Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Invasion USA

2010.07.26. 09:55 Wostry Ferenc

Chuck Norris kultusza harminc éve létezik, csak időnként eltűnni látszik, mert összehúzza magát. Mostanában újra virágzik, köszönhetően a Conan O’Brien esti show-jában filmes környezetükből kiemelt nevetséges Walker, a texasi kopó-klippeknek, illetve az ezek nyomán internet szerte terjedő Norrisos vicclegendáriumnak. Chuck önmaga paródiájává vált, és ezt csak tenmagának köszönheti.

Ennek ellenére, vagy éppen emiatt, nem lehet az embert nem szeretni. Aki egykor Bruce Lee Siu Lung barátja volt, eleve fórral kezd, mindegy, hogy később milyen szar filmeket csinált. Norris csillaga a nyolcvanas évek derekán ragyogott legmagasabban, és talán elmondható, hogy a tárgyalt alkotás a leghíresebb filmje. Maga az alapkoncepció mérföldekre van az eredetiségtől – a nemzet inváziója mint téma, a paranoid ötvenes évek óta jelen van az amerikai filmben, sőt, 56-ban készült is egy azonos című mozi, amelyben szovjet erők eltörlik az USA-t a föld színéről.

A témát felmelegíteni jobbkor nem is lehetett volna. A Reagan-éra hangulata máig itt a számban: kelet-európai pre-teen-ként is éreztem a világban zajló hisztérikus folyamatok szenzációsan élvezetes, nukleáris apokalipszist sejtető voltát. Reagan meg az ő oroszoktól való rettegéséből eredő csillagháborús terv valami olyat adott a nyolcvanas éveknek, amely teljességgel hiányzott például a kilencvenesekből: életveszélyes politikai filozófiát.

Nagy idők.

Golan és Globus, a videós kor e két entrepenur zsenije úgy lovagolta meg a rettegős ambientben lakozó lehetőséget, ahogy Michelle Wild-ot szokták gruppen közben. Természetesen tisztában voltak vele, hogy az egyesített kommunista hordákat csak az egyszemélyes karate-kommandó, Chuck apánk tudja visszaverni (Arnoldra nem volt pénzük).

A film egy szenzációs jelenettel indít, s bár az Invasion USA messze nem annyira rossz film, mint ahogyan azt cinikus ítészei mostanában állítják, ezt a kezdést nem sikerül überelnie. Egy hajórakomány kubai menekült sodródik Florida partjai felé, amikor bárkájuk motorja felmondja a szolgálatot. Már éppen készülnének vissza-kutyaúszni Castro papához, mikor észreveszi őket az amerikai partiőrség egyik naszádja. A disszidensek üdvrivalgással köszöntik a katonákat, ami óriási hibának bizonyul: néhány másodperccel később az amerikaiak egytől egyik legéppisztolyozzák őket. Bush mostani, bevándorló-ellenes kampányának korai előhírnökei ők talán?

De nem: az egyenruha csak álca, a tengerészek valójában az orosz invázió első hulláma. A kubaiakban már a kapitány megpillantásakor gyanú kellett volna ébredjen: Richard Lynch játssza, aki már a hetvenes években úgy nézett ki, mint Rutger Hauer alkoholista nagyanyja, amely külső örökre pszichopaták eljátszására predesztinálta.

Az inváziós haderő a teljes film folyamán nem haladja meg a száz embert, bármilyen kameratrükkökkel is szeretnének minket a filmesek az ellenkezőjéről meggyőzni. Stratégiájuk sem egészen világos: káoszteremtésen kívül mást nem nagyon csinálnak, semmilyen komolyabb katonai vagy kormánycélpontot nem támadnak meg, viszont sikerrel páncélöklöznek le külvárosi házakat, géppisztolyoznak végig bevásárlóközpontokat (követendő példa!), próbálnak meg iskolabuszt felrobbantani és nem utolsó sorban Csáknorriszt eltenni láb alól.

