Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

The Mexican Stand-off #18: Horváth Henrik

2010.12.03. 08:00 Santito

Képregényes interjúsorozatunk folytatódik, és bár sajnálatos módon a Galaktikomix megjelenése határozatlan időre eltolódott, azért minket még mindig főként a szerzők érdekelnek, akik az antológiában jelentek volna meg, így most a reflektorfényt Horváth Henrikre (és részben Árva-Szabó Péterre) irányítjuk, hogy megtudjuk hogyan lehet a javunkra fordítani az alvászavarunkat, hogyan kell kihúzóként a neten keresztül munkát találni és mit keres az esküvői tortán a kutyaszar. Instant felvilágosodásért katt a továbbra!

- Először talán egy rövid bemutatkozás azon olvasóink kedvéért, akik esetleg még nem hallottak volna rólad vagy nem találkoztak a munkáiddal…
- Sziasztok! Horváth Henrik vagyok, 37 éves amatőr terrarista. Szolnokon lakom. A lányom szerint feledékeny vagyok (ami teljesen igaz), a barátnőm szerint nem jó irányból eszem az almát.

- Hogyan kerültél először kapcsolatba a képregénnyel ? Mi volt az első képregény, ami valaha a kezedbe került ?
- A legelső képregény amire emlékszem egy Asterix volt az IPM Junior Alfában. Ezen kívül a szokásos '80-as években megjelent képregényeket olvastam, gyűjtögettem én is.

- Első látásra szerelem vagy előtte más önkifejezési módokat is kipróbáltál ?
- Nem első látásra szerelem. Második látásra sem. Különösebben szerelemnek sem nevezném. Számomra az egész csak időtöltés. Volt egy időszak, amikor nagyon súlyos alvásproblémáim voltak, konkrétan 2-3 órát aludtam naponta. Már sírni sem tudtam a fáradtságtól, de aludni nem tudtam. Akkor szoktam rá az éjszakázásra. Az alvászavar elmúlt magától, de a meló megmaradt. Most már alhatnék is, de elvesztegetett időnek tartom.


- Milyen hatások befolyásolták a stílusodat, mi a munkamódszered és milyen anyagokkal dolgozol ?
- Nincs saját stílusom. Nagyon keveset rajzolok és amit mégis, azt mindíg teljesen különböző stílusban készítem el. A munkamódszerem pofonegyszerű, leülök és teszem a dolgom. Ha digitális úton dolgozom, akkor Mac+Wacom kombó, ha analóg módszerrel (ami nagyon ritka), akkor bármiakármilyen tus és toll-ecset eszközöket használok. 



- Miket szoktál olvasni és nézni, honnan szerzed az inspirációt ?
- Össze-vissza olvasok mindent, gyakran válogatás nélkül. Felsorolásként csak néhány a kedvenc íróim közül: Stephen King, Stanislaw Lem, Isaac Asimov... Általában egész nap nézek :-) , de ha monitor a irányába nézek, akkor azon nagyon gyakran megy westernfilm.

- Milyen utat jártál be eddig és mik voltak ennek szerinted a legfontosabb állomásai?
- Ez egy hosszú unalmas történet lesz :-D Jó régen kezdődött (akkoriban néhány éve könyvillusztrátorként dolgoztam), amikor is az a kolosszális ötletem támadt, hogy szabadidőmben képregényeket fogok színezni. Szépen nekiültem az internetnek és az összes képregénykiadó címét, elérhetőségét összegyűjtöttem amit a gugliban megtaláltam. Jó sok volt. Elküldtem kb 250 levelet és legalább 350 e-mailt. Összesen 2 választ kaptam :-) Az egyik elutasító volt, a másik pedig munkát ajánlott, illetve azt, hogy dolgozzam ingyen és így próbáljak rutinra, ismeretségekre szert tenni. Na, ezt én akkor teljesen elfogadhatatlannak tartottam.
- Aztán egy alkalommal véletlenül ráakadtam eg y oldalra, ahol álláshirdetéseket, megbízásokat találtam. Szépen elkezdtem írogatni rájuk, és rá kellett döbbennem, hogy nemhogy fizetős, de ingyen munkára sem nagyon akartak alkalmazni :-) - Aztán mégiscsak kaptam megbízásokat innen-onnan, aztán újra és újra. Nem különösebben tartottam számon eddig, hogy kinek-mit-mennyit melóztam, de úgy néz ki érdekli a népeket az ilyesmi, ezért összebrusztoltam egy listát az eddigi publikált munkáimról és/vagy kiadóiról. - Tessék megbecsülni, nem volt egyszerű 5 évre visszamenőleg kikeresni minden szirszart, bár szerintem így sem teljes. Tehát minden ömlesztve-rajzolóként-kihúzóként-színezőként közreműködtem a : Panel, Nero Blanco Comix, Galaktika, Pinkhell, Füles Évkönyv, ZAP, Tomster Hihetetlen Kalandjai, Mátyás Antológia, besegít ettem a Képes Kiadónak itthon, külföldre dolgoztam az Image, Good Cat/Bad Cat, Arcana, Alterna Comics, Radio TAK/Local Act Comics, Brain Scan Comics, Earthbound Comics, Dimestore Productions és még néhány nem publikus kiadóknak.


- Mi idehaza nyilván a magyar munkáiddal találkozhattunk, mondanál konkrétan néhány külföldi képregénycímet, amin dolgoztál és milyen minőségben (rajzoló/kihúzó/színező)?
- A teljesség igénye nélkül néhány cím: Risers minisorozat (kihúzás, borítószínezés, tónusozás, Alterna Comics), Winter War minisorozat (kihúzás, borítószínezés, tónusozás, Earthbound Comics), Tales of the Star Light Drive-in (kihúzás, Image), Serial (borítókihúzás és -színezés, Brain Scan Comics)...


- Mi volt számodra eddig a legértékesebb elismerés, amit a munkádért kaptál ? 

- Újabb felkérés egy leadott munka után.

- A szívednek legkedvesebb műveid ?
- Minden olyan képregényt, amin ilyen-olyan formában dolgoztam, kedvelek.

Ennél a pontnál megidézzük a Galaktikomix antológiába Henrik által rajzolt, Art of Noise munkacímen elkezdett képregény forgatókönyvíróját, Árva-Szabó Pétert (akit többen inkább nickjén, weapon x-ként ismernek és már készült vele interjú a sorozat keretében), hogy felfedjen nekünk pár műhelytitkot a Vas világ a rend készítéséről.


- Dióhéjban és spoilermentesen mi a Vas világ a rend sztorija és hogyan született az alapötlet?
- Talán a sztori annyira nem is jó szó, inkább csak szituációnak nevezném. Egy alternatív jelent igyekszünk bemutatni, ami görcsösen kapaszkodik a múltba, és ellenáll mindenfajta innovációnak, a modernséget pedig két kézzel igyekszik kigyomlálni a hétköznapokból. A hatalmon lévők nem csak azt deklarálják, hogy minden ami jó, és előrébb viszi a társadalmat, az a múlt értékeiben gyökeredzik, hanem kinyilvánítják egyúttal, hogy az ezzel ellentétes, újító törekvések üldözendőek. Az 1984 és az Equilibrium után szabadon természetesen itt is az emberi szellem csapdába ejtése a cél, de a módszer azért külsőleg különbözik, hiszen nem a nihilizmust akarják az emberekbe táplálni, hanem egy olyan értékrendet erőltetnek, mely egyébként ténylegesen bárki épülésére válna. Vannak persze ellenállók, akik sajátos módon éppen azt a popkultúrát védik tűzzel-vassal, ami ellen olyan sikk manapság kikelni. Képzelj el egy olyan világot, ahol a technót kell védened a népdaloktól.
- Az ötlet egyébként nagyon régi, még 2006 körül írtam a forgatókönyvet egy Rohamos pályázatra. Aztán persze azt a pályázatot is törölték, mintha sosem lett volna. Utána porosodott kicsit a dolog, majd a Galaktika hívószavára előcsalogattam a fiók mélyéről. Aztán persze kiderült, hogy ez a pályázat is megy a levesbe. Remélem nem valami rossz csillagzat alatt született a képregény.

- Honnan ismered Henriket és miért éppen őt kérted meg, hogy dolgozzon veled ezen a képregényen?
- Henriket lassan 5 éve ismerem a k.net kapcsán, még Szabó Zoli ajánlotta őt rajzolónak. Az első közös munkánk után folyamatosan tartottuk a kapcsolatot, és valamikor 2007 körül neki is állt megrajzolni ezt a képregényt, de aztán félbemaradt a dolog. Sosem gondolkodtam más rajzolóban. Miután a Rohamos pályázat befuccsolt, egyből Henrik jutott eszembe, és mivel ő is megszerette a sztorit, teljesen természetes volt, hogy egyszer összehozzuk majd. A Galaktika csak apropót adott a dolognak.


