Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

The New Legend of Shaolin

2010.09.22. 10:31 Wostry Ferenc

Sosem lehetett a hongkongi filmipart a történelmi hűségre való törekvéssel megvádolni. A tömegszórakoztatáson kívül szó szerint semmi más nem érdekelte őket, és ha egy népi hősnek hirtelen szuperképességei nőttek valamelyik filmben, hát istenem, a producereknek biztos megvolt az oka a história-hamisításra.

Előre bocsátom: a The New Legend of Shaolin a kedvenc Jet Li-filmem (bár a Fist of Legend szorosan ott lohol a nyomában). Technikai, rendezési meg mittudomén milyen szempontokból talán nem a legkiforrottabb, az ítészek ezer helyen tudnának rajta alsó madárfogást találni. Csakhogy olyannyira szórakoztató, olyan brutális erővel vonszolja magával a nézőt, hogy csak a legcinikusabbak támadhatják kritikájukkal.

1994-re Hongkongban a nyolcvanas évek közepén beindult harcművészeti filmes new wave kifulladni látszott. Wuxiák és kungfufilmek már csak a paródia-formában voltak igazán sikeresek (lásd pl. Chow Sing Chi Lu ding ji-filmjeit), és persze ezeknek is általában Wong Jing, a szuperproducer volt nemzőatyja. Nem csoda, hogy Wong Jing a The New Legend of Shaolin megetti mastermind, a túlzások ebben a filmben is dézsából zúdulnak a néző nyakába. A Hong Si Kván: Dz Saolin Vú Dzö (Hong Si Kván: a Shaolin öt alapítója – ez a The New Legend of Shaolin eredeti címe) az excesszből él: soha csendet, soha nyugalmat.

A filmnek a mai napig nincs egy normális dvd-kiadása, és a ramaty hongkongi dvd-n a feliratok katasztrofálisak, ezért megpróbálom többé-kevésbé koherensen visszaadni a sztorit. Az alapszituáció a harcművészeti filmekben ezerszer lejátszott: a mondol hódítók, a Csing-dinasztia ahol tudja, írtja a kínai ellenállókat, Hong Si Kván (Jet Li) családját sem kímélik. Hősünk épp nincs otthon, már csak takarítani érkezik, mindenki darabokban. Egykori harcostársa árulta el, Chen Wen Yao, aki már a film legelején felfedi magát hősünk előtt. Összecsapnak, és Hong tíz méterre is előperiszkópoló lándzsájának segítségével kicsinálja (pontosabban örökre megnyomorítja) a cselszövőt. Ez a hihetetlen harci jelenet tökéletesen előrevetíti, a valóság mennyire hatol be majd a film másfél órás szövetébe. Elárulom: semennyire. Fizikának, realitásnak ehhez az egészhez semmi köze, itt mindenki repül, pörög és gyorsabb a fénysebességnél, köszönhetően első sorban a zseniális filmrendező/akciókoreográfusnak, Corey Yuen Kwainak.

Yao sebeit nyalogatva elmenekül, és új célpontok után néz: azt az öt kiscsákót igyekszik levadászni, akiknek hátára a shaolin apát rátetoválta a monostor kincse titkos lelőhelyének térképét.

Közben Hong és a fia fel-alá vándorol Kínában, Ogami Itto csókoltatja (ahogyan Hong kard és játéklabda közti választásra kényszeríti a gyereket (ha a kardot választja, vele mehet, ha a labdát, az anyja után küldi a másvilágra), az amúgy is egy az egyben Tomisaburo Wakayama legendás Kozure Okamijából van átemelve.) Pénzük semmi, kajájuk szintén, így a büszke Hong kénytelen beállni egy gazdag agyalágyult testőrének, aki hogy-hogynem épp az egyik tetovált kiskrapek faterja.

Yao átoperáltatja magát, már félig ember, félig harckocsi, kb. úgy néz ki mint Jason Voorhees, a Terminátor és egy római fogat keveréke. Ezen alakjában támadja le a shaolin kolostort, végzi ki az apátot és csak a szerencsén múlik, hogy a tetovált gyerekcsapat meg tud lépni. Természetesen ez egyben azt is jelenti, hogy a Yao és Hong közötti végső leszámolás már nem sokáig várat magára...

A New Legend of Shaolin harcjelenetei szinte leírhatatlanok. Nem létezik, hogy megálmodásukkor valamilyen tudatmódosító szer ne játszott volna szerepet. A pillanatok, amelyek az ember emlékezetében meg szeretnének maradni, csak azért nem maradnak meg, mert a nyomában már ott lohol a következő elképesztő. Pl. mikor egy csapat rosszember lövedékformává áll össze, úgy tarolja az ellent. Vagy amikor a gonosz eunuchot a gyerekkungfu-csapat a „No Shadow Kick”-kel elintézi. Vagy amikor hősünk a főgonoszt egy torony falán felfelé rugdalja...

