Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

The Walking Dead 1x05-06 – Wildfire, TS-19

2010.12.16. 08:40 Freevo

Véget ért az AMC zombis sorozatának első évadja. A csatorna időbeosztása és a készítők egyéb elfoglaltsága miatt csonkára, hat részesre sikerült felvonásról nehéz véleményt alkotni, hiszen az egész nem volt több, mint egy elnyújtott expozíció. Nem segít az sem, hogy az epizódok hullámzó színvonalon teljesítettek, nyilvánvalóvá téve, hogy az írók nem találtak még fogást a matérián.

 

Az elsietett történetszálak és az erőltetett mondanivalók közepette elvesztek a karakterek, ami a legegyértelműbben az ötödik részen, a Wildfire-ön tükröződött. Amint hiányzott a történet vezérfonala, a szereplők képtelenek voltak elvinni a hátukon a show-t. Pedig nagyszerű jellemtanulmánynak indult a darab: a remekül eltalált cold openek során folytatva ezúttal Rick beszél a CB-n Morganhez, illetve inkább magához. A szavaiból remény és elkeseredettség sugárzik, ezzel felütve az epizód hangulatát. Andrea gyászolása Amy felett szívbemarkoló, de még őt sem sikerült megismerni eléggé ahhoz, hogy azonosulni tudjunk a lelki tusájával.

A Shane-Lori-Rick szerelmi háromszög alakulása az egyik legelhibázottabb szála a sorozatnak. Lori sótlan, érdektelen, amin Sarah Wayne Callies fogalmatlan játéka sem segít, míg Shane-nek meglenne a lehetősége egy izgalmas, ambivalens, vívódó karakterré válni, de sem az írók képességei, sem Joe Bernthal alakítása nem elegendőek ehhez. Amikor fegyvert emelt Rickre, végképp elveszett a remény, hogy a barátja józanabb eszű komplementere legyen. Az írók az könnyebb utat választották, és antagonizálták Shane-t, az egész konfliktust faék egyszerűségűvé degradálva, hogy véletlenül se legyen kérdéses, kinek kell szurkolnunk.

Persze meg lehetne érteni Shane tépelődését, hiszen ismerjük azokat az eseményeket, amelyek következtében ide jutott (ezt az évadzáró még tovább árnyalja a cold opennel, amely igyekszik felmenteni őt). Érthető, hogy egyre labilisabbá válik, de ha az írók kisebb lépésekkel haladnának, könnyebben tudnánk azonosulni vele (vagy meg sem próbálnák árnyalni a karakterét, és legalább egyértelmű lenne a helyzet).

A nyögvenyelős és fantáziátlan szerelmi konfliktus mellett szerencsére egyre több teret nyernek a mellékszereplők is – miközben az érdektelenebbektől fokozatosan megszabadulunk. Norman Reedusnak és Jeffrey DeMunn-nak nem is kell nagy szerepet írni, képesek néhány mozdulattal vagy arckifejezéssel többet árnyalni a karaktereiken, mint mások egy egész rész alatt. Emlékezzünk Darylre, ahogy néma, elismerő biccentéssel búcsúzott Jimtől, illetve Dale-re, ahogy döbbent és szkeptikus arccal meredt Shane-re, amikor rajtakapta, hogy Rickre fogja a puskáját.

A cselekmény erőltetettségét ez sem feledteti, különösen zavaróak az olyan mondvacsinált konfliktusok, mint az a vita, amely során eldöntötték, hogy merre induljanak. A Shane által javasolt Fort Benning egyáltalán nem volt olyan messzire (100 mérföld), hogy ne lehessen arra tenni egy kitérőt autóval.

Hasonlóképp mesterséges a feszültségkeltés a fináléban is, Dr. Jenner megjelenésével. A járványkutató akár a Lostból is kiléphetett volna, hiszen a neki feltett kérdésekre olyan válaszokat ad, amelyek még több kérdést szülnek. A járványügyi központ high-tech jellege pedig annyira elütött a sorozat világától, hogy önkéntelenül is arra számítottam, magyarázatokat fogok kapni. Kizárólag Noah Emmerich bizalomgerjesztő és meggyőző alakításának köszönhető, hogy elsőre nem akadtam fenn ilyesmin.

