Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Supernatural - 6.06 - You Can't Handle the Truth

2010.11.02. 08:00 Magócs Dávid

Nem, a helyzet az, hogy ezt már én sem tudom kezelni. Az tudvalévő volt, hogy megváltoznak a dolgok az "Odaát háza táján" Eric Kripke távozásával. Először csak mérhetetlen szomorúságot éreztem azzal kapcsolatban, hogy fogják és lerombolják az öt év alatt majdhogynem tökéletesre kiforrott történetet valami végtelenül bugyuta klisével. Aztán - jóval a hír kézhezkapása után -, volt időm egy kicsit átgondolni a dolgokat, és arra jutottam, hogy nem árt egy kis vérfrissítés a sorozatnak. Az apró kiszivárgott hírek is mind arra engedtek következtetni, hogy pofás kis hatodik évadot kapunk, amiben a mélyére áshatunk a dolgoknak, tágítjuk a Supernatural univerzumát, újabb szörnyek és fenevadak felbukkanása közepette. Mekkorát tévedtem.

A hatodik évad eddigi hat része iskolapéldája annak, hogyan kell egy már meglévő, csúcsra járatódott, temérdek rajongóval rendelkező sorozatot a szó szoros értelmében meggyalázni. A képlet egyszerű: kezdd az új évad első részét rögtön úgy, hogy kiheréled vele az addigi jól megszokott indulást, végy egy jó másfél órás szenvedést, amiben nem történik semmi érdemleges, és amikor teljesen elvetted a kedvét a nézőknek a folytatástól, akkor adagold szépen lassan az újabb és újabb antipatikus jellemvonásokat, amíg olyan szintre nem kerül a rajongó, hogy nem képes egyetlen karakterrel sem azonosulni. A színészi játéktól persze tekintsünk el, hiszen Jared Padalecki és Jensen Ackles nagyszerű párost alkot még mindig.

A baj nem ezzel van. A probléma forrása az átívelő szálakban leledzik. Ami eddig az előnyére vált a sorozatnak, az most hátrány. Direkt hagytam magamnak időt, ezért is írok csak most a sorozatról. Hagytam a sorozatnak időt, hogy a kezdetben még meglévő tétovaságából összeszedje magát és megpróbáljon valami újat adni. Jelölje ki az irányokat, lássam magam előtt a teljes képet és majd nyilatkozom utána az egyik legjobban szívembe zárt széria legújabb évadjáról. Jelentem sikerült felállítani az új játékszabályokat, és felállítani a képzeletbeli lécet, csak az a baj már nem érdekel, hogy megugorják-e vagy sem. A nevetséges főszál, aminek se füle se farka, keveredik egy erőltetett mellékszállal, ami ismét berántja a Mennyet a játékba. Miért? Mert egyáltalán nincs más ötlet, amivel elő tudnának jönni. Arról nem is beszélve, hogy saját kardjába dől a sorozat a címben és fémjelzett rész cselekményével. Nem tudom kinek volt szüksége arra, hogy ismét a két fivér saját és egymás lelkivilágával folyó harcba keveredjen. Teszem hozzá, hogy ezt a kártyát már réges-rég kijátszották, méghozzá tökéletesen koreografálva, így okafogyottá válik az újbóli behozatal.  

Tudom, nagyon nehéz megfelelni több millió ember óhajának, mégis úgy látom lett volna lehetőség, ha nem is az előző évadok színvonalával egyenértékű, de megközelítő minőségre. Az végképp érthetetlen számomra, hogy miért kell szisztematikusan lerombolni azt, ami eddig jó volt és azt ami eddig működött. A karakteridegen motívumok, a sorozatidegen logikai bukfencek, a borzalmasan ötlethiány történetkezelés újabb magasságokba emelte a hűtlen kezelés fogalmát. Az összképen sajnos nem javít az amúgy remek Bobby központú rész és Stephenie Meyer életművének (sic!) sárba tiprása. 

Ebből a gödörből nehéz lesz kimászni, ugyanakkor nagyon gyorsan mélyebbre is lehet süllyedni. Ha a cél az volt, hogy tegyük félre az eddigieket és kezdjünk tiszta lappal, akkor ezt kellene tenni. Nem felrúgva az eddigieket, hanem tiszteletben tartani és eközben valami új felé nyitni. A potenciál mindenképpen megvan, mind az eddig kreált univerzumban, mind a karakterekben. A kérdés már csak az élnek-e ezekkel az eszközökkel a készítők, vagy továbbra is nézhetjük, hogyan agonizál hőn szeretett sorozatunk. 

11 komment

Címkék: horror fantasy 2csillagos tévékritika

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr222413529

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

desmondwallace · http://desmondwallace.wordpress.com/ 2010.11.02. 08:48:04

Láttam már ennél jobban megygalázott sorozatot is, de az téyn, hogy gyengébb az évad az előzőnél. Ezzel a kijelentéssel főleg az a baj, hogy az 5. évad se volt a legjobb. Eddig egyedül a 6×04 tetszett. Ez már nem az a sorozat, amit annyira szerettem.

mesko 2010.11.02. 16:52:37

Nem néztem soha ezt a sorozatot, értem, hogy ez már a hatodik évad, de érdemes lenne neki fogni az elejétől?

Magócs Dávid · http://geekz.blog.hu 2010.11.02. 17:34:56

@mesko: Hát hogyne. Nem nagyon dúskálunk a nívós horror/fantasy sorozatokban, szóval mindenképpen ajánlott.

desmondwallace · http://desmondwallace.wordpress.com/ 2010.11.02. 18:19:54

@mesko: Csak megerősíteni tudom azelőttem szólót. Nagyon ajánlott belekezdeni.

Santito · http://geekz.blog.hu 2010.11.02. 19:59:51

@desmondwallace:
Sajnos az első évad nagyon komoly akadályozó tényező ebben...

mesko 2010.11.02. 20:11:23

köszi srácok, neki is szököm!:)

Magócs Dávid · http://geekz.blog.hu 2010.11.02. 20:15:50

@Santito: Ízlések és pofonok. Valakinek jobban bejön az eleje, mint a később elég szerializált későbbi évadok.

Santito · http://geekz.blog.hu 2010.11.03. 00:03:58

@Artemis:
Pontosan. Nekem például messze jobban bejött a hasonló témájú Dresden Files, amit az első évad után elkaszáltak, olyannyira, hogy most épp az alapjául szolgáló regénysorozat kilencedik kötetét olvasom...

mesko 2010.11.03. 05:07:11

Megnéztem az első részt, és ja, ez tényleg jóóóó:), na gyorsan felhozom magam...

Calee 2010.11.03. 09:08:54

Ha valaki most elkezdi darálni, akkor még szembetűnőbb a tapasztalható romlás szvsz.. nem minőségben, hanem inkább cselekményben..sajnos :/

mesko 2010.11.04. 07:47:46

haladgatók vele, eddig egy élmény...de ide még vissza térek,.. bizony most látom, hogy le vagyok maradva:)
süti beállítások módosítása