- Milyen problémákkal találtátok szembe magatokat, így hogy egy pályázatra kellett felkészülnötök?
- Az első probléma az volt, hogy a pályázat első fordulójáig Henrik gyakorlatilag semmit nem tudott foglalkozni a dologgal, márpedig le kellett adni vázlatokat és oldalterveket is. Hála a magasságos MSN messengernek és lustaságomnak, valami ezer éves skicceit össze tudtam kotorni a merevlemezem legmélyebb bugyraiból, és azokat küldtük el. Nagy blöff volt, de bejött. Onnantól kezdve folyamatosan gond volt Henrik akut időhiánya. Piszok nehéz ezt szerelemből csinálni, pláne annak aki meló mellett rendszeresen vállal egyéb munkákat is. Minden tiszteletem H-nak, hogy be tudta fejezni. Probléma volt még a szöveggel is ezen kívül, mert még mindig nehezen lövöm be, hogy mennyi betűt bír el egy ol dal, márpedig a képregényt nem lehetett széthúzni a végtelenségig, ezért nekem kellett erőteljesen ritkítanom. Ez egyébként nyilván általános írói betegség. :)
- Persze mindezek a dolgok eltörpülnek amellett, amivel az elmúlt időszakban kellett szembenéznünk: hiába készültünk több, mint egy éven át, most meghiúsulni látszik az egész. Azt hiszem, ez eléggé taccsra tett mindannyiunkat, nem tudjuk még, hogyan tovább. Abból a szituációból, hogy kapunk x összeget tiszteletdíj gyanánt, és megjelenik a képregény egy nagy példányszámú antológiában, mely újságárusi terjesztésbe kerül, eljutottunk oda, hogy ha beteszünk x összeget (ami egyébként nincs), akkor ki tudjuk hozni 200 példányban és árusíthatjuk majd a börzén, kopott, zöld asztalok mögül. Tegye fel a kezét, aki pályázatra (kvázi megrendelésre) képregényt akar készíteni Magyarországon...

- Mi hír az Elsőkről?
- Az Elsők köszöni jól van. Készülget szépen komótosan, de nem tudjuk még, milyen formában és pontosan mikor jelenik majd meg. Számolgatunk, osztunk-szorzunk, és mindig az jön ki, hogy "na, az, úgy biztos nem". Hiszünk nagyon a képregényben, de azt hiszem mindannyian borzasztóan szkeptikusak vagyunk a jövőt illetően. Hogy jót is mondjak azért: csatlakozott a csapathoz időközben Kovács Péter, aki értékes tanácsokkal és előrajzolással segít kialakítani a végleges formát. A stílus megvan, a forgatókönyv végleges, itt is csak azon múlik minden, hogy a fizetős munkák mellett, mikor van Janinak ideje és ihlete foglalkozni a dologgal. Magánkiadáson törjük a fejünket egyelőre, és ha így lesz, akkor helyet kap a kiadványban egy másik idő előtt búcsúzó steampunk pályázati anyag, jelesül Budai Dénes Gépjárómű című alkotása. Ő áll jobban jelenleg. :)


Most pedig visszaadjuk a szót Henriknek, elvégre mégiscsak az ő fejéhez szegezzük a fegyvert.

- Mi a munkamódszeretek, hogyan fordítod le Péter forgatókönyvét képekre, milyen gyakran egyeztettek?
- Elolvasom amit ír. Elképzelem, valahogy mintha filmet néznék. Megpróbálok belőle képeket kiragadni és azokat megrajzolni. Ez általában inkább csak hasonló ahhoz, mint amit ír. Nem ugyanaz.
- Olyanok lesznek a rajzok amilyenekre sikerülnek. Sajnos egyáltalán nem tudatos, ezért nem vagyok jó rajzoló. Sosem egyeztetünk, a rajz rám marad teljesen. Szar módszer, de lelkes amatőrök vagyunk, ami a végeredményen is látszik.

- Nem jó, ha én rajzolok. Az én asztalom a kihúzás, ez bebizonyosodott már párszor. Geek egyszer azt mondta metodista vagyok, sohasem unom meg és egyenletes amit csinálok.

- Mivel foglalkozol jelenleg civilben ?
- Egy tetováló stúdióban dolgozom.

- Ki a kedvenc külföldi és magyar képregényszerződ/rajzolód és miért ?
- Először egy csomó hírességet akartam itt felsorolni, de aztán rájöttem, hogy "személyesen" is ismerek pár rendkívüli figurát. Kurt, Sam, Mike, Keith és még sokan mások, akik hisznek abban, amit csinálunk. Nyavajgás nélkül éveken keresztül beáldozzák a szabadidejüket azért, hogy másokat szórakoztassanak.
- Hasonló mozgolódás indult nem túl rég itthon is, ha a srácok (Hajrá Random!!!) végigviszik, bővül a lista. Hazai alkotók közül Geek komámat és Vass Ricsit emelném ki név szerint, igazságtalanul sok tehetség jutott mindkettejüknek.


- Kinek vagy minek a révén kerültél be a hazai képregényes életbe ?

- Nem emlékszem pontosan. Szerintem mano barátom és az aliensonline.hu volt az első lépcső. Amúgy is nagyon sokat köszönhetek neki! Köszi manóka!!!! Illetve Zoli79 és a Panel. Pont a minap emlegettük a régi msn csörtéket,  amik során születtek meg a számok. Jó volt.



- A hazai képregényes élet többi szereplője közül kivel tartod rendszeresen a kapcsolatot (kiadók, szerzők/rajzolók, weboldalak, fórumok)?
- Napi-heti rendszerességgel levelezek-beszélek egy csomó jóbaráttal, ismerőssel. Mivel senkit nem szeretnék kihagyni, ezért inkább a tételes felsorolástól eltekintenék.

- Mi a véleményed a jelenlegi hazai képregényes szcéna helyzetéről ?
- Nem különösebben részletezném. Befektetni nem akar senki, de mindenki profitot akar. A nulláról kellene kezdeni és nem a csúcson, ahogy sokan próbálják....


- Mennyiben segítenek (esetleg hátráltatnak) a magyarországi különböző képregényes kezdeményezések (Képregény.net portál, Képregény Börze, Képregény Fesztivál, etc.)?
- Ezek a kezdeményezések a képregénnyel amúgy is foglalkozó nagyérdemű közösségnek szólnak, létesültek. Remek szórakozás egy börzén vagy találkozón azokkal a barátokkal múlatni az időt, akikkel amúgy év közben csak MSN-en tudunk kommunikálni. A képregénnyel kapcsolatba kerülő emberek táborát nem hiszem hogy ezek nagymértékben bővítenék.

- Mit gondolsz az Alfabéta-díjról? Mennyire látod értékes elismerésnek vagy iránymutatásnak?
- Kiváló kezdeményezésnek tartom, és talán idővel komolyabb presztizs értékkel fog bírni. Bár halkan hozzáteszem, hogy évről évre szinte ugyanazok a nevek kerülnek jelölésre, tehát lesz aki sosem lesz díjazott és van aki már többször is lett. Ami nem baj :-)

- Tagja vagy-e a Magyar Képregény Akadémiának, illetve mi a véleményed a tevékenységéről?
- Nem vagyok tag. Szerintem az Akadémia és a Pinkhell egy reklámfelület. A magyar képregényes életben pedig, minimális energia befektetéssel is rendkívül jól lehet érvényesülni.

 

- Ugyanez áll az MKSZ-re is?
- Szerintem a magyar helyzetbe úgy illik bele az MKSZ mint esküvői tortára a kutyaszar. A baj, hogy egy olyan egylet jött létre ami megkerülhetetlen és a kiadók érdekét képviseli. A tagok pénzéből gazdálkodnak és próbálják a képregényt népszerűsíteni (nagyobb piacot teremteni) amiből sosem lesz magyar képregény.
- Aki nem lép be, ellehetetlenül, pl tízszeres asztalárakkal a rendezvényeiken. Úgy tűnik, hogy egy bármilyen szerzői kiadványból, a fesztiválon eladható, maximum 100-150 darabból befolyó "haszonra" tart igényt a Szövetség, 40 000Ft-os bérleti díj formájában. Értem én, hogy egy fesztivál megszervezése kiadói oldalról milliós tétel, de talán ezzel szembeállítani pityi pál 300Ft-os fénymásolt füzetkéjéből befolyó profitot, röhejes.

