Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Red Hill

2011.01.06. 18:00 Rusznyák Csaba

Ez a western csak nem akar megdögleni – pedig nincs még egy műfaj, amit annyiszor próbáltak már temetni. Most éppen itt a Red Hill, ami igaz, hogy ausztrál, igaz, hogy modern környezetben játszódik, mégis akkora western, amekkora csak a puskacsövön kifér. Egy eltorzult arcú gyilkos érkezik az Isten segge alatti kisvárosba, és egy árva szó nem sok, annyi nélkül kezdi forró ólommal osztani rettenetes igazságát – a pokol és a halál lovagolnak utána. A rendőrőrsön első napját töltő tiszt pedig, aki feleségével a nyugodt élet – kac-kac – reményében költözött oda, lassan megkérdezheti magától, hogy a jó oldalon áll-e. Mert a torz mészáros lehetne akár Clint Eastwood is – és neki mindig jó oka volt embereket leölni.


Mint sok pályatársa, Patrick Hughes is a reklámfilmszakmából érkezett a szélesvászonra, de azt mindjárt egy iszonyúan feszes, brutális és tökös bosszúwesternnel tette. Pedig 2008-as Signs című rövidfilmje még egy imádnivalóan bájos és vicces szerelmi történet volt, amiből nem feltétlenül vezet egyenes út egy vérmocskos mozgóképes leszámoláshoz – na, erre varrj gombot. És a Red Hill nem ejt foglyokat: rövid, feszes és kegyetlen, Hughes veterán filmeseket megszégyenítő rutinnal bontja ki a cselekményt. Épphogy megismerjük a főhőst, Shane Coopert (a true bloodos Ryan Kwanten), máris egy állítólag pumaszaggatta (még egyszer: Ausztráliában vagyunk!) állattetemhez hívják ki (lóháton), és ezt nyugodtan vehetjük jelnek is. Röviddel ezután érkezik a hír: egy veszélyes bennszülött, Jimmy Conway, akit 1995-ben sitteltek le gyilkosságért, megszökött a börtönből (nem akármilyen kifinomult módszerrel: átrobbantotta a falat), és valószínűleg egyenesen Red Hillbe tart, hogy bosszút álljon a rendőrökön, akik annak idején elkapták.

Minden szép fekete és fehér, ugye? Mániákus gyilkos ámokfut, a rend tisztes őrei igyekeznek az útját állni. Hát nem. Csak rövid időnek kell eltelnie, hogy egész Dánia mindenestül bűzleni kezdjen. Jimmy sorra irtja a seriff kompániáját, de a szintén útjában álló Shane-t mégis életben hagyja. Valami nem stimmel. Hughes kezdetben úgy kezeli Jimmy figuráját, mint valami sorozatgyilkost egy komolyabb slasherből. Maszkszerűen torz arcával néma úthengerként megy végig a városon, a kiiktatására összegyűlt fegyveres redneckek (igen, a kenguruk földjén is van belőlük) levágott fejű csirkékként kezdenek rohangálni a megjelenésekor. Lassan aztán nyilvánvalóvá válik, hogy a Red Hill egy tipikus Clint Eastwood western kifordítása. Itt most nem a szótlan, bosszúálló pisztolyhős áll a történet középpontjában, hanem a mind érdemi harcra, mind menekülésre képtelen áldozatai.

Jimmy szerepében Tommy Lewis maga a testet öltött könyörtelenség és megtorlás. Egyébként sem az a szép ember, akinek láttán elolvadnak a nők (felidézve a közelmúlt egy másik revansfilmjét, a Machetét, megkerülhetetlen és tagadhatatlanul fontos kérdés merül fel: vajon ő, vagy Denny Trejo a rondább?), összeégett fizimiskáját látva pedig minden szépségszalon tulajdonos felkötné magát. És persze ez is része annak, hogy szinte misztikus alakká válik. Akárcsak a spagetti westernek hősei, ő is tévedhetetlen, célt téveszthetetlen, kinyírhatatlan, sőt, érinthetetlen (legalábbis a fináléig) bosszúóriás, aki a szeme sarkából, tükröződő felületekről is észreveszi a rá leselkedő veszélyt, és két vágás közt, látszólag lehetetlen módon, innen amoda kerül.

