Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

A félszemű

2011.02.09. 16:59 Rusznyák Csaba

Coenék új filmje nem véletlenül vált máris pályafutásuk legnagyobb pénzügyi sikerévé. A félszemű egyszerűbb, tisztább és kommerszebb, mint bármi, amit eddig forgattak, nyugodtan oda lehet tenni Charles Portis regényének első, John Wayne főszereplésével készült adaptációja (A félszemű seriff) mellé. Olyannyira, hogy néhány nagyon tipikus jelenetet, nameg az operatőristen, Roger Deakins munkáját leszámítva, ezt a filmet, így, szinte bármelyik tehetségesebb amerikai rendező le tudta volna forgatni. Ettől persze A félszemű még jó film – de csak épphogy, és felkerült azon Coen-művek listájára, amikhez nem kellett volna pont ez a rendezőpáros.


A 14 éves, szigorú keresztény értékrend szerint nevelt Mattie Ross apját egyik útján lelövi alkalmazottja, a gyáva Tom Chaney. A lány nem hajlandó addig hazamenni, amíg a gyilkost kötélen nem látja, a helyi seriff azonban nem tehet semmit, mivel Chaney már eltűnt a környékről, és beállt a körözés alatt álló Lucky Ned bandájába. Mattie felbérli a kíméletlenségéről híres, részeges békebírót, Rooster Cogburnt, hogy segítsen neki törvény elé állítani a férfit. Csatlakozik hozzájuk a texasi ranger, LaBoeuf is, aki Chaney-t egy szenátor megöléséért akarja elkapni, hogy besöpörhesse érte a vérdíjat.

Henry Hathaway 1969-es adaptációjának természetesen John Wayne volt az elvitathatatlan főszereplője, maga Mattie pedig háttérbe szorult, holott a regény lényege éppen az volt, hogy a vadnyugat világát egy 14 éves, karót nyelt, kőkemény kislány szemein keresztül mutatta be az olvasónak. Coenék célja az volt, hogy ezt a saját verziójukban korrigálják. De hiába vastagabb ezúttal Mattie szerepe, hiába érezzük úgy, hogy az ő történetét látjuk, és nem Cogburnét, a testvérek még így sem hangsúlyozzák ki annyira a makacs és öntudatos lány szemszögét, hogy valami újat és egyedit kapjunk. Viszont a bibliai áthallások kétségkívül egyértelműbbek lettek (bár ehhez a befejezés megváltoztatása, könyvhöz igazítása is kellett). A film legfontosabb mondata a lány szájából hangzik el: „Így vagy úgy, de mindenért fizetned kell ezen a világon. Semmi nincs ingyen, csak Isten kegyelme.” Ugyan Mattie igazságot keres, és nem bosszút, de készen áll az utóbbira is. És amikor egy pillanat hevében emellett dönt, rögtön egy sötét gödörben találja magát, kígyómarással a kezén. Megingásának béklyóját egész életben viselni fogja – és nem csak a testén.

Hailee Steinfelddel Coenék megütötték a főnyereményt: tökéletes átéléssel kelti életre Mattie-t, már a városi kereskedővel való, a testvérekre jellemzően intelligens, kifinomult humorral átitatott alkudozása során nyilvánvaló, hogy az egész film az övé. Annak ellenére is, hogy Jeff Bridges szintén nagyszerű Cogburn, bár ez nem meglepő – Wayne-nel ellentétben ő nem csak a lovat tudja jól megülni, hanem színészkedésre is képes (hogy a „Duke” hogy kaphatott anno Oscar-díjat ezért a szerepért, örök rejtély marad). Matt Damon is ügyesen hozza LaBoeuf figuráját, és ezzel a szereposztással Coenék kiküszöbölték az eredeti film legnagyobb csorbáját. Mert Wayne még csak-csak elment, de a 22 éves Kim Darby egy vicc volt Mattie-ként (neki sosem hittük el, hogy az eredeti cím rá vonatkozik), amikor pedig Glenn Campbell megjelent a vásznon mint LabBoeuf, azonnal mérföldeket zuhant a színvonal.