- Szerinted milyen a képregény megítélése a hazai médiában és vajon lehet-e ezen változtatni?
- Fogalmam sincs. Nem nézek TV-t, és nagyon ritkán olvasok újságot. Ebből kifolyólag ötletem sincs, hogy min kellene változtatni. Nagy általánosságban, talán ha a médiában hitelesnek (nem tudnék neveket mondani, talán nincsenek is) számító személy behatóbban foglalkozna témával, az jót tenne a műfajnak.

 


- Neked vannak olyan jelenleg megvalósíthatatlannak tűnő terveid, amikbe azonnal belevágnál, ha a körülmények egyszercsak lehetővé tennék ?
- Általában kis lépésekben tervezek és éppen ezért nem is dédelgetek elérhetetlen(nek tűnő) álmokat. Szeretném hinni, hogy egyenként haladva minden re sor kerül el őbb-utóbb. Az élet rövid, de amire jut belőle azt meg fogom csinálni.

- Ha belebújhatnál egy képregényhős bőrébe, ki lennél ? Ki áll a legközelebb hozzád ?
- Dredd Bíró.

- Ha kérdezhetnél valamit a hazai képregényes élet valamelyik alakjától, ki lenne az és mit kérdeznél?
- Geektől: Van még abból a fahéjas almateádból?

Aki Henrik további munkáira kíváncsi, az ne legyen rest és
látogassa meg a knetes blogját.

70 komment

Címkék: interjú magyar képregényelmélet mexican stand off

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr722487334

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bayer Antal · http://neroblanco.blog.hu 2010.12.03. 10:55:44

Nem akarok nagy vitát indítani, de attól tartok, Henrik nem érti, miről szól az MKSZ. Lehet, hogy van gond a mi kommunikációnkkal is, de már a formális logikából is következik, hogy tévesen ítéli meg a helyzetet. A bővítés előtt 17 tagja volt a szövetségnek (többnyire, de nem kizárólag kiadók), jelenleg 80 körüli a létszám, és az új tagok talán 1-2 kivétellel magánszemélyek, nagyrészt alkotók. A szeptemberi közgyűlésen pedig az elnökségben is kisebbségbe kerültek a kiadók - szándékosan, hogy mindenki számára egyértelműen látszódjon a változás jellege.

Úgy gondolom, ha valakinek elvi kérdés, hogy nem lép be egy szervezetbe, amely bizonyos - de természetesen nem garantált - előnyöket kínál neki, akkor nem igazán illik azon panaszkodnia, hogy kívül maradóként nem részesülhet ugyanezen hasznokból.

A lényeg ugyanis kimaradt: az MKSZ rendezvényein a nagyon jelentősen kedvezményes (20-30 ezer helyett mindössze 6 ezer forintos) asztalbérlési jog azt illeti meg, aki kizárólag a saját készítésű kiadványát árusítja. Mi több, az asztalok szép nagyok, a jellemzően 2-3 kiadványukat árusító szerzőknek bőven elég fél stand, és akkor már csak 3000 forintról beszélünk. Ha ezt állítjuk szembe azzal, hogy az MKSZ-tagdíjból és az ugyancsak MKSZ-tagok által fizetett reklámokból finanszírozott rendezvény révén akár több ezer ember is megnézheti, kézbe veheti a szerzői kiadványt, illetve egyáltalán: értesülhet a létezéséről, akkor belátható, hogy potom összegről van szó.

Hadd kérdezzek vissza: tudsz egyáltalán ehhez hasonló lehetőségről más ágazatban? Gondolod, hogy ha egy író belép a MKKE-be, akkor megengedik neki, hogy 180 ezer helyett 15 ezer forintért béreljen standot a Vörösmarty téren négy napra, ahol árusíthatja a szerzői kiadású könyvét?

TetsuoShima 2010.12.03. 12:19:22

Sok respekt és jó munkát a jövőben!

elefes 2010.12.03. 13:01:31

Ez egy jó kis interjú volt.

Az MKSZ nekem sem szimpatikus, a kommunikációjuk semmi másról nem szól, mint számokról, százalékokról és hogy akik nem léptek be, azok valamit nagyon nem értenek, félreértenek, mert.

Beyonder 2010.12.03. 13:03:21

Henriket szeressük, anno az első Geekz-fejlécen is melózott nekünk egy csomót, ingyen, bérmentve. Jó arc, na.

budaid 2010.12.03. 13:18:59

Szerintem mindenkinek arról szól az MKSZ amit ő gondol róla.Bár ha sokan nem értenek valamit akkor nem biztos, hogy az ő készülékükbe van a hiba.

Chavez 2010.12.03. 13:20:08

Bizony, Henrik nagyon jó arc, és mindig segítőkész. Mellesleg a cikkben is említett Serial képregényről van kritika a blogon, még én írtam, bár meglehetősen észrevétlen maradt. Íme:

geekz.blog.hu/2008/04/17/kepregenykritika_serial_1_abnormal_entertainment_2007

Nekem pedig az MKSZ nem tűnik többnek, mint egy rendezvényszervező vállalkozásnak. Aki nem jár rendezvényekre, az nyugodtan utalja a vöröskeresztnek a tagdíjat, abból is több hasznot lát.

Bayer Antal · http://neroblanco.blog.hu 2010.12.03. 13:33:22

Elefes, Chavez, és részben Budaid is: hozzászólásaitok tökéletesen igazolják, hogy "a nem belépők nem értik, miről szól az MKSZ". :)
Természetesen elfogadom, hogy az MKSZ kommunikációján van mit javítani. De az elnökség és a tagok ideje és energiája véges, és jelenleg is az aktuális témákon dolgoznak. Ezek valóban rendezvények, kedves Chavez, de a képregények megmutatása a nagyközönségnek a kulcskérdés a népszerűsítésben. Te nem szeretsz kimozdulni otthonról és a netes propagandában hiszel - szíved joga, én drukkolok nektek is, meglátjuk, mi jön ki ebből a Random-projektből.
Mindenesetre szerencsésebb lenne előbb kérdezni, odafigyelve meghallgatni a válaszokat, visszakérdezni, és csak utána véleményezni. Nekem ugyan ez már nem feladatom, de ismeritek az elérhetőségeimet, szívesen válaszolok mindenkinek.

elefes 2010.12.03. 13:42:32

@NeroBlanco: Én folyamatosan olvasom az idevágó fórumokat, de csak a már említett számok szajkózását látom és azt, hogy akik beléptek, annak milyen jó. Ez engem nem győz meg, az MKSZ így lehetne akár Timur és csapata is. De amíg alternatívaként működik és nem lesz az, hogy aki nem tag, alkotóként ellehetetlenül, addig igazából teljesen mindegy.

Chavez 2010.12.03. 13:44:28

Hogy akartok bővülni és embereket meggyőzni a belépésről, ha szerinted is baj van a kommunikációtokkal, és ha a nem tagok nem is érthetik hogy miről szól ez az egész?

Valandil 2010.12.03. 13:54:29

Hűha: Santito-írás. Elég rég volt már.

Bayer Antal · http://neroblanco.blog.hu 2010.12.03. 14:09:55

Elefes: ne fórumot olvass, hanem beszélgess pl. velem vagy Tungsrammal, amikor legközelebb találkozunk.

Chavez: Egy szóval nem mondtam, hogy nem érthetik.

elefes 2010.12.03. 14:19:20

@NeroBlanco: De ha azt szeretnétek, hogy minnél többen lépjenek be, akkor valami nyilvános fórumon kellene meggyőzni erről az embereket. Sőt, nem is inkább meggyőzni, hanem megmutatni, hogy mekkora jóságok vannak odabent. Ez a személyes kérdésfeltétel és beszélgetés olyan, mintha kiülnétek a sarokra, aztán ha valaki odamegy, odamegy, ha nem nem Az MKSZ-nek célja, hogy sok tagja legyen, akkor miért az esetleges tagoknak kell odasompolyogni hozzátok?

TetsuoShima 2010.12.03. 14:21:45

Mindenki ott tart ahol tart, és megy amerre megy. Nem kell meggyőzni senkit semmiről, de elvárni sem szabad senkitől, hogy tudjon többet, vagy érdeklődjön kitartóbban. Egy szervezettől meg pláne nem szabad elvárni, hogy győzzön meg a tutijáról.

