Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Natalie

2011.01.17. 08:00 .YEZy.

A 70-es évek sok-sok filmtörténeti érdekességet és jópár új, ám mára szinte elfeledett műfajt is kitermeltek magukból a Távol-keleten. Az egyik leginkább legendássá vált zsáner ezek közül a Nikkatsu filmstúdió próbálkozása volt az amerikai filmek és a tévé egyidejű elterjedésének hatásait ellen tett lépésként. A hamarosan csak Nikkatsu Roman Porn névvel emlegetett filmek kezdetben „csak” negyedóránként legalább 1 szexjelenetet, a későbbiek során egyre elvetemültebb perverziókat is tartalmaztak. A több stúdió által is átvett, ma már csak pinku néven emlegetett stílus mára nagyon sokat vesztett a színvonalából és talán senki se gondolta volna, hogy pont 2010-ben és pont Koreában készül el egy olyan produkció, ami néhány elemében felér a legendás japán elődökhöz.

Persze a koreaiakat sem kell félteni a szexualitás terén, az elmúlt pár évben elég sok erotikus filmet forgattak, amik évről évre merészebbek lettek. Ki ne emlékezne például a jól eltalált The Untold Scandal-ra, amiben Choderlos de Laclos XVIII. századi pikáns regényét, a Veszedelmes viszonyokat ültették át a tradícionális koreai díszletek közé? Forgattak még hasonlót, a Forbidden Quest-et, de természetesen az USA-ból kiindult szexista tinivígjátékok mezején sem tétlenkedtek, a Dasepo Naughty Girls, vagy éppen a Sex is Zero kinek-kinek lehet kedves, vagy épp rettenetes emlék.

A Natali szerencsére egyik fentebb felsorolt produkcióval sem rokonítható, nyoma sincs benne se könnyedségnek, se pajzánságnak, valójában egy sima, közepes melodráma, amit jócskán megvadítottak a művészien fényképezett szexjelenetekkel. Igazi populista húzásként még 3D-s változat is készült belőle, amit úgy reklámoztak be, hogy az első koreai 3D produkció, nem is beszélve arról, hogy az első 3D-s erotikus mozi. Érdekes és jó üzleti érzékre valló ötlet térhatásban melleket mutogatni, főleg egy olyan országban, ahol amúgy a pornó(gyártás) be van tiltva. A box office statisztikák szerint be is jött az ötlet, mintegy 94 000 néző váltott rá jegyet 3 hét alatt.

A történet egyszerű, igazi kis kamaradarabra vall. Egy szobrász megalkotja élete fő művét, Natali-t. A kiállítás után bejelentkezik nála egy férfi, aki a szobrász egykori tanítványának mondja magát. Kettejük szópárbajából pedig a sok-sok párkapcsolattal kapcsolatos dilemmán kívül kiderül, ki is a rejtélyes Natali valójában, mi történt vele és mi köze van a két férfihoz. Mindezt pedig (ha jól számoltam) öt szexjelenet tarkítja, amik a 88 perces játékidőnek egy jelentős részét veszik el, viszont igazi művészi ambíciókat bizonyít, hogy az egyik még keretbe is foglalja az egész filmet.

A mostanában igen elterjedt trendektől eltérően, meglepő módon nem egy elsőfilmes rendező próbálkozásáról van szó, hiszen a Natali a jó nevű Joo Kyeong-joong már (kapaszkodjon meg mindenki!) második rendezése (az első az A Little Monk volt még 2002-ben). Egyébként a direktori székben nem nagyon lehet kritizálni a munkáját, a forgatókönyv elkészítésében viszont hiába segédkezett neki még Kim Wook is, ketten együtt sem tudtak kihozni egy olyan történetet, aminek a fordulatait ne lehetne előre könnyedén kitalálni, ráadásul Natali sorsa ugyanúgy alakul, mint az átlagos hősnőké a többi tökegyforma koreai melodrámában. Pedig igyekeztek amennyire tőlük tellett, még a Rashomon-hatást is bevetették, de ez is kevés volt ahhoz, hogy bármiféle meglepetést tudjanak okozni.