Ez a kis kiruccanás a science fictionbe ráadásul nem is sikerült zökkenőmentesen. A mesterséges intelligencia egy beszélő számítógéppé degradálódik, funkciója azonban a cselekmény szempontjából nincsen, csupán ügyetlen szemfényvesztés. Nem illik a sorozat realizmusába, földhözragadtságába. Az epizód számos ponton megbukik a technológiai pontatlanságokon. Mi értelme egyáltalán üzemeltetni az AI-t, ha fogyóban az áram?  Egy MRI mióta csinál ilyen látványos 3D-s felvételeket? Hogy sikerült Jennernek a zárt berendezésbe benyúlni egy pisztollyal, és meghúzni a ravaszt anélkül, hogy az elektromágnesesség kitépje a kezéből a fegyvert?

Ilyen értelemben a TS-19 nem volt más, mint egy rettentő költséges filler: egységbe zárt a története, és stílusában, hangulatában egy egyalkalmas kitérőnek felel meg a sorozat zsáneréből. Az ilyen kísérletezések alapvetően üdvözlendők, hiszen a változatosságra szükség van, de ha céltalanok és ügyetlenek, akkor ki tudják zökkenteni az egész epizódot. A remeteségében lassan megkattanó tudós archetípusa még csak-csak működött, de az egyéb műfaji elemekről az sütött, mintha egy technofób találta volna ki őket. Darabontéknak nem áll jól a sci-fi.

A megmenekülés a központból a sorozattól méltatlanul erőltetett módon próbált izgalmat generálni. A korábbi, zombis összecsapásoknak köszönhetően lassan megszoktuk, és szinte el is várjuk, hogy egy ilyen jelenet a székbe szögezzen bennünket. Ehhez képest a katarzis teljesen elveszett a záró képsorokból, mivel az mivel az odáig vezető negyven perc is nehezen azonosulható, félresiklott volt. Bear McCreary egyre inkább kibontakozó zenéje mentette a menthetőt, ami, mondanom sem kell, sokkal jobban illett a jelenethez, mint a Wildfire utazásos montázsa alá véletlenszerűen beillesztett John Murphy-szerzemény.

Az egész finálén érződött a kapkodás, a sietős lezárás, és a kényszeredetten feltuningolt drámaiság. Hatásosabb lett volna, ha Jenner már az elején szembesíti azzal a vendégeit, hogy nem tudnak távozni az épületből. Ha erre a konfliktusra épült volna az egész epizód, az érdekfeszítő lehetett volna.

A The Walking Dead nagy hibája egyelőre az, hogy nem tud hosszú távon gondolkodni. Az epizódokon átívelő problémák vagy rosszul vannak kezelve (mint a szerelmi háromszög), vagy elkallódnak (mint Merle, akiről az öccse teljesen megfeledkezett). Az egyes részek tematikusak, van elejük, közepük és végük, valamint egy ehhez kapcsolódó mondanivalójuk. Ehelyett egészében kellene őket kezelni, és összefüggőbben, organikusabban építeni a cselekményt.

Talán ez a hat epizód csak arra kellett, hogy az írók felvonultassák a teljes eszköztárukat, megmutassák, mennyi minden rejlik a sorozatban. Így viszont a The Walking Deadnek nincs egy önálló hangja, tematikus vezérfonala, ezért darabjaira hullik. A következő, tizenhárom részes etapnak mindenképpen összeszedettebbnek kell lennie, hogy ne csak a kimagasló technikai megvalósítás, és néhány emlékezetes alakítás vigye el a hátán.

Egyéb megjegyzések: 

  • Az nagyszerű, hogy a feleségverő Ed és a neje viszonyát alaposabban bemutatták, mint a képregényben, de egy kicsit túlzásnak éreztem, ahogyan kitöltötte a halott férjén a haragját Carol. Lehet ennyire utálni valakit?
  • Ha nem lett volna elég a deus ex machinákból, sikerült az eddig leginkább csúcsra járatott feszültséget feloldani a leginkább légbőlkapott módon, amikor Carol előhúzta a zsákjából Rick gránátját. Tényleg ennyire képes Darabont írógárdája? Nem hiszem.
  • Megértem, Andrea miért akart a központban maradni, és megértem, Dale miért próbálta lebeszélni róla. De vajon Jacquinek hogy esett, hogy vele senki sem törődik? És ez csak egy példa a kapkodós írásra, ami ezeket a részeket jellemezte.