Tungsram777 · http://kepregeny.info 2010.12.03. 14:25:35

"Úgy tűnik, hogy egy bármilyen szerzői kiadványból, a fesztiválon eladható, maximum 100-150 darabból befolyó "haszonra" tart igényt a Szövetség, 40 000Ft-os bérleti díj formájában"
Most akkor kitől kérhetnénk kiigazítást, a Geekz-től? Elnézést, hogy mindig a számokkal jövünk, de talán megértik a kedves olvasók, hogy ilyen hatalmas túlzásokat nem hagyhatunk szó nélkül, mert ez félrevezető és megtévesztő. Nyilván nem a rossz indulat szülte... A következő rendezvényen (Hungarocomix) a szerzők 3000 Ft-ot fizetnek a pultért, nem 40 000-et. Szerintem ez nem mindegy.
Én soha nem írtam le olyat, hogy aki nem akar belépni az MKSZ-be, az valamit nem ért. Az MKSZ lehetőség az alkotóknak, hogy megjelenjen a munkájuk nyomtatásban, felkéréseket tudunk továbbítani hozzájuk, kiállításokon, rendezvényeken mutathatják meg magukat, és érdemben szólhatnak bele, milyen legyen pl a következő Képregényfesztivál, és egyáltalán, milyen úton haladjunk tovább a magyar képregény népszerűsítésében.
Ennyi a történtet, semmi bonyolult. Akiknek valamilyen személyes okból nem szimpatikus a Magyar Képregény Szövetség vagy a Képregény Akadémia, nem fogjuk, nem is akarjuk győzködni. Van aki szívesebben érvényesül egyedül, mint hogy egy egyesület tagja legyen. Ezt mi mindig tiszteletben tartjuk, cserébe jó lenne, ha nyilvános fórumokon nem kellene kiigazítani az olyan hamis állításokat, melyek azt a tévképzetet kelthetik bárkiben, hogy egy nonprofit kulturális egyesület valójában egy pénzéhes üzleti vállalkozás, mely a magyar képregényalkotókat sanyargatja.

Bayer Antal · http://neroblanco.blog.hu 2010.12.03. 14:32:26

@elefes: Az MKSZ honlapján olvasható a felhívás. Akit érdekel, jelentkezik, belép. Akit érdekel, de nem ért valamit, megkeres minket, kérdez, válaszolunk. Aki már mindent ért, és mégsem lép be, azzal semmi bajom, és bármikor meggondolhatja magát, ha az érdeke úgy kívánja. Különösen fontos szerintem hangsúlyozni, hogy egy szervezet tevékenységét a tagjai formálják, ötletekkel, felvetésekkel, módosításokkal, aztán meg szavazással. Nem győzöm elégszer hangsúlyozni: a kiadók önként vállalt kisebbségben vannak május óta.
Én is szeretném, ha proaktívabbak lehetnénk, és ami engem illet, én személy szerint több tucat emberrel beszélgettem ebben a témában. A többségük belépett, néhányan nem léptek be. Internetes fórumok alkalmatlanok bárkinek a meggyőzéséről bármely témában, ezt nem hiszem, hogy bizonygatni kéne nektek, gyakorló netezőknek...

TetsuoShima 2010.12.03. 14:37:17

Úgy gondolom pár embernek ezt "kell" csinálni. Odasompolyogni. Pl én is sompolygok majd ha eljön az ideje. Ha érdekel az MKSZ téma majd érdeklődöm, pont úgy, mint amikor éhes vagyok - olyankor a frigó felé moccanok, elvégre ott van kaja. a két szitu ugyanaz.
Kösz Tungsram és Nero.

raveon 2010.12.03. 14:40:10

T777: "Az MKSZ lehetőség az alkotóknak, hogy megjelenjen a munkájuk nyomtatásban"

Itt a Pinkhellre gondolsz? Mert abban nincs semmi extra. Nincs különbség egy 100-200 példányszámos fénymásolt füzet és egy színes csilivilipapíros füzet között. Nem esztétikailag, lehetőségileg. Ha eljutna az újságosokig, akkor igen.

raveon 2010.12.03. 14:48:09

Kimaradt az "500 példányos" a színes füzet elől. Bocsi, rossz kommunikáció! :D

Bayer Antal · http://neroblanco.blog.hu 2010.12.03. 14:50:13

@raveon: Előbb-utóbb remélhetőleg lesz más is. Egyrészt folynak a tárgyalások, hogy a Pinkhell szélesebb terjesztést kapjon - bár újságost aligha. Másrészt pedig időnként befutnak a szövetséghez megkeresések, hogy adjunk-ajánljunk képregényt. Ezek közül több van, ami nem vezet sehova, mint amiből ténylegesen lesz valami, de nyilvánvaló, hogy az MKSZ is abból kínál ilyen esetekben, amije van. Ez egy türelemjáték, és természetesen semmi kifogásunk az ellen, ha valaki inkább a saját útját járja.
Most például készülőben van egy nemzetközi antológia. Nem tudom, mennyit árulhatok el belőle, de 10 magyar alkotó is lesz benne. A magyar partner ebben az MKSZ.

Ghostwood 2010.12.03. 15:26:18

szerintem a geekz többet tett ezzel a sorozattal az alkotók megismertetésére mint bármilyen szövetségbe verődő izé.

NickelADeón 2010.12.03. 15:50:34

@Ghostwood: aki csak innen tájékozódik, az tényleg így gondolhatja ;)

Bayer Antal · http://neroblanco.blog.hu 2010.12.03. 16:03:13

@Ghostwood: A Geekz olvasóinak a körében egészen biztosan. A képregényes rendezvényeken ellenben nyilván a szövetség ismertette meg őket jobban, és ott közvetlenebb tud lenni a kapcsolat.

De itt szó sincs valamiféle rivalizálásról. Jó viszonyban vagyunk egymással, összedolgozunk, Henriknek több képregénye megjelent MKSZ-tagoknál (nálam is), értesítjük egymást a lehetőségekről, és így tovább.

Abban sem látok semmi kivetnivalót, hogy nem értünk egyet az irányokban. Ha valaki nem lát már jövőt a nyomtatott képregényben, joga van ezt gondolni. Lehet, hogy neki lesz igaza, lehet, hogy nem. De nekem sokkal inkább van ízlésemre, ha valami mellett érvelnek, és nem valami ellen, méghozzá a másikról mindenféle mögöttes szándékokat vagy butaságot feltételezve.

Részemről befejeztem. Henriknek további jó munkát kívánok, remélem, lesznek még pozitívabb élményei mind a külföldi munkában, mind idehaza. Teljesen megértem, hogy a galaktikás fiaskó után most mindenki keserűbben nyilatkozik, de ettől még nem az egész "torta" romlott meg.

_Henrik_ 2010.12.04. 00:24:03

@Nero Blanco:

Alap standár: 40 ezer forint + áfa.
MKSZ tagoknak a standár: 20-30 ezer forint + áfa.
MKSZ tagoknak a standár, HA azon CSAK saját maguk által készített, szerzői kiadványukat akarják árusítani: bruttó 5-10 ezer forint.

Tehát a nem MKSZ tagoknak az alap standár 40 000 Ft.

Vagy nem jól értelmezem?

@Tungsram777:

Az MKSZ lehetőség az alkotóknak, hogy megjelenjen a munkájuk nyomtatásban, felkéréseket tudunk továbbítani hozzájuk, kiállításokon, rendezvényeken mutathatják meg magukat, és érdemben szólhatnak bele, milyen legyen pl a következő Képregényfesztivál, és egyáltalán, milyen úton haladjunk tovább a magyar képregény népszerűsítésében.

Kicsit kiegészíteném ha megengeded.

Az MKSZ lehetőség az alkotóknak- ha tagok- , hogy megjelenjen a munkájuk nyomtatásban-ha fizetnek tagdíjat- , felkéréseket tudunk továbbítani hozzájuk-ha tagjai a szövetség alkotói részlegének - , kiállításokon, rendezvényeken mutathatják meg magukat- ha belépnek a szövetségbe-, és érdemben szólhatnak bele, milyen legyen pl a következő Képregényfesztivál, és egyáltalán, milyen úton haladjunk tovább a magyar képregény népszerűsítésében- ami gyakorlatilag nem létezik.

Szeretném, ha ez a vita nem emelkedne filozófiai magaslatokba, hogy valójában hánymennyi oldal magyar képregény készül idehaza és mennyi jelenik meg nyomtatásban.

Idéznék az MKSZ honlapjáról:

"Szövetségünk célja, hogy meg- és elismertesse a hazai képregényt, elősegítse a képregénykiadványok megjelenését, támogassa a hazai alkotókat."

Kérdésem a következő: A fentiek tekintetében nekem úgy tünik, hogy az MKSZ nem vesz tudomást azokról az alkotókról akik nem a tagság részei.
Miért? Ők nem alkotók? Nem magyarok? Nem kell öket elismertetni vagy népszerűsíteni? Az általuk előállított produktum nem képregény?
A tagdíj lenne az oka?