A koreágráfia totálisan őrült, a rendezés borzalmas tempót diktál, a splattereffektek számosak és vérdúsak, szóval van itt minden, mi szem-szájnak ingere, a film mégis képes mindezek mellett izgalomkeltésre, viccelődésre, sőt némi romantikára is időt szakítani (a szerelem Chingamy Yau alakjában legyinti meg a sztoikus Hongot - Chingamy Yau elsősorban döbbenetes szépségének, illetve annak köszönheti a karrierjét, hogy ő volt a Wong Jing egyik csaja.)  Yuen Kwai könnyű kézzel, már-már lazán igazítja egymás mellé a harcművészeti mozi, a veszett fantasy és a szituációs komédia elemeinek ezt az elképesztő svédasztalát: akciónak, humornak és tiszta őrületnek csodás ez az elegye. Semmit nem vesz komolyan, mindent eltúloz, csak azért, hogy mi jól érezzük magunkat. Hongkong forever.

11 komment

Címkék: ázsiai akció fantasy wuxia kungfu 5csillagos

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr652314356

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Beyonder 2010.09.22. 12:34:05

Ez meg lesz nézve, de nagyon. A cikk alapján pont ugyanolyan, mint a másik Wong Jing-Jet Li film, A gonosz papjai. Nem hittem a szememnek, amikor egyszer a tévében belefutottam. Zseniális. :)
www.youtube.com/watch?v=Z4Sz5CahtSo

Oidipus Prime · http://oidipusprime.blog.hu/ 2010.09.22. 12:40:13

Fú ezt beszerzem, mehet a Chinese Ghost Story 2 vel megmérkőzni, melyik lesz a kedvenc wuxiám, habár kétlem, hogy azt letaszítaná a trónról! :D

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2010.09.22. 12:40:55

@Oidipus Prime: a legjobb new wave wuxia a Swordsman 2.

Oidipus Prime · http://oidipusprime.blog.hu/ 2010.09.22. 12:57:36

@Wostry Ferenc: Aye kapitány! Arrafelé fordítom a kalózhajóm orrát akkor elsőnek! :D

RoFä 2010.09.23. 10:16:10

Ez mennyivel elborultabb, mint a Kung Fu Hustle? Nagyon nem vagyok otthon a témában, de az a film nagy kedvencem.

TheBerzerker 2010.09.23. 11:53:09

@Beyonder: A Gonosz Papjai, vagy a Gonosz Birodalom (Evil Cult) nekem az all time kedvenc pszihopata filmem gyerekkorom óta. Elképesztő egy film annyi szent. Finoman szólva átértelmezi a klasszikus témát, amit ha jól emlékszem Heaven Sword and Dragon Sabre címmel SB-jék is feldolgoztak 2 részben.

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2010.09.23. 11:55:52

Ezeket nehogy magyarul nézzétek, basszátok meg...

KUNGFU HUSTLE az egy direkt komédia. Ez nem vígjáték, csak tele van túlzással meg komédiaelemekkel. Ez elsősorban kungfu/wuxia.

Yakuza · http://yakuza-filmes-pagodaja.blog.hu 2010.09.23. 17:14:03

@Wostry Ferenc: "a legjobb new wave wuxia a Swordsman 2."

Megmondatott! :)

A Wostry egyszer górcső alá vehetné az egész Once Upon a Time in China-sorozatot vagy a Fong Sai-Yuk-filmeket is, még azokról szívesen olvasnék.

.YEZy. · http://asianmovies.blog.hu 2010.09.24. 17:54:45

Én egy remastered változatot láttam, abban nem volt gond az angol felirattal (legalábbis nem vettem észre, mert nem vagyok perfekt kantoni).
Nekem Wong Jing filmjei mindig elsősorban Wong Jing filmek, minden más csak ezek után jön érdekességben, így igazából erre sem tudtam wuxiaként tekinteni. Wong marhaságait imádom és azokból volt bőven itt is, úgyhogy számomra ugyanúgy egy kedvenc klasszikus ez is, mint a High Risk, ami ugyan akciófilm (ráadásul a Die Hard koppintása), de szinte végig Jackie Chan alázása van a középpontjában... :)

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2010.09.24. 17:59:43

@Yakuza: a következő pár napban, amennyire lesz időm, a kedvenc ázsiai filmjeimről fogok írni. Ezek HK filmek, a 75-95-ös érából. Kommenteljétek agyon őket, mert szeretném, ha beszélgetnénk róluk, mert szó szerint imádom azokat a filmeket.

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2010.09.24. 18:01:40

@-YEZy-: High Risk embertelenül vicces. Ez meg igen, puszta wuxiaként nehezen sorolható be, hiszen van benne minden: wuxia, kungfu, komédia.
süti beállítások módosítása