagy nem értettem miről szól. A történet nagyon lineáris, tehát egyszerű. Realista film és nincsenek benne csavarok, nem ordít nagy igazságokat az arcodba. Ez a legnagyobb előnye.
Az akadémia általában az odamondós direkt sírós drámákra bukik.Így értettem.

Gringo 2011.05.19. 13:35:04

Értem mit akarsz mondani, csak a könnyeddel volt bajom. Nem volt szerencsés a megfogalmazás, de semmi baj.
Egyébként lehet hogy én vagyok csak ilyen, de azt sose értettem, hogy lassú a film. Én minden percét élveztem, egy pillanatig sem unatkoztam. Persze a mai fiataloknak a volt egyszer egy vadnyugat is lassú.

Rusznyák Csaba 2011.05.19. 13:43:03

De, a film lassú, de ezzel nincs semmi baj. A "lassú" és az "unalmas" nem ugyanaz. Ez pont így nagyszerű, ahogy van, a maga lassúságával.

K.Leslee 2011.05.19. 14:00:49

@Gringo: Azt nem mondtam, hogy untatott. Lassú alatt azt értem, hogy a főszereplő egyik helyről a másikra gyalogol(!) és közben csak kevéske új információval leszünk gazdagabbak. Mindez azért, mert valós élethelyzeteket látunk és nem pedig akcióval és konfliktusokkal telenyomott giccsparádét...és ez jó:-)

Gevin · http://mediaviagra.blog.hu/ 2011.05.19. 14:11:37

Nekem valahogy, ez a lassú, valós élethelyzeteket látunk, amik nincsenek feldúsítva akcióval vagy konfliktusokkal egyszerűen nem talált be. Pedig kifejezetten kedvelem az ilyen és ehhez hasonló filmeket, a Red például szerintem is egész jó volt - mondjuk erről nagy részben Brian Cox tehet - de ez dráma egyszerűen túl egyszerű és annyira rideg, hogy nem tudott lekötni, pedig semmi előítéletem nem volt a film előtt. Kifejezetten vártam, hogy megnézzem, és a lány játéka sem tetszett. Az Oscar jelölést ezért orbitális túlzásnak éreztem - de ez már egyáltalán nem meglepő Oscar bácsi utolsó évein végigfutva.

K.Leslee 2011.05.19. 14:57:43

@Gevin: Lekötött a film, csak kissé felejtős. Talán pont az egyszerűsége miatt. Pedig Én is szeretem az ilyen 'valós élethelyzetek' filmeket pl. Fish Tank egyik kedvencem.

mesko 2011.05.19. 16:58:59

igaz, vannak hibái a filmnek, pl. egy-egy esetben lassan lődörögnek az erdőben, mindenre kitérnek részletesen, majd csinálnak egy gyors fordulatot, és úgy összegabalyodnak, hogy már nehezen volt látható a fától az erdő:)..na, ez nekem se tetszett..
viszont mindig szerettem az ilyen túlélési dolgokat, s ha elgondolom, hogy én is így kucorogtam 17 évesen a gardróbba dugva a fejem.., csak nekem pont az volt a legnagyobb próblémám, hogy nem tudtam eldönteni a 150 pár cipő közül vajon melyiket is húzzam fel.., tehát az a felelősség ami a csaj nyakába szakad, pláne abban a helyzetben, nem semmi!(vagyis semilyen helyzetben nem szabadna ilyen történjen)

persze, hogy nem vártunk sokat a filmtől hisz se 3D, se pornó jelenet, se egy jó pasi, se egy meztelen nő, se a vér nem folyik(extrémen)..se..se..se..:)

amit nagyon élveztem benne, hogy tele volt egy csomó gonosz, eldurvult emberrel, akik mégis olyan együttérzőek voltak:)

mesko 2011.05.19. 17:12:49

..ja, elfelejtettem a legnagyobb hibát..az az, hogy végig érzem, hogy ez csak egy FILM, tehát elérhették volna azt a hatást is, hogy úgy beszíppantson az esemény, s olyan intezítással kövessük a csajt, hogy ne vegyük észre a lassúságot, s persze azt, hogy ez egy FILM..hadd hittük volna el, hogy ez most tök reálisan történik.
pl. azt a nyomasztó atmoszférát milyen jól eltalálták..tehát a lehetőség, hogy egy eszeveszetten jó film legyen az ott volt, de nem aknázták ki, ezért a film nem szuper, hanem csak szimplán JÓ lett.