Nem sokezer alkotóról van szó, nem hiszem, hogy ne lehetne nagyjából ugyanazokat a feltételeket biztosítani mindannyiuknak, hogy ugyanakkora publicitást (munkájukhoz mérten) kapjanak , esetleg a kivülről jövő felkérések ( megszerzésének esélyét) megkaphassák? Ezek elbírálásáról a megrendelő dönt úgy is. Az MKSZ-nek nem tök mindegy, hogy tag kapja a megrendelést avagy sem?
A szövetség egy közhasznú egyesület, de úgy tünik ez esetben a köz aminek a hasznát képviseli csak a tagokat jelöli.

"Azért, mert valaki elkezdett képregényeket rajzolni, kérem, ne várja el alanyi jogon, hogy egy olyan rendezvényen, aminek költségvetésében a kiadási oldalon több millió forint szerepel, és sok ember kemény munkája van a szervezésben, ő ingyen árusíthat majd. Ez egyébként azért is van, hogy kiszűrjük az igénytelen árusok igénytelen termékeit."

Ne is, még a végén jönne a sok igénytelen alkotó és tömegével árusítaná az arra érdemtelen kiadványait, hogy az MKSZ zsírján jó kövérre hízva a nagy bevételt beletankolja a Lambóba.
Könyörgön ne már, ezt nem gondolhatod komolyan. Hány alkotói stand lesz a rendezvényen? 8? 10? A többszöröse? Ha kettessével kapnak asztalt akkor az 5?
Ha ingyenesen lehetne ( amit természetesen én sem várnék el, bár engem sosem érintett még ez a kérdés és a közeljövőben nem is igen fog, tehát a felvetésem pusztán teoretikus) árusítani CSAK saját képregényt, mennyivel lenne több kiállító? Még kettő, netalán négy? Ha senki sem akarna szerzői kiadványokat árusítani nem lenne milliós kiadású a fesztivál? Ennyire nagy szükség van arra a néhány tízezer forintra amit az alkotók adnak az asztal bérletére? Akkor már nagy a baj....
Tudom, ha az ember érvényesülni akar a jelen világban, be kell fektetnie.
De szerintem az alkotók részéről ( MKSZ tagságtól függetlenül) épp elég befektetés, hogy elkészítik és önköltségen kinyomtatják azt a magyar kortárs képregényt amit az MKSZ-nek kellene meg-és elismertetni.

@Nero Blanco:

"Most például készülőben van egy nemzetközi antológia. Nem tudom, mennyit árulhatok el belőle, de 10 magyar alkotó is lesz benne. A magyar partner ebben az MKSZ."

Egy kérdésem lenne ezzel kapcsolatban, a 10 alkotóból mennyi nem MKA-s??

"De itt szó sincs valamiféle rivalizálásról. Jó viszonyban vagyunk egymással, összedolgozunk, Henriknek több képregénye megjelent MKSZ-tagoknál (nálam is), értesítjük egymást a lehetőségekről, és így tovább."

Ez milyen érdekes, persze egyáltalán nem az, mert tényleg így van. Nem volt sosem szükségünk Szervezeteskedésre, tagdíjra, művészeti vezetőre, konzulensre, titkárra meg a jó ég tudja mire...

Bayer Antal · http://neroblanco.blog.hu 2010.12.04. 08:49:01

Az imént egyszer már lezártam a magam részéről, és most csak azt az egyet tenném hozzá, hogy nagyon elszomorít, ha azt olvasom, hogy az elmúlt hat évi munkánk két fő jellemzője a butaság és a kapzsiság. Mi magunk hülyék vagyunk, nem tudjuk, mit csinálunk, de amit csinálunk, azt rosszul, és közben másokat is hülyének akarunk nézni. Szép summázat, köszönöm szépen.

_Henrik_ 2010.12.04. 09:16:26

Kérlek ne haragudj, hogy egész nap nem tudtam reagálni a válaszaitokra, de dolgoznom kellett. Nem volt időm fórumozni.
Mire meg gépközelbe kerültem, már lezártnak tekintetted a beszélgetést, de úgy gondoltam azért még a felmerülő észrevételeimet megosztanám veletek. A végkövetkeztetést az elmúlt 6 évi munkátokról pedig nem én vontam le...

Bayer Antal · http://neroblanco.blog.hu 2010.12.04. 09:51:31

@_Henrik_: Nem tudom, kire célzol. Én egészen más végkövetkeztetést vonok le az elmúlt 6 év munkájáról. :)

Tungsram777 · http://kepregeny.info 2010.12.04. 13:30:41

@_Henrik_: Először is nem értem mit keresnek itt a szövegkörnyezetükből kiragadott idézetek a Képregény.net fórumából, hetekkel ezelőttről...
Nem értem, miért állítasz dolgokat az MKSZ-ről, miközben fogalmad sincs a működéséről. Téged fölösleges lenne meggyőzni arról, hogy ez az egyesület nem maga a megtestesült gonnosz, így ismét csak arra vállalkozom, hogy valótlan állítások sorát helyesbítsem:
-"A szövetség egy közhasznú egyesület, de úgy tünik ez esetben a köz aminek a hasznát képviseli csak a tagokat jelöli."
Nem, ez a szövetség NEM közhasznú, hanem egy kulturális egyesület. Igen nagy a különbség, érdemes utánanézni! Ezért történhet meg az a sklandalum, hogy tagdíjakból finanszírozunk kiadványokat, kiállításokat, rendezvényeket... mégis miből kellene? A pályázatok leadása tudod nem jár mindig sikerrel.

"Nem sokezer alkotóról van szó, nem hiszem, hogy ne lehetne nagyjából ugyanazokat a feltételeket biztosítani mindannyiuknak, hogy ugyanakkora publicitást (munkájukhoz mérten) kapjanak"
Nem sokezer, de több száz olyan emberről van szó, aki foglalkozik képregénykészítéssel, legtöbbjük nagyon amatőr szinten. Mégis hogy gondolod, hogy lehetne a gyakorlatban(!) megoldani azt, hogy ugyanakkora publicitást biztosítsunk nekik? És ki dönt a "munkájukhoz mérten" kitételedről?
Az egy sokkal demokratikusabb rendszer, hogy a tagdíjért cserébe biztosítunk nekik lehetőségeket, és nem csak a publikálásra, de a fejlődésre is. Mivel ez a folyamat tavasszal indult el, nem hiszem, hogy már most meg lehetne ítélni ennek sikerességét.

"Ne is, még a végén jönne a sok igénytelen alkotó és tömegével árusítaná az arra érdemtelen kiadványait, hogy az MKSZ zsírján jó kövérre hízva a nagy bevételt beletankolja a Lambóba."
Nem tudom, honnan jönnek ezek a zöldségek, én nem ezt mondtam. Ha túl is lépünk azon a tényen, hogy minden ehhez hasonló rendezvényen a világban ennél sokkal magasabb asztaldíjakkal kell kalkulálni, akkor is belátható, hogy egy rendezvény jellegét erősen meghatározza, hogy kik árusítanak. Vesd össze a Képregényfesztivált ebből a szempontból a Börzével, ahol 300 Ft az asztaldíj. Nem azt állítom, hogy a Börze bolhapiacos hangulata ne lenne jó, de mi egész másra törekszünk. Azt már szinte kár is megemlíteni, mert látom, hogy ilyen mélységekig nem gondoltál bele a körülményekbe, de egy 3000 Ft-os asztaldíj nem sokkal több, mint amennyibe maga az asztal és a szék bérlése kerül külsős cégtől egy rendezvényre.
Végezetül csak annyit írok le, hogy mi nagyon örülünk annak, ha értelmes gondolatokat, kritikákat olvashatunk arról, hogy milyen irányban kellene mozdulnunk tovább. Az, hogy a nyilvánosság előtt, hozzászólásokban kell helyesbítenem a cikkben megjelenő tévedéseket, az eléggé kellemetlen. A tény ugyanis az, hogy ebben a közösségben sokan fogalmaznak meg kritikai észrevételeket az MKSZ-el kapcsolatban, de a döntő többség egyetért, hogy szükség van Magyar Képregényfesztiválra, Alfabéta-díjra, Pinkhell-re, kiállításokra, képregényes pályázatokra szakmai háttérrel, stb. Ha nincs MKSZ és MKA, ezek sincsenek.

raveon 2010.12.04. 15:04:17

Nem kötekedésből, de két dolog:

"biztosítunk nekik lehetőségeket,... a fejlődésre is"

Hogyan? Én innen kívülről nem látok semmit ebből, ezért kérdezem.

"szükség van Magyar Képregényfesztiválra, Alfabéta-díjra, Pinkhell-re, kiállításokra, képregényes pályázatokra szakmai háttérrel, stb. Ha nincs MKSZ és MKA, ezek sincsenek."