Leginkább a súlyosan apokaliptikus hangulatú Fennsíkok csavargója sejlik fel, már csak maga a város miatt is. Shane-en és feleségén kívül egyetlen egyszer sem találkozunk Red Hill olyan lakójával, aki ne a seriff társaságába tartozna. Mintha nem élnének itt ártatlanok, nők, gyerekek és öregek, csak erkölcstelen, gyilkos gazemberek, akik arra várnak ezen az istentelen helyen, hogy végre eljöjjön értük a kaszás. És el is jön. És csak akkor szólal meg, és akkor is csak egyetlen egyszer, amikor bevégezte a dolgát. De azzal az egy mondatával még utoljára jól picsán rúgja a nézőt, aki balga módon még mindig hinne a világ szépségében és jóságában.


 

17 komment

Címkék: western thriller filmkritika 5csillagos

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr532564252

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

The Man Who Laughs · http://trashneveles.blog.hu/ 2011.01.06. 18:44:00

Jó kritika egy alapvetően jó filmről bár, szerintem azért nem tökéletes (már csak azért is mert nagyon feltűnően merít a fentebb idézett Eastwood remekből), de nagyon jól rendezett és el játszott film. Ősőszeségében nekem kellemes meglepetés (mondjuk ez nem teljesen igaz, mert számítottam rá, hogy jó lesz révén még egy rossz Ausztrál filmet sem láttam) volt.

Nálam egy 7/10-et minimum megér.

Kár, hogy nem hozzák be itthonra.

Nostro · http://www.flickr.com/photos/terraflex/ 2011.01.06. 18:51:33

"rettenetes igazságát" :)
Nincs miért habozzak, már keresem is.

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2011.01.06. 19:37:08

az az érdekes hogy semmi új nincs ebben a filmben, sőt kliséhalmaz, mégis eszméletlen jó

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2011.01.06. 19:39:04

bár a legelején annyira karikatúra-ausztrál mindenki hogy ott röhögtem :)

RoFä 2011.01.07. 08:51:43

Aussie bashing! :)

"-Did you come here to die?
- No, I came yesterdie."

MickthePick 2011.01.07. 12:51:41

Danny Trejo. Nem "Denny".

Edgar 2011.01.08. 21:00:38

Megnéztem végre én is, ez tényleg nagyon fasza.

Áramvonalas Földműves 2011.01.08. 23:54:57

Azért erre a kritikára lehetett vna több időt szánni, kicsit elnagyolt és a túlzott lelkesedés viszi, hogy hűhadefasza, ne meg a nyers szövegezés se hozza meg a kedvet. Nem mintha ez baj lenne, csak ennél jobbhoz szoktunk a szerzőúrtól.

kaamir 2011.01.14. 17:37:31

Alapvetően tetszett, de azért nem ennyire.

Néhány beállítás már-már paródiaszerűen epikusra és komorra sikerült, főleg a zenével megspékelve.

Néha pedig erőltetett volt - mintha mindenki karba tett kézzel várta volna, hogy megöljék. A tetőn a mesterlövész pl. mi a faszra várt, miért nem lőtt?

Mintha nem tudták volna eldönteni, hogy realista legyen a film, vagy egy kicsit emelkedettebb.

Összességében egy 7/10.

Parraghramma. · http://torrance.freeblog.hu/ 2011.01.16. 19:12:00

@kaamir: "Mintha nem tudták volna eldönteni, hogy realista legyen a film, vagy egy kicsit emelkedettebb. "

Tökre jaja. Az egyetlen dolog, ami ezt a filmet a zsáner klisékkel sűrített, ragacsos mocsarából ki tudná emelni az pont az a vehemencia, amivel elmerülni igyekszik abban, de - ezt szabotálandó - Jimmy figurájának miszticizálása roppant esetlen, és inkább tűnik írói slendriánságnak.

"Néhány beállítás már-már paródiaszerűen epikusra és komorra sikerült, főleg a zenével megspékelve. "

Ezzel is maradéktalanul értek egyet, az erősen polarizált karakterek nyerseségét az általad említett pátosz hatékonyan kérdőjelezi meg.