virtualdog 2011.05.19. 17:24:00

Azt, hogy nem kell sokat várni, nem negatív értelemben mondtam, hanem úgy, hogy ne várjon senki felfújt, megkomponált, túllihegett hollywoodi zárást vagy csúcspontot. De ettől annyira baromi jó ez a film. A Sin City elsőre húdehú, de azóta sem volt kedvem másodszor megnézni. Popcorn, kóla, ízlett, amíg ettem, de nem kívánom. A Winter's Bone, a Red, ezek a filmek főételek.

mesko 2011.05.19. 17:41:11

a sok "se..se..se"-ben az is benne volt amit most írtál, értettem, hogy nem negatív értelemben mondtad, hisz elolvastam a kritikát, s leszűrtem azt, hogy neked nagyon tetszett..amúgy nekem is tetszett, csak voltak benne ezek az apró kis hibák, amire én jobban felfigyelek az ilyen filmeknél..mint pl. ez.
azt biztos, hogy te is tudod, hogy semminél nincs rosszabb mint mikor egy filmnek minden porcikájában ott van a lehetőség, hogy egy marhajó film legyen, és elcsúsznak ilyen kis apróságokon..
pl. egy szar filmnél engem nem is érdekelnek a hibák, hisz úgyis szar..nem?..most akkor miért kéne a sok balfaszságot részletezni..na de egy JÓ filmnél, ott már mindenki megjegyzi azt ami neki nem tetszett.

Lehota Árpád 2011.05.19. 20:22:20

Jó írás, minden benne van! Nagy film - és micsoda backwood horrorba illő világ, ahol játszódik...

iqsamp 2011.05.19. 21:32:03

Végre egy film aminek egyedi sztorija van. A remake-ek meg rebootok már a könyökömön jönnek ki. Jennifer Lawrence meg iszonyatos nagyot alakít erre a lányra figyelni kell.

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2011.05.20. 08:35:57

@Lehota Árpád: a világ tényleg fanatsztikus, de a film helyenként embertpróbálóan unalmas...számomra

virtualdog 2011.05.20. 14:51:46

@ringsider: Ha valaki elmesélné a cselekményt egy kocsmában, "figyelj csak, tegnap láttam egy érdekes filmet egy 17 éves csajról...", akkor félnék tőle, hogy én is unnám néha, de megnéztem, és egy másodpercre sem. Mondjuk engem amúgy is régóta érdekel Amerikának ez a lepusztultabb, sötétebb másik arca.

K.Leslee 2011.05.20. 18:46:01

@Ramiz: Igen, ez a film az 'igazi' Amerikát mutatja be. Úgy értem, h Amerika nagy része ilyen eldugott dombvidéki tanyákból áll ahol ki tudja mi történik. Ez nekem is bejött.

seemur 2011.05.22. 17:36:17

"Jennifer Lawrence meg iszonyatos nagyot alakít erre a lányra figyelni kell."
Nézzétek meg a The Burning Plain-t, abba is ő van.

Parraghramma. · http://torrance.freeblog.hu/ 2011.05.22. 20:28:35

"de a RedTŐL még jobb"

Majd csütörtökön kidumálod eszt a humort, jó?

Jó.

ghavin 2011.05.22. 22:09:18

Engem nem győzött meg. A film noir soha sem volt a szívem csücske (legalábbis mozgóképen), s a hillbilly köntössel sem sikerült legyűrni a prekoncepcióimat. Hiába volt minden ízében nagyszerű, már-már tökéletes, roppant kiszámíthatónak találtam, a karakterekről már a megjelenésük pillanatában tudtam, hogy pontosan mely "noir-os" archetípus déli akcentusú behelyettesítései.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2011.05.27. 14:45:40

ma jutottam el odáig, hogy megnézzem, és nagyon bejött.

hasonlót ajánlani tudtok???

K.Leslee 2011.07.22. 17:19:24

@doggfather: év elején érkezik a Back Roads Andrew Garfield-del a főszerepben. A sztori alapján a Winter's bone-hoz hasonló filmet várok.
süti beállítások módosítása