Ez sajnos jobban hangzik, mint ami egyébként, a felsoroltak közül akármelyiket is vesszük ki, a hazai színtéren nem változik semmi. Nem lesz kevesebb kiadás (legalábbis nem érezhető mennyiségben) és a magyar alkotók helyzete se lesz rosszabb, stb.

Tungsram777 · http://kepregeny.info 2010.12.04. 15:11:10

@raveon: Ha nincsenek képregényes rendezvények szerinted nem lesz kevesebb kiadvány és a magyar alkotók helyzete sem lesz rosszabb?? Erről szerintem kérdezz meg kiadókat és alkotókat ;)

elefes 2010.12.04. 15:28:49

@raveon: "Ez sajnos jobban hangzik, mint ami egyébként, a felsoroltak közül akármelyiket is vesszük ki, a hazai színtéren nem változik semmi. Nem lesz kevesebb kiadás (legalábbis nem érezhető mennyiségben) és a magyar alkotók helyzete se lesz rosszabb, stb."
Az Alfabéta kapcsán tudom mondani, hogy igenis használ.

raveon 2010.12.04. 15:30:54

Állj! Ami a rendezvényeket illeti, a Magyar Képregényfesztivált idéztem be (de hozzávehetjük a Hungarot is). Börze viszont eddig is volt, sőt azt bárki szervezhet, ha van egy ismerőse, aki olcsóért helyet tud biztosítani neki. Meg persze ha akar.

raveon 2010.12.04. 15:34:59

elefes: nálad, de neked amúgyis van egy híred a sajtóban mint magyar Tim Burton - valamilyen mértékben. De mi a helyzet a Stroboscopával vagy a Gemini-jelentéssel? A madaras strip melyik újságban lelhető fel és milyen rendszerességgel?

elefes 2010.12.04. 15:37:11

Mondjuk az tény, hogy a tavaszi Képregényfesztivál programja nem volt valami érdekes, így nagyjából ott is az árusítás volt a lényeg, egy érdeklődő számára nem túl sok pluszt tudott adni.

elefes 2010.12.04. 15:44:03

@raveon: Az, hogy a Stroboscopáról kevés szó esett, azt nagyon sajnálom, mert beszélniük kellett volna róla. Ilyenkor jön elő ez az átkozott tehetetlenség, hogy úgy általánosságban a magyar képregény csak egy helyben toporog és egy nagyon szűk kör ismeri. Az elmúlt hetekben komolyan elgondolkodtam azon, hogy megcsinálom a zombis képregényemet, de aztán arra jutottam, hogy egyelőre semmi értelme nincsen.

Chavez 2010.12.04. 15:58:12

@elefes: Miért nincs értelme? És miért egyelőre? Később mitől lehetne értelme?

elefes 2010.12.04. 16:11:03

@Chavez: Kövezz meg, de nekem fontos a nyomtatás. Ebből a szempontból menthetetlenül régimódi vagyok. És azzal is tisztában vagyok, hogy a "magyartimbörtön"-ökörségnek marha nagy ára van, mert ezzel be lettem skatulyázva. Gondolkodtam azon, hogy ha megcsinálnám a zombis képregényt - már az is megvan, hogy a versbetéteket ki írná hozzá - , aztán kiadom szerzőben, de ahhoz még egy csomó pénz kéne majd, már csak azért is, mert színesben akarom, bár direkt szar papírra és annyiért adnám, amennyibe még gyerekkoromban kerültek a képregények.
De ha kérdésedet érthetem célzásnak, elgondolkodom rajta ismét. :D Amúgy meg legyen már jövő hét, mert Randomot akarok olvasni!

Chavez 2010.12.04. 16:50:24

@elefes: Most tőlünk függetlenül is, ha úgy érzed, hogy van egy jó ötleted, és szeretnéd is megvalósítani, akkor mire vársz? Egy csak fejben létező képregény nem képregény.

Én sem helyezem előbbre az online megjelenést a nyomtatásnál, csak mi olyan dologgal próbálkozunk most, amire eddig nem nagyon volt példa itthon, és az online megjelenés egyrészt jó arra, hogy felmérjük a sikerét, népszerűségét, és arra is, hogy sokkal több emberhez jutassuk el, mintha sok pénzért egyből valamilyen boltba menne. Ha sikeres lesz, akkor idővel mi is megkeressük a módját, hogy nyomtatva folytassuk, és addigra remélhetőleg már nem leszünk zsákbamacsek, hanem lesz egy táborunk. És igen, nekünk is az a célunk, hogy minél olcsóbb legyen, a srácoknak manapság nincs pénze, képregényrajzoló pedig ebben az országban úgysem fog ebből megélni. Akkor meg miért ne legyen az ember önzetlen? Sajnálom, de pl. a Lencsilányt azóta sem vettem meg, mert egyszerűen nem jut rá. Pedig ajándékba is venném, de arra meg aztán végképp nem futja. A magyar képregény népszerűsítét nem lehet úgy elérni, hogy luxuscikket csinálunk belőle.

Bayer Antal · http://neroblanco.blog.hu 2010.12.04. 16:54:15

@raveon: Már megbocsáss, de nincs igazad, amikor azt mondod, hogy MKSZ-MKA-stb nélkül ugyanaz lenne, mint nélkülük. Az első képregényfesztivált 2005-ben szerveztük. Az azt megelőző években - a sajtóban, főleg a Fülesben és a 2 havonta jelentkező Kreténen kívül - a kiadott új magyar képregények száma kerek nulla volt. Ha nincs az a nagy flash az Almássy téren, akkor a helyzet ma ugyanaz lenne, mint 2005 előtt. Nem lett volna Pinkhell, nem lett volna Alfabéta-díj, nem lett volna ennyi kiállítás, nem lett volna ennyi pályázat (most ne minősítsük őket, tudom, ez most fájó pont), sőt, a ma aktív kiadók nagy része se vágott volna bele a képregénykiadásba. Börzék persze lennének, és ugyanúgy 95%-ban a Marvel-képregényekről szólnának, mint azelőtt.
Nyilván mindannyian, akikben akkor feléledt a remény, többet vártunk az elmúlt bő 5 évtől. Gazdagabbak vagyunk tapasztalatokkal, örömökkel és kudarcokkal egyaránt, és sokkal realitábban látjuk most a dolgokat. Időközben volt ugyebár egy kis világgazdasági válság is, ami jó harmadával visszavágta a bimbózó keresletet.
Biztos nem mindenki elégedett a 2005 és 2010 között megjelent 150 magyar képregénykötettel és szerzői kiadvánnyal, de ha nincs az MKSZ és nincsenek az általa szervezett rendezvények, ezekkel szegényebbek lennénk.
Az valóban szomorú, hogy ezen 5 év alatt alig több, mint 30 magyar kötet tudott eljutni a könyves terjesztésig, és ezeknek is közel a fele újrakiadás. De sajnos, tudomásul kell venni, hogy ez egy icike-picike piac, és hogy nagyon sokba kerül egy szép albumnak még csak a kinyomtatása is.
elefes ugyan azt írja, nem volt elég érdekes a fesztivál, de szerintem pont ebben a tekintetben nagyon is fontos dolgokat hallhattunk a hasonló méretű piacon tevékenykedő horvát és szerb barátainktól, valamint azoktól a magyar alkotóktól, akik megpróbálnak kitekinteni a hazai piacról. (Ahogy ebben az interjúban Henriktől is, nem utolsósorban.)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2010.12.04. 16:55:42

nem mondjátok, hogy itt a geekz-en mindenki képregényrajzoló/író?!
Nem is gondoltam volna, hogy ilyen illusztris társaságban vagyok?!

(nem, nem volt benne irónia, komolyan gondoltam)

(és nem, nem néztem meg egy profilt se eddig, lehet ott szerepelt ez az infó, de én eddig nem tudtam...)

elefes 2010.12.04. 17:05:57

@Chavez: Szerintem sokan lesik kíváncsian a Random fogadtatását, mert igazából most fog eldőlni, milyen igény van a teljes mértekben szórakoztató, jó értelemben vett kommersz képregényre. Az persze megint más dolog, hogy nyomtatásban valószínűleg a töredéke venné meg, hacsak nem akartok öngyilkos kultúrmisszóba fogni és szarér-hugyér adni. Mert tényleg drágák. A Lencsilány is. Én sem tudnám megvenni.

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2010.12.04. 17:44:07

Itt ragadnám meg az alkalmat, hogy kihirdessem: dec 18-án a Hungarocomix kiállításon(?) Rusznyák kolléga és jómagam kerekasztalozunk képregényfilmekről. Utána tömegverekedés.