:-/

Tom Bobb · http://tombobb.blog.hu 2011.01.17. 02:22:37

Ez egy velőtrázóan ostoba film, mely magán hordozza az összes olyan "gyerekbetegséget", amely már az első képkockáktól végigköveti a "mondanivalót". Szó sincs karakterekről, elveszik a logika, a józan ész - és természetesen az idő.

A szereplők még azelőtt lelépnek a vászonról, hogy egyáltalán észrevennénk őket - elvesztik valódi jelentésüket, nem emberek többé, csak szánalmasan megrajzolt játékfigurák, amolyan szörnyű kellékek ennek a "Rendező És Író Vagyok Egyben" fickónak a fejében, akinek a művet köszönhetjük. Senki sem cselekszik emberi módon, egyetlen normális, logikus reakció sem bukkan fel a filmben. Tele vagyunk olyan klisékkel, melyek ha ki lettek volna dolgozva, még megmenthették volna ezt a szörnyszülöttet, ámde rendezőnk (és írónk) nem vette a fáradtságot - szeretett volna szakítani a hagyományokkal, és sikerült is neki. Sajnos. Mert így nézhetetlen szemetet tár elénk.

Ami még érdekes, hogy az idővel is gondok vannak. Valahogy nehéz elképzelni, hogy ha órákig tart visszagyalogolni egy városba (nem fogok spoilereket csattogtatni), akkor vajon ugyanezen út később miért tart rövidebb ideig, és közben a többi szereplő vajon mit művelhet? Ülnek a földön és várnak valamire? Várnak a "gonoszra"? Mit művel addig Jimmy? Kóvályog a sötétben? Mert ahhoz, hogy főhősünk visszatérjen a városba, órák kellenek, és valahogy nehéz elképzelni Jimmy-t, amint eközben lepényt süt valahol a sivatagban, csak hogy elüsse az időt.

Egyszóval ez a kellemes időtöltésnek kikiáltott mű egy akkora szenny, amekkorát már rég láthattál. Nem azért pofázok itt, mert én jobbat tudnék, vagy mert csak jobb filmek léteznek, és ez lenne a legalja - de könyörögöm, srácok: nézzétek már felnőtt férfi szemével ezt a sok érdekes nemi idenditásút, amint hangosan finganak, hörögnek, bukdácsolnak, miközben bújnak a sötétben, kezükben fegyver, és nem lövik le a lámpafénytől elvakított Jimmy-t! Miről van itt szó? Ez nem egy (filmben is többször emlegetett) Terminátor - ez csak egy ember!

Ezt a művet nem egy olyan ember írta, aki maga jár le a boltba vásárolni. Semmit sem tud az életről. Rendező/írónk egy olyan vilkágban él, amely nem létezik. Nem ez a baj. Csak ne akarja bemagyarázni nekünk, hogy ez a világ létezik!

agymosott.blog.hu

mesko 2011.01.17. 19:10:04

na én is megnéztem..hmm, hát..öö..izé..ne, ha ez tetszett valakinek, akkor ok..
én meg nem muszáj mindegyik filmnél jártassam a pofám..., de 5 csillag???
jól van, na..ti tudjátok:)

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2011.01.23. 18:46:05

Tipikusan namajdénmegmutatom mindentbele-elsőfilmes film. Az a párduc, mint az abók lelke, meg milyen naiv már? 6/10

Daenerys 2012.01.22. 18:14:31

Faszomér' nem tudtak a Vérebnek is ilyen jó maszkot csinálniM?

Kisvárosi Fojtogató 2013.02.25. 18:59:01

Hát ez igazándiból igen-igen tré film, nem érdemes rá időt pocsékolni.

szkristof92 2013.10.19. 16:23:19

Nem értem, hogy a kommentszekcióban mit rugdalják ezt a filmet, igen nem hoz semmi újat, de cserébe a kliséket rohadt élvezetesen pakolja egymás után. Mondjuk a párduc tényleg nem kellett volna bele.
süti beállítások módosítása