Ha egy tipikus westernként tekintünk A félszeműre, akkor egy remek filmet kapunk. De ha a Coen-életmű részeként, akkor kilóg a lóláb. A testvérek sosem hagyták, hogy egy műfaj határok közé szorítsa őket, mert bár forgattak krimit, westernt, thrillert, vígjátékot, noirt és gengszterfilmet, mindegyiknek megvolt a maga sajátos, posztmodern fonákja, rögtön legelső (és máig az egyik legjobb) filmjükkel, a Véresen egyszerűvel kezdve. Itt viszont csak nyomokban lelhető fel jellegzetes kézjegyük, például amikor Cogburn részegen tart céllövészetet. Tipikus tőlük, hogy a nagy, fehér, kőkemény amerikai hőst szánalmasan motyogó, dülöngélő, kicsinyes roncsként ábrázolják. Ha John Wayne ott lenne abban a jelenetben, leütné őt, feldobná egy ló hátára, és az állat hátsójára csapna, hogy az hazáig vágtasson a balfékkel. Mert bár Cogburnnek ez az oldala meg-megvillant az előző adaptációban is, Wayne-nel ellentétben Birdges vállalja, hogy ne csak vele, hanem egyenesen rajta röhögjön a néző.

Ezek a ritka pillanatok azonban sajnos elvesznek a konvencionális westernköntösben, és az egyszerű történet ráadásul csak az utolsó fél órában képes emocionálisan kiaknázni a különös trió közt képződő köteléket, ami bajtársiasságról, férfiasságról és elszántságról mesél. A katarzis még épphogy becsúszik a záró, immár felnőtt Mattie-t követő jeleneteknek hála, addig pedig csak az alakítások (mindenkinek az ízes akcentusával) és Deakins képei tartják a lelket a nézőben (ez az első amerikai western a Fegyvertársak óta, aminek látványvilága meg tudja idézni a műfaj klasszikus darabjainak technicolor dicsőségét) – mert egyébként még Carter Burwell keresztény nótákkal kiegészülő zenéje is csupa westernkliséből épül fel. A technikai profizmus persze abszolút elvitathatatlan a filmtől, sőt, ilyen szempontból a ’69-es verzió és ez ég és föld, elég csak megnézni az említett leszámolásjelenetet. Az eredeti mind jó, mind rossz értelemben véve rutinosan megrendezetett fináléja óvodások rögtönzött cowboyosdijának hat Coenék izgalmas és gyönyörű vizuális költészete mellett. Bár az egész film olyan hatásos lenne, mint az a néhány perc.

35 komment

Címkék: western filmkritika 4csillagos

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr972573431

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr.Jones · http://mediaviagra.blog.hu 2011.01.11. 08:42:05

"Itt viszont csak nyomokban lelhető fel jellegzetes kézjegyük"
Ez számomra biztatóan hangzik, mivel eddig akárhány Coen-filmbe kezdtem, még a közepe előtt mindig alvás lett a vége. De a True Grit érdekel, már csak azért is, mert imádom a westernt.

Oidipus Prime · http://oidipusprime.blog.hu/ 2011.01.11. 09:22:44

Jó kritika, azt hiszem mindenképp beszerzem, nagy kedvenc a western. Emlékszem gyerekkoromban, ha bárki kérdezte mi akarok lenni az azonnali és habozás nélküli válaszom az volt "kávboj". Az egy más kérdés, hogy még mindig az lennék szívem szerint, csak nem jött össze. Nem baj marad a 7 mesterlövész évenkénti újranézése. :P

Beyonder 2011.01.11. 10:31:11

[Nem láttam a filmet, de ahogy pl. a Nem vénnek való vidék is a vásznon működik igazán, úgy szerintem ezt is moziban illene megnézni. Úgyhogy várok. Az az 1 hónap még belefér.]

Edgar 2011.01.11. 10:45:54

"A katarzis még épphogy becsúszik a záró, immár felnőtt Mattie-t követő jeleneteknek hála"

Fene tudja, nekem ez szokványosan amerikaifilmes, semmikülönös jelenetsornak tűnt. A film többi része nagyjából rendben van, vagyis (mint a kritika is írja): jó meg szép, csak sajnos nem eléggé Coenes.

Dr. betonfelhő Ph.D. 2011.01.11. 14:48:54

Nekem a nem-eléggé-Coenessége ellenére tetszett.
Pozitívabb a véleményem a kritikánál, de ez azért van mert nem a Coen-életmű fontos darabjaként ültem le elé, hanem csak egy jobb westernt vártam, és egy nagyon jó westernt kaptam.
(Szerintem is nagy vászonért kiállt a film, magyar prőmié február 17) biztos meg fogom nézni és nem fog érdekelni, hogy mennyire lesz béna a magyar szinkron.

