Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Sikoly 4

2011.04.14. 00:01 Rusznyák Csaba

A horror azon műfajok közé tartozik, amik a legnehezebben újulnak meg, amik egy-egy jellemző irányzatukat teljesen kivéreztetik, mielőtt továbblépnek. Jó, ha évtizedenként egy olyan alkotás készül, ami képes új mederbe terelni a zsáner életét, és azzal sem mindig járunk jól (ld.: Fűrész). Wes Craven 1996-os posztmodern, önreflektív Sikolya sajátosan ironikus hatással volt kortársaira: olyan slasherek hullámát indította el, amiknek pont a frappáns kifigurázása emelte be a popkultúra halhatatlanjai közé. Még ironikusabb, hogy a harmadik résszel (ahol Kevin Williamson forgatókönyvírót felváltotta Ehren Kruger) már maga a Sikoly is azoknak az unalmas horrortoposzoknak a csapdájába esett, amikből egykor gúnyt űzött. Bő 10 éves ugrás az időben: Craven azóta sem csinált sikeres filmet, Williamson elfeledett tévéíróvá alacsonyodott, a sorozat triumvirátusa, Neve Campbell, Courtney Cox és David Arquette eltűnt a süllyesztőben, ráadásul az az önreflektív, posztmodern felfogás, ami az eredetit kiemelte a tömegből, lassan minden második filmnek sajátja. Szóval mi keresnivalója van ma a mozikban egy Sikoly 4-nek?


Williamson és Craven, a jelenlegi trendeknek megfelelően, a remake-ekre fenik a késüket. A Sikoly 4 alaphelyzete, hogy a Woodsboróba egy évtized után visszatérő Sidney körül az első gyilkosságsorozathoz hasonlóan kezdenek hullani az emberek, de főleg a tinilányok. A probléma ezzel a koncepcióval az, hogy a remake-eknek nincsenek olyan egyértelműen és frappánsan kifigurázható közös jegyeik, mint a slashereknek, vagy akár a folytatásoknak úgy általában – annyi biztosan nem, hogy egy erre épülő filmet elvigyenek a hátukon.

A remake-ek – túl azon, hogy rendre rosszabbak – hagyományosan véresebbek, zajosabbak és szájbarágósabbak, mint az eredeti, de egyébként ugyanazokhoz a műfaji szabályokhoz tartják magukat, mint amazok. Így a Sikoly 4 folyamatosan hangoztatott alaptézise, hogy a „szabályok teljesen megváltoztak”, csupán mesterkélt, alap nélküli jelmondat marad, amit ráadásul sehogysem sikerül ténylegesen érvényesíteni a cselekményben (mellesleg „az eddigi szabályokat felejtsd el” kártyát már kijátszották a harmadik részben is – hasonlóan hatástalanul).

Kár mindezért, mert az aktuális metafilmes posztmoderncirkuszt briliánsan birizgáló nyitójelenet még egy roppant okos és vicces mozit vetít előre. De az ötletek hamar elfogynak, a műfaji fricskák laposak és/vagy az előző részekből újrahasznosítottak, és hiába adják hozzá a mixhez a modern idők közösségi oldalait, a Facebook és a Twitter időnkénti, sajnos különösebb koncepció nélküli felemlegetése nem pumpál annyi friss vért a gyilkosságok előtti telefonos rémisztgetésekbe, hogy megmentse azokat az unalomtól – maguk a gyilkosságok pedig, bár minden eddiginél brutálisabbak, kínosan ötlettelenek (áldozatot kergetni, párszor falhoz vágni, majd leszúrni). Túl jól ismerjük már ennek a franchise-nak a trükkjeit, és a Williamson-Craven duó (ami félúton, ki tudja, miért, kiegészült Krugerrel is) semmi újat nem tud mutatni, így a negyedik rész ugyanúgy jár, mint a harmadik – azokat a hibákat követi el sorra, amiken gúnyolódnia kéne.

Az eredeti színésztrió visszatérése természetesen örvendetes, de lássuk be: Courtney Cox bazi öreg már, szegény Neve Campbell meg annak látszik. Karaktereiket haloványra, érdektelenre írták, a többi csajnak meg még a nevét sem tudjuk megjegyezni, annyira jellegtelenek, és annyira nem érdekel minket, hogy mi történik velük – ágyútöltelékek mind, egyedül Hayden Panettiere karakterébe sikerült némi életet lehelni. A filmelemző horrorfan, Rory Culkin is csak sótlan utánérzete az első két rész Jamie Kennedyének. Elmond valamit a szereplőkkel való mostoha bánásmódról, hogy a tucatnyi jónő ellenére valószínűleg a férfiakban is a még mindig szimpatikus David Arquette figurája fog a legjobbam megmaradni.

Természetesen az alkotók már most egy új trilógiában gondolkodnak, így egyértelmű, hogy egy kellően tökös befejezéstől is elgyávultak – pedig több ponton is igen szemét és meglepő módon lehetett volna lezárni a filmet, ami valamit javíthatott volna az összbenyomáson. Így pozitívumként marad néhány jó poén, egy-két pofás beszólás… és más semmi. Egy cseppnyi vér nem maradt ebben a franchise-ban.