 

47 komment

Címkék: 3csillagos tévékritika zombie

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr942518500

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2010.12.16. 08:59:18

4ik rész: Jim kérte, hogy hagyják ott, nagyon tetszett.
Az, hogy azért álltak meg, mert elromlott a kocsi, aztán elbúcsúznak, és mennek a kocsijavítás nélkül az érdekes.
Főleg, hogy eleve Ferenc hűtőjét akarták, mondván, hogy anélkül el se indul, és elindult!!
Andrea gyásza, majd a hugán segítése sztem jó volt, főleg a horgászós jelenettel együtt.
Shane, mikor le akarta lőni a abarátját, nekem akkor vált kedvenccé, sztem emberi volt nagyon, hogy bár vége a világnak, ő mégis boldog volt, és ezt feldúlta Rick, ezt szerette volna kijavítani.
Ő a főszereplő nálam, meg Daryl, Rick majdnem felesleges...

5. Rick panaszkodik, hogy nehéz a túlélés, meg nincs remény?? hisz csak 2-3 napja csinálja a többiek 2 hónapja, végre kiderült...
Milyen hős az aki nyarvog?? Mert ez nem kétségbeesés...
Ismét Shane volt nagy, azzal, hogy erőszakoskodott, sztem ugyanazt csinálta mint a 4esben a lövéssel, próbál javítani a helyzeten, de nem a legjobb eszközökkel.
A zene jó volt az utcsó részben ismét.
Kérdés:
Mit súgott a doki?
Mi lesz a félkezűvel?
Mi van a négerrel és a fiával?!
Nincs rendes befejezése sztem se...

Rusznyák Csaba 2010.12.16. 09:07:40

Én csak azt remélem, hogy lesz valami értelme annak, hogy az utolsó részből ilyen ordas nagy sablont csináltak. Mert ugyan nem volt rossz, de nem világos, miért volt szükség erre a közjátékra - ugyanis az. Hacsak később nem lesz komoly jelentősége annak, hogy most már tudják: nincs segítség, nincsenek csapatok, nincsenek ellenszeren dolgozó tudósok.

@doggfather:
SPOILER!!!!!!!! (a képregény alapján)
Szerintem azt súgta, hogy mindenki bezombul a halála után, akár zombitámadásban patkol el, akár nem
Merle-lel kapcsolatban meg nekem van egy nagyon kellemetlen gyanúm: hogy majd belőle csinálnak Governort - bár az még (elvileg) messze van, és ne legyen igazam.

froggman 2010.12.16. 10:24:00

Mit súgott a doki ötletem:

Szerintem azt, hogy az asszony terhes. (lehetséges konfliktus: a kora alapján akkor fogant, amikor a Sheriff kómában volt, azaz nem az övé)

Edgar 2010.12.16. 12:38:14

Nagyjából egyetértek a kritika csalódott hangnemével. Asszem túl nagy lehetőség volt ez a sorozat a korszakalkotáshoz, és a készítők beijedtek a mérföldkő szereptől. Most utólag visszatekintve a többi rész sem tűnik nagy dobásnak, leszámítva az elsőt, ami nagyon jó. A többi... nem rossz, nem rossz, de ebben az anyagból többet lehetett volna kihozni.

Mit mondott az orvos Ricknek? Nekem is megvolt a feleséged.

Oidipus Prime · http://oidipusprime.blog.hu/ 2010.12.16. 13:47:33

Szerintem a doki azt súgta: Inkább olvasd a képregényt mert sokkal jobb!

Pont tegnap éjjel hoztam be a lemaradásom benne, vizsgára készülés helyett... De megérte. Baromi mindfuck a cucc.

gibson 2010.12.16. 16:29:55

Élvezettel olvastam a "szakértő" kritikákat, nekem ugyanis - laikusként szemlélve a sorozatot - az itt felsorolt hibák töredéke tűnt csak fel. Mondjuk ehhez hozzátartozik, hogy mindent imádok, ami posztapokaliptikus, tehát a szakmai hozzá nem értésem mellé erős, a műfaj iránt érzett elfogultság is társul :) Ez a kettősség viszont azt eredményezte, hogy a sorozat nálam 2010 tv-s (jobban mondva torrentes) fénypontja volt, nem hiszem el, hogy majdnem egy teljes évet kell várnunk a folytatásra.