Az amerikai hadsereg szinte a fináléig nincs is jelen a filmben, Norris szó szerint egyedül végez a teljes inváziós erővel. Embertelen logikai hibák sorjáznak: bár egy közelebbről meg nem nevezett kormányhivatal kéri fel Norris-t a közbeavatkozásra, később letartóztatják, mint bajkeverőt, ő pedig nem próbálja menteni a szituációt, mintha maga is megfeledkezett volna arról, hogy neki az oroszok (pontosabban a kommunisták, mert az inváziós hadseregben minden ruszkibarát náció előfordul) irtását parancsba adták. Rosztov, a támadók parancsnoka, akit Lynch alakít, percenként követi el a legagyalágyultabb vezetési hibákat, csak azért, mert Norris iránt bosszúvágy fűti. Természetesen logikát számon kérni egy nyolcvanas évekbeli low budget akciófilmben kb. annyira értelmes dolog, mint ebben a melegben központi fűtés után imádkozni, mindenesetre a mai, minimális logikát igénylő néző számára az ilyesmi zavaró lehet.

Norris mindig is egy színészi vákuum volt, ám jelen esetben kissé megembereli magát, és legalább néhány, mimika-szerű rángást képes a pofalemezére varázsolni. Lynch, mint általában, sztoikus és intenzív egyszerre, kiszámíthatatlan, ráng, mint a békacomb. Egyszóval az alakításokkal nincs különösebb probléma, a rendkívül idegesítő riportercsajtól eltekintve, akinek huszadik sipítozó kirohanása után azt kívántam, bár nézne már bele valamelyik aknavető rosszabbik végébe.

Az akciójelenetek faszán hangosak, és pont mint a film, hiányzik belőlük minden dinamika. Joseph Zito, a rendező nem egy tehetségtelen exploitationista (ő készítette többek között a Péntek 13-sorozat legjobb epizódját, a negyediket, és a Rosemary’s Killer című slashert), de ezen a téren belesimul a b-filmes tömegbe. Tűzerő viszont van a filmben rendesen, macsó módra lóbálják-lógatják a páncélöklök, automata géppisztolyok és gránátok (mindenkinél van kettő) százait. Bármelyik akciófilm, amely sikerrel közvetíti felénk a rombolás gyönyörűségének imádatát, szimpátiánkra érdemes. No meg persze az sem elhanyagolandó körülmény, hogy a film egyetlen jelenet erejéig egymásnak ereszti a nyolcvanas évek két úr-pszichopatáját Lynchet és Billy Dragót. Bár utóbbinak Lynch pár mondatnyi dialóg után ellövi a tökét (barátnőjének pedig az orrán keresztül az agyába brutalizálja a kokain-szipkát), mégis, e néhány másodperc erejéig tanúi lehetünk a két színészóriás tehetségbeli párbajának.

Jobb mint DeNiro-Pacino a Heat-ben, esküszöm.

USA, 1985. Rendezte: Joseph Zito. Írta: James Bruner. Producerek: Menahem Golan és Yoram Globus. Fényképezte: Joao Fernandes. Zene: Jay Chattaway. Szereplők: Chuck Norris, Richard Lynch, Melissa Prophet.

26 komment

Címkék: akció filmkritika 3csillagos 80 klassix

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr47178670

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Chavez 2007.09.27. 15:23:36

Marha jó cikk, bár a központi fűtéses dumát aktualizálni kellene!:)
Lynch, mint Hauer alkesz nagyapja --> Ez nagyon találó!:D

zehy 2007.09.27. 21:01:01

Ez nagyon jó kis sorozat lesz, várom a többit is!:)

vittorio 2007.09.28. 08:35:24

Jóhumorú elemzés. "Bármelyik akciófilm, amely sikerrel közvetíti felénk a rombolás gyönyörűségének imádatát, szimpátiánkra érdemes."
Ezzel én is nagyon így vagyok.