Azonban ne feledjük, hogy „csak” egy szoftpornóról beszélünk, így ezek feltételezhetően nem sok nézőt fognak érdekelni. Tudta ezt jól az operatőr is, aki koreai kameramanhoz méltóan gyönyörű munkát végzett és igyekezett az összes erotikus jelenetet minél látványosabban és a lehetőségekhez képest minél többet mutatva leforgatni. Mellesleg nem kis részben az ő érdeme, hogy az alacsony költségvetés nem igazán látszik meg a produkción.

Még mielőtt azonban mindenki rohanna „megrendelni” a filmet, nem árt megjegyezni, hogy akárcsak a túlhype-olt, véres thrillerek esetében, úgy a Natali-ban is jópár érthetetlen baki található meg. A forgatókönyv gyenge fordulatairól már volt szó, azonban maga az alap szituáció is eléggé hiteltelen. Hogyan fordulhat elő, hogy egy, a tökéletes női szépséget kereső szobrász egy olyan modellt istenít, akinek legalább annyira műviek a mellei, mint a filmbeli szexjelenetek? Teljesen kiábrándító, az ötletadó Nikkatsu filmekben ilyen nem fordulhatott elő... A korábban már jópár ismertebb filmben látható Yeon-woo Hyeon-jin (pl. Marathon, Love Me Not, Miss Gold Digger) nagyon rossz választás volt Natali szerepére, legközelebb kérnénk Bae Doo-na kisasszonyt, ő az Air Doll-ban minden téren eredetinek látszott. A másik női szereplő, a 30-as évei közepén járó Kim Gi-yeon nem rossz, de mivel csak töltelék karakter, így keveset látható.

A Natali egy érdekes, némileg rendhagyó koreai alkotás tehát, ami jó bizonyíték arra, hogy vér, belek és perverz kéjgyilkosok nélkül is lehet nézhető produkciót letenni az asztalra. A zsáner nagy klasszikusait azonban leginkább csak a képi világ terén voltak képesek megközelíteni, minden másban sajnos bántóan közepes lett. Végig az motoszkált a fejemben, hogy egy normális forgatókönyvvel sokkal többet is ki lehetett volna hozni belőle. Meg persze az is, hogy ilyen drámát akár Magyarországon is lazán lehetne forgatni...

előzetes

 

15 komment

Címkék: ázsiai erotika dráma 3csillagos koreai

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr142586084

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2011.01.17. 09:36:33

Viszont vér, belek és perverz kéjgyilkosok nélkül te se toltál rá, csak 3 csillagot...

Santito · http://geekz.blog.hu 2011.01.17. 12:32:29

Khm, most akkor egy kínos vallomás következik: a Sex is Zero nekem annyira guilty pleasure, hogy megrendeltem dvd-n a yesasia-ról... amellett, hogy kissé debilen humoros Amerikai pite utánérzés, szerintem egy hasonló témájú amerikai tinivígjátékban sosem láthattuk volna ilyen drámaian kibontva az abortusz témáját...

ami Bae Doo-na kisasszonyt illeti, azon ritka csúnyácska-csinos színésznők közé tartozik, akik még egy Linda, Linda, Linda című (egyébként minden ízében közepes) japán filmet is képes feldobni...

és végül kis kekeckedésként: akkor most a film címe Natali, e betűvel vagy anélkül?

.YEZy. · http://asianmovies.blog.hu 2011.01.17. 13:37:49

@efes: ez igaz, de legalább végre nem egy egy kaptafára készült filmmel rukkoltak elő...

@Santito: Az angol címe e betűvel van, de feliratban végig e nélkül írták.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2011.01.17. 13:46:40

@-YEZy-: Azért vannak ilyenek. te nyilván jobban otthon vagy a témában, de pl a Cyborg vagyok sem egy szokvány-klisé, akkor azok a monstre történelmi tacepaók sem, a művészekről (pl Kim Ki-duk) nem is szólva.