Az utolsó rész viszont már nekem is kicsit sok volt. A faszi ott dolgozik lent a mélyben, ki tudja, hány hónapja, megjönnek hőseink, és másnap délelőtt gyakorlatilag kifogy az üzemanyag az egész kócerájban. Teljesen hihető. Beszélő számítógép vezérli az egész központot, de azért a bojlereket a teljes megsemmisülés előtt 12 órával még fullon járajta, és a légkondit is csak 1 órával a robbanás előtt kapcsolja ki. Napkollektor, szélenergia, neadj'isten biciklivel működtethető áramfejlesztő, az nincs, kizárólag benzint fogyaszt az egyébként ultramodern épület. Ahol az alsó, számítógéptermet vezérlő ajtó egy atomtámadásnak is ellenállna, de a liften egy emelettel feljebb jutva már csak egy vékony, akár kézigránáttal is kirobbantható üvegfal állja az ember útját.

Az MRI-s rész is feltűnt, nem csak az, ahogy a végén átlőtte az illető fejét, ami egyszerűen nevetséges, de már az is furcsa volt, hogy egy lázas beteg ember hogy képes 2-3 órán át mozdulatlanul hanyatt feküdni, mert a gyorsított felvételt nézve, úgy emlékszem, egy millimétert nem mozdult a feje a csajnak. Aki persze a felesége volt az orvosnak, ki más...

gibson 2010.12.16. 16:33:08

Arról nem is beszélve, hogy a tudós faszi, amikor megérkeznek, figyelmezteti őket, hogy bánjanak csínján a meleg vízzel, csak azt nem értem, minek, nem mindegy, hogy másnap reggel tízkor, vagy fél tizenegykor robbannak föl a picsába?

Edgar 2010.12.16. 17:01:56

A sorozatnak megvolt az esélye, hogy a világ legjobb zombifilmje legyen, egyszerűen azért, mert rengeteg idő állt rendelkezésére mesélni és karaktereket építeni. Ehhez képest a történetet elrontották a hiteltelen hülyeségekkel, és alig kaptunk pár kiemelkedő karaktert, és azok sem voltak eléggé kidolgozva.
Összehasonlítva a Gengszterkorzóval, ahol a főbb 10-12 karakter mindegyike, i mean mindegyike (!) gecijó (és mintha ez nem lenne elég, még behoznak a végére egy elképesztő groteszk félarcút), a Walking Dead ebből a szempontból eléggé mélyen repül.

walter white 2010.12.16. 18:00:15

ugyis mindenki megnezi a masodik evadot aki ezt a hat reszt megnezte :)
mult heten volt hir, hogy elbocsajtottak a sorozat irot, bizalmunk a masodik evadban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2010.12.16. 18:57:47

Azért lássuk be a pilot volt nagyon erős, meg az "előérdeklődés", de a 2ik résztől már nem volt ez olyan jó, ha a kritikákat, meg a hszeket is megnézzük nekem nagyon úgy tűnik...

gothmog 2010.12.16. 19:55:45

Mit súgott a doki? Szerintem információkat arról, ki a felelős a helyzetért. És hogy hol van az illető.

Edgar 2010.12.16. 19:58:36

Amikor az orvos odasúgott Ricknek, az lett volna jó húzás, ha Rick utána lefejeli, mint Zidane Materazzit.

onlyzerosandones 2010.12.16. 22:06:20

Már a Vatosnál félrecsúszott az egész. Öregek otthona a zombiktól nyüzsgő Atlantában? WTF? És azóta sajnos csak egyre mélyebbre süllyed a színvonal. Ott a tonnányi kiváló alapanyag a képregényben, nem értem, miért kell ismét egy gagyi Lostot kreálni.

Áramvonalas Földműves 2010.12.17. 09:23:06

@Edgar: Hát az első mondat a sorozatok többségére igaz:) Sőt a második is:D Nekem 1 sorozat se tudja felkelteni az érdeklődésem,h kibírjak több részt sajna:(

Rusznyák Csaba 2010.12.17. 09:48:43

Azért azt ne felejtsük el, hogy a képregényt sem az első "évadja" (azaz tpb-je) miatt szerettük. A sztorinak és a karaktereknek szükségük van egy kis időre, hogy kiforrjanak.