The Man Who Laughs · http://trashneveles.blog.hu/ 2011.01.11. 16:24:54

Én is várok a mozi bemutatóig. Szerintem nem fogok csalódni, mert a westernt szerettem ezt meg a legtöbben akik látták berakták a tavalyi év legjobbjai közé. Lehet, hogy nem elég "Coenes", de én minden filmtől csupán annyit várok, hogy jó (de, ha lehet még jobb) legyen. Nincsenek magasabb/más elvárásaim egy Coen filmtől vagy egy teljesen más filmtől.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2011.01.11. 17:31:18

@Beyonder: @The Man Who Laughs: Én is bevárom a moziba azt a filmet...
Mégiscsak oda való sztem is.

Áramvonalas Földműves 2011.01.11. 19:44:42

"A 14 éves, szigorú keresztény értékrend szerint nevelt Mattie Ross...nem hajlandó addig hazamenni, amíg a gyilkost kötélen nem látja" - Hát akkor mégsem volt annyira szigorú az a keresztényi nevelés:D

Egyébként én félek, hogy mennyire lesz ez westernes, mert Cogburn egész jelenléte az előzetes alapján 1 paródia lesz, ami engem lelomboz.

mesko 2011.01.11. 21:00:48

..márpedig ez egy true western, igaz néha inkább egy komédia, én sem vágtam hanyat magam töle, de westernek igazi western!
Bridges tényleg egy elvakult igazi bátor, félszeme lekötve, a másik meg a piától taccs, de esküszöm zseniálisan játszik, tehát van Country for Old Man, ehez nem fér semmi kétség, a kiscsaj sem marad le..tehát a színészkedés 5 csillag:)
hiányoltam azokat a nagy, szép "tájképeket", ami dukál egy westernhez, bár rengeteg jelenet sötétben játszodik ami levesz a táji varázsból, szerintem...
a vége meg nekem is olyan volt, hogy vártam volna még-még tartson a film, de pont akkor vége lett tényleg, bár úgy éreztem, hogy most kezdődik a FILM.
lehet nem a Coen tesók leg-leg-legje, de engem nem érdekel, mert akció van!, humor van!, egy borzasztóan jól alakító Jeff Bridges van!(úgy elbagózta, és elpiálta a hangját, hogy nagyon kell figyelni mit is mond:)), westernek pedig mint már írtam western!..tehát a film ok.
viszont nem akadály 2010-ben az Inception-nek...

Edgar 2011.01.12. 13:25:55

@mesko: ezt jól összefoglaltad.

Rusznyák Csaba 2011.01.12. 13:33:42

@Edgar: az a "semmikülönös" jelenetsor részben a film lényege:) avagy, hogy milyen árat kellett fizetnie azért, amit tett.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2011.01.12. 16:32:40

Nem értem miért mondják, hogy az eredetiben a lány mellékszereplő volt. Szerintem nem szorult háttérbe, pont ugyanannyit volt jelen, mint Wayne, sőt talán többet is. Az eredeti egyébként szvsz egy közepes western volt.

Rusznyák Csaba 2011.01.12. 17:05:56

@koimbra: A vásznon töltött ideje alapján tényleg nem, de a karakter nem volt olyan hangsúlyos, mint lennie kellett volna.

Captain_Obvious 2011.01.17. 00:57:36

Nem néztem trailert a film előtt, csak képeket és egy komoly westernt vártam.Hát ehhez képest ezt a filmet egy hónap múlva el is fogom felejteni. Nem volt meg az a ridegség, és feszült atmoszféra amit vártam, a szereplőkön kívül ez a film tök átlag. Kár érte.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2011.01.26. 18:46:42

Megnéztem közben a filmet, és nagyon tetszett Jeff Bridges nagyon jól játszik, de minden szereplő eltalálta.

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2011.01.28. 08:32:14

ez egy remek film, Coenék olyan csodássan mesélnek mintha egész életükben erre készültek volna...átüt az alapanyag tisztelete - a regénynek remekműnek kell lennie! - nagyon átgondolt minden jelenet, kiváló a színészi játék és tele van szívvel az egész mozi!

RPJ 2011.01.28. 16:46:04

Azért az elég erős megjegyzés, hogy John Wayne nem tudott színészkedni, játszani. Lehet utálni a besúgó mivolta miatt (CIA, miegymás...), de ez egyszerűen ferdítés, hogy semmiben nem volt jó.