xfantomasx 2007.09.28. 16:14:41

Most azon gondolkodom melyik a kedvenc Norris filmem,ez vagy a Lone Wolf McQuaid...de szerintem az utóbbi.
Joseph Zitonak amugy még köszönhetünk két klasszikust:
Missing in Action,meg a Red Scorpion,hú az a film is, Nikolai Rachenko:D

Hamlet 2007.09.29. 13:14:28

Jó cikk, máris kíváncsi vagyok mi kerül tertékre legközelebb!

zehy 2007.09.29. 15:39:49

Tényleg, a Lone Wolf az nagy kedvenc volt anno. Annak még tűrhető sztorija is volt, meg persze Carradine is jól játszotta a gonoszt+klassz csaj, vadregényes tájak...

Chavez 2007.09.29. 15:51:51

Nekem több kedvencem is volt: Szemet Szemért, Néma Düh, Ütközetben Eltűnt 2, Tűzjáró, A Bérgyilkos. De az abszolút favoritom az A Hős És A Terror.

zehy 2007.09.30. 12:23:50

Uhhh, tényleg, Szemet szemért! Mikor leolvad a srác füle, mindig el kellett fordulnom, jó ideig nem nézhettem meg a Director's Cut-ot! A boldog 80-as évek... :)))

Chavez 2007.09.30. 12:45:53

Pont tegnap volt a Bérgyilkos az RTL-en! A kisgyerekes vonal nélkül kőkemény maffia film lett volna. De még így is az egyik legjobb filmje!

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.07.26. 10:42:56

A Yoram-Globus páros nem pénzhiány miatt nem Arnoldozott (bár nekem rémlik valami), hanem azért, mert Arnold a Vajna-Kassar duóval volt szerződésben.

7thArT 2010.07.26. 11:29:19

A Sárkány útjában nagyon tetszik a végső összecsapás Bruce Lee-val, mellszőrtépés rulez!:)

-Chuck Norris képes bebaszni egy forgóajtót.-

Kassian 2010.07.26. 12:36:59

Chuck még annyi mindenre képes, hogy azt ti el sem hinnétek.

TheBerzerker 2010.07.26. 15:05:26

Lehet fikázni, de a 80-as évek egyik legnagyobb akciófilm ikonja Chuck Norris volt. Tény és való, hogy, amit utána művelt az finoman szólva megkérdőjelezhető, és ezek a bugyuta viccek se arra hivatottak, hogy az emberek a jó filmjei után ítéljék meg, de akkoris így van.

Flankerr 2010.07.26. 15:44:59

Istenem, kiskorom VHs-s emléke.. azt az emeletes fegyvert (szégyenszemre nem is emlékszem hogy gonosznál volt vagy chuck bácsinál) újraálmodtam legóból..:) És németül láttam ,így a "sztoriból" egy hangot se értettem.. Sokáig gerjedtem arra a Toyotára amit elköt a szalonból/kiállításról. Be fogom pótolni mert kíváncsi vagyok működik-e még ennyi idő után is..:)

RoFä 2010.07.26. 19:14:26

Én ezek közül csak a Missing in actiont láttam, de azt kb. harmincszor.

Tizenegyedik kerületi mozicsatorna adta (vagy talán már proto-HBO). Ez szerintem úgy működött, hogy vettek selejtezett VHSeket, belökték a hatfejesbe, rákötötték a drótot és bródkasztoltak. Mi meg felvettük videóra. Van benne egy rész, amikor valami thaiföldi kupiban toborozza a "jajj, öreg vagyok én már ehhez, kiégtem, meghasonlottam, nem vagy te normális, Vietnam...na jó, mennyit fizetsz? Ammo unlimited???" exkollegát, és ott konkrétan egy meztelen csajt basz fel valaki a pultra, máig nem tiszta miért, ott akarja megdugni??? Mindenesetre pszichoszexuális fejlődésem szempontjából mérföldkő volt.

