Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Féktelen harag 3D

2011.02.23. 08:12 Forgács W. András

Tudom mire gondolnak, és igazuk van: önként és dalolva szaladtam bele ebbe az ökölbe.  Pontosabban Nicolas Cage meglehetősen szőrös ujjbegyeibe. Az történt ugyanis, hogy Michael De Luca (akinek produceri munkái között sok minden előfordul a Penge 2 és a Közösségi háló által behatárolt területen) és René Besson (aki azzal írta be magát a Filmtörténet Nagy Könyvébe, hogy lehetővé tette a Bosszú mindhalálig elkészültét) rávették, hogy csináljanak egy filmet. "Jó lesz, Nick!" lelkendeztek a producerek. "Tisztára olyan lesz, mint a Szellemlovas! Csak kocsikkal! Meg 3D-ben!" kacsintottak a lelkesen bólogató Patrick Lussier felé (aki néhány MacGuyver és Hegylakó epizódon és a méltán... khm... közismert Doctor Who tévéfilmen (héééé! - WF) kívül csak olyan apróságokat vágott, mint például a Sikoly sorozat) Amikor Cage kicsit értetlenebbül reagált erre a felvetésre a szokásosnál, hozzátették: "Hiszen tudod, ő csinálta a Véres Valentin 3D-t! Meglátod, jó lesz!"

Hogy a beszélgetés hogyan végződött, az azt hiszem most már minden Kedves Olvasó számára nyilvánvaló. Az eredeti címében a hatvanas évek vezetéstechnikai oktatófilmjeit idéző Féktelen haraggal szemben csupán három elvárásom volt: legyenek benne kocsik - jó kocsik - legyen benne sok-sok fegyver, meg legyen benne legalább három jó nő. Nos, magabiztosan állíthatom, hogy mindebből nem sok mindent sikerült megkapnom. Van persze jó nő, legalább egy, Piper (Amber Heard, akiről azt érdemes tudni, hogy saját bevallása szerint egy .357-es revolvere van, imádja az autókat és biszexuális. Itt be is fejezem a róla szóló gondolatmenetet.)

Nicolas Cage visszajön a pokolból egy motoron... akarom mondani valamin, ami messziről egy Buick Rivierának látszódik, kapásból szétlő három embert meg felrobbant egy kisteherautót... és ekkor döccen először a film. Esetünkben időt szakít arra, hogy Piper, a jócsaj, lepukkant helyen dolgozik, mocskos főnökkel (Jack McGee) és még mocskosabb vőlegénnyel (Todd Farmer, akinek felkoncolását élvezettel néztem végig). Ő csatlakozik Cage-hez, aki - most kapaszkodjon meg minden Chuck Norris és Steven Segal rajongó - saját csecsemőkorú unokáját igyekszik kiszabadítani a gonosz sátánista szektavezér (Billy Burke) és követői karmaiból. Persze a pokolban nem veszik túl jó néven, ha valaki csak úgy lelép családot menteni, úgyhogy a Könyvelő (William Fichtner) jön, kérdez, és érmét dobál.

Persze mindezt nem ezzel a lendülettel kell elképzelni, mint ahogy ezt fentebb felvázoltam. Valahogy minden egyes akciójelenetet Todd Farmer (az illetőt Wostry Urunk gondolom látatlanban gyűlöli, ő jegyzi a Hellraiser újrájának forgatókönyvét) (még nem készült el, előre nem utálom! - WF) megakaszt némi melodrámával, amely sajnos jóval hosszabb, mint szükséges. Az akciójelenetek frissessége is erősen megkérdőjelezhető, megidéződik a Golyózápor (igen, Nick Cage dugás közben lövöldözi a rátörő szektatagokat, persze sokkal bénábban, mint tette ezt Clive Owen), és az autós üldözések jó részét még a sokadik Halálos iramban is felülmúlja. A film pedig egészen pontos képet nyújt arról, mit is gondolnak Los Angelesben Amerika déli államairól: csupa szexéhes Jessica Simpson hasonmás és tönkfejű redneck, akik leginkább isznak és kúrnak, amikor éppen nem mészárolnak csecsemőket.

A történet még egy Walker a texasi kopó epizódot is alulmúl, David Morse feltűnése is inkább fájdalmas sóhajra késztet. Egyedül William Fichtner nyújt némi vigaszt: gesztusai, lazasága már-már Alan Rickman-i magasságokba emeli, de minek az erőfeszítés, ha a végeredmény szó szerint eltűnik a pokolban, amely úgy néz ki, ahogy azt a nyolcvanas években elképzelték. Ezek után joggal merül fel a kérdés: ha ennyire utáltam, miért kap mégis két csillagot? Nos, ott van Amber Heard, nyilván. A második csillag pedig két olyan dologért jár, amelyek bármely - ismétlem, bármely - filmet kiemelnek a "borzasztó, semmiképpen se nézd meg!" kategóriából. Ezek pedig: az 1969-es Dodge Charger és az 1971-es Chevrolet Chevelle SS396 Hardtop Coupe. Nem hiszem, hogy bármit hozzá kellene tennem.