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2010.12.04. 17:45:19

Chavez, csináltass egy hirdetést az oldalsávba a Randomról.

Chavez 2010.12.04. 17:52:35

@Wostry Ferenc: Oks és köszi. Méreteket kérek.

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2010.12.04. 17:54:33

nézd meg a css-ben, nemtoménse.

mesko 2010.12.04. 19:35:10

@doggfather: még véletlenül sem sejtetted?:)

pl. Chavez-re, mérget vettem volna, hogy képregényekkel foglalkozik. Rusznyák is ért hozzá...bár ha csak ezzel foglalkoznának nem hiszem, hogy annyira érdekelne, de látok bennük valami eszeveszett sokoldalúságot, amit én qrvára bírok.
ja, s a humor ami nálam még nagyon-nagyon fontos, mert ezt nem igazán lehet tanulni..én annál szánalmasabbat sem tudok elképzelni, hogy valaki szellemeskedik, és nincs érzéke hozzá..ezeknek a srácoknak meg van.
valaki azt mondta(akinek én nagyon adok a véleményére), hogy akinek megvan ez az érzéke az ha nem is tudja pl., hogy ki volt Maupassant, vagy Hemingway vagy akárki, akkor is borzasztóan intelligens, tehát már startból egy plusszal indul az életben,.. majd csak erre a veled született intelligenciára lehet rápakkolni a műveltséget, s így tovább, pl. ezért van annyi röhejes olvasott ember, aki csak ott okoskodik, s az átlagember hülyére röhögi magát, mert nem tudja jól előadni a tudását, ez egy nagyon fontos dolog.

hát én úgy most újra elszomorodtam, hogy mennyi tehetséges ember van..és a pénzen akadnak fenn, szóval nem mintha meglepődtem volna, de akkor is.
na jó, lássuk azt a mit is? Random-ot..
kell ez az onlinenos megjelenés, akárki akármit is mond, mert hanem nem tudnak róla az emberek, és nemcsak ezért.., hanem soha nem tudod, hogy ki pillantja meg:))
nem tartom helyesnek, vagyis inkább okos dolognak, hogy csak egy pár hasonszőrű emberke egymásnak mutogatja, hogy mije van, kölcsönösen elismerve egymást, és tisztelet a kívételnek, lenézik az átlagembernek az ilyen-olyan igényeit, érdeklődését, sőt nem egyet ismerek aki csúfot is űz bellöle..majd várja, hogy nagy tömeg elismerje, vagy megszeresse a műveit..nem, nem, ezt egyáltalán nem jövedelmező, addig amig az átlagember az aki meghatározza, hogy mi a "sláger".

Chavez 2010.12.04. 20:03:14

Csak a tisztánlátás végett, én nem foglalkozom képegényekkel, vagyis csak annyira, mint egy rajongó. Veszem őket, meg írok is róluk néha (mondjuk egyre néhábban), és van elég markáns véleményem is a magyar helyzetről, de a Randomban pl. kábé annyi a szerepem, hogy én mondtam, hogy na hajrá, csináljuk, meg valamenynire koordinálom is. Tehát nem vagyok alkotó, nem írok, nem rajzolok. (Bár a Paintben bármit képes vagyok megrajzolni, csak éppen kurvára nem lehet majd felismerni, hogy mi is az.)

mesko 2010.12.04. 20:47:26

@Chavez: nem számítt, én úgy értettem, hogy valami közöd van hozzá, mert írsz róluk, de miért egyre néhábban?

mesko 2010.12.04. 21:53:09

@Chavez: bocsánat, javíttom..az előző, kommentem, mert tényleg úgy jött le egy adott pillanatban, mintha a te képregényed lenne, ezért szükség volt rá, hogy tisztán lássunk.
most már értem a közreműködésed:)
azt akartam, kifejezni, hogy én is pl. olvastam képregényeket, sok hőst ismerek belöllük, de ha megkérdeznék, hogy ki rajzolta, ki írta, vagy mit tudom én ki mit tett ide-oda, jobbra-balra azon a képregényen..hát NEM TUDOM, és öszintén nem is érdekel..és nem csak én vagyok így vele:)
ha jó a képregény, a népet ez csak nagyon ritkán érdekli..JÓ LEGYEN A KÉPREGÉNY! ennyi..s terjedni fog, megszeretik stb.
ez így van a filmekkel is, nincs rendező, nincs színész..film van, s kész:)

én szeretem ahogy te írsz, ezért lenne jobb ha többet írnál, de biztos nincs időd..

Chavez 2010.12.04. 22:22:42

@mesko: Köszi béjbe, ez tök jól esett. :P Mármint az uccsó mondat, nem az, hogy nem tudod, hogy melyik képregényt ki rajzolta. :) Pedig egyébként azt is fontos, hogy tudd, mert egy-egy stílusba őszintén bele lehet szeretni, legyen az írói vagy rajzolói, és különben is, ha valamit megszeretsz, akkor a későbbiekben kevésbé kapsz zsákbamacskát.

Én a Geekz különleges osztagának tagja vagyok, vagyis ritkán írok, de akkor általában olyanról, ami messze esik a mainstreamtől, vagyis kevésbé népszerű és divatos dolgokról. (Vagy csak ami rajtam kívül senkit nem érdekel, hehehe. :D)

mesko 2010.12.04. 23:00:04

@Chavez: de érdekel..iszonyat humorod van:D

_Henrik_ 2010.12.04. 23:43:22

@Tungsram777:

"Először is nem értem mit keresnek itt a szövegkörnyezetükből kiragadott idézetek a Képregény.net fórumából, hetekkel ezelőttről..."

Gondoltam a mondandómat konkrét tényekkel , idézetekkel támasztom alá pl, olyanokkal amiket te mondtál a szájaddal a a knet fórumon. Mivel ezek, itt ezen az oldalon nem hangzottak el.

"Nem, ez a szövetség NEM közhasznú, hanem egy kulturális egyesület. Igen nagy a különbség, érdemes utánanézni! Ezért történhet meg az a sklandalum, hogy tagdíjakból finanszírozunk kiadványokat, kiállításokat, rendezvényeket... mégis miből kellene? A pályázatok leadása tudod nem jár mindig sikerrel."

De, ez a szövetség Közhasznú egyesület. Legalábbis ha hihetünk az MKSZ honlapján elhelyezett információnak. Idézem: "A Magyar Képregény Szövetség egy közhasznú egyesület, mely hivatalosan 2007 óta létezik."
Talán inkább neked kellene utánanézni, hogy pontosan milyen szerveződést is képviselsz.

"Nem sokezer, de több száz olyan emberről van szó, aki foglalkozik képregénykészítéssel, legtöbbjük nagyon amatőr szinten. "

Őszintén örülnék, ha ez így lenne, de sajnos nem hogy több száz, de még száz alkotó sincs itthon. Konkrétan a tavaly karácsonyi knet-es nyereményjátékra 32 alkotót sikerült összegyújtenünk. Nem minden alkotó szerepelt rajta, de kizárt hogy a többszöröse létezne itthon.

"Ha túl is lépünk azon a tényen, hogy minden ehhez hasonló rendezvényen a világban ennél sokkal magasabb asztaldíjakkal kell kalkulálni, akkor is belátható, hogy egy rendezvény jellegét erősen meghatározza, hogy kik árusítanak."

Talán azon az egyszerű tényen, hogy nem máshol vagyunk a világban nem kellene túllépnünk. Mellesleg ez nem válasz a kérdésemre. Nem tudom publikus-e az adat, hogy hánymennyi alkotó (akik CSAK a saját szerzői kiadásukat szeretnék árulni) fordult hozzátok asztalbérlési szándákát jelezve?
Igazándiból nem is lényeges, csak nagyságrendileg érdekelt volna a dolog, tehát nem is kell rá válaszolnod. Pontosan kiknek is kellene árusítaniuk egy olyan fesztiválon amelynek egyik főszervezője egy olyan szervezet melynek célkitűzése "Szövetségünk célja, hogy meg- és elismertesse a hazai képregényt, elősegítse a képregénykiadványok megjelenését, támogassa a hazai alkotókat."

"Vesd össze a Képregényfesztivált ebből a szempontból a Börzével, ahol 300 Ft az asztaldíj. Nem azt állítom, hogy a Börze bolhapiacos hangulata ne lenne jó, de mi egész másra törekszünk."

Pontosan mire is? Kicsit konkrétabban megfogalmazhatnád, mert ha megosztanád velem ezt az egészen mást, lehet nekem is egészen más lenne a kialakuló véleményem.