"Párdarabja" volt Szakaszvezető c. másik épületes vietnami ZSÉ, személyesen Michael "Americanninja" Dudikoffal a főszerepben! Abban van, hogy Michael aknára lép (pontosabban drótba), felrobban, repül húsz métert, utána úgy néz ki mint aki az elmúlt húsz percet egy martinkemence alján töltötte volna...majd vágás, és "két hónap múlva" Michael visszaérkezik a szakaszhoz, fitten, rózsaszín babapofival.

Ekkor tanultam meg, hogy a taposóaknák elleni küzdelem mekkora hülyeség, még egy nindzsát se lehet megölni velük. Továbbá hogy a M.A.S.H és a vietnámi háború között egészen elképesztő fejlődésen ment keresztül a jenki tábori orvoslás, génsebészeti eljárással tudtak már akkor új bőrt növeszteni és beleket visszarendezni a helyére.

RoFä 2010.07.26. 19:15:29

Egyébként én jártam Chuck Norrisnál. Az a baj, hogy nehéz a házában közlekedni, nincsenek ajtók...Ő persze simán áttöri vállal a falat, de a vendég...

mesko 2010.07.26. 19:30:59

kő- papír- olló- Chuck Norris!
Olvassa a blogotokat, s hamarabb fog kommentelni, mint hogy regisztrálna..
Bill Gates reszket nehogy történjen valami Chuck Norris gépjével...ja s Ben Laden sem az amerikaiak előll bujkál...
A kedvencem:
Isten kérdezi Jézustól: hiszel te Chuck Norrisban?

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2010.07.26. 20:48:38

@Chavez: most viccezel, mókázol? a Delta Force-t nem üti egyik sem...:-)

mesko 2010.07.26. 21:38:59

Tetszett a cikk, olvastam reklamáltak, h aktualizálni kellene...adok egy tippet: annyira értelmes dolog mint az árvízes időszakban essőért imádkozni...
és nem akarlak védni de nem azt írtad, h "Hauer alkoholista nagyanyja"?...az első kommentbe mást írtak...:)

W.A. 2010.07.27. 11:14:01

Chucktól a kedvencem a Hellbound volt, emlékszem, gyerekkoromban milyen nagy hatással volt rám, ahogy a kemény zsaru még a sátánt vagy mit is levadássza.
Amúgy megfigyelhető, hogy CN szinte mindenkinél csak freudi emlékként bukkan fel, kevesen mondják, hogy "igen, amikor 20 évesen ötször megnéztem, olyan jó volt". Ez, kérem, nem lehet véletlen.

Dr. No 2010.07.27. 15:36:53

A kedvencem az a jelenet volt belőle, amikor a gonoszok a rakétagránáttal DIREKT Karácsonykor lőnek szét egy (1) darab házat. Hogy pánik törjön ki az országban.

Celtic 2010.07.29. 11:24:41

Ez regebbi cikk? Mar csak azert gondolom, mert a Chuck Norris-vicceknek egy ideje vegre vege (100-bol egy volt jo), Bush meg mar nem elnok.

lonesloane 2010.07.29. 13:04:51

A hős és a terror, az melyik film..? Amikor (a még fiatal) C. Norris egyedül szál szembe a halhatatlan pszichopata gyilkossal és a fináléban lekaratézza..?

Chavez 2010.07.29. 14:36:27

@lonesloane: Az a Néma Düh, de a Hős és a Terror is kábé ugyanez. Abban Jack O'Halloran-t (a szakállas óriás a régi Superman filmekből) kergeti, aki egy szökött sorozatgyilkos, és nem hallhatatlan, viszont jó nagydarab.

COLT 2011.04.27. 21:18:13

elég nagy film volt anno az tény:D kb, mint a topgun:D
süti beállítások módosítása