 

39 komment

Címkék: akció filmkritika 2csillagos

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr482681801

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rusznyák Csaba 2011.02.23. 09:15:04

Pedig kifejezetten vártam ezt a filmet. Legalább a cikk nagyon jó.

Konya Sándor 2011.02.23. 09:38:23

Ne már hogy ne legyen jó ez a film! Ott van a "megnézem moziban ha beledöglök is"-listámon. Jövő héten meg is lesem. Végül is tetszett a My Bloody Valentine 3D is, szóval...Hát csak tetszeni fog már ez is. Reménykedek

7thArT 2011.02.23. 09:48:32

Ez az a trailer alapján már sanszos, hogy szar lesz...
Persze ilyenkor szoktak jönni a kellemes csalódások...:)
egyébként lehetne ebből egész jót csinálni, Cage ide passzol is, a női szereplőről inkább nem mondok semmit...

Magócs Dávid · http://geekz.blog.hu 2011.02.23. 12:41:03

A 3D részéről nem tettél említést. Nem mintha annyira szívügyemnek érezném, de érdekelne a véleményed. Adott-e hozzá valamit vagy sem?

Magócs Dávid · http://geekz.blog.hu 2011.02.23. 14:32:07

@Forgács W. András: Szerintem ugyanolyan felesleges, mint az eddigiek. :)

salsa kapitány 2011.02.23. 16:36:39

A Chevrolet-et mióta írják ilyen franciásan? "Chevrolette" WTF?

Beyonder 2011.02.23. 20:08:14

Tudom mire gondolnak, és igazuk van: hanyadszor kezdem már ugyanígy a cikkem? ;)

Sharpe · http://www.book-fun-factory.com/farfun/ 2011.02.23. 21:26:05

Örülök, hogy 2 csillagot azért kapott így nem kellett csalódnom az elvárasaimban a film iránt. A cikk viszont jó volt!

syllogz 2011.02.24. 08:24:31

@Reterro:

Koszi a link-et.
Abbol a cikkbol legalabb kiderult, hogy mi a fasz az angol cime ennek a filmnek...

manmachine · http://nagykrisztian.com 2011.02.24. 08:48:52

Amennyire hiteles Cage a romantikus filmjeiben, annyire szörtnyű az akciófilmekben.

Lehet, hogy a Sziklában és a Fegyencjáratban nagyon sok pénz van és nagyon jó technikailag, számomra B kategóriásak, egyszerűen egy pillanatra nem tudom komolyan venni Cage-t ezekben a szerepekben. Erőltetett.

Paó 2011.02.24. 09:11:38

Pedig kedvelem Nicholas Cage-t, és a szinkronhangját Józsa Imrét még jobban, a kettő együtt baromi szimpatikus, de hogy nincs Cage-nek Egy Jó Filmje sem az elmúlt 5-10 évben, vagy csak elvétve egy, az biztos. mért??

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2011.02.24. 09:14:26

András, de te nem tudod mire gondolok!!!

doktor.dikhed 2011.02.24. 10:29:48

"ő jegyzi a Hellraiser újrájának forgatókönyvét"

Lesz Hellraiser újra? Lol. Utánanéztem. Patrick Lussier rendezi azt is, aki a Féktelen Haragon kívül eddig olyan örökzöldeket rakott le az asztalra, mint pl a Dracula 2000, Fehér zaj 2, Véres Valentin.

Már csak a hírt várom, ahol megerősítik, hogy az új Hellraiser is kőkemény lesz, és iszonyatosan véres. Aztán amikor a mozikba kerül ott virít rajta a pg-13 jelzés :D:D

--Behrooz-- · http://caffedream.blogspot.com/ 2011.02.24. 12:43:56

Cage-el szemben amúgy sincsenek elvárásaim, szal csak pozitívan csalódhatok :).

pat bateman 2011.02.24. 13:17:59

már követni sem tudom, hogy hanyadik borzadály akciómozit szülnek meg Cage főszereplésével. korábban olvastam, hogy adóügyi problémái voltak szegénykének, biztos azért vállalt el minden szutykot: darab-darab, eljátszotta, felmarta a zsét oszt' jónapot...
A Las Vegas, végállomás volt az eddigi legnagyobb szerepe (Oszkár papa is befigyelt érte), onnantól ment lefelé. Talán a World Trade Centerben játszott könycsorgatós tűzoltós karaktere kiemelkedett a többi f*s közül, de semmi jelentős. (Na jó, ott volt a Ridley Scott féle Trükkös fiúk, de az is olyan halovány, hogy nem sok mindent tudnék felidézni belőle...)

pat bateman 2011.02.24. 13:26:34

Cageről jut eszembe: most lesz a trévében a Tolvajtempó. anno nagyon rázizzentem, moziban meg is néztem, bődületes csalódás volt. (na jó, a Shelby Cobra azért ott volt a szeren:)

Varga Denes 2011.02.24. 13:46:46

@Paó: Egy jó filmjére emlékszem az elmúlt évekből: The Bad Lieutenant: Port of Call - New Orleans

kompi · http://filmtrailer.hu 2011.02.24. 14:16:11

dVarga Denes: Az is csak adsig jó, míg nem láttad az eredetijét Harvey Keitel-lel. Összes sem lehet hasonlítani a kettőt.