Rusznyák Csaba 2011.01.28. 17:11:15

@RPJ: Az, hogy valaki milyen színész és milyen ember, két különböző dolog, amit nem szoktam keverni. És nem, Wayne soha semmiben nem volt jó. Akadt pár filmje, amiben tűrhető volt (mint True Grit) - de nem jó.

RPJ 2011.01.28. 17:32:35

@Rusznyák Csaba: Igen, két különböző dolog. De csak Te állítod ezt, hogy nem tudott színészkedni. Ahhoz, hogy egy ilyen mondatot állítsak azért több kell, mint valakinek a véleménye, vagy meggyőződése.

S ezt nem én mondom, hanem Umberto Eco.

Nézd meg azokat a filmjeit is, amelyeket nem adtak itthon.

Ha a régieket nézzük, akkor Gary Cooper egy teljesen szürke figura volt, aki középszerű westernekben és háborús filmekben játszott.

A közönség mégis imádta.

Gregory Peck meg egyenesen bájgúnár volt a legtöbb szerepben, Ahab kapitányéban meg egyenesen hiteltelen (Patrick Stewart-hoz képest, de ez is csak az én véleményem).

Szóval, mielőtt ilyen sommás véleményt formálsz egy színészről, én hozzátenném, "véleményem szerint".

De ez is csak az én véleményem.

Rusznyák Csaba 2011.01.28. 17:38:21

@RPJ: Nem csak én állítom ezt. Általánosan elfogadott vélemény, hogy nem volt egy nagy színész. Nagy ikon volt (sőt, máig az), ez tény, ezt senki nem vitatja - én sem. De jó alakítást én sosem láttam tőle (és igen, elég sok filmjét láttam)

RPJ 2011.01.28. 17:58:34

@Rusznyák Csaba: Ezzel együtt Charlton Heston sem volt nagy színész, mert mondjuk egy olasz filmesztéta ezt állítja.

Ám ő mindennél többre tartotta azt, hogy tudott Shakespeare szerepeket játszani, holott a munkássága kimerült a látványos hollywoodi szuperfilmek főszereplőjének megformálásában.

Igazából én nem adok a közvélekedésre. Az, hogy ki a jó színész és ki nem mindig egyéni megítélés kérdése is. Sőt, legtöbbször az.

Richard Burton-t nagy színésznek tartják, én nem szeretem a rezzenéstelen arckifejezését és a mélabús szemeit.

De ezen már nem veszünk össze. :)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2011.02.09. 17:27:28

csak előre került a post ismét, vagy van benne új infó is??

Áramvonalas Földműves 2011.02.09. 17:30:32

@doggfather: igencsak lecsökkent a valódi filmes írások száma, úgyh a látszatot fent kell tartani,h de:P najó ez rosszmájú, de nekem úgy tűnik,h újabban a bejegyzések 20-30%-t teszik ki csak az irományok.hüpp:(

manuva 2011.02.09. 18:33:17

Olvasta már valaki a fordítást? Jó lett vagy inkább eredetiben olvassam el?

mesko 2011.02.09. 20:09:57

@doggfather: nem-e most mutatják be nálatok a mozikban?, s azért került elő:)

manuva 2011.02.09. 20:28:38

@Artemis: Köszi. Na de a fordítás milyen?:)

scorsesefan 2011.02.10. 08:19:53

Egyébként nem csak jövő csütörtöktől játsszák?

scorsesefan 2011.02.10. 08:25:10

@scorsesefan: Néztem közben, van egy pár vetítés péntek-szombaton.

Gulandro 2011.02.10. 12:19:55

Sajnos elég középszerű lett. :S Jeff Bridges játéka tetszett mint mindig de a lány és Matt Demon nagyon nem.

walter white 2011.02.10. 20:52:23

a kritika vegen meglepett a negy csillag, mert a szoveg alapjan haromra szamitottam.

talan az oscar jelolesek is tulzasok, szerintem nincs benne a Coen brothers top 5-ben sem.

Flankerr 2013.02.18. 22:09:02

Nekem bejött a film, a képi világ, a színészek, és nagyjából a történet is. Viszont a szerzőtől eltérően nekem könnyebb dolgom van, mert totálisan "elfelejtettem", hogy Coen tesó rendezés, meg könnyebben tudok egy filmet önmagában nézni..:) A 4 csillag ettől függetlenül helyén való.
süti beállítások módosítása