Edgar 2010.12.17. 09:54:48

@Áramvonalas Földműves: pedig tényleg a sorozatokban van ma jó mesélés. Pl. a 2-3 órás filmek szerintem nem azért kapnak oscart, mert olyan kurva nagy eposzai lennének a világ filmművészetének, hanem mert ennyi idő alatt már el lehet mondani jól egy történetet.

És igen, rengeteg sorozatból lehetett volna a világ legjobb zombifilmje:)

doktor.dikhed 2010.12.17. 13:35:44

@Rusznyák Csaba: Az első tpb-t 3 részben le lehetett volna (sőt kellett volna) zúzni. Esetleg 4-ben...

Áramvonalas Földműves 2010.12.17. 15:00:30

@doggfather: Najó helyesbítem, hogy az olyan sorozatok, amikben a részek összefüggnek, azt nem tudom nézni. Kivétel talán A birodalom, ha az sorozatnak számít. Nem értem miért nincs itt amúgy több trier, ahogy a nép önkényes faszverésnek tartja a geekek geekségét, úgy a geekek önkényes faszverésnek (indulattal méghozzá) tartják Triert meg Tarr Bélát.na most jólmegmondtam a tutit.

@Edgar: Kíváncsi vagyok melyik sorozatokra gondolsz. Ha ajánlasz /ajánlotok pár olyan sorozatot, ami nem 94 évad és olyan szemtelen, mint a Lost, akkor lehet beneveznék párra és megtudhatnám én is mi a jó:) Nekem folyton animéket ajánlanak ilyen paraméterekkel, de félek nem nagyon érteném. Sztem van azért abban illúzió,h mi itt K.Euban értjük az animét, de persze lehet csak én vagyok setét ehhez.Nyilván nem a vándorló palotára gondolok, de nekem már a Paprika se volt 2X2.

mesko 2010.12.17. 21:56:02

Wildfire

nekem bejött, annyira kevéssel mondtak sokat:)
tetszett Amy halála és átváltozása zombivá, és a nővére virasztása, imádtam.
sajnáltam Jimet, de nagyszerűen maradt le a csapattól, ugyanúgy a latinok helyben maradása is ok volt, hisz ők erről híresek, hogy a családdal maradnak, mégha megdöglenek akkor is..nincsenek nomád szokásaik.
Shane gesztusa abszolút érthető volt, hisz Rick provokálta ki, amikor azt mondta neki, hogy nem így gondolná az egész dolgot, ha az ő családjáról volna szó, na pont itt volt a bökkenő, mert mielőtt Rick megtalálta volna őket, bizony Shane azt képzelte, hogy Lorikáék már az ővéi, sőt az asszonyt magáévá is tette, tehát rossz megjegyzés volt Rick részéről, s hiába próbálta már simítani a beköpését..tehát Shane reakcíója tök normális, mint ebben a részben, mint az utolsóban.
Glenn kitőrése is perfekt volt, meg aztán Lorika nagy beszólása is: It's what people do- ó, na ne mond..bár tényleg ez a lényeg, hogy hogyan lehetséges ilyen helyzetben emberként viselkedni.
aztán a csapat ugye elindul a CDC épülete felé, hát mi is így szoktuk, egy páran megyünk 1001 kocsival, hogy nehogy ne férjünk el:)), ezt én soha nem értettem igazán nálunk sem, nemhogy a filmben, ahol azért gondolom ügyelni kéne a benzinre, de Amerikában ez nem gond..ok, de most minden benzinkút tele van zombival..hát nem tartom ezért okos dolognak:), na de nem baj, majd biztos megszivnak valahol egy slagot:)
Sunshine zene, a végén egypár zombicska, hatalmas fény, stb.- jó volt ez a rész, nem bántom.
azért nem szeretném a Lost-hoz hasonlítani, bár Ricket vehetném Jacknek, aki azt hitte mindig magáról, hogy neki, de csakis neki a kutyakötelessége a csapatot megmenteni, Daryl lehetne Sawyer akit előre rossznak hisz az ember, stb...nem szeretném ezt semmiképp sem.
pont azt szerettem, hogy hangsúlyozták, itt nincs főnök, itt mindenki szabadon dönthet: megy vagy marad!
ez csak az 5-dik rész, na majd a fináléhoz holnap szólok hozzá, és ott nem leszek ilyen kedves:)