Varga Denes 2011.02.24. 14:54:23

Láttam azt is. És tényleg, összehasonlíthatatlanul jobb, de ettől még messze kimagaslik a remake Nicholas Cage mostani filmjei közül.

koschwarz 2011.02.24. 15:10:27

nekem is volt "szerencsém" premier előtt látni ezt a borzalmat. én leginkább egy idióta 13 éves kamaszfiú fantáziáihoz hasonlítanám, amiben sok a kúl(nak kinéző) puffogtatás, dögösek a csajok, akik persze azonnal kúrnak (vagy akarnak) főhősünkkel, és jók a verdák, amiket persze agyon lehet zúzni...és mindez egy szar katyvaszba ömlesztve, egy pocsék, még inkább nevetséges és teljesen súlytalan főgonosz figurával. nicolas cage haja szokás szerint eszement röhejes.

arany málnát a filmnek! a 3d nem segít rajta, csak egy üveg vodka a film megtekintése előtt.

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2011.02.24. 15:11:04

ööö... na most az az igazság, hogy a Cage-féle Bad Liutenant nem re-make, csak a címe hasonló meg szintén egy korrupt-kábítós rendőrről szól (Herzog nem is látta a mai napig Ferrara filmjét, sőt, azt is csak a forgatás után tudta meg ki az az Abel Ferrara.) Mind a kettő kurva jó, Herzogé ráadásul nagyon vicces, a Ferrara-féle meg benne van a kilencvenes évek öt legjobb amerikai filmjében.)

RoFä 2011.02.24. 16:04:55

Ussetek, de en imadom a Face/off-ot, legjobb Cage.

A mukit egyebkent nem szivlelem, de az a gatlastalan stukkeropera teljesen elrabolta a szivem.

Big Daddynek is jo volt, mondjuk.

Paó 2011.02.24. 16:20:20

@Varga Denes: még nem láttam, de megnézem

ratman_ (törölt) 2011.02.24. 22:18:30

Borzalmas, ahogy írsz, stilisztikából egyes. Most a központozás hiányosságait, elmaradt vesszőket nem firtatom, de alig van olyan mondatod, amibe ne lenne valami zárójeles körmondat beinzertálva. Aki blogolni akar, legyen már fogalma a mondatszerkesztésről. Középiskolai tananyag.

Lova 2011.02.24. 23:16:47

@ratman_: "inzertálva" létező magyar szó e? nyelvtan náci e vagy?
Szerintem jó a cikk, sikeresen lebeszélt a filmről. :D

Gukker 2011.02.25. 08:52:28

@Paó: "de hogy nincs Cage-nek Egy Jó Filmje sem az elmúlt 5-10 évben, vagy csak elvétve egy, az biztos"

Kick-Ass, ecsém, Kick-Ass.

Paó 2011.02.25. 14:02:44

@Magyarósi Csaba: @Gukker: uraim-hölgyeim, akkor pótolok.

mesko 2011.02.25. 19:57:24

én megnézem, márcsak a 71-es Chevy Chevelle SS396 Hardtop Coupe miatt is:), Cage-t már megszoktam, ő a volt oszkáros színész, mit csináljon na..ha ő jó, csak a filmek amikben játszik nem passzolnak hozzá:))
most rossz vagy nem, ilyen vagy olyan..megnézem!

RPJ 2011.02.28. 08:43:06

Érdekes, hogy mindenki Cage-ről beszél, s egy olyan remek karakterszínészt, mint William Fichtner már észre sem veszünk (a cikkírónak maximális tisztelet, hogy kiemelte).

Pedig végig ott van az elmúlt 15 évben, ha nem is főszereplőként, de ott van az ilyen "nagy" mozikban (is), mint ahogyan egy jó csomó TV filmben, sorozatban (például "A szökés" Mahone ügynökeként).

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2011.02.28. 09:29:16

megnéztem én is, a 3d totál felesleges volt, ha nincs rajtam a szemüveg végig eszembe se jut, hogy 3d-s...
A Könyvelő nagyon jó volt, nekem ő bejött, mondjuk a Szökést is csak miatta néztem a 2ik évadtól.
Ahogy a hidrogénes kamionból kilép nagyon kúl.
Az egész film valószínű úgy jött létre, hogy volt 1-2 karakterük (jók is rosszak is), meg autójuk, oszt csináljunk filmet...

Csalódtam nah.

Forgács W. András · http://geekz.444.hu 2011.02.28. 21:32:30

@RPJ: Először a Kapcsolatban vettem észre, szerintem is kivételes karakterszínész.
süti beállítások módosítása