19 komment

Címkék: horror vígjáték filmkritika 2csillagos

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr482822585

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sep · http://prizmafolyoirat.com/ 2011.04.14. 00:10:36

David Arquette azért a süllyesztőben megcsinálta a The Trippert, ami sztem az egyik legjobb amcsi slasher az ezredforduló után (mondjuk nincsenek túl erős ellenfelei).

Dr. betonfelhő Ph.D. 2011.04.14. 01:23:14

"Szóval mi keresnivalója van ma a mozikban egy Sikoly 4-nek?"

a többi unalmas, tucat szarral együtt ami a mozik 90%-ában fut? ugyan mégis.

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2011.04.14. 07:26:24

azt kell mondjam nekem sokkal inkább tetszett a film, mint Csabának, marha jól szórakoztam rajta

Rusznyák Csaba 2011.04.14. 08:33:35

@betonfelhő: tény, hogy a legtöbbel ellentétben ez legalább próbálkozik. ugyanakkor a legtöbb, eleve reménytelenül szar horrorral ellentétben ebben plusz bosszantófaktor, hogy egy elherdált lehetőség.

TheBerzerker 2011.04.14. 08:50:14

Az első Sikoly-t én nagyon szerettem anno, de a folytatásai mind hatalmas moslékok.

RoFä 2011.04.14. 08:54:11

@Rusznyák Csaba: de azért jobb, mint az elképesztően unalmas Freddy remake?

RoFä 2011.04.14. 08:56:20

@TheBerzerker: Én olyan társaságban, ahol nem félek égetni magam, ugyanezt szoktam mondani az első két Scary movie-ról :))

Rusznyák Csaba 2011.04.14. 09:02:10

@RoFä: Tudja a halál, azt direkt nem néztem meg. Nem is fogom.

@TheBerzerker: Na, azért a második is nagyon jó még.

TheBerzerker 2011.04.14. 09:32:46

@Rusznyák Csaba: Engem a második már idegesített.

Tiger Woods 2011.04.14. 09:50:43

@TheBerzerker: persze, mert Te is biztosan házibuliban nézted először, alkohol hatása alatt.

amúgy az első tényleg jó, kár volt folytatni.

elefes 2011.04.14. 12:03:53

Kruger az elején még jó cuccokat írt, a Szomszédot nagyon szeretem, de még a sokak által utált Hulla, hó, telizsákkal sincs bajom, utána viszont csak nagyon rossz sztorikat jegyzett, a korábbi, tényleg csavaros megoldásait pedig nagyon erőltette.

Weöres Dániel · http://www.vatican.va/ 2011.04.14. 18:46:07

@TheBerzerker: a második volt a legjobb. Bár most csak arra emlékszek belőle, hogy egy feka arról beszél a csajának, hogy a horrorok köcsög fehér filmek, mert nem szerepelnek bennük feketék; aztán leszúrják őket.

Konya Sándor 2011.04.14. 21:47:13

Nekem az első két rész marhára tetszett, a harmadikat nem tudtam hova tenni. A negyedikben bízok.

Reterro 2011.04.15. 07:06:40

Szerintem tök felesleg ez a negyedik rész!

entro 2011.04.15. 14:44:25

A napokban volt balszerencsém megtekinteni Craven "My soul to take" című "remeklését", amelyben látható egy annyira súlytalan, elkapkodott és lapos gyilkosság-jelenet, amit egyszerűen észre sem veszel, ha nem figyelsz eléggé. Áldozat megy, követik, futni kezd, utána futnak, legyilkolják, vízbe lökik. Mindezt nulla feszültségkeltés, nulla szorongató hangulat, nulla drámaiság kíséretében. Majd következik még pár gyilok, hasonló hangulatban, és olyan irritáló tinivígjáték-köntösben, amitől a fejemet fogtam. Mindenkinek ajánlom figyelmébe, ha dolgozatot kíván írni "Hogyan ne rendezz slasher-filmet" címmel.

mr.roper 2011.04.16. 03:16:34

pedig Craven még nem is tart ott mint mondjuk Carpenter(ezek a C betűs slasher-makerek :-))még sajna nem láttam a filmet(vagy nem sajna...)de ezekből a kommentekből meg a kritikából valahogy az jön le nekem mintha Craven egy kezdő, tehetségtelen balfék videóklippes lenne akit megbíztak a Sikoly franchaise feltámasztásával majd mindenki nagy megelégedésére kudarcot vallott volna,de azért szerintem nagyon sokan kissé túldimenzionálják ezt az egészet, annyíra nem rossz a helyzet.Az Éjszakai Járat egy kellemes régivágású thriller és csak pár évvel ezelőtt forgatta, szerintem ez a legújabb hülyesége is szórakoztató lesz....bár most jól elvettétek a kedvem tőle.:-))(az igazság az hogy annyira nem is vártam ezt a folytatást, de megnézem valamikor)

Tiger Woods 2011.04.18. 11:17:57

szerintem vicces volt, bár a majdnem bátor befejezést sajnos a végén csak elbénázták.

desmondwallace · http://desmondwallace.wordpress.com/ 2011.04.23. 15:42:15

Szerintem jól sikerült a film. Szórakoztató, véres, tele remek utalásokkal, amelyek miatt az első nyomdokaiba lép. Természetesen nem érhet fel az első résszel, de így is remek szórakozás a Sikoly 4.
Lehet, hogy nem voltak elég bátrak a befejezésnél, de számomra az lett volna a meglepő, ha nem így fejeződik be a film.
Nálam 80%.
süti beállítások módosítása