chuck-d 2010.12.17. 22:04:52

várni kellett a cikkre, de legalább nem laposodott el, mint a sorozat a végére. jó a kritika, nagyjából egyet is értek vele, nem is tépném a szám felesleges elemzésekkel. persze nem azt mondom, hogy rosszak az utolsó részek, de összességében pont annyira esett vissza, hogy ne legyen kiemelkedő, ami már a várakozáshoz és a kezdetekhez képest sokaknak elég lehet a csalódáshoz. ebben benne lehet a főbb karakterek kissé sablonba hajtása, és talán a casting. valahogy a Golden Globe sem emelt ki senkit ilyen téren. pedig ha mondjuk Reedus játszotta volna Rick-et, és hagyják is árnyalni a karaktert már segített volna valamit. de sablonokkal operálni, giccses meglepetésekkel lezárni fordulatokat, fillerrel zárni alapból nem jó. főleg, ha csak hat részt csináltak egy évadnak, szóval azért a lényegi dolgokat nem lehet a színészek nyakába varrni.

a doki a fülébe azt súgta !SPOILER!, hogy mindig is beindították az egyenruhás férfiak, és ha a rendező is beleegyezett volna, egészen MÁS fordulatot is vehetett volna a sorozat.

mesko 2010.12.17. 22:16:37

@chuck-d: nem ezt súgta, na figyelj engem holnap, mert beírom én becsületesen, mégha kimoderálnak akkor is:D
légy résen..nem lesz azért olyan durva, már lehíggadtam, de tudom biztosra mit súgót a doki!

mesko 2010.12.17. 22:20:06

@chuck-d: másképp amit te hallottál, ebből a sugásból az se semmi:D

chuck-d 2010.12.17. 22:24:29

@mesko: na mi van csaje, egyszerre repültünk rá? :]

amúgy pont ez, hogy tolnak ilyen realitásba hajló dolgokat, mellé meg belepakolják a sablonos fordulatokat meg az überdrámázást. Shane reakciója is érthető, persze, de annyira túljátszatják a színésszel, hogy ő most ezzel hú de gonosz. mondjuk attól még, hogy megértem még nem lesz szimpatikus, mondjuk tetű sem.
azért az, hogy a mexik nem szeretnek vándorolgatni túlzás, náluk határ a csillagos... lobogó. :]

chuck-d 2010.12.17. 22:33:32

@mesko: végül is Rick arckifejezését nézve azt is súghatta, hogy a madarastecsóban félárét van most a grillcsirke, ropogtasson helyette is el egy szárnyat.

skaven 2010.12.17. 23:00:56

en mar a masodik reszt sem neztem meg, az elso is unalmas es eroltetett volt, tele ostobasaggal. pedig nagyon vartam, nagyon remenykedtem benne hogy lesz vegre egy jo kis zombis cucc.

mesko 2010.12.17. 23:28:17

@chuck-d: :D, ja, egyszerre csaptunk le rá.

nálunk a srácok úgy berúgtak mint az albánszamár, ülnek a földön egy-egy üveggel a kezükben, kb mint Rickék a CDC épületében..erről jutott eszembe a Walking Dead, s gondoltam, én mint egyetlen józan ember neki fogok olvasni és kommentelni, mert ahogy elnézem hosszúra sikeredett itt is az este:)

na, pl azt nem értettem az utolsó részben, ha tudta a doki, hogy csak egy nap van hátra és ez lesz az utolsó vacsi, akkor miért csinált analízist, nem?
a doki azt súgta Ricknek:- te, ez a hülye, kibaszott papagáj forgatókönyvíró rávett engem, hogy azt mondjam: a szinapszisok azok elektromos impulzusok, mikor minden pancser tudja, hogy a szinapszisok azok sejtek közötti konexiók..tehát ilyen fasza doki vagyok én:), és nyugi Rick, mert ki lesz rúgva a gyönyőrűség, mert biztos logótt a suliból, s ti meg kurvára menők lesztek a második évadban, most úgy csinálok, mintha megmondanám neked, hogy innen hová menj..

ez az igazság, lábbal volt írva az utolsó rész..ezért a forgatókönyírónak jár a következő megszokott kis találoskérdés:
ha feldobják fekete, s ha leesik nem lát semmit?, mi az?
picsa a szemére!