"Azt már szinte kár is megemlíteni, mert látom, hogy ilyen mélységekig nem gondoltál bele a körülményekbe, de egy 3000 Ft-os asztaldíj nem sokkal több, mint amennyibe maga az asztal és a szék bérlése kerül külsős cégtől egy rendezvényre."

Igen, elhangzott már, hogy a fesztivál megrendezése milliós kiadás, de hogy jön ez ide?

"Az, hogy a nyilvánosság előtt, hozzászólásokban kell helyesbítenem a cikkben megjelenő tévedéseket, az eléggé kellemetlen. A tény ugyanis az, hogy ebben a közösségben sokan fogalmaznak meg kritikai észrevételeket az MKSZ-el kapcsolatban, de a döntő többség egyetért, hogy szükség van Magyar Képregényfesztiválra, Alfabéta-díjra, Pinkhell-re, kiállításokra, képregényes pályázatokra szakmai háttérrel, stb. Ha nincs MKSZ és MKA, ezek sincsenek."

Ugye megengeded,hogy legyen véleményem? És ha megengeded, akkor ne akard őket helyesbíteni. Ha valamely állításom nem helyes és ezt tényekkel alá is tudod támasztani, akkor ezt nyugodtan jelezheted, ugyanis engem nem zavar ha valaki egy bármely tévedésemre figyelmeztet vagy netalán kritikai észrevétellel él.

nuklearis_baromfi · http://nuklearispillanatok.blogspot.com 2010.12.04. 23:58:23

@mesko: Szerintem ezt folytassátok privátban, mert én pirulok el lassan...

Chavez 2010.12.05. 00:05:07

@nuklearis_baromfi: Maradjámá, éppen dagasztják a büszkeségem. :)

chuck-d 2010.12.05. 01:16:04

@mesko: és a hangja is szexi. kérjed tőle, hogy búgja a füledbe: zsubi-zsubi-zsúúú. :]

Edgar 2010.12.05. 01:33:37

@chuck-d: azt nem mikrofonba kell búgni, mialatt az alany egy hangfalon csücsül?

Chavez 2010.12.05. 01:34:52

@chuck-d: Na, az tuti nem én vagyok. És én utálom a koreai filmeket. Bár egyszer azért megnéznék egy észak-koreai pornót. :/

Edgar 2010.12.05. 01:38:27

@Chavez: :D
Apropó képregények, van ez az új koreai film, az I saw the devil...

chuck-d 2010.12.05. 01:48:21

@Chavez: na minek játszom neked a söprögetőt a curling meccseden...
:]

chuck-d 2010.12.05. 01:50:02

@Edgar: végül is járnak innen rádióba is páran.

Chavez 2010.12.05. 01:50:13

@Edgar: Talán ha majd már az összes filmet láttam a világon, akkor esetleg megnézem a trailerét.

Bayer Antal · http://neroblanco.blog.hu 2010.12.05. 08:09:36

@_Henrik_: A közhaszon tekintetében igazad van, egy helyen sajnos valóban szerepel ez a kitétel az MKSZ honlapján, de ez téves. Szándékában lehet az, de jogilag (még) nem, tehát ezt a szót onnan törölni kéne. (Hozzáteszem, hogy ha valóban közhasznú lenne, akkor a finanszírozása is kedvezően változna, és pár dolog egész másképp vetődne fel.)

A börze kontra fesztivál értetlenséged eléggé vicces, hisz tudomásom szerint mindkettőn jártál már. Ha nem tűnt fel a különbség, akkor a hiba a te készülékedben van, már ne is haragudj. :D

Ami az asztalbérlést és az alkotók számát illeti: nem nagyon tudok olyanról, akivel ne tudtunk volna megegyezni, Tungsram szerintem inkább egy potenciális problémára hívta fel a figyelmet. A börzén sincs sokkal több szerzői stand, mint a nagyobb rendezvényeken. És azt azért mindenképpen tegyük hozzá, hogy ha egy _szerzőnek_ esetleg sok is a 3000 forint saját standra, a _kiadványok_ minden rendezvényre eljutnak, hála a Nagykernek és más kereskedőknek.

A magyar képregényalkotók számáról már vitáztunk párszor. Lehetnek erről különböző szempontok. Akinek jelent meg valaha nyomtatásban képregénye, lehet, hogy nem éri el a százat. Aki ebből él - hát, ötnél biztosan kisebb a szám, és olyan valószínűleg egy sincs, aki kizárólag képregények rajzolásából. De ez egy ekkora piacon nem is meglepő.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2010.12.05. 08:46:46

@mesko: Hogy ilyen arányban azt tényleg nem.

_Henrik_ 2010.12.05. 09:28:37

@NeroBlanco: Börze kontra Fesztivál értetlenkedés?
Nem értetlenkedtem, hanem kérdeztem az egészen más irányát. Azért idéztem be a teljes mondatot, hogy ne legyen kiragadva Tungsram mondandója a szövegkörnyezetéből. Bocsánat ha félreérthető.

mesko 2010.12.05. 10:05:53

@doggfather: neked van igazad..én értelmeztem félre a dolgokat, majd Chavez felhomályosított:)

@chuck-d: majd egyszer kérni fogom...mi késik nem múlik:), majd rád hivatkozom, hogy a te ötleted volt:D (még tiszta véletlenül sem az enyém, nehogy rosszat gondoljon már rólam:))

Bayer Antal · http://neroblanco.blog.hu 2010.12.05. 10:33:35

@_Henrik_: "Nem értetlenkedtem"
Dehogynem, de a nem-benntesek kedvéért leírom.
Börze: befelé fordulás, gyűjtők-rajongók maximális kiszolgálása minimális területen és költséggel, gyakorlatilag nulla reklámmal. Átlag 500 fő, ebből kb. 100-120 maga is árusít, cserél-berél.
Fesztivál: kifelé nyitás, szélesebb közönség felé fordulás, népszerűsítés, kiállítás, hírverés, sajtónyilvánosság, szakmai programok, dedikálások, külföldi vendégek, vetítések, interaktív programok, nagy területen, komolyabb marketinggel. Átlag 1500 fő, ebből kb. 80-100 a standok személyzete.
A közös halmaz mintegy 300 fő, ugyanis a börzére járók elég nagy hányada (kb. harmada, főleg a vidékről jövőknek és az árusítóknak jelentős része) nem jár a nagyobb rendezvényekre.

mesko 2010.12.05. 12:25:15

@Chavez: "és én utálom a koreai filmeket"

én még csak most néztem meg egyet:D, ettől még, nem kellett volna úgy oda vágj:), de nem baj, jön még az én malmomra víz...

raveon 2010.12.05. 13:22:17

Nero: én is elismerem, hogy az első rendezvények tényleg nagyon fontos szerepet töltenek be az 5 év fejlődésében, néhány éve azonban úgy érzem nem oszt-nem szoroz, hogy van-e vagy nincs feszt vgay Hungaro. Kevesen jöttek el az utóbbi időkben és többnyire ugyanazok az arcok, gondolom.

A feszt és a Hungaro kifele nyit, de a számok amit leírsz mit jelentenek valójában? Tényleg érdekelne. Mert például több száz mangás jelenik meg ezeken az eseményeken (ami tök jó), de a hazai képregények iránt nem nagyon érdeklődnek - ahogy tudom.

Bayer Antal · http://neroblanco.blog.hu 2010.12.05. 15:04:17

Én mindig ott vagyok végig a rendezvényeken, és mindig látok sok új arcot, új vevőket. Sajnos, az minden rendezvényre igaz, hogy másodikra (harmadikra, negyedikre) még többet kell-kéne nyújtani ahhoz, hogy növelje a látogatottságot. Még mindig nagyon fiatalok ezek a rendezvények, és az óhatatlan, hogy nem minden ötletünk jön be. Ám pont ennek a jegyében (és sokakra hallgatva) kísérletezünk most a Hungarocomixon egy társulással több közeli területtel, remélhetőleg most nem lesz senkinek sem olyan panasza, hogy nincs elég neki tetsző program.

A "mangások" körében valóban csekély az érdeklődés nem csak a hazai, de általában a nyugati cuccok iránt is. Sőt, újabban már a keletieken belül is nagyon erősen válogatnak, a szegmens még tovább szegmentálódott, ez a megnőtt választék következménye.
De például Dr. Sör Kálmánnak a mangások között is van tábora, és a legutóbbi MondoConra Lencsilányból is bátran vihettünk volna több példányt.

Bayer Antal · http://neroblanco.blog.hu 2010.12.05. 15:05:11

Ja, és még valami: nem oszt-nem szoroz - ez akkor derülne ki, ha nem lennének... Szerintem jobb nem kipróbálni.
süti beállítások módosítása