.YEZy. · http://asianmovies.blog.hu 2011.01.17. 13:53:57

@efes: Ez így igaz. De a nagyon hype-oltak többsége még így is a gore mennyiségében próbál túltenni a korábbiakon. A Bosszú trilógia még teljesen ok volt ezen a téren, de nagyjából a Chaser-nél leszállhattak volna a témáról bőven, ehhez képest az elmúlt 2 évben x+1 újabb tökegyforma thrillerrel rukkoltak elő az I Saw the Devil-től kezdve a Man of Vendetta-n keresztül egészen a Nowhere Man-ig. De úgy látszik, csak én unom nagyon, a koreaiak nem. :)

RoFä 2011.01.17. 14:05:18

@-YEZy-: Az Old Boy a kedvenc filmem (jelenleg all time top 1). Nem kedvenc AZSIAI filmem, kedvenc filmem.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2011.01.17. 14:09:52

@-YEZy-: Fene tudja, nekem a dél-koreai filmek csak egy szelete a filmes tortának, és pl. az I Saw The Devil baromi jól tudott esni két hollywoodi thriller, egy francia művészfilm és mondjuk egy iráni minimáldráma után (közben).

Edgar 2011.01.17. 15:27:59

@RoFä: ebben egyetértünk.

.YEZy. · http://asianmovies.blog.hu 2011.01.17. 15:32:02

@efes: Igen, ezt is megértem. Volt már erről véleménycsere másik topikban, szerintem aki nem látta a másik x+1 hasonló thrillert, az biztos nem vélekedik úgy, mint én, hogy "már megint csak erre tellett".
Én folyamatában igyekszem figyelni az ázsiai felhozatalt, aminek ilyen hátrányai is vannak, a mások által zseniálisnak tartott művek kaptafásodnak rendesen.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2011.01.17. 18:35:08

@-YEZy-: ja olyan ez mint hetvenes-nyolcvanas években a magyar művészfilm: ha nem jut eszébe semmi eredeti az alkotónak, tett bele meztelen csajt..:))

mesko 2011.01.17. 18:40:52

..annyira közepes.., nekem őszintén szólva unalmas volt..viszont értem, hogy miért írtál róla.
ilyet én is játszottam volna..sőt én jobbat szoktam, csak nem filmezzük:))
most komolyan ilyet akárki tudott volna csinálni.
részemről csak 2 csillag.

virtualdog 2011.01.17. 23:44:40

Felkaptam a fejem az első bekezdésre, de a "közepes melodráma" kifejezés elriasztott. Ellenben ha tudsz ajánlani minél több (és valódi, nem szilikoncicis!) könnyed meztelenséggel megszórt jóféle dél-koreai vagy japán filmet akár a könnyed/romantikus vígjáték, akár az akciósabb műfajokból, azt örömmel venném, úgyis ideje lenne visszakanyarodnom Ázsia felé pótolgatni. :)

Amúgy nem is tudtam, hogy nincs Dél-Koreában pornó... mik vannak!

malocz 2011.01.18. 10:37:33

igen, jó lenne ilyen ajánló, meg akár néhány oldal, ahol a fontosabb/érdekesebb megjelenéseket lehet követni.

.YEZy. · http://asianmovies.blog.hu 2011.01.18. 10:53:36

@Ramiz: @malocz: okés, megpróbálok akkor hamarosan összeszedni pár megtekintésre érdemes cuccot. Addig is a cikkben is említett Untold Scandal-lal érdemes próbálkozni, azon egyáltalán nem érezni, hogy egy nyugatról importált művet igyekeztek beerőltetni a helyi viszonyok közé.

bog.art 2011.01.24. 09:15:44

az untold scandal tényleg jó, bár biztos nem üt akkorát annak, aki látta a malkovich-glenn close párossal az eredeti történet (ne adj' isten, olvasta a veszedelmes viszonyokat). a koreaiaknak biztos nagyobb durranás volt, mint nekünk, ajrópaiaknak. viszont a 2010-es the servant nekem sokkal nagyobbat ütött, mert az meg egy létező koreai legendát (?) dolgoz fel sajátos megközelítéssel (önmagában is nagyon jó film, de ha az ember ismeri hozzá az eredeti történetet, még elbűvölőbb). nálam legalábbis mindenképp a tavalyi év legjobb dél-koreai filmjei között van a helye. és hát a forbidden quest-ről ne is beszéljünk, ha már kosztümös kategória, az a jelenet, amikor az erotikus könyv írója próbálja az illusztrátornak elmagyarázni a különböző pozitúrákat és....(nem spoilerezek) - hát az szerintem a filmtörténet egyik legfrenetikusabb jelenete. (szvsz)
süti beállítások módosítása