Edgar 2010.12.18. 02:46:10

@Áramvonalas Földműves: A Trier-féle Birodalom zseniális, de ahhoz hasonlót nem tudok ajánlani, mert szerintem nincs.
Nem vagyok nagy sorozatnéző, elmondom mi tetszett azokból, amiket láttam és ami most eszembe jut, és esetleg másoknak is tetszhet.

DEXTER - csak a jók mennek el, a rosszaknak viszont segítünk elmenni. Az első 2 évad fasza. A többi sem rossz, de inkább csak rajongóknak való.

GENERATION KILL - hogy más szemmel nézd az iraki háborút. Egyévados, megtörtént eseményes minisorozat, A bombák földjén elődje, csak sokkal jobb.

DEADWOOD - realista történelmi western nyakatekert és korhű dialógusokkal, gyilkos humorral. 3 évad az egész, nekem nagyon bejött, főleg az első kettő.

CARNIVALE - jó és rossz mágikus összecsapása és egy freak cirkusz vándorlása a nagy depresszió elsivatagosodott éveiben, Lynch se csinálhatta volna jobban. Úgy emlékszem, 2 évad az egész.

SHERLOCK - a nagy detektív okostelefonnal és nikotintapasszal császkál a mai Londonban. Öszvissz 3 rész egyelőre, érdemes megnézni.

BOARDWALK EMPIRE - ez friss élmény. Gengszterek és korrupt városvezetők ölnek, halnak, szeretnek az alkoholtilalom idején. A sztoriban semmi extra, de a karakterek eszméletlen jók. Mondjuk egyébként is szeretem ezt a korszakot.

PRISON BREAK - Ezt a sorozatot nagyon elkúrták, ezért csak az első évadot szabad megnézni, de az tényleg izgalmas.

24 - ezt nem kell bemutatni, Jack "Dammit" Bauer folyton megment mindenkit, a haláluk árán is. Annyi évadot kell nézni belőle, amennyitől még nem rókázol CTU-telefonhangon. Nálam az 5.-nél következett be, de utána még kettőt becsületből megnéztem.

LIFE - A rendőr 12 évig ártatlanul ül a sitten, és emiatt kicsit őrült, de dúsgazdag lesz, és ki kell derítenie, ki juttatta rács mögé. A főszereplő karaktere viszi az egészet, az első évad jó, a második sokkal gyengébb, érthető, hogy abbahagyták.

JUSTIFIED - anakronisztikus westernhős egy mai déli kisvárosban. Timothy Olyphant does it again. Várjuk a következő évadot.

Ideiglenesen megszakítva:

THE WIRE - ami Ben Afflecknek Boston, az David Simonnak Baltimore. Érzed a várost. Intelligens, nyers sorozat, ahol tényleg törődsz a szereplők sorsával. Két évadot láttam belőle, de meg fogom nézni a többit is.

BREAKING BAD - ez is egy jól megírt, erős sorozat, de egyelőre csak egy évadot láttam.

OZ - börtönbrutál. Csak részeket láttam belőle, de nagyon tetszett, egyszer majd megnézem az egészet.

Betervezve:

BAND OF BROTHERS - partraszállás előtti feszültség a II. véhá vége előtt. Egy részt láttam belőle véletlenül a tévében, megfogott, csekkolom a többit is.

mesko 2010.12.18. 10:07:57

@Edgar: istenem, de sok jó szériát vonultattál fel, van amit nem láttam..bizony, az OZ milyen?, olyan jó börtönös?, mióta olvastam Charriere-nek a Papillon-ját, azóta nagyon vonzanak a börtönös témák, rendesen felcsillan a szemem ha valami ilyesmi van..franc tudja miért, de nagyon élvezem:)

gibson 2010.12.18. 13:52:07

@mesko: az OZ a legjobb börtönös sorozat EVÖR (na nem mintha olyan sok lenne rajta kívül). Izgalmas, érdekes, néha humoros is, ultrabrutális (majdnem minden részben kinyírnak valakit), ja, és persze HBO. Nagyon ajánlom, ha szereted a börtönös dolgokat!

mesko 2010.12.18. 18:03:55

@gibson: köszi, nem tudtam, hogy ez egy jó börtönös sori, nincs nagy tapasztalatom a börtönös filmekkel kapcsolatosan, de láttam egy párat, és az mind jó volt..pl. a Prison Break is nagyon tetszett, bár az is leromlott a vége fele.
mindenesetre nekem OZ-ról Dorothy szökött be, nem a börtön:)
ugyamúgy a múltkoriban meglátogattunk egy börtönt, vagyis már nem működik, csak turistáknak, és mindenki el volt szörnyedve, de én még a rácsot is rájuk csaptam, meg felültem a pricsre is..nem riadtam meg egyáltalán, pedig fura egy hely volt:)

Áramvonalas Földműves 2010.12.18. 22:12:26

@Edgar: ejha. igyekszem majd belenézni vmelyikbe:) Köszi!

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2010.12.20. 13:21:23

@Edgar: és ne feledjük, minden sorozat rocknrolláját, Hank Moodyt!
kaliforgia!!!

Edgar 2010.12.21. 00:08:18

@mesko: Nem véletlen a Dorothys párhuzam, Smaragdvárosnak hívják azt az épületszárnyat, ahol játszódik, és egy idealista aligazgató vagy mi egyfajta mintabörtönt akar csinálni azon a részlegen. De Gibson elmondta a lényeget. Azt hiszem, 13 évvel ezelőtt, amikor az OZ-t csinálták, nem nagyon volt ilyen szókimondó, brutális és színvonalas sorozat a környéken.

@doggfather: Többen ajánlották, főleg csajok, de még nem láttam.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2010.12.21. 09:28:05

@Edgar: főleg csajok??
Érdekes, mert a csávó, sztem, minden férfi álmát éli. :D

Edgar 2010.12.21. 18:29:41

@doggfather: Ja. Hogy nekem biztos tetszene. Majd meglátjuk:)

gibson 2010.12.21. 19:40:19

@Edgar: a Californicationt én is ajánlom melegen!

gibson 2010.12.21. 19:41:46

@gibson: mármint, nem vagyok meleg, egyszerűen csak ajánlom! :D

walter white 2010.12.21. 20:24:32

@Edgar: BREAKING BAD - ez is egy jól megírt, erős sorozat, de egyelőre csak egy évadot láttam.

mivel en (walter white) vagyok a foszereplo, ajanlom, hogy mihamarabb nezd meg a 2. es 3. evadot is :) mert igencsak felfele ivel.

lasd itt :)

geekz.blog.hu/2010/04/10/breaking_bad_3_evad

akik nem ismerik: a helyszin uj-mexiko, a fohosunk egy jobb karrierre erdemes kozepiskolas kemiatanar, akinek van egy tinedzser fia, egy varandos felesegge, valamint egy frissen diagnosztizalt tudorakja. egyszer elkiseri a sogorat (aki a drogkommando tisztje) egy helyszinelesre ahol tobbek kozt egy rakat keszpenzt is talalnak. ekkor jon a hihetetlen otlet: a gyors es oriasi haszon erdekeben egy junkie ex-tanitvanyaval (a masik foszereplo) metamphetamint kezdenek kesziteni es terjeszteni, mert ugye kell majd a penz ha ot legyozi a betegseg, a csaladjanak elni kell valamibol.

ez nagyjabol az elso resz, a felutes :)

a masodik reszben mar hullaelsavazas van.

fekete humor, izgalom, drama, es egy ember erkolcsi zuhanasa. 5 csillag.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2010.12.21. 20:38:12

justified is jó volt, mmint az első évad tavaly, második még nincs.

mesko 2010.12.22. 01:43:49

Justified az nagyon tetszett, vajon lesz még?
Breaking Bad-et nem ismerem..de már startból jól hangzik:)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2010.12.22. 08:24:42

@mesko: Úgy tudom, hogy januárban érkezik a második évad.

mesko 2010.12.22. 17:41:16

@doggfather: köszi:), akkor nézzük!
süti beállítások módosítása